شاید بتوان منظومه ای از آموزه ها را در امور تربیتی مربوط به فضای مجازی لازم دانست که بعضی از آن ها عبارت اند از:
1⃣ بصیرت رسانه ای
آن چنان که از بزرگان معرفت به ما رسیده است زندگی در دنیای واقعی زمانی شکل واقعی به خود می گیرد که انسان پاسخی صحیح به سه سوال داشته باشد:
از کجا آمده ام؟ آمدنم بهر چه بود؟ به کجا می روم آخر؟
همین سه سوال در زندگی مجازی بشر امروزی نیز مطرح است و دانستن پاسخ آن ها نشانه بصیرت وی در این حیات نو پدید مدرن است.
چه شده که ما وارد فضای مجازی شدیم؟ دقیقا چه کسانی ما را به این ورطه سوق داده اند؟ مالکان این دنیا چه کسانی هستند؟ فضای مجازی برای چه کسانی منافع دارد؟ اصلا ما برای چه این جاییم؟ دقیقا چه کاری از ما بر می آید؟ سرانجام این حضور چه خواهد بود؟
داشتن پاسخ درست و صحیح به این سوالات نشان دهنده اوج فهم، بصیرت و دید نافذ کاربران خواهد بود.
2⃣ مدیریت زمان
شاید بتوان گفت اولین لازمه موفقیت در استفاده از فضای مجازی قدرت مدیریت زمان است. در حقیقت زمان و مکان ورود و خروج به فضای مجازی و میزان استفاده از آن باید کاملا در اختیار و تحت اراده او باشد. مهمانی و جمع های خانوادگی، کلاس درس، کتابخانه و موقع درس خواندن اصلا وقت خوبی برای استفاده از فضای مجازی نیست. عدم توانایی در مدیریت زمان حتی می تواند منجر به اعتیاد به اینترنت به عنوان یکی از بیماری های بشر مدرن شود. کمپ های ترک اعتیاد به اینترنت که در بعضی کشورها از جمله ژاپن روز به روز در حال گسترش هستند حاصل شکست کاربران در مدیریت زمان است. این مسئله می تواند به عنوان یکی از عوامل اصلی اتلاف عمر به عنوان گران ترین سرمایه بشر مورد توجه و دقت قرار گیرد.
3⃣ دوست یابی مجازی
این را همه می دانیم که در موقعیت حقیقی جامعه نمی توان و نباید به هر کسی اعتماد کرد. این مسئله در فضای مجازی – به علت شرایط ویژه آن- صورت جدی تری به خود می گیرد و آگاهی به این مطلب نیز ضروری است. قدرت فریبندگی در فضای مجازی، به دلیل عدم مواجهه رو در رو، شدیدا افزایش می یابد و طبیعتا وسواس و دقت در دوست یابی نیز لازم تر است. در حالی که آمار طلاق و در حقیقت شکست ازدواج های به عمل آمده در دنیای واقعی رو به افزایش است ازدواج های نا موفق اینترنتی به عنوان حساس ترین و سرنوشت ساز ترین بُعد این مسئله قابل بررسی مفصل و جداگانه است.
4⃣ علم و آگاهی کافی
قطعا بخشی از کارکردهای منفی فضای مجازی مربوط می شود به ترویج شایعه ها و اخبار دروغین و البته شبهه افکنی ها. حقیقت این است که در فضای فکری نا مطمئن و ناپاک گروه های اجتماعی، برخورد با این مسائل نیازمند یک سری آگاهی ها و دانش ها است. شنیدن شایعه مرگ یک چهره معروف یا فساد یک بازیگر مشهور جزء خاطرات مشترک همه کاربران فضای مجازی است. این که کاربر بازیچه دورغ افکن ها و شایعه پراکن ها نشود خود یک ضرورت است. در حقیقت مدیریت بخشی از فضای مجازی - مدیریتی هدف مند و پیگیر با تمرکز بر القای چهره ای غیر واقعی، آلوده، خشن و خرافی از دین - توسط بعضی عناصر ضد دین و لا مذهب مسئله ای غیر قابل انکار است بنابراین حضور در فضای لامذهبان نیازمند بیش از یک فهم حداقلی از دین است.
5⃣ خود کنترلی و خود مراقبتی
یکی از عمده مسائلی که در دنیای واقعی نقش رفتار سازی را انجام می دهد نگاه دیگران و نظارت جمعی است در حقیقت حیا از اطلاع دیگران موجب می شود انسان هر کاری را انجام ندهد اما در فضای مجازی فقدان نظارت عمومی مشهود است و لذا وقتی شاید به همین دلیل است که بعضی انسان های ظاهرا مودب در دنیای واقعی در فضای مجازی تبدیل به انسان های فحاش و بد دهان می شوند. احساس حضور خداوند در فضای مجازی آزمونی نو پدید برای دینداری و ایمان انسان امروزی برقرار کرده است. به تعبیر امیرالمومنین فی تقلب الاحوال علم جواهر الرجال.[ نهج البلاغه، حکمت۲۱۷]
در دگرگونی روزگار گوهر ناپیدای مردمان پدیدار می شود.
دقت در ابعاد مختلف دنیای مجازی این مسئله را برای ما روشن می سازد که ورود به آن و استفاده از آن نیازمند آگاهی و مهارت های ویژه ای است که عدم برخورداری از آن ها می تواند ضررهای غیر قابل جبرانی به بار آورد در حقیقت هر چند استفاده از آن – به شرط مهارت- می تواند مفید باشد اما دست کم به همان اندازه می تواند مخرب و خطرناک باشد. در حقیقت استفاده از فضای مجازی بیش از آن که یک تفریح یا سرگرمی باشد، مهارت و توانایی است. و استفاده از آن بیش از آن که افتخار باشد پذیرش یک مسئولیت خطیر است.کاربران کم سال و کم تجربه و والدین ایشان در حقیقت می بایست به آن به عنوان یک مسئولیت نگاه کنند و بتوانند پاسخ گوی آن باشند. در حقیقت فقط وقتی استفاده از فضای مجازی منطقی و معقول به نظر می رسد که کاربر بتواند پاسخ گوی رفتار مجازی خود باشد.
اگر بخوایم یک تربیت صحیح رسانه ای برای فرزندامون داشته باشیم ناگزیریم بعضی سختی ها را تحمل کنیم و همونطور که گفته شد جور کم کاری و خرابکاری رسانه ها را هم بکشیم
برای همین باید حداقل راهکارهای ارایه شده را پیگیر باشیم
با توجه به مشغله کاری فرصت نشد مطالبی را ضبط کنم و در خدمت باشم عذرخواهی میکنم
در رابطه با مطالب ارایه شده اگر سوالی باشه در خدمتم
سوال استاد
کنترل بچه ها توسط والدین در این فضای مجازی پررنگ و لعاب و رها شده توسط مسئولین امر چطور امکان پذیره استاد
پاسخ استاد قاسمی:
همانطور که فرمودید بخاطر جذابیت و همینطور رها شدگی فضا کار والدین سخت تر هست ولی با هر شرایطی وظیفه والدین تربیت صحیح هست و اگر برنامه ریزی داشته باشیم امکان پذیر هست همین چند بندی که در مطالب گفته شد را اگر اجرا کنیم خیلی کار ها راحتتر هست.
با سلام خدمت شما استاد محترم
آیا در ایران هم مانند ژاپن کمپ ترک اعتیاد اینترنت وجود دارد؟
چگونه باید فرزندان مبتلا به اعتیاد به فضای مجازی را نجات داد؟
پاسخ استاد قاسمی:
بله اولین کمپ در تهران چند سال قبل راه اندازی شد
بهترین راه اینه که ابتدا یک جایگزین مناسب انتخاب کنیم و از طریق برنامه درست مثلا روابط دوستانه قویتر ،هم بازی شدن با بچه ها ،وضع و اجرای قانون و... به اونها کمک کنیم.
سلام
خدمت شما بزرگوار
والله قسم اگر خانواده ها بفهمن اصلا بچه هاشون کجا عضو هستن...
فقط باید ی کاری کرد یک مطالبه عمومی بشه ...
این ولنگاری فضای مجازی اگر جمع نشه تبدیل میشه به یک سونامی بی حیایی و بی عفتی......
پاسخ استادقاسمی:
متاسفانه بله خیلی از اولیا یا بی تفاوت هستند و یا سواد رسانه ای ندارند و بوه ها جلوتر هستند
بنابرین هر کس هر کاری از دستش بر میاد بابد انجام بده
چون «اهمیت فضای مجازی به اندازه اهمیت انقلاب است».
🌷﷽🌷
عنوان کنفرانس
#حجاب روی ،ترازو
بررسی دلایل عقلی حجاب
جلسه هفتم(آخر)
باحضور و روشنگری: استادحجت الاسلام والمسلمین خورسندی
⏰ ساعت گفتگو: ۲۱
🗓 زمان یکشنبه:۱۳۹۹/۸/۱۸
🌍 مکان:#ابرگروه_فدائیانامامخامنهایعزیز
🛑برای گفتگوی#آنلاین و مناظره با میهمان برنامه دوستان خود رابه این سمینار دعوت نمایید🛑
لینک #ابرگروه_فدائیانامامخامنهایعزیز
https://eitaa.com/joinchat/2128871435C7db9a13d97
لینک آرشیو کنفرانس
@Fedayeen