#مستند_تاریخ_فلسطین:
🔰 دلایل حمایت انگلیس از اهداف صهیونیستها
🔹با شروع جنگ جهانی اول، نوعی همگرایی میان بریتانیا و صهیونیست ها تشدید شد.
🔻بریتانیا از تمایلات صهیونیست ها بنا به چند دلیل حمایت و پشتیبانی می کرد:
👈اول آنکه دغدغه های بریتانیا را درباره دسترسی رقبا از طریق کانال سوئز به هند را برطرف سازد.
👈دیگر آنکه بریتانیا امیدوار بود در سال های پرهزینه جنگ از پشتیبانی و حمایت سرمایه داران یهودی بهره مند باشد.
👈به انضمام آنکه بریتانیا بتواند با حمایت از ایده صهیونیسم و تشکیل دولت یهودی در فلسطین، یهودیان ساکن امریکا را که در ساخت سیاسی آن حکومت نفوذ داشتند ترغیب کند که امریکا را به ورود به جنگ جهانی اول به نفع بریتانیا و روسیه و ایتالیا وادار سازند.
🔹مجموعه این عوامل سبب شد بریتانیا بطور فزاینده ای از صهیونیسم بعنوان آموزه تشکیل دولت یهودی در فلسطین حمایت کند.
#مستند_تاریخ_فلسطین
🔰 #بیانیه_بالفور
درسال۱۹۱۷ میلادی بریتانیا با موافقت آمریکا و فرانسه و دیگر کشورهای غربی بیانیهای صادر کرد و به وسیله بالفور وزیر خارجه وقت این کشور به روچیلد سرمایه گذار یهودی قول داد که محلی برای یهودیان در فلسطین ایجاد کند.
در بیانیه بالفور ۸۹ درصد از ساکنان بومی و عرب فلسطینی که مالک ۹۷ درصد از زمینهای این کشور بودند با قید عبارت گروههای غیر یهود نادیده گرفته شدند.
اعلامیه بالفور با وجود آنکه از بیم واکنش اعراب تعدیل شد اما این فضا و این ظرفیت را برای یهودیان فراهم کرد تا آن را پایه ی شکل دهی موجودیتی به نام اسرائیل قرار دهند.
بویژه آنکه اعلامیه بالفور اولین اعلامیه ی مهمی بود که در عرصه بینالمللی یکی از قدرتهای جهانی آن دوران به شکل صریح از استقرار یک دولت یهودی در سرزمین فلسطین سخن میگوید.
🔰تشکیل دولت یهود
در سال ۱۹۱۸ آمریکا و کشورهای غربی تلاش کردند زمینه برپایی دولت یهودی را در فلسطین مهیا کنند. بریتانیا نیز نماینده یهودی تبار به نام هربرت ساموئیل را در سال ۱۹۲۰ به فلسطین اعزام کرد تا مقدمات کوچ یهودیان جهان را به آنجا فراهم کند.
در فاصله سالهای ۱۹۱۹ تا ۱۹۲۳ میلادی موج سوم مهاجرت یهودیان رخ داد و ۳۵ هزار نفر به فلسطین کوچ کردند در پایان این دوره مالکیت ثبت شده یهودیان بر زمین ۳ درصد کل فلسطین را شامل میشد .
در همین سالها هاگانا سازمان مسلح زیرزمینی صهیونیست تشکیل شد.
سازمانی که چند دهه بعد هسته اصلی حزب کارگر اسرائیل را تشکیل داد.
🔰 #حزب_کارگر
تمایل به نوعی میانه روی و مصالحه و سازش در عرصه بینالمللی و خودداری از اقداماتی مانند اقدامات تحریک آمیز. گسترش شهرکهای صهیونیست نشین در نوار غربی رود اردن از مولفه های مهمی بوده است که این حزب در عرصه ی سیاست خارجی دنبال کرده است.
در عرصه سیاست داخلی نیز این حزب گرایشهای سوسیالیستی و تمایلات چپ گرایانه از این دست داشته است.
نکته ی مهم آن است که
حزب کارگر هرچند به عنوان حزبی مدافع نوعی عملگرایی در عرصه سیاست خارجی رژیم صهیونیستی شناخته میشود اما با دیگر جریانات و احزاب سیاسی داخل این رژیم درباره حفظ امنیت رژیم صهیونیستی و جلوگیری از خدشه به آن هم
داستان و هم راستاست. در سالهای اخیر این حزب به دلایل مختلف از جایگاه پیشین خود در عرصه سیاست رژیم صهیونیستی فاصله گرفته و رو به افول نهاده است.
#مستند_تاریخ_فلسطین
🔰 #انقلاب_براق
سال ۱۹۲۹ یهودیان بیت المقدس علنا مدعی شدند که بقایای پیکر سلیمان در زیر بنای مسجد الاقصی مدفون است از این رو آنان حقوق و امتیازاتی در مسجد الاقصی و دیوار براق یا دیوار ندبه دارند و اعلام کردند که مصمم هستند که این حقوق را به طور کامل به دست بیاورند.
پس از اعلام موضع یهودیان درباره دیوار ندبه اعراب فلسطینی و مسیحیان اختلافات خود را کنار گذاشتند و در برابریهودیان صهیونیست متحد شدنددر تابستان ۱۹۲۹ میلادی نخستین برخورد خونین میان فلسطینیهاوصهیونیست های مهاجر صورت گرفت
در این درگیری صهیونیستها و سربازان انگلیسی بیش از ۳۵۰ فلسطینی را شهید و عدهای را زخمی و دستگیر کردند.این رخداد تلخ به انقلاب براق معروف شد.
۱۵ اوت در روزی که یهودیان مراسم سالانه یادواره ویرانی معبد سلیمان را برگزار میکردند گروهی از آنان ضمن برگزاری تظاهرات و حمله به ساکنان عرب اطراف دیوار براق این دیوار را تصرف کردند و پرچم صهیونیستها را بر فراز آن به اهتزاز درآوردند و برای نخستین بار میز مخصوص عبادت خود را در آن مکان قرار دادند.
بعد از ظهر همان روز گروهی از مسلمانان به یهودیان حمله کردند آنان را از آنجا راندند و پرچم صهیونیستها را از دیوار ندبه به زیر کشیدند این درگیرهادر روزهای بعد شدت یافت تا آنکه به سراسر فلسطین سرایت کرد و ۳۵۱ تن عمدتاً به دست نیروهای بریتانیا به شهادت رسیدند و۱۵۰ تن دیگر نیز مجروح شدند این درگیریها که انقلاب براق نامیده شد،پنجمین قیام بزرگ مسلمانان فلسطین ضد تجاوزگریهای صهیونیستها و بریتانیایی ها بود.
#مستند_تاریخ_فلسطین
🔰 #دیوار_ندبه
دیوار ندبه مقدسترین مکان مذهبی یهودیان است که بر روی تپه موریا در شهر بیت المقدس قرار دارد
یهودیان آن را آخرین باقیماندههای معبد سلیمان میدانند در نماز روزانه یهودیان مختصات این مکان به عنوان قبله استفاده میشود.
مسلمانان آن را دیوار براق میخوانند و بر این باورند که پیامبر خدا (ص) در شب معراج مرکب خود را به این دیوار بست این مکان برای مسیحیان نیز مقدس است.
سال ۱۹۲۹ میلادی یهودیان بیت المقدس به حاج امین الحسین مفتی قدس
فشار آوردند تا مسجد الاقصی را در اختیار آنان قرار دهد اما او که از همان آغاز درباره سلطه
انگلیسیها و صهیونیستها بر قدس و اماکن مقدس آن هشدار داده بود مقاومتی سرسختانه در مقابل این فشارها نشان داد
#مستند_تاریخ_فلسطین
سازمان نظامی ملی رژیم صهیونیستی (در عبری: הארגון הצבאי הלאומי בארץ ישראל (هَاِرگون هَتسوای هَلئیومی بارِتس یِسرائل)) یا ایرگون که در سرزمین اشغالی فلسطین ازآن با سرواژه نام اِتسِل (عبری: אצ"ל، سرواژه «سازمان نظامی ملی») و درمیان برخی هَاِرگون یاد میشود، یک گروه شبهنظامی زیرزمینی برپایه تفکر صهیونیزم بود که با انشعاب از سازمان هگانا، از ۱۹۳۱ تا ۱۹۴۸در فلسطین تحت قیومیت انگلستان فعالیت میکرد. با شروع جنگ ۱۹۴۸ اعراب و رژیم صهیونیستی اعضای ایرگون در نیروهای دفاعی اسرائیل جذب شدند.
این سازمان بعد ها هسته اصلی حزب لیکود اسرائیل را تشکیل داد .
شعار و نشان این گروه، عبارت «فقط با اسلحه» است که در زیر آن عبارت «فقط همین» نیز نقش بسته است. نقشهای که در نشان گروه آمده، محدوده جغرافیایی قیومیت بریتانیا بر فلسطین را نشان میدهد که علاوه بر اسرائیل۹ کنونی، شاملِ محدوده نوار غزه، کرانه غربی و اردن نیز هست.
#مستند_تاریخ_فلسطین
🔰 #عزالدین_قسام
🔹عزاّلدّین قّسام در سال ۱۸۸۲میلادی در یکی از روستاهای لاذقیه سوریه بدنیا آمد. در ۱۴سالگی به دانشگاه الازهر مصر رفت و از محضر استادانی مانند شیخ محمد عبده، بهره برد .
در سال۱۹۰۶به زادگاه خود بازگشت و امام جماعت مسجد استقلال در حیفا شد که آن روزها از مراکز مهم فعالیت صهیونیست ها بود.
🔸عزاّالدین قّسام تمام فعالیّت خود را که مبارزه ضد تشکیل دولت یهود بود در پنهانی کامل انجام می داد و فقط اشخاصی که سالها مورد آزمایش او قرار گرفته و سلامت و راز نگهداری خود را اثبات کرده بودند از فعالیت و تشکیلات آگاهی داشتند.
🔹سالهای ۱۹۳۳تا۱۹۳۴مهاجرت صهیونیست ها به سرزمین های اشغالی و گرایش صهیونیست ها به تشکیل گروه های تروریستی شتاب گرفت، در این وضعیت قّسام ناگریز شد پس از فراهم شدن امکانات و نیرو، عملیّات نظامی را آغاز کند.
#مستند_تاریخ_فلسطین
🔹با صدور دستور از سوی قّسام، زنجیره ای از عملیات نظامی ضد مناطق صهیونیست نشین و گشتی های ارتش بریتانیا اجرا شد و خسارات زیادی به زمین های کشاورزی و دارائی های صهیونیست ها وارد کرد،همچنین به کشته شدن چند تن از نیروهای انگلیسی وصهونیست منجر شد.
🔸مبارزات قّسام در سال ۱۹۳۵به شکل مبارزه آشکار مسلّحانه ضد استعمارگران انگلیس و تروریست های یهودی درآمد.
او همچنین نهضتی را در شمال سوریه، ضد قوای استعمارگر فرانسه به راه انداخت و در طول یک سال تلفات قابل ملاحظه ای، به نیروهای اشغاگر فرانسوی وارد کرد.
پس از آنکه دادگاه نظامی فرانسوی حکم اعدام او و شماری از یارانش را صادر کرد، قّسام به دمشق و از آنجا به فلسطین رفت .
🔹شیخ عزاّلدّین قّسّام در نیمه نخست نوامبر ۱۹۳۵میلادی همراه ۲۴ تن از یارانش با هدف دعوت مردم به انقلاب وارد شهر جنین شد و در ۱۹نوامبر در نبردی نابرابر و پس از ساعت ها مقاومت و پایداری در برابر نیروهای انگلیسی وصهیونیست ها به همراه یارانش به شهادت رسید.
🔻جُودت حاج محمد (فرزند شهید حاج محمد از فرماندهان انقلابی فلسطین) :
روح عزاّلدّین قسّام در متن جامعه فلسطین دمیده شد و بسیاری از فلسطینی ها تحت تأثیر قرار گرفتند، از همین روحیه احساسات انقلابی و مبارزه با استعمار انگلیسی در میان فلسطینی ها آغاز شد.
#مستند_تاریخ_فلسطین
🔰 #طرح_تقسیم_فلسطین
از سال۱۹۳۶ تا ۱۹۳۹قیام بزرگ اعراب ضد انگلیس شکل گرفت .
سازمان ایرگون حمله به فلسطینی ها را تشدید کرد.
در فاصله سالهای ۱۹۴۰تا۱۹۴۵در جریان جنگ جهانی دوم جمعّیت یهودیان ساکن فلسطین به ۳۱٪رسید.
سال ۱۹۴۵،انگلیس حل مسئله فلسطین را به سازمان ملل محول کرد و این سازمان در ۲۹ نوامبر ۱۹۴۷ با ظهور قطعنامه ۱۸۱، به طرح تقسیم فلسطین رای داد.
افغانستان: نه، آرژانتین: ممتنع، مصر: نه، سوئد: بله، انگلستان: متنع، ایالات متحده امریکا: بله.
بدین سان مجمع عمومی با ۳۳ رأی موافق در برابر ۱۳ رأی مخالف، ۱ غایب و ۱۰ ممتنع به قطعنامه ۱۸۱ مبنی بر تقسیم فلسطین رأی داد.
بدین سان فلسطین به دو بخش تقسیم شد؛ بخش یهودی که شامل ۵۵٪ سرزمین فلسطین میشد و بخش فلسطینی که علیرغم در اکثریت بودنِ فلسطینیها، شامل ۴۵٪ فلسطین بود.
بریتانیا با توجه به آنکه میدانست طرح تقسیم در مجمع عمومی سازمان ملل رأی بیشتر و با فاصله بیشتری خواهد داشت و از سویی میدانست مسئله فلسطین پایان حضور و نفوذ آن در منطقه خاورمیانه نخواهد بود و بدین لحاظ با رأی ممتنع تصمیم گرفت علاوه بر انکه از زیر بار مسئولیت شکل گیری چنین حکومتی در برابر عرب ها فرار کند، مناسبات نزدیک خود را با حکومت های عربی حفظ کند و البته روشن بود که یهودیان می دانستند که بریتانیا، نقش عمده ای در تشکیل حکومت یهودی در فلسطین دارد.
🔰 #طرح_دان
در ماه مارس ۱۹۴۸ سازمان هاگانا، طرح دان را اجرا کرد، هدف این طرح حاکمیت مسلّحانه بر کشور یهودی مصوّب سازمان ملل به علاوه بخش بزرگی از کشور فلسطینی مصوّب سازمان ملل بود.
🔰 قتل عام در #دیر_یاسین
نهم آوریل آوریل ۱۹۴۸ سازمان ایرگون و اشترن حدود ۲۵۰ فلسطینی ساکن دهکده دیر یاسین در نزدیکی قدس را قتل عام کرد تا منجر به ترس اعراب و فرار آنان از سرزمین فلسطین شود.
🔹 دیر یاسین روستایی در بلندیهای مشرف به بیت المَقدِس بود و بیرون از مواضعی قرار داشت که از طرف سازمان ملل برای دولت آینده اسرائیل در نظر گرفته شده بود.
نهم آوریل ۱۹۴۸ ناگهان صدای گوش خراش بلندگوهای صهیونیستها در دهکده دیر یاسین پیچید که گوینده با تهدید از مردم میخواست دهکده را تخلیه کنند؛ بلندگوها مرتب اعلام مي كردند؛« سلاحتان را رها كنيد کنید، از منطقه خارج شوید.»
مردم بیدفاع، گیج و حیران و مضطرب برای فهمیدن علّت حادثه به هر سو میدویدند در چنین وقت بحراني، سربازان بي رحم يهودي، مثل گرگ های مست، مردم را محاصره کردند.
🔸روزی که درگیری در مرزهای کشور شروع شد یهودیان اول به سراغ یک نانوا رفتند او اسمش حسین الشریف از اهالی بود و معمولا ساعت ۴ صبح از خانه بیرون میرفت و تنور را داغ میکرد تا زنها برایش آرد بیاورند و او نان بپزد، تا یهودیها وارد شدند اولین کاری که کردند نانوا و پسرش را در آتش انداختند.