جمال عبدالناصر رئیس جمهور مصر برای اینکه سلطه ی اسرائیل بر سرزمین های اشغالی دائمی نشود جنگی فرسایشی ضد مواضع اسرائیل را در آنسوی کانال سوئز دنبال می کند.
در اوت 1970 قرار داد آتش بس بسته می شود در همین سال عبدالناصر از دنیا می رود و عنبرسادات جانشین او می شود.
حضور بیش از یک میلیون پناهنده فلسطین در اردن بویژه حضور گردان های مسلح فلسطین که پس از جنگ 1967 بسیار فعال شده اند باعث می شود آن ها در سال 1970 از خاک اردن ضد اسرائیل وارد عمل شوند.
اردن با حمایت آمریکا و اسرائیل تشکیلات سیاسی و نظامی فلسطینی ها را سرکوب می کند و اردوگاه آوارگان، صحنه ی درگیری خونین می شود.
چهار هزار فلسطینی به شهادت می رسند و بازماندگان نیز مجبور می شوند تشکیلات خود را به لبنان منتقل کنند بدین سان لبنان مرکزی مهم برای تربیت نیروهای انقلابی جهان تبدیل می شود.
🔰 #حریدی_ها
حریدیها (به عبری: יהדות חרדית) یا یهودیان فوقارتدکس، بنیادگرایان شاخه یهودیت ارتدکس میباشند. آنان باورهایشان را بهطور مستقیم برگرفته از موسی و تورات نازل شده بر او در طور سینا میدانند. حدود یازده درصد جمعیت اسرائیل حریدیاند که اغلب در محلهها و شهرکهای تماماً ارتدوکسنشین زندگی میکنند.
خاخام های حریدی می گویند که در خارج از دنیای آنها، نوعی کشتار در جریان است و نسبت به از بین رفتن سبک زندگی خود هشدار داده اند.
آنها در قالب یک پاردوکس در عین حالی که براساس باور اعتقادی خود تشکیل رژیم جعلی "اسرائیل" را درحال حاضر قبول نمی دانند، اما از همه امکانات همین رژیم جعلی در داخل سرزمین های اشغالی بیشترین بهره را می برند که همین امر نیز صدای سایر "اسرائیلی ها" بویژه چپ ها و راست های سکولار را در آورده و تاکنون آنها بارها با برگزاری تظاهرات، نسبت به تبعیض و بی عدالتی در تقسیم منابع بین خود با دو جریان "حریدی" و "صهیونیستم دینی" اعتراض کرده اند.
🔰 بارزترین طوایف و جریانهای حریدی کدامند؟
#یهودیت_حسیدی (غربی)
یک جنبش عرفانی روحانی است که از اوایل قرن نوزدهم هزاران پیرو در میان اقلیتهای یهودی در اروپای شرقی جذب کرده است، این فرقه به سختگیریها شدید و نظم و انضباط سیاسی و اجتماعی معروف است.
#یهودیت_لیتوانی (غربی)
یهودیان لیتوانی اکثر وقت خود را به یادگیری تلمود و تفاسیر آن اختصاص میدهند. فراگیری تورات را دارای ارزشی بالا میدانند به رغم آنکه برخی از مردان آنها به جای فراگیری تورات جذب بازار کار شدند.
#یهودیان_شرقی_سفرادیم
این دسته از یهودیان از کشورهای مختلف عربی به فلسطین آورده شدند، در ابتدا آیینهای یهودیان لیتوانی را در دستور کار خود قرار دادند اما پس از آن تحت تاثیر خاخامهای اسپانیایی تبار قرار گرفتند که در کشورهای مغرب عربی زندگی کرده بودند.
#ناطوری_کارتا
این گروه علنا با جنبش صهیونیسم مخالف است و طرحهای آن درخصوص شهرکسازی را عامل شرارت میدانند که به ملت یهود ضربه میزند.
این دسته اکثرا در قدس زندگی میکنند و اسرائیل را به رسمیت نمیشناسند، خدمت در ارتش رژیم صهیونیستی را نمیپذیرند و در انتخابات کنست مشارکت نمیکنند و به حق فلسطینیها در برخورداری از آزادی و استقلال اذعان دارند.
به استثنای جنبش ناطوری کارتا تمام طوایف حریدی در انتخابات کنست در قالب احزاب ائتلافی حریدی غربی و شرقی مشارکت کردند.
جنبش شاس به ریاست ارییه درعی 11 کرسی در کنست دارند.
حزب یهودیت تورات به ریاست موشه گافنی یک فهرست پارلمانی متشکل از یهودیان حسیدی و لیتوانی دارد.
احزاب حریدی حضور خود در عرصه سیاسی در رژیم صهیونیستی را افزایش دادهاند و امروز سنگ بنای کابینه نتانیاهو به شمار میآیند همچنین متحد راهبردی حزب لیکود هستند و در برابر میانهروها و جریان لیبرال سکولار، احزاب حریدی به تاثیرگذارترین مؤلفه در مراکز تصمیمگیری تبدیل شدهاند.
قابل ذکر است که اغلب حریدیهای مخالف جنگ ،فلسطین اشغالی را ترک کرده اند و غالبا در اردوگاههای گواتمالا در فقر زندگی می کنند.برخی از آنها هم به دنبال پناهندگی به عراق و ایران بوده اند.
البته بخشی از آنها از ابتدا به اجبار و با انگیزه های دینی مذهبی به فلسطین اشغالی آمده اند . خود صهیونیستها مخفیانه آنها را تحت فشار قرار دادند و آنها را ناچار و یا راغب به مهاجرت به سرزمینهای اشغالی کرده اند که البته بعداً برخی از اینها چون از طرف رژیم تأمین مالی شده اند و معافیت سربازی هم داشتند ماندگار شدند.
و البته علت ماندگاری عده ای دیگر به خاطر دلبستگیهای مذهبی به اماکن مذهبی بوده است.
🔰 گروگان گیری در المپیک
سال 1972 میلادی ،آلمان غربی میزبان برگزاری المپیک تابستانی است.
پنجم سپتامبر و در حالیکه بیش از هفت هزار ورزشکار از صد و بیست و یک کشور از مونیخ گرد هم آمده اند خبر یک گروگان گیری فضای مسابقات را تحت تاثیر قرار می دهد.
گروه موسوم به سپتامبر سیاه که فلسطینی هستند یازده ورزشکار اسرائیلی را در دهکده ی المپیک مونیخ به گروگان می گیرند.
آنان آزادی 234 زندانی فلسطینی را خواستارند.
سرانجام حمله ی نیروهای امنیتی آلمان به مرگ گروگان ها و چند فلسطینی می انجامد .
با توجه به اینکه صدها خبرنگار برای پوشش مراسم المپیک حضور دارند جهان متوجه موضوع فلسطین می شود.
یک روز بعد در حمله ی هوایی اسرائیل به اردوگاههای آوارگان فلسطین در سوریه و لبنان چند صد غیر نظامی کشته می شوند.
#مستند_تاریخ_فلسطین
🔰 #جنگ_اکتبر (عملیات بدر)
سال۱۹۷۳میلادی، جنگ چهارم اعراب و اسرائیل، موسوم به جنگ اکتبر سرمیگیرد. این بار مصر و سوریه حملهی غافلگیرانهای آغاز میکنند. هدف آنها آزادسازی سرزمینهای اشغالی است که در جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ از دست داده بودند.
مصر و سوریه پس ازجنگ سوم اعراب با اسرائیل در سال ۱۹۷۶ با کمکهای فنی و مالی شوروی، ارتش خود را بازسازی کردند، تابتوانند بلندیهای جولان و سینا را پس بگیرند.
اما دیگر کشورهای عربی، تمایلی به جنگ نداشتند.
شاه حسین، پادشاه اردن، بعد از شکست در کرانهیباختری رود اردن، خود را باخته بود.
لبنان، دیگر ارتشی برای جنگ نداشت، عراق نیز، دور بود. از اینرو سوریه و مصر، در این میدان تنها بودند.
از آنسو اسرائیل، مدام بر طبل آمادگی برای جنگ میکوبید.
از آنجا که مصر و سوریه می دانستند اردن، وارد جنگ نخواهد شد و از آنجا که سادات و اسد، به ملکحسین اعتماد نداشتند، او را در جریان کلی عملیات، نگذاشتند، ولی دربارهی قریبالوقوع بودن جنگ، به او هشدار دادند. او هم که در جنگ قبلی، بخشی از سرزمین خود را از دست داده بود، حاضر نبود بار دیگر این خفّت و خواری را تحمل کند.
او با هواپیمای شخصیاش پنهانی به اسرائیل میرود و ضمن دیداربا گلدا مایر، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، او را از عملیات مصر و سوریه آگاه میکند.
ششم اکتبر، برای یهودیان یک جشن مذهبی مهم، به شمار میآید. مصر و سوریه، همین روز را برای عملیات«بدر» انتخاب کردند.
نیروهای دو کشور، به سرعت پیشروی کردند، تا جایی که در دو روز حمله، بیش از یک هزار نفر از صهیونیستها، به هلاکت رسیدند.
وضع به سود کشورهای عربی پیش میرفت، تا آنکه پس از یازده روز، با نقشهی «آریل شارون»، ورق به نفع اسرائیلیها برگشت و سربازان شارون، در اختفای کامل، با عبور از سوئز و از بین بردن دهها پایگاه موشکی مصری، وارد شمال این کشور شدند و در ۲۳ اماکتبر، اسرائیلیها با در اختیار گرفتن کامل محور سوئز_قاهره به یکصد و یک کیلومتری پایتخت رسیدند.
سازمان ملل، طرفهای درگیر را به یک آتشبس فراخواند. شورای امنیت،با قطعنامه ی338 راهحلی عادلانه، برای بحران خاورمیانه ارائه کرده و خواستار ترک همهی مناطق اشغال شده از جانب اسرائیل شد.
بیست و چهارم اکتبر پایان یافت در حالی که، مصریها پانزده هزار، سوریها سی هزار و اسرائیلیها بیش از دوهزار وششصد کشته برجای گذاشتند.
استعفای گلدمایر، نخستوزیر و موشه دایان، وزیر جنگ اسرائیل، از جمله پیامدهای این جنگ بود. هردو متهم شدند که در برابر حملات غیرمترقبهی سوریه و مصر، غفلت کرده بودند.
#مستند_تاریخ_فلسطین
🔰 #عملیات_لیتاتی
در مارس سال ۱۹۷۸ میلادی، بیست هزار سرباز اسرائیلی، در حملهای موسوم به عملیات لیتانی، بیش از دوهزار کیلومتر مربع از خاک لبنان را به بهانهی مبارزهی ضد تروریستها، اشغال میکنند.
دویست و بیست هزار لبنانی و پنج هزار فلسطینی، آواره میشوند و اسرائیل حدود هزار نفر را به قتل میرساند.
چند ماه بعد«سعد حدّاد» افسر شورشی لبنانی، حفاظت از این ناحیه را به نمایندگی از اسرائیل، به عهده میگیرد و نیروهای خود را «دولت لبنان آزاد» مینامد.
🔰 #معاهده_کمپ_دیوید
سپتامبر همین سال(۱۹۷۸)،«مناخیم بگین» نخست وزیر اسرائیل و «انورسادات» رئیس جمهور مصر، #معاهدهی_کمپدیوید را در واشنگتن امضا میکنند. معاهدهای که در آن موجودیت رژیم جعلی اسرائیل برای نخستینبار به رسمیت شناخته میشود.
🔹بر اساس این معاهده، صحرای سینا از ناحیهی امنیتی به سه بخش تقسیم میشود:
بخش اول که تا عمق پنجاه و هشت کیلومتری کانال سوئز قرار گرفت، کشور مصر در خاک خود، تنها اجازهی تأسیس یک پادگان مکانیکی را دارد.
به همین ترتیب
منطقهی دوم که در طولی بالغ بر صد و نه کیلومتر را دارا میباشد، با محدودیتهای بیشتری مواجه شد.
اما در منطقهی سوم که نزدیکترین نقطه به مرزهای بینالمللی است، در این نقطه، مصر حق هیچگونه حضور نظامی در خاک خود را ندارد.
🔸 موضوع دیگری که موجب خشم مردم مصر از اسرائیل در این سالها شد، نداشتن حق احداث فرودگاه در تمام شبهجزیرهی سیناست.
رژیم صهیونیستی در طول سالهای گذشته بارها همین معاهدهی یکسویه را نیز نقض کرده است.
انورسادات، حالا که جزو حامیان رژیم صهیونیستی شده بود، رابطهی خود را با شاه مخلوع ایران، بیش از پیش گسترش داد.