همیار طبیعت
🔹 بودجه طرحهای صیانت از جنگلهای شمال براساس سرانه نیروها بین استانها تقسیم میشود (۱) 🔹 رئیس ساز
🔹 بودجه طرحهای صیانت از جنگلهای شمال براساس سرانه نیروها بین استانها تقسیم میشود (۲)
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان این که وقوع پدیده فرسایش خندقی (گرگروها) در منطقه بلوچستان باعث میشود که میزان فرسایش خاک در این منطقه به شدت بالا باشد، عنوان کرد: ما نباید بخشینگر باشم، بلکه باید به حل مشکلات حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری به صورت ملی فکر کنیم. به همین دلیل، در دو سال گذشته بیشترین سفرهای استانی را به سیستان و بلوچستان انجام دادهام؛ به نحوی که از ۷۱ سفر استانی اینجانب در سال ۱۴۰۲، ۷ سفر فقط مربوط به این استان بوده است؛ بعد از آن هم، بیشترین سفرها را به استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کرمانشاه، ایلام و هرمزگان انجام دادهام.
🔹 عباسعلی نوبخت ادامه داد: برخی افراد گمان میکنند که در دوره مدیریتی کنونی سازمان، صرفا طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران پیگیری شده و سایر برنامهها به فراموشی سپرده شده است، در حالی که در سفرهای استانی، همواره بسیاری از موضوعات دیگر را نیز پیگیری کردهایم؛ از جمله این که سال گذشته صرفا در طول یک سفر چند روزه به همراه معاونان محترم، از تمام حوضههای آبخیز هرمزگان و سیستان و بلوچستان بازدید کردیم و دستوراتی را برای پیگیری امور مختلف صادر کردیم که صرفا بخشی از آن به کاشت، تولید و نگهداری از نهال مربوط است.
🔹 وی با اشاره به این نکته که در دوره کنونی مدیریت سازمان منابع طبیعی، هیچگاه تفکر بخشینگری وجود نداشته است، یادآور شد: اینجانب در دو سال گذشته فقط دو بار از نهالستانهای استان یزد بازدید کردهام. همچنین توانستهایم به تعدادی که قبلا در طول یک سال در کل کشور برای مقابله با بیابانزایی نهال تولید میشد، صرفا در دو نهالستان استان خراسان جنوبی نهال تولید کنیم. در حال حاضر تمام استانها در زمینه تولید نهال فعال شدهاند و این کار کاملا روی غلتک افتاده است.
🔹 نوبخت با تاکید بر این که تغییر دولتها، تفاوتی را در رویکرد کلان نظام برای اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران ایجاد نخواهد کرد، گفت: کاشت یک میلیارد درخت، نوعی سیاستگذاری کلان است که توسط مقام معظم رهبری (مدظله العالی) اعلام شده و ایشان فرمودهاند که باید در طول چهار سال (از ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۵)، هر سال ۲۵۰ میلیون نهال در کشور کاشته شود و سهم هر ایرانی در اجرای این طرح، کاشت سه اصله نهال در طول یک سال است؛ بنابراین رئیسجمهور آینده هر رویکردی که از نظر سیاسی داشته باشد، حتما اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران را ادامه خواهد داد.
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی تاکید کرد: خوشبختانه ریلگذاری طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران به همت مردم، سازمانهای مردم نهاد و تشکلهای مردمی حوزه منابع طبیعی انجام شده و سازمان منابع طبیعی نقش هماهنگکننده اجرای این طرح را ایفا کرده است. البته برای اجرای این طرح، بسیاری از بخشهای دیگر اعم از دولتی، نظامی و خصوصی ورود پیدا کردهاند و این طرح با قدرت و همراهی همه دستگاهها پیش میرود؛ از جمله این که برای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت، جمعیت جوانان هلال احمر، دانشگاهها و بسیج سازندگی پای کار آمدهاند و تیم سازمان مدیریت بحران کشور نیز که همواره حریق عرصههای طبیعی به ما کمک میکنند، در این طرح نیز با قدرت ورود پیدا کردهاند.
🔹 معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر این که نظارت بر اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران به نمایندگان تشکلهای مردمی حوزه منابع طبیعی کشور سپرده شده است، اظهار داشت: با وجود این که برخی دوستان داخل سازمان مخالف بودند، ولی ما نظارت بر اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران را به مردم و تشکلهای مردمی فعال در حوزه منابع طبیعی سپردهایم و از این تشکلها خواستهایم که حتما ایرادها را به ما گوشزد کنند و هر نقد و نظری را که درباره اجرای این طرح در نقاط مختلف کشور دارند، ارائه بدهند.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
همیار طبیعت
🔹 بودجه طرحهای صیانت از جنگلهای شمال براساس سرانه نیروها بین استانها تقسیم میشود (۲) 🔹 رئیس ساز
🔹 بودجه طرحهای صیانت از جنگلهای شمال براساس سرانه نیروها بین استانها تقسیم میشود (۳)
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه گفت: بسیاری از اعضای تشکلهای مردمی حوزه منابع طبیعی در جلسات هفتگی کشوری و استانی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران حاضر میشوند و ایرادهای موجود را به ما میگویند و از این بابت از دوستان تشکر میکنیم که نقدهای آنها باعث میشود که در ادامه مسیر اجرای طرح، موفقتر عمل کنیم. نکته مهم این است که هیچکدام از نمایندگان کشوری و استانی حاضر در جلسات را سازمان منابع طبیعی انتخاب نمیکند، بلکه ما با دبیر محترم شورای هماهنگی تشکلهای مردمی محیطزیست و منابع طبیعی کشور جلسه گذاشتیم و از ایشان خواستیم که خودشان نمایندگان ناظر بر اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت که در جلسات مربوطه در استانهای مختلف حاضر میشوند را به ما معرفی کنند.
🔹 عباسعلی نوبخت به تفاهم بین سازمان منابع طبیعی با وزارت آموزش و پرورش برای تولید و کاشت نهال در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران نیز اشاره کرد و گفت: آنچه در این تفاهم بیش از تولید و کاشت نهال توسط دانشآموزان برای ما اهمیت دارد، توسعه فرهنگ حفظ منابع طبیعی در بین نسل کودک و نوجوان است؛ چون همین کودکان و نوجوانان، در آینده قرار است که هیات دولت، مجلس و قوه قضاییه ما را تشکیل بدهند و لازم است از همین حالا به فکر تربیت مدیرانی باشیم که حفاظت از طبیعت را سرلوجه کار خود قرار دهند؛ هرچند همین حالا نیز در هر سه قوه، افراد طبیعتدوست زیادی داریم که دلشان برای حفظ منابع طبیعی کشور میسوزد.
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی همچنین یادآور شد: یکی دیگر از تفاهم نامههایی که در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران منعقد کردیم، تفاهم با حوزههای علمیه بوده است؛ البته برخی افراد ممکن است نسبت به این کار نقد داشته باشند، ولی باید توجه داشته باشیم که به هر حال تمدن اسلامی در کشورمان ریشه دارد و روحانیون معزز در بسیاری از محافل اجتماعی کشورمان نقش تاثیرگذاری دارند و حتما بخش زیادی از ائمه جمعه و جماعات میتوانند با راهنماییهای خود، جوامع محلی را به مشارکت در حفظ منابع طبیعی و کاشت و نگهداشت درخت ترغیب کنند.
🔹 معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که از زمان صدور دستور اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران توسط رئیسجمهور شهید تا امروز، مجموعا ۸۰ جلسه هفتگی برای پیگیری روند اجرای این طرح در ستاد سازمان منابع طبیعی و ادارات کل استانی برگزار شده است، عنوان کرد: سهم تولید نهال از اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران، ۲۰ درصد، سهم انتقال نهال به عرصه و کاشت آن ۱۰ درصد و سهم حفظ و نگهداری از نهال ۷۰ درصد است؛ بنابراین باید دیدگاه موجود در کشور به این شکل تغییر کند که درختداری اهمیت بیشتری از درختکاری برای ما داشته باشد؛ یعنی هم باید درخت بکاریم و هم مهمتر از آن باید به شکلی عمل کنیم که درختهایی که میکاریم، حفظ شود.
🔹 وی در پایان تصریح کرد: پیش از شروع اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران، معاونتهای سازمان به صورت بخشینگرانه به موضوع نگاه میکردند، ولی اکنون شرایط به گونهای است که حتی معاونت آبخیزداری نیز هم در اجرای این طرح و هم در فعالیتهای بیولوژیک مربوطه به صورت ویژه پیگیری میکند. همچنین اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت باعث شد که نهالستانهایی که پیش از این متروکه مانده بود و برخی افراد میخواستند اراضی آنها را برای ساخت مسکن یا توسعه کشاورزی واگذار کنند، مجددا فعال شدهاند و به این ترتیب، جلوی واگذاری بخشی از عرصههای طبیعی با اجرای این طرح گرفته شد./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 اعضا و هیأت رییسه کمیسیون کشاورزی مجلس مشخص شدند
🔹 اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی به شرح زیر است:
🔹 محمدجواد عسکری، نادرقلی ابراهیمی، پیمان فلسفی، علیرضا عباسی، غلامرضا نوری قزلجه، سمیه رفیعی، بهشید برخوردار، سیدمحمد سادات ابراهیمی، حامد یزدیان، احد آزادیخواه، محمد سبزی، محمد جلالی، غلامرضا میرزایی، کمال حسین پور، رضا حاجی پور، هوشنگ هادیان پور، اسفندیار عبداللهی، عبدالغفور امانزاده، هادی هاشمی نیا، رحمدل بامری، جمشید قائم مقام، رحیم کریمی و جهانبخش قلاوند.
🔹 محمدجواد عسکری به عنوان رییس، احد آزادی خواه به عنوان نایب رئیس اول و پیمان فلسفی به عنوان نایب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی انتخاب شدند.
🔹 همچنین سمیه رفیعی به عنوان سخنگو و سیدمحمد سادات ابراهیمی و حامد یزدیان به ترتیب به عنوان دبیر اول و دبیر دوم کمیسیون کشاورزی مجلس انتخاب شدند.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 اعتبارات پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی باید در سطح ملی پیشبینی شود (۱)
🔹 جلسه تبیین سیاستها، برنامهها و ارائه عملکرد معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان با محوریت «بررسی وضعیت ایستگاههای معرف و زوجی» با حضور مدیران ارشد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در سالن «شهید سلیمانی» ستاد سازمان برگزار شد و مدیران ارشد ادارات کل استانی نیز به صورت ویدئوکنفرانسی در این نشست شرکت کردند.
🔹 در این جلسه، محمد شرافتی معاون دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری به ارائه گزارشی درباره دستاوردهای پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی که در ۳۰ سال گذشته در ۱۲ ایستگاه در سطح کشور اجرا شده است، پرداخت و نکاتی را پیرامون دادههای استخراجشده از پایشهای دورهای این ایستگاهها و همچنین مشکلات موجود و تجهیزات، نرمافزارها و اعتبارات مورد نیاز برای بهبود وضعیت اجرای این پروژهها مطرح کرد.
🔹 همچنین عباس گلی جیرنده مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور نوآوران علوم مکانی نیز به ارائه گزارشی پیرامون آخرین دستاوردهای علمی مطالعات ملی و بینالمللی مربوط به اجرای پروژههای آبخیزداری در ایران و جهان و اقدامات انجامشده در زمینه پایشهای حوضههای آبخیز معرف و زوجی پرداخت.
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این جلسه ضمن تقدیر از اقدامات انجامشده در زمینه پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی در ۱۲ ایستگاه در سراسر کشور در سه دهه گذشته، اظهار داشت: استفاده صحیح از دادههای مطالعاتی پروژههای آبخیزداری از جمله دادههای استخراجشده از ایستگاههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی میتواند به همکاران سازمان منابع طبیعی کمک کند که در حین اجرای پروژههای آبخیزداری در نقاط مختلف کشور، بهترین عملکرد را داشته باشند.
🔹 عباسعلی نوبخت با بیان این که مطالعات انجامشده نشان میدهد که در مناطقی از کشورمان که پروژهای آبخیزداری اجرا شده، میزان رسوب و فرسایش خاک کاهش یافته است، گفت: آمارهایی که در زمینه میزان رسوب و فرسایش خاک ارائه میشود، عمدتا مربوط به ۹۰ میلیون هکتار از عرصههای کشور است که هنوز پروژههای آبخیزداری در آنها اجرا نشده است و در آمارها نیز معمولا درصد رسوب یا درصد فرسایش خاک در این عرصهها اعلام میشود و همین مساله سبب میشود که در آمارهای جهانی، رتبه ایران در میزان رسوب و فرسایش خاک پایین بیاید.
🔹 وی در ادامه تاکید کرد: اثربخشی اجرای پروژههای آبخیزداری در کاهش میزان رسوب و فرسایش خاک و بهبود وضعیت پوشش گیاهی در عرصههایی که این پروژهها اجرا شده است، در مطالعات کارشناسان سازمان و متخصصان حوزه منابع طبیعی در نقاط مختلف کشورمان کاملا ثابت شده است؛ بنابراین باید مطالعات مربوط به بخش آبخیزداری از جمله پژوهشهای انجامشده در زمینه پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی را به عنوان سند پشتیبان اجرای پروژههای آبخیزداری آینده در سراسر کشور قرار دهیم.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
همیار طبیعت
🔹 اعتبارات پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی باید در سطح ملی پیشبینی شود (۱) 🔹 جلسه تبیین
🔹 اعتبارات پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی باید در سطح ملی پیشبینی شود (۲)
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان این که آمار و برنامهریزی، دو رکن مهم تحول در همه زمینهها محسوب میشود، عنوان کرد: انجام مطالعات صحیح در بخش آبخیزداری، میتواند به ما کمک کند که علاوه بر میزان بارندگی، بتوانیم مقدار گرما و تشعشعات خاک را نیز در یک منطقه خاص به دست آوریم تا وقتی که قرار است برای کاشت گونههای گیاهی در آن منطقه تصمیمگیری کنیم، بهترین گونه یا گونههای مورد نظر را انتخاب کنیم که هم هزینههای نگهداری بعد از کاشت را به حداقل برسانیم و هم کاشت آنها، بیشترین ثمربخشی را داشته باشد.
🔹 عباسعلی نوبخت با تاکید بر این که اعتبارات پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی باید در سطح ملی پیشبینی شود، خاطرنشان کرد: تا پیش از اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران، نهالستانهای جنگلی در وضعیت بسیارنامناسبی قرار داشت، زیرا اعتبارات مربوط به آنها به صورت استانی اختصاص پیدا میکرد، ولی از وقتی اجرای این طرح شروع شد، با عزم ملی ایجادشده در همه دستگاهها و جلب مشارکت بخش خصوصی از طریق بودجه مسئولیتهای اجتماعی، شاهد آن بودیم که تحول مهمی در بهبود وضعیت این نهالستانها اتفاق افتاد. در تامین و تخصیص اعتبارات پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی نیز باید همین عزم ملی را داشته باشیم تا کار با سرعت بیشتری به پیش برود.
🔹 وی همچنین یادآور شد: فعالیت برخی ایستگاههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی حدود ۳۰ سال سابقه دارد و فعالیت برخی ایستگاهها مقداری کمتر است؛ ولی عملا حدود سه دهه است که ریلگذاری این پروژه در کشورمان انجام شده است و نباید اجازه دهیم که فعالیت یک ایستگاه به دلیل تامین نشدن اعتبارات لازم بهمنظور خرید تجهیزات و نرمافزارهای لازم، چند ماه متوقف شود. به همین دلیل، هم در سطح ملی و هم در سطح استانی باید برای تامین اعتبارات بخش آبخیزداری بهویژه اعتبارات لازم برای اجرای پروژههای پایش حوضه آبخیز معرف و زوجی تلاش کنیم.
🔹 نوبخت همچنین بر لزوم افزایش تعداد ایستگاههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی در سطح کشور تاکید کرد و گفت: از ۱۳ اقلیم موجود در جهان، ۱۱ اقلیم آن در ایران وجود دارد و برای این که بتوانیم الگوبرداری صحیحی از اجرای پروژههای معرف و زوجی در سطح کشور داشته باشیم، باید در هرکدام از ۱۱ اقلیم موجود در کشور، عرصه خاصی را مشخص کنیم و پروژه پایش حوضه آبخیز معرف و زوجی را در آن به اجرا درآوریم و سپس دادههای مربوط به پایش عرصههای نمونه را به مرور استخراج کنیم و از آنها برای اجرای پروژههای آبخیزداری در دیگر نقاط کشور که شرایط اقلیمی مشابهی دارند، استفاده کنیم.
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی تاکید کرد: نباید با دادههای استخراجشده از ایستگاههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی به صورت تزئینی برخورد کنیم، بلکه تمام کارشناسان و مدیران سازمان منابع طبیعی در تمام استانها، باید از این دادهها به عنوان اطلاعات مبنایی برای اجرای پروژههای آبخیزداری در نقاط مختلف کشورمان بهرهمند شوند؛ زیرا استفاده از این دادهها میتواند به افزایش اثربخشی اجرای پروژههای آبخیزداری در سطح کشور کمک کند.
🔹 وی همچنین تصریح کرد: ما باید در اعتبارات استانی تعیینشده برای ۱۲ ایستگاه موجود پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی بازنگری کنیم و از شرکتها و صنایع بزرگ نیز در قالب بودجه مسئولیتهای اجتماعیشان، در اجرای برنامههای تعریفشده در بخش آبخیزداری از جمله اجرای پروژههای پایش حوضههای معرف و زوجی در ۲۱ استانی که هنوز این پروژهها در آنها اجرا نشده است، کمک بگیریم؛ زیرا هرچقدر پروژههای آبخیزداری با کیفیت بالاتری در کشورمان اجرایی شود، امنیت زیستی کشورمان بیشتر تضمین خواهد شد./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 #اطلاعیه | قابل توجه مرتعداران سراسر کشور
🔹 باتوجه به اینکه ارائه هرگونه خدمات الکترونیکی شامل اخذ شناسه یکتا جهت تثبیت حرفه مرتعداری، تمدید پروانه چرای دام، اصلاح سوابق ممیزی و... میبایست از طریق سامانه سمطا (سامانه جامع مدیریت منابع طبیعی) انجام پذیرد، لذا بدینوسیله به اطلاع کلیه مرتعداران و بهرهبرداران مجاز مراتع میرساند بمنظور تکمیل اطلاعات در سامانه فوق، تا تاریخ پانزدهم مرداد سالجاری فرصت دارند با در دست داشتن مدارک و اطلاعات هویتی خود شامل کارت ملی، شناسنامه، شماره تماس، آدرس و کد پستی، به واحد امور مراتع ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستانهای سراسر کشور مراجعه و نسبت به ارائه آن اقدام نمایند.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 پیشبینی اعتبارات مربوط به نگهداری از تجهیزات ایستگاههای معرف و زوجی در بودجه امسال
🔹 معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در جلسه تبیین سیاستها، برنامهها و ارائه عملکرد معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان با محوریت «بررسی وضعیت ایستگاههای معرف و زوجی» عنوان کرد: با پیگیریهای زیادی که در سال ۱۴۰۲ انجام شد، قرار شد که در سال جاری، اعتبارات مورد نیاز برای اجرای این پروژهها، به صورت استانی و در قالب دستورالعمل ابلاغی قانون بودجه امسال و موافقتنامههای مربوطه تامین شود که البته این اعتبارات، صرفا مربوط به نگهداری از تجهیزات ایستگاهها است و هنوز برای خرید تجهیزات یا نرمافزارهای جدید بودجهای پیشبینی نشده است.
🔹 حسن وحید با بیان این که تامین اعتبارات سالیانه نگهداری از تجهیزات ایستگاههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی در سال ۱۴۰۳ یک گام رو به جلو محسوب میشود، چون قبلا در موافقتنامههای ملی، این اعتبارات پیشبینی نمیشد، اظهار داشت: در حال حاضر اقدامات مربوط به تامین اعتبارات برای تکمیل و تجهیز ایستگاههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی را در سطح ملی پیگیری میکنیم، چون معمولا استانها توان خرید تجهیزات و نرمافزارهای لازم در این زمینه را ندارند و امیدواریم با تداوم همکاری سازمان برنامه و بوجه و تامین و تخصیص اعتبارات لازم، مشکلات مربوط به این بخش هرچه زودتر برطرف شود.
🔹 وی همچنین یادآور شد: ارزیابی نتایج حاصل از پروژههای آبخیزداری اجراشده در سطح کشور نشان میدهد که اجرای این پروژهها هم میتواند به کاهش دبی اوج روان آبها و سیلابها کمک کند و هم در کاهش فرسایش ویژه خاک تاثیر بگذارد. این مساله نشان میدهد که عملیات آبخیزداری هم در کاهش خسارات سیل و هم در کاهش فرسایش خاک موثر است، اما به شرط آن که سایر دستگاهها در مدیریت پایدار از منابع آب و خاک کشور با سازمان منابع طبیعی همکاری کنند و به بهرهبرداری غیراصولی و بیرویه از این منابع دست نزنند. اگر نگاه مدیریت جامع حوضه آبخیز در هر منطقهای وجود نداشته باشد، طبیعتا میزان اثربخشی اجرای پروژههای آبخیزداری کاهش مییابد.
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی نیز در این جلسه با بیان این که الگوبرداری از مطالعات جهانی برای اجرای پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی در سطح کشور اقدامی ارزشمند بوده که در سه دهه گذشته انجام شده است، اظهار داشت: طبیعتا اجرای چنین پروژهای تنها برای ۱۲ حوضه آبخیز با مساحت حداکثر ۵۰۵ هزار هکتار در سطح کشور کافی نیست. البته میتوان درک کرد که محدودیتهایی در زمینه تامین منابع مالی اجرای پروژههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی وجود دارد، ولی اگر از همکاری سایر دستگاهها در این زمینه بهرهمند شویم، میتوانیم در هزینهکرد منابع مالی برای اجرای این پروژهها صرفهجویی داشته باشیم.
🔹 نقی شعبانیان با تاکید بر این که دادههای استخراجشده از ایستگاههای پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی توسط دفتر مهندسی و مطالعات سازمان، جمعآوری و ساماندهی شود، خاطرنشان کرد: سازمان منابع طبیعی در تمام ۱۲ ایستگاه پایش حوضههای آبخیز معرف و زوجی، ایستگاه هواشناسی دایر کرده است، حال آن که اگر با سازمان هواشناسی همکاری میکردیم، خود این سازمان، ایستگاه هواشناسی مربوطه را در کنار ایستگاههای ما دایر میکرد. همچنین باید توجه داشته باشیم که برای بهبود وضعیت اجرای پروژههای آبخیزداری در کشورمان، نیاز به همکاری گستردهتر با جوامع جهانی بخصوص در زمینه بهرهگیری از علوم و فناوریهای روز در این زمینه داریم./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور منتخب مردم ایران شد/ برنامههای پزشکیان برای محیط زیست
🔹 در مرحله دوم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری «مسعود پزشکیان» موفق به کسب ۱۶۳۸۴۴۰۳ رأی شد و «سعید جلیلی» نیز ۱۳۵۳۸۱۷۹ رأی بدست آورد.
🔹 دکتر مسعود پزشکیان با کسب اکثریت آرا، به عنوان نهمین رئیس جمهور منتخب مردم ایران، راهی پاستور شد.
🔹 پزشکیان، متولد ۷ مهر ۱۳۳۳ در مهاباد و دارای مدرک فوقتخصص جراحی قلب است.
🔹 وی از سال ۱۳۸۰ الی ۱۳۸۴ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ۵ دوره نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس بود.
🔹 خلاصه برنامه «حفاظت از محیط زیست و پایداری سرزمین» مسعود پزشکیان در دولت چهاردهم که در خلال تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد، به شرح زیر است:
🔹 ۱- گام برداشتن در مسیر اقتصاد سبز
🔸 بازنگری در قوانین و مقررات و کاهش انتشار آلایندهها و تخریب منابع طبیعی در فعالیتهای توسعهای
🔸 پیادهسازی اصول و ضوابط اقتصاد چرخشی به عنوان یک اقدام ریشهای
🔸 تعیین مشوقهای اقتصادی در جهت کاهش انتشار کربن، پسماند، فاضلاب و... برای صنایع و خدمات
🔸 تقویت جایگاه صندوق ملی محیط زیست در سرمایهگذاری اقتصادی در کسبوکارهای سبز
🔹 ۲- مدیریت و بهبود ابعاد مختلف کمی و کیفی ناترازیهای موثر در محیط زیست (اقتصاد، انرژی و آب و...)
🔸 تامین پایدار سوخت پاک با آلودگی کمتر و اجرای کامل قانون هوای پاک
🔸 مدیریت و مهار مداوم و منظم کانونهای داخلی گرد و غبار
🔸 نظارت و پیگیری برای تخصیص حقابههای محیط زیستی پیکرههای آبی (اعم از تالابها، رودخانهها و...)
🔸 توسعه کمی وکیفی سامانههای پایش و ارزیابی منابع پایه و آلاینده
🔸 ایجاد بستر مناسب بهمنظور استفاده و توسعه فناوریهای همساز با محیط زیست
🔹 ۳- حفاظت موثر از منابع زیستی (منابع طبیعی و تنوع زیستی)
🔸 مدیریت اکوسیستمهای حساس و ارزشمند
🔸 مقابله با تهدیدات نوین محیط زیستی
🔹 ۴- تحقق حکمرانی خوب محیط زیست
🔸 تقویت جایگاه نظارتی و نقش بازدارندگی سازمان حفاظت محیط زیست
🔸 ایجاد زمینه برای مشارکت فعال بخش خصوصی در حفاظت از محیط زیست و فراهم کردن زمینه بهرهبرداری از ظرفیت مسئولیتهای اجتماعی شرکتی
🔸 شفافسازی تصمیمات و اقدامات مرتبط با محیط زیست در دولت و بخش خصوصی و عمومی
🔸 بازنگری و تقویت نظام ارزیابی اثرات محیطزیستی و ارزیابی راهبردی و تجمعی طرحها و پروژهها
🔸 افزایش اقدامات حمایتی و قضایی از محیطبانان
🔸 ارائه ساختار ملی و شفاف بهمنظور حل و فصل تعارض منافع در خصوص محیط زیست
🔸 تقویت سازوکارهای همکاری ملی و بین بخشی
🔹 ۵- حمایت از مطالبهگری عمومی در حوزه محیط زیست
🔸 رفع موانع و تقویت مشارکت حداکثری جوامع مدنی و محلی
🔸 حمایت و تقویت سازمانهای مردم نهاد و رسانههای محیط زیست
🔸 تقویت آموزش های رسمی و غیررسمی محیط زیست
🔹 ۶- افزایش سطح همکاری فعالیتهای دو یا چند جانبه بینالمللی در زمینه محیط زیست
🔸 تلاش بهمنظور رفع تحریمهای موثر بر محیط زیست
🔸 توسعه و تقویت تعاملات و تبادل تجربیات منطقهای و بینالمللی در حوزه محیط زیست
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 کاهش ۲۰ درصدی ریزگردها و فرسایش بادی کشور در برنامه هفتم
🔹 معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در نشست معاونین فنی و رؤسای ادارات امور بیابان ادارات کل منابع طبیعی استان های بیابانی کشور در مشهد اظهار کرد: با توجه به سیاست های کاری سازمان منابع طبیعی در برنامه هفتم توسعه، ۲۰ درصد کاهش ریزگردها و کانون های فرسایش بادی را خواهیم داشت.
🔹 حسن وحید با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۴ میلیون هکتار کانون فرسایش بادی در کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد: بیابانی شدن و بیابانزائی موضوع پیچیده و برآیند مسائل اکولوژیکی، مسائل اقتصادی، بهره برداری نامتوازن، تخریب سرزمین، استفاده بیش از حد از منابع آب زیرزمینی، اقدامات عمرانی ناسازگار با مسائل زیست محیطی است بنابراین کنترل این عوامل صرفا در توان یک سازمان نیست بلکه باید همه دستگاههای اجرایی با همافزایی در جهت مقابله با بیابانزائی تلاش کنند.
🔹 وی بیان کرد: منشأ بخشی از ریزگردها، کشورهای همسایه به ویژه صحرای قره قوم ترکمنستان است، بنابراین همکاری های بین المللی در این زمینه لازم و ضروری است.
🔹 معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی با اشاره به اینکه گسترش بیابان و افزایش کانون های فرسایش بادی، مهاجرت اکولوژیکی را در پی دارد، خاطرنشان کرد: تخریب بخشی از روستاها و سکونت گاهها، خسارت به صنایع، زیر ساختها و راههای مواصلاتی از دیگر پیامدهای گسترش بیابان است که حل آن هم افزایی همه دستگاهها را میطلبد.
🔹 در ادامه محسن فنودی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی نیز با اشاره به اینکه ۱۷ ژوئن روز جهانی مقابله با بیابانزایی و خشکسالی نامگذاری شده عنوان کرد: در سال جاری این روز مصادف با ۲۸ خرداد است و فرصتی شد تا صاحبنظران این حوزه با هماندیشی و هم فکری در جهت مدیریت پایدار و احیا و بازسازی سرزمین، جهانی بدون تخریب را به آیندگان هدیه دهند.
🔹 گفتنی است شعار روز جهانی مقابله با بیابانزایی و خشکسالی امسال، (اتحاد برای سرزمین، میراث طبیعی ما، آینده ما) است و به همین مناسبت دوره آموزشی دو روزه با حضور معاونین فنی و رؤسای ادارات امور بیابان ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استانهای بیابانی کشور با هدف هماندیشی و تبادل تجارب موفق استان ها در زمینه بیابانزدایی در مشهد برگزار شد./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 انتصاب سرپرست سازمان منابع طبیعی کشور
🔹 طی حکمی از سوی محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی، دکتر حسن وحید به عنوان سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور منصوب شد.
🔹 آئین تودیع عباسعلی نوبخت و معارفه وحید امروز -دوشنبه- هجدهم تیرماه با حضور علی تیموری قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور مجلس برگزار شد.
🔹 نوبخت از ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ تاکنون عهده دار این سمت بود و وحید نیز مدیرکلی منابع طبیعی استان خراسان شمالی و معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی را در کارنامه کاری خود دارد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 قانون برنامه هفتم توسعه ابلاغ شد
🔹 محمد مخبر سرپرست ریاست جمهوری قانون برنامه ۵ ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران را برای اجرا به سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ کرد.
🔹 این قانون در جلسه علنی سه شنبه اول خرداد ۱۴۰۳ مجلس شورای اسلامی تصویب و در جلسه ۲ تیر ماه ۱۴۰۳ مجمع تشخیص ملحت نظام تأیید شده بود؛ رئیس مجلس نیز در تاریخ ۱۲ تیرماه این قانون را به دولت ارسال کرده بود.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
همیار طبیعت
🔹 انتصاب سرپرست سازمان منابع طبیعی کشور 🔹 طی حکمی از سوی محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی، دکتر حسن
🔹 تغییرات مدیریتی در دستگاههای دولتی طبیعی است
🔹 مراسم تکریم «عباسعلی نوبخت»، معاون پیشین وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سابق سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و معارفه «حسن وحید» که با حفظ سمت معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان و با حکم «محمد علی نیکبخت»، وزیر جهاد کشاورزی به سمت سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور منصوب شده است، عصر دیروز (دوشنبه ۱۸تیر) با حضور علی تیموری، مشاور پارلمانی وزیر جهاد کشاورزی، معاونین و جمعی از مدیران و مشاوران سازمان در سالن شهید سلیمانی سازمان منابع طبیعی برگزار شد.
🔹 قائم وزیر جهاد کشاورزی در امور مجلس در این مراسم ضمن عرض تسلیت به مناسبت ایام ماه محرم، گفت: وقتی به تغییرات مدیریتی سازمان منابع طبیعی نگاه میکنیم، میبینیم که تقریبا هر دو سال یکبار رئیس سازمان تغییر پیدا کرده است که این مسأله نشان میدهد با یک سازمان حساس مواجه هستیم و برخی افراد که منافع آنها در حوزه زمین یا عرصههای منابع طبیعی در خطر است، از روشهای مختلفی برای وارد کردن فشار به مدیران این سازمان استفاده میکنند.
🔹 علی تیموری ادامه داد: اگر در مدیریت منابع طبیعی، منافع مردم را به گونهای صحیح سهیم نکنیم، قطعا جوامع محلی در حفظ جنگلها و مراتع و مقابله با آتشسوزی عرصههای طبیعی به ما کمک نخواهند کرد؛ بنابراین این که در حال حاضر میبینم که جوامع محلی ما بدون توقع و با از خود گذشتگی در اطفای حریق و دیگر موارد به ماکمک میکنند، نشان میدهد که آنها خودشان را شریک منافع طبیعت میدانند.
🔹 وی همچنین خاطرنشان کرد: دکتر نوبخت، انسانی صادق، سالم، پرکار و متواضع هستند که در دوره مسئولیتی خود، همیشه وقتی با درخواستهای گوناگون افراد مواجه میشد، با قاطعیت و ادله علمی و قانونی جواب آنها را میداد و هم با مردم و هم با نمایندگان مجلس و هم با مدیران دولتی و مسئولان محلی، به شکلی قانعکننده صحبت میکرد و حاضر به پذیرش درخواستهای غیرقانونی برخی افراد نمیشد.
🔹 تیموری با بیان این که تغییرات مدیریتی در دستگاههای دولتی طبیعی است، عنوان کرد: دکتر نوبخت فردی سالم و صادق است که دکتر وحید به عنوان سرپرست جدید سازمان منابع طبیعی میتواند از تخصص ایشان در بخشهای مختلف استفاده کند. برای انتصاب فرد جدید به سرپرستی سازمان نیز وزیر محترم جهاد کشاورزی معتقد بود که هر چهار نفری که در حال حاضر معاون سازمان هستند، توانایی سکانداری سازمان منابع طبیعی را دارند و لزومی ندارد که فردی از بیرون سازمان برای مدیریت آن آورده شود.
🔹 مشاور پارلمانی وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: دکتر وحید نیز مانند دکتر نوبخت، سیر پیشرفتهای اداری خود را در همین سازمان منابع طبیعی طی کرده است و ایشان جزو معاونان پاسخگوی این سازمان بود و تا کنون هیچکدام از نمایندگان مجلس نیز اعلام نکردهاند که نسبت به فعالیتهای معاونت مرتع، بیابان و آبخیزداری در دوره حضور دکتر وحید، نظری منفی داشتهاند.
🔹 وی در پایان گفت: دکتر وحید جزو مدیران بسیار متواضع است که در کار خودش تخصص دارد و حالا در مسئولیت حساسی قرار گرفته است که باید تمام دقت خود را برای ارائه خدمات مطلوب به مردم بهکار ببند. برای ایشان آرزوی موفقیت میکنیم و از همه همکاران منابع طبیعی نیز درخواست همکاری با ایشان را داریم.
🔹 گفتنی است، در پایان این مراسم، علی تیموری، مشاور پارلمانی وزیر جهاد کشاورزی در امور مجلس، ضمن تقدیر از زحمات دکتر عباسعلی نوبخت، رئیس پیشین سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، حکم انتصاب صادرشده توسط محمد علی نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی را به حسن وحید، سرپرست جدید این سازمان تقدیم کرد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 در دولت سیزدهم، نگاهها به سازمان منابع طبیعی تغییر کرد (۱)
🔹 سرپرست جدید سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در مراسم تودیع رئیس سابق سازمان منابع طبیعی و پرست سازمان که با حضور قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور مجلس برگزار شد، ضمن تسلیت ایام محرم و تقدیر از وزیر محترم جهاد کشاورزی و مجموعه دولت سیزدهم برای حسن اعتماد آنها در انتصاب وی به این سمت، گفت: در دولت جمهوری اسلامی ایران، این اصل را یاد گرفتهایم که اگر کسی میخواهد مسئولیت قبول کند، حتما باید با قدرت و جدیت مسئولیت خود را انجام دهد؛ این ویژگی بخصوص در سازمان منابع طبیعی بهکار میآید، زیرا با وجود این که در این سازمان با چالشهای گوناگونی مواجه هستیم، ولی همه همکاران با تعصب و علاقه سازمانی خاصی به انجام وظایف خود میپردازند و این تعصب را در صحنههایی مانند فداکاری همکاران در اطفای حریق جنگلها بهخوبی میبینیم.
🔹 حسن وحید با بیان این که در دولت سیزدهم خوشبختانه شاهد تغییر نگاه مسئولان دولت، بخش خصوصی و عموم شهروندان به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بودهایم، اظهار داشت: در حال حاضر دیگر به سازمان منابع طبیعی به عنوان بنگاه زمین نگاه نمیشود، بلکه مردم، مسئولان محلی و نمایندگان مجلس در دیدارهایی که با مقامات سازمان دارند، بهجای تقاضا برای واگذاری زمین، درخواستهایی نظیر لزوم انجام فعالیتهای آبخیزداری برای جلوگیری از تشدید خسارات سیل، کاشت درخت برای جلوگیری از فرسایش خاک و دیگر موضوعات فنی و تخصصی را مطرح میکنند.
🔹 وی بیان کرد: مسأله کاشت یک میلیارد درخت در ایران که در دولت سیزدهم مطرح شد، به هیچ وجه کار سادهای نیست. همه ما میدانیم که تولید بذر و نهال و رونق بخشیدن به یک نهالستان چقدر دشوار است و خود من در بدو حضور در سازمان، در زمینه تولید بذر و سپس در نهالستانها فعالیت میکردم.
🔹 وحید در بخش دیگری از اظهارات خود خاطر نشان کرد: در نزدیک ۲۵سالی که در سازمان منابع طبیعی مشغول به کار هستم، هیچ وقت کسی را به جدیت دکتر نوبخت برای انجام اقدامات لازم بهمنظور بهبود وضعیت نهالستانها در سطح کشور، ندیده بودم و چه بسیار نهالستانها و ایستگاههای تولید بذر مخروبه که به همت ایشان در طول دو سال گذشته احیا شد. این تلاش دکتر نوبخت مورد توجه همکاران تمام استانها قرار داشته است و بسیاری از همکاران ستادی و استانی سازمان منابع طبیعی، شخصا به نهضت تولید نهال پیوستهاند.
🔹 وی با اشاره به وجود ۱۴میلیون هکتار کانون بحرانی فرسایش بادی در سطح کشور، گفت: تنها دستگاهی که مسئولیت کاشت درخت در کانونهای بیابانزایی و خیزش ریزگردها را برعهده گرفته است، سازمان منابع طبیعی است و شکی نیست که اگر پویش کاشت یک میلیارد درخت راه نمیافتاد، قطعا شاهد تشدید بسیاری از مشکلات زیستمحیطی از جمله خیزش گرد و غبار میبودیم.
🔹 وحید به جهش انجامشده در توجه به لزوم انجام فعالیتهای آبخیزداری در دولت سیزدهم نیز اشاره کرد و گفت: در برنامههای اول تا چهارم توسعه، بهجز پرداختن به برخی کلیات، تقریبا هیچ صحبتی از مرتع و آبخیز به میان نیامده است. در برنامه پنجم البته تا حدودی به لزوم انجام عملیات آبخیزداری توجه شده و در برنامه ششم نیز مقرر شده بود که تا پایان زمان اجرای این برنامه، مجموعا ۱۰میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در سطح کشور اجرایی شود.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
همیار طبیعت
🔹 در دولت سیزدهم، نگاهها به سازمان منابع طبیعی تغییر کرد (۱) 🔹 سرپرست جدید سازمان منابع طبیعی و آب
🔹 در دولت سیزدهم، نگاهها به سازمان منابع طبیعی تغییر کرد (۲)
🔹 سرپرست جدید سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: در فرآیند تدوین برنامه هفتم توسعه، اعلام کردیم که توان فنی و کارشناسی لازم برای انجام فعالیتهای آبخیزداری در ۴۰میلیون هکتار از عرصههای کشور در طول زمان اجرای برنامه هفتم در سازمان منابع طبیعی و مجموعه وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد، البته در مجلس عدد ۲۰میلیون هکتار به تصویب رسید تا دولت هم براساس همین عدد که دو برابر مساحت پیشبینیشده در برنامه ششم است، اعتبارات لازم را تخصیص دهد و امیدواریم توجه ویژهای که در دولت سیزدهم به عملیات آبخیزداری انجام شد، در دولت چهاردهم نیز ادامه پیدا کند.
🔹 حسن وحید در ادامه بیان کرد: تا پیش از دولت سیزدهم، توجه ویژهای به لزوم احیای مراتع در برنامهریزیهای کلان کشور وجود نداشت، این در حالی است که در برنامه هفتم توسعه، پیشبینی شده است که در طول ۵سال زمان اجرای برنامه، ۲۰میلیون هکتار از مراتع کشور احیا شود که البته برای رسیدن به این هدف، نیاز است که اعتبارات دولتی بخش مرتع، بسیار بیشتر از شرایط امروز افزایش پیدا کند.
🔹 وی همچنین از ساماندهی نیروهای انسانی فعال در بخش حفاظت از منابع طبیعی، راهاندازی سیستم مانیتورینگ مخاطرات منابع طبیعی، ایجاد پنجره واحد مدیریت زمین و سپردن مسئولیت اصلی آن به سازمان منابع طبیعی و تدوین طرح مدیریت پایدار جنگلهای هیرکانی را از دیگر دستاوردهای دولت سیزدهم در بخش منابع طبیعی، معرفی و عنوان کرد: طی دو سال گذشته، در تدوین طرح جایگزین یا همان طرح مدیریت پایدار جنگلهای هیرکانی به حدی پیشرفت کردهایم که حتی اساتید برجسته دانشگاه در حوزه منابع طبیعی نیز، جهش سازمان در این بخش را تایید میکنند و اعلام میدارند که جهش علمی بسیار ارزشمندی در زمینه مدیریت عرصههای جنگلی و مدیران نیروهای انسانی حفاظت از جنگلها طی دو سال اخیر به دست آمده است.
🔹 سرپرست جدید سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: در دولت سیزدهم و در دوره مدیریتی دکتر نوبخت، شاهد اعتماد مجموعه سازمان به دانشگاههای کشور و استفاده از ظرفیت اساتید برجسته دانشکدههای منابع طبیعی سراسر ایران برای انتصاب در پستهای برجسته سازمان بود. شکی نیست که ارتباطی که در سالهای اخیر بین سازمان منابع طبیعی با دانشگاه وجود داشته است، باعث دوام و قوام مسائل فنی در این سازمان شده و خواهد شد.
🔹 وی در پایان از زحمات دکتر نوبخت تشکر کرد و اعلام کرد که در دوره مدیریتی جدید نیز همکاران سازمان منابع طبیعی، با قدرت مسیر دستیابی سازمان به اهداف متعالی خود را در سطح ستاد و استانها ادامه خواهند داد، زیرا معتقدند که حفاظت از عرصههای منابع طبیعی، مهمترین رکن حفظ آب و خاک کشور است و به همین دلیل، پرچم حراست از طبیعت هیچگاه در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور روی زمین باقی نخواهد ماند./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 دکتر وحید از امروز فرمانده میدان حفظ امنیت زیستی است
🔹 رئیس پیشین سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در مراسم تودیع رئیس سابق و معارفه سرپرست جدید سازمان گفت: بیش از ۲۵ سال است که در کنار همکاران سازمان منابع طبیعی مشغول فعالیت هستم و ۷۵۰ روز نیز به عنوان یک جنگلبان در مسئولیت ریاست سازمان در خدمت شما بودم و از این به بعد هم در بخش دیگری در خدمت شما خواهم بود، چون من نیروی رسمی سازمان منابع طبیعی هستم و این سازمان منزل بنده محسوب میشود.
🔹 عباسعلی نوبخت تاکید کرد: حتی اگر بشود به عنوان یک قرقبان برای حفظ پوشش گیاهی کشورمان خدمت خواهم کرد و هیچ وقت فراموش نمیکنم در سالهای ابتدایی که در سازمان جذب شده بودم، هشت سال در جنگلهای شمال طرح تهیه میکردم و در این هشت سال، در بسیاری از روزها خدمت دامداران عزیز منطقه میرسیدم و از دانش بومی بهرهمند میشدم و اطلاعات دریافتی از آنها را یادداشت میکردم که سبب شده است اطلاعات خوبی پیرامون گیاهان بهویژه گیاهان دارویی داشته باشم.
🔹 وی ادامه داد: بعد از هشت سال کار میدانی در جنگلهای هیرکانی، سه سال به عنوان رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان، پنج سال به عنوان مدیرکل منابع طبیعی استان، سه سال به عنوان مدیرکل دفتر جنگلکاری ستاد سازمان و پنج سال و نیم نیز به عنوان معاون امور جنگل فعالیت کردم و پنج ماه و نیم هم سمت مشاور معاونت امور جنگل را برعهده داشتم.
🔹 نوبخت در بخش دیگری از صحبتهایش، طول دوره ریاست خود بر سازمان منابع طبیعی را دو سال و ۲۰ روز عنوان کرد و گفت: از ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ که به سرپرستی و سپس ریاست سازمان منابع طبیعی رسیدم، تعداد سفرهای استانی بنده در طول دوره مسئولیت، در مجموع ۱۱۴ سفر بوده است.
🔹 معاون پیشین وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر این که دیگر قصدی برای بازگشت به مسئولیت در سازمان منابع طبیعی ندارد، گفت: وقتی کار ریاست سازمان را شروع کردم، برایم مهم بود که معاونان سازمان را به گونهای انتخاب کنم که این سازمان بتواند در چهار مقطع مختلف، چهار رئیس داشته باشد و در حال حاضر مطمئن هستم که هر چهار معاون بنده، توان ریاست سازمان منابع طبیعی را دارند.
🔹 رئیس پیشین سازمان منابع طبیعی همچنین از مدیران ارشد وزارتخانه و تمام معاونان وزیر تقدیر کرد و گفت: از آقایان نیکبخت، رمضاننژاد و تیموری به صورت ویژه تشکر میکنم که حرف بنده را که گفته بودم تمام معاونان سازمان منابع طبیعی، توانایی ریاست سازمان را دارند، زمین نگذاشتند و در نهایت، دکتر وحید را که فردی بسیار شایسته هستند، انتخاب کردند.
🔹 وی در ادامه تصریح کرد: اهداف سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور مشخص است و هیچ تغییری در روند کاری سازمان به وجود نیامده است؛ بهویژه طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران که دستور شهید رئیسی عزیز بود و مقام معظم رهبری نیز به صورت ویژه از آن حمایت کرده است و عملکرد همکاران سازمان در سال اول اجرای این طرح یعنی ۱۴۰۲ به حدی مطلوب بود که رهبر انقلاب در ۱۴ اسفند سال گذشته، بنده را به حضور پذیرفتند و ضمن بیان دغدغههای خودشان در حوزه منابع طبیعی، از اجرای طرح یک میلیارد درخت در دولت سیزدهم تقدیر کردند.
🔹 نوبخت با تاکید بر این که همه مدیران و فعالان حوزه منابع طبیعی باید برای حفظ امنیت زیستی کشور بکوشند، گفت: امنیت زیستی، حلقهای بین امنیت ملی و سایر مولفههای امنیت از جمله امنیت زیستی است. تا الان من فرمانده میدان حفظ امنیت زیستی کشور بودم و از این به بعد، دکتر وحید فرمانده این میدان است و حتی فرمانده سازمانی خود بنده نیز ایشان خواهد بود.
🔹 رئیس پیشین سازمان منابع طبیعی ضمن درخواست از همه همکاران سازمان برای همراهی با دکتر حسن وحید، تاکید کرد: از همه همکاران تقاضا میکنم به بالا ماندن پرچمی که از گذشته در دست رؤسای سازمان منابع طبیعی قرار داشته است، کمک کنند و با دکتر وحید همکاری داشته باشند تا ایشان بتواند گامهای محکمی را برای رسیدن سازمان به اهداف تعیینشده بردارد.
🔹 وی در پایان ضمن دعا برای تسریع در ظهور امام زمان (عج) و سلامتی و طول عمر باعزت رهبر معظم انقلاب اسلامی، ابراز امیدواری کرد که دولت دکتر پزشکیان، در حل مشکلات معیشتی و سایر مشکلات مردم، موفقتر از همه دولتها عمل کند و برای حسن وحید نیز در سمت سکانداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، آرزوی موفقیت کرد./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 افزایش ۲۵۶ درصدی سطح آتشسوزیهای منابع طبیعی در سال جاری/ ضرورت تامین اعتبار و استفاده از فناوری نوین برای حفاظت
🔹 فرمانده یگان سازمان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از افزایش بیش از ۲۵۶ درصدی سطح آتشسوزی در جنگلها و مراتع کشور در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.
🔹 سرهنگ علی ملکی آهنگران افزایش و تراکم پوشش گیاهی در سطح منابع طبیعی بر اثر افزایش بارندگیها از اسفند سال گذشته و خشک شدن آن و همچنین عوامل انسانی را از دلایل اصلی این آتشسوزیها عنوان کرد.
🔹 وی اظهار داشت: از ابتدای امسال تاکنون ۶۴۲ فقره آتشسوزی در سطح ۱۱ هزار و ۵۴۶ هکتار از سطح جنگلها و مراتع کشور رخ داده است که بیشتر این آتشسوزیها مربوط به استانهای زاگرسی از جمله ایلام، لرستان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد میباشد.
🔹 ملکی آهنگران در همین حال گفت: ۸۵ درصد این آتشسوزیها در منابع طبیعی، سطحی بوده و فقط گیاهان زیرآشوکوب درختان سوختهاند و ۱۵ درصد آتشسوزیها منجر به سوخته شدن درختانی همچون بلوط و بادام شده است.
🔹 وی درباره آتشسوزی در جنگلهای لرستان نیز تصریح کرد: از ابتدای تیر تا ۱۶ همین ماه، ۲۵۴ فقره آتشسوزی در سطح ۵۸۳۷ هکتار در این استان داشتهایم که علت بیشتر این حریقها عمدی بوده و در این راستا تاکنون ۲۰ نفر شناسایی، احضار و یا دستگیر شدهاند.
🔹 فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور ادامه داد: برخی از این حریقها به علت اختلافات طایفهای، بخشی به دلیل انتقامجویی از طبیعت و بخشی دیگر به علت آتش زدن بقایا و کاه و کلش مزارع توسط کشاورزان بوده است که نتوانستند آن را کنترل کنند و دامنه آتش به جنگل کشیده شده است.
🔹 وی با تاکید بر آن که حفاظت از ۱۳۴ میلیون هکتار منابع طبیعی نیاز به تجهیزات، فناوریهای جدید و اعتبار لازم دارد، اذعان داشت: ما در برنامههای مقابله با حریق و حفاظت از منابع طبیعی ۴۱ پایگاه حریق در سطح کشور جانمایی کردهایم که به دلیل کمبود اعتبار توانستهایم تنها ۱۰ مورد آن راهاندازی کنیم.
🔹 ملکی آهنگران افزود: احداث هر پایگاه حریق اصلی به ۳۰ میلیارد تومان و هر پایگاه حریق منطقهای نیز به ۱۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
🔹 وی ادامه داد: برای ارتقای تجهیزات نیاز به ۶۰ دوربین داریم که در سطح منابع طبیعی نصب شود که از این تعداد تاکنون ۶۰ دوربین را خریداری کردهایم که به دلیل نبود اعتبار نتوانستیم آنها را نصب کنیم.
🔹 فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور، استفاده از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی مانند حسگرهای حساس به حرارت و دود را برای حفاظت از جنگلها و مراتع ضروری خواند و گفت: برای اطفای حریق و رصد و پایش منابع طبیعی به پهپاد و ریزپرنده نیاز است.
🔹 وی با اشاره به اجرای رزمایشهای مقابله با حریق برای نیروهای یگان حفاظت بیان داشت: از یک ماه پیش از نوروز، رزمایش مقابله با حریق در دستور کار قرار گرفت و تاکنون ۵۷۱ رزمایش در سطح کشور اجرا کردهایم تا نیروها به سطح آمادگی مطلوب برسند.
🔹 ملکی آهنگران با قدردانی از وزیر کشور و مدیرکل بحران کشور برای همکاری با این یگان حفاظت در اطفای حریق در منابع طبیعی گفت: این مجموعهها ۹ فروند بالگرد برای اطفای حریق و جابجایی نیروها در مناطق صعبالعبور در اختیار ما قرار دادند./ پاج
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 در «سمینار همکاریهای بینالمللی جنگلداری کشورهای عضو ابتکار کمربند و جاده» چه گذشت؟
🔹 خرداد و تیر امسال، «سمینار همکاریهای بینالمللی جنگلداری کشورهای عضو ابتکار کمربند و جاده» با حضور کارشناسان منابع طبیعی ایران و ۶ کشور دیگر به میزبانی آکادمی ملی جنگلداری و مراتع چین برگزار شد.
🔹 هفته پایانی خردادماه امسال سومین تیم کارشناسان منابع طبیعی کشورمان با سرپرستی سید ناصرالدین عمادی، مشاور و بازرس ویژه رئیس سازمان در امور حفاظت از منابع طبیعی، با هدف دریافت آموزشهای بینالمللی بهمنظور ظرفیتسازی و استفاده از دانش روز، همراه با کارشناسان سایر کشورها به «سمینار همکاریهای بینالمللی جنگلداری کشورهای عضو ابتکار کمربند و جاده» که در کشور چین برگزار شد، اعزام شدند.
🔹 این سمینار با حضور هفت کشور از جمله فیجی، تایلند، رومانی، مصر، نپال، اتیوپی و جمهوری اسلامی ایران از ۲۶ خرداد تا ۷ تیر ۱۴۰۳ به میزبانی آکادمی ملی جنگلداری و مراتع چین برگزار شد.
🔹 «سمینار همکاریهای بینالمللی جنگلداری کشورهای عضو ابتکار کمربند و جاده» شامل هفت بخش آموزشی بود که عبارتاند از؛ معرفی کلی تمدن و فرهنگ چین، جنگلداری در چین و همکاریهای بینالمللی در این زمینه، اجرای کنوانسیونهای تالابها و روابط بینالملل، الگوهای نمونه چین در مقابله با بیابانزایی، اقدامات چین در زمینه توسعه جنگل و مقابله با تغییرات اقلیمی، برقراری تعادل بین انسان و طبیعت، تلاشهای اکولوژیکی چین برای از بین بردن فقر و ارائه تجارب به سایر کشورها.
🔹 همچنین در بخش میدانی این سمینار، بازدیدهای میدانی از جمله بازدید از «پارک ملی موتانیک جنگلی یوژو»، بازدید از مرکز تولید، تحقیقات و گسترش گونه ارغوان، بازدید از نهالستانها و طرحهای نمونه جنگلکاری و تولید نهال جنگلی و بازدید از «ژئوپارک ملی یونتایشان»، برای کارشناسان کشورهای مهمان برگزار شد.
🔹 «ژئوپارک ملی یونتایشان» با مساحت ۵۵ هزار و ۶۰۰ هکتار به عنوان یکی از مناطق حفاظتشده در چین، نمونهای برجسته در زمینه حفاظت از میراث طبیعی و محیطزیست، حفظ تنوع زیستی و گردشگری پایدار به همراه آموزش بازدیدکنندگان برای احترام به طبیعت و فرهنگ منطقه است.
🔹 در روز پایانی این رویداد، سخنرانی و تقدیر و تشکر از عوامل برگزاری سمینار به نمایندگی از همه کشورها توسط احسان رنجبر از تیم ایران ارائه شد. همچنین در حاشیه این سمینار، مازیار رضوی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان، کتاب و تندیس این استان را به رئیس آکادمی جنگلداری و مرتع چین اهدا کرد./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 نتایج حضور نماینده سازمان منابع طبیعی کشور در نشست جهانی کنوانسیون تغییر اقلیم در شهر بن آلمان
🔹 نشست جهانی کنوانسیون تغییر اقلیم با دستور یک سری اقدامات در حوزه کاهش گازهای گلخانه ای، سازگاری اقدامات، مدیریت مناطق ساحلی و اقیانوس ها، مدیریت تالاب ها، بیابان ها و جنگل ها و مراتع، بخش کشاورزی و امنیت غذایی و صندوق های حمایت به مدت ۱۱ روز از چهاردهم تا بیست چهارم خرداد (3- 13 ژوئن) در مرکز همایش واقع در کمپ سازمان ملل در شهر بن آلمان برگزار شد.
🔹 مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران با حضور در این نشست تلاش کرده است به شکل چند جانبه با برخی گروه ها مانند: کشورهای همسایه، گروه 77، نمایندگان عراقی و ترکیه و نمایندگان کشورهای آمریکای جنوبی مانند برزیل و بولیوی، همچنین عربستان، هند و چین، مذاکرات لازم را انجام و برنامه ریزی مناسب را برای اجرایی شدن آنها مورد پیگیری قرار دهد.
🔹 حمید نوری در ادامه به برخی از کلیدی ترین زمینه های پیشرفت این اجلاس که دبیران بخش های مختلف نشست «بن» به آن دست یافتند، مانند: نهایی کردن پیش نویس واجد چارچوب روشن و قابل ارائه قبل از برگزاری COP 29 توسط شرکا و کشورهای همکار، تامین مسائل مالی مربوط به تغییرات اقلیمی، گام برداشتن شرکا و کشورهای عضو به سمت شاخصهای سازگاری آیندهنگر، مؤثر و معتبر علمی و همچنین پیشرفت های بازار کربن بین المللی اشاره کرده و سر انجام در جلسه پایانی این نشست جهانی نظرات خود را به شکل یک بیانیه به شرح ذیل ارایه کرد:
🔹 آقای رئیس، نمایندگان محترم!
هیئت ما خود را با اظهارات اوگاندا به نمایندگی از G77 و چین و بولیوی از طرف گروه LMDC همراه می داند. اولاً، با توجه به ظرفیت ملی، اجازه می خواهیم تا از تلاشهای روسای نهاد فرعی و همه تسهیلکنندههای همکار و حسن نیت همه هیئتها برای به پایان رساندن کارهایمان و دبیرخانه برای همه حمایتهایشان تشکر کنیم.
🔹 تغییرات اقلیمی یک چالش جهانی با پیامدهای جدی برای کشورهای سراسر جهان است. ما باید به ریشه های این پدیده بپردازیم تا بتوانیم به طور موثر به آن پاسخ دهیم. همانطور که شواهد علمی تایید می کند، بیشترین سهم از انتشار گازهای گلخانه ای در طول تاریخ که باعث افزایش غلظت آن در اتمسفر زمین می شود، از زمان انقلاب صنعتی تا پایان قرن ۲۰ رخ داده است. با این حال شاهد نا آگاهی و عدم اقدام کشورهای مسئول در اجرای تعهدات خود و انتقال بار اقدامات اقلیمی به دوش کشورهای در حال توسعه هستیم.
🔹 علیرغم کار سختی که در جلسه SB60 در بن آلمان انجام شد، پیشرفت محدودی در برخی از مسائل و موارد دستور کار از جمله «تامین مالی مسائل مربوط به تغییرات اقلیمی»، که هسته اصلی بحث ما و COP 29 است، رخ داده است. ما باید به دنبال تعیین اهداف مشخص، همسو با اصول UNFCCC و توافقنامه پاریس از جمله اصل مسئولیت های مشترک اما متمایز باشیم که منابع مالی جدید، اضافی و در دسترس کشورهای توسعه یافته را برای همه کشورهای در حال توسعه بر اساس نیازها و اولویت های آنها فراهم کند.
🔹 به این ترتیب ما باید اطمینان حاصل کنیم که NCQG جریان های مالی را با مسیرهای توسعه پایدار و توسعه انعطاف پذیر و سازگار آب و هوا و اجرای NDCs، NAPs، LTS و دیگر برنامه های اقدام آب و هوایی در کشورهای در حال توسعه سازگار می کند.
🔹 ما همچنین نگرانی خود را در مورد برخی از پیشنهادهایی که در جریان مذاکرات در چارچوب برخی از دستور کارها ارائه شد ولی بسیار فراتر از این دستور کارها بود، ابراز می کنیم. این رویکرد در مذاکره درازمدت جواب نمی دهد و اعتماد طرفین برای مذاکره شفاف و فراگیر را تضعیف می کند.
🔹 در پایان مایلیم تاکید کنیم که نجات زمین مستلزم پایبندی به زمینه مشترکی است که توسط فرآیند UNFCCC به عنوان مبنایی برای کارها و تلاش های ما در مذاکرات تغییرات آب و هوا و همچنین هرگونه توافق مرتبط تعیین شده است./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 در نشست اتحادیه همکاری های بریکس چه گذشت؟
🔹 نشست اتحادیه همکاری های بریکس از جمله نشست هایی بود که به مدت سه روز از ششم تا هشتم تیر ماه سال جاری برابر با 26 تا 28 ژوئن در شهر نیژنی نووگراد در کشور روسیه با حضور نمایندگان بخش کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست از کشورهای عضو بریکس از جمله از کشور جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
🔹 در این نشست دکتر نقی شعبانیان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان نماینده سازمان و کشورمان حضور داشت و در جلسه کارشناسی مربوط به بخش جنگل شرکت کرد.
🔹 در دو روز ابتدایی این نشست مسائل مربوط به منابع طبیعی و محیط زیست با حضور کارشناسان مربوطه از کشورهای عضو بریکس در جلسات کارشناسی بحث و تبادل نظر شد و در روز پایانی نیز با حضور مقامات ارشد کشورهای عضو که عمدتا در سطح وزرا و روسای سازمان ها بودند به صورت بیانیه ای جمع بندی شد.
🔹 در جلسه مربوط به بخش جنگل، کشورهای مختلف عضو بریکس گزارشاتی را در مورد سیاست ها و برنامه های کشورشان ارائه دادند و سپس در مورد چگونگی همکاری کشورهای عضو در زمینه مربوط به جنگل بحث و تبادل نظر شد.
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی طی دو سخنرانی با موضوع سیاست ها و برنامه های اصلی کشور جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با جنگل ها و همچنین در خصوص چگونگی همکاری بین کشورهای عضو بریکس در زمینه مدیریت پایدار جنگل ها مطالبی را ارائه کرد.
🔹 شعبانیان در سخنان خود نشست بریکس را یک فرصت همکاری مناسب و جدیدی بین کشورهای عضو در زمینه مدیریت بهینه و پایدار منابع طبیعی و محیط زیست نامبرد و افزود: این همایش ها و جلسات مربوطه ضمن تبادل نظر کارشناسی و مدیریتی می تواند زمینه همکاری علمی، تحقیقاتی، آموزشی و اجرایی را فراهم آورد.
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی گفت: به منظور حصول نتیجه بهتر، پیشنهاد می شود در همایش ها و جلسات آتی مربوط به بریکس، بسته به موضوع همایش، سازمان متولی اصلی در کشور جمهوری اسلامی ایران مشخص شود و از طرف آن سازمان متولی یک هیاتی واحد و منسجم متشکل از دیگر سازمان های مرتبط با پیشنهادات جمعبندی شده و اهداف مشخص در جلسات و همایش ها حضور پیدا کنند.
🔹 وی سر انجام این نشست پیشنهاداتی جهت همکاری مطلوب کشورهای عضو بریکس به شرح زیر مطرح کرد:
🔹 ۱- ایجاد سیستم اطلاعات جنگل بین کشورهای عضو بریکس
🔹 ۲- ایجاد کارگروه های همکاری در زمینه جنگل بین کشورهای عضو بریکس
🔹 ۳- ایجاد صندوق مالی جنگل با امکان پرداخت تسهیلات به اعضای بریکس
🔹 ۴- تشکیل بانک ژن گونه های جنگلی در کشورهای عضو بریکس
🔹 ۵- تعریف مکانیسم همکاری بین کشورهای عضو بریکس در زمینه مدیریت پایدار جنگل ها
🔹 ۶- رایجاد پلتفرم بین المللی جنگل در چهارچوب بریکس
🔹 ۷- ارائه راهکارهای عملی جهت حفظ و ارتقا تنوع زیستی در جنگل
🔹 ۸- تهیه پروتکل مبارزه بیولوژیک با آفات و امراض در جنگل
🔹 ۹- تهیه پروتکل مقابله با چالش های تغییر اقلیم با درختکاری و توسعه و احیای جنگل
🔹 ۱۰- تهیه دستورالعمل جنگلداری اجتماعی و همکاری کشورها جهت ارتقا سطح زندگی مردم محلی و حاشیه نشینان جنگل
🔹 ۱۱- همکاری برای توسعه زراعت چوب در جهت کاهش فشار بر روی جنگل های طبیعی
🔹 ۱۲- برگزاری دوره های آموزشی برای کارشناسان کشورهای عضو بریکس
🔹 ۱۳- تهیه پروتکل های تجارت چوب بین کشورهای عضو بریکس
🔹 ۱۴- تعریف پروژه های تحقیقاتی کاربردی در زمینه جنگل و همکاری کشورهای عضو بریکس جهت اجرای این پروژه ها
🔹 ۱۵- تبادل تجربه، تکنولوژی و امکانات دیجیتالی بین کشورهای عضو بریکس برای مدیریت جنگل
🔹 ۱۶- تعریف شاخص های پایداری (اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی) کاربردی برای مدیریت پایدار جنگل
🔹 بر این اساس، بریکس یک اتحادیه فرا قوه ای نو ظهور اقتصادی و سیاسی است که با هدف ایجاد نظم جهانی عادلانه و منصفانه تر از طریق اصلاح نهادهای مالی بین المللی در سال 2006 توسط کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین در مجمع عمومی سازمان ملل بنیانگذاری شده است و امروز ۱۰ کشور: برزیل، روسیه، هند، چین، ایران، عربستان، امارات متحده عربی، مصر، اتیوپی و آرژانتین عضو اتحادیه بریکس هستند./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 خسارت دیدن ۴۶۰ هکتار از عرصههای طبیعی در حریق خائیز/ آتش زدن کاه و کُلَش، عامل اصلی حریق در زاگرس (۱)
🔹 فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان این که آتش زدن کاه و کُلَش مزارع، عامل اصلی وقوع آتشسوزی در جنگلهای زاگرس در هفتههای اخیر بوده است، گفت: در آتشسوزی کوهستان خائیز، ۴۶۰ هکتار از عرصههای طبیعی شامل ۴۵۰ هکتار از عرصههای تحت مدیریت سازمان حفاظت محیطزیست و ۱۰ هکتار از عرصههای تحت مدیریت سازمان منابع طبیعی دچار حریق شدند که البته بیش از ۸۰ درصد خسارتها به صورت سطحی بوده است.
🔹 «سرهنگ علی ملکی آهنگران» درباره روند اطفای حریق در کوهستان خائیز در روزهای اخیر توضیح داد: آتشسوزی در کوهستان خائیز از روز دوشنبه ۱۸ تیرماه آغاز شد و تا روز جمعه ۲۲ تیرماه ادامه داشت. بیشتر عرصههایی که در این آتشسوزی درگیر شدند، مربوط به مناطق حفاظتشدهای بود که به سازمان حفاظت محیطزیست احاله مدیریت شده است و در مجموع ۴۵۰ هکتار از مناطق تحت مدیریت سازمان محیطزیست و ۱۰ هکتار از مناطق تحت مدیریت سازمان منابع طبیعی در این حریق دچار آسیب شد.
🔹 وی با بیان این که بیش از ۸۰ درصد خسارت حریق ایجاد شده در منطقه خائیز، به صورت سطحی بوده است، عنوان کرد: گونه گیاهی غالب این کوهستان، درخت بلوط است، اما گونههایی مثل بادام کوهی، ارژن و گَوَن نیز در این منطقه رشد میکنند و در آتشسوزی اخیر، هرچه ارتفاع یک گونه کمتر بوده، درخت مورد نظر بیشتر دچار آسیب شده است. کوهستان خائیز بین دو شهرستان بهبهان استان خوزستان و دهدشت استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است و برای عملیات اطفای حریق روزهای اخیر در این منطقه، نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی هر دو استان در کنار نیروهای مردمی، پرسنل یگان حفاظت محیطزیست، نیروهای بسیج، نیروهای ارتش و نیروهای محلی دهیاریها و بخشداریهای هر دو استان به محل حادثه اعزام شدند.
🔹 ملکی آهنگران با تاکید بر این که آتش زدن کاه و کُلَش پسچَر مزارع، عامل اصلی وقوع حریق در کوهستان خائیز بوده است، اظهار داشت: متاسفانه در حریق اخیر نیز مانند بسیاری از آتشسوزیهای دیگری که در جنگلهای زاگرس رخ میدهد، شاهد آن بودیم که یک کشاورز بدون رعایت نکات ایمنی و بدون هماهنگی با ماموران منابع طبیعی، اقدام به آتش زدن کاه و کلش (بقایای محصولات کشاورزی پس از برداشت) مزرعه خود کرده و چون نتوانسته است حریق ایجادشده را کنترل کند، آتش به اراضی تحت مدیریت سازمان محیطزیست سرایت کرده است.
🔹 وی افزود: کوهستان خائیز در منطقه حفاظتشدهای قرار دارد که به سازمان حفاظت محیطزیست احاله مدیریت شده است و وظیفه اصلی مهار آتشسوزی این منطقه را نیروهای یگان حفاظت محیطزیست کشور برعهده دارند، با این حال، یگان حفاظت منابع طبیعی برای اطفای حریق اخیر با تمام قوا پای کار آمد و ضمن این که نیروهای یگان حفاظت و مدیران کل منابع طبیعی هر دو استان خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد برای اطفای حریق خائیز پای کار آمدند، یگان حفاظت منابع طبیعی در مجموع بیش از ۱۰۰ نفر از پرسنل یگان یا همیاران طبیعت استان خوزستان و بیش از ۱۵۰ نفر از پرسنل یگان یا همیاران طبیعت استان کهگیلویه و بویراحمد را ساماندهی و به منطقه اعزام کرد.
🔹 فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور ضمن تقدیر از نیروهای یگان حفاظت محیطزیست، ارتش، بسیج، دهیاریها، بخشداریها و بهویژه نیروهای مردمی حاضر در عملیات اطفای حریق منطقه خائیز، تاکید کرد: یگان حفاظت منابع طبیعی در اطفای حریق کوهستان خائیز تمام تجهیزات در اختیار خود مثل دمنده، آتشکوب، فلشبک و… را پای کار آورد و همچنین با همراهی امیر محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، یک فروند هواپیمای ایلیوشین و دو فروند بالگرد نیز برای آبپاشی به منطقه اعزام شد که آبپاشی توسط هواپیما در ۴ مرحله و آبپاشی توسط بالگردها در ۱۰ مرحله صورت گرفت. البته بالگردها در انتقال نیروها به عرصههای صعبالعبور منطقه نیز نقش مهمی ایفا کردند.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
همیار طبیعت
🔹 خسارت دیدن ۴۶۰ هکتار از عرصههای طبیعی در حریق خائیز/ آتش زدن کاه و کُلَش، عامل اصلی حریق در زاگرس
🔹 خسارت دیدن ۴۶۰ هکتار از عرصههای طبیعی در حریق خائیز/ آتش زدن کاه و کُلَش، عامل اصلی حریق در زاگرس (۲)
🔹 فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور خاطرنشان کرد: در عملیات اطفای حریق منطقه خائیز، ۸ نفر از نیروهای منابع طبیعی مصدوم شدند که نشان میدهد یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در این عملیات با تمام توان حضور داشت. خوشبختانه از عصر دیروز، حریق به صورت کامل مهار شده است، اما با توجه به این که دمای هوای منطقه بهشدت بالا است، هرگونه غفلت میتواند عامل ایجاد حریق مجدد در کوهستان خائیز یا مناطق اطراف آن شود؛ به همین دلیل، از عموم جوامع محلی به صورت جدی درخواست داریم که ضمن پرهیز از آتش زدن کاه و کلش مزارع، سایر نکات ایمنی لازم برای جلوگیری از ایجاد حریق در عرصههای طبیعی را نیز رعایت کنند.
🔹 سرهنگ علی ملکی آهنگران با بیان این که در هفتههای اخیر، آتش زدن کاه و کلش مزارع توسط کشاورزان، بیش از هر عامل دیگری منجر به وقوع حریق در جنگلهای زاگرس شده است، گفت: متاسفانه برخی افراد به گمان این که زمین کشاورزی آنها ملک شخصی است، اقدام به آتش زدن کاه و کلش مزارع خود میکنند، ولی به این نکته توجه نمیکنند که به احتمال بالا، حریقی که آنها در زمین خود ایجاد میکنند، از کنترل آنها خارج میشود و دامن عرصههای منابع طبیعی را میگیرد. بیشتر آتشسوزیهایی هم که در هفتههای اخیر در منطقه زاگرس ایجاد شده، ناشی از همین اتفاق بوده است.
🔹 وی در ادامه تاکید کرد: براساس مواد ۱۹ و ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی، ماده ۲۲ قانون هوای پاک و برخی قوانین دیگر، آتش زدن کاه و کلش مزارع جرم محسوب میشود و کشاورزان صرفا در موارد استثنا آن هم به شرط نظارت ماموران منابع طبیعی میتوانند این کار را انجام دهند؛ یعنی هیچ کشاورزی حق ندارد که پیش از دریافت مجوز و هماهنگی با اداره منابع طبیعی شهرستان مربوطه، کاه و کلش پسچَر مزرعه خود را آتش بزند؛ بنابراین از عموم کشاورزان درخواست میکنیم به صورت جدی از این کار پرهیز کنند یا حداقل پیش از اقدام به آتش زدن کاه و کلش مزارع خود، با ماموران منابع طبیعی شهرستان خود هماهنگ کنند.
🔹 فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور ضمن درخواست از عموم هموطنان نسبت به خودداری از روشن کردن آتش در دل طبیعت، اظهار داشت: اگر گردشگران محترم وقتی در طبیعت حضور پیدا میکنند، ناگزیر به روشن کردن آتش هستند، ابتدا یک چاله درست کنند و دور آن را سنگ بچینند و حتما بعد از این که کارشان با آتش تمام شد، آن را خاموش کنند و از خاموش شدن کامل آن، اطمینان حاصل کنند. هموطنان همچنین باید از انداختن فیلتر سیگار روشن در داخل جادهها و عرصههای منابع طبیعی جدا خودداری کنند، زیرا وزش کوچکترین بادی هم میتواند آتش سیگار به یک آتش گسترده تبدیل کند.
🔹 وی در پایان یادآور شد: از عموم هموطنان میخواهیم زمانی که با وقوع حریق در طبیعت مواجه شدند، اگر آتشسوزی کوچک بود و خودشان بدون احساس خطر امکان خاموش کردن آن را داشتند، این کار را انجام دهند تا آتش به سایر عرصههای طبیعی گسترش پیدا نکند، ولی اگر امکان انجام این کار وجود نداشت، از طریق تماس با شماره تلفنهای ۱۳۹ یا ۱۵۰۴، موضوع را به ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی اطلاع دهند.
🔹 گفتنی است، براساس آمار دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا ۲۲ تیرماه امسال، ۶۹۷ فقره حریق در عرصههای طبیعی کشورمان رخ داده که در مجموع ۱۲ هزار و ۹۰۴ هکتار از جنگلها و مراتع کشور را درگیر کرده است که ۵۸۳ فقره آتشسوزی با سطح درگیری ۱۲ هزار و ۶۰۰ هکتار صرفا مربوط به منطقه زاگرس بوده است./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 سازمان منابع طبیعی در تمام جغرافیای ایران مشغول اجرای طرح است/ لزوم تدوین برنامهای جداگانه برای مدیریت هرکدام از رویشگاههای جنگلی (۱)
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور عصر روز شنبه ۲۳تیر ۱۴۰۳ در جلسه شورای معاونین سازمان ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرا رسیدن ایام سوگواری امام حسین(ع) گفت: با وجود تغییرات مدیریتی اخیر، باید همان مجموعه برنامههایی را که از گذشته در سازمان تعریف شده است، حتی با تلاش بیشتر ادامه دهیم؛ زیرا سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، یکی از بزرگترین دستگاههای کشورمان محسوب میشود و جزو برترین نهادها از نظر طرح، برنامه، علم، دانش و انجام اقدامات تخصصی در سراسر کشور است.
🔹 «دکتر حسن وحید» افزود: همین حالا طرحهای تعریفشدهای توسط سازمان منابع طبیعی در جایجای کشور در دست اجرا قرار دارد و هیچکجای جغرافیای ایران، نمیتوان عرصهای را پیدا کرد که سازمان ما در آن در حال اجرای طرح نباشد؛ به نحوی که حتی در سختترین و صعبالعبورترین مناطق کشور از نظر اقلیمی و توپوگرافی نیز میتوان آثاری از زحمات ارزشمند همکاران منابع طبیعی را مشاهده کرد.
🔹 وی ضمن طبیعی دانستن انتقاداتی که نسبت به عملکرد سازمان منابع طبیعی وارد میشود، عنوان کرد: از قدیم گفتهاند که دیکته نانوشته نمره ۲۰ میگیرد و طبیعی است که وقتی یک سازمان در جایجای کشور مشغول فعالیت است، احتمال بروز خطاهایی در عملکرد آن وجود دارد. اما شکی نیست که همکاران منابع طبیعی در تمام استانها با جان و دل و براساس تعهدی که به حفظ آب و خاک کشورمان دارند، عاشقانه کار میکنند.
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی ضمن تقدیر از زحمات عباسعلی نوبخت، رئیس پیشین سازمان، خاطرنشان کرد: خوشبختانه با تلاشهای همه همکاران از جمله شخص دکتر نوبخت، در حال حاضر موضوع مدیریت جامع حوزههای آبخیز تا حدودی در نهادهای تصمیمساز کشورمان نهادینه شده است و سازمان برنامه و بودجه نیز این موضوع را در بحث پیشبینی اعتبارات برای پروژههای گوناگون در دستور کار قرار داده است.
🔹 وی با تاکید بر این که تلاش همکاران منابع طبیعی استانها، مهمترین نقش را در اطفای حریق تمام عرصههای طبیعی کشور دارد، اظهار داشت: مهمترین وظیفه سازمان منابع طبیعی، حفظ و احیای عرصههای طبیعی کشور است و در این میان، حفاظت از جنگلها و احیای عرصههای جنگلی مخروبه در اولویت نخست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور قرار دارد. هر طرح و برنامهای که در سازمان اجرا میشود، باید در راستای افزایش پایداری عرصههای طبیعی کشور از جمله جنگلها، مراتع، بیابانها و حوزه های آبخیز باشد.
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی ادامه داد: خوشبختانه در حال حاضر، نهالستانهای سازمان منابع طبیعی در بهترین وضعیت خود قرار دارند که این وضعیت، ثمره اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران است که باعث احیا و رونقبخشی به نهالستانهای کشور شده است از زمان اجرای این طرح، انگیزه تولید نهال در میان همکاران منابع طبیعی به حدی بالا رفته است که مدیران استانی و شهرستانی، در بخشی از زمین اداره متبوع خودشان به تولید نهال میپردازند که این نشان از عزم جدی همکاران در اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت دارد.
🔹 وی در ادامه بیان کرد: برنامههای سازمان منابع طبیعی صرفا در طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران خلاصه نشده است و همین حالا، طرحهای متعددی در زمینههای جنگلکاری، زراعت چوب، مدیریت عرصههای جنگلی، جنگلداری چندمنظوره، حفاظت از ذخیرهگاههای جنگل، مدیریت پارکهای جنگلی، مدیریت جنگلهای دستکاشت، احیای عرصههای بیابانی، مقابله با کانونهای فرسایش بادی، مرتعداری چندمنظوره، عملیات آبخیزداری و آبخوانداری و... در دست اجرا قرار دارد. ضمن این که در خود طرح کاشت یک میلیارد درخت نیز اصالت در تعیین نوع گونه و عرصه مورد نظر برای کاشت نهال، با طرحهای تعریفشده سازمان منابع طبیعی است.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
همیار طبیعت
🔹 سازمان منابع طبیعی در تمام جغرافیای ایران مشغول اجرای طرح است/ لزوم تدوین برنامهای جداگانه برای م
🔹 سازمان منابع طبیعی در تمام جغرافیای ایران مشغول اجرای طرح است/ لزوم تدوین برنامهای جداگانه برای مدیریت هرکدام از رویشگاههای جنگلی (۲)
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بر نقش مهم مشارکت بخش خصوصی در اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت تاکید کرد و گفت: هیچگاه نمیتوانیم طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران را بدون مشارکت عموم مردم، دستگاههای عمومی و شرکتهای خصوصی اجرایی کنیم، زیرا اعتباراتی که برای بخش جنگلکاری به سازمان منابع طبیعی تخصیص داده میشود، هیچگاه کفاف تولید و کاشت سالیانه ۲۵۰ میلیون نهال را نمیدهد، ولی اگر بتوانیم با مشارکت بخش خصوصی، طرحهای چندمنظوره را اجرا کنیم، قطعا بخشی از اهداف طرح کاشت یک میلیارد درخت محقق خواهد شد.
🔹 حسن وحید ادامه داد: جنگلهای کشورمان به منطقههای رویشی گوناگونی از جمله هیرکانی، زاگرس، ارسباران، ایران - تورانی و خلیج فارس - عمانی تقسیمبندی میشود و شکی نیست که اولویت اصلی سازمان منابع طبیعی برای حفاظت از رویشگاههای جنگلی ایران، به جنگلهای هیرکانی معطوف میشود، ولی این مساله نباید ما را از مدیریت جنگلهای زاگرس و سایر عرصههای جنگلی کشور غافل کند؛ یعنی ما باید برای مدیریت هرکدام از رویشگاههای جنگلی ذکرشده، طرح و برنامه مشخص و جداگانهای داشته باشیم. البته در حال حاضر برای بخشهای مختلف عرصههای جنگلی کشور، طرحهای مدونی وجود دارد که باید تکمیل و بهروزرسانی شود.
🔹 وی در ادامه تاکید کرد: در تمام بخشهای منابع طبیعی از جمله در موضوع حفاظت از جنگلها، نباید تمام کشور را صرفا براساس یک روش مدیریت کنیم، زیرا هر عرصهای، اکوسیستم و اقلیم خاص خودش را دارد. همچنین در طرحهای جنگلداری، علاوه بر موضوع احیا، باید به مسائل مدیریتی نظیر کاهش عوامل تخریب، مبارزه با آفات و بیماریها، شرایط اکولوژیکی جنگل و چالشهای اجتماعی و اقتصادی عرصههای جنگلی توجه کنیم. بهویژه ما وظیفه داریم که برای تمام طرحهای جنگلداری، پیوست اقتصادی و اجتماعی مناسبی در نظر بگیریم تا بتوانیم طرحهای خود را به صورت پایدار در سطح کشور اجرایی کنیم.
🔹 وحید با بیان این که راهاندازی مرکز مانیتورینگ مخاطرات منابع طبیعی از جمله مهمترین دستاوردهای دولت سیزدهم در زمینه حفاظت از عرصههای طبیعی بوده است که در دولتهای آینده باید تکمیل شود، عنوان کرد: کمبود نیروی انسانی، مهمترین مشکل سازمان در بخش حفاظت از عرصههای منابع طبیعی است، ولی میتوان اولا با ساماندهی نیروهای انسانی موجود و ثانیا با افزودن امکانات رصد و پایش تصویری، تا حد زیادی کمبودهای موجود را جبران کرد که البته برای تحقق این اهداف، مسئولان ارشد دولت باید سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور را به صورت ویژه همراهی کنند.
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی همچنین یادآور شد: خوشبختانه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اولین دستگاهی در سطح کشور بوده که توانسته است طرح کاداستر را در صد درصد اراضی خود به اجرا درآورد. اجرای این طرح در ۱۳۷ میلیون هکتار اراضی تحت مدیریت سازمان منابع طبیعی در سطح کشور، وظیفهای است که حاکمیت از ما خواسته بود که اکنون بهخوبی آن را انجام دادهایم و اگر در اجرای این پروژه، مشکلاتی در گوشه و کنار وجود داشته است، باید اشکالات پیشآمده را رفع کنیم.
🔹 وحید با تاکید بر لزوم ایجاد وحدت رویه در تعیین جرایم قطع درختان جنگلی در سطح کشور، عنوان کرد: در قانون هم در موضوع هزینههای تمدید پروانه چرا و هم در بحثهای کیفری، جریمههای مربوط به چرای دام به اندازه ۲۰ درصد ارزش هر واحد دامی تعیین شده است، اما با وجود اینکه در ماده ۱۵ قانون حفظ و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع، مواردی درباره جریمه قطع درختان جنگلی مطرح شده است، در حال حاضر جریمههایی که برای قطع درخت در استانها تعیین میشود، مبنای کشوری ندارد، این در حالی است که باید هر یک سال یا دو سال یکبار، براساس خسارت هایی که به جنگلهای کشورمان وارد میشود، جریمه قطع درختان جنگلی را برآورد کنیم و در شورای حفظ حقوق بیتالمال به تصویب برسانیم تا به یک مبنای واحد کشوری در این زمینه برسیم.
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به احکام برنامه هفتم توسعه در خصوص حفاظت از خاک کشور نیز اشاره کرد و گفت: در برنامه هفتم تکلیف شده است که در طول پنج سال، نرخ فرسایش خاک کشور ۲۰ درصد کاهش یابد، اکنون این نرخ سالیانه ۱۵ تن در هر هکتار است و طبق قانون باید تا پایان زمان اجرای برنامه به سالیانه ۱۲ تن برسد. البته برای تحقق این هدف به همکاری همه دستگاههای مسئول بهویژه دستگاههای ذیربط در زمینه چرای دام نیاز داریم و اگر سایر دستگاهها همراهی نکنند، ممکن است همین نرخ کنونی به ۱۶ یا ۱۷ تن در هر هکتار در سال هم افزایش پیدا کند.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
همیار طبیعت
🔹 سازمان منابع طبیعی در تمام جغرافیای ایران مشغول اجرای طرح است/ لزوم تدوین برنامهای جداگانه برای م
🔹 سازمان منابع طبیعی در تمام جغرافیای ایران مشغول اجرای طرح است/ لزوم تدوین برنامهای جداگانه برای مدیریت هرکدام از رویشگاههای جنگلی (۳)
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از تلاشهای دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری برای تهیه نقشه میزان خطرپذیری عرصههای گوناگون درباره وقوع سیل نیز تقدیر کرد و گفت: وقتی نقشه خطرپذیری سیلاب را در دست داریم، عملا میتوانیم بگوییم که نقشه فرسایش خاک را نیز در اختیار داریم و باید بررسی کنیم که در این نقشهها، در کدام عرصهها، اراضی منابع طبیعی قرار گرفته و در کدام عرصهها، اراضی کشاورزی، باغات و دیگر مستثنیات واقع شده است؛ به این شکل، میتوانیم بفهمیم که هرکدام از فعالیتها اعم از کشاورزی بهویژه در اراضی شیبدار، باغداری، چرای دام و ... هرکدام چه تاثیری بر فرسایش خاک کشورمان دارند.
🔹 حسن وحید خاطرنشان کرد: بعد از این که متوجه میزان تاثیرگذاری هرکدام از فعالیتها بر نرخ فرسایش خاک کشور شدیم، میتوانیم با کمک سایر معاونتهای وزارت جهاد کشاورزی، برنامه دقیقی را در زمینه کاهش این نرخ تدوین کنیم. در همین راستا دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری مسئولیت دارد که کتابچه طرح عملیاتی کاهش ۲۰ درصدی نرخ فرسایش خاک کشور در طول اجرای برنامه هفتم را تدوین کند.
🔹 وی با اشاره به شعار سال تبیینشده توسط مقام معظم رهبری با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم»، اظهار داشت: با توجه به شعار امسال، سازمان منابع طبیعی وظیفه دارد که نقش مشارکت مردم را در اجرای تمام فعالیتهای خود اعم از کاشت درخت، مقابله با بیابانزایی، حفظ جنگلها و مراتع، آبخیزداری و آبخوانداری و... مشخص کند؛ یعنی در تمام این فعالیتها باید معلوم باشد که دولت چه نقشی دارد و مردم چه نقشی دارند، در این زمینه نیز نباید هیچ تعصبی داشته باشیم، زیرا تجربه نشان داده است که هرجا پروژهای را با کمک مردم انجام دادهایم، توانستهایم به نتیجه بهتری دست پیدا کنیم.
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی ادامه داد: با توجه به نحوه پیشبینی بودجه برای بخش آبخیزداری، چارهای نداریم جز این که در اجرای پروژههای مربوط به این بخش، از مشارکت مردم استفاده کنیم. باید توجه داشته باشیم که عملیات آبخیزداری، صرفاً احداث چند بند یا سازه نیست، بلکه باید برای مدیریت تمام منابع طبیعی حوزه های آبخیز برنامه داشته باشیم که این کار جز با مشارکت مردم میسر نیست. خوشبختانه در حال حاضر در تدوین دستورالعملهای مربوط به جلب مشارکت مردم در بخش آبخیزداری، اقدامات خوبی انجام شده است، ولی باید هرچه زودتر این دستورالعملها را تدوین، تصویب و ابلاغ کنیم.
🔹 سرپرست سازمان منابع طبیعی با یادآوری این نکته که در حال حاضر ۱۴ میلیون تُن کانون بحرانی فرسایش بادی در کشورمان وجود دارد، گفت: آنچه در موضوع فرسایش بادی و رشد بیابانزایی نگرانکننده است، این است که در حال حاضر متاسفانه سرعت تخریب سرزمین در کشورمان از سرعت احیای عرصههای بیابانی بیشتر است و به همین دلیل، سال به سال شاهد افزایش آمار بیابانزایی هستیم. البته در حال حاضر نقشه فرسایش بادی کشور نیز تهیه شده است و باید بررسی کنیم که هرکدام از فعالیتهایی مثل کشاورزی، استخراج نفت، صنایع و معادن، چه مقدار در گسترش کانونهای فرسایش بادی تاثیر داشتهاند که بتوانیم برنامههای دقیقتری را برای مقابله با کانونهای داخلی گرد و غبار در کشورمان اجرایی کنیم.
🔹 وی در پایان تصریح کرد: تمام طرحهایی که سازمان منابع طبیعی در دست اجرا دارد، از احیای مراتع گرفته تا مرتعداری چندمنظوره، جنگلکاری، احیای جنگلها، حفاظت از عرصههای طبیعی، تقویت یگان حفاظت، اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری و ... همه در کنار هم، اصل مدیریت جامع حوزه آبخیز را تشکیل میدهند و باید برای اجرای فعالیتهای منابع طبیعی در هر حوزه آبخیز، براساس این اصل تصمیمگیری کنیم؛ یعنی مدیریت جامع حوزه آبخیز باید سرلوحه اقدامات سازمان منابع طبیعی باشد که البته پیشنیاز این کار، این است که ابتدا تمام اطلاعات مربوط به هر حوزه آبخیز را در یک پنجره واحد جمعآوری کنیم./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 مجمع عمومی سازمان ملل یک دهه را به عنوان دهه مقابله با طوفان های ماسه و گردوغبار اعلام کرد
✍ محسن عبدالحسینی
کارشناس ارشد دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور
🔹 مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر اساس قطعنامه ای دهه 2025 تا 2034 را از سال 2025 میلادی (1404 هجری شمسی) به مدت ده سال، دهه مقابله با طوفان های ماسه و گردوغبار اعلام نموده و کشورهای عضو نیز بر نگرانی های جامعه بین المللی در خصوص روند فزاینده وقوع طوفان های ماسه و گردوغبار و ضرورت ارتقای آگاهی بخشی و اقدامات فعالانه کشورهای عضو تاکید کردند.
🔹 سازمان ملل متحد، طوفان های ماسه و گردوغبار را به عنوان یک چالش آب و هوایی جدی اعلام کرده و گفته که این چالش به میزان کافی مورد توجه قرار نگرفته است.
🔹 حال آنکه این طوفان ها از مرزها عبور می کنند و عمیقا زندگی میلیون ها نفر را در سطح جهان تحت تاثیر قرار می دهند.
🔹 بر اساس برآورد کنوانسیون مقابله با بیابانزایی ملل متحد (UNCCD)، سالانه حدود ۲ میلیارد تن گرد و غبار به اتمسفر زمین وارد می شود که برابر با ۳۵۰ برابر وزن اهرام بزرگ مصر می باشد که به این مقدار می توان ایجاد و جابجایی ماسه های روان بر سطح زمین را نیز افزود.
🔹 طوفان های ماسه و گردوغبار سالانه خساراتی معادل صدها میلیون دلار به اقتصاد جهان از جمله به زیرساخت های انرژی، حمل و نقل، سلامت و اراضی کشاورزی وارد نموده و موجب تعطیلی مدارس، ادارات و کارخانجات می شوند.
🔹 طوفان های ماسه و گردوغبار، به صورت تاریخی، نقش بسزایی در چرخه های زیستی زمین ایفا می کند اما امروزه فعالیت های مخرب انسانی باعث افزایش آنها حداقل به میزان ۲۵ درصد گردیده است. به طوری که این پدیده، تحقق ۱۱ هدف از اهداف توسعه پایدار جهان را مورد تهدید قرار می دهد.
🔹 طوفان های ماسه و گردوغبار در دستور کار اجلاس کوپ 16 کنوانسیون مقابله با بیابانزایی ملل متحد قرار دارد. این اجلاس، در سال جاری، در شهر ریاض برگزار می گردد./ پيام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت