🔹 هفته فراجا بر فرماندهان یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری سراسر کشور گرامی باد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 آغاز عملیات اجرایی طرح های آبخیزداری، عشایری و کشاورزی
🔹 محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور در مراسم آغاز عملیات اجرایی طرح های آبخیزداری، احیای قنوات، استخرهای ذخیره آب و انتقال آب کشاورزی با اشاره به هدفگذاری صورت گرفته در اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری تصریح کرد: طرح های آبخیزداری در سال های گذشته در کشور شروع شد اما متأسفانه پس از مدتی آن را رها کردند و این بی توجهی باعث شد که امروز شاهد آسیب هایی ناشی از سیل، مشکل اسکان عشایر و خالی شدن برخی از روستاها از جمعیت هستیم.
🔹 در این مراسم تفاهم نامه و قراردادهایی میان وزیر جهاد کشاورزی و جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران برای اجرای طرح های آبخیزداری، احیای قنوات، استخرهای ذخیره آب و انتقال آب کشاورزی به امضاء رسید.
🔹 این قراردادها در چهار موضوع اصلی آب و خاک، آبخیزداری، امور عشایر و شهرهای مولد کشاورزی جمعاً با اعتباری بالغ بر ۱۳۸ هزار میلیارد تومان در ۳۱ استان برای ده هزار شاخه قنات، ۱۳ هزار استخر و آب بندان، مرمت و بهسازی راه های عشایری، تأمین آب شرب پایدار عشایر و...توافق شده است./ معاون اول ریاست جمهوری
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 آبخیزداری و آبخوانداری اولویت طرحهای زیربنایی وزارت جهاد کشاورزی
🔹 وزیر جهادکشاورزی با شرکت در شورای مدیران سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، یاد و نام شهدای حافظ منابع طبیعی را گرامی داشت و حراست از منابع پایه را هدف اصلی این سازمان برشمرد.
🔹 محمدعلی نیکبخت صیانت از جنگل، مرتع، زمین، آب را مایه تداوم حیات انسان دانست و گفت: منابع طبیعی میراث نسلهای گذشته و امانتی برای آیندگان است و توسعه کمی و کیفی آن برنامه محوری سازمان است.
🔹 وی خشکسالی پی در پی و اقلیم سخت و خشک را عامل شکنندگی منابع طبیعی کشور خواند و افزود: باید با بهرهگیری از روشهای علمی، منابع موجود را حفظ کنیم و در گونههای سازگار با محیط، آن را توسعه دهیم؛ زیرا تامین غذا برای سالهای آینده کشور و با افزایش جمعیت از همین منابع و این اقلیم، نیازمند برنامهریزی و جلوگیری از اتلاف منابع است.
🔹 به گفته نیکبخت، مقابله با ریزگردها و کانونهای بحران ناشی از کمبارشی و دخالت بیرویه انسان در سازوکار طبیعت، از اهداف اصلی سازمان است که در برخی موارد به کوچ جوامع و تهدید جدی جامعه منجر شده است.
🔹 وی طرح کاشت یک میلیارد درخت را مورد تاکید مقام معظم رهبری عنوان کرد و افزود: این وزارتخانه با تمام توان و بهرهگیری از ظرفیتهای برون سازمانی، سایر دستگاهها، بنگاهها و از همه مهمتر با بهکارگیری مشارکت مردمی در تحقق این طرح خواهد کوشید.
🔹 وزیر جهاد کشاورزی از آبخیزداری و آبخوانداری با عنوان طرحهای اولویتدار زیرساختی و زیربنایی وزارت جهادکشاورزی یاد کرد و گفت: تا حد امکان طرحها را به سمت طرحهای آبخیزداری، آبخوانداری و طرحهای کوچک آب سوق میدهیم و در گام بعدی طرحهای آب و خاک را اجرا خواهیم کرد و در این مسیر از بهکارگیری توان استانداری، فرمانداری، نمایندگان مجلس و مشارکت جوامع محلی از طریق اقتصادی کردن طرحها برای ایجاد انگیزه مشارکت، استفاده خواهیم کرد.
🔹 وی در پایان با تاکید دوباره بر اولویت طرحهای منابع طبیعی، آن را اولویت تخصیص اعتبار مولدسازی داراییهای وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد./ پاج
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 سازمان منابع طبیعی مکلف به حفظ و احیای جنگلها شد
🔹 نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری را مکلف به حفظ، احیا و توسعه جنگلها در طول اجرای برنامه هفتم توسعه کردند.
🔹 نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی نوبت صبح امروز (یکشنبه) و در جریان ادامه بررسی گزارش کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه، ماده ۳۶ لایحه برنامه را به تصویب رساندند.
🔹 بر اساس ماده ۳۶ لایحه برنامه هفتم، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور مکلف به حفظ، احیا و توسعه جنگل ها در چهارچوب طرح مدیریت پایدار جنگل و جنگلداری نوین می باشد. هرگونه بهره برداری چوبی از جنگل و برداشت درختان جنگلی، ممنوع است.
🔹 تبصره ۱: برداشت درختان ریشه کن، شکسته و افتاده تجمعی ناشی از بروز عوامل طبیعی خطرساز (طوفان و سیل، برف سنگین، لغزش و رانش وسیع) و آفت زده غیرقابل احیای جنگلها (خارج از مدیریت شهرداریها) و همچنین درختان خطرساز در حاشیه جاده های جنگلی و پارک های جنگلی صرفاً توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تأیید رئیس سازمان انجام می گیرد.
🔹 تبصره ۲: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور مکلف است از طریق فراخوان و تعیین برنده با انعقاد قراردادهای دوره ای و مدت دار اقتصادی (بدون انتقال مالکیت) طرح های زراعت چوب را در اراضی مناسب و عرصه های جنگلی فاقد پوشش و مخروبه (در مقیاس اقتصادی) و همچنین بهره برداری از درخت کاری ها و جنگل های دست کاشت سنواتی با هدف زراعت چوب بر اساس طرح مصوب از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی اجرا نماید.
🔹 همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی ماده ۳۵ لایحه برنامه را نیز به منظور بررسی مجدد و رفع ابهام به کمیسیون تلفیق ارجاع دادند./ ایسنا
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 انتصاب مشاور وزیر جهاد کشاورزی
🔹 طی حکمی از سوی محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی، فرود شریفی به عنوان "مشاور وزیر در امور جنگل، مرتع و آبخیزداری" منصوب شد.
🔹 در بخشی از این حکم آمده است؛ انتظار است با استقرار در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و تعامل و بهرهمندی از نظرات نخبگان، متخصصان، کارشناسان و علاقمندان به این حوزه و مدیران سازمانهای ستادی، استانی و سایر مراجع ذیربط و ارائه پیشنهادات و گزارشهای دورهای ناظر بر کارآمدی به اینجانب، در انجام امور محوله گامهای موثری بردارید.
🔹 شریفی ریاست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور را در کارنامه کاری خود دارد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 معاون سازمان منابع طبیعی: هیچ استعلامی از سوی شخص حقیقی و حقوقی خارج از سامانه پیگیری نمی شود
🔹 معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در جلسه هفتگی با معاونین حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی سراسر کشور که با هدف پیگیری نحوه بارگذاری اطلاعات در سامانه های منابع طبیعی برگزار می شود، تاکید کرد: هیچ استعلامی از سوی شخص حقیقی و حقوقی خارج از سامانه پیگیری نمی شود.
🔹 حسین میررجبی افزود: این جلسه هفتگی در راستای تحقق شعار سال در حوزه نظارت و سامانه انجام می شود و با راه اندازی سامانه ها اتفاق خوبی رقم خواهد خورد و می توان با احصا دقیق اطلاعات و آمار شاهد مدیریت فنازرانه و هوشمند در منابع طبیعی بود.
🔹 وی همچنین یاد آور شد: منابع طبیعی در موضوع دیسپاچینگ و بی سیم دیجیتال در میان دیگر سازمان های ملی پیشرو است.
🔹 معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی گفت: ۳۸ دوربین نظارتی جهت رصد و پایش عرصه های منابع طبیعی به استان ها ارسال شده و برای نصب دکل و راه اندازی هر یک از دوربین ها حدود یک میلیارد تومان اعتبار نیاز است که برای تامین ان با سازمان برنامه و بودجه در حال رایزنی هستیم.
🔹 میر رجبی، شعاع برد این دوربین ها را حدود ۴۰ کیلومتر ذکر کرد و افزود: این دوربین ها می توانند در این شعاع از عرصه ها تصویر دریافت نموده و تحت پوشش قرار دهند.
🔹 وی گفت: استانداران، راهبران اجرایی سیاست دولت در استان ها هستند و مدیران منابع طبیعی باید از استانداری ها در زمینه پنجره واحد مدیریت زمین مطالبه گر باشند.
🔹 میررجبی در ادامه به بند ب ماده ۱۲ قانون وصول درآمد دولت اشاره کرد و از معاونین حفاظت و امور اراضی استان ها خواست در بخش معدن توجه لازم را نسبت به محدوده عملیاتی معدن، گواهی کشف، مجوز برداشت، پروانه بهره برداری، و پروانه اکتشاف داشته باشند و به جد پیگیری نمایند تا درآمد دولت از معدن وصول شود.
🔹 معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی در ادامه گفت: فرایند نحوه بارگذاری اطلاعات در سامانه باید در قالب کارگاه آموزشی تا پانزدهم آبان ماه به اتمام رسیده و دفاتر فناوری اطلاعات و حفاظت و حمایت در باره ورود اطلاعات در سامانه و اشکالاتی که وارد است را با همکاری یکدیگر برطرف نمایند./ پیام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 تا معرفی مسئول جدید؛ واگذاری تمشیت امور حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان منابع طبیعی به حجت الاسلام قاسم پور
🔹 با تودیع حجت الاسلام مسلم شفیع پور کناری از سرپرستی حوزه نمایندگی ولیفقیه در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، تا معرفی مسئول جدید حوزه نمایندگی ولیفقیه در این سازمان، رسیدگی به امور حوزه نمایندگی و تمشیت امور به حجت الاسلام الیاس قاسمپور واگذار شد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 دو انتصاب در سازمان منابع طبیعی
🔹 در احکامی جداگانه از سوی عباسعلی نوبخت معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور دو انتصاب جدید در این سازمان رقم خورد:
🔹 سیدهاشم موسوی نژاد؛ سرپرست مرکز جنگل های خارج از شمال
🔹 داریوش بیات؛ سرپرست دفتر جنگلکاری، پارکها و ذخیرهگاههای جنگلی
🔹 عصر امروز- یکشنبه- بیست و سوم مهر ماه در جلسه شورای مدیران منابع طبیعی، از خدمات کامران پورمقدم و مهدی کیادلیری تقدیر شد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 تحویل دوربین و دستورالعمل های حفاظتی به ادارات کل منابع طبیعی استان ها
🔹 دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برای مراقبت بهینه از عرصه های جنگلی و مرتعی از روز شنبه اقدام به تحویل دوربین های پایشی و حفاظتی به ادارات کل منابع طبیعی سراسر کشور نموده است.
🔹 این دوربین ها جهت کنترل عوامل تخریب، دست اندازی به اراضی ملی و کنترل حریق درعرصه های منابع طبیعی به استان ها تحویل داده شده است.
🔹 عمق دید این دوربین ها ۶۰ کیلومتر است، ۳۶۰ درجه چرخش دارد و با توجه به کارکرد و تجهیزات جانبی که دارد می تواند در سخت ترین شرایط آب و هوایی از شعاع دید تصویر دریافت نماید. لینک ارتباطی این دوربین ها با مرکز کنترل ادارات کل منابع طبیعی استان ها بر بستر شبکه رادیویی وجود دارد و در سطح ستاد سازمان نیز به مرکز مانیتورینگ دفتر مهندسی و مطالعات متصل است.
🔹 بر اساس این گزارش، آخرین دستورالعمل های حفاظتی و بروشور مربوط به مدیریت پروانه برگ خوار سفید بلوط که از سوی دفتر حفاظت و حمایت تهیه و تدوین شده همراه دوربین ها در حال تحویل به ادارات کل منابع طبیعی استان هاست./ پیام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 طرح های تحولی وزارت جهاد کشاورزی در حوزه های آب و خاک و آبخیزداری اجرایی می شود
🔹 قائم مقام قرارگاه تحول، نوآوری و پیشرفت کشاورزی با اشاره به اینکه در کشور حدود ۹۰ میلیون هکتار اراضی کشور به اجرای عملیات آبخیزداری نیاز دارند، گفت: در قراردادهایی که با قرارگاه امام حسن(ع) منعقد شد، عملیات های آبخیزداری، احیای قنوات و طرح های تامین و انتقال آب کشاورزی در مدت سه سال اجرا می شود.
🔹 محمدعلی جوادی طرح های آبخیزداری را از مناسب ترین روش های حفاظت از سفره های آب زیرزمینی و جلوگیری از فرسایش خاک بر شمرد و افزود: با اجرای طرح های آبخیزداری منابع آب زیرزمینی که با خشکسالی های اخیر و بهره برداری بیش از حد از آب خشک شده است دوباره احیا می شود و فرسایش خاک را می کاهد.
🔹 وی همچنین در خصوص اهمیت آبخیزداری اظهار داشت: آب یکی از حیاتی ترین موضوعات در وزارت جهاد کشاورزی است که باید به درستی از آن استفاده شده و با کمترین هدررفت به دست کشاورز برسد.
🔹 جوادی بیان داشت: قرارگاه تحول، نوآوری و پیشرفت کشاورزی با رویکرد اجرای طرح های تحولی در وزارت جهاد کشاورزی، پیگیری لازم جهت انعقاد قراردادهای آبخیزداری و احیای قنوات را انجام داده است که با همکاری قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) و با مشارکت مردمی و نیروهای بسیج در ۳۱ استان کشور طی مدت کوتاه و با حجم کاری بالا انجام پذیرد.
🔹 قائم مقام قرارگاه تحول، نوآوری و پیشرفت کشاورزی با اشاره به برخی از مزایای اجرای طرح های مذکور عنوان داشت: در این طرح ۱۰ هزار رشته قنات احیا شده و حدود ۱۳ هزار استخر تامین آب و بالغ بر ۳۶ هزار کیلومتر کانال و بسترهای انتقال آب ایجاد می شود. همچنین در ۲۰ میلیون هکتار اراضی کشور عملیات آبخیزداری اجرا می شود.
🔹 وی با تاکید بر اینکه گام اول در آبرسانی به کشاورز، اجرای صحیح عملیات آبخیزداری است، تشریح کرد: در کشور حدود ۹۰ میلیون هکتار زمین به اجرای عملیات آبخیزداری نیاز دارند و در قراردادهای منعقد شده با قرارگاه امام حسن(ع) در حدود ۲۰ میلیون هکتار از این اراضی عملیات آبخیزداری در مدت سه سال اجرا می شود.
🔹 جوادی افزود: آبخیزداری از دو جهت دارای اهمیت است اول آنکه اجرای آبخیزداری در حوضه آبخیز موجب پرآبی سفره های زیرزمینی می شود و در وهله بعد منجر به جلوگیری از ایجاد سیل و فرسایش خاک می گردد./ پاج
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 #اطلاعیه
🔹 به اطلاع کلیه مرتعداران سراسر کشور میرساند مطابق ماده ۷ قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار مصوب ۱۴۰۰/۱۲/۲۴ مجلس شورای اسلامی، مجوزهای منابع طبیعی از جمله پروانه چرای دام نیازمند طی مراحل اخذ مجوز بر اساس قانون مذکور بوده و ۶ ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون، هرگونه استعلام، تمدید یا ابطال پروانه مرتعداری تنها از طریق شناسه یکتای مجوز صادره از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور قابل انجام است.
🔹 لذا تاکید میگردد در صورت فوت هریک از بهرهبرداران مراتع، به قید فوریت همسر و فرزندان آنها با استناد به ماده قانونی فوق الذکر و همچنین بند ۴۸ از فصل دوم اصلاحیه شیوه نامه فنی و اجرایی بهره برداری از مراتع کشور به شماره ۹۹/۱/۱۳۲۶۱ مورخ ۱۳۹۹/۰۵/۱۱ با مراجعه به ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستانها نسبت به ارائه مدارک و اطلاعات مورد نیاز اقدام نمایند.
🔹 لازم به ذکر است در صورت عدم اقدام و عدم دریافت شناسه یکتای مجوز، پروانه چرای دام مرتعدار متوفی به لحاظ قانونی فاقد اعتبار خواهد شد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 جنگلها و مراتع جزو ثروتهای ملی هستند و وقفناپذیرند/ لزوم ابطال سندهای وقفی غیرقانونی
🔹 با وجود این که براساس قانون اساسی و سایر اسناد بالادستی، جنگلها و مراتع جزو ثروتهای عمومی ملت ایران محسوب میشوند و مالکیت آنها به نمایندگی از مردم در اختیار دولت جمهوری اسلامی قرار دارد، مطابق قانون ملی شدن جنگلها و مراتع مصوب سال ۱۳۴۱ و دیگر قوانین مرجع که در سالهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی به تصویب رسیده است، جنگلها و مراتع جزو اموال عمومی ملت هستند و امکان وقف آنها وجود ندارد.
🔹 براساس مطالبات مردمی که برای حفظ جنگلها و مراتع کشور شکل گرفته است، خوشبختانه در سالهای اخیر برخی عرصههای منابع طبیعی که از گذشته وقف شده بودند، در حال حاضر از وقف خارج شده و به نمایندگی از ملت ایران به نام سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور سند خوردهاند. البته هنوز هم مساله وقفی بودن برخی عرصههای جنگلی و مرتعی در سطح کشور حل نشده است، اما مسئولان سازمان منابع طبیعی وعده دادهاند که ضمن رایزنی با قوه قضاییه و سایر نهاهای ذیربط، عرصههایی را که از نظر کارشناسی جزو جنگلها و مراتع طبیعی محسوب میشوند، از حالت وقف خارج خواهند کرد.
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری نیز ضمن ابراز مخالفت صریح با وقف جنگلها و مراتع تاکید کرد: عرصههای جنگلی و مرتعی و سایر عرصههای منابع طبیعی که جزو انفال عمومی کشور محسوب میشوند، براساس قانون سرمایه همه ملت ایران است که به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی، در اختیار سازمان منابع طبیعی قرار گرفته است و قطعا چنین عرصههایی امکان وقف شدن ندارند؛ چراکه طبق قانون، انفال عمومی نمیتواند مالک شخصی داشته باشد و ملکی هم که مالک شخصی ندارد، قابلیت وقف شدن ندارد. بنابراین هر عرصهای که به لحاظ کارشناسی جزو جنگلهای یا مراتع طبیعی محسوب شود، از اساس قابل وقف نیست.
🔹 عباسعلی نوبخت ادامه داد: سازمان منابع طبیعی در تلاش است تا عرصههایی را در سراسر کشور که از گذشته به شکل غیراصولی وقف شدهاند، شناسایی کند تا ضمن رایزنی با نهادهای ذیربط، این عرصهها را از حالت وقف خارج کند و برایشان تحت عنوان ثروتهای ملی سند مالکیت بگیرد. نمونه این اقدام در سالهای اخیر در جنگلهای آقمشهد شهرستان ساری انجام شد، اما علاوه بر این محل، عرصههای دیگری نیز در سایر استانها با مساحتهای کوچک و بزرگ شناسایی شدهاند و در حال انجام اقدامات قانونی و قضایی لازم برای خارج کردن آنها از وقف هستیم؛ چراکه براساس قانون اساسی کشورمان، جنگلها و مراتع جزو ثروتهای ملی محسوب میشوند و وقفناپذیرند.
🔹 وی در ادامه تاکید کرد: علاوه بر قانون اساسی، از نظر شرعی نیز عرصههای منابع طبیعی ماهیت وقفشدنی ندارند. این موضوع در فتاوای علمای عظام نظیر امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری و برخی دیگر از مراجع محترم تقلید نیز به آن اشاره شده است و بزرگان فقهی کشور نیز تاکید کردهاند که جنگلها و مراتع وقفناپذیر هستند. بنابراین از همه نهادهای ذیربط در کشور میخواهیم که فتاوای رهبران انقلاب اسلامی، قانون اساسی و قوانین جاری کشورمان را مد نظر خود قرار دهند و به سازمان منابع طبیعی کمک کنند که بتوانیم عرصههای طبیعی را که از گذشته به اشتباه وقف شده است، از حالت وقف خارج کنیم و در اختیار عموم ملت ایران قرار دهیم./ ایلنا
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 مجلس برای حمایت از منابع طبیعی از هیچ کمکی دریغ نخواهد کرد
🔹 عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی امروز -یکشنبه- در چهل و ششمین جلسه طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در سازمان منابع طبیعی گفت: منابع طبیعی برای امنیت زیستی کشور تلاش می کند و مجلس برای حمایت از منابع طبیعی از هیچ کمکی دریغ نخواهد کرد.
🔹 فداحسین مالکی در این جلسه تصریح کرد: کاشت درخت مقوله مهمی است که مورد استقبال همه اقشار مختلف جامعه بویژه نوجوانان و جوانان قرار دارد و باید از طریق رسانه ملی فرهنگ درختکاری را در جامعه ترویج نمود.
🔹 وی گفت: ظرفیت بالایی در مجلس وجود دارد و سازمان منابع طبیعی باید ماموریت های خود را در مجلس و در بین نمایندگان مطرح نماید تا چالش هایی که در زمینه اعتبارات وجود دارد مرتفع شود.
🔹 نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی شرایط اقلیمی کشور را خشک و نیمه خشک برشمرد و یاد آور شد: بخش های وسیعی از عرصه های سرزمینی در استان ها منجمله در سیستان و بلوچستان و کرمان را عرصه های بیابانی تشکیل می دهد و می توان در این عرصه ها، گونه های سازگار با شرایط اقلیمی منطقه کشت نمود.
🔹 مالکی در ادامه سخنان خود، کارکنان منابع طبیعی را آدم های پر تلاش و خلاق جامعه برشمرد که تلاش آنان سبب ایجاد امنیت زیستی کشور می شود و منابع طبیعی می تواند با تولید ثروت به اقتصاد پایدار کشور نیز کمک اساسی نماید.
🔹 در ادامه رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در جلسه طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت از تلاش های بی وقفه مدیران، کارشناسان و کارکنان منابع طبیعی بخاطر تولید نهال در کنار سایر فعالیت های منابع طبیعی قدردانی کرد و از روابط عمومی ستاد و استان ها خواست اقدامات منابع طبیعی را به افکار عمومی منعکس نمایند.
🔹 عباسعلی نوبخت تصریح کرد: تا کنون از بخش دولتی و بخش خصوصی حدود ۲۵۰ میلیون اصله نهال تولید شده است و این آمادگی از سوی منابع طبیعی وجود دارد تا بطور تصادفی از برخی نهالستان ها آمار برداری شود. چنانکه تاکنون از سوی گروه نظارت و ارزیابی جهت راستی آزمایی در چند نهالستان بطور سرزده و غیر منتظره این آمار برداری ها صورت گرفته و شاهد اختلاف آماری چندانی نبوده ایم.
🔹 وی درباره آغاز رسمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور نیز گفت: بعد از اینکه درختان خزان کنند دو هفته پس از آن قابلیت انتقال نهال استاندارد به عرصه وجود دارد. خوشبختانه در مهرماه در استان های خراسان رضوی، کردستان، و یزد نهال ها وارد عرصه شده و برخی مدیران منابع طبیعی با استانداران و مردم کار کاشت نهال را آغاز کردند.
🔹 نوبخت گفت: اواخر آذرماه و یا اوایل دی ماه تاریخ شروع طرح کاشت یک میلیارد درخت را بطور رسمی و با مشارکت مردم و دستگاهها در سراسر کشور از طریق صدا و سیما اعلام خواهیم کرد.
🔹 رییس سازمان منابع طبیعی در ادامه خاطر نشان کرد: حفاظت از جنگل ها و مراتع در وهله نخست از اولویت های مهم سازمان منابع طبیعی است و این سازمان در کنار حفاظت از منابع طبیعی به احیا و توسعه این منابع ارزشمند می پردازد.
🔹 نوبخت همچنین اعلام کرد: هیچ اقدامی در عرصه های منابع طبیعی بدون تهیه طرح انجام نمی شود و اقدامات منابع طبیعی دارای سند پشتیبان و شیوه نامه های اجرایی است.
🔹 وی افزود: شیوه نامه اجرایی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در بازه زمانی سال های ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۵ اکنون آماده است و در این شیوه نامه کاملا مشخص شده است که در هر منطقه چه نوع گونه سازگار با محیط کاشته می شود.
🔹 تولید نهال استاندارد، کاشت و مراقبت از درختان و نظارت و ارزیابی از اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت از دیگر مواردی بود که رییس سازمان منابع طبیعی در این نشست به آن پرداخت./ پیام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 هدف سامانه پنجره واحد، تسهیل امور مردم با دستگاه ها است
🔹 معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در نخستین کارگاه آموزشی معاونین حفاظت و امور اراضی ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور که با موضوع «نظارت و سامانه» در مجتمع آموزشی دکتر جوانشیر کرج برگزار شد، اعلام کرد: هدف سامانه پنجره واحد، تسهیل امور مردم با دستگاه هاست و برای سهولت در انجام کار روش ها و فرآیند ها باید شفاف شود.
🔹 حسین میررجبی گفت: در همه استان ها کارشناسان و مدیران لایق و پیشکسوتان خوبی وجود دارد که باید از این ظرفیت ها استفاده شود و نباید طرح ها به ستاد برای اجرایی شدن ارجاع شود.
🔹 وی افزود: نگاه من این است که همه اختیارات دستگاه های ملی به استان ها تفویض شود و ستاد باید برنامه و استراتژی تدوین نماید زیرا تمامی فعالیت های منابع طبیعی دراستان ها انجام می شود و بازوی کارشناسی قوی در معاونت حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی استان ها وجود دارد.
🔹 میررجبی گفت: در ایران منابع عظیمی وجود دارد و معادن کشور بالاترین رتبه اقتصادی را در بین دیگر کشورها دارد و برای سرمایه گذاری و توسعه باید بستر های لازم را فراهم نمود.
🔹 معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی همچنین خاطر نشان کرد: نمی توان تمام درب های منابع طبیعی را بست و یک نگاه صرف نسبت به حفاظت از منابع طبیعی داشت زیرا سرمایه گذاری در کشور و اجرای طرح های عمومی و عمرانی امری اجتناب ناپذیر است اما در اجرای طرح ها باید موضوع حفاظت از منابع طبیعی و احیا و توسعه کاملاً مد نظر قرار گیرد تا حداقل خسارت به منابع طبیعی وارد شود.
🔹 میررجبی با بیان اینکه فرصت خدمت اندک است باید حداکثر تاثیرگذاری و اثر بخشی را برای مردم و منابع طبیعی داشته باشیم خاطر نشان کرد: سرمایه گذار ولی نعمت ماست و برای اخذ استعلام نباید سال ها منتظر بماند.
🔹 وی گفت: از دیدار با مردم و ارباب رجوع نباید خسته شویم. روش ها و فرآیندها را باید شفاف نماییم زیرا وقتی یک ارباب رجوع برای چندمین بار به یک اداره مراجعه می کند نشان می دهد که یک جای کار اشکال دارد.
🔹 وی به موضوع پنجره واحد مدیریت زمین اشاره کرد و افزود: این سامانه برای مبارزه با مفاسد اقتصادی ایجاد شده و هدف این سامانه تسهیل امورات مردم با دستگاه هاست.
🔹 میررجبی تصریح کرد: همه دستگاه ها باید طرح های خود را در سامانه پنجره واحد به مزایده گذاشته و اطلاعات خود را بارگذاری نمایند تا سرمایه گذار بتواند با عرصه ای که در قالب ضوابط قانونی یا قرارداد در اختیارش قرار می گیرد فعالیت خود را آغاز نماید.
🔹 وی گفت: یکی از چالش ها و آسیب ها در منابع طبیعی عدم مونیتورینگ این عرصه هاست و عدم دیده بانی و نبود رصد و پایش سبب شد که ما از سنوات گذشته تا کنون شاهد خشکیدگی درختان بلوط در زاگرس باشیم.
🔹 میررجبی حفاظت از منابع طبیعی کشور را امری مهم و حیاتی برشمرد و در ادامه از پایش مداوم اراضی با ایجاد سامانه پنجره واحد مدیریت زمین خبرداد و گفت: با ایجاد پنجره واحد مدیریت زمین امکان استفاده از فناوریهای نوین و ظرفیتهایی نظیر تصاویر ماهوارهای و سنجش از راه دور می تواند برای پیشگیری از چالش های منابع طبیعی بویژه در زمینه حریق و آفات بیماری های جنگلی و مرتعی اقدامات پیشگیرانه انجام داد./ پیام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 هرگونه بهره برداری از منابع طبیعی باید در قالب طرح انجام شود
🔹 مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و ابخیزداری کشور اعلام کرد: منابع طبیعی تمامی اقدامات و فعالیت های خود را در قالب طرح انجام می دهد و به استناد ماده ۳ قانون حفاظت و بهره برداری جنگل ها و مراتع مصوب مرداد ماه ۱۳۴۶ هر گونه بهره برداری از منابع طبیعی باید در قالب طرح صورت گیرد.
🔹 ترحم بهزاد خاطر نشان کرد: بر اساس قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع تا زمان تهیه طرح های مرتعداری، به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اجازه داده شده با صدور مجوز موقت در قالب پروانه چرا، چرای دام را قانونمند نماید و حداکثر دو سال پس از انجام فرآیند ممیزی و صدور پروانه چرا، دارندگان پروانه چرا مکلف به تهیه و ارائه طرح مرتعداری هستند.
🔹 بهزاد با بیان اینکه از مساحت ۸۴ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتاری مراتع کشور، تاکنون بیش از ۸۲ میلیون هکتار از مراتع ممیزی شده و برای ۴۳ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار، طرح های مرتعداری تهیه شده است اضافه کرد: تاکنون ۲۴ میلیون و ۲۶۰ هزار هکتار از طرح های مرتعداری تهیه شده، به مجریان احاله مدیریت شده است.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی، تهیه طرح های مرتعداری و واگذاری مدیریت این طرح به مرتعداران را بسیار مهم برشمرد و مزایای آن را شامل عدم تمدید سالانه پروانه چرا و پرداخت عوارض پروانه چرا، اجرای پروژه های مختلف اصلاح و احیاء در مرتع، تهیه طرح مرتع داری تلفیقی که در بهبود وضعیت معیشتی مجریان بسیار اثر گذار است و استفاده از پتانسیل هایی مثل توسعه گیاهان دارویی، زراعت چوب، توسعه کشت گونه های درختی و درختچه ای بومی منطقه،آبزی پروری، پرواربندی دام، پرورش حیات وحش، بوم گردی و گردشگری، پرورش ماکیان، زنبورداری، کشت علوف کاری، و انرژی های نو نام برد.
🔹 بهزاد همچنین گفت: داشتن طرح مرتعداری فعال مانع جدی در مقابل واگذاری مرتع به غیرمجریان می شود و در قسمت هایی از مرتع که عملیات مختلف اصلاح و احیاء و یا جنگل دست کاشت انجام شده باشد امکان واگذاری وجود ندارد و یا طرح مرتعداری که در آن بیش از ۵۰ درصد برنامه های پیش بینی شده در طرح به درستی انجام شود به عنوان طرح موفق ارزیابی شده و دیگر در آن واگذاری به غیر، به جز طرح های عمومی و عمرانی کشور، ممنوع می باشد.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی در ادامه تصریح کرد: در مراتعی که دارای طرح مرتعداری قدیمی بوده و مدت قرارداد اجرای کتابچه طرح به اتمام رسیده است بر اساس بخشنامه رییس سازمان منابع طبیعی، یک فرصت مجدد دو ساله تا سال ۱۴۰۳ به همه مجریان داده شده است تا در اسرع وقت نسبت به تهیه و ارائه طرح مرتعداری جدید اقدام نمایند.
🔹 به گفته بهزاد این فرصت قابل تمدید نبوده و برای اولین بار چنین ظرفیتی در راستای حمایت و پشتیبانی از مجریان و بهره برداران برای مدت دو سال فراهم شده است.
🔹 بهزاد همچنین تاکید کرد: طرح هایی که مدت قرارداد آن یا دوره اجرای طرح به اتمام رسیده اگر در فرصت اعلام شده تعیین تکلیف نگردد، کلیه مجوزهای صادره قبلی باطل شده و مرتع بلامعارض و فاقد بهره بردار مجاز تلقی می شود و از طریق اعمال قانون و دستورالعمل های جاری به متقاضیان دیگری داده خواهد شد.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی سرانجام یاد آوری کرد: این فرصت مجدد که برای طرح ها فراهم شده است، برای سال هایی که از مدت قرارداد طرح گذشته است و از مرتع به طور غیرقانونی استفاده شده، مشابه وضعیت مراتع دارای پروانه چرا تا بازنگری طرح، باید عوارض پروانه چرا پرداخت شود./ پیام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 رویکرد دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی در ارتباط با اصلاح و احیاء مراتع در سال ۱۴۰۲
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در راستای اقدامات مربوط به پروژه های اصلاح و احیاء مراتع در سال ۱۴۰۲ گفت: مراتع یکی از مهمترین و با ارزش ترین منابع ملی محسوب می شود که به دلایل متعدد در چند دهه اخیر به طور فزاینده ای در معرض تخریب و نابودی قرار گرفته است. البته این تخریب در بسیاری از موارد پیش از آنکه محصول عوامل طبیعی باشد متاسفانه نتیجه عملکرد غیر معقول و غیرعلمی انسانی است.
🔹 ترحم بهزاد افزود: با توجه به شروع تقویم عملیات های اجرائی در مراتع کشور، اجرای صحیح و به موقع عملیات های اصلاح و احیاء مراتع می تواند نقش به سزایی در حفاظت و پایداری منابع آب، خاک و تامین نیازمندی های کشور در زمینه فرآورده های پروتئینی داشته باشد.
🔹 بهزاد همچنین گفت: در بسیاری از عرصه های مرتعی اعمال پروژه مدیریت چرا نمی تواند عرصه های مرتعی را به حالت اولیه برگردانده و بازخورد مناسب و مثبتی را در مراتع بر جای گذارد، لذا نیاز است که از روش های اصلاح و احیائی اصولی و هوشمندانه به منظور احیاء و برگشت گونه های مرتعی خوشخوراک و با پتانسیل بالا در مراتع استفاده شود.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی در ادامه اشاره کرد، دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با نگرشی جدید از طریق استفاده از نرم افزارهای تحلیل گر سامانه اطلاعات جغرافیایی و سایر نرم افزارهای مرتبط اقدام به بررسی و آنالیز آماری طرح های مرتعداری و بسیاری از عوامل موثر در تخریب سرزمین نموده است.
🔹 وی ادامه داد: دفتر مرتع با شناسایی عوامل تخریب و مخاطرات طبیعی و با دست یابی به اطلاعات و محدوده های مطالعاتی طرح های مرتعداری، اقدامات اصلاح و احیائی ویژه ای را با سطحی حدود ۷۲۰ هزار هکتار در سال ۱۴۰۲ در قالب پروژه های بیولوژیک ۵۰ هزار هکتار (شامل بذر پاشی، بذرکاری، کپه کاری و بوته کاری) بیومکانیک ۲۰ هزار هکتار (شامل کنتور فارو، هلالی آبگیر، چاله فلسی، پی تینگ و...)، توسعه رویشگاه های گیاهان داروئی ۵۰ هزار هکتار و حفاظت و قرق ۶۰۰ هزار هکتار در مراتع پیش بینی و در حال اجرا دارد و در همین راستا و جهت اجرای این پروژه ها ۳۶۰ تن بذر مورد نیاز را با مشارکت بهره برداران تهیه نموده است.
🔹 بهزاد همچنین اظهار داشت: با بررسی و تحلیل صورت گرفته از آمار و اطلاعات گردآوری شده از مراتع تحت تاثیر مخاطرات طبیعی همچون کانون های بحرانی گرد و غبار با سطحی حدود ۵.۷ میلیون هکتار و ایجاد حریق های عمدی و غیرعمدی بر گرفته از ۱۷ استان با وسعتی معادل ۴۲۲۵ هکتار در مراتع اقدامات اصلاح، احیایی اثر بخشی به منظور احیاء و برگشت پوشش گیاهی در این مراتع تخریب یافته در قالب پروژه های فوق برای سال جاری در نظر گرفته شده است.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی در ادامه به حفاظت و احیای زیستگاه های مربوط به چمنزارها در سطح کشور اشاره نمود و افزود: با توجه به بند ب ماده ۱۲ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی که از چمنزارها به عنوان انفال یاد شده است حفظ، احیاء و توسعه این اکوسیستم علفی امری ضروری است.
🔹 وی گفت: دفتر امور مراتع با دست یابی به محدوده های مکان محور مطالعاتی و اطلاعات توصیفی مربوط به چمنزارها اقدامات اصلاح و احیائی ویژه ای را برای حفاظت و احیاء این عرصه ها در نظر گرفته که ارائه این اقدامات باعث برگشت پذیری این گونه کلیدی مهم به اکوسیستم های مرتعی خواهد شد.
🔹 مهندس بهزاد در پایان به حفاظت، احیاء، توسعه و بهرهبرداری پایدار از این منبع طبیعی در راستای بهبود و تغییر معیشت مرتع داران، به تقویت پوشش گیاهی و کاهش دام تاکید و جهت برآورده کردن این اهداف خواستار توجه جدی به برنامهریزی جامع از سوی دولت و مشارکت مردم و مرتعدار و اختصاص منابع اعتباری ویژه شد./ پیام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 بررسی لایحه قانون شکار و صید
🔹 جلسه بررسی آئیننامه اجرایی قرق اختصاصی موضوع بند (ب) ماده ۲۸ قانون شکار و صید مصوب سال ۱۳۴۶ با اصلاحات بعدی آن با حضور وزیر دادگستری، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع و رئیس شورای جنگل، مرتع و آبخیزداری به عنوان نمایندگان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این نشست حضور داشتند.
🔹 براساس این گزارش؛ این جلسه در مجتمع نفت محمودآباد برگزار شد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 تدوین طرح مدیریت پایدار جنگلهای شمال پنج سال طول میکشد (۱)
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: تدوین طرح مدیریت پایدار (طرح جایگزین) جنگلهای شمال در صورت استفاده از تمام پتانسیلها، پنج سال به طول خواهد انجامید.
🔹 نقی شعبانیان افزود: اگر همه پتانسیل خود را به کار بگیریم، برای ۱۰۴ حوضه آبخیز بر اساس دستورالعملی که وجود دارد، پنج ساله طرح تهیه میکنیم. یعنی از ۱۴۰۲ تا پنج سال تدوین این طرح طول خواهد کشید.
🔹 وی افزود: ما برای ۱۹ حوضه آبخیز کار را شروع کردیم و تهیه طرح برای هر حوزه دو سال طول میکشد. سال ۹۶ که طرحهای جنگلداری متوقف شد، قرار بود طرحهای مدیریت پایدار تهیه بشود که نشد.
🔹 شعبانیان گفت: مهمترین دلیلش شاید بحث اعتباری بود اما در این رابطه کم توجهی هم شده است. ترکیبی از کمبود منابع و بیتوجهی باعث شده است که ۶ سال از تصویب قانون توقف بهرهبرداری در جنگلهای شمال بگذرد اما طرح جایگزین آماده نشده است.
🔹 وی در تشریح اقدامات انجام شده برای تدوین طرح جایگزین گفت: تاکنون طرح نیمه تفضیلی آماده شده است. طرح نیمه تفضیلی فقط بر اساس توان اکولوژیکی، پهنهبندی عرصه را مشخص کرده و تعیین میکند که یک عرصه برای حفاظت، گردشگری و... مناسب است. با تکمیل طرح نیمه تفضیلی اطلاعات خوبی در اختیار ما قرار گرفت.
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابعطبیعی بیان کرد: در طرح تفضیلی، بر اساس کاربری که برای عرصه تعریف شده است، باید برنامه ارائه شود و سختترین قسمت کار مربوط به تدوین این طرح است.
🔹 وی با اشاره به اینکه تدوین طرح تفضیلی از ۶ تا هفت ماه قبل آغاز شده، بیان کرد: در حال حاضر برای ۱۹ حوضه آبخیز تدوین طرح تفضیلی را آغاز کردهایم. توان کشور شاید این اجازه را به ما ندهد که یکساله برای تمام جنگلهای شمال طرح تفضیلی تهیه شود.
🔹 شعبانیان با تاکید بر اینکه در حال حاضر برای تدوین طرحهای مدیریت پایدار جنگل از تمام توان کشور استفاده میشود، یادآور شد: در این مسیر از کمک شرکتهای خصوصی، دانشگاههای شمال و مراکز تحقیقاتی بهره میبریم. بخشی از توان کارشناسی سازمان منابعطبیعی نیز در خدمت این طرح قرار گرفته است.
🔹 به گفته وی، حدود ۱۲۰ نفر از نیروهای ادارات کل منابع طبیعی در حال آموزش دیدن برای مشارکت در تهیه طرح مدیریت پایدار هستند.
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابعطبیعی ادامه داد: امسال برای ۱۹ حوضه تهیه طرح آغاز شده و در سال آینده تدوین طرح برای ۲۵ حوضه آبخیز در دستور کار قرار دارد.
🔹 وی توضیح داد: بر اساس برنامهریزی انجام شده، اعتبار مورد نیاز برای تدوین طرح در ۱۹ حوضه آبخیز از محل درآمدهای اختصاصی که در سازمان وجود داشت تامین شد. برای سالهای بعد هم باید شرایط به همین شکل باشد. اگر به هر دلیلی هزینه برای سال بعد تامین نشود، تدوین طرح مدیریت پایدار طی پنج سال، محقق نخواهد شد.
🔹 شعبانیان شکلگیری جو برون سپاری کارها به بخش خصوصی در گذشته را اقدامی آسیب رسان برای سازمان منابعطبیعی توصیف کرد و افزود: این اقدام با نیت خیری انجام شده است اما چنین رفتاری سبب شده است که بدنه سازمان از تجربه خالی شود.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 تدوین طرح مدیریت پایدار جنگلهای شمال پنج سال طول میکشد (۲)
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور درباره تبعات این سیاست گفت: ما یک طرح ارزیابی دورهای جنگل داریم که هر ۱۰ سال یکبار باید انجام شود. برای اجرای این طرح بعد از برگزاری مناقصه با چهار شرکت، قرارداد منعقد شد اما بعد شرکتها اعلام کردند که به دلیل افزایش نرخ تورم قادر به ادامه همکاری نیستند.
🔹 نقی شعبانیان ادامه داد: تلاش کردیم با تامین وسیله نقلیه و برخی خدمات امکان تداوم فعالیت شرکتهای خصوصی را فراهم کنیم اما در نهایت شرکتها از ادامه طرح صرفنظر کردند. به همین خاطر اکیپهای از نیروهای ادارات کل تشکیل دادیم تا اجرای این طرح به پایان برسد. این تجربه موفق بود و برای تدوین طرح مدیریت پایدار هم از آن استفاده خواهیم کرد.
🔹 وی اضافه کرد: در حال حاضر برای طرح ارزیابی دورهای دو هزار و ۹۱۱ نمونه تقریبا معادل نیمی از نمونههای ۱۰ سال قبل را برداشت کردهایم و در حال ارزیابی هستیم.
🔹 شعبانیان گفت: انتظار داریم طرح ارزیابی دورهای تا پایان سال به اتمام برسد. اجرای این طرح با کمک اکیپهایی از نیروهای سازمان، علاوه بر کاهش هزینههای اجرا، زمینه درآمدزایی برای کارشناسان را فراهم کرد. همچنین با اتمام این طرح، کارشناسانی خواهم داشت که با علم روز آشنا هستند و میتوانند بعدها به راحتی کار نظارت را انجام دهند. ضمن اینکه از این نیروها میتوانیم در تدوین طرحهای تفضیلی استفاده کنیم.
🔹 وی یادآور شد: استفاده از بدنه کارشناسی سازمان منابع طبیعی در اجرای طرحها این مزیت را دارد که اگر برای طرحها پولی تزریق نشود، اجرای آن طرح بهطور کامل متوقف نمیشود و با سرعت کمتر ادامه خواهد یافت.
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابعطبیعی از اصلاح کتابچه همه پارکهای جنگلی خبر داد و گفت: به کمک این اصلاحات علاوه بر درآمدزایی میتوانیم در راستای احیا و حفظ منابع طبیعی فعالیت کنیم.
🔹 وی افزود: اصلاح تعرفههای اجاره پارکهای جنگلی که در قالب ماده سه به متقاضیان واگذار میشود، کمک بزرگی به ما میکند. در پارک چالدره میزان اجاره بهای سالانه ۱۹ میلیون تومان بود که با اصلاحات انجام شده به هفت میلیارد و ۲۸۰ میلیون تومان تغییر یافت. طبق مصوبه مجلس در سال گذشته، کل درآمد حاصل از گردشگری باید به حساب سازمان منابعطبیعی واریز شود. این مصوبه سال گذشته ابلاغ شده است.
🔹 بر اساس تخمین شعبانیان، درآمدهای حاصل از طرحهای غیرچوبی جنگلهای شمال کشور میتواند پاسخگوی هزینههای ابتدایی حمایت و حفاظت از جنگلهای کشور باشد اما دولت حتما باید برای حفاظت از این جنگلها به سازمان منابعطبیعی کمک کند.
🔹 وی با اشاره به اینکه ارزیابی اثرات طرح تنفس به صورت موردی انجام شده است، بیان کرد: قطعا جایی که جنگل بسته شده و بهرهبرداری شکل نگرفته است، کم کم زادآوری مستقر شده و وضعیت بهبود یافته است اما به دلیل عدم حضور مجریان طرحها در جنگل، قاچاق چوب هم افزایش یافته است.
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابعطبیعی تاکید کرد: باید زادآوری مستقر شده در جنگل هدایت شود و دخالتهای پرورشی در این اکوسیستم در قالب طرح انجام شود. باید توده را به سمتی هدایت کنیم که هم اقتصادی باشد و هم مقاومت از نظر اکولوژیکی در مقابل عوامل محیطی افزایش یابد.
🔹 وی گفت: بعضی مواقع افراد در بحث مدیریت پایدار تعصبی برخورد میکنند و فکر میکنند که در مدیریت پایدار باید فقط جنگل را ایزوله کنیم یا شاخصهای اکولوژیکی را ارتقاء دهیم. اگر بخواهیم جنگل پایدار باشد، باید شاخصهای اکولوژیکی اقتصادی و اجتماعی با هم رشد پیدا کنند و رشد آنها متوازن باشد. برای دستیابی به این هدف باید برای افراد اطراف جنگل برنامه داشته باشیم./ کشاورز پلاس
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 بررسی عوامل تخریب مرتع و نقش مدیریت پایدار مراتع در کاهش گرد و غبار و ریزگردها (۱)
✍️ ترحم بهزاد
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور
🔹 طوفان گرد و غبار یک رویداد طبیعی است که در بخش هایی از جهان که دارای مناطق خشک و نیمه خشک هستند شکل می گیرد. این پدیده در شمار بلایای جوی اقلیمی جای می گیرد و وقوع آن پیامدهای نامطلوب بسیاری را به همراه دارد. امروزه، طوفانهای گرد و غبار به عنوان یکی از نتایج تغییرات اقلیمی بوده که به یکی از چالش برانگیزترین مباحث علمی در بین متخصصین تبدیل شده است. چرا که کیفیت هوا را به شدت کاهش داده و سلامت زیست محیطی را با خطر جدی روبرو می کند و ممکن است اثرات آن تا فاصله زیادی از منبع اصلی تداوم داشته و سبب بروز مخاطرات زیست محیطی جدی و ورود خسارات فراوان در زمینه های کشاورزی، صنعتی، حمل و نقل، سیستم های مخابراتی و... گردد. شایان ذکر است بر اساس بررسی های صورت گرفته مساحت کانون بحرانی گرد و غبار کشور حدود ۱۴ میلیون هکتار میباشد و از این میزان سطحی حدود ۵/۷ میلیون هکتار در عرصههای مرتعی واقع شده که ۲۲ استان کشور (استانهای سیستان و بلوچستان و مرکزی به ترتیب با بیشترین و کمترین سهم) با کمترین تحت تأثیر این مخاطره طبیعی قرار دارند.
🔸 عوامل مؤثر در ایجاد پدیده گرد و غبار:
🔹 جنگل تراشی و برداشت چوب به ویژه در مناطق خشک
🔹 تخریب مراتع و چرای مفرط
🔹 شخم اراضی زراعی و مرتعی
🔹 کشاورزی در اراضی کم بازده با پوشش گیاهی تنک
🔹 روش های غلط آبیاری منجر به شوری و متلاشی شدن ساختمان خاک
🔹 بهرهبرداری بی رویه از منابع آب سطحی و زیرزمینی منجر به تغییرات هیدرولوژیکی در منطقه
🔹 مدیریت غلط منابع آب منجر به خشکیدگی دریاچهها و تالابها
🔹 آتش سوزی در اراضی کشاورزی و منابع طبیعی
🔹 سرمایه گذاری در اکوتوریسم و انرژیهای تجدیدپذیر در مناطق بیابانی و مرتعی که منجر به رفت و آمد وسایل نقلیه و توسعه ساخت و ساز می گردد
🔹 معدن کاوی و فعالیتهای صنعتی منجر به حذف پوشش گیاهی، که این ها نمونه هایی از بهرهبرداری بیرویه و تغییر کاربری منتج به ناپایداری اکوسیستم و در نتیجه باعث ایجاد پدیده گرد و غبار می شود.
🔸 مهمترین عوامل تخریب منابع طبیعی در کشور:
🔹 مهمترین عوامل تخریب منابع طبیعی در ایران را می توان در پنج محور اصلی زیر خلاصه کرد:
🔹 رشد فزاینده جمعیت و فشار بیش از حد آن به منابع طبیعی
🔹 گسترش بی رویه شهرها و از بین رفتن عرصه های طبیعی در اثر ساخت و سازهای عمرانی- شهری
🔹 نبود دانش و آگاهی عمومی از اهمیت منابع طبیعی و جایگاه آن در زندگی اجتماعی
🔹 فقدان برنامه ریزی اصولی در خصوص حفاظت از عرصه های طبیعی کشور در سطوح بالای مدیریتی کشور
🔹 نبود آمایش سرزمین
🔸 عوامل مؤثر در تخریب مراتع و ایجاد پدیده گرد و غبار عبارتند از:
🔹 عدم تطابق ظرفیت مراتع با تعداد دام موجود در کشور و خلاء زمانی بین ییلاق و قشلاق
🔹 توسعه غیر اصولی فعالیتهای کشاورزی کم بازده و غیر اقتصادی
🔹 آتش ســوزی و بوته کنی
🔹 تغییر کاربری اراضی مرتعی از جمله توسعه کشاورزی، بهرهبرداری از معادن، جاده ها، مراکز نظامی، آموزش نظامی، قطبهای صنعتی، شهرنشینی و... باعث از هم گسیختگی مراتع و مانع از مدیریت جامع آن
🔹 پراکندگی در قوانین و مقررات موجود کشور، منجر به بر هم خوردن نظام بهرهبرداری پایدار از مراتع
🔹 خشکسالی متوالی، تغییرات محسوس الگوی بارش و کاهش نزولات جوی
🔹 فقر و کاهش توان مالی جوامع محلی
🔹 تحریم ظالمانه و سیاستهای اقتصادی غیر اصولی از جمله حذف یارانه علوفه و نهادههای دامی منجر به گسیل دام مازاد به مراتع
🔹 اعمال فشار و غلبه دیدگاه سودجویانه در بهرهبرداری از مراتع و منابع طبیعی کشور
🔸 اثرات پدیده گرد و غبار:
🔹 از بین رفتن پوشش گیاهی و در نهایت عریان شدن سطح زمین
🔹 از بین رفتن اراضی کشاورزی، مراتع و جنگل ها
🔹 هدررفت خاک حاصلخیز سطحی، کـاهش تولیـدات محصـولات کشاورزي و به مخاطره افتادن امنیت غذایی
🔹 گسترش نواحی بیابانی
🔹 آلودگی هوا و منابع آب
🔹 تعطیلی عمومی شـهرها و تعطیلـی مدارس به دفعات مکرر، تعطیلی فرودگاه ها، کارخانجات، صنایع و...
🔹 افـزایش بـروز بیمـاري هـاي متعـدد تنفسی، ریوي، چشمی و پوستی
🔹 مهاجرت و ناپایداری حیات روستاها و شهرها
🔹 تهدید تاسیسات زیربنایی، به مخاطره افتادن سیستم حمل و نقل و در نهایت افزایش هزینههای مدیریتی و اقدامات زیربنایی
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 بررسی عوامل تخریب مرتع و نقش مدیریت پایدار مراتع در کاهش گرد و غبار و ریزگردها (۲)
✍️ ترحم بهزاد
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور
🔸 چالش های اساسی بخش مرتع:
🔹 الف) از بعد اجتماعی
🔹 از بين رفتن نظام بهره برداري ايلي و سنتي منجر به برهم خوردن نظم و نظام بهرهبرداری
🔹 حضور مستمر و تعدد بهره بردار در مراتع روستایی در طول سال
🔹 نبود انگيزه كافي براي سرمايه گذاري عشاير و روستائیان در امور احياء و اصلاح و حفاظت مراتع
🔹 محدود شدن ايل راه ها و مسير كوچ به دليل واگذاري و تصرف مراتع ميان بند در مسير كوچ
🔹 افزايش جمعيت انساني و دامي مازاد بر توان سرزمين
🔹 عدم مشاركت موثر عشاير در مديريت مراتع
🔹 ب) از بعد اقتصادی
🔹 نداشتن سرمايه و بودجه لازم براي مديريت مراتع و اجراي طرح هاي مرتعداري
🔹 عدم تنوع شغل و منابع درآمدي در جامعه عشاير (تک شغلی بودن عشایر)
🔹 كاهش درآمد عشاير ناشي از افت توليد و كاهش وزن لاشه دام
🔹 ناکارآمدی سیستم تسهیلات بانکی و بیمه مراتع و دام عشایر با توجه به شرایط زندگی عشایری
🔹 مشكلات ناشی از عدم وجود صنایع تبدیلی فرآورده ها و محصولات دامي، لبني و مرتعي (گياهان دارويي، خوراكي، صنعتي و...) و ایجاد ارزش افزوده
🔹 اقتصادي نبودن واحدهاي عرفي مرتع
🔹 ج) از بعد فنی
🔹 بهره برداري غير اصولي از مراتع و چراي زودرس و بي رويه دام
🔹 عدم آشنايي عشاير و روستائیان با سیستمهای نوین چرایی و روش هاي احياء و اصلاح مراتع
🔹 کاهش کمي و کيفي پوشش گياهي و فرسایش خاک
🔹 گسترش بيابان زایی ناشی از دام مازاد و چرای بیرویه و خطرات ناشي از آن
🔹 د) از بعد مدیریتی
🔹 رقابت در بهره برداري از مراتع (با توجه به تضعيف تدريجي و روزافزون رابطه حقوقي عشاير بهره بردار با مراتع در مناطق مميزي نشده)
🔹 عدم حفاظت و در نتيجه چراي دام روستايي در مراتع عشايري در غياب عشاير
🔹 عدم حمايت لازم وكافي از بهره برداران عشايري و روستائی در مواقع بحراني (خشكسالي و ...)
🔹 عدم امنيت شغلي و ناكافي بودن حمايت هاي لازم از سوي دستگاه هاي دولتي
🔹 عدم شناخت کافی مسئولين و برنامه ريزان از توليدات جامعه عشاير و روستائیان
🔹 عدم توجه کافی به نقش و توانمندی های عشایر و روستائیان
🔹 کمبود نیروی کارشناسی متخصص در بخش مرتع (۴۹۴ نفر در کل کشور ابلاغ ناظر طرح مرتعداری به منظور نظارت بر ۲۴/۲۶ میلیون هکتار طرح مرتعداری احاله مدیریت شده)
🔹 هـ) از بعد اعتباری
🔹 کل اعتباراتی که به مرتع از بدو انقلاب تا کنون داده شده ۵۶۴۰ میلیارد ریال بوده است که از این میزان حدود ۲۰۸۰ میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی در بین سال های ۹۷ تا ۹۹ بوده به طوری که برای مدیریت هر هکتار مرتع با احتساب کل مبالغ تخصیص داده شده ۱۵۵۰ ریال در سال بوده است که جوابگوی انتظارات و مدیریت مرتع نمی باشد.
🔸 انتظارات و پیشنهادات:
🔹 تفهیم نقش مراتع در امنیت تولید، رفاه و سلامت جوامع شهری و روستایی و ایجاد دغدغه مدیریت آب و خاک در سطح ملی و حمایت و پشتیبانی کلیه دستگاه های کشور با عنایت به فرا سازمانی و فرا وزارتخانه ای بودن منابع طبیعی علی الخصوص مرتع
🔹 لزوم سیاستگذاری و تبیین ساختار و نقش ملی برای مدیریت دام مازاد بر ظرفیت مراتع
🔹 فقر زدایی و توانمندسازی جوامع روستایی و عشایر با تأکید بر جوانان
🔹 کاهش فشار بیرونی بر تخصیص اراضی مرتعی با عناوین مختلف که یکی از مهمترین دغدغه های سازمان می باشد.
🔹 شناسایی و اختصاص منابع تسهیلات و اعتبارات مرتبط با ارتقاء معیشت و مشاغل جایگزین مرتعداری غیر اقتصادی
🔹 اختصاص تسهیلات و یارانههای تأمین کننده علوفه و نهادههای دامی و تقویت صندوقها و سرمایهگذاریهای مرتع داری
🔹 اقدامات حمایتی طرح کشت علوفه
🔹 توجه و عنایت ویژه به افزایش تخصیص اعتبارات و تجهیزات به موقع و کافی (انتظار بازگشت صد در صدی درآمدهای بخش مرتع و اختصاص آن به مدیریت چرا، اصلاح و احیاء) و لزوم تامین اعتبار جهت تهیه و اجرای طرح مرتعداری به منظور حفظ امنیت زیستی و غذایی و منابع پایه (آب و خاک) با توجه به معیشتی بودن بهرهبرداری از مراتع و ضعف بنیه مالی مرتعداران
🔹 اهمیت به مدیریت منابع طبیعی در سیاست گذاری های خارجی و همکاریهای بینالملی و منطقهای
🔹 اختصاص بخشی از درآمد فروش آب و نیروگاههای آبی و بادی به مدیریت مراتع به عنوان منبع تولید آب و یا تثبیت گرد و خاک
🔹 جدیت سازمان حفاظت محیط زیست در مدیریت عرصههای تحت اختیار خود
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 انتصاب فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور
🔹 طی حکمی از سوی سردار احمدرضا رادان فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی ایران، سرهنگ علی ملکی آهنگران به عنوان فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور منصوب شد.
🔹 پیش از این سرهنگ رضا اکبری از خردادماه ۱۴۰۰ عهده دار این سمت بود و سرهنگ آهنگران نیز معاونت عملیات پلیس پیشگیری فراجا را در کارنامه کاری خود دارد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 برگزاری بیست و هشتمین نشست کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد
🔹 بیست و هشتمین نشست کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد موسوم به "cop 28" امسال از ۳۰ نوامبر تا ۱۲ دسامبر مصادف با ۹ تا ۲۱ آذر با میزبانی امارات متحده عربی در دبی برگزار میشود.
🔹 رییس مرکز نوآوری و فناوری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور درباره اهداف و ماموریتهای کاپ ۲۸ اظهار داشت: در کاپ امسال چهار ماموریت و هدف اساسی در دستور کار قرار گرفته که شامل رصد سریع انتقال انرژی در راستای کاهش گازهای گلخانهای، اصلاح امور مالی مربوط به کنوانسیون تغییر اقلیم، برجسته کردن نقش منابع طبیعی، مردم، زندگی و معیشت در قلب اقدامات اقلیم، فراگیر کردن نشست کاپ ۲۸ و بسیج بیش از پیش کشورها در راستای اهداف و ماموریتهای کنوانسیون و موافقتنامه پاریس میشود.
🔹 حمیدرضا سلیمانی حضور ایران در کاپ ۲۸ را با توجه به بحثهای مفصل مربوط به منابع طبیعی، کشاورزی و آب و این که جزو ۱۰ کشور اول تولیدکننده گازهای گلخانهای قرار دارد، بااهمیت خواند و گفت: حضور پررنگ و فعال ایران این فرصت را ایجاد میکند که نظرات خود را در این نشست مطرح و در بیانیه پایانی، نقش مهمی ایفا کنند.
🔹 وی ابراز داشت: کشورها با حضور در نشستهای کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد در واقع منافع خود را در بیانیه دخالت میدهند.
🔹 سلیمانی تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که امسال در کاپ ۲۸ از سوی امارات متحده عربی مطرح شده درباره حفاظت از جنگلهای مانگرو است و این موضوع در دستور کار نشست امسال نیز قرار گرفته است.
🔹 وی ادامه داد: امارات متحده عربی به دلیل برخورداری از این جنگلها، اقدامات اجرایی گستردهای را در یک دهه گذشته آغاز کرده است.
🔹 سلیمانی سطح جنگلهای مانگرو در جهان را حدود ۱۵ میلیون هکتار عنوان و تصریح کرد: جنگلهای مانگرو در بسیاری از مناطق سواحل جنوبی ایران در خلیج فارس و دریای عمان گسترده شده است و یکی از مهمترین ذخیرهگاههای جنگلی و از مهمترین زیستگاههای طبیعی در ترسیب کربن به شمار میرود.
🔹 وی با بیان این که ۲۸ امین نشست کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد در برگیرنده نشستهای دیگری میان کشورهای جهان خواهد بود، تصریح کرد: دبیرخانه کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد در بن آلمان مستقر است و هر سال هماهنگیهای این نشست، اجرای آن و کارهای مقدماتی را انجام میدهد.
🔹 رییس مرکز نوآوری و فناوری سازمان منابع طبیعی ادامه داد: کنوانسیون تغییر اقلیم دارای یک بدنه فرعی است که از دو بخش اجرایی و مشاوره علمی و فناوری تشکیل شده یافته است و هر سال طی اجلاس کاپ، نشستهای این بخشها نیز تشکیل میشود.
🔹 وی گفت: در کاپ امسال، ۱۸ امین نشست کشورهای متعهد به پروتکل کیوتو و پنجمین نشست کشورهای متعهد به موافقتنامه پاریس نیز برگزار میشود که همگی نشان دهنده اهمیت نشست سال جاری میباشد.
🔹 سلیمانی در پاسخ به پرسشی در مورد حضور ایران و وزارت جهاد کشاورزی در نشستهای قبلی کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد گفت: ایران تقریبا در همه این کاپها با نفرات کمی شرکت داشته به طوری که تعداد مذاکره کنندگان دایمی از سوی کشور ما پنج یا شش نفر بوده در حالی که ترکیه در کاپ ۲۶ در گلاسکو با حدود ۳۷۰ مذاکره کننده و برزیل نیز با هیات ۴۷۶ نفری شرکت کردند، ضمن آن که افغانستان تا قبل از روی کار آمدن طالبان به طور متوسط با هیات ۱۳ نفری در کاپها شرکت میکرد.
🔹 وی افزود: در کاپ ۲۷ که سال گذشته در شرمالشیخ مصر برگزار شد، بالغ بر ۴۰ هزار نفر از کشورهای مختلف شرکت داشتند.
🔹 رییس مرکز نوآوری و فناوری سازمان منابع طبیعی در همین حال اظهار داشت: وزارت جهاد کشاورزی میتواند در نشستهای کنوانسیون تغییر اقلیم، نقش پررنگتر و فعالتری ایفا کند، زیرا منابع طبیعی، کشاورزی، غذا و آب تحت تاثیر مستقیم تغییر اقلیم هستند و تبعات آن متوجه امنیت زیستی، امنیت آبی و امنیت غذایی خواهد بود./ پاج
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 طرح مرتعداری جایگزین «پروانه چرا» میشود
🔹 با اجرای صحیح و بموقع عملیاتهای اصلاح و احیای هوشمندانه میتوان برخی از عرصههای مراتع کشور را به حالت اولیه برگرداند، زیرا نقش آنها نه تنها به عنوان حفظ آب، خاک و توسعههای اقتصادی و اجتماعی جوامع مهم است، بلکه به عنوان تأمین نیازمندیهای کشور در زمینههای تغذیه قابل انکار نیست
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور میگوید: مراتع کشور به دلایل متعدد در چند دهه اخیر به طور فزایندهای در معرض تخریب و نابودی قرار گرفتهاند، البته او معتقد است که این تخریب در بسیاری از موارد به دلایل عملکرد غیرمعقول و غیرعلمی انسانی صورت میگیرد.
🔹 حفظ پوشش گیاهی مراتع و بهرهبرداری اصولی از آن، باعث تجدید حیات طبیعی گیاهان مرتعی میشود که این امر در حفظ آب، خاک و توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع محلی نقش مهمی دارد.
🔹 هرچند مراتع یکی از مهمترین و باارزشترین منابع ملی محسوب میشود و استفاده و بهرهبرداری اصولی موجب حفظ پوشش گیاهی و تجدید حیات طبیعی گیاهان مرتعی میشود؛ اما زمانی که بهرهبرداریهای غیرمجاز صورت میگیرد، مراتع طبیعی در معرض تخریب و نابودی قرار میگیرند.
🔹 ترحم بهزاد معتقد است که با اجرای صحیح و بموقع عملیاتهای اصلاح و احیای هوشمندانه میتوان برخی از عرصههای مراتع کشور را به حالت اولیه برگرداند، زیرا نقش آنها نه تنها به عنوان حفظ آب، خاک و توسعههای اقتصادی و اجتماعی جوامع مهم است، بلکه به عنوان تأمین نیازمندیهای کشور در زمینههای تغذیه قابل انکار نیست.
🔹 طبق ماده ۳ قانون حفاظت و بهرهبرداری جنگلها و مراتع، هرگونه بهرهبرداری از منابع طبیعی باید در قالب طرح انجام شود. این مسئولیتی است که در سال ۱۳۴۶ به سازمان منابع طبیعی واگذار شد تا با صدور مجوز موقت در قالب پروانه چرا، نحوه چرای دام را قانونمند کند و حداکثر دو سال پس از انجام فرایند ممیزی و صدور پروانه چرا، دارندگان پروانه چرا مکلف به تهیه و ارائه طرح مرتعداری هستند.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی، با بیان اینکه تهیه طرحهای مرتعداری و واگذاری مدیریت این طرح به مرتعداران مهم است؛ به مزایای آن اشاره میکند و میگوید: با اجرای این طرح نیازی به تمدید سالانه پروانه چرا و پرداخت عوارض پروانه چرا نیست، پروژههای مختلف در مراتع اصلاح و احیا میشود و در بهبود وضعیت معیشتی مجریان تأثیر مثبتی میگذارد.
🔹 او همچنین معتقد است که استفاده از پتانسیلهایی مثل توسعه گیاهان دارویی، زراعت چوب، توسعه کشت گونههای درختی و درختچهای بومی منطقه، آبزی پروری، پرواربندی دام، پرورش حیات وحش، بومگردی و گردشگری، پرورش ماکیان، زنبورداری، کشت علوف کاری و انرژیهای نو از دیگر مزایای این طرح است.
🔹 به گفته بهزاد؛ علاوه بر این موارد میتوان گفت که با داشتن این طرح، دیگر نمیتوان مراتع را به افراد دیگری واگذار کرد حتی در زمینه جنگلهای دست کاشت امکان واگذاری وجود ندارد.
🔹 او در پاسخ به این سؤال که وضعیت مجریان و مرتعدارانی که مدت قراردادشان به پایان رسیده چه میشود، میگوید: به این افراد، یک فرصت مجدد دو ساله تا سال ۱۴۰۳ داده شده است تا بتوانند طرح مرتعداری جدید را تهیه و اجرا کنند؛ فرصتی که قابل تمدید نیست. همچنین اگر در فرصت اعلام شده، تعیین تکلیف نشوند، تمامی مجوزات صادرات قبلی هم باطل و مراتع فاقد مجوز بهرهبرداری تلقی میشود.
🔹 مراتع و عرصههای طبیعی کشور، فقط نتیجه عملکرد غیرمعقول و غیرعلمی انسانی نیست. عوامل طبیعی نیز در این موضوع دخیل هستند.
🔹 آنگونه که مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی میگوید: با استفاده از فناوریهای جدید از قبیل نرمافزارهای تحلیلگر سامانه اطلاعات جغرافیایی و سایر نرمافزارهای مرتبط، طرحهای مرتعداری و عوامل و مخاطرات طبیعی تخریب را بررسی و آنالیز کردهایم.
🔹 به گفته بهزاد، حدود ۵ میلیون و ۷ هزار هکتار از مراتع طبیعی در کانونهای بحرانی گرد و غبار دچار حریقهای عمدی و غیرعمدی در ۱۷ استان شده که سطحی بالغ بر ۴ هزار و ۲۲۵ هکتار از آن به وسیله حریق تخریب شده است؛ مراتعی که به اقدامات اصلاحی و احیایی نیازمند هستند تا پوشش گیاهی تخریب شده آنها احیا شود.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی با بیان اینکه حفظ، احیا و توسعه اکوسیستمهای مرتعی و علفی امری ضروری است، میگوید: برای اینکه به وضعیت بهبود و تغییر معیشت مرتعداران برسیم و همچنین موجب تقویت پوشش گیاهی و کاهش چرای دام در مراتع شویم، نیاز است که علاوه بر مشارکت مردم و مرتعداران و برنامهریزی جامع دولت، منابع اعتباری ویژهای هم تخصیص یابد./ روزنامه ایران
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت