️گنج نهفته
رفتار خانوادگی علامه طباطبایی
✨بسم الله الرحمن الرحیم✨
عرض سلام وخسته نباشید محضر گرامیان
امشب بحول الله از نکات تربیتی که بابازگویی خاطراتی از جانب اطرافیان علامه طباطبایی یاد خواهیم گرفت می پردازیم.
🔸سخنان دختر علامه طباطبایی درباره برخورد پدرش با حجاب و رفتار با همسر...
🔶دختر علامه طباطبایی می گوید: پس از پایان نگارش تفسیر المیزان پدرم همواره می گفت «این تفسیر متعلق به خانم است».
🔹فرزند علامه طباطبایی و همسر شهید قدوسی به نکاتی اشاره کرده اند:
🔶 من شش ساله بودم که از تبریز به قم مهاجرت کردیم زمانی که تبریز دست روس ها افتاده بود و لذا چیزی نتوانستیم با خود به قم بیاوریم لذا برخلاف آنکه در تبریز در رفاه بودیم به قم که آمدیم چیزی نداشتیم.
🔸 مادرم تلاش فراوانی کرد تا توانستیم خانه ای اجاره کرده و پدرم تدریس کند. مادرم تنها برای پیشرفت پدرم، مشکلات را تحمل می کردند. پدرم همواره مشغول تالیف و نوشتن و آموزش طلاب علاقمند بود.
🔸وقت شناسی در زندگی پدرم اهمیت بالایی داشت به گونه ای که اگر مساله ای پیش می آمد، مادرم از پدرم پنهان می کرد چون معتقد بود وقت ایشان با ارزش است و اگر ساعتی از کار خود عقب بماند گناه کرده است.
🔸 مرحوم علامه طباطبایی همواره می فرمودند که تفسیر المیزان برای خانم است چرا که مادرم مشکلات را تحمل می کرد تا در پیشرفت پدرم خللی واردنشود.
🔸 پدرم هم روحیه قدرشناسی داشت. زمانی که مادرم بیمار شد؛ مرحوم پدرم 24 روز درس و بحث را تعطیل کرد و بعد از فوت مادرم، مدتی درس را تعطیل کرد.
🔶خوشرویی را ویژگی دیگر ایشان بود. هیچگاه از پدرم اخم و عصبانیتی ندیدم و معتقدم زندگی مادر و پدرم خدایی بود و من هرگز نمونه ای از این زندگی ندیدم.
🔶همواره مادرم را الگوی خود قرار می دادم، خانواده هیچگاه ما را به حجاب اجبار نکرد و
درخصوص پوشش حتی جوراب به ما نمی گفت جوراب نازک نپوشید بلکه از رفتار پدر و مادر آموختیم که چگونه باشیم و در حقیقت ما به گونه ای تربیت شده ایم که هیچگاه مستقیم به مردان نگاه نمی کنیم.
🔺شیوه نادرست تربیتی در جامعه امروز سبب شده تا فساد در جامعه زیاد شود. اگر ما دروغ نگوئیم فرزندان هم دروغ نمی گویند چون فرزندان ضبط کننده رفتار بزرگترهای خود هستند و هر آنچه پدر و مادر انجام می دهند آنها به کار می برند.
🔺اگر در زندگی ریا نباشد مشکلات رفع شدنی است اما اگر ریا باشد هیچ چیز سرجای خود نخواهد بود به عبارت دیگر اگر نیت ها خالص باشد خدا به کار برکت می دهد اما الآن همه چیز تشریفات شده است و اینها همه ریاست.
ص۱
🔸دختر علامه طباطبایی گفته اند: در اتاقی که کرایه کرده بودیم در طرفی، پدرم برای طلاب تدریس می کرد و ما در پشت پرده زندگی می کردیم؛ ولی با تمام این مشکلات، زندگی بسیار شادی داشتیم و تمامی این ها مرهون فداکاری مادرم بود.
🔸دختر علامه طباطبایی می گفتند: روند زندگی علامه بر ساده زیستی بود : پدرم هرگز برای توسعه جدی زندگی تلاش نکردند و تمام وقت خود را صرف تحصیل و تدریس می کردند.
🔸همسر شهید قدوسی تصریح کرد ند: مادرم مشکلات را از پدرم پنهان می کرد و معتقد بود حتی یک ساعت اشتغال ذهن پدرم به مسائل زندگی، برای مادر گناه محسوب خواهد شد و تمامی مشکلات زندگی را از پدر پنهان می کردند تا ایشان با خیال آسوده به تحصیل و تدریس بپردازند.
🔸همسر شهید قدوسی درباره اندیشه علامه درباره حجاب گفتند: خانواده مان هرگز ما را به داشتن حجاب مجبور نکردند و از روی رفتار پدر و مادرم آموختیم که باید پوشش مناسبی داشته باشیم و به نامحرم نگاه نکنیم.
🔸ایشان از شیوه تربیتی فعلی فرزندان گلایه کرد و گفت:
شیوه های نادرست تربیتی والدین و رفتار های اشتباه آن ها عامل اصلی انحراف جوانان است.
🔸وی به خاطره ای از عنایات علامه طباطبایی اشاره کرد و بیان داشت: وقتی سرم درد می کرد، مادرم ما را به پدرم ارجاع می داد و ایشان با آب وضوی دست خود بر روی پیشانی ام "بسمالله الرحمن الرحیم" را می نوشت و در کمترین زمان سر دردم خوب می شد.
امشب نکاتی عملی اززندگی نامه ی مفسر قرآن وعارف جلیل القدر علامه ی طباطبایی ره یاد گرفتیم به امید تقویت ایمانمان ورهرو بودن وهمه ی اینها مقدمه ای باشند برای قرب الی الله
والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته
موید باشید
باالتماس دعا
ص۲
✋
انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده رییسجمهور شد
🔹دکتر سید ابراهیم رئیسی طی حکمی خانم دکتر انسیه خزعلی را به سمت معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده منصوب کرد.
🔺 خزعلی، متولد ۱۳۴۲ قم و دانش آموخته دکترای زبان و ادبیات عرب است و تحصیلات حوزوی را تا سطح ۳ در حوزه علمیه خواهران قم پشت سر گذاشته است. ریاست دانشگاه الزهرا(س)، ریاست پردیس دانشگاه رضوی، عضو هیات علمی دانشگاه، دانشجو و استاد نمونه کشوری از جمله سوابق علمی و مدیریتی وی است.
28.86M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎙 سبک زندگی غلط، ریشه در فرهنگ غلط حاکم بر اذهان دارد | پادکست
🔺اگر ما اسراف داریم، اگر ما تقلید کورکورانه داریم، اگر ما سبک زندگی غلط داریم، اینها ناشی از مشکلات فرهنگی است. فرهنگ حاکم بر ذهنها است که در عمل این مشکلات را به وجود میآورد. زندگیهای تقلیدی، زندگیهای تجملاتی و اشرافیگری، اینها غالباً منشأ و ریشهی فرهنگی دارد.
#سبک_زندگی
#فرهنگ
🕰 ۱۴۰۰/۰۶/۰۶
@gangenahofte
9.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔍چه کنم فرزندم، اهل دینداری باشد ؟
※ منبع: مبحث «مهندسی فرهنگی»
🚨راههای کنترل گناه
قرآن کریم درباره ازدواج مى فرمایند: «وانکحوا الایامى منکم والصالحین من عبادکم و امائکم ان یکونوا فقراء یغنیهم اللّه من فضله واللّه واسع علیم؛ (نور/۳۲)مردان و زنان بى همسر خودرا همسر دهید اگر فقیر باشند خداوند از فضل خود آنان را بی نیاز میکند
🚨حال اگر کسی امکان ازدواج نداشت
قرآن میفرمایند
وَ لْيَسْتَعْفِفِ الَّذِينَ لا يَجِدُونَ نِكاحاً حَتَّى يُغْنِيَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ «نور/۳۳»
و كسانى كه (وسيلهى) ازدواج نمىيابند، پاكدامنى و عفت پيشه كنند، تا آن كه خداوند از كرم خويش، آنان را بىنياز نمايد.
✅راههای عملی کنترل عفاف :
1⃣پرهیز از فکر و ترسیم صحنه هاى محرک در ذهن و خیال. عبدالله بن سنان از امام صادق(ع) نقل مى کند که حضرت(ع) فرمود: عیسى به اصحاب خود گفت:... موسى به شما دستور داد که زنا نکنید و من به شما دستور مى دهم که فکر زنا هم در سر نپرورانید تا چه رسد به این که زنا کنید زیرا کسى که خیال زنا کند مانند کسى است که در خانه اى نقش و نگار شده دود و آتش به پا کند. چنین کارى گرچه خانه را نمى سوزاند ولى زینت و صفاى آن را مکدر کرده و فاسد مى کند» ، (وسائل الشیعه، ج ۱۴، ص ۲۴۰).
2⃣ دورى از نگاه هاى مسموم و مناظر تحریک آمیز. قرآن کریم در دو آیه متوالى دستور به اغماض و نگهدارى چشم از نگاه حرام و هوس آلود داده است. در آیه اول مى فرماید:"...به۹ مؤمنان بگو دیدشان - را از نامحرمان - فرو شنانند و خویش را- از وقوع در حرام - نگه دارند"
و در آیه بعدى مى فرماید:.."به زنان مؤمن بگو - چشمهایشان را فرو گیرند و۸ خویش را محافظت کنند(نور/۳۰_۳۱).
جالب این است که در هر دو مورد خداوند متعال نخست دستور به مراقبت از نگاه محرک و عفت چشم مى دهد .
رسول اکرم(ص) مى فرمایند: "نگاه هوس آلود - تیرى است مسموم از تیرهاى شیطان - هر کس آن را به جهت خوف الهى ترک کند، خداوند ایمانى به او مى بخشد که حلاوت آن را در قلب خود احساس مى کند» ، (الاخلاق، سید عبدالله شبر، ص ۱۲۷).
3⃣- گوش ندادن به آوازها و موسیقى هاى تحریک کننده و مبتذل. در حدیثى از حضرت صادق(ع) آمده است: «ان السمع والبصر والفؤاد کلّ اولئک کان عنه مسؤولاً» (اسراء، آیه ۳۶).
«به یقین گوش و چشم و دل هر یک مورد سؤال خواهند بود» و فرمود: گوش از آنچه شنیده و قلب از آنچه بدان دل بسته و چشم از آنچه دیده است مسؤول بوده و بازخواست خواهند شد.
(مستدرک الوسائل، ج ۲، ص ۴۵۹)
4⃣اجتناب شدید از گفتگوهاى دوستانه و نشست هاى غفلت زا و معاشرت با دوستان ناباب و گوش سپردن به سخنان تحریک آمیز.
از حضرت امام باقر(ع) این گونه روایت شده است: « هر کس به سخن گوینده اى گوش فرا دهد او را بندگى کرده است، پس اگر ناطق از خدا بگوید شنونده، خداوند را بنده شده و اگر از شیطان و سخنان شیطانى بر زبانش جارى کند قطعا بندگى شیطان کرده است» (وسائل الشیعه، ج ۱۲، ص ۲۳۶).
5⃣- اعتدال در خوردن. بى تردید پرخورى و بى نظمى در خوردن در ذخیره سازى و انباشتن موادى که نیازمند تفریغ باشد مؤثر است، ولى در صورت اعتدال و کم خورى سهم ناچیزى از آن صرف تهیه آن مواد مى شود.
در حدیثى که قبلاً از پیامبر گرامى(ص) نقل کردیم، آن حضرت پس از آن که جوانان را به ازدواج ترغیب مى کنند مى فرمایند: «هر کس قدرت بر ازدواج ندارد و روزه بگیرد یقینا روزه نیروى غریزه او را تضعیف مى کند» (مستدرک الوسائل، ج ۲، ص ۵۳۱).
6⃣- اشتغال، ورزش و سرگرمى هاى مفید. زیرا با وجود فراغت، هم مواد غذایى در تقویت غریزه به مصرف مى رسد و هم فکر و خیال مصروف چاره سازى در تفریغ آن مى شود و لذا در روایات بر اشتغال و کار و پرهیز از فراغت تأکید بسیار شده است.
حضرت امام صادق(ع) در حدیث پردامنه «مفضل» مى فرمایند: « و همین گونه انسان اگر بى کار و فارغ باشد، به بیهودگى و سرمستى دچار مى شود و بر اثر آن به مسایلى مبتلا مى شود که زیان آن هم بر خود و هم بر نزدیکان او سنگینى خواهد کرد...» (بحارالانوار، ج ۳، ص ۸۷).
7⃣- تلاوت قرآن. بى شک انس با قرآن، تلاوت، تدبر و تفکر در مضامین آن، خود شفاى هر دردى است که به سرعت کار هر پریشانى را رو به سامان مى برد و زخم هاى پنهان را التیام مى دهد و همت ها را تا آسمان ها بالا مى برد و بشر را از فرو رفتن در عالم حیوانات را نجات مى بخشد.
امیرمؤمنان(ع) مى فرمایند: «قرآن را فرا گیرید زیرا قرآن بهار دلهاست و از نور آن بر مرض ها و دردهاى خود مرهم بگذارید زیرا آن داروى شفابخش سینه هاست و آن را نیکو تلاوت کنید که به یقین سودمندترین قصه هاست» (وسائل الشیعه، ج ۴، ص ۸۲۵).
✅خلاصه این که: راه حل دین در خصوص نوع مقابله نخست ازدواج و نکاح مشروع است و در صورت عدم امکان، کنترل مثبت با شرحى که بیان شد
📝تهیه و تنظیم محمدلو
@gangenahofte
مامانی خدا کجاست؟
در خانه ای که نور خدا وجود دارد، کودکان زودتر با خدا آشنا میشوند
و این آشنایی، زمینه انس با خدا را برای کودکان فراهم میکند🌹
منتهی گاهی یک مشکلی که رخ میدهد و آن پرسش زود هنگام کودکان راجع به خدا است. مشکل اینجاست که کودکان(حتی اگر خیلی زرنگ باشند) قادر نیستند مفاهیم انتزاعی و عقلی رو درک کنند و این از سوالاتی که میپرسند مشخص است. مثلا👇
❓خدا چه شکلیه؟
❓دست و پا داره؟
❓خدا چی می خوره؟
❓خدا کجاست؟
❓چرا خدا ما رو میبیند ولی ما نمیتوانیم او را ببینیم؟
❓خدا چندتا چشم داره که همه ما رو میبینه؟
پدر و مادر هر چند مهارت دینی داشته باشند، نمیتوانند خدا رو به درستی به کودک معرفی نمایند.
💠خُب اگر کودک در این مورد سوالی پرسید، چگونه باید پاسخ بدهیم؟
✅اولا سعی کنیم به این سوالات کودکان جواب ندهیم(حواس آنها رو پرت کنیم و یا...)، چون ذهن انتزاعی آنها شکل نگرفته، قدرت تحلیل ندارند و خدا را در حد فهم خود پایین میاورند و در بزرگ سالی با این تصویری که در کودکی برای خدا ساختند به مشکل میخورند.
✅ثانیا هنگامی که میخواهیم مفاهیم دینی رو به کودکان آموزش دهیم و یا خدا به آنها معرفی کنیم، از ادبیاتی که کودکان آن را درک میکنند استفاده نماییم.
مثلا در معرفی خدا میتوانیم از مهربانی یا دوست داشتن(مثل مادر) استفاده کنیم👇
💖خدا کسی هست که خیلی مهربون است.
💖خدا کسی هست که مثل مادر ما رو دوست داره و مواظب ما هست.
#تربیت_فرزند
سلام وادب دوستان سوالاتی راجع به این متن داشتند برای فرزندان دلبندشون❤️
#پاسخ
کما کان سعی کنید از دو روشی که در بالا گفته شد استفاده نمایید
در این سن شما سعی کنید فقط حس خوب و مثبت از خدا رو تو قلب💖 کودک خود بکارید.
✅اگر خواستید ویا لازم دانستید جواب برخی از سوالات کودک خردسال خود را بدهید، میتوانید با این ادبیاتی که درک میکند با آنها صحبت کنید👇
❓خدا کجاست؟ تو قلبت هست عزیزم😘
❓چی میخوره؟ هنوز ندیدم چی می خوره😘
❓خدا پدر و مادر(یا خواهر و برادر داره)؟نه خیلی ها پدر و مادر ندارن،مثل خورشید،مثل دریا😘
💠در این مرحله(خردسالی فرزندان) نه میشود جواب اشتباه داد(به اصطلاح سرش را شیره بمالیم) و نه میتوان جواب دقیق به آنها داد.
این جواب ها صرفا جهت اغنای فکری و حواس پرتی آنها از سوالی هست که توان درک صحیح از جواب علمی آن را ندارند.
💠یک نکته کلیدی: هر سوالی که به آن جواب دادید با شوخی بحث رو عوض کنید، مثلا وقتی به این سوال جواب دادید که خدا چی میخورد؟(پس از جواب) با مهربانی بگویید حالا بگو ببینم تو چی دوست داری بخوری؟ یا ۳تا از بهترین غذا هایی که دوست داری رو نام ببر؟
نگران این سوالات نباشید، این مرحله همانند مراحل دیگر کودکی به زودی میگذرد🌹
🚨راههای کنترل گناه
قرآن کریم درباره ازدواج مى فرمایند: «وانکحوا الایامى منکم والصالحین من عبادکم و امائکم ان یکونوا فقراء یغنیهم اللّه من فضله واللّه واسع علیم؛ (نور/۳۲)مردان و زنان بى همسر خودرا همسر دهید اگر فقیر باشند خداوند از فضل خود آنان را بی نیاز میکند
🚨حال اگر کسی امکان ازدواج نداشت
قرآن میفرمایند
وَ لْيَسْتَعْفِفِ الَّذِينَ لا يَجِدُونَ نِكاحاً حَتَّى يُغْنِيَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ «نور/۳۳»
و كسانى كه (وسيلهى) ازدواج نمىيابند، پاكدامنى و عفت پيشه كنند، تا آن كه خداوند از كرم خويش، آنان را بىنياز نمايد.
✅راههای عملی کنترل عفاف :
1⃣پرهیز از فکر و ترسیم صحنه هاى محرک در ذهن و خیال. عبدالله بن سنان از امام صادق(ع) نقل مى کند که حضرت(ع) فرمود: عیسى به اصحاب خود گفت:... موسى به شما دستور داد که زنا نکنید و من به شما دستور مى دهم که فکر زنا هم در سر نپرورانید تا چه رسد به این که زنا کنید زیرا کسى که خیال زنا کند مانند کسى است که در خانه اى نقش و نگار شده دود و آتش به پا کند. چنین کارى گرچه خانه را نمى سوزاند ولى زینت و صفاى آن را مکدر کرده و فاسد مى کند» ، (وسائل الشیعه، ج ۱۴، ص ۲۴۰).
2⃣ دورى از نگاه هاى مسموم و مناظر تحریک آمیز. قرآن کریم در دو آیه متوالى دستور به اغماض و نگهدارى چشم از نگاه حرام و هوس آلود داده است. در آیه اول مى فرماید:"...به۹ مؤمنان بگو دیدشان - را از نامحرمان - فرو شنانند و خویش را- از وقوع در حرام - نگه دارند"
و در آیه بعدى مى فرماید:.."به زنان مؤمن بگو - چشمهایشان را فرو گیرند و۸ خویش را محافظت کنند(نور/۳۰_۳۱).
جالب این است که در هر دو مورد خداوند متعال نخست دستور به مراقبت از نگاه محرک و عفت چشم مى دهد .
رسول اکرم(ص) مى فرمایند: "نگاه هوس آلود - تیرى است مسموم از تیرهاى شیطان - هر کس آن را به جهت خوف الهى ترک کند، خداوند ایمانى به او مى بخشد که حلاوت آن را در قلب خود احساس مى کند» ، (الاخلاق، سید عبدالله شبر، ص ۱۲۷).
3⃣- گوش ندادن به آوازها و موسیقى هاى تحریک کننده و مبتذل. در حدیثى از حضرت صادق(ع) آمده است: «ان السمع والبصر والفؤاد کلّ اولئک کان عنه مسؤولاً» (اسراء، آیه ۳۶).
«به یقین گوش و چشم و دل هر یک مورد سؤال خواهند بود» و فرمود: گوش از آنچه شنیده و قلب از آنچه بدان دل بسته و چشم از آنچه دیده است مسؤول بوده و بازخواست خواهند شد.
(مستدرک الوسائل، ج ۲، ص ۴۵۹)
4⃣اجتناب شدید از گفتگوهاى دوستانه و نشست هاى غفلت زا و معاشرت با دوستان ناباب و گوش سپردن به سخنان تحریک آمیز.
از حضرت امام باقر(ع) این گونه روایت شده است: « هر کس به سخن گوینده اى گوش فرا دهد او را بندگى کرده است، پس اگر ناطق از خدا بگوید شنونده، خداوند را بنده شده و اگر از شیطان و سخنان شیطانى بر زبانش جارى کند قطعا بندگى شیطان کرده است» (وسائل الشیعه، ج ۱۲، ص ۲۳۶).
5⃣- اعتدال در خوردن. بى تردید پرخورى و بى نظمى در خوردن در ذخیره سازى و انباشتن موادى که نیازمند تفریغ باشد مؤثر است، ولى در صورت اعتدال و کم خورى سهم ناچیزى از آن صرف تهیه آن مواد مى شود.
در حدیثى که قبلاً از پیامبر گرامى(ص) نقل کردیم، آن حضرت پس از آن که جوانان را به ازدواج ترغیب مى کنند مى فرمایند: «هر کس قدرت بر ازدواج ندارد و روزه بگیرد یقینا روزه نیروى غریزه او را تضعیف مى کند» (مستدرک الوسائل، ج ۲، ص ۵۳۱).
6⃣- اشتغال، ورزش و سرگرمى هاى مفید. زیرا با وجود فراغت، هم مواد غذایى در تقویت غریزه به مصرف مى رسد و هم فکر و خیال مصروف چاره سازى در تفریغ آن مى شود و لذا در روایات بر اشتغال و کار و پرهیز از فراغت تأکید بسیار شده است.
حضرت امام صادق(ع) در حدیث پردامنه «مفضل» مى فرمایند: « و همین گونه انسان اگر بى کار و فارغ باشد، به بیهودگى و سرمستى دچار مى شود و بر اثر آن به مسایلى مبتلا مى شود که زیان آن هم بر خود و هم بر نزدیکان او سنگینى خواهد کرد...» (بحارالانوار، ج ۳، ص ۸۷).
7⃣- تلاوت قرآن. بى شک انس با قرآن، تلاوت، تدبر و تفکر در مضامین آن، خود شفاى هر دردى است که به سرعت کار هر پریشانى را رو به سامان مى برد و زخم هاى پنهان را التیام مى دهد و همت ها را تا آسمان ها بالا مى برد و بشر را از فرو رفتن در عالم حیوانات را نجات مى بخشد.
امیرمؤمنان(ع) مى فرمایند: «قرآن را فرا گیرید زیرا قرآن بهار دلهاست و از نور آن بر مرض ها و دردهاى خود مرهم بگذارید زیرا آن داروى شفابخش سینه هاست و آن را نیکو تلاوت کنید که به یقین سودمندترین قصه هاست» (وسائل الشیعه، ج ۴، ص ۸۲۵).
✅خلاصه این که: راه حل دین در خصوص نوع مقابله نخست ازدواج و نکاح مشروع است و در صورت عدم امکان، کنترل مثبت با شرحى که بیان شد
📝تهیه و تنظیم محمدلو
@gangenahofte