توسط ترين آنها در حق، و فراگيرترين آنها در عدالت، و جامع ترين آنها به رضايت مردم باشد، زيرا غضب عموم، رضايت خواص را از بين مي برد، و غضب خواص در صورت وجود رضايت عموم مردم بخشوده مي شود.
خواص در دوران آسودگي بيشتر از همه افراد رعيت موجب تکلف و مشقت زمامدار هستند و در موقع آزمايش ياري آنان از همه کمتر مي باشد، (و هچنين) هيچ احدي مانند خواص از عدل و انصاف، احساس ناراحتي نمي کند.
اين خواص بيش از همه در سوال اصرار مي ورزند، و در موقع عطا کمتر از همه شکر مي گزارند، و در صورت امتناع زمامدار از عطا، ديرتر عذر مي پذيرند، و هيچ فرد و گروهي در حوادث بزرگ روزگار مانند خواص کم صبر و بي تحمل نيستند.
و جز اين نيست که ستون برپا دارنده دين و تشکل جمعي مسلمانان و وسيله دفع دشمنان، عموم مردم و امت اسلامي هستند، پس گوشت شنواي سخنان اين مردم، و تمايلت به سوي آنان باشد.
مالکا، دورترين و مبغوض ترين مردم در نزد تو کسي باشد که بيشتر درصدد پيدا کردن و ابراز عيوب مردم است، زيرا در مردم عيوبي است که شايسته ترين انسان ها براي پوشاندن آنها زمامدار است، پس آنچه را که از تو پوشيده است، کشف مکن، زيرا جز اين نيست که تکليف تو پاک کردن چيزيست که بر تو ظاهر گشته است.
و خداوند متعال خود درباره آنچه از تو مخفي است حکم خواهد کرد.
مالکا، تا بتواني پرده بر روي آنچه پوشيده شود بينداز، تا خداوند سبحان آنچه را که مي خواهي از تو براي رعيت پوشيده بماند، مخفي بدارد.
گره هر کينه را از دل هاي مردم باز کن، و عامل هرگونه عداوت را از خود قطع کن، و از هر چيزي که براي تو واضح نيست چشم بپوش، و هرگز براي تصديق سخن چين شتاب مکن، زيرا سخن چين خيانت پيشه است، اگر چه خود را به خيرخواهان تشبيه کند.
و هرگز در مشورتهايت بخيل را داخل مکن که تو را از بخشش و احسان باز مي دارد و وعده فقر به تو مي دهد، و آدم ترسو را از هم در مشورت دخالت مده، زيرا تو را به ناتواني مي کشاند، و آدم حريص را از اين کار مهم دور بدار، زيرا لئامت را از روي تعدي در نظر تو مي آرايد.
همه اين صفات پست بخل، ترسويي و حرص غرايزي است متنوع که جامع همه آنها بدگماني به خدا است.
بدترين وزراي تو کسي است که پيش از تو وزارت اشرار را داشته و در گناهان شريک آنان بوده است.
هرگز او را از خواص خود قرار مده، زيرا آنان ياران گنه کارانند، و برادران ستمکاران، و تو مي تواني جانشيناني بهتر از آنان پيدا کني که نظرياتي مثل آنان دارند و نفوذ آنان را نيز دارا هستند، و در عين حال از وزر و وبال گناهان آنان به دورند، کساني که هيچ ستمکاري را در ستم ورزي و هيچ گنهکاري را در ارتکاب گناه کمک نکرده اند.
زحمت آنان براي تو سبکتر، و ياري آنان براي تو نيکوتر است، و از نظر عطوفت به تو مايل تر، و با اشخاص جز تو کم انس تر مي باشند.
پس اينگونه انسان هاي ممتاز را خاص مجالس سري و علني خود قرار بده، سپس مقدم ترين خواص در نزد تو گوياترين آنان باشد درباره حق اگر چه تلخ باشد، و کسي باشد که در مواردي که خداوند براي اوليايش اکراه دارد- هر اندازه هم آن موارد مطلوب هواي تو باشد- کمترين ياري را به تو نمايد.
و همواره به مردمي که اهل پرهيزگاري و صدقه بپيوند، سپس آنان را تمرين و تکليف کن که در شان تو مبالغه نکنند و تو را به عدم ارتکاب باطل ستايش نکنند، زيرا مداحي زياد کبر مي آورد و وادار به غرور مي نمايد.
مالکا، هرگز آدم نيکوکار و بدکار در نزد تو مساوي نباشند، زيرا چنين تسويه اي نيکوکاران را به انجام کارهاي نيکويي رغبت، و مردم بدکار را به کارهاي زشت تحريک و تشويق مي نمايد.
و هر گروه از نيکوکاران و بدکاران را به چيزي ملزم کن که خود را به آن ملتزم ساخته اند.
و بدان هيچ انگيزه اي براي خوش گماني زمامدار درباره رعيتش شديدتر از احسان وي به رعيت، و سبک کردن مشقتها از دوش آنان، و تحميل نکردن تکليفي که متوجه آنان نيست، نمي باشد.
در اين موضوع اقدامات تو بايد طوري باشد که خوش گماني مردم جامعه براي تو فراهم آيد، زيرا اميد و خوش گماني، مشقت و رنج هاي دامنه دار را از تو قطع مي کند، و شايسته ترين شخص براي خوش گماني تو کسي است که از عهده آزمايش تو به خوبي برآمده باشد، و شايسته ترين شخص براي بدگماني تو کسي است که از بوته آزمايش تو، به در آمده باشد.
و هرگز سنتي نيکو را مشکن که پيشتازان اين امت به آن عمل نموده، و موجب تشکل انساني عالي امت شده، و مردم جامعه بر مبناي آن به حيات صالحه نايل گشته اند، و هرگز سنتي را بنيان مگذار که به چيزي از آن سنتهاي گذشته ضرري برساند، که در نتيجه پاداش نصيب سنت گذاران نيکو شود، و وبال سنت شکني گريبان تو را بگيرد.
مالکا، براي بهره برداري از علم عالمان، زانوي تعلم در برابر آنان بر زمين گذار، و براي اخذ حکمت از حکما، با آنان به تحقيق و کنجکاوي بپرداز، زيرا علم و حکمت آنان تاثير قطعي در اصلاح امور جامعه تو خواهد داشت، و هر اصلي که حيات مردم ر
ي تلاشي که انجام داده اند به حساب نياور، و هرگز حيثيت و موقعيت چشمگير يک انسان باعث نشود که تو کوشش و تکاپوي اندک او را بزرگ بشماري، (و بالعکس) موقعيت حقير يک انسان موجب نشود که کوشش و تکاپوي بزرگ او را کوچک به حساب بياوري.
مالکا، در هر کار بزرگي که براي تو دشوار شود، و اموري که براي تو ابهام انگيز باشد، به خدا و رسول او رجوع کن.
خداوند متعال خطاب به مردمي که ارشاد آنان را خواسته است مي فرمايد:
(اي مردمي که ايمان آورده ايد اطاعت کنيد خدا را، و اطاعت کنيد رسول خدا و اولياء امور خود را، و اگر درباره چيزي نزاع داشتيد، آن را به خدا و رسول او ارجاع کنيد).
ارجاع به خدا، تمسک به کتاب محکم او است، و ارجاع به رسول او گرفتن سنت جمع کننده او است که (مردم را) پراکنده نمي کند.
سپس براي قضاوت ميان مردم، کسي را که به نظرت بهترين فرد جامعه است انتخاب کن، که از اين صفات برخوردار باشد:
1- در تنگناي امور قرار نگيرد 2- مدعيان و متخاصمين او را وادار به لجاجت نکنند يا او را در معرض آزمايش قرار ندهند 3- به لغزشي که دچار شده ادامه ندهد و به حق برگردد 4- و رجوع به حق هر موقعي که آن را فهميد، براي او مشکل نباشد 5- و هرگز نفس خود را به پرتگاه طمع نزديک نسازد 6- و به جاي وصول به عالي ترين مرتبه فهم در کشف واقعيات به مراتب پايين آن قناعت نکند 7- از همه مردم در موقع شبه و ابهام محتاطتر باشد 8- از همه مردم در تمسک به دلايل محکم تر 9- و از مراجعه خصماء کمتر از همه دلتنگ باشد، 10- متحمل ترين مردم براي کشف واقعيات باشد 11- و قاطع ترين آنان در موقع آشکار شدن حکم 12- مداحي ديگران او را به خودبيني و تکبر گرفتار نکند 13- فريبکاري و نيرنگ بازي ها تمايلش را جلب نکند.
و اينان اندکند.
(اما وظايفي که زمامدار درباره قضات دارد):
1- کارهاي قضايي او را به طور فراوان تحت نظر بگيرد 2- در بذل مواردي که نياز او را منتفي بسازد و احتياج او را به سبب آن بذل، از مردم کم کند (برطرف نمايد) مضايقه مکن.
3- و مقام قاضي را در نزد خود چنان بالا ببر که هيچ يک از خواصت در آن مقام طمع نکند تا به اين وسيله از غافلگير شدن از طرف مردان نزد تو در امان باشد 4- به طور کلي در امور قضايي با دقت نظر کامل بررسي کن، زيرا اين دين در گذشته در دست اشرار اسير بود، که در آن با هواي نفس عمل مي شد و آن را وسيله دنياطلبي خود قرار داده بودند.
سپس در امور کارگزارانت نظر کن:
1- آنان را با آزمايش (و تحقيق و کشف صلاحيت) به کار بگمار، نه از روي بخشش بي علت و استبدا، زيرا آنان مجموعه اي از شعبه هاي ظلم و خيانتند.
2- از ميان مردم کساني را براي کارگزاري انتخاب کن که تجربه و حيا دارند، از خاندان هاي صالح و صاحب قدم هاي مفيد در اسلام و داراي سوابق شايسته مي باشند، زيرا آنان داراي اخلاقي شريفتر و حيثيت و آبرويي صحيح تر مي باشند، و کمتر از ديگران خود را پرتگاه طمع ها قرار مي دهند.
و داراي نظر رساتر در عواقب کارها مي باشند، 3- سپس عوامل و مواد معيشت آنان را فراوان نما، زيرا به اين وسيله است که بر اصلاح نفس خود قدرت پيدا مي کنند، و از دست درازي به آنچه که از دولت يا مردم در زير دست دارند بي نياز مي گردند و (با اين بي نيازي) در آن هنگام که با امر تو مخالفت کنند و يا در امانت تو خيانت بورزند، حجت تو بر آنان تمام است.
4- سپس همه کارهاي کارگزاران را تحت نظر بگير و بازرسان مخفي از ميان مردماني که اهل صدق و وفا هستند بر آنان بگمار، زيرا تحت نظر قرار دادن پنهاني امور کارگزاران آنان را وادار به حفظ امانت و مدارا با رعيت مي نمايد.
و معاونان خود را با دقت کامل زير نظر بگير.
در آن هنگام که کسي از آنان دست به خيانت گشود و اين خيانت را اخبار بازرسان مخفي تاييد کرد، از جنبه شهادت به آن اخبار اکتفا نموده، و کيفر بدني را براي او اجرا کن، و آنچه را که به دست آورده است، از او بگير و او را به موقعيت ذلت و خواري بکشان و با نشان خيانت او را مشخص نما و ننگ تهمت را بر گردنش بياويز.
امر ماليات را به گونه اي تحت نظر بگير که حال پرداخت کنندگان آن را اصلاح نمايد، زيرا اصلاح حال ديگر مردم در اصلاح ماليات و پرداخت کنندگان آن است.
و براي ديگر مردم مصلحتي نيست جز با اصلاح حالت پرداخت کنندگان ماليات، زيرا همه مردم تحت کفايت ماليات و پرداخت کنندگان آن مي باشند.
مالکا، نظرت در آباد کردن زمين بيشتر و رساتر از توجه به گرفتن ماليات باشد، زيرا ماليات بدون آبادي قابل دريافت نيست، و هر کس بدون آباد کردن زمين ماليات مطالبه کند، شهرها را خراب کرده و بندگان خدا را به هلاکت رسانده و روزگار زمامداري او به طول نمي انجامد، مگر اندکي.
اگر پرداخت کنندگان ماليات از سنگيني آن و يا از آفتي شکايت داشتند، و يا اگر از قطع شدن آب، يا کمي باران، يا دگرگوني وضع زمين زراعي به سبب غرق شدن در سيل، يا اخلالي که بي آبي به آن زمين وارد آورده باشد، در اين موا
خطبه اي است از آن حضرت (علیه السلام):
اين سخنان فصلي از خطبه اي است که با اين جمله آغاز مي شود:
ستايش خداي را که ياس بر رحمتش راه ندارد در اين خطبه يازده هشدار وجود دارد .
پس از ستايش خداوندي، دنيا پشت گردانده و اعلام وداع مي نمايد. آخرت روي آورده و اشراف آگاهانه دارد. هشيار باشيد، امروز تکاپو و فردا روز سبقت است، سبقت بر بهشت و پايان (عقب ماندگي) دوزخ آيا بازگشت کننده اي از گناه خود پيش از فرا رسيدن مرگش نيست؟ آيا کسي نيست کسي که پيش از روز سخت و دردناکش براي خود کاري کند؟ هشيار باشيد، شما در اين زندگاني، روزگار آرزو مي گذرانيد که اجل را بدنبال دارد. کسي که در روزگار آرزو و پيش از آنکه اجلش فرا رسد، عمل نمايد، عمل براي او سودمند خواهد بود و مرگي که به سراغش آمده است، ضرري براي او وارد نخواهد ساخت و آن کس که در روزگار آرزويش پيش از آنکه اجلش فرا رسد، تقصير نمايد، عملش خسارت بار و اجلش به ضررش تمام خواهد گشت. هشيار باشيد، در هنگام خوشي و رغبت چنان عمل کنيد که در موقع ترس و وحشت عمل مي کنيد. هشيار باشيد، من نديده ام مانند کسي را که جوياي بهشت باشد و بخوابد و گريزان از آتش باشد و در خواب فرو رود.
هشيار باشيد، کسي را حق سودش نبخشد، باطل ضررش خواهد زد و کسي را هدايت راستش نسازد گمراهي به هلاکتش خواهد کشيد. هشيار باشيد، شما به کوچ از اين دنيا ماموريد و به اندوختن زاد و توشه (براي اين سفر بس طولاني) راهنمايي شده ايد. وحشتناکترين هراسي که درباره شما دارم، دو چيز است:
پيروي از هوي و درازي آرزو در اين دنيا از خود دنيا توشه اي برداريد که فردا بتوانيد موجوديت خود را (آنچنانکه شايسته است) دارا بوده باشيد.
بر تنگنايي که اميد گشوده شدن و نيکي عاقبت آن را داري بهتر از آن عذرخواهي است که از نتيجه بد آن بيمناک، و از بازخواست خداوندي که در دنيا و آخرت تو را فرا خواهد گرفت هراسناک باشي.
مالکا، بپرهيز از خون ها و ريختن خون هاي مردم بدون مجوز قانوني، زيرا هيچ چيزي به انتقام خداوندي نزديکتر و از نظر نتايج وخيم تر و براي نابود کردن نعمت خداوندي موثرتر و براي منقرض ساختن روزگار دولت قاطع تر از خونريزي به ناحق وجود ندارد.
و خداوند سبحان (در روز قيامت) حکم ميان بندگان خود را از حکم درباره خون هايي که ريخته اند آغاز خواهد کرد.
مالکا، هرگز سلطه و اقتدار خود را با ريختن خون حرام تقويت مکن، زيرا ريختن خون حرام (نه تنها سلطه و اقتدار تو را تقويت نمي کند بلکه) آن را پست و ناتوان نيز مي سازد، و بلکه آن را از بين مي برد و از تو مي گيرد و به ديگري منتقل مي نمايد.
و تو براي ريختن خون حرام عمدي عذري نه در نزد خدا داري و نه در پيش من، زيرا مجازات ريختن خون حرام قصاص است.
و اگر گرفتار قتل خطايي شدي و تازيانه ات يا شمشيرت يا دستت در کيفر دادن افراط کرد (زيرا ممکن است به سبب زدن يک مشت قوي و بالاتر قتل صورت بگيرد) در اين موقع کبر و نخوت سلطه و اقتدار تو موجب نشود که حق صاحبان خون را به آنان نپردازي.
و بپرهيز از خودپسندي و باليدن به خود، و از اطمينان به آنچه که از نفس خود، تو را به خودپسندي وادار کرده، و بپرهيز از دوست داشتن مداحي و تملق ديگران، زيرا اين صفات پليد از محکمترين فرصتها براي شيطان است که نيکي نيکوکاران را در آن محو مي سازد.
و بپرهيز از منت گذاردن بر مردم جامعه خود به خاطر احساني که به آنان کرده اي، و از زياد شمردن کاري که در حق آنان انجام داده اي، و بپرهيز از تخلف از وعده اي که داده اي، زيرا منت گذاردن احسان را باطل مي کند و زياد شمردن کاري که به سود جامعه انجام گرفته است نور حق را از بين مي برد، و تخلف از وعده موجب عداوت در نزد خدا و مردم مي گردد.
خداوند متعال فرموده است: (عداوتي است بزرگ در نزد خداوند اين که بگوييد چيزي را که به آن عمل نمي کنيد.) و بپرهيز از شتابزدگي در امور پيش از رسيدن موقع آنها، و از سستي و درماندگي در موقعيت مقتضي آن امور، و بپرهيز از لجاجت در موقعي که مشکل و ابهام انگيز باشند، و از مسحامحه درباره آن امور، وقتي که آشکار شده اند.
پس هر امري را در موضع خود قرار بده، و هر امري را در جايگاه مناسب خود مقرر بدار.
مالکا، بپرهيز از تقدم خود بر ديگران در هر آنچه مردم درباره آن مساويند، و از غفلت از آنچه که براي همه روشن است و چشم همگان آن را مي بيند، زيرا در اين جريان تو مورد مواخذه قرار خواهي گرفت و سود آن به ديگري خواهد رسيد، و در اندک زماني پرده ها از روي واقعيات برداشته مي شود، و داد ستمديده از تو گرفته خواهد شد.
مالکا، باد بيني ات را خالي کن، و مالک تندي غضب، و ضرب دست، و بدزباني خود باش.
و از همه اين صفات که عامل تعدي و تجاوزند، با روحيه خودداري از هيجان و تندي برحذر باش و آنها را مهار کن، تا غضبت فرونشيند و اختيار خود را مالک شوي، و اين خودداري و مالکيت بر خويشتن را محکم نخواهي کرد، مگر اين که با يادآوري روز برگشت به سوي پروردگارت خاطر خود را مشغول بداري.
و بر تو واجب است که سرگذشت و رفتار زمامداراني را که پيش از تو از اين خاکدان گذشته اند به ياد بياوري، زمامداراني که حکومت دادگرانه گستردند و به سنت فاضله عمل نمودند و از آثار پيامبر (صلي الله عليه و آله) تبعيت نمودند، و واجبات وارده در کتاب الهي را پيروي کردند.
پس تبعيت کن از آن اعمالي که ما انجام داديم و تو خود آن را مشاهده کردي، و واجب است که از ذات خود در پيروي از اين عهدنامه که براي تو نوشتم و براي اجراي آن از تو تعهد گرفتم و حجت را بر تو محکم نمودم سخت کوشا باشي، تا در آن هنگام که نفس تو براي اشباع هوي و هوسش به هيجان آمد، بهانه و عذري نداشته باشي.
و من از رحمت واسعه خداوندي و قدرت عظيمش مسالت مي دارم:
که خواسته هاي ما را عنايت فرمايد، و من و تو را موفق بدارد به آنچه رضاي او در آن است، از پابرجا بودن در اعتذار واضح در پيشگاه او و بندگانش، به اضافه سپاس نيکو در ميان بندگان و اثر نيکو در شهرها و اتمام نعمت مضاعف فرمودن کرامت، و از آن ذات اقدس مسالت مي دارم که پايان زندگي من و تو را با سعادت و شهادت ختم فرمايد.
قطعا ما به سوي او بازگشت خواهيم کرد و درود بر رسول خدا (صلي الله عليه و آله) و اولاد پاک و پاکيزه او، درود بسيار فراوان و درود بر تو.
قع بايد به قدري از ماليات تخفيف بدهي که اميد اصلاح شدن امر آنان را داشته باشي، و هرگز تخفيفي که براي اصلاح وضع آنان دادي بر تو سنگين نيايد، زيرا اين نوعي ذخيره است که نفع آن در آباد کردن شهرهايت و زينت بخشيدن زمامداريت به تو خواهد برگشت، به اضافه اين که ستايش نيکوي آنان را به تو جلب مي کند، و به اجراي عدالت در ميانشان مسرور خواهي گشت، و در برابر ذخيره نيکويي که از آسايش دادن به آنان اندوخته اي از قدرت اضافي آنان بهره مند خواهي گشت، (همچنين) از اطميناني که به سبب دادگري و محبت و مدارا با آنان به تو دارند، برخوردار خواهي بود.
پس چه بسا در حوادثي که پيش آيد اگر پيش از آن همه عدل و محبت و مدارا به آنان رجوع کني و از آنان کمک بخواهي با کمال دلخوشي آن حوادث را تحمل نموده و تو را ياري خواهند نمود، زيرا آبادي نعمتي است که هر باري به دوشش بنهي آن را خواهد کشيد، و جز اين نيست که ويراني زمين ناشي از فلاکت مردم آن است، و سبب فلاکت مردم روي آوردن کارگزاران به مال اندوزي، و بدگماني (ناميدي) از دوام حکومتشان، و عبرت نگرفتن از حوادث روزگار و جريانات اجتماعي و سياسي اقوام و ملل گذشته است.
سپس در حال کاتبانت نظر کن، و اين شرايط را درباره کاتبان منظور بدار:
1- بهترين آنان را براي امور خود انتخاب کن، 2- رسيدگي و حفظ آن قسمت از مراسلاتت را که چاره جويي ها و امور محرمانه خود را در آنها ثبت مي کني به کسي اختصاص بده که جامع ترين همه آنان به اخلاق فاضله بوده 3- و از کساني باشد که از حيثيت و کرامتي که از تصدي مقام کاتب بودن نصب او مي گردد مست و فاسد نشود، که در نتيجه با مخالفت با تو در حضور مردم، به مقام جرئت به تو برآيد.
4- از وارد کردن و ارائه نامه هاي کارگزارانت بر تو، و از صادر کردن پاسخ هاي صحيح از طرف تو در آنچه براي تو مي گيرد و از طرف تو عطا مي نمايد، غفلت نورزد.
5- و عهدنامه اي را که براي تو مي بندد و تنظيم مي کند سست نگرداند و از منحل کردن تعهدي که از جانب تو منعقد ساخته است عاجز نماند 6- به قدر و ارزش نفس خود جاهل نباشد، زيرا کسي که با ارزش خويشتن نادان باشد به ارزش ديگران نادانتر خواهد بود.
7- سپس انتخاب کاتبان (و به طور عام همه کارگزاران) با استناد به هوش و فراست تو و شناخت آنان از رگ خواب تو و خوش گماني تو درباره آنان نباشد، زيرا مردان کارآزموده اجتماعي و سياسي با حالات تصنعي مي توانند خود را بر فراست زمامداران عرضه کنند، و خوش خدمتي خود را به رخ آنان بکشند، در صورتي که پشت اين نقاب ساختگي نه خيرخواهي و خيرانديشي دارند و نه امانتداري براي انجام وظايف خود.
بلکه آنان را با سوابق کارهايي که براي زمامداران شايسته پيش از تو انجام داده اند آزمايش کن.
8- و پس از آزمايش، کسي را براي کار کاتبي برگزين که در ميان عموم مردم جامعه بهترين اثر را به وجود آورده، و به امانتداري شناخته شده تر است، زيرا چنين انتخابي، دليل خيرخواهي توست براي خدا و کسي که از طرف او گماشته شده اي.
براي هر امري از امور خود رييسي از آنان قرار بده، که کارهاي بزرگ او را مغلوب نکند و کثرت آن کارها فکر او را پراکنده نسازد.
مالکا، (يقين بدان) هر عيبي که از کاتبان تو سر بزند (و خسارتي به بار بياورد) و تو از آن غفلت بورزي، مسوول آن خواهي بود.
سپس سفارش به نيکي درباره بازرگانان و صنعتگران را بپذير، و خود نيز درباره آنان سفارش خير کن، چه آن که در جايگاه کارش مقيم است و چه آن که در حال گردش براي نقل مال التجاره و حصول کار خود باشد، و چه آن که با تلاش عضلاني محصولي را به وجود مي آورد، زيرا اينان هستند که عوامل به وجود آورنده منافع و اسباب آسايش مردم جامعه اند، و جلب کننده آنها از نقاط دور و پرتگاه ها، در خشکي و دريا و دشت هموار و کوه (و ديگر جاهاي) قلمرو زمامداري تو مي باشند.
آنان براي نقل و انتقال کالاها به تلاش در جاهايي مي پردازند که مردم به آنها روي نمي آورند، و جرئت حرکت به سوي آنها را نداند، (توصيه خير درباره بازرگانان و صنعتگران غالبا باعث سوءاستفاده آنان نمي باشد) زيرا آنان مردماني مسالمت جو هستند و هراسي از آسيب زدن آنان وجود ندارد، و همچنين آنان مردمي صلحجو هستند که بيمي از غائله آنان نيست.
همه امور بازرگانان و صنعتگران را خواه در جايي باشند که زير نظر تو قرار دارند، و خواه در اطراف شهرهاي تو، تحت نظر بگير.
و بدان با اين حال عده زيادي از آنان مبتلاي تنگ نظري و لئامتي بسيار شديد و احتکار منافع، و زورگويي در معاملات مي باشند، و اين صفات پليد موجب وارد کردن ضرر بر مردم جامعه، و عيب زمامداران است، لذا از احتکار جلوگيري کن، زيرا رسول خدا (صلي الله عليه و آله) از احتکار جلوگيري فرمود.
و جريان معاملات بايد آسان و روا و با موازين عدالت و با قيمتهايي صورت بگيرد که به طرفين معامله (فروشنده و خريدار) تعدي نباشد.
پس هر کس که پس از ممنوع ساختن احتکار دست به آن آلوده کند،
«٣٥» ﻓَﻠَﺎ ﺗَﻬِﻨُﻮﺍْ ﻭَﺗَﺪْﻋُﻮﺍْ ﺇِﻟَﻲ ﺍﻟﺴَّﻠْﻢِ ﻭَﺃَﻧﺘُﻢُ ﺍﻟْﺄَﻋْﻠَﻮْﻥَ ﻭَﺍﻟﻠَّﻪُ ﻣَﻌَﻜُﻢْ ﻭَﻟَﻦ ﻳَﺘِﺮَﻛُﻢْ ﺃَﻋْﻤَﺎﻟَﻜُﻢْ
ﭘﺲ ﺳﺴﺘﻲ ﻧﻮﺭﺯﻳﺪ، ﺗﺎ ﺑﻪ ﺳﺎﺯﺵ ﺩﻋﻮﺕ ﻛﻨﻴﺪ، ﺑﺎ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﺷﻤﺎ ﺑﺮﺗﺮﻳﺪ ﻭ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺑﺎ ﺷﻤﺎﺳﺖ ﻭ ﻫﺮﮔﺰ ﭼﻴﺰﻱ ﺍﺯ (ﭘﺎﺩﺍﺵ) ﺍﻋﻤﺎﻟﺘﺎﻥ ﺭﺍ ﻛﻢ ﻧﻤﻲ ﻛﻨﺪ.
ﻧﻜﺘﻪ ﻫﺎ:
ﺟﻤﻠﻪ «ﻳَﺘِﺮَﻛﻢ» ﺍﺯ «ﻭﺗﺮ» ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎﻱ ﻧﻘﺼﺎﻥ ﻭ ﻛﺎﻫﺶ ﺍﺳﺖ.
ﺳﺆﺍﻝ: ﻗﺮﺁﻥ ﺩﺭ ﻳﻚ ﺟﺎ ﻣﻲ ﻓﺮﻣﺎﻳﺪ: «ﻭ ﺍﻥ ﺟﻨﺤﻮﺍ ﻟﻠﺴﻠﻢ ﻓﺎﺟﻨﺢ ﻟﻬﺎ»(١٧٢) ﺍﮔﺮ ﺩﺷﻤﻦ ﺁﻏﻮﺵ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﺮﺍﻱ ﺻﻠﺢ ﺑﺎﺯ ﻛﺮﺩ، ﺷﻤﺎ ﻧﻴﺰ ﺑﺎﻝ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﮕﺸﺎﻳﻴﺪ ﻭ ﭘﻴﺸﻨﻬﺎﺩ ﺻﻠﺢ ﺭﺍ ﺑﭙﺬﻳﺮﻳﺪ، ﺍﻣّﺎ ﺍﻳﻦ ﺁﻳﻪ ﺍﺯ ﺻﻠﺢ ﺍﻧﺘﻘﺎﺩ ﻛﺮﺩﻩ ﻭ ﻣﻲ ﻓﺮﻣﺎﻳﺪ: «ﻓﻠﺎﺗَﻬﻨﻮﺍ ﻭ ﺗَﺪﻋﻮﺍ ﺍﻟﻲ ﺍﻟﺴّﻠﻢ» ﭘﺲ ﺗﻜﻠﻴﻒ ﭼﻴﺴﺖ ﻭ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﻛﺪﺍم ﺁﻳﻪ ﻋﻤﻞ ﻛﺮﺩ؟
ﭘﺎﺳﺦ: ﻫﺮ ﺁﻳﻪ ﻧﻈﺮ ﺑﻪ ﻳﻚ ﺟﻨﺒﻪ ﺍﻱ ﺩﺍﺭﺩ، ﺳﺎﺯﺵ ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺗﺮﺱ ﻭ ﺳﺴﺘﻲ ﻭ ﺭﻋﺐ ﺯﺩﮔﻲ ﻧﺎﭘﺴﻨﺪ ﺍﺳﺖ، ﺯﻳﺮﺍ ﺁﺭﺯﻭ ﻭ ﻋﻠﺎﻗﻪ ﺩﺷﻤﻨﺎﻥ ﻫﻤﻴﻦ ﺍﺳﺖ، «ﻭﺩّﻭﺍ ﻟﻮ ﺗﺪﻫﻦ ﻓﻴُﺪﻫﻨﻮﻥ»(١٧٣) ﺍﻣّﺎ ﻣﺪﺍﺭﺍ ﻛﻪ ﺍﺯ ﻣﻮﺿﻊ ﻗﺪﺭﺕ ﻭ ﺗﺮﺣﻢ ﺑﺮ ﺿﻌﻴﻒ ﺍﺳﺖ، ﭘﺴﻨﺪﻳﺪﻩ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ. ﭼﻨﺎﻧﻜﻪ ﺁﻫﺴﺘﻪ ﺭﻓﺘﻦ ﮔﺎﻫﻲ ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺿﻌﻒ ﺟﺴﻤﻲ ﺍﺳﺖ ﻭﮔﺎﻫﻲ ﺑﺮﺍﻱ ﻫﻤﺮﺍﻫﻲ ﺑﺎ ﻛﻮﺩﻛﺎﻥ ﻭ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪﺍﻥ ﻛﻪ ﺗﻮﺍﻥ ﺗﻨﺪ ﺭﻓﺘﻦ ﻧﺪﺍﺭﻧﺪ. ﺍﺳﻠﺎم ﻣﻲ ﻓﺮﻣﺎﻳﺪ: ﺷﻤﺎ ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﺭﻭﺣﻴﻪ، ﻗﺪﺭﺕ ﻭ ﺍﻣﻜﺎﻧﺎﺕ ﺑﺎﻳﺪ ﺩﺭ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﻋﺎﻟﻲ ﺑﺎﺷﻴﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺣﺎﻝ ﺍﮔﺮ ﺩﺷﻤﻦ ﺗﻘﺎﺿﺎﻱ ﺻﻠﺢ ﻛﺮﺩ ﺑﭙﺬﻳﺮﻳﺪ.
ﻣﺮﺍﺩ ﺍﺯ ﻣﻌﻴّﺖ ﻭ ﻫﻤﺮﺍﻫﻲ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺑﺎ ﻣﺆﻣﻨﺎﻥ «ﻭ ﺍﻟﻠّﻪ ﻣﻌﻜﻢ»، ﻣﻌﻴّﺖ ﻋﻤﻮﻣﻲ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ، ﻛﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ: «ﻫﻮ ﻣﻌﻜﻢ ﺍﻳﻦ ﻣﺎ ﻛﻨﺘﻢ»(١٧٤) ﻧﻴﺴﺖ، ﺑﻠﻜﻪ ﻣﻌﻴّﺖ ﺧﺎﺹ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺍﻳﻨﺠﺎ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎﻱ ﻋﺰّﺕ ﻭ ﻧﺼﺮﺕ ﻭ ﻫﺪﺍﻳﺖ ﻭﻳﮋﻩ ﺍﻟﻬﻲ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﺠﺎﻫﺪﺍﻥ ﺭﺍﻩ ﺍﻭﺳﺖ.(١٧٥) ﭼﻨﺎﻧﻜﻪ ﺩﺭ ﺁﻳﺎﺕ ﺩﻳﮕﺮ ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﻫﻤﺮﺍﻫﻲ ﺧﺎﺹ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ: «ﺍﻥّ ﺍﻟﻠّﻪ ﻟﻤﻊ ﺍﻟﻤﺤﺴﻨﻴﻦ»(١٧٦)
ﻫﻨﮕﺎﻣﻲ ﻛﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﻣﺘﻌﺎﻝ ﺧﻄﺎﺏ ﺑﻪ ﻣﺆﻣﻨﺎﻥ ﻓﺮﻣﻮﺩ: «ﻭ ﺍﻧﺘﻢ ﺍﻟﺎﻋﻠﻮﻥ» ﺍﻣﻜﺎﻥ ﺩﺍﺷﺖ ﻛﻪ ﺑﺮﺧﻲ ﻣﺆﻣﻨﺎﻥ ﺑﺎ ﺩﻳﺪﻥ ﻛﻤﻲ ﻧﻔﺮﺍﺕ ﺧﻮﺩﻱ ﻭ ﻛﺜﺮﺕ ﻧﻔﺮﺍﺕ ﻭ ﺗﺠﻬﻴﺰﺍﺕ ﻭ ﻗﺪﺭﺕ ﺩﺷﻤﻦ ﺩﭼﺎﺭ ﺗﺮﺩﻳﺪ ﻭ ﺩﻭﺩﻟﻲ ﺷﻮﻧﺪ، ﻟﺬﺍ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺑﻠﺎﻓﺎﺻﻠﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩ: «ﻭﺍﻟﻠّﻪ ﻣﻌﻜﻢ».(١٧٧)
ﭘﻴﺎم ﻫﺎ:
١- ﻣﺆﻣﻦ، ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺧﻮﺩ ﺳﺴﺘﻲ ﺭﺍﻩ ﺩﻫﺪ. «ﻳﺎ ﺃﻳّﻬﺎ ﺍﻟّﺬﻳﻦ ﺁﻣﻨﻮﺍ... ﻓﻠﺎﺗﻬﻨﻮﺍ»
٢- ﺻﻠﺎﺑﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺤﻜﺎم ﺟﺒﻬﻪ ﺩﺍﺧﻠﻲ، ﺷﺮﻁ ﺍﺳﺎﺳﻲ ﭘﻴﺮﻭﺯﻱ ﺍﺳﺖ. «ﻓﻠﺎﺗﻬﻨﻮﺍ...»
٣- ﭘﻴﺸﻨﻬﺎﺩ ﺻﻠﺢ ﻭ ﺳﺎﺯﺵ، ﺍﺯ ﺟﺎﻧﺐ ﺟﺒﻬﻪ ﺍﻳﻤﺎﻥ ﻣﻄﺮﺡ ﻧﻤﻲ ﮔﺮﺩﺩ. «ﻓﻠﺎﺗﻬﻨﻮﺍ ﻭ ﺗﺪﻋﻮﺍ ﺍﻟﻲ ﺍﻟﺴﻠﻢ» (ﻭﻟﻲ ﺍﮔﺮ ﺩﺷﻤﻨﺎﻥ ﭘﻴﺸﻨﻬﺎﺩ ﺩﺍﺩﻧﺪ ﻭ ﺑﻪ ﻣﺼﻠﺤﺖ ﺑﻮﺩ ﭘﺬﻳﺮﻓﺘﻪ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ. «ﻭ ﺍﻥ ﺟﻨﺤﻮﺍ ﻟﻠﺴﻠﻢ ﻓﺎﺟﻨﺢ ﻟﻬﺎ»)
٤- ﺑﻪ ﻣﺴﻠﻤﺎﻧﺎﻥ ﺭﻭﺣﻴﻪ ﺑﺪﻫﻴﺪ ﻭ ﺍﺭﺯﺵ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺧﻮﺩﺷﺎﻥ ﺗﺬﻛّﺮ ﺩﻫﻴﺪ. «ﻭ ﺃﻧﺘﻢ ﺍﻟﺎﻋﻠﻮﻥ ﻭﺍﻟﻠّﻪ ﻣﻌﻜﻢ»
٥ - ﺍﻣﺪﺍﺩﻫﺎﻱ ﺍﻟﻬﻲ ﻫﻤﻮﺍﺭﻩ ﺑﺎ ﻣﺆﻣﻨﺎﻥ ﻣﺠﺎﻫﺪ ﺍﺳﺖ. «ﻭﺍﻟﻠّﻪ ﻣﻌﻜﻢ»
٦- ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ، ﭘﺎﺩﺍﺵ ﻣﺠﺎﻫﺪﺍﻥ ﺭﺍ ﺗﻀﻤﻴﻦ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ. «ﻭ ﻟﻦ ﻳﺘﺮﻛﻢ ﺃﻋﻤﺎﻟﻜﻢ»
اتاق مشاوره:
«١٢» ﻳَﺂ ﺃَﻳُّﻬَﺎ ﺍﻟَّﺬِﻳﻦَ ﺁﻣَﻨُﻮﺍْ ﺍﺟْﺘَﻨِﺒُﻮﺍْ ﻛَﺜِﻴﺮﺍً ﻣِّﻦَ ﺍﻟﻈَّﻦِ ّ ﺇِﻥَّ ﺑَﻌْﺾَ ﺍﻟﻈَّﻦِ ّ ﺇِﺛْﻢٌ ﻭَﻟَﺎ ﺗَﺠَﺴَّﺴُﻮﺍْ ﻭَﻟَﺎ ﻳَﻐْﺘَﺐ ﺑَّﻌْﻀُﻜُﻢ ﺑَﻌْﻀﺎً ﺃَﻳُﺤِﺐُّ ﺃَﺣَﺪُﻛُﻢْ ﺃَﻥ ﻳَﺄْﻛُﻞَ ﻟَﺤْﻢَ ﺃَﺧِﻴﻪِ ﻣَﻴْﺘﺎً ﻓَﻜَﺮِﻫْﺘُﻤُﻮﻩُ ﻭَﺍﺗَّﻘُﻮﺍْ ﺍﻟﻠَّﻪَ ﺇِﻥَّ ﺍﻟﻠَّﻪَ ﺗَﻮَّﺍﺏٌ ﺭَّﺣِﻴﻢٌ
ﺍﻱ ﻛﺴﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺍﻳﻤﺎﻥ ﺁﻭﺭﺩﻩ ﺍﻳﺪ! ﺍﺯ ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﮔﻤﺎﻥ ﻫﺎ ﺩﻭﺭﻱ ﻛﻨﻴﺪ، ﺯﻳﺮﺍ ﺑﻌﻀﻲ ﮔﻤﺎﻥ ﻫﺎ ﮔﻨﺎﻩ ﺍﺳﺖ. ﻭ (ﺩﺭ ﻛﺎﺭ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ) ﺗﺠﺴّﺲ ﻧﻜﻨﻴﺪ ﻭ ﺑﻌﻀﻲ ﺍﺯ ﺷﻤﺎ ﺩﻳﮕﺮﻱ ﺭﺍ ﻏﻴﺒﺖ ﻧﻜﻨﺪ، ﺁﻳﺎ ﻫﻴﭻ ﻳﻚ ﺍﺯ ﺷﻤﺎ ﺩﻭﺳﺖ ﺩﺍﺭﺩ ﻛﻪ ﮔﻮﺷﺖ ﺑﺮﺍﺩﺭ ﻣﺮﺩﻩ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﺨﻮﺭﺩ؟ (ﻫﺮﮔﺰ) ﺑﻠﻜﻪ ﺁﻥ ﺭﺍ ﻧﺎﭘﺴﻨﺪ ﻣﻲ ﺩﺍﻧﻴﺪ ﻭ ﺍﺯ ﺧﺪﺍ ﭘﺮﻭﺍ ﻛﻨﻴﺪ، ﻫﻤﺎﻧﺎ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺗﻮﺑﻪ ﭘﺬﻳﺮ ﻣﻬﺮﺑﺎﻥ ﺍﺳﺖ.
ﻧﻜﺘﻪ ﻫﺎ:
ﺩﺭ ﺍﺩﺍﻣﻪ ﺁﻳﻪ ﻗﺒﻞ، ﺍﻳﻦ ﺁﻳﻪ ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﻋﻮﺍﻣﻠﻲ ﭼﻮﻥ ﺳﻮءﻇﻦ، ﺗﺠﺴّﺲ ﻭ ﻏﻴﺒﺖ، ﻛﻪ ﺻﻠﺢ ﻭ ﺻﻔﺎ ﻭ ﺍﺧﻮّﺕ ﻣﻴﺎﻥ ﻣﺆﻣﻨﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻫﻢ ﻣﻲ ﺯﻧﺪ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ.
ﺩﺭ ﻗﺮﺁﻥ، ﺑﻪ ﺣﺴﻦ ﻇﻦ ﺳﻔﺎﺭﺵ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺍﺯ ﮔﻤﺎﻥ ﺑﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ ﻧﻬﻲ ﮔﺮﺩﻳﺪﻩ ﺍﺳﺖ. ﺩﺭ ﺳﻮﺭﻩ ﻱ ﻧﻮﺭ ﻣﻲ ﺧﻮﺍﻧﻴﻢ: «ﻟﻮﻟﺎ ﺍِﺫ ﺳَﻤِﻌﺘُﻤﻮﻩ ﻇَﻦّ ﺍﻟﻤﺆﻣﻨﻮﻥَ ﻭ ﺍﻟﻤﺆﻣﻨﺎﺕ ﺑﺎَﻧﻔﺴِﻬﻢ ﺧَﻴﺮﺍً»(٣٢٥) ﭼﺮﺍ ﺩﺭ ﺑﺎﺭﻩ ﻱ ﺷﻨﻴﺪﻩ ﻫﺎﻱ ﺧﻮﺩ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﺮﺩﺍﻥ ﻭ ﺯﻧﺎﻥ ﺑﺎ ﺍﻳﻤﺎﻥ، ﺣﺴﻦ ﻇﻦ ﻧﺪﺍﺭﻳﺪ؟
ﻫﻤﺎﻥ ﮔﻮﻧﻪ ﻛﻪ ﺁﻳﻪ ﻱ ﻧﻬﻢ ﺍﻳﻦ ﺳﻮﺭﻩ، ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻣﻨﻴّﺖ ﻭ ﺣﻔﻆ ﺟﺎﻥ ﻣﺮﺩم، ﻫﻤﻪ ﻱ ﻣﺴﻠﻤﺎﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﻣﺴﺌﻮﻝ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﺑﺎ ﻳﺎﻏﻲ ﻭ ﺗﺠﺎﻭﺯﮔﺮ ﺩﺍﻧﺴﺖ، ﺍﻳﻦ ﺁﻳﻪ ﻧﻴﺰ ﺑﺮﺍﻱ ﺣﻔﻆ ﺁﺑﺮﻭﻱ ﻣﺮﺩم؛ ﺳﻮءﻇﻦ، ﺗﺠﺴّﺲ ﻭ ﻏﻴﺒﺖ ﺭﺍ ﺣﺮﺍم ﻛﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ.
ﺍﻣﺮﻭﺯﻩ ﺣﻘﻮﻕ ﺩﺍﻧﺎﻥ ﺟﻬﺎﻥ، ﺍﺯ ﺣﻘﻮﻕ ﺑﺸﺮ ﺣﺮﻑ ﻣﻲ ﺯﻧﻨﺪ، ﻭﻟﻲ ﺍﺳﻠﺎم ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺋﻠﻲ ﺍﺯ ﻗﺒﻴﻞ ﺗﻤﺴﺨﺮ، ﺗﺤﻘﻴﺮ، ﺗﺠﺴّﺲ ﻭ ﻏﻴﺒﺖ ﺗﻮﺟّﻪ ﺩﺍﺭﺩ ﻛﻪ ﺣﻘﻮﻕ ﺩﺍﻧﺎﻥ ﺍﺯ ﺁﻥ ﻏﺎﻓﻠﻨﺪ.
ﻫﻴﭻ ﮔﻨﺎﻫﻲ ﻣﺜﻞ ﻏﻴﺒﺖ ﺑﻪ ﺩﺭّﻧﺪﮔﻲ ﺑﻲ ﺭﺣﻤﺎﻧﻪ ﺗﺸﺒﻴﻪ ﻧﺸﺪﻩ ﺍﺳﺖ. ﺁﺭﻱ، ﺣﺘّﻲ ﺣﻴﻮﺍﻧﺎﺕ ﺩﺭﻧﺪﻩ ﻫﻢ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻫﻢ ﺟﻨﺲ ﺧﻮﺩ ﺗﻌﺮّﺽ ﻧﻤﻲ ﻛﻨﺪ.
ﺍﻗﺴﺎم ﺳﻮء ﻇﻦ ﻭ ﺑﺪﮔﻤﺎﻧﻲ
ﺳﻮء ﻇﻦ ﺍﻗﺴﺎﻣﻲ ﺩﺍﺭﺩ ﻛﻪ ﺑﻌﻀﻲ ﭘﺴﻨﺪﻳﺪﻩ ﻭ ﺑﺮﺧﻲ ﻧﺎﭘﺴﻨﺪ ﺍﺳﺖ:
١. ﺳﻮءﻇﻦ ﺑﻪ ﺧﺪﺍ، ﭼﻨﺎﻧﻜﻪ ﺩﺭ ﺣﺪﻳﺚ ﻣﻲ ﺧﻮﺍﻧﻴﻢ: ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺗﺮﺱ ﺧﺮﺝ ﻭﻣﺨﺎﺭﺝ ﺯﻧﺪﮔﻲ ﺍﺯﺩﻭﺍﺝ ﻧﻤﻲ ﻛﻨﺪ، ﺩﺭ ﺣﻘﻴﻘﺖ ﺑﻪ ﺧﺪﺍ ﺳﻮء ﻇﻦ ﺩﺍﺭﺩ؛ ﮔﻮﻳﺎ ﺧﻴﺎﻝ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﺍﮔﺮ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﺎﺷﺪ ﺧﺪﺍ ﻗﺎﺩﺭ ﺍﺳﺖ ﺭﺯﻕ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺑﺪﻫﺪ، ﻭﻟﻲ ﺍﮔﺮ ﻫﻤﺴﺮ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ، ﺧﺪﺍ ﻗﺪﺭﺕ ﻧﺪﺍﺭﺩ. ﺍﻳﻦ ﺳﻮءﻇﻦ، ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻬﻲ ﺍﺳﺖ.
٢. ﺳﻮء ﻇﻦ ﺑﻪ ﻣﺮﺩم، ﻛﻪ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺁﻳﻪ ﺍﺯ ﺁﻥ ﻧﻬﻲ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
٣. ﺳﻮء ﻇﻦ ﺑﻪ ﺧﻮﺩ، ﻛﻪ ﻣﻮﺭﺩ ﺳﺘﺎﻳﺶ ﺍﺳﺖ. ﺯﻳﺮﺍ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺧﻮﺩ ﺣﺴﻦ ﻇﻦ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﻫﻤﻪ ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﻲ ﻋﻴﺐ ﺑﭙﻨﺪﺍﺭﺩ. ﺣﻀﺮﺕ ﻋﻠﻲ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎم ﺩﺭ ﺑﺮﺷﻤﺮﺩﻥ ﺻﻔﺎﺕ ﻣﺘّﻘﻴﻦ ﺩﺭ ﺧﻄﺒﻪ ﻫﻤﺎم ﻣﻲ ﻓﺮﻣﺎﻳﺪ: ﻳﻜﻲ ﺍﺯ ﻛﻤﺎﻟﺎﺕ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺑﺎﺗﻘﻮﺍ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺧﻮﺩﺷﺎﻥ ﺳﻮء ﻇﻦ ﺩﺍﺭﻧﺪ.
ﺁﺭﻱ، ﺍﻓﺮﺍﺩﻱ ﻛﻪ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﻲ ﻋﻴﺐ ﻣﻲ ﺩﺍﻧﻨﺪ، ﺩﺭ ﺣﻘﻴﻘﺖ ﻧﻮﺭ ﻋﻠﻢ ﻭ ﺍﻳﻤﺎﻧﺸﺎﻥ ﻛﻢ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﺎ ﻧﻮﺭ ﻛﻢ، ﺍﻧﺴﺎﻥ ﭼﻴﺰﻱ ﻧﻤﻲ ﺑﻴﻨﺪ. ﺍﮔﺮ ﺷﻤﺎ ﺑﺎ ﻳﻚ ﭼﺮﺍﻍ ﻗﻮّﻩ ﻭﺍﺭﺩ ﺳﺎﻟﻨﻲ ﺑﺰﺭﮒ ﺷﻮﻳﺪ، ﺟﺰ ﺍﺷﻴﺎﻱ ﺑﺰﺭﮒ ﭼﻴﺰﻱ ﺭﺍ ﻧﻤﻲ ﺑﻴﻨﻴﺪ، ﻭﻟﻲ ﺍﮔﺮ ﺑﺎ ﻧﻮﺭ ﻗﻮﻱ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﭘﺮژﻛﺘﻮﺭ ﻭﺍﺭﺩ ﺳﺎﻟﻦ ﺷﺪﻳﺪ، ﺣﺘّﻲ ﺍﮔﺮ ﭼﻮﺏ ﻛﺒﺮﻳﺖ ﻳﺎ ﺳﻨﺠﺎﻗﻲ ﺩﺭ ﺳﺎﻟﻦ ﺑﺎﺷﺪ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﻴﺪ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺑﺒﻴﻨﻴﺪ.
ﺍﻓﺮﺍﺩﻱ ﻛﻪ ﻧﻮﺭ ﺍﻳﻤﺎﻧﺸﺎﻥ ﻛﻢ ﺍﺳﺖ، ﺟﺰ ﮔﻨﺎﻫﺎﻥ ﺑﺰﺭﮒ ﭼﻴﺰﻱ ﺑﻪ ﻧﻈﺮﺷﺎﻥ ﻧﻤﻲ ﺁﻳﺪ ﻭ ﻟﺬﺍ ﮔﺎﻫﻲ ﻣﻲ ﮔﻮﻳﻨﺪ: ﻣﺎ ﻛﻪ ﻛﺴﻲ ﺭﺍ ﻧﻜﺸﺘﻪ ﺍﻳﻢ! ﺍﺯ ﺩﻳﻮﺍﺭ ﺧﺎﻧﻪ ﺍﻱ ﻛﻪ ﺑﺎﻟﺎ ﻧﺮﻓﺘﻪ ﺍﻳﻢ! ﻭ ﮔﻨﺎﻩ ﺭﺍ ﺗﻨﻬﺎ ﺍﻳﻦ ﻗﺒﻴﻞ ﻛﺎﺭﻫﺎ ﻣﻲ ﭘﻨﺪﺍﺭﻧﺪ، ﺍﻣّﺎ ﺍﮔﺮ ﻧﻮﺭ ﺍﻳﻤﺎﻥ ﺯﻳﺎﺩ ﺑﺎﺷﺪ، ﺗﻤﺎم ﻟﻐﺰﺵ ﻫﺎﻱ ﺭﻳﺰ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﻧﻴﺰ ﻣﻲ ﺑﻴﻨﻨﺪ ﻭ ﺑﻪ ﺩﺭﮔﺎﻩ ﺧﺪﺍ ﻧﺎﻟﻪ ﻭ ﺍﺳﺘﻐﻔﺎﺭ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ.
ﺍﮔﺮ ﻛﺴﻲ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺧﻮﺩ ﺧﻮﺵ ﺑﻴﻦ ﺷﺪ، ﻫﺮﮔﺰ ﺗﺮﻗّﻲ ﻧﻤﻲ ﻛﻨﺪ. ﺍﻭ ﻣﺜﻞ ﻛﺴﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺍﺋﻤﺎً ﺑﻪ ﭘﺸﺖ ﺳﺮ ﺧﻮﺩ ﻭ ﺑﻪ ﺭﺍﻫﻬﺎﻱ ﻃﻲ ﺷﺪﻩ ﻧﮕﺎﻩ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﻭ ﺑﻪ ﺁﻥ ﻣﻐﺮﻭﺭ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ، ﻭﻟﻲ ﺍﮔﺮ ﺑﻪ ﺟﻠﻮ ﻧﮕﺎﻩ ﻛﻨﺪ ﻭ ﺭﺍﻫﻬﺎﻱ ﻧﺮﻓﺘﻪ ﺭﺍ ﺑﺒﻴﻨﺪ، ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺩﺍﻧﺴﺖ ﻛﻪ ﻧﺮﻓﺘﻪ ﻫﺎ ﭼﻨﺪ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺭﺍﻫﻬﺎﻱ ﺭﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ!
ﺗﻮﺟّﻪ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﻧﻜﺘﻪ ﻟﺎﺯم ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻌﻨﺎﻱ ﺣﺴﻦ ﻇﻦ؛ ﺳﺎﺩﮔﻲ، ﺯﻭﺩﺑﺎﻭﺭﻱ، ﺳﻄﺤﻲ ﻧﮕﺮﻱ ﻭ ﻏﻔﻠﺖ ﺍﺯ ﺗﻮﻃﺌﻪ ﻫﺎ ﻭ ﺷﻴﻄﻨﺖ ﻫﺎ ﻧﻴﺴﺖ. ﺍُﻣّﺖ ﺍﺳﻠﺎﻣﻲ ﻫﺮﮔﺰ ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﺣﺴﻦ ﻇﻦ ﻫﺎﻱ ﻧﺎﺑﺠﺎ، ﺩﭼﺎﺭ ﻏﻔﻠﺖ ﺷﺪﻩ ﻭﺩﺭ ﺩﺍم ﺻﻴﺎﺩﺍﻥ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﻴﺮﺩ.
ﻏﻴﺒﺖ ﻭ ﭘﻴﺎﻣﺪﻫﺎﻱ ﺁﻥ
ﻏﻴﺒﺖ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺩﺭ ﻏﻴﺎﺏ ﺷﺨﺼﻲ ﭼﻴﺰﻱ ﺑﮕﻮﻳﺪ ﻛﻪ ﻣﺮﺩم ﺍﺯ ﺁﻥ ﺧﺒﺮ ﻧﺪﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ ﻭ ﺍﮔﺮ ﺁﻥ ﺷﺨﺺ ﺑﺸﻨﻮﺩ، ﻧﺎﺭﺍﺣﺖ ﺷﻮﺩ.(٣٢٦)
ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩ: ﺩﺳﺖ ﺍﺯ ﺳﺮ ﻣﺮﺩﻩ ﻫﺎ ﺑﺮﺩﺍﺭﻳﺪ ﻭ ﺑﺪﻱ ﻫﺎﻱ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﺎﺯﮔﻮ ﻧﻜﻨﻴﺪ، ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﻣُﺮﺩ، ﺧﻮﺑﻲ ﻫﺎﻳﺶ ﺭﺍ ﺑﻴﺎﻥ ﻛﻨﺪ.(٣٢٧)
ﺍﻣﺎم ﺻﺎﺩﻕ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎم ﻓﺮﻣﻮﺩ: ﻏﻴﺒﺖ ﻛﻨﻨﺪﻩ ﺍﮔﺮ ﺗﻮﺑﻪ ﻛﻨﺪ، ﺁﺧﺮﻳﻦ ﻛﺴﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻭﺍﺭﺩ ﺑﻬﺸﺖ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﻭ ﺍﮔﺮ ﺗﻮﺑﻪ ﻧﻜﻨﺪ، ﺍﻭّﻟﻴﻦ ﻛﺴﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺩﻭﺯﺥ ﺑﺮﺩﻩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.(٣٢٨)
ﺍﻣﺎم ﺭﺿﺎ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎم ﺍﺯ ﺍﻣﺎم ﺳﺠﺎﺩ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎم ﻧﻘﻞ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﻛﻪ ﻫﺮ ﻛﺲ ﺍﺯ ﺭﻳﺨﺘﻦ ﺁﺑﺮﻭﻱ ﻣﺴﻠﻤﺎﻧﺎﻥ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺣﻔﻆ ﻛﻨﺪ، ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺩﺭ ﻗﻴﺎﻣﺖ ﻟﻐﺰﺷﻬﺎﻱ ﺍﻭ ﺭﺍ ﻧﺎﺩﻳﺪﻩ ﻣﻲ ﮔﻴﺮﺩ.(٣٢٩)
ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺍﻛﺮم ﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩﻧﺪ: ﻫﺮ ﻛﺲ ﺯﻥ ﻳﺎ ﻣﺮﺩﻱ ﺭﺍ ﻏﻴﺒﺖ ﻛﻨﺪ، ﺗﺎ ﭼﻬﻞ ﺭﻭﺯ ﻧﻤﺎﺯ ﻭ ﺭﻭﺯﻩ ﺍﺵ ﭘﺬﻳﺮﻓﺘﻪ ﻧﻤﻲ ﺷﻮﺩ.(٣٣٠)
ﭘﻴﺎﻣﺒﺮﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩﻧﺪ: ﺩﺭ ﻗﻴﺎﻣﺖ ﻫﻨﮕﺎﻣﻲ ﻛﻪ ﻧﺎﻣﻪ ﻱ ﺍﻋﻤﺎﻝ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺑﻪ ﺩﺳﺖ ﺍﻭ ﺩﺍﺩﻩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ، ﻋﺪّﻩ ﺍﻱ ﻣﻲ ﮔﻮﻳﻨﺪ: ﭼﺮﺍ ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﺧﻮﺏ ﻣﺎ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺛﺒﺖ ﻧﺸﺪﻩ ﺍﺳﺖ؟ ﺑﻪ ﺁﻧﻬﺎ ﮔﻔﺘﻪ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ: ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ، ﻧﻪ ﭼﻴﺰﻱ ﺭﺍ ﻛﻢ ﻭ ﻧﻪ ﭼﻴﺰﻱ ﺭﺍ ﻓﺮﺍﻣﻮﺵ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ، ﺑﻠﻜﻪ ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﺧﻮﺏ ﺷﻤﺎ ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﻏﻴﺒﺘﻲ ﻛﻪ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﻳﺪ ﺍﺯ ﺑﻴﻦ ﺭﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ. ﺩﺭ ﻣﻘﺎﺑ
ﻞ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺩﻳﮕﺮﻱ
، ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﻧﻴﻚ ﻓﺮﺍﻭﺍﻧﻲ ﺩﺭ ﻧﺎﻣﻪ ﻱ ﻋﻤﻞ ﺧﻮﺩ ﻣﻲ ﺑﻴﻨﻨﺪ ﻭ ﮔﻤﺎﻥ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﭘﺮﻭﻧﺪﻩ ﺍﺯ ﺁﻧﺎﻥ ﻧﻴﺴﺖ، ﺑﻪ ﺁﻧﻬﺎ ﻣﻲ ﮔﻮﻳﻨﺪ: ﺑﻪ ﻭﺍﺳﻄﻪ ﻱ ﻏﻴﺒﺖ ﺷﺪﻥ، ﻧﻴﻜﻲ ﻫﺎﻱ ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﺷﻤﺎ ﺭﺍ ﻏﻴﺒﺖ ﻛﺮﺩﻩ، ﺑﺮﺍﻱ ﺷﻤﺎ ﺛﺒﺖ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.(٣٣١)
ﺳﺆﺍﻝ: ﭼﺮﺍ ﺩﺭ ﺭﻭﺍﻳﺎﺕ ﻛﻴﻔﺮ ﻳﻚ ﻟﺤﻈﻪ ﻏﻴﺒﺖ ﻛﺮﺩﻥ، ﻣﺤﻮﺭ ﻧﺎﺑﻮﺩﻱ ﻋﺒﺎﺩﺍﺕ ﭼﻨﺪ ﺳﺎﻟﻪ ﻱ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺑﻴﺎﻥ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ؟ ﺁﻳﺎ ﺍﻳﻦ ﻧﻮﻉ ﻛﻴﻔﺮ ﻋﺎﺩﻟﺎﻧﻪ ﺍﺳﺖ؟
ﭘﺎﺳﺦ: ﻫﻤﺎﻥ ﮔﻮﻧﻪ ﻛﻪ ﻏﻴﺒﺖ ﻛﻨﻨﺪﻩ ﺩﺭ ﻳﻚ ﻟﺤﻈﻪ، ﺁﺑﺮﻭﻳﻲ ﺭﺍ ﻛﻪ ﻣﺆﻣﻦ ﺳﺎﻝ ﻫﺎ ﺑﻪ ﺩﺳﺖ ﺁﻣﺪﻩ ﻣﻲ ﺭﻳﺰﺩ، ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﻫﻢ ﻋﺒﺎﺩﺍﺗﻲ ﺭﺍ ﻛﻪ ﺍﻭ ﺳﺎﻝ ﻫﺎ ﺑﺪﺳﺖ ﺁﻭﺭﺩﻩ ﺍﺯ ﺑﻴﻦ ﻣﻲ ﺑﺮﺩ. ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﻣﺤﻮ ﻋﺒﺎﺩﺍﺕ ﭼﻨﺪﺳﺎﻟﻪ، ﻳﻚ ﻛﻴﻔﺮ ﻋﺎﺩﻟﺎﻧﻪ ﺍﺳﺖ.
ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﺩﺭ ﺁﺧﺮﻳﻦ ﺳﻔﺮ ﺧﻮﺩ ﺑﻪ ﻣﻜّﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩﻧﺪ: ﺧﻮﻥ ﻭ ﻣﺎﻝ ﻭ ﺁﺑﺮﻭﻱ ﻣﺴﻠﻤﺎﻥ، ﻣﺤﺘﺮم ﺍﺳﺖ، ﻫﻤﺎﻥ ﮔﻮﻧﻪ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﻣﺎﻩ ﺫﻱ ﺍﻟﺤﺠﺔ ﻭ ﺍﻳﻦ ﺍﻳﺎم ﺣﺞ ﻣﺤﺘﺮم ﺍﺳﺖ.(٣٣٢)
ﺩﺭ ﺭﻭﺍﻳﺎﺕ، ﻧﺎم ﻏﻴﺒﺖ ﻛﻨﻨﺪﻩ ﺩﺭ ﻛﻨﺎﺭ ﻛﺴﻲ ﺁﻣﺪﻩ ﻛﻪ ﺩﺍﺋﻤﺎً ﺷﺮﺍﺏ ﻣﻲ ﺧﻮﺭﺩ. «ﺗﺤﺮم ﺍﻟﺠَﻨّﺔ ﻋﻠﻲ ﺍﻟﻤﻐﺘﺎﺏ ﻭ ﻣُﺪﻣِﻦ ﺍﻟﺨﻤﺮ»(٣٣٣) ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﻏﻴﺒﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﻭ ﺷﺮﺍﺏ ﻣﻲ ﻧﻮﺷﺪ، ﺍﺯ ﺑﻬﺸﺖ ﻣﺤﺮﻭم ﺍﺳﺖ.
ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺭﻭﺍﻳﺎﺕ، ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﻋﻴﻮﺏ ﺑﺮﺍﺩﺭ ﺩﻳﻨﻲ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﭘﻲ ﮔﻴﺮﻱ (ﻭ ﺑﺮﺍﻱ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ ﻧﻘﻞ) ﻛﻨﺪ، ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺯﺷﺘﻲ ﻫﺎﻱ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺁﺷﻜﺎﺭ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ.(٣٣٤)
ﭘﻴﺎﻣﺒﺮﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩﻧﺪ: ﻳﻚ ﺩﺭﻫﻢ ﺭﺑﺎ، ﺍﺯ ﺳﻲ ﻭ ﺷﺶ ﺯﻧﺎ ﺑﺪﺗﺮ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﺰﺭﮒ ﺗﺮﻳﻦ ﺭﺑﺎ، ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ ﺑﺎ ﺁﺑﺮﻭﻱ ﻣﺴﻠﻤﺎﻥ ﺍﺳﺖ.(٣٣٥)
ﺩﺭ ﺣﺪﻳﺚ ﻣﻲ ﺧﻮﺍﻧﻴﻢ: ﻧﺸﺴﺘﻦ ﺩﺭ ﻣﺴﺠﺪ ﺑﻪ ﺍﻧﺘﻈﺎﺭ ﻧﻤﺎﺯِ ﺟﻤﺎﻋﺖ، ﻋﺒﺎﺩﺕ ﺍﺳﺖ ﺍﻟﺒﺘّﻪ ﻣﺎﺩﺍﻣﻲ ﻛﻪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﻏﻴﺒﺖ ﻧﺸﻮﺩ.(٣٣٦)
ﭘﻴﺎﻣﺒﺮﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﺩﺭ ﺁﺧﺮﻳﻦ ﺧﻄﺒﻪ ﺧﻮﺩ ﺩﺭ ﻣﺪﻳﻨﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩﻧﺪ: ﺍﮔﺮ ﻛﺴﻲ ﻏﻴﺒﺖ ﻛﻨﺪ، ﺭﻭﺯﻩ ﻱ ﺍﻭ ﺑﺎﻃﻞ ﺍﺳﺖ.(٣٣٧) ﻳﻌﻨﻲ ﺍﺯ ﺑﺮﻛﺎﺕ ﻭﺁﺛﺎﺭ ﻣﻌﻨﻮﻳﻲ ﻛﻪ ﻳﻚ ﺭﻭﺯﻩ ﺩﺍﺭ ﺑﺮﺧﻮﺭﺩﺍﺭ ﺍﺳﺖ، ﻣﺤﺮﻭم ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.
ﺍﮔﺮ ﺍﺯ ﺑﺪﻥ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺯﻧﺪﻩ ﻗﻄﻌﻪ ﺍﻱ ﺟﺪﺍ ﺷﻮﺩ، ﺍﻣﻜﺎﻥ ﭘﺮ ﺷﺪﻥ ﺟﺎﻱ ﺁﻥ ﻫﺴﺖ، ﻭﻟﻲ ﺍﮔﺮ ﺍﺯ ﻣﺮﺩﻩ ﭼﻴﺰﻱ ﻛﻨﺪﻩ ﺷﻮﺩ، ﺟﺎﻱ ﺁﻥ ﻫﻤﭽﻨﺎﻥ ﺧﺎﻟﻲ ﻣﻲ ﻣﺎﻧﺪ. ﻏﻴﺒﺖ، ﺑﺮﺩﻥ ﺁﺑﺮﻭﻱ ﻣﺮﺩم ﺍﺳﺖ ﻭ ﺁﺑﺮﻭ ﻛﻪ ﺭﻓﺖ ﺩﻳﮕﺮ ﺟﺒﺮﺍﻥ ﻧﻤﻲ ﺷﻮﺩ. «ﻟﺤﻢ ﺍﺧﻴﻪ ﻣﻴﺘﺎً»
ﺟﺒﺮﺍﻥ ﻏﻴﺒﺖ
ﺑﺮﺍﻱ ﺟﺒﺮﺍﻥ ﻏﻴﺒﺖ ﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﺩﺭ ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻣﺮﺗﻜﺐ ﺷﺪﻩ ﺍﻳﻢ، ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﻛﻪ ﻏﻴﺒﺖ ﺷﻮﻧﺪﻩ ﺯﻧﺪﻩ ﻭ ﺩﺭ ﻗﻴﺪ ﺣﻴﺎﺕ ﺍﺳﺖ؛ ﺍﮔﺮ ﺑﻪ ﺍﻭ ﺑﮕﻮﻳﻴﻢ ﻛﻪ ﻣﺎ ﻏﻴﺒﺖ ﺗﻮ ﺭﺍ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﻳﻢ ﻧﺎﺭﺍﺣﺖ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ، ﺑﻪ ﮔﻔﺘﻪ ﺑﻌﻀﻲ ﻣﺮﺍﺟﻊ ﺗﻘﻠﻴﺪ(٣٣٨)، ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺍﻭ ﮔﻔﺖ، ﺑﻠﻜﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻴﻦ ﺧﻮﺩ ﻭ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺗﻮﺑﻪ ﻛﺮﺩ ﻭ ﺍﮔﺮ ﺍﻣﻜﺎﻥ ﺩﺳﺘﺮﺳﻲ ﺑﻪ ﺷﻨﻮﻧﺪﮔﺎﻥ ﻏﻴﺒﺖ ﺍﺳﺖ، ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪ ﺍﻱ ﺑﺎ ﺫﻛﺮ ﺧﻴﺮ ﻭ ﺗﻜﺮﻳﻢ ﺁﻥ ﻓﺮﺩ، ﺗﺤﻘﻴﺮ ﮔﺬﺷﺘﻪ ﺭﺍ ﺟﺒﺮﺍﻥ ﻛﻨﻴﻢ ﻭ ﺍﮔﺮ ﻏﻴﺒﺖ ﺷﻮﻧﺪﻩ ﻧﺎﺭﺍﺣﺖ ﻧﻤﻲ ﺷﻮﺩ، ﺍﺯ ﺧﻮﺩ ﺍﻭ ﺣﻠﺎﻟﻴّﺖ ﺑﺨﻮﺍﻫﻴﻢ؛ ﺍﻣﺎ ﺍﮔﺮ ﻏﻴﺒﺖ ﺷﻮﻧﺪﻩ ﺍﺯ ﺩﻧﻴﺎ ﺭﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ، ﺑﺎﻳﺪ ﺗﻮﺑﻪ ﻛﺮﺩﻩ ﻭ ﺍﺯ ﺩﺭﮔﺎﻩ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﻋﺬﺭﺧﻮﺍﻫﻲ ﻛﻨﻴﻢ ﻛﻪ ﺍﻟﺒﺘّﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺗﻮﺑﻪ ﭘﺬﻳﺮ ﻭ ﺑﺨﺸﻨﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
ﺷﻴﺦ ﻃﻮﺳﻲ ﺩﺭ ﺷﺮﺡ ﺗﺠﺮﻳﺪ، ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺣﺪﻳﺜﻲ ﺍﺯ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﻣﻲ ﻓﺮﻣﺎﻳﺪ: ﺍﮔﺮ ﻏﻴﺒﺖ ﺷﻮﻧﺪﻩ، ﻏﻴﺒﺖ ﺭﺍ ﺷﻨﻴﺪﻩ ﺍﺳﺖ، ﺟﺒﺮﺍﻥ ﺁﻥ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻧﺰﺩ ﺍﻭ ﺑﺮﻭﻳﻢ ﻭ ﻋﺬﺭﺧﻮﺍﻫﻲ ﻛﺮﺩﻩ ﻭ ﺣﻠﺎﻟﻴّﺖ ﺑﺨﻮﺍﻫﻴﻢ، ﺍﻣّﺎ ﺍﮔﺮ ﻧﺸﻨﻴﺪﻩ ﺍﺳﺖ، ﺑﺎﻳﺪ ﻫﺮﮔﺎﻩ ﻳﺎﺩﻱ ﺍﺯ ﻏﻴﺒﺖ ﺷﻮﻧﺪﻩ ﻛﺮﺩﻳﻢ، ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻭ ﺍﺳﺘﻐﻔﺎﺭ ﻧﻤﺎﻳﻴﻢ. «ﺍﻥّ ﻛﻔّﺎﺭﺓ ﺍﻟﻐﻴﺒﺔ ﺃﻥ ﺗﺴﺘﻐﻔﺮ ﻟﻤَﻦ ﺍﻏﺘﺒﺘَﻪ ﻛﻠّﻤﺎ ﺫﻛﺮﺗَﻪ»(٣٣٩)
ﻣﻮﺍﺭﺩ ﺟﻮﺍﺯ ﻏﻴﺒﺖ
ﺩﺭ ﻣﻮﺍﺭﺩﻱ، ﻏﻴﺒﺖ ﻛﺮﺩﻥ ﺟﺎﻳﺰ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺑﻌﻀﻲ ﺍﺯ ﺁﻧﻬﺎ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻣﻲ ﻛﻨﻴﻢ:
١. ﺩﺭ ﻣﻘﺎم ﻣﺸﻮﺭﺕ ﺩﺭ ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﻣﻬﻢ؛ ﻳﻌﻨﻲ ﺍﮔﺮ ﺷﺨﺼﻲ ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻱ ﺩﻳﮕﺮﻱ ﺩﺭ ﻣﻮﺭﺩ ﺍﺯﺩﻭﺍﺝ ﻭ ﮔﺰﻳﻨﺶ ﻭ ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ ﺩﺍﺩﻥ ﻭ... ﻣﺸﻮﺭﺕ ﺧﻮﺍﺳﺖ، ﻣﺎ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﻴﻢ ﻋﻴﺐ ﻫﺎﻱ ﺁﻥ ﻓﺮﺩ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻣﺸﻮﺭﺕ ﻛﻨﻨﺪﻩ ﺑﮕﻮﻳﻴﻢ.
٢. ﺑﺮﺍﻱ ﺭﺩّ ﺳﺨﻦ ﻭ ﻋﻘﻴﺪﻩ ﻱ ﺑﺎﻃﻞِ ﺍﺷﺨﺎﺻﻲ ﻛﻪ ﺩﺍﺭﺍﻱ ﭼﻨﻴﻦ ﺍﻋﺘﻘﺎﺩﺍﺗﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﻧﻘﻞ ﺳﺨﻦ ﻭ ﻋﻴﺐ ﺳﺨﻦ ﺁﻧﻬﺎ ﺟﺎﻳﺰ ﺍﺳﺖ، ﺗﺎ ﻣﺒﺎﺩﺍ ﻣﺮﺩم ﺩﻧﺒﺎﻟﻪ ﺭﻭ ﺁﻧﻬﺎ ﺷﻮﻧﺪ.
٣. ﺑﺮﺍﻱ ﮔﻮﺍﻫﻲ ﺩﺍﺩﻥ ﻧﺰﺩ ﻗﺎﺿﻲ، ﺑﺎﻳﺪ ﺣﻘﻴﻘﺖ ﺭﺍ ﮔﻔﺖ ﮔﺮﭼﻪ ﻏﻴﺒﺖ ﺑﺎﺷﺪ.
٤. ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻇﻬﺎﺭ ﻣﻈﻠﻮﻣﻴّﺖ، ﺑﻴﺎﻥ ﻛﺮﺩﻥ ﻇﻠﻢ ﻇﺎﻟﻢ ﻣﺎﻧﻌﻲ ﻧﺪﺍﺭﺩ.
٥. ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﺑﺪﻭﻥ ﺣﻴﺎ ﻭ ﺁﺷﻜﺎﺭﺍ ﮔﻨﺎﻩ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ، ﻏﻴﺒﺖ ﺍﻭ ﻣﺎﻧﻌﻲ ﻧﺪﺍﺭﺩ ﻧﺪﺍﺭﺩ.
٦. ﺑﺮﺍﻱ ﺭﺩّ ﺍﺩﻋﺎﻫﺎﻱ ﭘﻮﭺ، ﻏﻴﺒﺖ ﻣﺎﻧﻌﻲ ﻧﺪﺍﺭﺩ. ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﻣﻲ ﮔﻮﻳﺪ: ﻣﻦ ﻣﺠﺘﻬﺪم، ﺩﻛﺘﺮم، ﺳﻴّﺪم، ﻭ ﻣﺎ ﻣﻲ ﺩﺍﻧﻴﻢ ﻛﻪ ﺍﻭ ﺍﻫﻞ ﺍﻳﻦ ﺻﻔﺎﺕ ﻧﻴﺴﺖ، ﺟﺎﻳﺰ ﺍﺳﺖ ﺑﻪ ﻣﺮﺩم ﺁﮔﺎﻫﻲ ﺩﻫﻴﻢ ﺗﺎ ﻓﺮﻳﺐ ﻧﺨﻮﺭﻧﺪ.
ﺷﻨﻴﺪﻥ ﻏﻴﺒﺖ
ﻭﻇﻴﻔﻪ ﺷﻨﻮﻧﺪﻩ، ﮔﻮﺵ ﻧﺪﺍﺩﻥ ﺑﻪ ﻏﻴﺒﺖ ﻭﺩﻓﺎﻉ ﺍﺯ ﻣﺆﻣﻦ ﺍﺳﺖ. ﺩﺭ ﺣﺪﻳﺚ ﻣﻲ ﺧﻮﺍﻧﻴﻢ: «ﺍﻟﺴّﺎﻛﺖُ ﺷَﺮﻳﻚُ ﺍﻟﻘﺎﺋﻞ»(٣٤٠) ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﻏﻴﺒﺖ ﺭﺍ ﺑﺸﻨﻮﺩ ﻭ ﺳﻜﻮﺕ ﻛﻨﺪ، ﺷﺮﻳﻚِ ﺟﺮم ﮔﻮﻳﻨﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
ﭘﻴﺎﻣﺒﺮﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩ: ﻫﺮ ﻛﺲ ﻏﻴﺒﺘﻲ ﺭﺍ ﺑﺸﻨﻮﺩ ﻭ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺭﺩّ ﻛﻨﺪ، ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﻫﺰﺍﺭ ﺑﺎﺏ ﺷﺮّ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺩﻧﻴﺎ ﻭ ﺁﺧﺮﺕ ﺑﺮ ﺍﻭ ﻣﻲ ﺑﻨﺪﺩ، ﻭﻟﻲ ﺍﮔﺮ ﺳﺎﻛﺖ ﺑﻮﺩ ﻭ ﮔﻮﺵ ﺩﺍﺩ، ﮔﻨﺎﻩ ﮔﻮﻳﻨﺪﻩ ﻧﻴﺰ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻭ ﺛﺒﺖ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ. ﻭ ﺍﮔﺮ ﺑﺘﻮﺍﻧﺪ ﻏﻴﺒﺖ ﺷﻮﻧﺪﻩ ﺭﺍ ﻳﺎﺭﻱ ﻛﻨﺪ، ﻭﻟﻲ ﻳﺎﺭﻱ ﻧﻜﻨﺪ، ﺩﺭ ﺩﻭ ﺩﻧﻴﺎ ﺧﻮﺍﺭ ﻭ ﺫﻟﻴﻞ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.(٣٤١)
ﺩﺭ ﺭﻭﺍﻳﺘﻲ، ﻏﻴﺒﺖ ﻛﺮﺩﻥ؛ ﻛﻔﺮ ﻭ ﺷﻨﻴﺪﻥ ﻭ ﺭﺍﺿﻲ ﺑﻮﺩﻥ ﺑﻪ ﺁﻥ، ﺷﺮﻙ ﺩﺍﻧﺴﺘﻪ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.(٣٤٢)
ﺩﺭ ﺁﻳﻪ ﻱ ٣٦ ﺳﻮﺭﻩ ﺍﺳﺮﺍء ﻣﻲ ﺧﻮﺍﻧﻴﻢ: «ﺍﻥّ ﺍﻟﺴّﻤﻊ ﻭ ﺍﻟﺒﺼﺮ ﻭﺍﻟﻔﺆﺍﺩ ﻛﻞّ ﺍﻭﻟﺌﻚ ﻛﺎﻥ ﻋﻨﻪ ﻣﺴﺌﻮﻟﺎ» ﻫﺮ ﻳﻚ ﺍﺯ ﮔﻮﺵ ﻭ ﭼﺸﻢ ﻭ ﺩﻝ ﺍﻧﺴﺎﻥ، ﺩﺭ ﻗﻴﺎﻣﺖ ﻣﻮﺭﺩ ﺑﺎﺯﺧﻮﺍﺳﺖ ﻗﺮﺍﺭ ﻣﻲ ﮔﻴﺮﻧﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﻣﺎ ﺣﻖ ﺷﻨﻴﺪﻥ ﻫﺮ ﺣﺮﻓﻲ ﺭﺍ ﻧﺪﺍﺭﻳﻢ.
ﭘﻴﺎم ﻫﺎ:
١- ﺍﻳﻤﺎﻥ، ﺗﻌﻬّﺪﺁﻭﺭ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﺎﻳﺪ ﺍﺯ ﻳﻚ ﺳﺮﻱ ﺍﻓﻜﺎﺭ ﻭ ﺍﻋﻤﺎﻝ ﺩﻭﺭﻱ ﻧﻤﺎﻳﺪ. «ﻳﺎ ﺍﻳّﻬﺎ ﺍﻟّﺬﻳﻦ ﺁﻣﻨﻮﺍ ﺍﺟﺘﻨﺒﻮﺍ...» (ﺍﻳﻤﺎﻥ، ﺑﺎ ﺳﻮءﻇﻦ ﻭ ﺗﺠﺴّﺲ ﻭ ﻏﻴﺒﺖ ﺳﺎﺯﮔﺎﺭ ﻧﻴﺴﺖ.)
٢- ﺑﺮﺍﻱ ﺩﻭﺭﻱ ﺍ
ﺯ ﮔﻨﺎﻫﺎﻥ ﺣﺘﻤﻲ،
ﺑﺎﻳﺪ ﺍﺯ ﮔﻨﺎﻫﺎﻥ ﺍﺣﺘﻤﺎﻟﻲ ﺍﺟﺘﻨﺎﺏ ﻛﻨﻴﻢ. (ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﺍﺯ ﺁﻧﺠﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﺑﺮﺧﻲ ﮔﻤﺎﻥ ﻫﺎ ﮔﻨﺎﻩ ﺍﺳﺖ، ﺑﺎﻳﺪ ﺍﺯ ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﮔﻤﺎﻥ ﻫﺎ، ﺩﻭﺭﻱ ﻛﻨﻴﻢ.) «ﺍﺟﺘﻨﺒﻮﺍ ﻛﺜﻴﺮﺍً... ﺍﻥّ ﺑﻌﺾ ﺍﻟﻈﻦ ﺍﺛﻢ»
٣- ﺩﺭ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﻱ ﺍﻳﻤﺎﻧﻲ، ﺍﺻﻞ ﺑﺮ ﺍﻋﺘﻤﺎﺩ، ﻛﺮﺍﻣﺖ ﻭ ﺑﺮﺍﺋﺖ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻫﺎ ﺍﺳﺖ. «ﺍﻥّ ﺑﻌﺾ ﺍﻟﻈﻦ ﺍﺛﻢ»
٤- ﺑﺮﺍﻱ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮﻱ ﺍﺯ ﻏﻴﺒﺖ ﺑﺎﻳﺪ ﺯﻣﻴﻨﻪ ﻫﺎﻱ ﻏﻴﺒﺖ ﺭﺍ ﻣﺴﺪﻭﺩ ﻛﺮﺩ. (ﺭﺍﻩ ﻭﺭﻭﺩ ﺑﻪ ﻏﻴﺒﺖ، ﺍﻭّﻝ ﺳﻮء ﻇﻦ ﻭ ﺳﭙﺲ ﭘﻴﮕﻴﺮﻱ ﻭ ﺗﺠﺴّﺲ ﺍﺳﺖ، ﻟﺬﺍ ﻗﺮﺁﻥ ﺑﻪ ﻫﻤﺎﻥ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻧﻬﻲ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ.) «ﺍﺟﺘﻨﺒﻮﺍ ﻛﺜﻴﺮﺍً ﻣﻦ ﺍﻟﻈﻦ... ﻟﺎﺗﺠﺴﺴﻮﺍ ﻭﻟﺎ ﻳﻐﺘﺐ»
٥ - ﮔﻨﺎﻩ، ﮔﺮﭼﻪ ﺩﺭ ﻇﺎﻫﺮ ﺷﻴﺮﻳﻦ ﻭ ﺩﻟﻨﺸﻴﻦ ﺍﺳﺖ، ﻭﻟﻲ ﺩﺭ ﺩﻳﺪ ﺑﺎﻃﻨﻲ ﻭ ﻣﻠﻜﻮﺗﻲ، ﺧﺒﺎﺛﺖ ﻭ ﺗﻨﻔّﺮﺁﻭﺭ ﺍﺳﺖ. «ﻳﺄﻛﻞ ﻟﺤﻢ ﺍﺧﻴﻪ ﻣﻴﺘﺎً» (ﺑﺎﻃﻦ ﻏﻴﺒﺖ، ﺧﻮﺭﺩﻥ ﮔﻮﺷﺖ ﻣﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻫﻴﭻ ﮔﻨﺎﻫﻲ ﺍﻳﻦ ﻧﻮﻉ ﺗﻌﺒﻴﺮ ﺑﻜﺎﺭ ﻧﺮﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ.)
٦- ﺍﺯ ﺷﻴﻮﻩ ﻫﺎﻱ ﺗﺒﻠﻴﻎ ﻭ ﺗﺮﺑﻴﺖ، ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻣﺜﺎﻝ ﻭ ﺗﻤﺜﻴﻞ ﺍﺳﺖ. «ﺃﻳﺤﺐّ ﺍﺣﺪﻛﻢ...»
٧- ﺩﺭ ﺷﻴﻮﻩ ﻧﻬﻲ ﺍﺯ ﻣﻨﻜﺮ، ﺍﺯ ﺗﻌﺒﻴﺮﺍﺕ ﻋﺎﻃﻔﻲ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﻨﻴﻢ. «ﻟﺎﻳﻐﺘﺐ... ﺃﻳﺤﺐّ ﺍﺣﺪﻛﻢ ﺍﻥ ﻳﺄﻛﻞ ﻟﺤﻢ ﺍﺧﻴﻪ»
٨ - ﻏﻴﺒﺖ ﻭ ﺑﺪﮔﻮﻳﻲ ﺍﺯ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ ﺣﺮﺍم ﺍﺳﺖ، ﺍﺯ ﻫﺮ ﺳﻦّ ﻭ ﻧﮋﺍﺩ ﻭ ﻣﻘﺎﻣﻲ ﻛﻪ ﺑﺎﺷﺪ.«ﻟﺎﻳﻐﺘﺐ...» («ﺍﺣﺪﻛﻢ» ﺷﺎﻣﻞ ﻛﻮﭼﻚ ﻭ ﺑﺰﺭﮒ، ﻣﺸﻬﻮﺭ ﻭ ﮔﻤﻨﺎم، ﻋﺎﻟﻢ ﻭ ﺟﺎﻫﻞ، ﺯﻥ ﻭ ﻣﺮﺩ ﻭ... ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.)
٩- ﻣﺮﺩم ﺑﺎﺍﻳﻤﺎﻥ، ﺑﺮﺍﺩﺭ ﻭ ﻫﻢ ﺧﻮﻥ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮﻧﺪ. «ﻟﺤﻢ ﺍﺧﻴﻪ»
١٠- ﻫﻤﺎﻥ ﮔﻮﻧﻪ ﻛﻪ ﻣﺮﺩﻩ ﻗﺪﺭﺕ ﺩﻓﺎﻉ ﺍﺯ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﻧﺪﺍﺭﺩ، ﺷﺨﺼﻲ ﻛﻪ ﻣﻮﺭﺩ ﻏﻴﺒﺖ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ، ﭼﻮﻥ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﻴﺴﺖ، ﻗﺪﺭﺕ ﺩﻓﺎﻉ ﻧﺪﺍﺭﺩ. «ﻣﻴﺘﺎً»
١١- ﻏﻴﺒﺖ ﻛﺮﺩﻥ، ﻧﻮﻋﻲ ﺩﺭّﻧﺪﮔﻲ ﺍﺳﺖ. «ﻳﺄﻛﻞ ﻟﺤﻢ ﺍﺧﻴﻪ ﻣﻴﺘﺎً»
١٢- ﻏﻴﺒﺖ، ﺑﺎ ﺗﻘﻮﺍ ﺳﺎﺯﮔﺎﺭﻱ ﻧﺪﺍﺭﺩ. «ﻟﺎﻳﻐﺘﺐ... ﻭﺍﺗّﻘﻮﺍ ﺍﻟﻠَّﻪ»
١٣- ﺗﻘﻮﺍ، ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺳﻮﻱ ﺗﻮﺑﻪ ﺳﻮﻕ ﻣﻲ ﺩﻫﺪ. «ﻭﺍﺗّﻘﻮﺍ ﺍﻟﻠَّﻪ ﺍﻥ ﺍﻟﻠّﻪ ﺗﻮّﺍﺏ»
١٤- ﺩﺭ ﺍﺳﻠﺎم ﺑﻦ ﺑﺴﺖ ﻭﺟﻮﺩ ﻧﺪﺍﺭﺩ، ﺑﺎ ﺗﻮﺑﻪ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﮔﻨﺎﻩ ﮔﺬﺷﺘﻪ ﺭﺍ ﺟﺒﺮﺍﻥ ﻛﺮﺩ. «ﻟﺎﻳﻐﺘﺐ... ﺍﻥ ﺍﻟﻠَّﻪ ﺗﻮّﺍﺏ ﺭﺣﻴﻢ»
١٥- ﻋﺬﺭﭘﺬﻳﺮﻱ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ، ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺑﺎ ﺭﺣﻤﺖ ﺍﺳﺖ. «ﺗﻮّﺍﺏ ﺭﺣﻴﻢ»
١٦- ﺗﻮﺑﻪ ﭘﺬﻳﺮﻱ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ، ﺟﻠﻮﻩ ﺍﻱ ﺍﺯ ﺭﺣﻤﺖ ﺍﻭﺳﺖ. «ﺗﻮّﺍﺏ ﺭﺣﻴﻢ»
خداقوت به خادمین مردم
خواهشا" شهرداری محترم منطقه ۲ توجهی هم به وضعیت اسفناک بلوار توس بویژه توس ۳۳ داشته باشد.
شده جولانگاه افاغنه جهت نگهداری و فروش گوسفند و ذبح و سلاخی در محل و .....
واقعا" جای تاسف داره
هم از منظر عمومی و هم از لحاظ بهداشت محیط و خطرات جمع شدن سگ های ولگرد در منطقه و شیوع بیماری و جمع شدن پشه و مگس و ...
#مردم_مظلوم_پایین_شهر
#مردم_انقلابی_پایین_شهر
«٣٨» ﺃَﻟَّﺎ ﺗَﺰِﺭُ ﻭَﺍﺯِﺭَﺓٌ ﻭِﺯْﺭَ ﺃُﺧْﺮَﻱ «٣٩» ﻭَﺃَﻥ ﻟَّﻴْﺲَ ﻟِﻠْﺈِﻧﺴَﺎﻥِ ﺇِﻟَّﺎ ﻣَﺎ ﺳَﻌَﻲ
(ﺩﺭ ﻛﺘﺐ ﺁﺳﻤﺎﻧﻲ ﺁﻣﺪﻩ ﺍﺳﺖ) ﻫﻴﭻ ﻛﺲ ﺑﺎﺭ ﺩﻳﮕﺮﻱ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻋﻬﺪﻩ ﻧﺨﻮﺍﻫﺪ ﮔﺮﻓﺖ. ﻭ ﺍﻳﻦ ﻛﻪ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺟﺰ ﺁﻧﭽﻪ ﺗﻠﺎﺵ ﻛﺮﺩﻩ، (ﺑﻬﺮﻩ ﺩﻳﮕﺮﻱ) ﻧﻴﺴﺖ.
«٤٠» ﻭَﺃَﻥَّ ﺳَﻌْﻴَﻪُ ﺳَﻮْﻑَ ﻳُﺮَﻱ «٤١» ﺛُﻢَّ ﻳُﺠْﺰَﺍﻩُ ﺍﻟْﺠَﺰَﺁءَ ﺍﻟْﺄَﻭْﻓَﻲ
ﻭ ﺍﻳﻦ ﻛﻪ ﺗﻠﺎﺵ ﻭ ﺳﻌﻲ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺯﻭﺩﻱ ﺑﻪ ﻭﻱ ﺑﻨﻤﺎﻳﻨﺪ. ﺳﭙﺲ ﺟﺰﺍﻱ ﻛﺎﻣﻞ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺍﻭ ﺑﺪﻫﻨﺪ.
ﻧﻜﺘﻪ ﻫﺎ:
ﺁﻳﺎﺕ ٣٨ ﺗﺎ ٥٤، ﺗﻌﺎﻟﻴﻢِ ﻛﺘﺎﺏ ﻫﺎﻱ ﺍﺑﺮﺍﻫﻴﻢ ﻭ ﻣﻮﺳﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻮﺭﺩ ﻗﺒﻮﻝ ﺍﺳﻠﺎم ﺍﺳﺖ.
«ﻭِﺯﺭ» ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎﻱ ﺑﺎﺭ ﺳﻨﮕﻴﻦ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﮔﻨﺎﻩ ﻧﻴﺰ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺣﻘﻴﻘﺖ ﺑﺎﺭ ﺳﻨﮕﻴﻨﻲ ﺍﺳﺖ، ﮔﻔﺘﻪ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ. «ﻭﺯﻳﺮ» ﻛﺴﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎﺭ ﺳﻨﮕﻴﻦ ﺍﺩﺍﺭﻩ ﻣﻤﻠﻜﺖ ﺭﺍ ﺑﺮ ﺩﻭﺵ ﻣﻲ ﮔﻴﺮﺩ.
ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺗﻮﺳﻂ ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﻧﻴﻚ، ﺑﺪﻱ ﻫﺎ ﺭﺍ ﻣﺤﻮ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ ﻭ ﻳﺎ ﺑﺎ ﺗﻮﺑﻪ ﻭ ﺍﺳﺘﻐﻔﺎﺭ ﻣﻲ ﺑﺨﺸﺪ ﻭ ﻳﺎ ﺑﺪﻱ ﻫﺎ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺧﻮﺑﻲ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ، ﺍﻣّﺎ ﺑﺎﺭﮔﻨﺎﻩ ﻛﺴﻲ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻧﺎﺣﻖ ﺑﻪ ﺩﻭﺵ ﺩﻳﮕﺮﻱ ﻗﺮﺍﺭ ﻧﻤﻲ ﺩﻫﺪ.
ﻫﻨﮕﺎﻣﻲ ﻛﻪ ﺧﻠﻴﻔﻪ ﺩﻭم ﺩﺳﺘﻮﺭ ﺩﺍﺩ ﺯﻥ ﺣﺎﻣﻠﻪ ﺍﻱ ﺭﺍ ﻛﻪ ﻣﺮﺗﻜﺐ ﺯﻧﺎ ﺷﺪﻩ ﺑﻮﺩ، ﺳﻨﮕﺴﺎﺭ ﻛﻨﻨﺪ، ﺣﻀﺮﺕ ﻋﻠﻲ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎم ﻓﺮﻣﻮﺩ: ﻓﺮﺯﻧﺪﻱ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺷﻜﻢ ﺩﺍﺭﺩ ﭼﻪ ﮔﻨﺎﻫﻲ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﺎ ﺗﻜﻴﻪ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺁﻳﻪ «ﻭ ﻟﺎﺗﺰﺭ ﻭﺍﺯﺭﺓ ﻭﺯﺭ ﺍﺧﺮﻱ» ﻓﺮﻣﻮﺩ: ﺻﺒﺮ ﻛﻨﻴﺪ ﺗﺎ ﭘﺲ ﺍﺯ ﺯﺍﻳﻤﺎﻥ ﺣﻜﻢ ﺍﺟﺮﺍ ﺷﻮﺩ.(٥٨٠)
ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩ: ﮔﻨﺎﻩ ﻭﺍﻟﺪﻳﻦ ﺯﻧﺎﻛﺎﺭ ﺑﺮ ﻋﻬﺪﻩ ﻓﺮﺯﻧﺪﻱ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺯﻧﺎ ﻣﺘﻮﻟﺪ ﺷﺪﻩ ﻧﻤﻲ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺳﭙﺲ ﺁﻳﻪ «ﻟﺎﺗﺰﺭ ﻭﺍﺯﺭﺓ...» ﺭﺍ ﺗﻠﺎﻭﺕ ﻓﺮﻣﻮﺩﻧﺪ.(٥٨١)
ﺳﺆﺍﻝ: ﺁﻳﻪ «ﻭ ﺃﻥ ﻟﻴﺲ ﻟﻠﺎﻧﺴﺎﻥ ﺍﻟﺎّ ﻣﺎ ﺳﻌﻲ» ﻣﻲ ﮔﻮﻳﺪ: ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺑﻬﺮﻩ ﺍﻱ ﻧﻴﺴﺖ ﻣﮕﺮ ﺁﻧﭽﻪ ﺗﻠﺎﺵ ﻛﺮﺩﻩ ﺑﺎﺷﺪ، ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺁﻳﺎﺕ ﻭ ﺭﻭﺍﻳﺎﺕ ﺩﻳﮕﺮ ﻣﻲ ﺧﻮﺍﻧﻴﻢ ﻛﻪ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﮔﺎﻫﻲ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ﺷﻔﺎﻋﺖ، ﺑﻪ ﺑﻬﺸﺖ ﻭﺍﺭﺩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.
ﭘﺎﺳﺦ: ﺍﻭﻟﺎّ ﺍﻳﻦ ﺁﻳﻪ ﺩﺭ ﺭﺩّ ﺗﻔﻜّﺮ ﺟﺎﻫﻠﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ ﻣﻲ ﮔﻔﺘﻨﺪ: ﺍﮔﺮ ﻓﻠﺎﻥ ﻣﺒﻠﻎ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻣﻦ ﺑﺪﻫﻲ، ﻣﻦ ﺑﺎﺭ ﮔﻨﺎﻩ ﺗﻮ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻋﻬﺪﻩ ﻣﻲ ﮔﻴﺮم. ﻗﺮﺁﻥ ﻛﺮﻳﻢ ﻓﺮﻣﻮﺩ: ﻫﻴﭻ ﻛﺲ ﺑﺎﺭ ﮔﻨﺎﻩ ﻛﺴﻲ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻋﻬﺪﻩ ﻧﻤﻲ ﮔﻴﺮﺩ ﻭ ﺑﺮﺍﻱ ﻫﺮ ﻛﺲ ﻛﺎﺭ ﻭ ﺗﻠﺎﺵ ﺧﻮﺩﺵ ﺛﺒﺖ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.
ﺛﺎﻧﻴﺎً ﺁﻳﻪ، ﻧﻈﺮ ﺑﻪ ﻋﺪﻝ ﺍﻟﻬﻲ ﺩﺍﺭﺩ ﻧﻪ ﻓﻀﻞ ﺍﻟﻬﻲ، ﻳﻌﻨﻲ ﻃﺒﻖ ﻋﺪﻝ، ﺑﺎﻳﺪ ﻛﻴﻔﺮ ﻭ ﭘﺎﺩﺍﺵ ﻫﺮ ﻛﺲ ﺑﻪ ﻣﻘﺪﺍﺭ ﺗﻠﺎﺵ ﺍﻭ ﺑﺎﺷﺪ، ﻭﻟﻲ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺍﺯ ﻓﻀﻞ ﺧﻮﺩ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﻟﻄﻒ ﻛﻨﺪ ﻭ ﭘﺎﺩﺍﺵ ﺭﺍ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺩﻫﺪ ﻭ ﻳﺎ ﻛﻴﻔﺮ ﺭﺍ ﻛﻢ ﻛﻨﺪ. «ﻭ ﻳﺰﻳﺪﻫﻢ ﻣﻦ ﻓﻀﻠﻪ»(٥٨٢)
ﺛﺎﻟﺜﺎً: ﺍﮔﺮ ﺩﺭ ﺭﻭﺍﻳﺎﺕ ﻣﻲ ﺧﻮﺍﻧﻴﻢ ﻛﻪ ﻫﺮﻛﺲ ﺳﻨﺖ ﺧﻮﺏ ﻳﺎ ﺑﺪﻱ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﭘﺎﻳﻪ ﮔﺬﺍﺭﻱ ﻛﻨﺪ، ﺩﺭ ﭘﺎﺩﺍﺵ ﻭ ﻛﻴﻔﺮ ﺗﻤﺎم ﻛﺴﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺁﻥ ﺭﺍﻩ ﺭﺍ ﺭﻓﺘﻪ ﺍﻧﺪ، ﺷﺮﻳﻚ ﺍﺳﺖ، ﺍﻳﻦ ﻣﻌﻨﺎ ﺑﺎ ﺁﻳﻪ «ﻟﻴﺲ ﻟﻠﺎﻧﺴﺎﻥ ﺍﻟﺎ ﻣﺎ ﺳﻌﻲ» ﻣﻨﺎﻓﺎﺗﻲ ﻧﺪﺍﺭﺩ، ﺯﻳﺮﺍ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻛﻨﻨﺪﻩ ﺧﻂ ﺣﻖ ﻭ ﺑﺎﻃﻞ ﻧﻴﺰ ﺑﺎ ﻭﺍﺳﻄﻪ ﻱ ﺩﻟﺎﻟﺖ ﻭ ﺭﺍﻫﻨﻤﺎﻳﻲ ﻳﺎ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻣﻘﺪّﻣﺎﺕ ﻭ ﺍﻣﻜﺎﻧﺎﺕ ﻳﺎ ﺗﺒﻠﻴﻐﺎﺕ ﻭ ﺗﺸﻮﻳﻘﺎﺕ ﻭ ﻳﺎ ﺣﻤﺎﻳﺖ ﻫﺎﻱ ﺩﻳﮕﺮ ﻣﺎﺩﻱ ﻭ ﻣﻌﻨﻮﻱ، ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﻏﻴﺮ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻧﻮﻋﻲ ﺗﻠﺎﺵ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻬﺮﻩ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺍﺯ ﺁﻥ ﭘﺎﺩﺍﺵ ﺑﻲ ﺟﻬﺖ ﻧﻴﺴﺖ، ﭼﻨﺎﻧﻜﻪ ﺍﮔﺮ ﺷﺨﺼﻲ ﺩﺭ ﺧﻂ ﺻﺤﻴﺢ ﻧﺒﻮﺩ، ﻣﺸﻤﻮﻝ ﺷﻔﺎﻋﺖ ﻧﻤﻲ ﺷﺪ.
ﺩﺭ ﺭﻭﺍﻳﺎﺕ ﻣﻲ ﺧﻮﺍﻧﻴﻢ ﻛﻪ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﭘﺲ ﺍﺯ ﻣﺮﮒ ﺍﺯ ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﻧﻴﻚ ﻓﺮﺯﻧﺪ ﺻﺎﻟﺢ ﺧﻮﺩ ﻳﺎ ﻛﺘﺎﺏ ﻭ ﻣﻮﻗﻮﻓﺎﺗﻲ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺍﻭ ﺑﻪ ﻳﺎﺩﮔﺎﺭ ﻣﺎﻧﺪﻩ، ﻛﺎﻣﻴﺎﺏ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.(٥٨٣) ﻭ ﻳﺎ ﺩﺭ ﺑﻬﺸﺖ، ﻧﺴﻞ ﺻﺎﻟﺢ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺑﻪ ﺍﻭ ﻣﻠﺤﻖ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.(٥٨٤) ﻳﺎ ﺍﺯ ﻛﺎﺭ ﺧﻴﺮﻱ ﻛﻪ ﺳﻔﺎﺭﺵ ﻭ ﻭﺻﻴﺖ ﻛﺮﺩﻩ، ﺑﻬﺮﻩ ﻣﻨﺪ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.(٥٨٥)
ﺩﺭ ﺗﻤﺎم ﺍﻳﻦ ﻣﻮﺍﺭﺩ ﮔﺮﭼﻪ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻣﺴﺘﻘﻴﻤﺎً ﺳﻌﻲ ﻭ ﺗﻠﺎﺷﻲ ﻧﻜﺮﺩﻩ، ﻭﻟﻲ ﻏﻴﺮ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ﺗﺮﺑﻴﺖ ﻓﺮﺯﻧﺪ ﺻﺎﻟﺢ، ﻭﻗﻒ، ﻭﺻﻴﺖ ﻳﺎ ﻛﺘﺎﺏ ﺧﻮﺑﻲ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻳﺎﺩﮔﺎﺭ ﮔﺬﺍﺷﺘﻪ، ﻧﻘﺶ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺍﺳﺖ.
ﭘﻴﺎم ﻫﺎ:
١- ﻛﻴﻔﺮ ﻭ ﭘﺎﺩﺍﺵ ﺍﻟﻬﻲ ﻋﺎﺩﻟﺎﻧﻪ ﺍﺳﺖ. «ﻟﺎﺗﺰﺭ ﻭﺍﺯﺭﺓ ﻭﺯﺭ ﺍُﺧﺮﻱ»
٢- ﺑﻪ ﺍﺗﻜﺎﻱ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ، ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﮔﺮﻓﺘﺎﺭ ﺧﻠﺎﻑ ﻧﻜﻨﻴﺪ ﻛﻪ ﺁﻧﺎﻥ ﺑﺎﺭ ﺷﻤﺎ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺩﻭﺵ ﻧﺨﻮﺍﻫﻨﺪ ﻛﺸﻴﺪ. «ﻟﺎﺗﺰﺭ ﻭﺍﺯﺭﺓ ﻭﺯﺭ ﺍُﺧﺮﻱ»
٣- ﺩﺭ ﻋﺰﻝ ﻭ ﻧﺼﺐ ﻫﺎ، ﺍﻧﺤﺮﺍﻓﺎﺕ ﺑﺴﺘﮕﺎﻥ ﻭ ﻧﺰﺩﻳﻜﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﭘﺎﻱ ﻣﺮﺩم ﻧﮕﺬﺍﺭﻳﺪ.
«ﻟﺎ ﺗﺰﺭ ﻭﺍﺯﺭﺓ ﻭﺯﺭ ﺍُﺧﺮﻱ»
٤- ﻫﺴﺘﻲ، ﻣﻴﺪﺍﻥ ﺗﻠﺎﺵ ﻭ ﻛﺎﺭ ﻭ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﮔﻴﺮﻱ ﺍﺳﺖ. «ﻭ ﺃﻥ ﻟﻴﺲ ﻟﻠﺎﻧﺴﺎﻥ ﺍﻟﺎّ ﻣﺎ ﺳﻌﻲ»
٥ - ﻣﺎ ﻣﻜﻠّﻒ ﺑﻪ ﺍﻧﺠﺎم ﻭﻇﻴﻔﻪ ﺍﻳﻢ، ﻧﻪ ﺣﺼﻮﻝ ﻧﺘﻴﺠﻪ. ﺳﻌﻲ ﻭ ﺗﻠﺎﺵ ﻭﻇﻴﻔﻪ ﻣﺎﺳﺖ. «ﺍﻟﺎّ ﻣﺎ ﺳﻌﻲ»
٦- ﺍﻳﻤﺎﻥ ﺑﻪ ﺑﻘﺎﻱ ﻋﻤﻞ ﻭ ﻧﻈﺎم ﻋﺎﺩﻟﺎﻧﻪ ﻛﻴﻔﺮ ﻭ ﭘﺎﺩﺍﺵ، ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺭﻓﺘﺎﺭ ﺧﻮﺩ، ﻫﻢ ﺩﻟﮕﺮم ﻭ ﺗﺸﻮﻳﻖ ﻭ ﻫﻢ ﻣﺤﺘﺎﻁ ﻭ ﻣﺴﺌﻮﻝ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ. «ﻭ ﺍﻥّ ﺳﻌﻴﻪ ﺳﻮﻑ ﻳﺮﻱ»
٧- ﻫﻴﭻ ﻋﻤﻠﻲ ﺩﺭ ﻫﺴﺘﻲ ﻣﺤﻮ ﻧﻤﻲ ﺷﻮﺩ. «ﺳﻌﻴﻪ ﺳﻮﻑ ﻳﺮﻱ»
٨ - ﻧﻴﻜﻮﻛﺎﺭﺍﻥ ﺩﺭ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﭘﺎﺩﺍﺵ ﻛﺎﺭ ﺧﻮﺩ، ﻋﺠﻠﻪ ﻧﻜﻨﻨﺪ. «ﺳﻮﻑ ﻳﺮﻱ»
٩- ﺩﻧﻴﺎ، ﻇﺮﻓﻴّﺖ ﺟﺰﺍﻱ ﻛﺎﻣﻞ ﺭﺍ ﻧﺪﺍﺭﺩ ﻭ ﺑﺎﻳﺪ ﻗﻴﺎﻣﺘﻲ ﺑﺎﺷﺪ ﺗﺎ ﺣﻖ ﻣﻄﻠﺐ ﺍﺩﺍ ﺷﻮﺩ. «ﺛﻢ ﻳﺠﺰﺍﻩ ﺍﻟﺠﺰﺍء ﺍﻟﺎﻭﻓﻲ»
١٠- ﺍﻗﺪﺍم ﺍﻧﺴﺎﻥ، ﺑﺎ ﭘﺎﺩﺍﺵ ﻫﺎﻱ ﺑﻬﺘﺮﻱ ﭘﺎﺳﺦ ﺩﺍﺩﻩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ. «ﻭَﻓّﻲ... ﺃﻭﻓﻲ»
١١- ﮔﺮﭼﻪ ﺩﺭ ﺩﻧﻴﺎ ﻧﻴﺰ ﻣﺠﺎﺯﺍﺕ ﻫﺎﻳﻲ ﻫﺴﺖ، ﺍﻣّﺎ ﻣﺠﺎﺯﺍﺕ ﻛﺎﻣﻞ ﺩﺭ ﻗﻴﺎﻣﺖ ﺍﺳﺖ. «ﺍﻟﺠﺰﺍء ﺍﻟﺎﻭﻓﻲ»
١٢- ﻗﻴﺎﻣﺖ ﺩﺍﺭﺍﻱ ﻣﺮﺍﺣﻞ ﻭ ﻣﻮﺍﻗﻒ ﻣﺘﻌﺪّﺩﻱ ﺍﺳﺖ. (ﺍﺯ ﻛﻠﻤﻪ «ﺳﻮﻑ» ﻭ «ﺛﻢّ» ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺷﻬﻮﺩ ﻋﻤﻞ ﺑﺎ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺟﺰﺍﻱ ﻋﻤﻞ ﻣﺘﻔﺎﻭﺕ ﺍﺳﺖ.)