دشمن زیاد و دوست کم
از کتاب دعوات راوندی
هنگامی که امیرالمؤمنین به نهروان آمد جویای احول جمیل بن بصیهری کاتب انوشیروان شد. گفتند: هنوز زنده است. دستور داد او را به حضور بیاورند. چون او را آوردند متوجه شد حواسّ او به جز بینائی اش سالم است و ذهن او را خالص، و ذوق وی را کامل یافت. از او پرسید: ای جمیل شایسته است انسان چگونه باشد؟ گفت: باید دوست کم و دشمن زیاد داشته باشد. امام به او گفت: چیز جدیدی ابداع کرده ای ای جمیل! مردم همگی اتفاق نظر دارند که داشتن دوستان زیاد شایسته تر است. گفت: آنگونه که آنان میپندارند نیست، زیرا هرگاه دوستان مکلف به تلاش برای نیاز انسان شوند، آنگونه که شایسته و بایسته است اقدام نمی کنند و ضرب المثلی که در این باره وجود دارد این است که گویند: «به خاطر دریانوردان زیاد، کشتی غرق شد». امیرالمؤمنین گفت: این مسأله را آزمودم و درستی آن را فهمیدم، اما سود و منفعت دشمنانِ زیاد در چیست؟ گفت: هرگاه دشمنان انسان زیاد شوند، انسان همیشه احتیاط پیشه کرده و مراقب است چیزی بر زبان نیاورد که به خاطر آن سرزنش شود، یا اینکه لغزشی از وی سر بزند که به سبب آن مواخذه شود، در نتیجه با این وضعیت همیشه از اشتباهات و لغزشها به دور میماند. امیرالمؤمنین علیه السلام سخنان او را نیکو و پسندیده شمرد.
لَمَّا نَزَلَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ النَّهْرَوَانَ سَأَلَ عَنْ جَمِیلِ بْنِ بصیهری کَاتِبِ [أَ] نُوشِیرَوَانَ فَقِیلَ: إِنَّهُ بَعْدُ حَیٌّ یُرْزَقُ فَأَمَرَ بِإِحْضَارِهِ فَلَمَّا حَضَرَ وَجَدَ حَوَاسَّهُ کُلَّهَا سَالِمَةً إِلَّا الْبَصَرَ، وَ [وَجَدَ] ذِهْنَهُ صَافِیاً وَ قَرِیحَتَهُ تَامَّةً فَسَأَلَهُ کَیْفَ یَنْبَغِی لِلْإِنْسَانِ یَا جَمِیلُ أَنْ یَکُونَ! قَالَ: یَجِبُ أَنْ یَکُونَ قَلِیلَ الصَّدِیقِ کَثِیرَ الْعَدُوِّ. قَالَ: أَبْدَعْتَ یَا جَمِیلُ فَقَدْ أَجْمَعَ النَّاسُ عَلَی أَنَّ کَثْرَةَ الْأَصْدِقَاءِ أَوْلَی.
فَقَالَ لَیْسَ الْأَمْرُ عَلَی مَا ظَنُّوا فَإِنَّ الْأَصْدِقَاءَ إِذَا کُلِّفُوا السَّعْیَ فِی حَاجَةِ الْإِنْسَانِ لَمْ یَنْهَضُوا بِهَا کَمَا یَجِبُ وَ یَنْبَغِی وَ الْمَثَلُ فِیهِ [هُوَ قَوْلُهُمْ] «مِنْ کَثْرَةِ الْمَلَّاحِینَ غَرِقَتِ السَّفِینَةُ» فَقَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ: قَدِ امْتَحَنْتَ هَذَا فَوَجَدْتَهُ صَوَاباً فَمَا مَنْفَعَةُ کَثْرَةِ الْأَعْدَاءِ! فَقَالَ: إِنَّ الْأَعْدَاءَ إِذَا کَثُرُوا یَکُونُ الْإِنْسَانُ أَبَداً مُتَحَرِّزاً مُتَحَفِّظاً أَنْ یَنْطِقَ بِمَا یُؤْخَذُ عَلَیْهِ أَوْ تَبْدُرَ مِنْهُ زَلَّةٌ یُؤْخَذُ عَلَیْهَا فَیَکُونُ أَبَداً عَلَی هَذِهِ الْحَالَةِ سَلِیماً مِنَ الْخَطَایَا وَ الزَّلَلِ. فَاسْتَحْسَنَ ذَلِکَ [مِنْهُ] أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ عَلَیْهِ السَّلَامُ.
کلام خدا را در زندگی مان مرور کنیم:
چه بسا چیزى را #خوش ندارید؛
و آن براى شما #بهتر است...
و بسا چیزى را #دوست دارید!
و آن براى شما #بدتر است...
و خدا #مى_داند و شما #نمى_دانید...
عَسَى أَن تَکْرَهُواْ شَیْئًا
وَهُوَ خَیْرٌ لَّکُمْ
وَعَسَى أَن تُحِبُّواْ شَیْئًا
وَهُوَ شَرٌّ لَّکُمْ
وَاللّهُ یَعْلَمُ وَأَنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ....
سوره بقره / آیه 216
باید به مشکلات به گونه ای نگاه کنیم که #شاکی نباشیم!
و شاکر باشیم تا بتوانیم شیرین #بندگی کنیم...
#الهی
#دل کـاش جـز مسـیر #تو راهـی بلـد نبـود...
📌روز جهانی کودک
امام #صادق(ع) به یکی از فرزندان خود فرمود:
«فرزندم، هرگاه می خواهی با دیگران #دیدار کنی، با #خوبان دیدار کن و بَدان را ملاقات نکن؛ زیرا، #بَدها، مانند صخره ای هستند که آب از آن نمی جوشد و چون درختی هستند که برگ سبز نمی دهد و مانند زمینی هستند که سبزه در آن نمی روید.»
🌱کودکان را فراموش نکنیم و به آنان تربیتی یاد دهیم که انسانیت و عقلانیت و دیانت را به ارث ببرند. رنج بشریت از فراموش کردن تربیت کودکان است.
ثواب عظیم آشنا کردن مردم با امام زمان (عج الله تعالی فرجه الشریف)
حضرت امام سجاد علیهالسلام فرمودند: خداوند متعال به سوی حضرت موسی علیهالسلام وحی فرستادند: «ای موسی! اگر به سویم بنده فراری مرا برگردانی، یا گمراهی را به سوی من بر گردانی، بهتر است برای تو از عبادت صد سال که روزهایش را روزه بداری و شب هایش نماز به پا داری. حضرت موسی علیه السلام گفتند: پروردگارا! بنده گریخته کیست؟ فرمودند: معصیت کاری که از فرمان ما تجاوز کرده. گفتند: کیست آن گم شونده از در خانه تو؟ فرمودند: نادانی که امام زمانش (علیه السلام) را نشناسد، در حالی که تو او را برایش معرفی میکنی و میشناسانی...»
بحارالأنوار، ج ۲، ص ۴
مستدرک الوسائل، ج ۱۷، ص ۳۱۹
💠آیت الله ناصری دولت آبادی
🔸در مجالس گناه نرو آقا! تو را که اعدام نمیکنند،فامیل است كه باشد.
مجلسی که رضای حق در آن نیست(به هر عنوان که میخواهد باشد)از مجلس بلند شو برو بیرون.
ماندن تو، وزر و وبال است.
اگر بر این اشخاص عذاب نازل بشود، تو هم جزء آنها هستی که معذّب خواهی بود.
میگوید: «ما که حرفی نزدیم،ما که گناه نكردیم،فقط آنجا بودیم».
عجب!
کربلا هم همینطور بود.
یک عدهای حضرت اباعبدالله علیه السلام را شهید کردند.
عده دیگری هم که پشتیبان و پشت جبهه بودند، آنها هم هیچ کاری نکردند؛ اما در آن عرصه حضور داشتند.
آنها هم، عذاب كسانی را دارند كه حضرت را شهید کردند نشستن تو در این جلسه، تأیید و امضای كار اهل مجلس است.
✍آیتالله بهجت (ره):
الحمدلله واضح و آشکار است که مخالفین ائمه علیهمالسلام مخالف علم و عقل هستند! هرجای دنیا اگر شخصی بود که مانند حضرت امام جواد علیهالسلام هزاران مسأله علمی را در یک مجلس حل میکرد و جواب صحیح میداد، به او جایزه میدادند، نه اینکه به او حسد بورزند و با او دشمنی کنند و سرانجام او را بکشند!
📚 در محضر بهجت، ج٢، ص٣٣
همان طور که امیرالمؤمنین (علیه الصّلاة و السّلام) فرموده بود: « ان الحق لا یعرف بالرّجال؛ اعرف الحق تعرف اهله »؛با چهرهها نمیشود حق را تشخیص داد. یک چهرهی موجه محترم است، مورد قبول است، مورد تکریم است؛ اما او نمیتواند شاخص حق باشد. گاهی چهرهی موجهی مثل بعضی از صحابهی پیغمبر راه را عوضی میروند، اشتباه میکنند. باید حق را شناخت، باید راه را تشخیص داد تا بفهمیم این شخص حق است یا باطل. هر که از این راه رفت، حق است؛ هر که از راه حق نرفت، مردود است. حق را باید شناخت...
امام - کسی که پدر همهی این جریان بود، حق حیات به گردن جامعه و این حرکت عظیم داشت - فرمودند اگر من از اسلام جدا شوم، مردم از من رو برخواهند گرداند. شاخص، اسلام است؛ شاخص، اشخاص نیستند؛ این حرف امام (رضوان اللَّه علیه) است. او به ما یاد داد که راه را تشخیص بدهیم، حرکت صحیح را تشخیص بدهیم، نقشهی دشمن را بفهمیم و بخوانیم تا بتوانیم بفهمیم کدام کار در جهت دشمن و در خط دشمن است و کدام کار در ضد اوست.
رهبر انقلاب
89/8/2
📌 امت #پیامبر......
رسول مهربانی حضرت #محمد صل الله علیه وآله فرمود:
🌍امت من مادامی که به یکدیگر،
1⃣ #محبت ورزند،
2⃣ #امانتدار باشند،
3⃣از #حرام بپرهیزند،
4⃣ #مهمان_نوازی کنند،
5⃣ #نماز را به پا دارند،
6⃣و #زکات را بپردازند،
همواره در خوبی و #خوشی خواهند بود.
🌱🌴🌱
ولی اگر چنین نکنند، به #قحطی و خشکسالی گرفتار می گردند.⚡️💥
📚مجلسی، بحارالانوار، ج72، ص115
📌سنگینی گناه #قهر و #کینه...
#پيامبر خدا(ص) می فرمایند:
اى #ابوذر !
اعمال اهل دنيا بر #خداوند عرضه مى شود.
پس هر مؤمنى آمرزيده مى شود، مگر آن كه ميان او و برادرش كينه اى باشد كه در اين صورت، گفته مى شود:
عمل اين دو را رها كنيد، تا با يكديگر #آشتى كنند.
📚شیخ طوسی، الأمالي، ص۵۳۷؛
📚کراجکی، كنز الفوائد، ج۱، ص۳۰۷؛
📚طبرسی، مکارم الاخلاق، ج۲، ص۳۹۷.
📌 #پیامبر_رحمت...
#پیامبر(ص) با جامعه ای فرو رفته در ظلمات، تندی، تیزی، فقدان حلم، خشونت ورزی روبرو شد و وقتی امیرمومنان #علی(ع) از او پرسید:
راه و رسم و سنت شما در تغییر دادن مردم جامعه جاهل چه بود؟
پیامبر(ص) فرمود:
#محبت،
بنیاد و اساس روش و سنت من است.
امیرمومنان #علی(ع) درباره #اخلاق پیامبر اکرم(ص) فرمودند:
رفتار پیامبر(ص) چنان بود که:
1⃣دائما خوش، #خندان و با مردم ملایم بود؛
2⃣هرگز #خشن، سنگدل، پرخاشگر، بدزبان و عیبجو نبود؛
3⃣هیچ کس از او #مایوس نمی شد؛
4⃣هر کس به در خانه او می آمد #ناامید باز نمی گشت؛
5⃣سه چیز را از خود رها کرده بود:
#مجادله در سخن، زیاد حرف زدن و دخالت در کاری که به او مربوط نبود؛
6⃣سه چیز را درباره مردم رها کرده بود:
کسی را #مذمت و سرزنش نمی کرد، در عیوب و لغزش های مردم جست و جو نمی کرد و هرگز سخن نمی گفت مگر در اموری که #ثواب الهی را امید داشت.
📚شیخ صدوق، معانی الاخبار، ص۸۳