🔴 چوبخوار پسته
👈 آفت پنهان و خسارت زای کرم چوبخوار پسته با اسم علمی کرمانیا Kermania pistaciella
🔶این آفت پنهان به این علت حائز اهمیت میباشد که لارو آن وارد سرشاخه های جوان شده و از مغز محور خوشه تغذیه کرده و موجب مرگ 30 تا 80 درصد میوه های خوشه میگردد.
🔶و نکته خیلی مهم تر اینکه جوانه رویشی یا شاخه رویشی جوان سال آینده را آسیب میزند و رشد مثلا 20 سانتی را تبدیل به 2 سانت رشد میکند
🔶و ثمره تلاش یکسال تلاش باغدار را تبدیل به هزینه هرس خشکیدگی سرشاخه ها میکند.
🔶که اگر از راه اصولی این آفت کنترل شود هزینه هرس شاخه های خشکیده تبدیل به آرایش درخت میگردد (چون دیگر درخت شاخه های خشک ندارد)
🔴برای مبارزه با این آفت نخست کمی با روند زندگی این آفت آشنا میشویم:
👈لاروهایی که از سال گذشته داخل سر شاخه ها هستند اواخر بهمن تا اوایل اسفند باتوجه به شرایط جوی سالانه با ایجاد سوراخ کوچکی از شاخه ها خارج شده ودر روی سرشاخه ها و یا خود را به زمین انداخته و لابلای کلوخه ها شفیره میشوند.
👈خروج پروانه ها از شفیره از اواسط تا اواخر اسفند ماه آغاز میگردد و تا 30 روز ادامه میابد.
پروانه نر 3 الی 4 روز زوتر از پروانه ماده ظاهر میشوند.
پروانه های ماده کم تحرک بوده و بیشتر در زیر برگ ها استراحت میکنند.
🔶مورفولوژی حشره :
پروانه ای سیاه براق به طول 4 میلیمتر و عرض با بالهای باز 10 تا 12 میلیمتر
روی هریک از بالها دو لکه زرد دیده میشود و رنگ بالهای عقبی زرد روشن میباشد.
🔶حشره در روز بین ساعت های 7 الی 11 صبح پرواز میکند،هر پروانه بعد از خروج از شفیره میبایست تا 24 ساعت بعد جفتگیری کند و حشره ماده پس از جفتگیری 49 الی 54 تخم انفرادی در سرشاخه، در فرو رفتگیهای زیر جوانه جانبی، روی محور اصلی خوشه، دم میوه و یا دمبرگ میگذارد.
تخم ها پس از 3 روز تفریخ میشوند.
👈لاروها پس از تفریخ و خروج از تخم وارد سرشاخه ها میشوند و خسارت از اینجا دوباره شروع میشود.
👈 از زمان خروج لارو سال قبل از ساقه و شفیره شدن و تبدیل شفیره به پروانه و جفتگیری پروانه و مجدد تخم ریزی و تبدیل شدن مجدد به لارو جوان بین 7 الی 10 روز طول میکشد و بعد از این زمان لارو سریع وارد سرشاخه ها میگردد و از دسترس خارج میگردد.
🔶 به همین دلیل زمان زیادی برای مبارزه نداریم و در طول این سالها سمپاشی های ما کم اثر یا بی اثر بوده است و جمعیت این آفت با توجه به کم آبی رو به افزایش در کل باغات کشور میباشد
🔶 برای این نوع آفات چوبخوار که زمان در دسترس بودن آفت فقط چند روز میباشد راهی جز مختل کردن این چرخه زندگی این آفت نداریم.
👈 و بهترین راه حل گذاشتن تله فرمونی برای جذب پروانه نر جهت جلوگیری از جفتگیری با حشره ماده میباشد.
به استناد پایش های تله های فرمونی و محاسبه درصد خروج شفیره پروانه چوبخوار پسته پیک پرواز پروانه اعلام میگردد و از روز پیک نهایتا به مدت ۷ روز بهترین زمان جهت سمپاشی می باشد .
سم توصیه شده:
سم هگزافلومورون(کنسالت) یک لیتر در هزار بهمراه روغن ولک ۳ لیتر در هزار
قلمه زدن برگ انجیری ابتدا با استفاده از یک چاقو یا قیچی تیز، یکی از شاخه های گیاه که 2 الی 3 برگ داشته باشد را جدا کنید.
قلمه جدا شده را در خاک کمپوست و سبک بکارید. ...
گیاه را در محیطی با دمایی بین 20 الی 25 درجه قرار دهید.
رطوبت مورد نیاز خاک را تامین کنید تا قلمه های کاشته شده در خاک ریشه دار شوند.
گل سانچزیا😍😍😍
سانچزیا گیاهی زیبا دارای رشد سریعی هست ⚡️
به طوری که سالانه حدود 7 الی 10 برگ جدید روی ساقه های چهار ضلعیش شکل می گیره. 🌱
این گیاه فوق العاده زیبا که علاقه مندان زیادی رو به خودش اختصاص داده در فصل تابستان به گل می نشینه 🌹
اگه در مناطق گرمسیری سکونت دارین می تونین از این گل زیبا در فضای باز نگهداری و مراقبت کنین.🏕
🌿🌤 نور :
سانچزیا گیاهی علاقه مند به نورِ و به نور زیاد و غیر مستقیم نیاز داره ✨ البته توجه داشته باشین که نور مستقیم خورشید باعث سوختگی برگ هاش و در نهایت از بین رفتنش میشه.
همچین لازم به ذکر هست که این گیاه برای مکان های کم نور مناسب نیست ❌ و اگه در محیطی با نور کم بزارینش ساقه ها علفی رشد میکنن و گیاه ضعیف میشه.
🌿☔️ آب :
سانچزیا در فصل های گرم سال به آب زیادی احتیاج دارد 🌊 بنابراین سعی کنید همیشه خاک گیاه رو مرطوب نگهدارین اما در فصول سرد سال بهتره اجازه بدین تا بین دو آبیاری سطح خاک گیاه کمی خشک بشه و بعد اقدام به آبیاری کنین.
🌿 رطوبت :
رطوبتی که توی خونه هست برای نگهداری از این گیاه کافیه
اما شما می تونین با ساخت جزیره و تامین رطوبت بیشتر رشد گیاه رو افزایش بدین.
🌿🌎 مکان تولد و... :
خاستگاه اصلیش به آمریکای مرکزی و کارائیب برمیگرده . این گیاه همیشه سبز به اسم آشلانتوس برگ پهن هم شناخته میشه.
ببینید آبیاری سانچزیا تو فصل گرم باید خاک مرطوب باشه جزیره داشته باشه ولی کم کم که به فصل سرد نزدیک میشیم باید اجازه بدی سطح خاک خشک بشه نور خیلی خوب ولی غیر مستقیم میخواد آب اضافی که از گلدون خارج میشه باید دور ریخته بشه کف گلدون با زیر گلدانی باید فاصله داشته باشه
بهترین ترکیب خاک برای گیاه سانچزیا ترکیب40% پیت ماس 30%کوکوپیت و 30% پرلیت
زهکشی خاک هم خیلی خوب باید باشه
😇😇مدیریت کرم خراط:😇😇
✅ تقویت درخت (آبدهی و کوددهی مناسب و اصولی)
✅ هرس و سوزاندن شاخه های خشک و آلوده
✅ مسدود نمودن سوراخ های ورودی لاروها (قبل از خروج حشره کامل) با خمیر سمی: سم تدخینی مانند دورسبان یا دلتامترین به مقدار ۱۰۰ سی سی +پودر مل نقاشی به مقدار یک کیلو + آب به نحوی که خمیر تشکیل شود. (مسدود کردن سوراخهای موجود در تنه میتواند کاملا ابداعی باشد. مهم تزریق سم درون دالان بوده و بستن خروجی دالان به سبب ممانعت از خروج گاز سمی باعث نابودی لارو آفت می شود
✅ فرو بردن مفتول سیمی جهت کشتن لاروهای درون تنه در سوراخهای فعال با بازدید مستمر باغ(هر حشره کامل کرم خراط بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ تخم می گذارد پس کشتن یک عدد لارو این آفت هم برای ما مهم است)
✅ استفاده از تله فرمونی دلتا قبل از ظهور حشره کامل برای شکار انبوه حشره نر به مقدار ۵ الی ۱۰ عدد در هکتار
✅ استفاده از فرمون اخلال در جفتگیری قبل از ظهور حشره کامل و به مدت حداقل دو تا سه سال (چون یک نسل آفت در دو سال تکمیل میشود و در هر سال بخشی از جمعیت لاروها تبدیل به نسل بعد آفت میشوند .