#اولين_مانع_اجابت_دعا🕊
👈 پاك نبودن دل:
اولين مانعي كه بر سر راه اجابت دعا وجود دارد، پاك نبودن دل انسان از آلودگيهاي روحي و معنوي است. امام صادق عليه السلام ميفرمايند:
يكي از بني اسرائيل سه سال از خدا ميخواست كه به او فرزند پسري عطا فرمايد. وقتي ديد كه خداوند او را اجابت نمي كند، عرض كرد: اي پروردگار من! آيا من از تو دور هستم كه صدايم را نمي شنوي؟ يا تو به من نزديك هستي، پس جوابم را نمي دهی؟
حضرت فرمودند:
كسي را در خواب ديد كه به او گفت:
انك تدعو الله منذ ثلاث سنين بلسان بذي و قلب عات غير نقي و نية غير صادقة فاقلع عن بذائك وليتق الله قلبك و لتحسن نيتك.
تو سه سال است كه خداوند را ميخواني با زبان بدگو و دل بي رحم و ناپاك و نيت نادرست. پس (اگر ميخواهي دعايت مستجاب شود) بد زبانيت را كنار بگذار و قلبت تقواي الهي پيشه سازد و نيتت نيكو گردد.
📚عنوان و نام پديدآور: سلسله درسهاي مهدويت / محمد بني هاشمي.
@goshayesh_doa
#دومين_مانع_اجابت_دعا🕊
👈حق الناس:
يكي ديگر از موانع اجابت دعا، بودن حق الناس بر عهده دعا كننده است. اين حق ممكن است مالي يا غير مالي باشد، مثلاً اگر با كار يا سخن خود آبروي مؤمني را برده باشد، حقي از او ضايع نموده است. هر كس از ديگران تضييع حقي كرده باشد، به آنان مديون است. اين حق ضايع شده «مظلمه» ناميده ميشود كه يكي از موانع استجابت دعا شمرده شده است. امير المؤمنين عليه السلام از قول حضرت عيسي بن مريم عليهما السلام نقل فرموده اند كه خداوند متعال به ايشان چنين وحي فرمود:
اني غير مستجيب لاحد منكمن دعوة و لاحد من خلقي قبله مظلمة. [۱]
من دعاي هيچ يك از شما را اگر حقي از ديگران بر عهده اش باشد، مستجاب نمي كنم.
گاهي انسان بر اجابت دعايي به پيشگاه الهي اصرار زياد ميكند و به گمان خود تمام شرايط اجابت را هم فراهم نموده است، اما اثري از اجابت دعا نمي بيند.
يكي از موانع جدي در اين امر، حق يا حقوقي است كه از ديگران بر عهده او ميباشد و چه بسا سالهاي سال از آن گذشته و او آن را فراموش كرده باشد.
در اين صورت بايد به جبران و اداي آن حق و «مظلمه» اقدام كند تا مانع اجابت رفع گردد.
تأثير اين مانع در مسير اجابت دعا چنان است كه ميتواند حتي مانع استجابت دعاي مظلوم شود، در حالي كه دعاي مظلوم از دعاهايي است كه خداوند وعده اجابت آن را عطا فرموده است..
----------
[۱]: ۱. بحار الانوار، جلد ۹۳، صفحه ۳۱۹، حديث ۲۷، به نقل از فلاح السائل.
📚عنوان و نام پديدآور: کتاب دعا و اجابت، سلسله درسهاي مهدويت / محمد بني هاشمي.
@goshayesh_doa
#سومين_مانع_اجابت_دعا🕊
👈گناه:
از مهمترين موانع استجابت دعا گناه است كه تأثير بسزايي در اين خصوص دارد. از امام باقر عليه السلام منقول است كه فرمودند:
ان العبد ليسال الله حاجة من حوائج الدنيا فيكون من شأن الله تعالي قضاؤها الي اجل قريب او يطيي فيذنب العبد عند ذلك الوقت ذنباً فيقول للملك الموكل بحاجته لا تنجزها له فانه قد تعرض لسخطي استوجب الحرمان مني. [۱]
همانا بنده رفع يكي از نيازهاي دنيوي خود را از خداوند درخواست مينمايد. پس خداي متعال كار برآوردن آن را – در آينده نزديك يا با اندكي تأخير – به جريان مياندازد. در همين اثنا بنده گناهي مرتكب ميشود. پس (خداوند) به فرشته اي كه براي برآوردن نياز آن بنده گماشته شده، ميفرمايد: خواسته اش را برآورده نكنيد، زيرا او (با انجام گناه) خود را در معرض ناخشنودي من قرار داده از جانب من مستحق محروميت گرديده است.
آري، گناه مسير اجابت دعا را منحرف ميكند و جريان آن را مسدود ميسازد. كسي كه اميد به اجابت دعايش دارد، بايد پيش از دعا و پس از آن از ارتكاب عملي كه موجب ناخشنودي خداوند از او ميگردد، اجتناب كند.
📚عنوان و نام پديدآور: کتاب دعا و اجابت، سلسله درسهاي مهدويت / محمد بني هاشمي.
----------
[۱]: ۱. بحار الانوار، جلد ۹۳، صفحه ۳۷۶، حديث ۱۶، به نقل از عدة الداعي.
@goshayesh_doa
#مانع_چهارم_اجابت🕊
👈مخالفت با حكمت پروردگار
از ديگر موانعي كه براي اجابت دعا ذكر شده، اين است كه آن چه انسان از خدا درخواست ميكند، مخالفت با حكمت او باشد، اين مطلب در فرمايش امير المؤمنين عليه السلام به اين صورت تصريح شده است:
ان كرم الله سبحانه لا ينقض حكمته فلذلك لايقع (لا تقع) الاجابة في كل دعوة. [۱]
همانا كرم خداي سبحان حكمت او را نقض نمي كند و به همين دليل هر دعايي اجابت نمي شود.
كارهاي خداوند هميشه و براي هر كس حكيمانه است. اين حكمت گاهي به صلاح و مصلحت خود دعا كننده مربوط ميشود، مانند اين كه شخص در دعايش چيزي را بخواهد كه اگر خدا آن را به او عطا نمايد، به
ضرر دين يا دنيايش باشد. در اين صورت چون خود فرد از آن چه به صلاحش است خبر ندارد، دعا ميكند و چيزي را طلب ميكند كه به ضررش تمام ميشود. اما خداوند حكيم – اگر بخواهد به بنده اش خير برساند – دعاي او را مستجاب نمي فرمايد.
📚عنوان و نام پديدآور: کتاب دعا و اجابت، سلسله درسهاي مهدويت / محمد بني هاشمي.
----------
[۱]: ۱. غرر الحكم، حديث ۳۷۶۴.
@goshayesh_doa
#مانع_پنجم_اجابت_دعا🕊
👈 كوتاهي در ايجاد اسباب :
مانع بسيار مهم ديگر در مسير استجابت دعا اين است كه دعا كننده به دعاي تنها اكتفا كند و هيچ تلاشي در راه تهيه اسباب و مقدمات تحقق خواسته اش انجام ندهد. در دو فصل گذشته(از کتاب مذکور که به عنوان منبع مطلب ذکر شده است) به اين حقيقت اشاره داشته ايم كه دعاي انسان بايد در كنار تلاش در راه ايجاد زمينهها و بسترهاي عادي اجابت آن باشد و هرگز نه دعا جاي كار و تلاش را ميگيرد و نه كار و كوشش جاي دعا را. در احاديث تأكيد زيادي بر اين امر صورت گرفته كه ما نمونههايي از آنها را نقل ميكنيم. مرحوم كليني روايات اين موضوع را در بابي تحت عنوان «من لا تستجاب دعوته» يعني: كساني كه دعايشان مستجاب نمي شود، آورده است. دومين حديث آن به نقل از امام صادق عليه السلام چنين است:
اربعة لا تستجاب لهم دعوة: رجل جالس في بيته يقول: اللهم ارزقني فيقال له: الم امرك بالطلب؟... و رجل كان له مال فافسده فيقول: اللهم ارزقني، فيقال له: الم امرك بالاقتصاد؟ الم امرك بالاصلاح؟... و رجل كان له مال فادانه بغير بينة فيقال له: الم امرك بالشهادة؟ [۱]
دعاي چهار كس مستجاب نمي شود: فردي كه در خانه اش نشسته (كار و تلاش نمي كند) ميگويد: خدايا به من روزي برسان، پس به او (از جانب خداوند) گفته ميشود: آيا تو را به طلب (روزي) امر نكردم؟... و كسي كه دارايي داشته ولي آن را تباه كرده و ميگويد: خدايا به من روزي برسان. پس (از جانب خدا) به او گفته ميشود: آيا به تو دستور ميانه روي و اعتدال ندادم؟ آيا تو را امر نكردم كه اموال خود را در راه صحيح خرج كني؟... و شخصي كه دارايي داشته ولي آن را بدون اين كه شاهد بگيرد، به ديگري قرض داده است. به چنين شخص (از جانب
خداوند) گفته ميشود: آيا به تو دستور ندادم كه (در هنگام قرض دادن) شاهد بگيري؟
امام صادق عليه السلام در چهار مورد فرموده اند كه خداوند وعده استجابت دعا به ايشان نداده است. سه مورد آن را در اين جا نقل كرديم. وجه مشترك اين موارد آن است كه در كنار دعا، در انجام آن وظيفه اي كه شرعاً و عقلاً بر عهده داشته اند، كوتاهي كرده، آن گاه از خداوند انتظار دارن كه به آنها رسيدگي فرمايد. اگر كسي در راه طلب روزي تلاش نكند و آن گاه از خدا روزي بخواهد، در انجام وظيفه شرعي خويش كوتاهي نموده است. هم چنين اگر خداوند مالي به انسان داده، حق ندارد كه در مصرف آن اسراف كند و آن را در راههاي نادرست خرج نمايد.
📚عنوان و نام پديدآور: کتاب دعا و اجابت، سلسله درسهاي مهدويت / محمد بني هاشمي.
----------
[۱]: ۱. اصول كافي، كتاب الدعاءباب من لا تستجاب دعوته، حديث ۲.
@goshayesh_doa
#مانع_ششم_اجابت_دعا🕊
👈ترك امر به معروف و نهي از منكر:
عامل ديگري كه به عنوان مانع اجابت دعا مطرح شده، ترك كردن امر به معروف و نهي از منكر است. به صريح روايات اين گناه باعث ميشود كه دعاي نيكان و اخيار نيز به هدف اجابت نرسد. از پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله نقل شده كه فرمودند:
لتامرون بالمعروف و لتنهن عن المنكر او ليسلطن الله شراركم
علي خياركم فيدعو خياركم فلا يستجاب لهم. [۱]
شما بايد امر به معروف و نهي از منكر كنيد و گرنه خداوند بدهاي شما را بر خوبانتان مسلط ميگرداند، آن وقت نيكان شما دعا ميكنند اما مستجاب نمي شود.
📚عنوان و نام پديدآور: کتاب دعا و اجابت، سلسله درسهاي مهدويت / محمد بني هاشمي.
----------
[۱]: ۱. بحار الانوار، جلد ۹۳، صفحه ۳۷۸، حديث ۲۱، به نقل از فلاح السائل.
@goshayesh_doa
#مانع_هفتم_اجابت_دعا🕊
👈 اهل شراب يا آلات موسيقي يا قمار بودن
از ديگر موانع اجابت دعا اين است كه دعا كننده با آلات موسيقي يا آلات قمار سر و كار داشته باشد. اين گونه ادوات كه به همه آنها تحت عنوان «آلات لهو» اشاره ميشود، به قدري مبغوض خداي متعال هستند
كه وجود آنها در يك خانه، اهل آن را از همه بركات الهي محروم ميسازد و مانع فرود آمدن فرشتگان الهي به آنجا ميگردد. از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله نقل شده كه فرمودند:
لا تدخل الملائكة بيتاً فيه خمر او دف او طنبور او نرد و لا يستجاب دعاؤهم و يرفع الله عنهم البركة. [۱]
فرشتگان به خانه اي كه در آن شراب يا دايره زنگي يا سه تار يا نرد باشد، وارد نمي شوند و دعاي آنها به اجابت نمي رسد و خداوند بركت را از آنان بر ميدارد.
در اين حديث شريف به چند چيز كه به شدت نزد خدا پليد و خبيث شمرده ميشوند، اشاره شده است. يكي شراب است و ديگري برخي از آلاتي كه براي ساخت موسيقي به كار ميرود و سوم يكي از آلات قمار كه با آن نرد بازي ميكنند. وجود يكي از اين سه چيز در هر خانه اي، رحمت الهي را از آن دور ميسازد و مانع اجابت دعاي كساني ميشود
📚عنوان و نام پديدآور: کتاب دعا و اجابت، سلسله درسهاي مهدويت / محمد بني هاشمي.
----------
[۱]: ۱. مستدرك الوسائل، جلد ۵، صفحه ۲۷۹.
@goshayesh_doa
سلام و درود🙌
🕙
🌱شروع ختم دسته جمعی زیارت عاشورا، عرض ارادت و هدیه به ساحت مقدس حضرت ابا عبدالله الحسین علیهالسلام از طرف شهید مدافع حرم، شهید نوید صفری
🙏ان شاء الله همگی حاجت روا بشیم🙏
التماس دعا 🙏🙏🙏
@goshayesh_doa
«پناه می برم به خدا
از عيبی که «امروز» در خود می بينم
و «ديروز» ديگران را، به خاطر همان عيب؛ ملامت کرده ام …
محتاط باشيم؛ در «سرزنش»
و «قضاوت کردن ديگران» …
وقتی نه از «ديروز او» خبر داريم ؛
نه از «فردای خودمان»»
شبتون بخیر همراهان بزرگوار
@goshayesh_doa
🌱بسم الله الرحمن الرحیم🌱
🌱سلام بر مهدی(عج)🌱
سلام و درود🙌
🌱پنجمین سحر از ماه مبارک رمضان ۱۴۰۲ تون، بخیر و نیکی باشه ان شاء الله 🙏
@goshayesh_doa