📚📚📚
📚📚
📚
📝 نکات تفسیری
فَلَمَّا دَخَلُوا عَلَيْهِ قالُوا يا أَيُّهَا الْعَزِيزُ مَسَّنا وَ أَهْلَنَا الضُّرُّ وَ جِئْنا بِبِضاعَةٍ مُزْجاةٍ فَأَوْفِ لَنَا الْكَيْلَ وَ تَصَدَّقْ عَلَيْنا إِنَّ اللَّهَ يَجْزِي الْمُتَصَدِّقِينَ «88» یوسف
پس هنگامى كه (مجدداً) بر يوسف وارد شدند، گفتند: اى عزيز! قحطى ما و خاندان ما را فراگرفته و (براى خريد گندم) بهاى اندكى با خود آوردهايم، (اما شما كارى به پول اندك ما نداشته باش) سهم ما را بطور كامل وفا كن و بر ما ببخش، زيرا كه خداوند كريمان و بخشندگان را پاداش مىدهد.
نکته ها
«بضاعت» به مالى گويند كه عنوان «بها» به خود بگيرد. «مُزْجاةٍ» از ريشهى «ازجاء» به معناى طرد كردن است. از آنجايى كه معمولًا فروشندگان بهاى كم را برمىگردانند، «بضاعت مزجاة» گفته شده است.
برخى از مفسران گفتهاند: مراد از «تَصَدَّقْ عَلَيْنا» درخواست بازگرداندن بنيامين است.
در روايات آمده است: يعقوب نامهاى براى يوسف نوشت كه محتواى آن تجليل از يوسف، بيان قحطى كنعان، تقاضاى آزادى بنيامين و تبرئه فرزندان از سرقت بود و به همراه فرزندان براى يوسف فرستاد. وقتى يوسف در مقابل برادران آن نامه را خواند، بوسيد و بر چشم گذاشت و گريهاى كرد كه قطرات اشك بر لباسش نشست.
برادران كه هنوز يوسف را نمىشناختند شگفتزده بودند كه اين همه احترام به پدر ما براى چيست؟ كمكم برق اميدى در دل آنها روشن شد. خنده يوسف را چون ديدند، با خود گفتند
جلد 4 - صفحه 271 تفسیر نور قرائتی. https://eitaa.com/hafezanewahy
حافظ عزیز
مرور کل محفوظات، هر هفته یا حداقل ده روز یک بار انجام شود
اگر فاصله مرور ها زیاد شود امکان فراموشی هم زیاد میشود
این عادت را در خود ایجاد کنیم تا از مرور لذت ببریم .
✅ اگر این کار برای شما سخت است از کم شروع کنید .
✅ مباحثه محفوظات ، این کار را برای ما آسان میکند .
✅ اگر خیلی خیلی ضعیف هستید بعضی قسمت ها را از روی قرآن بخوانید ولی برنامه مرور را اجرا کنید . https://eitaa.com/hafezanewahy
📚📚📚
📚📚
📚
📝 نکات تفسیری
سوگند و کفاره سوگند
.
منظور از سوگند لغو چنان که مفسران و فقهاء گفته اند: سوگندهائى است که داراى هدف مشخص نیست و از روى اراده و تصمیم سر نمى زند. بلکه بدون توجه، به عنوان تکیه سخن، «وَ اللّهِ وَ بِاللّهِ» یا: «لا وَ اللّهِ وَ بَلى وَ اللّهِ» مى گویند، و یا در حال شدت هیجان یا غضب بدون اراده و تصمیم گفته مى شود.
.
بعضى گفته اند: اگر انسان به چیزى یقین داشته باشد و بر اساس آن سوگند یاد کند، سپس معلوم شود اشتباه کرده است، آن نیز جزء قسم لغو است.
.
مثل این که: کسى بر اثر سعایت افراد سخن چین، یقین به انحراف همسر خود پیدا کند و سوگند یاد نماید که او را طلاق گوید، بعداً معلوم شود دروغ بوده است، این سوگند اعتبار ندارد. این را نیز مى دانیم علاوه بر لزوم قصد و اراده و تصمیم در سوگندهاى جدى، لازم است محتواى قسم نیز کار نامشروع و یا مکروهى نباشد.
.
بنابراین، اگر انسان در حال اختیار از روى اراده و تصمیم سوگند یاد کند که عمل حرام یا مکروهى را انجام دهد آن قسم نیز بى ارزش است، و وفاى به آن لازم نیست ـ احتمال دارد لغو در آیه فوق مفهوم وسیعى داشته باشد که حتى این گونه قسم را نیز شامل شود.
.
قسم دوم از سوگندها، سوگندهائى است که از روى اراده و تصمیم و به طور جدى یاد مى شود، درباره این نوع قسم ها، قرآن در آیه فوق چنین مى فرماید: «خداوند شما را در برابر سوگندهائى که گره آن را محکم کرده اید مؤاخذه مى کند و شما را موظف به عمل کردن به آن مى سازد».
.
البته جدى بودن سوگند به تنهائى براى صحت آن کافى نیست بلکه همان طور که در بالا اشاره شد، باید محتواى سوگند لااقل یک امر مباح بوده باشد و باید دانست که سوگند جز به نام خدا معتبر نیست.
.
بنابراین، اگر کسى به نام خدا سوگند یاد کند که عمل نیک یا لااقل عمل مباحى را انجام دهد، واجب است به سوگند خود عمل کند و اگر آن را شکست کفاره دارد.
.https://eitaa.com/hafezanewahy
منبع: خلاصه شده از تفسیر نمونه.
⚪️ استاد حفظ عزیز ⚪️
حفظ قرآن یک کار مستحب است که زیبایی های خودش رو دارد.
استاد موفق باید با عشق و محبت به حفاظ گوشزد کند که حفظ در حین شیرینی ، سختی هم دارد .
اگر از انس با قرآن مبحث حفظ را انتخاب کرده پس باید زحمت بسیار بکشد.
حافظی که نتواند خود را با کلاس منطبق کند دچار استرس خواهد شد.
خیلی از حفاظ با اصرار دوست دارند در یک کلاسی باشند در صورتی که با کلاس. هماهنگ نیستند واین کار باعث استرس شدید گاه بیماری برای او میشود.
📚📚📚
📚📚
📚
📝 نکات تفسیری
تطبیق ِ آیات قرآن با حالِ خود :
(بدان ای سالک راه خدا!) یکی از آداب مهمه قرائت قرآن، که انسان را به نتایج بسیار و استفادت بیشمار نایل میکند «تطبیق» است. آنچنان که در هر آیه از آیات شریفه که تفکر میکند، مفاد آن را با حال خود منطبق کند، و نقصان خود را به واسطه آن مرتفع کند و امراض خود را بدان شفا دهد. مثلا در قصه شریفه حضرت آدم(ع) ببیند، سبب مطرود شدن شیطان از بارگاه قدس با آن همه سجدهها و عبادتهای طولانی چه بوده، خود را از آن تطهیر کند، زیرا مقام قرب الهی جای پاکان است. با اوصاف و اخلاق شیطانی قدم در آن بارگاه قدس نتوان گذاشت.
توصیههایی از امامخمینی(ره)، پرسمان، شماره 4 ص 2. https://eitaa.com/hafezanewahy
▪️مجاهدان در راه خدا نزد خدا جایگاهی رفیع دارند و تکریم آنان بر مسلمانان لازم است و این تکریم به جهت ارزش جهاد است که ذروة الإسلام (قله اسلام) نامیده شده و مجاهدان نیز در ردیف اولیای الهی دانسته شده اند که حضرت امیرمؤمنان سلام الله علیه در وصف آنان فرمودند:«جهاد دری از درهای بهشت است که خدا آن را برای اولیای خاص خود گشوده است»
◾️ نهج البلاغه خطبه ۲۷
مفاتیح_الحیاة ص ۳۸۹◾️
علامه جوادی آملیhttps://eitaa.com/hafezanewahy
📚📚📚
📚📚
📚
📝 نکات تفسیری
"اجابت دعا"
☆ من بر این باورم که خداوند همه ی دعاها را اجابت می کند. کوچک و بزرگ ندارد. اجابت او قطعی است. این را از مفهوم آیه "اُدعُونِی اَستَجِب لَکُم" دریافته ام. در این آیه هیچ شرط دیگری گذاشته نشده است. می فرماید "بخوانید مرا تا اجابت تان کنم". کافیست او را بخوانیم، همین! لکن در اجابتش دخالت نکنیم. اجابت کار اوست. بگذاریم او هر گونه که صلاح می داند، در هر زمان و از هر طریق و با هر وسیله که اراده کرده، اجابتش را نثارمان کند. یادت باشد که اجابت او قطعی است آنطور که بخواهد. زیرا او به کلامش سخت پایبند است و در این تردید نیست. پس مراقب دعاهایت باش.
از بهترین و کاربردی ترین دعاها این است که؛ "خدایا مرا آنی به نفسم وامگذار".
"الهی، لا تَکِلنِی اِلَی نَفسِی طَرفَةَ عَینِِ اَبَداََ". بدان اگر روزی و ساعتی توفیق دعا یافتی، این توفیق کار خود اوست و قرار است برایت خیری به انجام رساند.
مسعود ریاعیhttps://eitaa.com/hafezanewahy
📚📚📚
📚📚
📚
🌺 آیا ظهور نزدیک است؟ 🌺
🌴 آیت الله مکارم شیرازی: ما در ظهور صغری امام زمان(عج) هستیم
🔸 همانطور که برای حضرت مهدی عليه السلام يک غيبت صغری و يک غيبت کبرا است يعنی درست مانند آفتاب وقتی می خواهد پنهان شود ابتدا قرص خورشيد پشت افق پنهان می شود ولی هوا نيمه روشن است و کم کم اين روشنايی برچيده می شود و تاريک می شود برای ظهورش هم يک ظهور کبرا و يک ظهور صغرا است مانند موقعی که آفتاب می خواهد طلوع کند قرص خورشيد هنوز پيدا نشده اما هوا نيمه روشن است و بعد خورشيد ديده ميشود مرحله غيبت ايشان در دو مرحله واقع شده است و ظهور ايشان هم ظهور صغرا و هم ظهور کبرا دارد در ظهور صغری توجه مردم به امام زمان عليه السلام زياد می شود و همه جا صحبت از امام زمان عليه السلام است و جلسات امام زمان عليه اسلام پرشور می شود و بحث های امام زمان عليه السلام همه جا را می گيرد وضع طوری می شود که مردم تشنه می شود و آماده می شوند ما تصور می کنيم که در اين عصر و زمان ما ان شاءالله در بين الطلوعين ظهور حضرت مهدی عليه السلام قرار داريم .
🔸 اگر می خواهيم به آن ظهور کمک کنيم اين ظهور صغرا را توسعه دهيم همين بحث های مختلف درباره حضرت را ميان جوانان و بزرگسالان و زنان و مردان و مسلمانان و غير مسلمانان توسعه دهيم و به اينترنت بکشانيم خلاصه با امواج نام مهدی عليه السلام را به همه دنيا برسانيم و اين ظهور صغرا را پر رنگ کنيم تا نام حضرت مهدی عليه السلام در همه جلسات حضور پيدا کند من معتقدم اگر اين کار را بکنيم اين يک مصداق عملی دعای تعجيل فرج می شود .
🔸 فصلنامه علمی -تخصصی ويژه امام مهدی عليه السلام سال دوم شماره پنجم پاييز ۱۳۸۱. https://eitaa.com/hafezanewahy
دعای امام جواد علیه السلام برای گشایش در کارها و رفع گرفتاری و غم
یَا مَنْ یَكْفِی مِنْ كُلِّ شَیْءٍ وَ لَا یَكْفِی مِنْهُ شَیْءٌ اكْفِنِی مَا أَهَمَّنِی
اى كسى كه از هر چيز بى نيازى و چيزى از تو بى نياز نيست، آنچه فكر مرا به خود مشغول داشته برآور.
🔹هُوَ الَّذِي يُصَوِّرُكُمْ فِي الأَرْحَامِ كَيْفَ يَشَاء لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ(سوره آل عمران آیه ۶)
🍃🌼🍃🌼🍃🌼🍃🌼🍃
🔹اوست که شما را در رحم ها [یِ مادران] به هر گونه که می خواهد تصویر می کند. جز او هیچ معبودی نیست؛ توانای شکست ناپذیر و حکیم است. https://eitaa.com/hafezanewahy
خداوند یهود را به امساک (خودداری از کار) و تعظیم روز [[جمعه]] فرمان داد؛
اما آنان در این فرمان الهی اختلاف کرده، با این باور که روز شنبه به سبب پایان یافتن آفرینش آسمانها و زمین در آن روز بزرگترین روزهاست،
از پذیرفتن روزی جز شنبه سرباز زده، فرمان خداوند را نادیده گرفتند، از اینرو خداوند نیز کار را بر آنها سخت گرفت و کار کردن در آن روز از جمله صید ماهی که با توجه به ساحلی بودن محل سکونتشان از کارهای رایج و مهم آن قوم بود، بر آنها حرام گشت:
«اِنَّما جُعِلَ السَّبتُ عَلَی الَّذینَ اختَلَفوا فیهِ...»
یهودیان تا مدتی بر این فرمان پایبند بوده، در روزهای شنبه با تعطیل کردن کار به عبادت و استراحت میپرداختند؛ ولی ماهیان چون روزهای شنبه خود را در امان میدیدند بهصورت انبوه در کنارههای دریا و روی آب نمایان میشدند، بهگونهای که سطح آب دیده نمیشد: «... تَأتیهِم حیتانُهُم یَومَ سَبتِهِم شُرَّعًا...»
ولی در روزهای دیگر به زیر آب رفته و جز شمار اندکی بر روی آب نمیآمدند: «... و یَومَ لایَسبِتونَ لاتَأتیهِم...»
آنان مدتی این وضع را تحملکرده، مانند گذشتگان و پدرانشان از صید ماهی در روز شنبه پرهیز میکردند؛ ولی پس از آن نتوانستند بر تمایلات نفسانی خود چیره شوند و چون از یک سو نمیخواستند از فرمان الهی سرپیچی کرده، گرفتار کیفر شوند و از سوی دیگر حاضر نبودند از خیل ماهیان روز شنبه بی بهره باشند به حیلهای دست زدند که ظاهر آن فرمانبری و باطنش نافرمانی بود. آنان در کنار دریا حوضچههایی حفر کرده و از طرف دریا جویهایی را به این حوضچهها کشیدند. روز شنبه هنگامی که آب دریا بالا میآمد به وسیله این جویها ماهیان زیادی به سوی حوضچهها هدایت میشدند و هنگامی که آب دریا پایین میآمد در آن حوضچهها گرفتار میشدند و در روز یک شنبه آنها را صید میکردند.
برخی نیز گفتهاند: آنها در شب شنبه تورهای ماهیگیری را میگستراندند و چون روز شنبه ماهیان زیادی در تورها جمع میشد روز یک شنبه تورها را جمعآوری میکردند و از این راه اموال فراوانی بهدست میآوردند.
در آغاز، این کار با ترس و پنهانی صورت میگرفت؛ ولی به تدریج در میان آنان گسترش یافت و صورتی آشکار به خود گرفت؛ اما در برابر این گروه که با حیله به صید ماهی میپرداختند دو گروه دیگر وجود داشتند: گروهی که نه به صید ماهی میپرداختند و نه صیادان را از این کار نهی میکردند و موعظه آنها را بیفایده دانسته، میگفتند: آنان را به حال خود واگذارید تا نابود، یا به عذاب الهی گرفتار شوند:«... لِمَ تَعِظونَ قَومًا اَللّهُ مُهلِکُهُم اَو مُعَذِّبُهُم عَذابًا شَدیدًا...»
گروه دیگر کسانی بودند که به فرمانهای پیامبرشان پایبند بوده و به امید اینکه گناهکاران به سخنانشان گوش فرا داده از این عمل دست بکشند به هدایت گمراهان پرداخته و آنان را از این کار باز میداشتند. این گروه که به گفته برخی حدود۱۰۰۰۰ نفر
بودند هنگامی که دیدند سخنانشان در گناهکاران اثری ندارد از آنان جدا شدند. https://eitaa.com/hafezanewahy