✅✅فصلنامه علمی ترویجی میقات حج، در سیاُمین انتشار، به پله 120 رسید.
یکصد و بیستمین فصلنامه میقات حج (ویژهنامه دیپلماسی حج) به چاپ رسید. در این فصلنامه شش مقاله با عناوین و نویسندگان ذیل منتشر شده است.
📌دیپلماسی حج فرصت ها و چالش ها با تأکید بر حوزه دانش، رسانه و جامعه
مسعود فکری
📌فرایند حج در تقویت همگرایی جهان اسلام با تأکید بر اندیشه امام خمینی و مقام معظم رهبری
محسن محمدی
📌تحلیل ژئوپلیتیکی فرآیند دیپلماسی حج با تأکید بر هویت اسلامی
سیدمحمدجواد سیدی فرد / افشین متقی / حسن ارجمندی
📌دیپلماسی حج و همگرایی امت اسلامی با تاکید بر اندیشههای امام خمینی و مقام معظم رهبری
محمد حقی
📌واکاوی پیامدهای دیپلماسی حج و تأثیر آن بر همگرایی جهان اسلام بر اساس مدل SOAR
هاشم قادری
📌نقش رسانههای نوین در دیپلماسی حج
سیدمهدی طالقانی اصفهانی
سامانه فصلنامه علمی ترویجی میقات حج
https://miqat.hajj.ir/
═━━🍃❀🌺❀🍃━━╮
🌐 کانال پژوهشکده حج و زیارت
https://eitaa.com/hajj_ziyarat
╰━━━🍃❀🌺❀🍃━━╯
💐💐💐
📚کتب و مقالات درباره «برائت از مشرکین»
👈 در آثار پژوهشکده حج و زیارت
▫️مسألهی «برائت از مشرکین» ریشه در متون دینی دارد و آیات فراوانی دربارهی این موضوع در قرآن کریم آمده است. پژوهشکده حج و زیارت به جهت اهمیت این موضوع، در طول سه دهه فعالیت علمی و پژوهشی خود، کتابها و مقالات متعددی در بررسی ابعاد این موضوع تولید و منتشر کرده است.
▫️پیرو سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار کارگزاران حج امسال و اعلام حج سال جاری از سوی معظمله به «حج برائت» گزارشی از این آثار جهت بهرهبرداری پژوهشگران عرضه میشود.
1️⃣ آثار مستقل
📕کتابها
- مبانی دينی و سياسی برائت از مشركان. سيدجواد ورعي، نشر مشعر، 1379، 166ص، پالتويی.
اين کتاب در سال 1391 به زبان عربی و در سال 1396 به زبان انگليسی ترجمه و منتشر شد. ترجمه عربی با عنوان «الاسس الدينيه و السياسيه للبراءة من المشرکين» و ترجمه انگلیسی با عنوان زیر منتشر شده است:
"Politico-Religious Fundamentals for the Declaration of Dissociation from Polytheists"
- برائت از مشركان و جايگاه آن در فقه. حميد كمالی اردكانی، نشر مشعر، 1396، 272ص، وزيری.
📗مقالهها
- «حج و برائت از مشرکان». محمدتقی رهبر، فصلنامه میقات حج، شماره 22، زمستان 1376.
- «مبانی دینی «برائت از مشرکان» . سیدجواد ورعی، فصلنامه میقات حج، شمارههای 25 و 26، پاییز 1377 و زمستان 1377.
- «برائت از مشرکین از دیدگاه امام خمینی». علیرضا اسماعیلآبادی، فصلنامه میقات حج، شماره 30، زمستان 1378.
- «اعلان برائت از مشرکان و تحلیل مفهوم «مشرک»». حميد كمالی اردكانی، فصلنامه پژوهشنامه حج و زیارت، شماره 1، فروردین 1395.
- «بررسی مبانی اعتقادی و قلمرو برائت در پرتو آیات و روایات». علی پناهی و رسول رضوی، فصلنامه پژوهشنامه حج و زیارت، شماره 2، زمستان 1396.
2️⃣ فصلی از کتب
- «فلسفه سياسی برائت از مشرکان». عباسعلی عمید زنجانی، در کتاب (در راه برپائی حج ابراهيمی، نشر مشعر، 1375، 223ص).
- «مسئله برائت». محمدتقی رهبر، در کتاب ( ابعاد سياسی و اجتماعی حج، نشر مشعر، 1381، 264ص).
- «برائت از مشرکين». حسین انصاریان، در کتاب ( در بارگاه نور، نشر مشعر، 1382، 144ص)
- «برائت از مشرکين و افشای توطئههای دشمنان». مسعود معینیپور، در کتاب ( حج در اندیشه سياسی- اجتماعی مقام معظم رهبری، نشر مشعر، 1393، 352ص).
- «بررسی ظرفيتهای برائت از مشركين در انسجام امت اسلامی». محسن محمدی، در کتاب (حج و امت اسلامی، نشر مشعر، 1394، 240ص).
- «فلسفه برائت از مشرکین». محمد محمدی ریشهری، در کتاب (حج و ولایت، حج و وحدت، نشر مشعر، 1396 136ص).
- «حج و برائت از مشرکین». سیدعلی قاضیعسکر، در کتاب (حج در اندیشه اسلامی (ویراست جدید)، نشر مشعر، 1400، 544ص.)
🔻حج و حفظ محیط زیست🔻
✍️شارع مقدس روش و شیوه حفظ محیط زیست را به صورت عینی و عملی در موسم و مناسک حج آموزش میدهد و تنها به بیان تعهدات افراد مؤمن برای صیانت از محیط بسنده نمیکند.
خداوند با فراخواندن انسانها به سوی سرزمین وحی و تکلیف کردن آنها به انجام حج برای یک بار در طول عمر، به طراحی فضای مناسب و ویژه پرداخته است. این فضاسازی، علاوه بر آنکه رنگ عبادی دارد و برخوردار از مناسک عبادی خاصی است، حجگزار را وادار میکند با پوشیدن لباس خاصی به نام احرام، خود را برای دیدن این آموزشها آماده کند. حضور حجاج در فضایی که درخت، حیوان و آب بسیار کم است، ضرورت حفظ جدی این منابع زیستمحیطی را به نمایش میگذارد و همگان را متوجه این نعمتهای مهم و حساس در محیط زیست میکند.
استفاده از لباس سفید رمز و رازهای زیادی دارد. ولی آنچه به محیط زیست بر میگردد، بهداشت، نظافت و تمیزی این لباس است و به گونهای است که با اندک آلودگی، آن را به خوبی نشان میدهد و آن را در چشم حجگزار برجسته میکند.
حرکت جمعی و گروهی حجاج و حضور در فضای بیرونی شهر مکه، رازهای معنوی زیادی را در خود جای داده است؛ ولی از نظر زیستمحیطی این معنا را نشان میدهد که افراد، در عین حضور در مناطق بیابانی و بیرون از شهر و مشاهده شرایط بیابان و کمبود امکانات، چگونه باید در یک حرکت محلی در حفظ آنها کوشا باشند و از هر فرصتی برای حفظ آنها استفاده کنند."
📕برگرفته از کتاب: حج و محیط زیست، نوشته دکتر مسعود راعی، تهیه شده در پژوهشکده حج و زیارت، نشر مشعر، چاپ اول، 1395، ص 200.
🕋 علت طواف خانه خدا 🕋
💬 حضرت امام رضا علیهالسلام:
علت طواف خانه خدا، این است که خدای والا به فرشتگان فرمود: همانا من میخواهم در زمین، جانشین قرار دهم، فرشتگان عرضه داشتند: آیا میخواهی در زمین، کسی را قرار دهی که در آن، فساد و خونریزی کند؟.
این سخن را به خدای والا گفتند، سپس فهمیدند که گناه کردهاند، پشیمان شدند، پس به عرش پناه برده و درخواست آمرزش کردند، خداوند بزرگ هم دوست داشت، سایر بندگان مانند فرشتگان عبادت کنند، بنابراین در آسمان چهارم در امتداد عرش، خانهای قرار داد که «ضُرّاح» نامیده میشود، سپس در آسمان دنیا، خانهای در امتداد ضُرّاح بنا نهاد که «بیت المعمور» نامیده شد، سپس خانهی خدا (کعبه) را در برابر بیت المعمور قرار داد و به آدم علیهالسلام فرمان طواف داد، پس خدا، توبهاش را پذیرفت و گناهش را بخشید که این طواف تا قیامت در فرزندانش ادامه دارد. (عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 91؛ بحارالانوار، ج 96، ص 33-43.)
🔸منبع: فرهنگ سخنان امام رضا (علیهالسلام)، به کوشش محمد دشتی، قم، مؤسسه تحقیقاتی امیرالمؤمنین (علیهالسلام)، 1393، ص 237.
🔶🔸نشست علمی
با موضوع؛
« زمینه ها و ظرفیت های حج با تاکید بر ابعاد بین المللی »
🎙حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری
⏱ زمان: چهارشنبه ۱۴۰۳/۳/۱۶
🔸ساعت ۱۱:۰۰
🌐 مشاهده از طریق تلوزیون اینترنتی حوزه
http://livehowzeh.ir/tv
🔹🔹🔹🔹🔹
🔶🔸نشست علمی
با موضوع؛
«مبانی فقهی، سیاسی حج برائت»
🎙حجت الاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی
⏱ زمان: پنجشنبه ۱۴۰۳/۳/۱۷
🔸ساعت ۱۱:۰۰
🌐 مشاهده از طریق تلوزیون اینترنتی حوزه
http://livehowzeh.ir/tv
🔹🔹🔹🔹🔹
بررسی ابعاد علمی و فرهنگی مبارزات امام جواد ع.pdf
327.9K
📝 مقاله «بررسی ابعاد علمی و فرهنگی مبارزات امام جواد(ع)»، نوشته آقای محمدسعید نجاتی (عضو گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج و زیارت)
این مقاله در نخستین همايش سيره و زمانه حضرت امام جواد(ع) با عنوان "ابن الرضا(ع) (30 فروردين 1395- قم) مقاله برتر شناخته شد.
🔹 سفرهای حج امام علی (ع) 🔹
✍️ امام صادق (ع) در ضمن روایتی که فضایل حضرت علی (ع) و خدمات ایشان را بیان می کردند، فرمودند: «وَ حَجَّ مَعَ النَبي عَشَرَ حِجَج» (مناقب، ج 2، ص 123)؛ «حضرت علی (ع) با پیامبر (ص) ده مرتبه حج به جا آوردند». یک موردش حجة الوداع بوده که همراه پیامبر (ص) بودند؛ اما درباره نه مرتبه دیگر سخن علامه مجلسی در مورد تعداد حجهای پیامبر (ص) مطرح میشود (مرآة العقول، ج 17، صص 109 و 110)؛ مثلاً بگویی مراد از ده حج، مجموعه حج و عمره ایشان بوده است. همچنین اینکه در دوران حضورشان در مکه، اعمال حج را مخفیانه همراه پیامبر (ص) انجام میدادند، یا همراه قوم خود، ولی فقط کارهایی را سرّی انجام میدادند که مخالف با اعمال مشرکان بوده است.
📗برگرفته از کتاب: سیره اهل بیت (ع) در حج، نوشته محمدجواد جوادی، نشر مشعر، چاپ اول، 1393، ص 69.
🕋 آغاز پویش سراسری #حج_برائت در فضای مجازی جهان اسلام و در دفاع از ملت مظلوم فلسطین
🔸️اوج ترندینگ این پویش همزمان با پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به حجاج جهان اسلام در روز شنبه ۲۶ خردادماه خواهد بود.
✅ همینک هشتک
#الكعبة_تجمعنا_لدعم_فلسطين
در بین حجاج دیگر کشورها و حداقل در ۱۰ کشور در حال ترندشدن است.
تلاش نیروهای انقلابی به ترند شدن آن در ایران، همگرایی و همافزایی را درپی خواهد داشت.
#حج_برائت
#الكعبة_تجمعنا_لدعم_فلسطين
#معرفی_کتاب
📕عرفه و عرفات
🔸کتاب «عرفه و عرفات» نوشته سيدعباس اسلامی کاشانی از جمله آثار گروه اخلاق و اسرار پژوهشکده حج و زیارت است که در سال 1391 به همت نشر مشعر در 139 صفحه و در قطع رقعی منتشر شده است.
🔸موضوع کتاب، شرح و تبیین اسرار و معارف دعای عرفه، با استناد به آیات و روایات و متون ادبی و عرفانی است. این اثر دو بخش اصلی دارد: 1. «عرفه روز نیایش» با سه گفتار که به تبیین، تحلیل و بررسی نقلی و عقلی جایگاه روز عرفه، آیین نیایش و مهمترین نیایشهای رسیده در این روز پرداخته است. 2. «عرفات سرزمین عشق» با سه گفتار به عناوین جایگاه سرزمین عرفات؛ فضیلتهای عرفات در آیینه کتاب و سنت؛ صحرای عرفات، صحنه نیایش اولیای الهی.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ بیانات رهبر انقلاب درباره استفاده از روز عرفه
🔰 «غدیر» و «ولایت» در آثار پژوهشکده حج و زیارت 🔰
📣 «مسئلهی غدیر جزو مسائلی است که در پیرامون آن فکر کردن، امروز به جامعهی اسلامی و بخصوص به مردم و کشور ما خیلی کمک میکند برای اینکه راه درستِ حرکت را گم نکنند.» مقام معظم رهبری
✔️ پژوهشکده حج و زیارت با توجه به اهمیت واقعه «غدیر»، طی سالیان گذشته پژوهشهایی را در این باره به ثمر رسانده و منتشر کرده است.
گزارش زیر اطلاعات كتابهایی است كه به صورت مستقل درباره رويداد «غدير خم» و يا «ولايت» منتشر شدهاند.👇👇👇
▫️شخصیت و امامت امیرالمؤمنین علی علیه السلام در اشعار اهل سنت قرن اول هجری
حافظ زنجانی، ۱۳۹۵، ۴۴۸صفحه، وزیری.
در این تحقیق دیدگاه شعرا و ادبای اهلسنت قرن اول هجری درباره شخصیت حضرت علی (ع) بررسی و تحلیل شده است. محقق علت انتخاب اشعار شعرای قرن اول در عنوان تحقیق را این دانسته است كه بسیاری از آنها علی (ع) را از نزدیك دیده اند یا اوصاف و ویژگیهای شخصیتی آن حضرت را با یك واسطه از افراد مطمئن شنیده اند. ازاینرو سخنان و سرودههایشان از اِتقان و استحكام بیشتری در معرفی چهره تابناك حضرت علی (ع) برخوردار است. مطالب این كتاب در چهار بخش سامان یافته است.
▫️ولایت در كتاب و سنت
غلامرضا مغیثه، ۲۱۶صفحه، ۱۳۹۳، وزیری.
بررسی مسئله ولایت حضرت علی (ع) از منظر كتاب و سنت، موضوع این كتاب است. این مجموعه در دو بخش تنظیم شده كه هر بخش دارای چند فصل است: بخش نخست درباره نقد و بررسی ادله خلافت ابوبكر از منظر اجماع، كتاب و سنت است. در فصل اول بخش دوم، آیات قرآنی درباره امامت حضرت علی (ع) بررسی شده و در فصل دوم، با استناد به چهار حدیث، ولایت آن حضرت اثبات شده است. همچنین در هر بخش به مهمترین شبهات درباره همان بحث، پاسخ داده شده است.
▫️الغدیر فی رحاب الكتاب والسنه
مجید معارف، تعریب: اسعد الكعبی، تهران، نشر مشعر، ۱۳۹۲، ۱۰۴ صفحه، جیبی.
كتاب حاضر بر آن است تا با تكیه بر شواهد قرآنی و روایی، به بررسی واقعه غدیر بپردازد و امامتِ حضرت علی (ع) را از این منظر، بر همگان آشكار سازد. این كتاب در سال ۱۳۸۷ با عنوان غدیر در پرتو كتاب و سنت در پژوهشكده حج و زیارت منتشر شده است.
▫️حقیقت كجاست؟: نقد كتاب راهی دیگر برای كشف حقیقت
سیدمحمدحسن علوی، ۱۳۹۱، ۱۳۱ ص، پالتویی.
نقد نوشتهای با عنوان «راهی دیگر برای كشف حقیقت: ماجرای غدیر خم و فاطمه» نوشته محمدباقر سجودی، از مدعیان سلفیگری، است. نویسنده در این اثر در قالب داستان، شبهات آن كتاب را درباره واقعه غدیرخم پاسخ میگوید و حقیقت را در این زمینه بازگو میكند.
▫️عقیق ولایت
اسماعیل منصوری لاریجانی، ۱۳۹۰ش، ۱۴۸ص، رقعی.
به بررسی و تحقیق در حقیقت و حقانیت ولایت امیرمؤمنان امام علی (ع) و دیدگاه علمای شیعه و سنی درباره امامت میپردازد. نویسنده در سه فصل، از ولایت و انواع آن، سیر ولایت در منابع اسلامی و ولایت و شفاعت با نگاهی عرفانی سخن میگوید و به تبیین موضوع ولایت حضرت امام علی (ع) و رابطه آن با موضوع شفاعت از دیدگاه متفكران شیعه و سنی میپردازد.
▫️غدیر در پرتو كتاب و سنت
مجید معارف، ۱۳۸۷ش، ۸۴ص، پالتویی.
با تكیه بر شواهد قرآنی و روایی، به بررسی واقعه غدیر پرداخته و امامتِ حضرت علی (ع) را از این منظر آشكار كرده است.
▫️حدیث غدیر منشور جاودان ولایت
محمدتقی رهبر، ۱۳۸۷ش، ۴۷ص، پالتویی.
این اثر در پاسخ به نوشتهای با عنوان «ماجرای غدیرخم و رابطه آن با ولایت» نوشته شده كه آن را مؤسسهای انتشاراتی در عربستان، به فارسی میان زائران ایرانی منتشر كرده است. مؤلف این نوشتار با انكار وقایع مسلم تاریخی میكوشد ماجرای غدیر خم و حدیث ولایت را از مسیر اصلیاش (ولایت امیر مؤمنان) منحرف و به حادثهای كوچك محدود كند و در عقاید سادهدلان شبهه افكند.
▫️حدیث الغدیر و شبهه شكوی جیش الیمن: دراسة علمیة تحلیلیة
سیدمحمد حسینی قزوینی، تهران، نشر مشعر، ۱۴۲۹ق، ۱۴۷ص.
به بررسی شبهه «شكوی جیش الیمَن» درباره رویداد بزرگ غدیر خم میپردازد كه برخی از مخالفان شیعه آن را مطرح كردهاند. نویسنده اثبات كرده است كه مسئله شكایت لشكر یمن از حضرت علی۷ و دفاع پیامبر (ص) از علی (ع)، از مسئله حادثه غدیر خم جُداست. البته در آن موضوع نیز پیامبر (ص) درباره حضرت علی (ع) تعابیری همچون تعابیر روز غدیر به كار برد.
▫️دراسة واعیة لقضیة الغدیر (فی ضوء المنهج الاجتماعی التاریخی)
محمدمهدی شمس الدین، ۱۳۸۶ش، ۳۲ص، جیبی.
این نوشتار تحلیلی از دید اجتماعی ـ تاریخی حادثه غدیر خم را بررسی میكند. نویسنده معتقد ا ست تحلیل تاریخی تنها، به بحث و جدل میانجامد. بنابراین، از این روش دوری كرده و به تحلیل تاریخی ـ اجتماعی روی آورده است.
▫️عید الغدیر فی الإسلام والتتویج والقُرُبات یوم الغدیر
عبدالحسین الأمینی، به كوشش فارس تبریزیان، بیتا، ۱۲۸ص، جیبی.
پنجمین جلد از مجموعه من فیض الغدیر است كه در آن برخی از اطلاعات تاریخی درباره این روز بزرگ همچون تاجگذاری (عمامهگذاری) حضرت علی (ع) به واسطه پیامبر (ص)، اعمال مستحبی مسلمانان و پاسخ به برخی از شبهات مخالفان و معاندان آمده است.
▫️للحقیقة اقول
محمد عیدالله الناصر، ۱۴۲۹ق، ۷۲ص، جیبی.
پاسخی به مقالهای از سلمان بنفهد العودة درباره برگزاری آیین بزرگداشت عید غدیر است.
▫️غدیریات
عبدالحسین امینی، بیتا، ۱۵۷ص، جیبی.
این كتاب اولین شماره از مجموعه من فیض الغدیر است كه در آن اشعار شاعران قرن اول تا هشتم درباره واقعه غدیر نیز آمده است.
▫️مفاد حدیث الغدیر
عبدالحسین امینی، تحقیق نعمان النصری، بیتا، ۱۷۴ص، جیبی.
دومین كتاب از مجموعه من فیض الغدیر است كه برخی از مباحث درباره حدیث غدیر همچون متن حدیث، راویان، برخی از اشكالات و پاسخ به آنها، دیدگاه علما درباره این حدیث را در بردارد.
▫️موسوعه رد شبهات (۴)؛ امام علی(ع) (۱)
به کوشش رحمت الله ضیائی، ۱۳۹۵، ۱۹۲ص، رقعی.
جلد چهارم از موسوعه رد شبهات است که به موضوع «امام علی (ع)» اختصاص یافته است و شامل مقالاتی با این عناوین است: علی (ع) محور حق؛ امام علی (ع) و تأیید خلافت ابی بکر؛ آیه ولایت؛ حدیث رد الشمس؛ حدیث طیر مشوی.
موسوعه رد شبهات (۱۱)؛ امام علی(ع) (۳)
به كوشش رحمت الله ضیائی، ۱۳۹۷، ۱۶۷ص، رقعی.
جلد یازدهم موسوعه رد شبهات اختصاص به پاسخ به شبهات درباره فضایل و مناقب امام علی (ع) دارد. در این جلد که در ادامه دو جلد قبلی درباره امیرالمومنین (ع) است، این مقالات آمده است: - فضایل امام علی (ع)؛ حدیث سَلونی؛ آیه اکمال؛ - آیه تبلیغ؛ حدیث کاسر الاصنام.
▫️حج و ولایت؛ حج و وحدت: مجموعه مقالات فصلنامه میقات حج
گروه نویسندگان، چاپ اول، ۱۳۹۶، ۱۳۶ص، وزیری.
فصلنامه میقات حج، از جمله نشریات متعلق به حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت است كه از سال ۱۳۷۱ منتشر می شود. در این نشریه مقالاتی در موضوعات مرتبط با حج و زیارت منتشر می شود.