#پنجشنبه_های_صالحینی
📒موضوع: روش های ارتباط موثر
📒فصل بیست و دوم:مراحل تاثیر بر حیطه شناختی، احساسی و رفتاری در انسان
❇️بنده به عنوان مربی، مبلغ، پدر، مادر، استاد و معلم میخواهم در یک جمعی صحبت کنم. در صحبت من به آن فرد، یک سری اطلاعات داده شده، و در عین حال، مخاطبین نسبت به سخنان من، یا رغبت پیدا می کنند، یا بی تفاوت یا منزجره می شوند. من باید بدانم وقتی صحبت میکنم بر عواطف بچه ها چه اثری می گذارم، بحث این است که من وقتی صحبت میکنم، بچه ها چه واکنشی نشان می دهند. جوان ها با چه انبساط خاطری می شنوند. چگونه می توان در کنار تحریک مغزشان، قلب و عواطف و رفتارشان را هم متمایل کنم؟ اینها حیطه های ارتباطی است.
👇ادامه
❇️حیطه شناختی 5 مرحله است.
1-دانستن.
2-فهمیدن.
3-به کار بستن.
4-تجزیه و تحلیل.
5-ترکیب و یا قضاوت و ارزشیابی.
یعنی چه؟
من ممکن است یک مطلبی را بدانم اما نفهمم. خیلی از دانشجویان و دانش اموزان، ممکن است مطلبی را حفظ بکنند و برای شما بنویسند و20 هم بگیرند اما آن مطلب را نفهمیدند، فهمیدن یک مرحله عمیق تری است. شما نهج البلاغه را ببینید مولای متقیان می فرمایند کسی که میفهمد و درک میکند به بصیرت تبدیل می شود ومراحل را بیان کنند.
🔰ترکیب چیست؟
من آن چیزی را که شنیدم و آن چیزی را که در ذهنم هست، با تجربیات خودم ترکیب میکنم، یک فهم جدید، یک خلاقیت و بعد قضاوت، حالا می گویم که نسبت به آن مطلب به آن فرد، نسبت به آن دانسته ها و ارزشها ، این چه جایگاهی دارد. مثال: بنده به عنوان راننده ماشین، فقط بدانم موتور این ماشین دارد کار می کند. این قطعات (سوپاپ، فیلتر روغن) این می شود دانستن.
فهمیدن یعنی اینکه عمیق تر ببینیم که این ماشین چطور کار می کند، اگر خراب شد من بتوانم درستش کنم ،آنچه که دانستم بتوانم به کار بگیرم. تجزیه و تحلیل موتور را انجام بدهم، این مال سوخت است و این برای تنظیم موتور هست.
🔰ترکیب خیلی سخت می باشد، ترکیب یعنی اینکه ما دوباره بتوانیم از نو سازماندهی کنیم. حالا من موتور این ماشین پیکان و پژو را می دانم، ترکیب آن را هم می دانم و هم پیاده کردم، هم سوار کردم موتور آن را. حالا از من سوال می کنند که موتور کدام یک از اینها بهتر است. ببینید چقدر باید قدرت مقایسه داشته باشم که 10 تا ماشین و موتور را بگویم که کدام بهتر کار می کند و مصرف سوخت کدام بهتر است.
👇ادامه
❇️من مبلغ، وقتی قلب اسلام را می گویم، مارکسیست را می گویم، قلب بودا را می گویم نحوه گفتن و نگارش من باید همانند شهید مطهری باشد. ایشان با کتابت زیباشون تمام مکاتب را مطرح می کردند، به طوری که خود مکتب مارکسیست هم نمی توانستند بهتر از او مطرح کنند. ولی یک طوری مطرح می کردند که خود فرد نتیجه می گرفت که اسلام بهتر است. نه اینکه ما پیش داوری کنیم و آن را رد بکنیم بدون اینکه بفهمیم. اگر من بفهمم و رد بکنم، برده ام. ولی اگر نفهمیده رد کنم ممکن است یک نفر دیگر من را فریب بدهد و من دوباره به سراغ این مطلب بروم.
🔰وظیفه مربی و مبلغ این است که واقعیت را آنگونه که هست به دانش آموزان، مخاطبان و متربیان بگوید. منتهی مثل آن ترکیب و قضاوت. اگر ما ترکیب و قضاوتمان قوی باشد، آنوقت مسلط می شویم تا این 10 تا مکتب و نظریه را قضاوت کنیم. در روانشناسی مثلا 100 تا نظر هست، همه ی اینها راجع به انسان و رفتار هست، حالا یکی از من سوال می کند می گوید آقا شما که دکتری روانشناسی داری، این نظریات را می دانی و تدریس می کنی؟ می توانی بگویی که کدام نظریه انسان را بهتر تبیین کرده است؟ من باید خیلی مسلط باشم باید تمام مکاتب را خوانده باشم و بعد تجزیه و تحلیل کرده باشم و بعد فهمیده باشم و بعد بیایم تالیف، سازماندهی و ترکیب کرده باشم. بعد بتوانم در کنار هم عادلانه قضاوت کنم، خیلی اجتهاد می خواد این مساله. تازه این حیطه شناختی است.
👇ادامه
❇️حیطه عاطفی: ما وقتی چیزی روامی شنویم، وقتی کلمه ای به ذهن ما میاد، مثلا میگویند شب، یکی می گوید ترس، کابوس، آرامش، یکی می گوید خواب، یکی می گوید خوردن، تلویزیون تماشا کردن.
در زمان گفتن پرنده چه چیزی به ذهنمون میاد، پرنده؟ مثلا پرنده پرواز می کنه بعد حس آرامش که تو آسمون رها میشه، یه حس مثبت و بعد خودمون می خواهیم بال در بیاوریم(رفتار)
رفتار گرا ها می گویند: یعنی کلمه ای که می شنویم بزاق ما ترشح می شود مثل قره قروت می شود که ترش است.
🔰این مثالها برای چیست؟ برای اینکه یک مربی و مبلغ وقتی که با مخاطب صحبت می کند بداند که با این محیط کار دارد. فکر نکند که دارد حفظ می کند، بداند این قلبش هم برای شما بد میزنه یا خوب میزنه، مغزش دارد مطالب شما رو می گیرد یا نه خوابیده، در رفتارش واکنش مثبت نشان میدهد؟ اخم میکند یا کنجکاوی نشان میدهد، هیجان نشان میدهد یا نفرت نشان میدهد؟ بی تفاوت نگاه می کند یا با شگفتی نگاه می کند؟ اینها تنش های رفتاری است که یک مبلغ باید به این حیطه توجه کند تا متناسب با این صحبت کند. مثلا اگر مخاطب بی حال است بداند که دارد بیراهه می رود.
همسنگران
╭─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╮
@hamsangaransalehin
╰─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╯
ادامه مطالب را در ساعت 13 ببینید.
26.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#پنجشنبه_های_صالحینی
📒موضوع: روش های ارتباط موثر
📒فصل بیست و دوم:مراحل تاثیر بر حیطه شناختی، احساسی و رفتاری در انسان
🎙دکتر عبدالعظیم کریمی
╭─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╮
@hamsangaransalehin
╰─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╯
#پنجشنبه_های_صالحینی
📒موضوع: روش های ارتباط موثر
📒فصل بیست و سوم:اصل اختیار در تربیت انسان
❇️اصول و ویژگی های تبلیغ و روشهای ارتباط موثر از دیدگاه قرآن:
1-اصول حاکم بر تبلیغ در قرآن کریم
2-روشهای تبلیغی
3-ویژگی های شنونده
4-ویژگی های گوینده
اولین اصل در تبلیغ دینی، اختیار است؛ یعنی باید به مخاطب خود قدرت انتخاب و امکان اختیار بدهیم.
✅مفهوم اختیار: اصل اختیار به معنای رها کردن فرد نیست. یعنی اینکه می خواهم به آنچه که در نظر من است، ایمان بیاورد. ایمان از جنس قلب، قلب از جنس مهر و عشق و مهر و عشق از جنس اختیار است. مثلا شما نمی توانید به بچه خود بگویید اگر من رو دوست نداشته باشی می کشمت باید من رو دوست داشته باشی. بچه از شما متنفر می شود.
چون دوست داشتن یک امر اجباری نیست. ببینید بچه ی شما به شما اعتماد نمی کند؟ چرا به من اعتماد نمی کند؟
👇ادامه
🔰یک بار نمی شود گفت که اگر اعتماد نکنی از خونه بیرونت می کنم این مسخره است. مگر اعتماد رو میشه با تشویق و تنبیه به دست آورد؟ تشویق هم همین است مثلا به بچه بگویی اگر من رو دوست داشته باشی جایزه بهت می دهم این دوست داشتن نیست.
«لا اکراه فی الدین» یعنی شما کاری کنید که ایمان را از روی فطرت قلبی بپذیرد. نه از روی اجبار و جایزه و تهدید.
در کار های تبلیغی، قرآن اختیاری بودن ملاک ماست، نه اینکه واگذار و بی تفاوت باشیم. کاری کنیم که فرد از روی مهر و عشق ایمان بیاورد، همان کاری که پیامبر گرامی اسلام انجام میداد. کاری که ائمه می کردند. اگر این دانستن به رفتار تبدیل شود خیلی به ما کمک می کند.
شما وقتی اختیار به فرد می دهید بیشتر مجاب می شود تا اینکه اجباری انجام بدهد. گاهی فرایند هدف می باشد. «اهدنا الصراط المستقیم» ما باید کاری کنیم که مخاطب ما با اختیار آن کار را انجام بدهد.
✅نکته: تشویق زمینه ساز است نه علت.
امام علی (علیه السلام): آن کسی که از ترس جهنم تو را می پرستد برده است و آن کسی که از شوق بهشت تو را می پرستد و عبادت می کند تاجر است و آن کسی که به خاطر شایستگی خدا را عبادت می کند، احرار است
همسنگران
╭─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╮
@hamsangaransalehin
╰─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╯
ادامه مطالب را در ساعت ۱۵ ببینید.
24.33M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#پنجشنبه_های_صالحینی
📒موضوع: روش های ارتباط موثر
📒فصل بیست و سوم: اصل اختیار در تربیت انسان
🎙دکتر عبدالعظیم کریمی
╭─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╮
@hamsangaransalehin
╰─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╯
#پنجشنبه_های_صالحینی
📒موضوع: روش های ارتباط موثر
📒فصل بیست و چهارم: اصل شناساندن باطل در کنار حق
❇️اصل آگاهی از دو مسیر متضاد است، قرآن هم با دو چیز متضاد ما را روشن می کند، نور و ظلمات. مثلا حجاب که بی حجابی مضراتش این است و پوشش نکات مثبتش این است. دو مسیر متضاد رو توضیح بدهیم تا خودشون انتخاب کنند. ما اگر تبلیغمان درست باشد حجاب نه تنها علت حقارت فرد نمی شود بلکه یک حرمت از زنده بودن و ارزنده بودن را منتقل می کند.
✅خداوند به پیامبر فرمودند که من دو راه را به شما نشان میدهم. ما راه را به او نشان میدهیم خواه که بپذیرد یا کفران کند.(سوره انسان آیه 3)
همسنگران
╭─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╮
@hamsangaransalehin
╰─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╯
ادامه مطالب را در ساعت ۱۷ ببینید.
24.42M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#پنجشنبه_های_صالحینی
📒موضوع: روش های ارتباط موثر
📒فصل بیست و چهارم: اصل شناساندن باطل در کنار حق
🎙دکتر عبدالعظیم کریمی
╭─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╮
@hamsangaransalehin
╰─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╯
#پنجشنبه_های_صالحینی
📒موضوع: روش های ارتباط موثر
📒فصل بیست و پنجم: اصل توجه به تفاوت فردی و فطری بودن تربیت
❇️باید توجه کنیم که مخاطبان ما جوجه ماشینی نیستند. آدم ها تفاوت دارند.« ضرورت توجه به تفاوتها و استعداد های فطری»
به فرمایش قرآن سوره مبارکه اسراء آیه 84: «بگو هر کس بر اساس خلق و خوی خود عمل می کند، پروردگارتان کسانی را که راهشان نیکوتر است، بهتر می شناسد».
نباید بگوییم تو باید مثل من بشوی یا مثل فلانی بشوی، این مثل هم شدن غیر اسلامی و غیر قرآنی می باشد.
🔰برای بچه ها حرمت قائل بشویم به آنچه که هستند، آن وقت می شود که بر روی آنان تاثیر مثبت گذاشت. اگر ما آنچه را که هستند نفی کنیم، نه خودشان می شوند و نه دیگری. مثلا به درخت سیب نمی توانیم بگوییم که میوه ی گلابی بده.
👇ادامه
🔰اصل پنجم: فطری بودن تربیت است، این در درون ما است و باید رشد کند مانند آبی که در زمین هست باید آن را حفر کنیم تا آب آن خارج بشود. نباید آب در درون آن بریزیم. نکته: جوشش از درون به جای تزریق از بیرون.
ما بحثی داریم به نام دین یابی و دین دهی. آیا ما در روش تبلیغی، دین رو به بچه ها می دهیم یا اینکه دین یابی را آموزش می دهیم؟
دین دهی ممنوع است و دین یابی آزاد است.
✅نکته:
زیبایی شناسی فطری: ضرورت توجه به زیبایی درونی.
زیبایی شناسی دینی: تربیت یک امر زیبا شناسانه است
همسنگران
╭─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╮
@hamsangaransalehin
╰─┅─•🍃🌸🍃•─┅─╯
ادامه مطالب را در ساعت ۱۹ ببینید.