الإمامُ عليٌّ عليه السلام : مَن نَصَبَ نَفسَهُ للنّاسِ إماما فليَبدأ بتَعليمِ نَفسِهِ قَبلَ تَعليمِ غَيرِهِ ، و ليَكُن تأديبُهُ بسِيرَتِهِ قَبلَ تأديبِهِ بلِسانِهِ ، و مُعَلِّمُ نَفسِهِ و مُؤدِّبُها أحَقُّ بالإجلالِ من مُعَلِّمِ النّاسِ و مُؤدِّبِهِم .[نهج البلاغة: الحكمة73.]
امام على عليه السلام : هر كه خود را در مقام پيشوايى مردم قرار دهد بايد پيش از تعليم ديگران، به تعليم خود بپردازد و پيش از آنكه به زبانش تربيت كند، با رفتار خود تربيت نمايد و كسى كه آموزگار و مربّى خود باشد بيشتر سزاوار بزرگداشت است تا آن كه آموزگار و مربى ديگران است.
هدایت شده از گلچین کلام ألله و عترت طه، ( ألثَّقَلین )
آيه صالح المؤمنين
آیه 4 سوره تحریم/66 را «آیه صالح المؤمنین» نامیدهاند:[۱]
«إِن تَتُوبَا إِلَى اللَّهِ فَقَدْ صَغَتْ قُلُوبُكُمَا وَإِن تَظَاهَرَا عَلَيْهِ فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ مَوْلَاهُ وَجِبْرِيلُ وَصَالِحُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمَلَائِكَةُ بَعْدَ ذَلِكَ ظَهِيرٌ»
اگر شما دو زن توبه کنید بهتر است، زیرا دلهایتان از حق بازگشته است و اگر برای آزارش همدست شوید، خدا یاور اوست و نیز جبرئیل و مؤمنان شایسته و فرشتگان از آن پس یاور او خواهند بود.
در این آیه، دو تن از همسران پیامبر صلى الله علیه و آله را كه به آزار حضرت اقدام كردند؛ عتاب كرده، مىفرماید: اگر از كار خود توبه كنید، بهتر است؛ زیرا دلهایتان منحرف شده و اگر بر ضد او به یكدیگر كمك كنید، در حقیقت خدا خود سرپرست او است و جبرئیل و «صالح المؤمنین» نیز یاور اویند و گذشته از این، فرشتگان هم به او یارى مىرسانند.
بر اساس شأن نزولها، مقصود از این دو زن، حفصه و عایشهاند. ابن عباس مىگوید: از عمر بن خطاب پرسیدم: دو زنى كه با رسول خدا صلى الله علیه و آله دشمنى كردند، كیستاند؟ گفت: عایشه و حفصه.[۲] بر اساس روایات شیعه و سنى، مقصود از صالح المؤمنین، على علیهالسلام است.[۳]
پانویس
1. نهج الحق، ص 191.
2. مجمع البیان، ج 10، ص 474.
3. الدّرالمنثور، ج 8، ص 224؛ ابن كثیر، ج 4، ص 415؛ كنزالعمال، ج 1، ص 237.
منابع
علی خراسانی، دائرةالمعارف قرآن كریم، جلد1، ص390.
@alsqlyn
هدایت شده از گلچین کلام ألله و عترت طه، ( ألثَّقَلین )
✅جریان لیلة المبیت
پس از اینکه اهل مدینه با پیامبر (صلی الله علیه و آله) بیعت کردند و کفار قریش از این پیمان اطلاع یافتند چهل نفر از اشراف در دارالندوه گرد آمدند و تصمیم گرفتند که که از هر عشیره ای یک نفر حاضر شوند و این گروه به طور ناگهانی به خانه محمد (صلی الله علیه و آله) هجوم برند و او را بکشند و بدین ترتیب قاتل مشخص نمی شود و خونخواهی معنایی نخواهد داشت و بنی هاشم مجبور می شوند به دیه راضی شوند.
✅مکر خدا در برابر مکر مشرکان🔸
خداوند با نزول آیه 30 سوره مبارکه انفال «وَ إِذْ يَمْكُرُ بِكَ الَّذينَ كَفَرُوا لِيُثْبِتُوكَ أَوْ يَقْتُلُوكَ أَوْ يُخْرِجُوكَ وَ يَمْكُرُونَ وَ يَمْكُرُ اللَّهُ وَ اللَّهُ خَيْرُ الْماكِرينَ: و [ياد كن] هنگامى را كه كافران در باره تو نيرنگ مى كردند تا تو را به بند كَشَند يا بكُشند يا [از مكّه] اخراج كنند، و نيرنگ میزدند، و خدا تدبير مى كرد، و خدا بهترين تدبيركنندگان است.» پیامبر خویش را از این واقعه آگاه نمودند.
شب اول ربیع الاول سال سیزدهم یا چهاردهم بعث حضرت علی بن ابیطالب (علیه السّلام) با اینکه احتمال کشته شدن ایشان بسیار زیاد بود در بستر پیامبر (صلی الله علیه و آله) خوابیدند و پیامبر به غار ثور رفتند و از آنجا به مدینه هجرت فرمودند.
هنگامی که مشرکین به خانه پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) یورش بردند و حضرت امیرالمومنین (علیه السّلام) را به جای پیامبر (صلیالله علیهوآله) در بستر یافتند، از هدف خود بازماندند.
✅نزول آیه
به دلیل این فداکاری و از خودگذشتی حضرت علی بن ابیطالب (علیهالسّلام) خداوند آیه 207 سوره مبارکه بقره را در فضیلت حضرت امیرالمومنین (علیه السّلام) نازل فرمودند:
«وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْري نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ»
و از ميان مردم كسى است كه جان خود را براى طلب خشنودى خدا مى فروشد، و خدا نسبت به [اين] بندگان مهربان است.
✅اشاره به واقعه لیلة المبیت در نهجالبلاغه🔸
حضرت امیرالمومنین (علیه السلام) به واقعه لیله المبیت در نامهای که به معاويه در سال 36 هجرى نوشتند چنین اشاره کردند: «خويشاوندان ما از قريش مى خواستند پيامبر (صلّى اللّه عليه و آله و سلّم) را بكشند و ريشه ما را در آورند و در اين راه انديشه ها از سرگذراندند و هر چه خواستند نسبت به ما انجام دادند..» (1)
✅شأن نزول آیه
به اتفاق خاصه و عامه اين آيه شريفه در شأن حضرت امير المؤمنين (عليه السّلام) نازل شد. از ابن عباس روايت شده كه در شب غار، چون حضرت سيد ابرار (صلّى اللّه عليه و آله و سلّم) به امر پروردگار عزيمت هجرت از مكه فرمود، على بن ابى طالب (عليه السّلام) را خواند و عمر آن سرور بيست و يك سال بود. فرمودند: يا على قريش اتفاق نموده است كه امشب به سر من آيند و مرا هلاك كنند، حكم خدا آن است كه تو در بستر من بخوابى و برد سبز مرا روى خود پوشانى تا من بيرون روم. على (عليه السّلام) عرض كردند: اگر من چنين كنم آسيبى به حضرت تو نرسد؟ فرمودند: بلى من در امان حضرت حق باشم. حضرت چون اين بشارت شنيد، گفتند: الآن طاب الموت و پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند: بعد از من در مكه توقف و اعلام كن هركه نزد پيغمبر امانتى يا دينى دارد بيايد. پس از انجام آن با مادر خود به مدينه متوجه شو.
امير المؤمنين (ع) در رختخواب پيغمبر (ص) خوابيدند، قريش خانه را محاصره نمودند در آن شب سنگ بسيار از هر طرف به خوابگاه پيغمبر انداختند و حضرت ابدا حركت ننمود با كمال اطمينان خود را به پروردگار تسليم نمود. وقت صبح همه به يكبار با شمشيرهاى برهنه به خوابگاه وارد شدند، نزديك كه رسيدند حضرت امير المؤمنين (علیه السّلام) نهيبى بر ايشان و با شمشير حمله نمود، تمام قريش هراسان شدند. ابو جهل و خالد بن وليد و رؤساى قريش چون صلابت حضرت را ديدند، گفتند: يا على ما را با تو كارى نيست، مقصود ما پسر عم تو باشد، بگو كجا رفته است؟ فرمودند: هر جا تشريف برده در امان خدا و مأمون از كيد شما باشد. پس نااميد برگشتند.
✅شادمانی جبرئیل در فردای لیلة المبیت💠
خطيب خوارزمى از علماء عامه در كتاب مناقب خود نقل نموده كه صبح شب غار، جبرئيل بسيار خوشحال و خرم بر حضرت رسالت (ص) نازل شد. حضرت پرسيدند: تو را بسيار شادمان مى بينم سبب چيست؟ گفت: يا رسول اللّه، چگونه خوشحال نباشم و حال آنكه حق تعالى برادر و پسر عمّ و وصى تو را اكرام بزرگى فرموده است. حضرت پرسيد: چه اكرام در حق برادرم فرموده است؟ گفت: خداى تعالى به عبادت شب گذشته على بن ابى طالب (علیهالسّلام) مباهات فرمود بر ملائكه و حمله عرش و ايشان را اعلام نمود كه من چنين بنده مطيع دارم، نقد جان خود را نثار حبيب من گردانيد، و او را از شرّ دشمنان رهانيد.(2)
📚پینوشت
(1) نهجالبلاغه
(2)تفسير اثنا عشري، جلد1، صفحه 371 – 369.
#لیلة_المبیت
#امام_علیع
#پیامبر_اکرمص
@alsqlyn
هدایت شده از گلچین کلام ألله و عترت طه، ( ألثَّقَلین )
🚩 پنجم ربیع الاول: سالروز رحلت حضرت سکینه بنت الحسین علیهماالسلام
#حضرت_سکینه دختر #امام_حسین علیهماالسلام، ۵۶ سال پس از واقعهی کربلا، در شب پنجم ربیع الاوّل سال ۱۱۷ هجری در مدینه وفات کردند. [۱]
مادر ایشان #حضرت_رباب علیهاالسلام است که با هم در واقعهی کربلا حضور داشتند و همراه با اسرای اهل بیت، به #کوفه و #شام و سپس به مدینه مراجعت نمودند.
آن حضرت در طول حیاتشان، فقط با پسر عموی خود، عبدالله پسر #امام_مجتبی علیهالسلام ازدواج نمودند و تهمتها و ادّعاهای دیگر در این زمینه مردود و ساختهی مخالفین است. (امام مجتبی علیهالسلام چند پسر به نام عبدالله داشتند که کوچکترین آنها در روز #عاشورا در قتلگاه به شهادت رسید و این عبدالله، برادر اوست.) [۲]
پس از وفات آن حضرت، خالد بن عبدالملک، حاکم ملعون مدینه که در نظر داشت با به تعویق افتادن تشییع جنازه و بر اثر گرمی هوا، به بدن مطهّر ایشان جسارت شود، گفت: «صبر کنید من برای نماز خواندن بر جنازه میآیم»، ولی نیامد. لذا پیکر مطهّر آن مخدّره تا شب دفن نشد. پس از آن، یحیی بن حسن علیهالسلام (و به قولی محمّد بن عبدالله، نفس زکیّة) بر جنازهی ایشان نماز خواند و پیکر پاک آن علویّه را با احترام در قبرستان بقیع به خاک سپردند. [۳]
📚 منابع:
[۱] معالی السبطین، ج۲، ص۲۱۷
[۲] العقیلة و الفواطم علیهنَّالسلام، ص۱۸۵
[۳] فیض العلام، ص۲۰۵
@alsqlyn
هدایت شده از گلچین کلام ألله و عترت طه، ( ألثَّقَلین )
امام حسن عسکری علیه السلام فرمودند:
به خداقسم فرزندم #مهدی غیبتی خواهد کرد؛که در آن #غیبت همه ی مردم(ازنظر دین وایمان)هلاک میشوند،به جز آن کسی که خداوند اورادر اعتقاد به امامت فرزندم ثابت قدم گرداند وبه او توفیق دعا کردن برای تعجیل فرجش را دهد
📚 کمال الدین ج۲ص۳۸۴
🆔 @alsaqlyn
🌺🌿🌸🌿🌿🌸🌸🌿🌿🌸🌿🌺
اللــــــهمَّ عَجّــــــل لِوَلیــــــکَ الفَــــــرَج
🔰روز سرور شیعه
📝محدث قمی گوید: ۹ ربیع الاول روزی عظیم الشأن و روز سرور شیعه و عید بزرگ آنها است. از کتاب مسار الشیعه نقل شده که فرموده این روز، عید بزرگ و روز عید بقر یعنی شکافتن است و از برای آن شرح بزرگی است که در غیر این موضع ذکر شده و حضرت رسول صلی الله علیه وآله این روز را عید فرمود و امر کرده که مردم نیز این روز را عید قرار دهند و ترید درست کنند.
شیخ کفعمی از صاحب کتاب مسار الشیعه روایت کرده که هر که در این روز، چیزی انفاق کند گناهانش آمرزیده شود و گفته که مستحب است در این روز، اطعام برادران مؤمن و خشنود گردانیدن ایشان و توسعه دادن در نفقه و پوشیدن جامه های نو و شکر و عبادت حق تعالی کردن و این روز، روز بر طرف شدن غمها است و روز روزه داشتن نیست و بالجمله روز بسیار شریفی است و شرح آن مناسب نیست، هر که طالب است، رجوع به زاد المعاد و غیره نماید و چون روز هشتم وفات امام حسن عسکری علیه السلام واقع شده، امروز، روز اول امامت حضرت صاحب الزمان علیه السلام است و این جهت نیز باعث تعظیم و شرافت این روز شده است.
1⃣المحتضر ص۹۳
2⃣مصباح الكفعمي ص۵۱۰
3⃣زاد المعاد ص۲۵۳
4⃣مستدرك الوسائل ج۲ ص۵۲۲
📗فیض العلام و وقایع الایام
@alsqlyn
#تلنگر
امام موسی بن جعفر عليهماالسلام:
⭕️خوشا به حال شيعيان ما، در زمان غيبت قائم ما "عجل الله تعالی فرجه" که به ريسمان ما تمسّک جستهاند و بر موالات ما و #بيزاری_از_دشمنان ما ثابتقدم ماندهاند. آنان از ما هستند و ما از ايشانيم.
💠طوبي لِشيعَتِنا المُتَمَسِّکينَ بِحَبلِنا فِي غَيبَةِ قائِمِنا "عَجَّلَ اللّهُ تَعالي فَرَجَه" الثّابِتينَ عَلي مُوالاتِنا وَ البَراءَةِ مِن أَعدائِنا اُولئِکَ مِنّا وَ نَحنُ مِنهُم.
📜اعلام الوَری، ص۴۰۷
@alsqlyn
هدایت شده از گلچین کلام ألله و عترت طه، ( ألثَّقَلین )
▪️[تفسیر فرات بن إبراهیم] إِسْمَاعِیلُ بْنُ إِبْرَاهِیمَ وَ الْحُسَیْنُ بْنُ سَعِیدٍ مُعَنْعَناً عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ فِی قَوْلِهِ تَعَالَی یُدْخِلُ مَنْ یَشاءُ فِی رَحْمَتِهِ قَالَ الرَّحْمَةُ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ علیهما السلام.
▪️امام باقر علیه السّلام در معنی آیه: «یُدخِل الله مَن یَشاء فی رَحمَتُۀ» «و خداوند هر كه را بخواهد در رحمت خود در آورد» فرمودند: #رحمت حضرت أمیرالمؤمنین علی بن ابی طالب علیه السّلام است.
📚 بحارالأنوار ٫ جلد 35 ٫ صفحه 426
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
▫️تَذَاكَرُوا وَ تَلاَقَوْا وَ تَحَدَّثُوا
فَإِنَّ اَلْحَدِيثَ 👈 جِلاَءٌ لِلْقُلُوبِ 👉
➡️ @alsqlyn
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
https://www.instagram.com/p/CHBEu9iJUiQ/?igshid=i5psdts97pc2
کرامت و معجزه امام حسین علیه السلام در کرونا