هدایت شده از استفتائات جديد مركز ملي پاسخگویی
رساله جامع آیت الله سیستانی مخلوط شدن مال مخمّس با درآمد و جدا کردن آنها با نیّت
مسأله 638. هر گاه مال مخمّس و درآمد بین سال فرد با هم مخلوط شده و قابل تشخیص از هم نباشد، مانند اینکه فرد مجموع مالش را در صندوق یا دَخل واحدی قرار داده باشد، در هنگام برداشت از عین موجود، نیّت وی اثری ندارد. بنابراین، اگر مال مخلوط شده، شرعاً مشاع باشد، آنچه برداشت میشود بالنسبه از مخمّس و درآمد حساب میگردد؛
امّا اگر مال مخلوط شده، مشاع نباشد، آنچه برداشت میشود از درآمد بین سال به حساب میآید و اگر بیش از مقدار درآمدی که در صندوق یا دخل بوده برداشت شود، مقدار اضافه از مال مخمّس محسوب میگردد.
حکم صورتی که مال مخمّس و درآمد به صورت طلب از دیگری باشد، نه عین مال مخلوط شده، در مسألۀ بعد ذکر میشود.
مسأله 639. اگر درآمد بین سال و مال مخمّس فرد به صورت دین بر عهدۀ دیگری باشد و طلبکار بخواهد بخشی از طلب خود را بگیرد، برای آنکه آنچه میگیرد مال مخمّس حساب شود، باید هر یک از دو طرف (طلبکار و بدهکار) قصد کنند که آنچه به طلبکار بابت ادای دین داده میشود سهم مخمّس طلب وی باشد.
همین طور، اگر طلبکار بخواهد آنچه میگیرد درآمد حساب شود باید هر یک از دو طرف (طلبکار و بدهکار) قصد کنند که آنچه به طلبکار بابت ادای دین داده میشود سهم درآمد طلب وی باشد.
شایان ذکر است، اگر فرد بخواهد بخشی از دین را از بانک (یا مؤسّسه یا بخش) دولتی یا نیمهدولتی بگیرد تنها نیّت گیرنده (صاحب حساب) کافی است تا آنچه برداشت میکند، سهم مخمّس یا سهم درآمد طلب وی باشد؛
امّا اگر هر دو یا یکی از آن دو چنین نیّتی نکنند، طلبکار مال دریافتی را بالنّسبه از مخمّس و درآمد حساب نماید
🇮🇷حتی اگر مخالف نظام هستید، در راهپیمایی ٢٢ بهمن شرکت کنید!
🇮🇷بدیهی است که عدم وجود اپوزیسیون و منتقدان در هر نظام و حکومتی غیر ممکن است و حتی گاهاً ضروری است!لکن حتی اگر منتقد،زاویه دار، مخالف،یا برانداز هم هستید در راهپیمایی ملی ٢٢ بهمن شرکت کنید؛چراکه «راهپیمایی ٢٢ بهمن امنیت ساز است»
🇮🇷بر اساس تجربه و آنالیز تحرکات ضد امنیتی علیه کشور و مردم،یقیناً شکوه و عظمت راهپیمایی ٢٢ بهمن، امنیتِ یک سال کشور را تضمین خواهد کرد و سدی محکم و استوار در برابر توطئه های خناسان است.وحدت ملی تحت سایه پرچم مقدس ایران عزیزمان، اجازه دخالت و فتنه انگیزی به دشمنان و خارجیان را نخواهد داد.
🇮🇷شاید راهپیمایی یوم الله ٢٢ بهمن برای عده ای عادی و معمول باشد لکن برای سرویس های اطلاعاتی و اتاق فکر صهیونیسم و دشمنان این مرز و بوم بسیار حساس و مهم است و بیش از ٨٠ درصد طرح ها و فتنه ها به آن بستگی دارد؛ به جرأت می توان گفت هر قدم که در راهپیمایی یوم الله ٢٢ بهمن برداشته شود در راستای تحکیم امنیت ملی کشور و خاموش سازی فتنه ها و توطئههای تروریستی است.
🇮🇷فارس، ترک، لر،کرد، عرب، بلوچ و....شیعه،سنی،مسیحی، زرتشتی و... زن، مرد، پیر، جوان، موافق و مخالف، همه و همه می آییم برای ایران، برای آینده...
#دهه_فجر
✅ اطلاع از اخبار و تحلیل های #مهم از سراسر کشور:👇👇
📡 https://eitaa.com/joinchat/3706585090C97ae2221c1
🔥 @Moohem
base.apk
16.28M
اپلیکیشن رساله جامع ۴جلدی و منهاج و .... آیت الله سیستانی
تمام کتب آیت الله سیستانی در اینجاست✅✅✅
برخی از فقها فرموده اند که یکی از مجوزات دروغ، اصلاح بین الناس میباشد. یعنی شخص ثالث، به جهت اصلاح ذات البین، دروغ بگوید. سوال این است که آیا این جواز در مورد اصلاح بین خود این شخص و طرف مقابل هم وجود دارد؟
آیت الله خامنه ای اگر راه دیگری برای اصلاح نباشد، در مورد خود شخص با دیگری نیز حکم جواز جاری است.
آیت الله سیستانی: بلی شامل می شود .
آیت الله شبیری زنجانی : اگر بتوان به نحو دیگری مثل عذر خواهی مشکل را حل کرد جایز نیست .
آیت الله مکارم شیرازی : در هنگام ضرورت مانعی ندارد .
در زمان مجردی نذر کردم که اگر شاغل بشوم، یک پنجم از درآمدم را صدقه بدهم و تا مدتی نیز به آن عمل نمودم. الان متاهل میباشم ولیکن اگر بخواهم به نذرم عمل کنم در مخارج زندگی خود مثل نفقه همسر و فرزندان در حد متعارف و اجاره خانه دچار مشکل میشوم. آیا به نظر حضرتعالی نذر اینجانب منحل میشود؟
آیت الله سیستانی: اگر صیغه مخصوص نذر را نخوانده اید عمل به آن واجب نیست .
آیت الله شبیری زنجانی : به مقداری که حرجی نیست صدقه بدهید .
آیت الله مکارم شیرازی : در ماه هایی گه برای نفقه کم می آورید ، عمل به نذر واجب نیست .
اگر امام جماعت ( به هر دلیلی) حدود 20 تا 30 درجه منحرف از قبله میباشد ولیکن خودش متوجه این مطلب نیست. آیا اقتدای به ایشان در حالی که ماموم به طور صحیح به سمت قبله ایستاده باشد اشکال دارد؟
آیت الله خامنه ای : در فرض سؤال اگر امام به خاطر دلیل معتبری که دارد به آن جهت ایستاده است، اقتدا صحیح است.
آیت الله سیستانی: اشکال ندارد
آیت الله شبیری زنجانی : اگر امام جماعت معذور است اشکال ندارد .
آیت الله مکارم شیرازی : باید به او اطلاع دهید صحیح بایستد ، سپس اقتدا کنید .
هدیه ای به رفیقم داده ام و دزد آن را دزدیده است. آیا بعد از دزدیده شدن جنس مذکور، حق رجوع به هبه را دارم؟ ( علت رجوع آن است که اگر این رجوع صحیح باشد و قبل از پیدا شدن جنس مذکور، رفیق بنده فوت نماید، جنس مذکور برای من باشد نه ورثه متوفی)
آیت الله خامنه ای : در فرض سؤال اگر هدیه شرایط جواز رجوع را داشته باشد، با دزدیده شدن حق رجوع ساقط نمی شود.
آیت الله سیستانی: در فرضی که هدیه پیش رفیق متهب تغییر نکرده است حق رجوع ثابت است .
آیت الله شبیری زنجانی : حق رجوع به عین باقی است .
آیت الله مکارم شیرازی : تا زمانی که آن چیز پیدا نشده ، رجوع معنا ندارد .
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 اوّلین ویدئوی رنگی از حرم امام رضا علیهالسلام
این ویدئو که در سال ۱۹۳۹ میلادی (۱۳۱۸شمس) توسط یک گردشگر سوئیسی به نام الامایارد تهیه شده که از میان آتش جنگ جهانی دوّم به همراه دوستش از راه افغانستان خودش را به ایران رسانده و اوّلین فیلم رنگی از حرم امام رضا (ع) را ثبت کرده است.
#السلام_علیک_یا_علی_بن_موسی_رضا
#یا_امام_رئوف
✅ منادی زمان
🔘 @Monadizaman
🔒آیا تورم در احکام فقهی مالی ملاحظه می شود؟
🔑امام خامنه ای: تورم مطلقا در دیون محاسبه می شود مگر آنکه شرط عدم محاسبه باشد یا بنای طرفین بر محاسبه آن نیست مانند مبلغ قرض ضمن اجاره؛ معیار محاسبه نرخ تورم مراجع قانونی اعلام نرخ تورم (بانک مرکزی، مرکز آمار و قوه قضاییه) است. (امام خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س۱۷۶۲ و ۱۸۱۶ و ۱۸۷۳ و ۱۸۷۶ و ۲۰۸۹)
🔑 آیت الله سیستانی: مسئله سه صورت دارد:
1. تورم در باب غصب:
اگر «پول رایجی» که غاصب به جهت از بین رفتن «مال قیمی مغصوب» در نزدش موظّف به پرداخت آن است با گذشت زمان تغییر کرده و تغییر پدید آمده، در ارزش مالی پول باشد، مثل اینکه در اثر «تورّم و کاهش قدرت خرید»، ارزش مالی پول در روز پرداخت، کمتر از ارزش آن در زمان از بین رفتن مال غصب شده، باشد، در این صورت غاصب باید علاوه بر پرداخت قیمتی که مال غصب شده در روز تلف داشته به صورت پول رایج، کاهش ارزش پول مذکور را نیز بپردازد. (توضیح المسائل جامع، ج3، م1518)
شایان ذکر است که این حکم در جایی که مکلف مال قیمی متعلق خمس را مصرف کرده است نیز مطرح می شود و لازم است در زمان اداء خمس تورم را نیز بپردازد.
2. تورم در باب دین:
اگر فرد مبلغی «پول» از دیگری قرض بگیرد یا ثمن معاملۀ نسیه یا اجرت در عقد اجاره و مانند آن یا مهریّۀ زن به صورت «پول» و دین بر ذمّۀ فرد (بدهکار) باشد و در زمانی که بدهکار قصد دارد بدهی خود را به طلبکار بپردازد، ارزش پول کاهش یافته باشد، پرداخت همان مقدار اولیّه کافی است؛
مگر آنکه کاهش ارزش پول، فوقالعاده زیاد باشد؛ مثلاً ارزش پول به اندازۀ یک بیستم مبلغ اولیّه شود؛ که در این صورت، پرداخت آن مبلغ، بنابر احتیاط واجب کافی نبوده و بنابر احتیاط لازم است با پرداخت مبلغ بیشتر با طلبکار مصالحه کند و مناسب است طرفین برای مصالحۀ کاهش نسبی قدرت خرید در عموم کالاها و ارائۀ خدمات را در نظر بگیرند. (توضیح المسائل جامع، ج3، م911)
نکته: در رابطه با مورد (2) نکاتی مهم متغیر مسئله می باشند که می توانید به مسائل قبل و بعد این حکم مراجعه نمایید.
3. تورم در باب خمس:
در مواردی که افزایش قیمت کالای مخمّس یا در حکم مخمّس خمس دارد چنانچه این افزایش قیمت ناشی از تورّم باشد، ثبوت خمس در مورد آن محلّ اشکال است و بنابر احتیاط واجب احکام مربوط به ترقّی قیمت بر آن جاری میگردد و احتیاط مذکور در موردی است که افزایش قیمت جنس به مقداری باشد که با در نظر گرفتن نزول قیمت نقد رایج کشور و پایین آمدن قدرت خرید با آن، ربح و سود بودنش از نظر عرف محرز نباشد.
به عنوان مثال، اگر تاجری مال التّجارۀ مخمّــس وی 10 عدد یخچال به قیمــت 100 میلیون تومان باشد، ولی در اثر تورّم سه برابری ناشی از کاهش ارزش پول کشور، در انتهای سال خمسی جدیدش، قیمت یخچالها سه برابر یعنی 300 میلیون تومان شده باشد، ثبوت خمس نسبت به ترقّی قیمت مال التجارهاش (یخچالها) محلّ اشکال است و در صورتی که مجتهد جامع الشرایط دیگر با رعایت الأعلم فالأعلم قائل باشد که تورّم خمس ندارد، میتواند در این مورد از وی تقلید نماید و بر این اساس لازم نیست خمس افزایش قیمت یخچالها را بپردازد.
حکم مذکور در این مسأله، شامل سایر مواردی که افزایش قیمت کالا باعث تعلّق خمس میشود نیز میگردد. (توضیح المسائل جامع، ج2، م647)
🔑 آیت الله مکارم: مسئله صورتهایی دارد:
1. تورم و قرض الحسنه:
در قرض الحسنه که با اختیار خود پول را برای چند سال قرض می¬دهد، و سالها بعد موعد پرداخت باشد یا بگوید هر وقت توانایی پیدا کردی بپرداز، نباید اضافه بگیرد. ولي چنانچه موعد پرداخت برسد و بدهکار، بدهي خود را نپردازد و ساليان طولاني بگذرد که با پرداخت همان مبلغ صدق اداي دين نکند تورّم محاسبه مي شود.
http://www.makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=40214&mid=251124
2. تورم در مهریه
در مهريه معمولاً مانع براي طلب کردن موجود است، چرا که مطالبه مهریه معمول نیست و اگر مهريه را طلب کند نوعي کم ارزشي براي زن محسوب مي شود. بله اگر شوهر اقدام به پرداخت کند يا حاضر به پرداخت باشد و زن مطالبه نکند، محاسبه تورّم جايز نيست.
http://www.makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=40214&mid=251126
3. تورم و خمس:
چنانچه حجم سرمایه ثابت باشد ولی قیمت آن بر اثر تورّم افزایش پیدا کند مثلاً موجودی یک زرگر ده کیلو طلا بوده و به همین مقدار مانده است ولی قیمت طلا افزوده شده است آیا به قیمت افزوده شده خمس تعلق می گیرد؟
پاسخ :با توجه به آنچه نوشته اید، خمس دارد و ارزش افزوده در عرف نوعی منفعت محسوب می شود و اين نوع افزايش قيمت در مباحث فقهی به عنوان زيادة سوقية معروف است. بنابراین با توجه به این که نوسانات محدود و کوتاه مدّت در عرف بازار هنوز به رسمیّت شناخته نشده است و تنها در محافل علمى مورد بحث است ربح در این جا صدق مى کند، توضیح این که در بعضى از جوامع کنونى کمترین تغییر در تورّم، در محاسبات بدهى ها و مطالبات در عرف بازار لحاظ مى شود، مثلاً بانک های این کشورها هر سال، هنگامی که بهره سپرده ها را مى دهند در کنار بهره، تفاوت تورّم را هم مى پردازند، یعنى در عرف بازار آنها، محاسبه تورّم به عنوان یک اصل اقتصادی شناخته شده است در این کشورها مى توان تورّم را در همه داد و ستد ها ملحوظ داشت ولى در عرف کشورهاى دیگر این مسأله فقط در محافل علمى مطرح است و مى دانیم مسائل فقهى بر محور موضوعات عرفى دور مى زند، نه موضوعات خاصّ محافل علمى.
https://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=44803&mid=255461
4. محاسبه تورم در پرداخت دستمزد معوق
چنانچه طلبکار می توانسته طلب خود را بگیرد و براي دريافت طلب خود اقدام نکرده بايد به همان قيمت قديم دستمزد پرداخت شود. ولي اگر بدهکار نمی پرداخته و یا مانعی برای دریافت بوده بايد با توجّه به نرخ متوسط تورّم کل اجناس که هر سال توسط بانک مرکزي اعلام مي شود دستمزد او را بپردازد، چرا که اداي دين و برائت ذمّه امري است عرفي و عرف بايد بگويد با پرداخت اين مبلغ، بدهي پرداخت شده است.
http://www.makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=40214&mid=251120