امام علی علیه السلام :
صَدْرُ الْعَاقِلِ صُنْدُوقُ سِرِّهِ وَ الْبَشَاشَةُ حِبَالَةُ الْمَوَدَّةِ وَ الِاحْتِمَالُ قَبْرُ الْعُيُوبِ. وَ رُوِيَ أَنَّهُ قَالَ فِي الْعِبَارَةِ عَنْ هَذَا الْمَعْنَي أَيْضاً الْمَسْأَلَةُ خِبَاءُ الْعُيُوبِ وَ مَنْ رَضِيَ عَنْ نَفْسِهِ كَثُرَ السَّاخِطُ عَلَيْهِ .
سينه خردمند صندوق راز اوست، و خوشرويي وسيله دوست يابي، و شكيبايي، گورستان پوشاننده عيبهاست. پرسش كردن وسيله پوشاندن عيب هاست، و انسان از
خود راضي، دشمنان او فراوانند.
نهج البلاغه ، حکمت شش
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
حکمت پنجم :
امام علی علیه السلام :
الْعِلْمُ وِرَاثَةٌ كَرِيمَةٌ وَ الْآدَابُ حُلَلٌ مُجَدَّدَةٌ وَ الْفِكْرُ مِرْآةٌ صَافِيَةٌ .
دانش، ميراثي گرانبها، و آداب، زيورهاي هميشه تازه، و انديشه، آيينه اي شفاف است.
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
〰〰〰〰〰🌸🍃
استاد قرائتی حفظه الله :
سوره #صف ، آیه 4
إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُمْ بُنْيانٌ مَرْصُوصٌ
همانا خداوند كسانى را دوست دارد كه صف بسته در راه او پيكار كنند، چنانكه گويى بناى بسيار مستحكم سربى هستند.
🍃🌸 نکته ها :
«بُنْيانٌ» به معناى ساختمان است. «مَرْصُوصٌ»، از «رصاص» به معناى سُرب است و «بُنْيانٌ مَرْصُوصٌ» يعنى ساختمانى كه از فرط #استحكام، گويى از سرب ساخته شده است.
شايد آيه قبل، انتقاد از كسانى باشد كه شعار جهاد و پيكار دادند، ولى به آن شعارها عمل نكردند، لذا خداوند فرمود: كسانى كه عمل نكردند مورد غضب هستند، «كَبُرَ مَقْتاً» امّا در اين آيه از كسانى كه به شعار و وعده خود عمل كردند، تمجيد كرده و محبوب خدا دانسته
است. «إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقاتِلُونَ»
در تاريخ آمده است كه در جنگ صفين حضرت امير عليه السلام براى بالا بردن انگيزه ياران خود، اين آيه را تلاوت فرمودند.
🍃🌸 پیام ها :
1- در تربيت، #قهر و #مهر هر دو لازم است. (در آيه قبل سخن از قهر الهى بود و در اينجا سخن از مهر الهى است). إِنَّ اللَّهَ يُحِبُ ...
2- براى بازداشتن از كار ناپسند انذار لازم است، لِمَ تَقُولُونَ ... كَبُرَ مَقْتاً ولى واداشتن به كار نيك، تشويق لازم دارد. «يُحِبُّ الَّذِينَ يُقاتِلُونَ»
3- جلب رضايت و محبت خداوند، بالاترين تشويق براى مؤمنان است، حتّى برتر از بهشت و امثال آن. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُ ...
4- كارهاى سخت، انگيزه قوى لازم دارد و بالاترين انگيزهها، محبوب خدا شدن است. «إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقاتِلُونَ»
5- مؤمنانِ مجاهد، دوستداران خداوند هستند و در راه او مىكنند، «يُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ» خداوند هم آنها را دوست دارد. «يُحِبُّ الَّذِينَ يُقاتِلُونَ»
6- در شرايط عادّى، وحدت و اتحاد و دورى از تفرقه لازم است ولى در برابر دشمن، صفوف مؤمنان بايد متّحدتر و نفوذناپذير و مستحكمتر باشد. «صَفًّا كَأَنَّهُمْ بُنْيانٌ مَرْصُوصٌ»
🍃🌸〰〰〰〰〰〰〰〰
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
✨☘✨☘✨☘✨☘
💎درسی از قرآن
📌سکوت در مقابل #ظلم، #مشارکت با ظالمان است
ذیل آیه ۱۶۵ سوره اعراف در تفاسیر میبینیم که سکوت در مقابل ظلم، مشارکت با ظالمان قلمداد شده است؛ چرا که ظلم در قرآن دایره وسیعی را در بر میگیرد.
در آیه ۱۶۵ سوره اعراف میخوانیم: «فَلَمَّا نَسُوا۟ مَا ذُكِّرُوا۟ بِهِۦٓ أَنجَيْنَا ٱلَّذِينَ يَنْهَوْنَ عَنِ ٱلسُّوٓءِ وَأَخَذْنَا ٱلَّذِينَ ظَلَمُوا۟ بِعَذَابٍۭ بَـِٔيسٍۭ بِمَا كَانُوا۟ يَفْسُقُونَ». علامه طباطبایی این آیه را چنین ترجمه کرده است: و چون چيزهايى را كه بدان تذكرشان داده شده بود به غفلت سپردند، كسانى را كه از بدى منع میكردند رهانيديم و كسانى را كه ستم كرده بودند به سزاى آن عصيان كه میكردند به عذابى سخت دچار كرديم.
در تفسیر نمونه و در ذیل این آیه میخوانیم که در اين آيات صحنه ديگرى از تاريخ پرماجراى بنى اسرائيل كه مربوط به جمعى از آنهاست كه در ساحل دريا زندگى مىكردند، آمده است ... اين سرگذشت، چنانكه در روايات اسلامى به آن اشاره شده مربوط به جمعى از بنىاسرائيل است كه در ساحل يكى از درياها در بندرى بنام ايله زندگى مىكردند و از طرف خداوند به عنوان آزمايش و امتحان دستورى به آنها داده شد و آن اينكه صيد ماهى را در آن روز تعطيل كنند، اما آنها با آن دستور مخالفت كردند و گرفتار مجازات دردناكى شدند.
🔻ظلم در قرآن
ظلم در لغت به معنای گذاشتن چیزی در جایی نادرست است که معادل فارسی آن را میتوان ستم و یا بیداد دانست. این واژه به صورتی گسترده در قرآن آمده است . قرآن توجه ویژهای به نکوهش و مبارزه با ظلم دارد. کتابالله ۲۹۰ آیه درباره مبارزه با ستم، ستمکاری و دفاع از مظلومان دارد. ظلم در سه سطح ظلم به خداوند مانند #شرک و #کفر و #نفی آیات قرآن، ظلم به دیگران مانند قتل و دزدی و نیز ظلم به نفس مانند پیروی از هواهای نفسانی است.
وسعت مصادیقی که برای ظلم در قرآن ذکر شده است میتواند ما را به تساوق این دو مفهوم برساند به این معنا که اگر چه ظلم و منکر میتواند در مفهوم قرآنی آن متفاوت باشد، اما مصادیق آن یکی خواهد بود. به این معنی که مصداق ظلم در عین حال مصداق منکر نیز هست.
سکوت در برابر ظالمان، مشارکت با آنان است
آیه ۱۶۵ سوره اعراف یکی از ۲۹۰ آیهای است که در آن خداوند به مسئله ظلم پرداخته. از نظر علامه طباطبائی نکتهای که در فراز اول این آیه «فَلَمَّا نَسُوا۟ مَا ذُكِّرُوا۟ بِهِۦٓ أَنجَيْنَا ٱلَّذِينَ يَنْهَوْنَ عَنِ ٱلسُّوٓءِ» آمده این است که سكوت در برابر فسق و فساد و عدم قطع رابطه با ستمگران، شركت در فسق و ظلم و موجب اشتراك با ظالمين در عذاب است.
علامه در این زمینه مینویسد: مقصود از «فَلَمَّا نَسُوا ما ذُكِّرُوا بِهِ أَنْجَيْنَا الَّذِينَ يَنْهَوْنَ عَنِ السُّوءِ» فراموشى تذكرها و بیتاثير شدن آن در دلهاى ايشان است، هر چند به ياد آن تذكرها بوده باشند، زيرا اخذ الهى مسبب بیاعتنايى به اوامر او و اعراض از تذكرهاى انبياى او است، وگرنه اگر مقصود فراموشى باشد عقوبت معنا نداشت، چون فراموشى به حسب طبع خودش مانع از فعليت تكليف و حلول عقوبت است.
وی به عنوان توضیح بیشتر در این باره میافزاید: در هر تكرارى امكان معصيت در نظرش قویتر و اثر تذكرات ضعيفتر شده تا آنجا كه به طور كلى تذكرات در دلش بیاثر و وجود و عدمش يكسان میشود.
علامه طباطبایی ادامه میدهد: در آيه مورد بحث كه فرمود «فَلَمَّا نَسُوا ما ذُكِّرُوا بِهِ ...» مقصود از نسيان همين بیاثر شدن تذكرات است. نيز آيه دلالت میكند كه خداوند اعتراض كنندگان را به خاطر سكوتشان و ترك نكردن مراوده با ايشان شريك ظلم و فسق متجاوزين شناخته است و نيز آيه شريفه دلالت میكند بر يك سنت عمومى الهى ـ نه اينكه اين روش تنها اختصاص به بنى اسرائيل داشته باشد و آن سنت اين است كه جلوگيرى نكردن از ستم ستمگران و موعظه نكردن ايشان در صورت امكان و قطع نكردن رابطه با ايشان در صورت عدم امكان موعظه، شركت در ظلم است، و عذابى كه از طرف پروردگار در كمين ستمگران است، در كمين شركاى ايشان نيز است.
ظلم به هر معنایی گرفته شود، اعتراض و یا سکوت در قبال آن میتواند سرنوشت انسان را مشخص کند. اعتراض به ظلم که به خاطر گستره آن میتوان به آن منکر گفت، نهی از منکر خواهد بود که وظیفهای دینی است. در این آیه تاکید بر اعتراض به ظلم است و اینکه اگر کسی در مقابل ظالمان سکوت کند، با ایشان در ظلم و نتیجه آن مشارکت خواهد کرد. تفسیر نور نیز یکی از پیامهای این آیه را چنین میداند که «نهى از منكر، اگر سبب هدايت ديگران نشود، سبب نجات خود ناهيان میشود»
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
. 🌸پیام قرآنی هفته🌸
در آن روز (قیامت) انسان از برادر خود میگریزد، واز مادر وپدرش و زن و فرزندانش؛در آن روز هر کدام از آنها وضعی دارد که او را کاملاً به خود مشغول میسازد. عبس/۳۴ تا ۳۷
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
5cd0fbe6afd43015169b7400_-827209191500692711.mp3
6.94M
🎧 #نامه #صوتی #امام_رضا علیه السلام به حضرت #عبدالعظیم_حسنی برای ما
✨این نامه سرشار از نکات زیبای #اخلاقی برای ساختن یک #زندگی #زیبا و قشنگ است✨
🙏 لطفا با عشق و دقت بشنوید
و سعی شود عمل گردد
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
. 🌸پیام قرآنی هفته🌸
هر مصیبتی به شما رسد بخاطر اعمالی است که انجام دادهاید، و بسیاری را نیز (خدا) عفو میکند . شوری / ۳۰
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
امام علی عليه السلام :
الصَّدَقَةُ دَوَاءٌ مُنْجِحٌ وَ أَعْمَالُ الْعِبَادِ فِي عَاجِلِهِمْ نُصْبُ أَعْيُنِهِمْ فِي آجَالِهِمْ
صدقه دادن دارويي ثمربخش است، و كردار بندگان در دنيا ، فردا در پيش روي آنان جلوه گر است.
نهج البلاغه ، حکمت هفت
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
〰〰〰〰🌸🍃
استاد #قرائتی حفظه الله :
سوره #اعراف ، آیه ۱۳۷
وَأَوْرَثْنَا الْقَوْمَ الَّذِینَ کَانُواْ یُسْتَضْعَفُونَ مَشَرِقَ الْأَرْضِ وَ مَغَرِبَهَا الَّتِى بَرَکْنَا فِیهَا وَتَمَّتْ کَلِمَتُ رَبِّکَ الْحُسْنَى عَلَى بَنِى إِسْرَءِیلَ بِمَا صَبَرُواْ وَدَمَّرْنَا مَا کَانَ یَصْنَعُ فِرْعَوْنُ وَقَوْمُهُ وَ مَا کَانُواْ یَعْرِشُونَ
و بخشهاى شرقى و غربى سرزمین (فلسطین) را که در آن برکت قرار داده بودیم به قومى که پیوسته تضعیف مى شدند به میراث دادیم و وعده نیکوى پروردگارت دربارهى (پیروزى) بنى اسرائیل، به خاطر صبرشان تحقّق یافت و آنچه را #فرعون و قومش (از کاخ) ساخته و آنچه را افراشته بودند ویران کردیم.
🍃🌸 نکته ها :
«ارث»، به دارایى و مالى گفته مى شود که انسان بدون کسب و کار و معامله اى به آن برسد، خواه از مردگان باشد یا از زندگان.
داستان عبور حضرت موسى و پیروانش از دریا و غرق شدن و عذاب فرعونیان در آن، ترسیمى از قیامت است که همه وارد جهنّم مى شوند و سپس متّقین نجات پیدا مى کنند. «و ان منکم الاّ واردها... ثمّ ننجّى الّذین اتّقوا و نَذر الظالمین فیها جثیّاً»
سرزمینهایى که در اختیار فرعونیان بود، آنچنان وسیع بود که #افقهاى_متعدّد و #طلوع و #غروبهاى_متفاوت داشت. «مشارق الارض و مغاربها» و همچنین داراى محصولات و برکات مادّى و معنوى بسیارى بود، زیرا محلّ بعثت انبیاى الهى و مدفن بسیارى از آنان بود.
پیش از اکتشافات بشر، قرآن، زمین را کروى معرّفى کرده است. زیرا لازمه تعدّد مشرق «مشارق» و مغرب «مغارب»، کروى و در حرکت بودن زمین است.
خداوند در این آیه به پیامبر اسلام نیز نوید پیروزى مى دهد. به کار بردن لفظ «ربّک» در جمله ى «و تمّت کلمة ربّک»، به معناى آن است که تو نیز مشمول حمایت ما هستى.
🍃🌸 پیام ها:
۱- حمایت خداوند از مستضعفان ، مخصوص بنى اسرائیل نیست ، بلکه یک سنّت دائمى است. «اورثنا القوم الّذین کانوا یستضعفون» و نفرمود: «اورثنا بنى اسرائیل»
۲- بنى اسرائیل ، در مدّت طولانى به دست فرعونیان به ضعف کشیده شده بودند. «و کانوا یستضعفون»
۳- حکومت انبیا ، حکومت مستضعفان است. «یستضعفون»
۴- شرط پیروزى ، صبر و مقاومت است. مستضعفان و ملّتى که صابر و مقاوم باشند ، وارث زمین مى شوند. «أورثنا... بما صبروا»
۵ - خداوند ، بى کم و کاست به وعده هایش عمل مىکند. «وتمّت کلمة ربّک»
۶- هلاکت فرعونیان و به حکومت رسیدن بنى اسرائیل ، از سخنان و وعده هاى زیباى پروردگار است. «کلمة ربّک الحسنى»
۷- تحوّلات اجتماعى و تاریخى ، به دست خداوند است. «اورثنا... دمّرنا»
۸ - همه ى مظاهر قدرت طاغوت باید از جامعه الهى حذف شود. «دمّرنا»
۹- قوم فرعون از نظر صنعت و ساخت بنا، پیشرفته بودند. «یصنع... یعرشون» ولى رشد و توسعه اى که جدا از دین و ایمان باشد ، سرانجام خوبى ندارد.
🍃🌸〰〰〰〰〰〰〰〰
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
🌺حدیث🌺
(امام هادی عليه السلام) :
العقوق یعقب القلة و یؤدی الی الذلة؛
نارضایتی پدر و مادر ، کم توانی را به دنبال دارد و آدمی را به ذلت می کشاند.
مستدرک الوسایل و مستنبط المسایل ج ۱۵ ، ص ۱۹۵
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
🌹✨🌹✨🌹✨🌹✨🌹
با این سه ذکر با خدا #صحبت کنید▫️
🌟شیخ اسماعیل دولابی:
✅همین که گردی بر دلتان پیدا میشود، یک «سبحان الله» بگویید، آن #گرد ڪنار میرود.
✅هر جا هم #فیضی و نعمتی به شما رسید، «الحمـدلله» بگویید، چون شکرش را به جا آوردی گرد نمیگیرد.
✅هر وقت #خطایی انجام دادید، «استغفرالله» چارہ است.
با این سه ذکر با خدا صحبت کنید. صحبت ڪردن با خدا غم و حزن را از بین می برد.
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘
〰〰〰〰🌸🍃
استاد #قرائتی حفظه الله
سوره #بقره ،آیه 250
وَلَمَّا بَرَزُواْ لِجَالُوتَ وَجُنُودِهِ قَالُواْ رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَیْنَا صَبْراً وَ ثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْکَفِرِینَ
و هنگامى که در برابر #جالوت و #سپاهیان او قرار گرفتند، گفتند: پروردگارا صبر و شکیبایى بر ما فرو ریز و قدم هاى ما را ثابت و استوار بدار و مارا بر گروه کافران پیروز فرما.
🍃🌸 پیام ها :
۱- همیشه و به خصوص در جبهه ها، دعا همراه با حرکت لازم است، نه دعا به جاى حرکت. «برزوا لجالوت... ربّنا افرغ...»
۲- صبر و پیروزى، ملازم یکدیگرند. در اثر صبر، ظفر آید. «صبراً... وانصرنا»
۳- دعاهاى خود را با «ربّنا» آغاز کنیم. «ربّنا افرغ...»
۴- در شداید، انسان به صبرِ بسیار محتاج است. «افرغ» به معناى نزول فراوان است. کلمه «صبراً» نیز در قالب نکره آمده است که نشانه صبر بزرگ است.
۵ - پشت سر گذاشتن امتحانات و موفقیّت در آنها شما را مغرور نکند، باز هم از خداوند استمداد نمائید. «ثبت اقدامنا»
۶- وظیفه انسان، حرکت و تلاش است، امّا پیروزى بدست خداست. «وانصرنا»
۷- پیروزى در جنگ، زمانى با ارزش است که هدف رزمندگان برترى حقّ بر باطل باشد، نه برترى یکى بر دیگرى. «وانصرنا على القوم الکافرین»
🍃🌸〰〰〰〰〰〰〰〰
🌿✨ با ما همراه باشید در👇👇
🌸🍃 #حکمت_خوبان ✨🍃
🌿✳️ @hekmatkhoban 🌾☘