اقتصاد ایران دولتی است!
در درمان یک بیمار، بزرگترین خطا تشخیص اشتباه علت بیماری است، وقتی به اشتباه پزشک یا حتی خود بیمار، یک بیماری قلبی را زخم معده تشخیص دهند، داروهایی برای رفع زخم معده تجویز می کنند حال آنکه بیماری قلبی بیمار در این مدت توسعه یافته و ممکن است وی را از پای درآورد.
در مورد اقتصاد ایران نیز این تشخیص مشکل اقتصاد ایران چند دهه است تقریبا توسط بسیاری از کارشناسان، صاحب نظران، جراید و ... به دولتی بودن اقتصاد ایران مربوط شده است و حتی بسیاری از مسئولین هم بر این نکته تاکید دارند که مشکل اقتصاد ایران دولتی بودن است!
حال آنکه هیچ کس تا کنون به طور جدی و علمی در پی تشکیک در این موضوع و انجام تحقیق جدی بر نیامده است که آیا به راستی اقتصاد ایران در شرایط حال حاضر دولتی است؟ اگر دولتی است به نسبت سایر کشورها وضعیت آن چگونه است؟ آیا در این دو دهه با این حجم خصوصی سازی ها، واگذاری های گسترده و عدم سرمایه گذاری گسترده دولت باز هم اقتصاد ایران دولتی مانده است؟! اگر دولتی مانده چه مشکلاتی ایجاد کرده و چگونه؟!
به نظر حقیر با بررسی جدی شاخص های مختلف، اقتصاد ایران به نسبت بسیاری از اقتصادهای کشورهای توسعه یافته چندان دولتی محسوب نمی شود یا لااقل آمار اینگونه نشان می دهد، دولت ایران اگرچه در حوزه نفت و گاز و میعانات آن به دلیل ملی بودن و بخشی از صنایع مادر در صرفا این دو بخش اقتصاد سهم قابل توجهی دارد اما در سایر حوزه های مهم مثل کشاورزی، مسکن و بخش خدمات از سهمی بسیار ناچیز در اقتصاد در مقایسه با کشورهای دیگر توسعه یافته و یا در حال توسعه برخوردار است و در بخش پولی و بانکی و بازار سرمایه نیز حجم مالکیت معقول و متوسطی یا رو به پایینی دارد!
از طرفی حتی اگر با این حجم، اقتصاد ایران را باز دولتی بدانیم، مادر مشکلات اقتصادی دانستن آن نیز جای تشکیک جدی دارد چرا که گستره خروج ارز از کشور و سایه افکندن اقتصاد غیر مولد بر اقتصاد کشور توسط بخش های غیر دولتی مشکلاتی به مراتب بزرگتری برای کشور نسبت به بخش دولتی ایجاد کرده است!
دست کم به نظرم یکبار باید به طور جدی به این موضوع اندیشید و تحقیقات جامعی انجام داد تا مبادا به اشتباه بیماری قلبی را زخم معده تشخیص دهیم! و روزی متوجه شویم که دیگر دور شده است.
https://eitaa.com/hokmraniirani
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
این ادعا کذب است
آقای رئیسی هیچکدام از اجزاء راهبرد سهستونی پیشنهادی ما(پیمانسپاری ۱۰۰٪ و تثبیت نرخ ارز، قیمتگذاری ریالی مواد اولیه، حذف رقبای ریال از اقتصاد) را اجرا نکرده و همچنان سیاستهای سابق حاکم است. این جوسازیها نیز بیشتر با قصد پیشگیری صورت میگیرد. ذینفعان تداوم وضع کنونی، قدرتمندند!
@syjebraily
در مناظره دیشب شبکه افق، اتفاق مبارکی افتاد و برای اولین بار شناسنامه ترین مدافع جریان #لیبرال_سرمایه_داری در ایران اعتراف کرد که اقتصاد ایران سرمایه داری است!
هر چند این سرمایه داری را در دسته رفاقتی قرار داد اما خود این اعتراف یک رویداد خارق العاده بود، این یعنی اینکه اقتصاد ایران تحت هیچ عنوان نه اسلامی است و نه دولتی، همان چیزی که ما مدت هاست در مورد آن فریاد می زنیم.
در ضمن سرمایه داری همه اش رفاقتی، رانتی و باندی است، اگر جز این باشد اصلا سرمایه داری نمی تواند شکل بگیرد!!!
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید👇
@hokmraniirani
کمتر کشوری را در دنیا می شود سراغ داشت که تا این حد برخی کارشناسانش خودشان را به کوچه علی چپ بزنند!
با اینکه خود می دانند و بارها گفته شده که علت عدم واردات خودرو خارجی، نبود ارز و مشکلات ارزی کشور است و ربطی به مسائل صنعت خودرو ندارد باز با قیافه حق به جانب با آدرس غلط مافیای موهوم خودرو درصدد تحکیم ایده خود به نظام اقتصادی کشور هستند!
در شرایطی که هر روز با کمبود کالاهای ضروری و بالا رفتن نرخ ارز و به تنگنا افتادن زندگی مردم روبرو هستیم و تورم ماحصل گرانی ارز در حال انفجار است، واردات خودرو بر فرض دریافت مجوزات لازم قرار است با کدام ارز وارد کشور شود؟ نکند مثل آیان سال 1401 با این ترفند قصد دارند دوباره ارز محدود داخل بازار را جمع کنند و موجب کاهش ارزش پول ملی و بالا رفتن نرخ دلار و ارز و شوک تورمی شوند؟!!!
به هنر حکمرانی و توسعه بپیوندید👇
@hokmraniirani
بله کاملا صحیح می فرمایید، شیوه درست این است که پسر معاون اول را بزنی، بعد از معاون اول پست بگیری و همزمان هزینه اداره اندیشکده ات را از مجموعه ای دیگر دریافت کنی... بقیه روش ها جز این روش قطعا جواب نمی دهد؛ بعد همه کارها را به اسم اقتصاد مقاومتی به ملت و مردم بی نوا غالب کنی!😉
https://eitaa.com/hokmraniirani
هدایت شده از افرا (اقتصاد فردای روشن ایران)
به عنوان کسی که موضوع پایاننامهام اصل۴۳ قانون اساسی بوده است و مشروح مذاکرات اقتصادی قانون اساسی را بارها خواندهام،عرض میکنم که تقریبا تمام ادعاهای غنینژاد پیرامون اصول اقتصادی کذب و دروغ بود
مشروح پر از رفرنس دینی و نکته جالب اینکه ۹۷درصد اعضای خبرگان قانون اساسی موافق بودند.
✍سیدامیرحسین حسینی
✅به افرا بپیوندید:
@afra_eco
خطاب به استاندار محترم تهران: یه کم زود نیست 15 شهریور 1402 برای عملیاتی کردن قانون مالیات بر خانه های خالی مصوب 1399 مجلس... چقدر عجله آخه:)) بگذارید یه چند سال دیگه بگذره شاید خودش خود به خود درست شد نیاز به با قدرت عملیاتی شدن نداشت!!!
https://eitaa.com/hokmraniirani
شما این آمار درصد مالکیت مسکن را که مرکز آمار داده باور می کنید؟!!!
در این شرایط وخیم عرضه مسکن، تورم وحشتناک آن و عدم ساخت مسکن حمایتی در این سال ها با وجود اضافه شدن زوج های جوان فاقد مسکن و مستاجر به آمار مستاجران، تعداد صاحب خانه ها در این 5 سال بیشتر و مستاجران کمتر شده اند؟!!!!
کاش به جای پاک کردن صورت مسئله و ارائه آماری که مرغ پخته را به خنده می اندازد، شجاعت مواجه با مشکلات واقعی مردم و حل آن ها را داشتیم!!!
https://eitaa.com/hokmraniirani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی: گرانی؟! گرانی که وجود نداره!گرانی چی؟ به چه قیمتی باید باشه!!!
https://eitaa.com/hokmraniirani
نحوه انتخاب افراد تیم دولت توسط رئیس جمهور محترم چکونه است؟!
آیا از گرایشات فکری و طرز تلقی این عزیزان فارغ از وابستگی سیاسی آن ها مطلع است؟!
دست کم در شرایط بحرانی و عمیقا بی دولتی فعلی کشور، تورم زده و شکننده، رئیس جمهور تا جای امکان نباید از مروجان NPM (مدیریت دولتی نوین) بدل نئولیبرالیسم اقتصادی در مدیریت، استفاده کند!
نگرش فکری طرفداران NPM ناخواسته به مفاهیم کاهش مداخلات دولت، کم کردن خدمات دولت، کم کردن مخارج دولت از طریق کاهش کارمندان یا مخالفت با جذب نیروی انسانی جدید، آزادسازی اقتصادی، خصوصی سازی خدمات رایگان دولتی، برون سپاری، جهانی شدن و دلاری کردن اقتصاد کشور و ... گره خورده است و راهکارهای پیشنهادی آنان نیز دستخوش همین طرز فکر و ایدهای برآمده از آن است؛ حال آنکه حداقل در شرایط فعلی با توجه به حجم مشکلات و جنگ اقتصادی و نیاز به اصلاحات گسترده و لزوم همت دولت برای رفع بی ثباتی ها به افرادی با نگرش NPS( خدمات دولتی نوین) نیاز است که راه حل هایی برای رفع گرفتاری ها و افزایش خدمات دولت و بهبود اعتماد و افزایش امیدواری مردم بدهند!
کاش کسی این ها را به گوش رئیس جمهور می رساند...
https://eitaa.com/hokmraniirani
هنر حکمرانی و توسعه || محمد حق شناس
نحوه انتخاب افراد تیم دولت توسط رئیس جمهور محترم چکونه است؟! آیا از گرایشات فکری و طرز تلقی این عزی
بخشی از نگاه آقای دکتر عسگری آزاد:
........دولت براساس قانون تكليف دارد كه اين خدمت{آموزش و بهداشت} را به مردم ارائه دهد اما در قانون اساسي گفته نشده كه اين كار چگونه انجام گيرد. اگر ما در كنار قانون اساسي، فرمايشات امام (ره) را نيز قرار دهيم، ميبينيم كه هيچ الزامي براي انجام تمام كارها توسط دولت وجود ندارد. ايشان بارها فرمودند كه كارها را به عهده مردم بگذاريد و در برخي سخنانشان اشاره داشتند كه بگذاريد شهرها را مردم اداره كنند كه حتي در اين خصوص به برخي شهرها همچون اصفهان و خراسان نيز اشاره ميكنند.
از سوي ديگر امام (ره) به مسوولان ميگفتند كه بگذاريد بازار در اداره كشور سهيم باشد. زماني كه اينها را كنار هم ميگذاريم، ميبينيم در روش انجام كار كه تاكيد بر اين دارد كه الزاما دولت بايد براي ارائه خدمت، همه كارها را انجام دهد، يك برداشت اشتباه صورت گرفته است. با اين نگاه، نقشي كه ما براي دولت ديديم آن است كه دولت مسوول توسعه كشور بوده و بايد هدايت كار، برنامهريزي، سياستگذاري، اجرا و همچنين نظارت را اعمال كند در حالي كه بخشهايي نظير اجرا را ميتوان به طور كامل به مردم واگذار كرد. حتي در برخي وظايف حاكميتي نيز ركن اجرا قابل واگذاري به مردم {بخش خصوصی}است. به عنوان نمونه هماكنون در بخش قوه قضاييه كه جزو حوزههاي حاكميتي محسوب ميشود، شوراهاي حل اختلاف شكل گرفته كه برمبناي آن بخش وسيعي از مسائل قضايي توسط مردم حل و فصل ميشود.
به همين ترتيب بسياري از تصديهاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي نيز قابل واگذاري توسط مردم است. هماكنون در بسياري از كشورهاي دنيا، مديريتهاي محلي در حال توسعه بوده و بخشهاي وسيعي از تصديها به آنها واگذار ميشود. به تبع اين روند دولت تبديل به يك دولت كوچك و چابك شده و تنها به وظايف اصلي خودش يعني سياستگذاري، تسهيلگري و نظارت ميپردازد. به همين خاطر است كه تعريف نقش دولت جزو اساسيترين و زيربناييترين كارهايي است كه بايد تعريف شده و ساختار مناسبي براي آن اعمال شود....!
https://eitaa.com/hokmraniirani
هنر حکمرانی و توسعه || محمد حق شناس
بخشی از نگاه آقای دکتر عسگری آزاد: ........دولت براساس قانون تكليف دارد كه اين خدمت{آموزش و بهداشت}
امتداد نگرش دکتر عسگری آزاد دقیقا همان مکتب فکری NPM در مدیریت است که بر کاهش خدمات دولت تاکید می کند، این نگرش هیچ ابایی ندارد که برای کاهش هزینه های دولت و به اسم مردمی سازی خدمات رایگان مثل آموزش و پرورش یا بهداشت و درمان مردم را به بخش خصوصی واگذار کند تا عموم مردم جملگی ناچارا برای دریافت این خدمات هزینه پرداخت کنند یا دست کم دولت از شر هزینه های آن خلاصی یابد!!!
تصور کنید با این دیدگاه، در دولتی که شخص رئیس جمهور قول ساخت 4 میلیون مسکن به مردم داده و از جوانان خواسته که ازدواج کنند و تامین مسکن آنان بر عهده دولت باشد، در سالی که بر مهار تورم تاکید شده و لزوم دخالت دولت در بازار متشنج حس می شود، شرایط اقتصادی چنان وخیم شده که طبقات پایین دچار بحران گسترده معیشتی، درمانی و درگیر تامین نیازهای ضروری شده اند و نیاز به حمایت و خدمات مستقیم دولتی دارند و ... به یکباره دولت از اشخاصی محترم ولی با نگرشی عکس آن نیازها و تعهداتش در دولت استفاده کند، به نظرتان چنین دولتی می تواند موفق شود؟!
https://eitaa.com/hokmraniirani