🔸 سیاست فرهنگی در سیره رضوی
🔹 یادداشتی از حجت الاسلام #محمد_ملک_زاده عضو هیأت علمی گروه #سیاست پژوهشگاه منتشر شده در روزنامه ایران
🔖 اساس تمدن اسلامی بر محور «مقاومت» شکل گرفته است. در عصر امام رضا(ع) آن حضرت الگو و چهره بارز مقاومت در جایگاه رهبر سیاسی ـ دینی امت بود...
📣 هم اکنون در صفحه #اندیشه روزنامه #ایران بخوانید:
🌐 b2n.ir/news7928
#در_رسانه_ها
🆔 @iictchannel
◽️گفتمانسازی با تمرکز بر نیازها ایجاد شود
🔻آنچه در نشست علمی «دانش حقوق، مسائل و اولویتهای نظام اسلامی» مطرح شد؛
🔸سخنرانی حجتالاسلام #ابوالقاسم_مقیمی_حاجی رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه
◾️با وجود اینکه پژوهش حول موضوعات مربوط به علوم بنیادین لازم بوده و هست، اما در زمینه پاسخگویی به مسائل جامعه و پژوهشهای راهبردی و کاربردی هم نیازهایی جدی داریم؛ طبیعی است که پاسخهای اسلامی در مسائل روز جامعه از حوزههای علمیه انتظار میرود.
#سخنرانی
🆔 @iictchannel
🔘 آیین نکوداشت علمی دکتر مسعود پورفرد
📸 گزارش تصویری از آیین نکوداشت علمی دکتر #مسعود_پورفرد، به پاس سه دهه مجاهدت علمی در عرصه #اندیشه_سیاسی اسلام
🏛 قم، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
📌 با ما همراه باشید...
#نکوداشت
#گزارش_تصویری
🆔 @iictchannel
💠هدف امام رضا(ع) از شرکت در مناظرات مامون تبیین حقیقت بود
☑️ حجتالاسلام محمدباقر پورامینی، عضو هیات علمی و مدیر گروه کلام پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه
🔹«تبیین حقیقت» و برداشت غبار از واقعیتها و مقابله با جریان تحریف و بدعت و ارائه صحیح اسلام ناب محمدی را میتوان از در زمره اهداف امام برای شرکت در مناظرات بر شمرد. امام با جریانی مواجهه بود که حقایق را وارونه جلوه میدادند و بدیهی است تنها ایشان میتوانست در برابر این حرکت گمراه کننده که در درون و حتی برون جهان اسلام مانند خوره باور و اعتقاد مردم را به مخاطره انداخته بود بایستند و ابهامات موجود را برطرف کنند و معادلات دشمن را خنثی نمایند. مناظرات برای امام یک میدان جهاد بود تا در این عرصه حقایق تبیین شود و سره از ناسره تمییز داده شود.
#مصاحبه
🆔 @iictchannel
🔰مولفه ها و عناصر جهان فرهنگی
🖋 سید حسین فخرزارع، عضو هیئت علمی گروه فرهنگپژوهی پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه
💢 مولفهها و عناصری که جهان فرهنگی دارد شامل مولفههای ساختاری، معرفتی و شناختاری است. یعنی عمده مباحث آن بر شناختارها و معرفتها استوار بوده و همچنین ذهنی و نظری است.
🔸 در توضیح بیشتر باید بگویم مبانی نظری، اصول فکری و مباحثی که از نوع عقلانیتی که در جهان فرهنگی قرآن در حوزه فرهنگ حاکم است در حوزه شناختاری جای میگیرد. یعنی یک برش کلی از مباحث جهان فرهنگی به حوزه شناختاری که اعم از مبانی، اصول فکری، نوع عقلانیت و … است تعلق دارد.
⭕️ یک برش دیگری از مباحث جهان فرهنگی قرآن، حوزه ساختاری و مولفههای وضعیتی است؛ یعنی چیزهایی که الان قابل مشاهده است و تقریبا میتوان آن را به صورت ملموس اشاره کنیم.
#مصاحبه
🆔 @iictchannel
✅ جرم یقه سفیدان در آموزههای دینی
🔻 حجتالاسلام والمسلمین #محمد_حسنی، عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق پژوهشگاه در نوشتاری بررسی کرد؛
🔹 سخن از «جرایم یقه سفیدان» با نام ابداع کننده این اصطلاح یعنی ساترلند همراه است و ایشان بود که با تدوین کتابی با این نام، سبب گسترش این طبقه بندی از جرایم به جرایم یقه سفیدی و جرایم یقه آبی گشته است.
🔹 این طبقه بندی در متون دینی بویژه در بیان گهربار امیر بیان، امیر المومنین(علیهالسلام) نیز وجود دارد. آن حضرت در نامه ۵۳ که منشور کارگزاری در یک جامعه اسلامی است، سیاست جنایی افتراقی در قبال دو طبقه مردم عادی و اشخاص دارای موقعیت بالای اجتماعی و سیاسی و فرهنگی را متذکر شده است.
🔹 گروه نخست؛ افرادی عادی هستند که حضرت از رفتار مجرمانه آنان با لغزش و بیماری اجتماعی یاد کرده است.
🔹 گروه دوم بطانة و یقه سفیدان هستند که بر اساس کلام حضرت علی(علیهالسلام) در میان کارگزاران جامعه بهطور طبیعی اشخاصی وجود دارد که از اصحاب سرّ وی محسوب میشوند.
🔹 این قشر خاص در تصمیمسازی برای کارگزار نقش اساسی دارند. اگر ویژگیهای مثل ثروتاندوزی، خودکامگی و بی انصافی در ارتباط با مردم عادی؛ در وجود آنان رخنه کرده باشد؛ زمینهساز گسترش فساد و جرایم اقتصادی خواهد بود. حضرت در این باره میفرماید: «ثُمَّ إِنَّ لِلْوَالِی خَاصَّةً وَ بِطَانَةً- فِیهِمُ اسْتِئْثَارٌ وَ تَطَاوُلٌ وَ قِلَّةُ إِنْصَافٍ فِی مُعَامَلَة.»
📝 متن کامل: iict.ac.ir/yaghesefid-2
#یادداشت
🆔 @iictchannel
🔰 موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع) با همکاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می کند:
💢 همایش ملی فقه نظام ساز
(چیستی، ساختار و رویکردها)
🎙 با حضور:
آیت الله #علی_اکبر_رشاد
✔️ همراه با:
🔹 ارائه مقالات برگزیده
🔹رونمایی از مجموعه آثار همایش
🔹 تقدیر از مقالات برتر
🕰 پنجشنبه 26 خرداد 1401، ساعت 8:30
🏢 قم- موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع)
🔻 برنامه به صورت حضوری برگزار می گردد.
📌 پخش زنده و مستقیم با ترافیک رایگان:
🌐 heyatonline.ir/irsi
#تبلیغ
🆔 @iictchannel
◽️ حکمت یک حکم
👈🏻 درباره سیاست فرهنگی متکی به مردمسالاری دینی
📝 یادداشتی به قلم دکتر #فرشاد_مهدی_پور عضو هیأت علمی گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه در بررسی دلالتهای حکم انتصاب نماینده جدید ولیفقیه در روزنامه اطلاعات از دیدگاه #حکمرانی_فرهنگی
🔻 مردم بهعنوان اصلیترین شاخص تجلی جمهوری در ایران انقلابی، یک سطح مسطح و یکنواخت نیستند؛ مذهب (و بعضاً دین)، قومیت (و بعضاً نژاد)، جنسیت، تحصیلات، درآمد، لهجه (گویش و بعضاً زبان) و ... زیرساخت #فرهنگ و عرصه عمومی را فراهم میکند، همانگونه که قرآن میفرماید: «أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَأُنْثَىٰ وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا».
🔹 برخی در سه دهه اخیر به نادرستی تلاش کردهاند جامعه ایرانی را قطبی تحلیل کنند. قطبیکردن فرهنگ مردم، برآمده از تفکیکهای سیاسی راست و چپ است که چندان با کنش سیاسی ایرانیان تطابق نداشته و ندارد و عرفاً یک برچسب/عنوان بوده است. تابع قطبیدیدن وضع مردم، تعارض و تضاد و تلاش برای حذف رقیب است و چه خسارتبار است چنین اندیشهای!
🔹 باید سنخشناسی مردم ایران را طیفی توصیف کرد؛ چون در پسزمینه همه آنها، خداباوری بهعنوان یک امر نهادینهشده و مفروض است و طیفبندی رنگی آن (برخلاف سیاه، سفید و خاکستری دیدن) با درنظرگرفتن غلظت و عمق خداباوری و تعلق خاطر به این ایده که قدرت از آن ذات اقدس اله است، محقق میشود.
🔍 ادامه را بخوانید👇
🌐 iict.ac.ir/َhekmathokm
#یادداشت
🆔 @iictchannel
▫️چاپ دوم کتاب نظام مالکیت فکری
🔰توسط #سازمان_انتشارات پژوهشگاه و به قلم دکتر #محمد_حکمت_نیا تجدید چاپ شد.
🔹#نظام_مالکیت_فکری مجموعهای از نهادهای حقوقی است که درصدد است روابط تولیدکننده علم و فناوری و صنعت و بازار مصرف را بهگونهای تنظیم کند تا هزینه تولید علم و فناوری را نه ازطریق دولت یا تولیدکننده علم و فناوری و یا تولیدکننده صنعت بهطور مستقیم تأمین کند، بلکه این نظام میخواهد با تحلیل روابط صنعتی جدید، هزینه تولید را ازطریق بازار مصرف تأمین نماید؛
#تجدید_چاپ
#معرفی_کتاب
🆔 @iictchannel
✅ سرنوشت سه انقلاب بزرگ جهان؛ اخراج تا اداره توسط مردم
🔻 دکتر #محسن_ردادی عضو هیأت علمی گروه مطالعات انقلاب اسلامی پژوهشگاه در نوشتاری بررسی کرد؛
🔹 انقلاب فرانسه علیه دیکتاتوری پادشاهی شکل گرفت و هدف از آن، کنارزدنِ «اشراف» و کسبِ «آزادی، برابری و برادری» برای مردم عادی جامعه بود.
🔹 انقلاب روسیه با پیشتازی حزب بلشویک، در اکتبر ۱۹۱۷ به پیروزی رسید. رژیم تزاری که علاوه بر ناکارآمدی در ادارۀ کشور، بهدلیل حضور در جنگ جهانی اول، فشار مالی سنگینی به دهقانان و کارگران وارد کرده بود.
🔹 انقلاب اسلامی با محوریت مردم به پیروزی رسید و پس از انقلاب اسلامی نیز حاکمیت مردم حفظ شد.
📝 متن کامل: iict.ac.ir/ejahan
#یادداشت
🆔 @iictchannel
🔹 نشست تخصصی "تحلیل ابعاد اجتماعی، رسانهای و بینالمللی سرود #سلام_فرمانده"
📌 در راستای فرهنگ مردمی، هنر انقلابی
🎙 با حضور:
حجت الاسلام و المسلمین #مرتضی_روحانی مدیر گروه #غرب_شناسی پژوهشگاه
📆 چهارشنبه 25 خردادماه 1401، ساعت 10
🏛 دانشگاه صدا و سیما، تالار شهید مهندس دانشگاه
#تبلیغ
#فعالیت_اعضا
🆔 @iictchannel
👤چالش جرایم یقه سفیدها
🖋نوشتاری از حجتالاسلام و المسلمین محمد حسنی عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق پژوهشگاه
🔚 روشن است وقتی که شخصی از اطرافیان کارگزار قرار میگیرد، بهطور طبیعی از اعتبار و موقعیتهای اجتماعی برخوردار گشته و این وضعیت، مسیر امنی برای ارتکاب جرایمی میگردد که حتی ارتکاب آن برای افراد عادی قابل تصور نیست.
◾️حضرت علی (ع) در کلام ناب خویش، جرایم و معاصی خواص و اطرافیان والی را متمرکز در مسائل مالی نموده و در این رابطه به مهمترین ویژگیها چون خودکامگی، چپاولگری و نامردمی در روابط اقتصادی با دیگران اشاره میکند. جرایم اقتصادی چنین افرادی با ویژگیهای که به آن اشاره شد همان چیزی است که امروزه جرایم یقه سفیدی به آن اطلاق میشود.
🆔 @iictchannel
💠#عکس_نوشته|حکمت تضعیف ناپذیر
🖋برگرفته از یادداشت دکتر فرشــاد مهدیپور عضــو هیـأت علمی گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سایت khamenei.ir
🔹اصرار و تأکید بر «چند وجهی بودن نگاهها و سلایق سیاسی در میان نخبگانی که در اعتقاد راسخ به انقلاب و نظام اسلامی مشترکند» گزاره سیاستی با ارزشی است؛ تکرار و یادآوریای که اعمال حکمرانی بر پایه مردمسالاری دینی را در ایران استعمارزده طاغوت، ممکن کرد و به فرهنگیترین اتفاق محتمل، پهلوی را سرنگون و جمهوری اسلامی را برساخت. حکمتی که براساس اصل وحدت، کثرت و تکثر را به رسمیت میشناسد و با دیدهبانی مداوم، مانع از تضعیف و تعطیل آن میشود.
🆔 @iictchannel
👤تأثیر عظیم مالکیت فکری بر جریانات اقتصادی و اجتماعی
☑️ تأثیر عظیم مالکیت فکری بر جریان اقتصادی و اجتماعی موجب گردیده است تا ابعاد سیاسی مالکیت فکری هر روز آشکارتر و پُررنگتر شوند. بدون تردید مالکیت فکری امروزه با دولتها و شرکتهای بزرگ پیوند خورده است. وجه آن نیز آشکار است زیرا مالکیت فکری موجب میگردد تا دیگران در استفاده از علم و فناوری محدودیت داشته باشند؛ درنتیجه کشورهایی که توان دستیابی به مرزهای دانش را ندارند از استفاده اقتصادی فناوری و دانش محرومند.
📓برگرفته از کتاب نظام مالکیت فکری: خاستگاه، زیرساختها و ساختارها اثر دکتر محمود حکمتنیا در گروه فقه و حقوق پژوهشکده نظامهای اسلامی
🆔 @iictchannel
◽️ دیدار معاون انستیتوی مطالعات اوراسیای و بین المللی کازان روسیه با رئیس مرکز رشد و نوآوری پژوهشگاه
🔸 دکتر گیبادولین معاون مدیر انستیتوی مطالعات اوراسیای و بین المللی روسیه با حضور در دفتر مرکزی پژوهشگاه در تهران با رئیس مرکز رشد و نوآوری پژوهشگاه دیدار و گفتگو کرد.
◾️ در این دیدار مقرر شد در خصوص راهاندازی میز مشترک همکاری میان پژوهشگاه و انستیتوی مطالعات اوراسیای و بین المللی کازان روسیه و همچنین ترجمه کتابهای این حوزه ها، همکاریهایی صورت بگیرد.
#روابط_بین_الملل
#مرکزرشدونوآوری
🆔 @iictchannel
◽️ رویکرد هیئت اعزامی به واتیکان بیان ظرفیت جامع حوزه بود
🔸 گزارشی از سفر حجت الاسلام #ابوالقاسم_مقیمی_حاجی به کشور ایتالیا و دیدار با پاپ فرانسیس رهبر مسیحیان کاتولیک:
◾️ تنها هدف از سفر هیئت گفتوگو درباره ادیان نبود، بلکه رویکرد هیئت زمینه سازی برای معرفی حوزه، گفت و گوی ادیان، تعاملات علمی، نگارش کتاب مشترک، #دانشنامه، تبادل استاد و شاگرد و در آنجا رویکرد بیان ظرفیت جامع حوزه بود، بیان و معرفی ظرفیت جامع حوزه، خود دستاوردی خوب از این سفر است.
#روابط_بین_الملل
🆔 @iictchannel
✅ نقشۀ راهِ جهاد تبیین
🔻 #مهدی_جمشیدی عضو هیأت علمی گروه فرهنگپژوهی پژوهشگاه در نوشتاری بررسی کرد؛
🔹 «نبرد روایتها»، جدّی و تعیینکننده است و از این جهت است که رهبر انقلاب، بزرگترین جهاد را #جهاد_تبیین دانسته است. این به آن معنی است از این منطقه، آسیبپذیر هستیم و چنانچه اهمال بورزیم، بدنۀ اجتماعیِ انقلاب را از دست میدهیم.
🔹 هرچه که پیش میرویم، «نفاقها» و «دوگانگیها»، پیچیدهتر و ماهرانهتر میشوند؛ چنانکه حتّی «جهاد تبیین» نیز به دستاویزی برای خدعهورزیِ «جریان تحریف» تبدیل میشود.
🔹 کجروایتها، امید اجتماعی را به چالش کشیدهاند و موجب ندیدن گشایشها و برجستهسازی کاستیها و بحرانسازیِ رسانهای شدهاند. حال مردم در اختیار روایتهای رسانهای است و آنها با تلقینهای روانشناختی، ذهن مردم را دستکاری میکنند.
📝 متن کامل: iict.ac.ir/jatbein
#یادداشت
#جهاد_تبیین
🆔 @iictchannel
▫️نشست علمی تقابل فرهنگ جهانی مدرن و فرهنگ جهانی اسلامی
📌 سیزدهمین پیشنشست همایش بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی
🔰 به همت گروه #فرهنگ_پژوهی با مشارکت #مرکز_مطالعات_پیشرفت_و_تمدن پژوهشگاه برگزار میشود:
◾️ حجتالاسلام #حبیب_الله_بابایی در این نشست به عنوان ارائه دهنده بحث حضور خواهند داشت.
#نشست
#ساختار_فرهنگی
🆔 @iictchannel
◽️ ساختار فرهنگی جامعه دچار آسیبهای جدی شده است
🔸 در دوازدهمین پیشنشست همایش بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی از سوی حجتالاسلام #سید_کاظم_سید_باقری مطرح شد؛
◾️ وقتی از #بازسازی_ساختار_فرهنگی جامعه صحبت میشود و مقام معظم رهبری نیز بر آن تاکید دارند بدین معناست که ساختار فرهنگی دچار آسیبهای جدی شده است و نیازمند بازنگری جدی در ریشهها و عناصر مختلف آن است.
#نشست
#ساختار_فرهنگی
🆔 @iictchannel
▫️چاپ سوم کتاب بررسی فقهی حقوقی حاکمیت و حجاب و عفاف
🔰توسط #سازمان_انتشارات پژوهشگاه و به قلم خانم #فاطمه_فلاح_تفتی تجدید چاپ شد.
🔹این کتاب تلاش میکند با مفهوم شناسی اصطلاحات در این پژوهش، جایگاه هر اصطلاح را در نظام فقهی ـ حقوقی اسلام و ارتباط آن با حکومت اسلامی را مشخص نماید. همچنین در این بخش با موضوع شناسی مسأله، به این امر توجه شده است که حیطه مسؤولیت حکومت در حوزه #حجاب_و_عفاف تا کجاست.
#تجدید_چاپ
#حجاب_عفاف
#معرفی_کتاب
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|چرا تبیین؟
🖋برگرفته از یادداشت مهدی جمشیدی، عضو هیأت علمی گروه فرهنگپژوهی پژوهشگاه
🔹ریشۀ اساسیِ مشکل، به «اقلیّتِ زیرکِ منافق» باز میگردد. این اقلیّت، بخشهایی از «مردم» را فریب میدهند و با خود همراه میکنند. این اقلیّت، عامدانه و آگاهانه، در پی ضربهزدن به انقلاب هستند. پس فریبخوردن مردم، به دلیل «فقر تحلیلی و تبیینی»شان است؛ به تعبیر استاد مطهری، «سادهدل» و «سادهاندیش» هستند.
🔹هر اندازه در جامعه، چنین افرادی بیشتر باشند، کار منافق، آسانتر است و همینها، «ابزار دست نیروهای منافق» میشوند. پس باید در درجۀ اوّل، «روشنگری» و «تبیین» کرد و واقعیّتها را گفت تا اقلیّتِ منافق، «بدنۀ اجتماعی»شان را از دست بدهند.
#یادداشت
🆔 @iictchannel
عصرانه های علوم انسانی
💢عصرانه ای با اندیشه های دکتر علیرضا قائمی نیا
با حضور حجت الاسلام و المسلمین دکتر #علیرضا_قائمی_نیا
🎙 با ارائه:
دکتر #حسن_احمدی
دکتر #لیلا_اردبیلی
دکتر #مجتبی_رستمی_کیا
🏷 دبیر:
دکتر #مالک_شجاعی_جشوقانی
⏰ چهار شنبه 25 خردادماه، ساعت 16 -19
🏢 شرکت حضوری:
تهران، موسسه فرهنگی اجتماعی وزارت علوم
🏢شرکت مجازی: از طریق
👇
در اسکای روم
b2n.ir/iscs
👇
در اینستاگرام
iscs.ac.ir
👈 به ما بپیوندید
🆔 @FalsafeDin_ir
⚖️ نقش مبنای عدالت در بازسازی ساختار فرهنگی کشور
☑️ حجت الاسلام سید کاظم سید باقری مدیر گروه سیاست پژوهشگاه
یکی از مبناهای مهمی که در بازسازی {ساختار فرهنگی} نیازمند واکاوی است مبنای عدالت و نقش آن در ساخت فرهنگ کشور است. درواقع وقتی از بازسازی فرهنگی آن صحبت میکنیم نخستین دغدغهای که ایجاد میشود مربوط به عادلانه بودن آن است.
عدالت فرهنگی ارزش بنیادینی است که با فراگیرشدن آن تمام شهروندان به طور بایسته و شایسته میتوانند به امتیازات فرهنگی دسترسی پیدا کنند. در این زمینه به نظر میرسد یکی از اساسیترین عواملی که بهطور جدی و عمیق دارای منشاء اثر است قدرتها هستند.
#نشست
🆔 @iictchannel
◽️ایمان و توبه فراگیر و نجات بخش برای جن و انس و ملک
📝 یادداشتی به قلم حجت الاسلام #حسین_عشاقی عضو هیأت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه؛
🔻 خروج از کفر و گناه و دخول به حریم ایمان عینا همان رهایی از عذاب و دخول در رحمت الهی است؛ همه جن و انس و ملک با اظهار عبودیت مختارانه به پیشگاه خدای رحمان از عذاب گناه رهایی یافته و مشمول رحمت الهی می شوند.
🔹 این نجات فراگیر در حالی است که گزاره «کافر، معذب است ابدا» بدون هیچ تخصیصی، به عموم و اطلاق خود باقی است؛ چون حکم عذاب ابدی موضوعش کافر است نه کافری که از کفر خارج شده است .
🔍 ادامه را بخوانید👇
🌐 iict.ac.ir/faragiir
#یادداشت
🆔 @iictchannel
◽️ رویکرد وجودی و آینده فلسفه دین
🔸نوشتاری از دکتر #مهدی_عباس_زاده عضو هیات علمی گروه #معرفت_شناسی پژوهشگاه؛
◾️ در باب نسبت «مفاهیم دینی» و «اوصاف وجودی»، برخی از فلاسفه وجودی (Existentialist) همچون مارتین هایدگر تصریحاً یا تلویحاً متذکر شدهاند که نباید موضوعات فلسفه وجودی را با مفاهیم و آموزههای دینی خلط کرد و این دو را یکسان انگاشت...
◾️ در مورد خلقت آدم از خاک و نفخة روح در ادیان ابراهیمی، ممکن است خاک در معنای «واقعبودگی» و نفخة روح در معنای «امکان» فهمیده شوند...
#یادداشت
#فلسفه_دین
🆔 @iictchannel