💢حمایت از مردم مظلوم فلسطین، یک فریضه دینی و مصلحت اجتماعی است/ وجود سنیهای ناصبی، یک خطر عمده برای پیروان مذاهب اهل سنت و شیعی است
✔️دکتر عثمان سالاری، استاد دانشگاه مذاهب اسلامی، در گفتگو با «شبکه اجتهاد»🔻
🔹مبنای فقهی جمهوری اسلامی ایران از ملت مظلوم فلسطین، حمایت از مظلوم در برابر ظالم است: «کونوا لظالم خصما و للمظلوم عونا»؛ بنابراین نسخه شفابخش در رابطه با حل مشکلات جهان اسلام، چیزی جز حمایتهای مادی و معنوی جمهوری اسلامی ایران و موضعگیریهای خردمندانه مقام معظم رهبری نیست که توانسته است فلسطین را از عزلت و انزوا خارج کند و حقوق حقه ملت مظلوم فلسطین را پررنگ کند.
🔹سنیهای ناصبی ای که در فلسطین هستند، همین گروههای افراطی و تکفیری هستند که مقام معظم رهبری فرمودند سنی آمریکایی و شیعه لندنی. اینها در چارچوب و ساختار تسنن و تشیع قرار نمیگیرند چون مقلد نیستند و هرکس هرچه را خود تشخیص داد اسلام میداند.
👈مشروح گفتگو: https://b2n.ir/013506
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 صلح با «اسرائیل» از نگاه فقهی
✔️ اثری متمایز و کم مانند از فقیه الأمة، اندیشمند فرزانه علامه شیخ «عبدالهادی الفضلی»، متفکر شیعی برجسته اهل عربستان سعودی و از شاگردان شهید محمدباقر صدر
🔻این مقاله نخستین بار در سال 1977 میلادی در شماره 15 مجله "رسالة التقریب" نشر یافت و از معدود پژوهشهای فقهی مرتبط با مسئله فلسطین میباشد.
مسئله صلح اعراب و اسرائیل هنوز هم در صدر مسائل سیاسی روز است، و از همین روست که ایالت متحده امریکا فشارهای سیاسی روز افزونی را در میانجیگری بین عرب ها و اسرائیل برای تحمیل صلح بر عرب ها و مسلمانان وارد می آورد؛ در حالی که دایره انتخاب مسلمانان برای حفظ مصالح ملی و منافع امت در چهار چوب ارزش های خود و آموزه های شرعی - اسلامی هر چه بیشتر محدود و تنگ می گردد.
مهم ترین شاهد این پدیده، سخت گیری های امریکا بر دولت جمهوری اسلامی ایران است که به دلایل شرعی حاضر نیست صلح با اسرائیل را بپذیرد. به عبارت دیگر ایران فرایند صلح با اسرائیل را مشروع نمیداند.
به منظور شناخت دیدگاه های فقهی - اسلامی پیرامون صلح، و عادی سازی روابط مسلمانان و یهودیان - شهروندان رژیم ادعایی و موهوم اسرائیل - و بسته سازی برای بحث درباره آن، ناگزیر باید به تبیین نوع مالکیت سرزمین فلسطین از نظرقوانین و احکام اسلامی بپردازیم؛ چرا که هرگونه حکم و داوری ای، چه مثبت و چه منفی، بستگی تام به شناخت ماهیت پیوندی دارد که بین مسلمانان و سرزمین فلسطین گره خورده است؛ به عبارت دیگر این سرزمین موضوع حکمی شرعی است، حکمی که کشف آن در گرو شناخت ماهیت و حقیقت موضوع می باشد.
در این مورد دو یافته از دیدگاه تاریخی مسلم بوده و کسی با آن مخالفت نورزیده است:
یکم. این که، سرزمین فلسطین قبل از فتوحات اسلامی تحت سلطه رومیان بوده است و دوم آن که، فتح این سرزمین به دست مسلمانان از راه لشکر کشی و جنگ صورت گرفته است، که در اصطلاح فقه اسلامی «مفتوحة عنوة» خوانده و چنین تعریف می شود: «سرزمین هایی که با لشکرکشی مسلمانان و به کمک قوای نظامی و پس از جنگ بین آنان و ساکنان آن سرزمین گشوده شده باشد».
از جمله حقایق خدشه ناپذیر تاریخی - چنان که اشاره شد - آن است که سرزمین فلسطین به دست لشکر اسلام و به فرماندهی عمرو بن عاص در عهد خلیفه دوم عمر بن خطاب و پس از جنگی که بین لشگریان اسلام و بیزانس درگرفت، گشوده شد.
درباره حکم فقهی این سرزمین از دو بعد می توان بحث و کاوش نمود، یکی از نظر مالکیت آن و دیگر از نظر مالیاتی که بر آن تعلق می گیرد (خراج)؛ باید توجه داشت که فقهای مسلمان در این باره (مالکیت و خراج) سرزمین ها را به دو قسم تقسیم می کنند: یکی با توجه به مالیاتی که بر آن بسته می شود و دیگر با توجه به نوع مالکیت آن سرزمین.
1. سرزمین هایی که بدون جنگ و خون ریزی و از راه های مسالمت آمیز گشوده شوند (مفتوحة صلحا).
2. سرزمین هایی که با قهر و جنگ گشوده شوند (مفتوحة عنوة).
از آن جا که هدف ما در این نوشتار، شناخت نوع مالکیت سرزمین فلسطین از دیدگاه شرع می باشد، نخست بحث را از این منظر پی گرفته و سپس منابع و مصادر فقهی مورد اطمینان و معتبر در این زمینه را بیان خواهیم کرد.
👈 متن کامل مقاله در «شبکه اجتهاد»: http://ijtihadnet.ir/?p=12129
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔺مسئله فلسطین هیچگاه از منظر علمای شیعه دور نبوده است. بایسته است پژوهشی این اهتمام را مستند کند. کتاب «فتاوای علمای الأزهر درباره آزادی فلسطین و مسجد الأقصی» سهم آنان را در این رابطه بیان داشته است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚 سه کتاب فقهی مهم از سه فقیه برجسته درباره «مقاومت»
✔️پژوهشهای فقهی عمیق و همه جانبه درباره موضوعات مهمی همچون مسائل متنوع و پیچیده مرتبط با قدس و فلسطین همچنان اندک به نظر میرسد.
🔻بخشی از راهگشایی در بن بست مسئله قدس و فلسطین طرح صحیح فقهی مسائل و جوانب آن است.
📙 1. الكفاح المسلح فی الاسلام؛ السید کاظم الحائری
📙 2. فقه العنف المسلح فی الاسلام؛ الشیخ محمدمهدی شمس الدین
📙 3. فقه المقاومه: دراسه فقهیه مقارنه؛ الشیخ محمد مهدی الآصفی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برای تمام کسانی که در راهپیمایی روز قدس شرکت میکنند دعا میکنم
✍پیام آیتالله ناصر مکارم شیرازی به مناسبت گرامیداشت روز جهانی قدس
🔻روز قدس، روز بسیار مبارکی است، روز عظمت مسلمین جهان و روز وحدت دلها است.
ابتکار امام خمینی رحمت الله علیه بسیار مهم بود که روز قدس را حلقه اتصال مسلمین جهان قرار دادند.
راهپیمایی زحمت زیادی ندارد، اما برکاتش خیلی زیاد است، دشنمنان وقتی میبینند شیعه، سنی، طرفداران راست و چپ و همه این ها بدون استثنا در این راهپیمایی شرکت کردهاند به وحشت میافتند و میفهمند که نمیتوانند در مسائل اساسی میان مسلمین جدایی بیفکنند.
معتقدم که همه به عنوان یک عبادت در آخرین روزهای ماه رمضان برای تکمیل عبادت در این برنامه شرکت کنند و شعارهای کوبنده در مقابل دشمن دهند و به دنیا بگویند که مسلمانان در برابر دشمنان متحد هستند و در مسائل اصلاح اساسی دست به دست هم می دهند.
من برای تمام کسانی که در این راهپیمایی شرکت میکنند دعا میکنم، چون میدانم نوعی جهاد است، اگر چه ظاهرش ساده است ولی باطنی عمیق دارد. دعا میکنم همیشه سالم باشند و در این برنامه شرکت کنند و وحدت اسلامی که پشت دشمن را به لرزه در میآورد را به دنیا نشان دهند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥نگاه راهبردی و تمدّنیِ جمهوری اسلامی ایران به «مسئلهی فلسطین» از زبان رهبر معظّم انقلاب
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حمایت از مردم فلسطین، افق و امتداد فکری نظام اسلامی است
✔️حجتالاسلام سید سجاد ایزدهی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه در گفتگو با «شبکه اجتهاد»:
🔹سیاست خارجی ما همراهی حداکثری با مسلمانان آن هم مسلمانانی که در خط مقدم مقابله با دارالکفر و دارالحرب قرار دارند میباشد.
🔹جمهوری اسلامی سیاست خارجی خود را تنظیم کرده که از همه مسلمانان بر اساس منطق جغرافیای سیاسی و جغرافیای عقیدتی دفاع کنیم؛ زیرا همه در ذیل دارالسلام قرار داریم و بر اساس منطق دفاع در قبال نظام سلطهگر، باید همه کشورهای سلطهپذیر اتفاق کنند که سلطه را از بین ببرند.
🔹ما باید منطق وحدت و اتحاد را در جهان اسلام داشته باشیم و به مقدسات همدیگر اهانت نکنیم تا اینکه یک کل واحد پرقدرت در مقابل نظام سلطه باشیم.
👈مشروح گفتگو: https://b2n.ir/694664
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کاش در صحرای سینا بودم و حداقل خاک کفش سربازان مسلمان مصری را پاک میکردم!
✍️فلسطین و عالمان اسلامی؛ یادداشتی از استاد مجتبی الهی خراسانی
🔸حمایت از مقاومت اسلامی فلسطین توسط عالمان شیعه، امری مستحدث و پس از انقلاب اسلامی ایران نیست، بلکه مورد اتفاق علمای نجف و قم و مشهد بوده است.
🔹بسیار پیشتر به هنگام جنگشش روزه اعراب و اسراییل، آیتالله میرزا جواد تهرانی در سر درس خود گفته بود: کاش در صحرای سینا بودم و حداقل خاک کفش سربازان مسلمان مصری را پاک میکردم!
🔸اعلامیهها و مجالس متنوع علمای قم و نجف و مشهد و مجالس مراجع و علمای حوزه در محکومیت اقدامات رژیم غاصب صهیونیستی، در دفتر تاریخ و آلبوم تصاویر این حوزهها ثبت است.
👈 بخوانید: https://b2n.ir/073078
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📸 حضور مرجع عالیقدر آیتالله نوری همدانی در مراسم روز جهانی قدس ۱۴۰۱
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📷 حضور فرزندان رهبر معظم انقلاب در مراسم روز جهانی قدس ۱۴۰۱
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔖«علی آقا»؛ ویژهنامه بزرگداشت روحانی مجاهد حجتالاسلام علی صفوی شاملو🔻
👈 دانلود کنید: https://eitaa.com/ijtihad/6976
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
Ali Agha.pdf
3.71M
🔖«علی آقا»؛ ویژهنامه بزرگداشت روحانی مجاهد حجتالاسلام علی صفوی شاملو🔺
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📸حضور مراجع، علما و شخصیتها در مراسم راهپیمایی روز جهانی قدس
👈 مشاهده گزارش تصویری: https://b2n.ir/p22494
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢همه طرحهای سازش با صهیونیستها باطل شدهاند/ شکلگیری مقاومت، پربرکتترین پدیده اخیر منطقه غرب آسیا است/ جوانان را به میدان عزت و کرامت فرا میخوانم
✔️رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت روز جهانی قدس:
🔹قدس شریف همهی مسلمانان جهان را فرامیخواند. حقیقت آن است که تا رژیم غاصب و جنایتکار صهیونیست بر قدس مسلط است، همهی روزهای سال را باید روز قدس دانست.
🔸امروز «ارادهی شکستناپذیر» در فلسطین و همهی منطقهی غرب آسیا، جایگزین «ارتش شکستناپذیر» صهیونیست شده است. امروز آن ارتش جنایتکار ناچار شده است آرایش تهاجمی خود را به تدافعی تبدیل کند.
🔹در قضایای دنیای اسلام و در رأس آن قضیّهی فلسطین، به این قدرتهای نژادپرست و معاند نمیتوان و نباید تکیه کرد؛ تنها با نیروی مقاومت که برگرفته از تعلیم قرآن کریم و احکام اسلام عزیز است، میتوان مسائل دنیای اسلام و در رأس آن مسئلهی فلسطین را حل کرد.
🔸آنچه در سالهای اخیر در فلسطین رخ داده است، مُهر ابطال بر همهی طرحهای سازش با دشمن صهیونیست است. زیرا هیچ طرحی دربارهی فلسطین در غیاب یا بر خلاف نظر صاحبان آن یعنی فلسطینیها اجرا شدنی نیست. این یعنی همهی توافقات پیش از این مانند اسلو، یا طرح عربی دو دولتی، یا معاملهی قرن، یا عادیسازیهای حقیرانهی اخیر باطل شدهاند... شکلگیری مقاومت در منطقهی غرب آسیا در دهههای اخیر پربرکتترین پدیدهی این منطقه بوده است.
🔹اینکه برخی دولتهای عربی به امریکا گفتهاند در حلّ مسألهی فلسطین شتاب کند، اگر منظور آنان این است که پیش از بیرون رفتن از منطقه، هر مانع را از سر راه تثبیت رژیم غاصب بردارد، اولاً خیانت کرده و برای دنیای عرب ننگ آفریدهاند، ثانیاً ساده لوحی به خرج دادهاند، زیرا کور نمیتواند عصاکش کور دگر شود!
🔸جمهوری اسلامی ایران حامی و طرفدار جبههی مقاومت است. حامی و طرفدار مقاومت فلسطین است. این را همواره گفتهایم و به آن عمل کرده و بر آن پای فشردهایم. ما حرکت خیانتآمیز «عادیسازی» را محکوم میکنیم؛ سیاست تطبیعپذیری (قابلیّة التّطبیع) را محکوم میکنیم.
👈متن سخنان رهبر معظم انقلاب: https://b2n.ir/d68788
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 ببینید: فیلم کامل سخنرانی امروز رهبر انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای بهمناسبت «روز جهانی قدس»
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دربارهٔ وثیقهٔ مکّه المکرّمه؛ تعهّدنامه سکولاریستی عربستان برای عالمان و آینده جهان اسلام
✍️حجتالاسلام سیّدعلی بطحائی
🔻وثیقه مکّه المکرّمه (The Mecca Charter) مهمترین چشم انداز ادیان، مذاهب و تمدّنی عربستان سعودی برای آینده جهان اسلام است. این تعهّدنامه، سند بالادستی خادمین حرمین شریفین، برای یکسان سازی تفکرات عالمان دینی (بخوانیدسکولاریسم اجباری) در سرتاسر جهان اسلام است.
بیست و چهارم رمضان ١۴۴٠ و در حاشیه کنفرانس بین المللی «قیّم الوسطیّه والاعتدال فی نصوص الکتاب والسّنه: ارزشهای اعتدال در نصوص کتاب وسنّت» بود که مهمترین پیمان نامه ادیان و مذاهبی جهان اسلام، به محوریّت کعبه معظّمه و خط مشی رابطه العالم الاسلامیه – نام آشناترین نهاد در دعوت و تبلیغ عربستان – رونمایی شد.
همان زمان این سند راهبردی، با امضای بیش از یک هزار و دویست نفر از علمای طراز اول جهان اسلام از سی و نه فرقه و صدوچهل کشور در کنار کعبه معظّمه تثبیت و عملیاتی شد.
نظر به آشنایی با این سند و در نخستین نوشته به زبان فارسی که در مورد «وثیقه مکّه مکرّمه» منتشر میشود، به اهمّ مفاد این پیمان نامه اشاراتی خواهیم داشت.
👈 متن یاددشت: http://ijtihadnet.ir/65249-2/
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حجاب از ضروریات اسلام است و قابلیت اجتهاد ندارد
✔️استاد محمدجواد فاضل لنکرانی:
🔹بنده درحدود سال ۸۵ موفق شدم تمام آیات حجاب در قرآن را مورد بحث دقیق قرار دهم. خدا یک چنین دستور صریحی را در مورد حجاب دارد. شاید برخی فکر کنند حجاب از زمان صفویه به وجود آمده است. این تفکر باطلی است. شاید برخی فکر کنند حجاب بر اثر اجتهادهای پیچیده فقهی به وجود آمده است و در زمان ما قابلیت اجتهاد جدید دارد ولی هرگز اینگونه نیست. یکی از امور مسلم در اجتهاد این است که اجتهاد در ضروریات دین راه ندارد.
🔸 هیچ کسی حتی رسول اکرم و ائمه اطهار(ع) نمیتوانند در ضروریات دین کمترین تغییری را ایجاد کنند. حجاب از ضروریات اسلام است و قابلیت اجتهاد ندارد. من خواهشم این است رسانه ملی این روایت را در شبکههای مختلف برای مردم پخش کند. چطور در مسئله وجوب روزه اجتهاد راه ندارد و اگر انسان مسافر و مریض نباشد روزه بر او واجب است، حجاب هم همینطور است.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/g97671
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تفسیر انقلابی از امام علی(ع) در نوشتههای دهه چهل و پنجاه خورشیدی
✔️نوشتار پیشرو گزارشی از دگرگونی تحلیلها و تفسیرهایی است که از امام علی (ع) در آثار دکتر شریعتی و شماری دیگر در مقایسه با آنچه که درباره حضرت در متون سنتی و پیش از آن یا همزمان در میان علمای سنتی وجود داشت. این تفسیرها، با اهداف خاصی و همراه با بهرهگیری از فضاهای فکری جدید صورت میگرفت. غالب آنها در صدد ارائه یک تصویر انقلابی از امام علی (ع) در مقابل انقلابیون معروف دنیا یا برای طرح ادعای توجه موکد اسلام به مسائل مطروحه در جهان جدید بود.
👈بخوانید: https://b2n.ir/f23596
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دوگانگی فقهی-کلامی ولایت فقیه، صحیح نیست
✔️استاد علیاکبر رشاد با نفی دوگانگی فقهی-کلامی ولایت فقیه، اظهار داشت: اینکه فکر کنیم مسئله «ولایّت فقیه» فقط یک بحث کلامی است یا فقط یک بحث فقهی، دوگانه دقیق نیست؛ زیرا به لحاظ حکم وضعی، حیث کلامی دارد و به لحاظ حکم تکلیفی، حیث فقهی دارد در نتیجه جایگاه بحث «ولایّت فقیه» و کلاً بحث «ولایّت سیاسیّه» روشن میشود. در واقع میتوان گفت «ولایّت سیاسیّه» صدر فقه السیاسه است؛ زیرا منحصر در «ولایّت حکومیّه» نیست. از سوی دیگر میتوان گفت ولایّت سیاسی وجود دارد در حالی که حکومتی برپا نشده است. اما ولایّت سیاسیّه آنگاه که حکومت برقرار شده باشد، در همان صورتِ ولایّتِ حکومیّه تجلّی پیدا میکند.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/b36619
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢استفتائات جدید از رهبر انقلاب
✔️جدیدترین استفتائات (اردیبهشت ۱۴۰۱) مطابق با فتوای حضرت آیتالله خامنهای منتشر شد.
🔹وضو با آب مخصوص آشامیدن
🔸کارکردن برای دیگری در زمان قرارداد
🔸خرید گوشت در کشورهای غیر اسلامی
🔹 بیهوش کردن بیمار درمان ناپذیر
🔸خمس حیوانات خانگی
🔹خمس حقوق
👈 اینجا بخوانید: https://b2n.ir/t69851
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتقاد آیتالله شبیری از کسانی که بحارالأنوار مجلسی را تضعیف میکنند
🔹مرحوم مجلسی خیلی مظلوم واقع شدند و برخی از دانشگاهیان و مدّعیان فکر، متأسّفانه جایگاه ایشان را نمیشناسند، درحالیکه آنان که اهلیّت و اعتقاد واقعی دارند، طرز فکرشان نسبت به ایشان متفاوت است.
🔸آنهایی که اهل علم و عمل هستند با عظمت از کتاب علامه مجلسی یاد میکنند، اما متأسفانه امروزه افراد مدّعی و بیمایه زیاد شدهاند که ادّعای سواد میکنند و جوامع ما را نیز پر کردهاند.
🔹از آقای سید جعفر شهیدی شنیدم که میگفت با اینکه بحارالأنوار کتاب مفصلی است، اما از اول تا آخر بحار، [حتی] یک دروغ و تحریف از جانب ایشان نیست. مرحوم مجلسى ازنظر وثاقت خیلى محکم بود.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/m02772
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢عید فطر در ایران؛ دوشنبه یا سه شنبه؟/ باید منتظر نتیجه استهلال بود
✔️پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه شوال ۱۴۴۳ قمری در ایران:
🔻مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی حضرت آیتالله خامنهای)
۱- رؤیت هلال با چشم مسلّح در غروب شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ شمسی برابر با ۳۰ آوریل ۲۰۲۲ میلادی، در سراسرِ زمین ناممکن است.
۲- در غروب یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ شمسی (و ۲۹ رمضان المبارک ۱۴۴۳ قمری در ایران) برابر با ۱ می ۲۰۲۲ میلادی، رؤیت هلال با چشم مسلّح در شمالغربی، غرب، جنوبغربی، مرکز و بخشهایی از جنوب ایران، محقّق میشود؛ امّا در بخشی از شمال، شمالشرقی، شرق و بخشی از جنوبشرقی ایران (اندکی از شمال استان اردبیل، نیمۀ شرقی استان مازندران، مرکز و شرق استان سمنان، شرق و شمالشرقی استانهای یزد و کرمان، بیشترِ استان سیستان و بلوچستان بهجز جنوبغربی آن، و سراسرِ استانهای گلستان و خراسان شمالی و خراسان رضوی و خراسان جنوبی) رؤیت هلال با چشم مسلّح، دشوار است.
۳- در نتیجه، استهلال، تعیینکننده است: اگر گزارش معتبری از رؤیت هلال ...
#اختصاصی
👈 گزارش کامل + دیگر مبانی فقهی مراجع معظم: https://b2n.ir/w28069
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢عنصر مصلحت در فقه اهل سنت
✔️اهل سنت به سه دليل ناچار بودند حضور مصلحت را در فقه جدیتر از اماميه بگيرند:
1️⃣ اين گروه- برخلاف نصوص و ادله معتبر نزد خود- از سنت امامان معصوم از اهل بيت پيامبر چندان بهره نبرده و بالطبع با فقر جدی اسناد و مدارك استنباط مواجه شدند، از اين رو ناگزير بودند به منابعی چون قياس، استحسان، استصلاح (اخذ به مصلحت در استنباط) در حد گسترده و گاه ظنی گرايش پيدا كنند.
2️⃣ اهل سنت در طول تاريخ اسلام به طور غالب بر جوامع حاكم بوده و فقه آنها مرجع مردم بوده است و به طور طبيعی فقيهان اين گروه با حوادث و مسائل زيادی مواجه بودهاند، بدون اينكه قدرت استنباط احكام اين حوادث را از قرآن كريم و كليات سنت نبوی داشته باشند، از اين رو جا براي منابع زيادی، از جمله اخذ مصلحت باز كردند.
3️⃣ اصول فقه اهل سنت از بحث جدی و اساسی در مورد "اصول عمليه" تهی است و بر خلاف اماميه كه بخش عمده ای از مباحث خود را به اين مسئله اختصاص داده و از نتايج آن در فقه بهره برده اند، اين گروه چنين نكرده و غير منقح، مباحثي در اين زمينه عنوان كرده و خلا موجود از اين ناحيه را با طرح منابع ديگر از جمله اخذ به مصلحت پر كرده اند.
البته اين به معناي يكسان انگاری نگاه و برخورد مذاهب فقهی اهل سنت به عنصر مصلحت در اجتهاد نيست. اين گروه حداقل در اظهار نظر و ابراز عقيده هم كه شده با يكديگر اختلاف هايی دارند. ( البته اين نزاع واقعی نبوده و در عمل به اين عناصر پایبند بوده اند.)
🔻نجم الدين طوفی منابع مورد استنباط فقيه در استنباط احكام را به نوزده عدد رسانيد و جمال الدين قاسمی بيست و شش منبع ديگر بر اين تعداد افزود. برخی از اين منابع عبارتند، از قول صحابی، مذهب كبار تابعين، شرايع سابق، عرف، قرعه، شهادت قلب و الهام، رجوع به منفعت، احتياط، آسانترين نظريه، اجماع اهل مدينه، استقراء، عادت، اجماع اهل كوفه و....
📝 فقه و مصلحت ابوالقاسم علیدوست ص۳۷ و ۳۸
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 ظرفیتهای فقه مطهری برای فقه معاصر
🎙 ارائه دهنده: استاد احمد مبلغی
👤دبیر علمی: حجتالاسلام ذبیح الله نعیمیان
⏰ زمان: یکشنبه، 11 اردیبهشت 1401، ساعت 13:30 الی 15
📡 حضور مجازی از طریق: https://join.skype.com/I7qOg2slYw3U
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 رؤیت هلال و حکم حاکم
🎙 ارائه: استاد ابراهیمی
⏰ زمان: شنبه 10 اردیبهشت ساعت 22
🔻پخش به صورت همزمان در
1️⃣ اینستاگرام
2️⃣ آپارات
3️⃣ سامانه پاسخگو
4️⃣ ایتا
🆔 https://eitaa.com/ijtihad