محمد ایمانی l مصاف عقل و جهل
.
حامیان پزشکیان یا چاکران ترامپ؟!
🔻وزیر امور خارجه و سخنگوی این وزارت، خبر ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک نماینده ترامپ را قاطعانه تکذیب کردند.
🔹اما نشریات مدعی حمایت از دولت، در حالی که شایعه ملاقات را به نقل از نیویورک تایمز برجسته کرده بودند، حاضر نشدند کمترین بازتابی به تکذیب دو قبضه وزارت خارجه بدهند.
🔻اینکه آنها شیدای مذاکره به هر قیمت هستند، درست! اما امانتداری رسانه ای چه می شود؟ آنها چگونه مذاکره ای را می پسندند و می خواهند چه بلایی بر سر دولت پزشکیان بیاورند؟
🔹پاسخ را قبلا یک نشریه بی وطن و غربگرا که سردبیرش هم اکنون، سردبیر روزنامه هم میهن است، داده است. نشریه صدا پس از ملاقات تحقیر آمیز ترامپ با رئیس جمهور صربستان نوشته بود:
🔻"از نگاه منتقدان، عکسی که ترامپ از مذاکره کننده می پسندد، این است: همچون برّهای در مذبح و برده ای در مسلخ. آيا اقداماتي از این جنس را بايد مايه شرمساري دانست؟ فرض كنيم سياستمدار صرب همچون متهمي در اتاق بازجويي و حتي يك برده در مقابل همتاي آمريكايي خود نشسته؛ اگر منافع صربستان چنين اقتضايي كند، بايد این اقدام را تمسخر كرد يا عقلانيتي سياسي خواند؟"!
🔹برخی از این دوست نمایان، دشمنان آقای پزشکیان و دشمنان عزت و کرامت ملت ایران هستند. پایوران رسانه ای دشمن، اگر بتوانند، فریبکاری را تا جایی پیش می برند که تحقیر شدگی مقام صربستانی، برای مقامات دولت ایران تکرار شود. اما قطعا این آرزو را به گور خواهند برد.
🔻گویا «اکبر گنجی» (از نویسندگان سابق نشریات اصلاحطلب)، اسفند ۱۳۹۸ شرح حال همین جماعت را گفت که نوشت:
🔹«ما فقط کارمندان پروپاگاندای دولتهای راست افراطی و بخش پروپاگاندای دولت ترامپ، جانسون، نتانیاهو و سعودی هستیم. وظیفه ما وحشت افکنی است... گمان باطل نکنید که ما مخالف سیاسی و... هستیم. ما تشنه مرگ و خون مردم ایرانیم. کاری را که شدیدترین تحریم های تاریخ نتوانست با ایران انجام دهد، ما موظفیم انجام دهیم».
@IMANI_mohammad
محمد ایمانی l مصاف عقل و جهل
.
بی رگی و خُماری!
🔻برای شایعه پردازی نیویورک تایمز (درباره دیدار نماینده ایران با نماینده ترامپ)، آب از لب و لوچه شان آویزان شد و کف و سوت کشیدند! تا جایی که یادشان رفت، زمانی برجام را ناموس خود وانمود می کردند و همان را ترامپ (پس از گرفتن تضمین از روحانی، به واسطه خانم موگرینی) پایمال کرد.
🔹از وقتی که وزارت خارجه، شایعه مذکور را تکذیب کرده، نشئگی کوتاه این جماعت نیز به هم خورده است. به جای اینکه به روزنامه آمریکایی حمله کنند، از وزارت خارجه عصبانی شده اند و ضمنا، علیه کیهان عقده گشایی می کنند!
🔻معلوم نیست با خودشان چند چند هستند. خمارهای همیشگی "کُرنش در برابر آمریکا"، یک روز ادعا می کنند کیهان، مخاطب ندارد و جایگاه خود را در حاکمیت از دست داده و نباید به تحلیل هایش اعتنا کرد؛ و روز دیگر، جیغ می کشند و جامه می درند که کیهان، خیلی هم اثرگذار است!
🔹با مزه تر از همه، اون یکی شان است که پریروز نوشت "با همین دولت بایدن، ولو اردک لنگ است، در همین ماه آخر فعالیت ببندیم و ترامپ خیلی شرّ است"! اما روز بعد، از این که خبر دیدار با نماینده ترامپ دروغ از آب آمده، آب و روغن قاطی کرد و از کیهان، شاکی شد!
🔻یعنی فهم ماجرا این قدر سخت است که نه دموکرات ها و نه جمهوریخواهان، بنا نداشته اند کف مطالبات ملت ایران در برجام را هم عملی کنند و باج ستانی را صرفا مقدمه باج گیری ها و عهدشکنی های بزرگتر می دانستند؟!
🔹اینها اگر شرافت ایرانی و رگ غیرت ملی داشتند، به جای ترش کردن علیه کیهان، به حاکمان خبیث و کلاهبردار آمریکا در ادوار مختلف اعتراض می کردند. و اگر چنان اجماعی شکل می گرفت، هیچ دولتمرد آمریکایی نمی توانست به تداوم تحریم و ایجاد شکاف سیاسی از این طریق دل ببندد.
🔻حتی اگر رگ غیرت برجام به تن این جماعت بود، به جای مطالبه حداقل حقوق پایمال شده ایران در توافق، صرفا نسخه مذاکره پشت مذاکره و واگذاری امتیاز پشت امتیاز را نمی پیچیدند. آنها کاری جز تله گذاری برای دولت به نیابت از غرب بلد نیستند.
@IMANI_mohammad
.
🔻دیدار امروز وزیر امور خارجه و مدیر مسئول کیهان.
@IMANI_mohammad
.
شاهکار دیگری در متن برجام!
🔹وزیر امور خارجه در گفت و گوی ویژه خبری: "در اکتبر 2025 (مهر 1404) زمان پایان قطعنامه 2231 شورای امنیت خواهد بود. زمانی که آن قطعنامه به شکل خودکار منحل شود، مکانیسم هایی چون اسنپ بک کارآیی نخواهند داشت. لذا احتمالا قبل از آن، اگر توافق جدیدی میان طرفین حاصل نشود، ما با شرایط بحرانی روبه رو خواهیم بود و ممکن است کشورهای اروپایی که هنوز در برجام هستند، به دنبال استفاده از مکانیسم اسنپ بک باشند".
🔻ساز و کار اسنپ بک یا همان ماشه به طرف اروپایی این اجازه را می دهد که به صرف بهانه جویی بتواند تحریم های جمع شده ذیل قطعنامه 2231 را یکجا و بدون نیاز به جلب نظر دیگر اعضای شورای امنیت برگرداند!
🔻طبق مکانیسم ماشه (Snapback) در برجام، اگر یکی از طرفها به این جمعبندی برسد که طرف دیگر به تعهداتش پایبند نیست، میتواند به کمیسیون مشترک شکایت کند.
🔻اگر در بازه زمانی ۳۵ روزه، موضوع شکایت آنگونه که شاکی میخواهد حل و بررسی نشود، شاکی میتواند موضوع حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات برجام در نظر بگیرد و شورای امنیت را مطلع کند. پس از آن، شورای ۳۰ روز فرصت دارد تا درباره استمرار تعلیق تحریمها یا بازگرداندن آنها، قطعنامه صادر کند.
🔻اگر در این مدت، شورا نتواند قطعنامه ای صادر کند، تمام تحریمهای قبل از برجام، به طور خودکار بازمیگردند و قابل وتو از سوی اعضای دائمی شورا (چین و روسیه) نیست بلکه «عدم بازگشت تحریم ها» قابلیت وتو دارد.
🔻یعنی رای گیری برای «بازگشت تحریم ها» انجام نمی شود بلکه برای «ادامه تعلیق تحریم ها» انجام می شود که حتی اگر شورا به آن رای ندهد، یک عضو دارای حق وتو می تواند رای را وتو کرده و عملا تحریم ها بازگردند.
@IMANI_mohammad
.
محرمانه نیست؛
گزارشی به آقای پزشکیان -۱
۱) تجارب گذشته، چراغ راه آینده است. پیش از دولت آقای پزشکیان، دو رئیس جمهور با دو مدیریت متفاوت بر سر کار بوده و هر کدام، درس هایی را بر جا گذاشته اند. در حالی که ۱۰۰ روز از ریاست جمهوری آقای پزشکیان می گذرد، مرور تجارب دو دولت می تواند، راهگشا باشد. چه اینکه امیر مومنان (ع) درباره درس آموختن از تجارب دیگران و در قالب نصیحتی راهبردی، خطاب به امام حسن (ع) نوشت: «برای امور پیش نیامده، به واسطه آنچه واقع شده استدلال کن؛ چرا که امور دنیا شبیه هم هستند و از کسانی نباش که اندرز و موعظه، سودی به آنان نبخشد؛ مگر زمانی که به آزار و رنج برسد؛ که عاقل با آموختن و تربیت پند پذیرد و چهارپایان، اندرز نپذیرند جز با زدن... والهَوی شریک العَمی. و هوا پرستی، شریک نابینایی است». (نامه ۳۱ نهج البلاغه)
۲) سیاست ورزی و مدیریت، یک پیکره کامل است. هر پیکری را باید در مقیاس واقعی دید و ترسیم کرد و گرنه، تصویری نا متوازن و کاریکاتوری ترسیم خواهد شد. تولید و افزایش قدرت است که به یک کشور امکان می دهد تا در دنیای هابزی تنازع و تخاصم، حرفی برای گفتن داشته باشد، بازدارندگی ایجاد کند، و در محیط پیرامون اثر بخش باشد.
دیپلماسی هر کشور، قدرت درونی همان کشور را نمایندگی می کند و خط مقدم دفاع از منافع ملی است. سیاست خارجی، فقط مذاکره، و مذاکره فقط معامله، و معامله فقط واگذاری منابع قدرت به خیال خرید ترحم بیگانگان نیست. دیپلماسی، میدان جنگ قدرتمندانه ولو پشت میز مذاکره است و نه اظهار عجز و ناتوانی و التماس از دیگران.
۳) فروکاستن تمام مدیریت دولت، به التماس از آمریکا، به فجایع بزرگی در دولت برجام منتهی شد. در این مدیریت به غایت کاریکاتوری، اغلب اجزا (به جز مذاکره و توافق با آمریکا) نه این که کوچک تصویر شده باشند، بلکه بعضا حتی حذف شدند و به همین علت، ساختن مسکن مهر "مزخرف"، پالایشگاه سازی "کثافتکاری"، خودکفایی گندم "مزخرف" و ساختن نیروگاه "رفتن زیر بار نیروگاه سازی"، معرفی شد! بنابراین ته سبد، چیزی جز انفعال و ایجاد چالش های بزرگ اقتصادی و امنیتی باقی نماند. گردش بر این مدار غلط، به محدودتر شدن مجال حرکت مدیران منفعل منجر شد و دائما بر مضیقه ها افزود.
۴) رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه، ۲۴ تیر ۱۳۹۵، هنگام بزک کاری برجام ادعا کرده بود: «اگر برجام نبود، امروز باید نفت در برابر غذا را تحمل میکردیم»! اما هم او ۱۳ شهریور ۱۳۹۹ اذعان کرد: "شدید ترین مرحله تحریم نفت در برابر غذا بود، اما الان در شرایطی هستیم که این بی انصاف ها و دژخیمان حتی برای غذا و دارو اجازه فروش یک قطره نفت را نمی دهند و اگر هم به فروش می رسد، امکان تبادل مالی نباشد».
با برجام و همه خسارت های هنگفت آن، به وضعیتی دچار شدیم که حتی کشورهای مشمول تحریم هم از آن (تحریم غذا و دارو) مستثنا بودند.
حتی در چنین وضعیتی هم اراده ای برای خروج از انفعال وجود نداشت و در حالی که آقای ظریف اذعان کرد دوستان روزهای سختی خود را رنجاندیم، آقای روحانی و مدیران ارشدش ادعا کردند: "واکسن، سوهان قم نیست و "باید مشکل برجام و FATF حل شود تا بتوانیم واکسن وارد کنیم"! ثبت رکورد ۷۰۹ قربانی کرونا محصول چنان مدیریتی بود.
۵) دو الگوی مدیریتی بیشتر، پیش روی رئیسجمهور و دولت نیست و به ناچار باید در یکی از این دو مسیر قدم بردارند: رویکردی که باور داشت دوران مدیریت، فرصتی محدود و مغتنم برای خدمت به مردم و آرامش بخشیدن به کشور است و نه بردن اختلافات سیاسی به میان مردم و مایوس و عصبانی کردن آنها؛ و رویکرد دیگری که بنیان مدیریت را بر پشت هم اندازی، مسئولیت ناپذیری، فرافکنی، بهانهتراشی، پمپاژ دعواهای سیاسی به جامعه، دو قطبی سازی و استهلاک فرصت ها و التماس از دشمن گذاشته بود.
یک رویکرد در طول این چند دهه معتقد بوده که باید در داخل و خارج تولید قدرت کرد تا دشمنان یقین کنند حربه های شان کُند شده است؛ و رویکردی که ادعا می کرده منابع اقتدار و پیشرفت را واگذار کنیم و رشد عاریتی بخریم و اگر تاثیر آن در کوتاه مدت تمام شد، منابع قدرت باقی مانده را واگذار کنیم!
💢 ادامه دارد
@IMANI_mohammad
.
محرمانه نیست؛
گزارشی به آقای پزشکیان-۲
۶) به دنبال اظهارات و تحلیل های غلط برخی مشاوران و مدیران یا مدعیان حمایت از دولت روحانی بود که وبسایت رادیو فرانسه در تاریخ ۱۹ مهر ۱۳۹۲ نوشت:
"ارزیابی غرب از وضعیت کنونی دولت روحانی، تعامل با فروشنده بدهکار و مشتاقی است که خود را ناگزیر از فروش حقوق ملی می بیند. بر پایه این جمع بندی، صبوری خریدار، وضعیت فروشنده را دشوارتر و قیمت فروش را کمتر خواهد کرد. پیشنهاد سقف زمانی ۳ ماهه از سوی روحانی برای انجام معامله قطعی با غرب، نشانه وضعیت اضطراری او است که در ژنو در هیئت فروشنده ظاهر خواهد شد".
هیچ ایرانی میهن پرستی دوست ندارد مشابه این ادبیات موهن، در باره دولت آقای پزشکیان تکرار شود. اظهار ضعف و عجز از سوی مدیران یا حامیان سیاسی دولت روحانی، به علاوه انفعال دیپلماتیک و تضمین دادن به غرب درباره ماندن در توافق حتی با وجود خروج آمریکا، موجب شد تا ابتدا دولت اوباما مرتکب نقض های فاحش شود و سپس ترامپ با خیال راحت، تمام حقوق ایران را زیر پا بگذارد.
۷) مضحکه بزرگی رقم خورده بود، چنان که آقای روحانی گفت: «داستان مضحکی اتفاق افتاده؛ می گویند تعهدی که قبلا بستیم، فعلا محکم نباشد، درباره موضوع دیگری حرف بزنیم! آمریکا با زبان و عمل می گوید اهل مذاکره و تعهد نیست، اما به برخی کشورها می گوید بیا با ما مذاکره کن؛ مگر ديوانه اند كه با شما مذاكره كنند؟ شما به مذاكره اي كه به تاييد سازمان ملل رسيده، پايبند نيستيد».
مضحک و موهن بود اما واقعیت داشت. روحانی آن قدر بر مدار اراده غرب چرخیده بود که عرصه را بر خود تنگ کرده و با نتیجه رفتار خود، چشم در چشم شده بود. دیگر، مجالی برای قدم از قدم برداشتن نبود، مگر برگشتن و بیرون آمدن از بن بست خود ساخته، که آن هم در روحیات برخی دولتمردان نبود.
بدین ترتیب، فرصت هشت سال، با تعطیلی بخش عمده ای از برنامه هسته ای، دو برابر شدگی تحریم ها، سقوط شدید صادرات نفت، تعطیلی چند هزار کارخانه، معدل رشد اقتصادی ۶ دهم درصد، کسری بودجه و بدهی انباشته بی سابقه، تورم ۶۰ درصد، و ناترازی های شدید در حوزه های مختلف انرژی به پایان رسید.
۸) از همه دردناک تر، یادداشت یک نشریه غربگرای مدعی اصلاحات بود که با اشاره به تصاویر دیدار تحقیرآمیز ترامپ با رئیس جمهور صربستان نوشته بود:
«از نگاه منتقدان، عکسی که ترامپ از مذاکرهکننده می پسندد، این است: همچون برّه ای در مذبح و برده ای در مسلخ. آيا اقداماتي از این جنس را بايد مايه شرمساري دانست؟ فرض كنيم سياستمدار صرب همچون متهمي در اتاق بازجويي و حتي يك برده در مقابل همتاي آمريكايي خود نشسته؛ اگر منافع صربستان چنين اقتضايي كند، بايد این اقدام را تمسخر كرد يا عقلانيتي سياسي خواند؟»!
۹) آیت الله رئیسی، در حالی دولت را تحویل گرفت که رئیس دفتر آقای روحانی، چند روز قبل تر، یعنی در تاریخ ۹ مرداد ۱۴۰۰ و در پاسخ درخواست بودجه از سوی رئیس سازمان برنامه و بودجه، از قول آقای روحانی نوشته بود: «همه موجودی خزانه بر اساس درخواست های جناب عالی، تخلیه شده و موجودی وجود ندارد.».
همچنین، وزیران دولت دوازدهم در اولین جلسه با آقای رئیسی گزارش داده بودند که پولی در خزانه برای پرداخت حقوق کارکنان دولت در مرداد ۱۴۰۰ وجود ندارد! اما شهید رئیسی، نه تنها جا نخورد و خود را نباخت، بلکه در دوره ریاست دو سال و ۹ ماهه خویش، همت کرد تا بر بخش مهمی از این روند غلط مدیریتی نقطه پایان بگذارد.
در همان روزهای آغازین و در کنفرانس مطبوعاتی، وقتی خبرنگار از او پرسید که آیا در صورت رفع تحریم ها حاضر به ملاقات با رئیس جمهور آمریکا هستید؟، با قاطعیت پاسخ داد: خیر!
او می دانست که آمریکا بنا ندارد تنها حربه باقی مانده یعنی تحریم را کنار بگذارد، بنابراین دامن همت به کمر زد و مدیران دولت را برای پویایی اقتصادی و دیپلماتیک به صف کرد تا کارهای بزرگی در همین سه سا ل کوتاه رقم بخورد و "ما می توانیم" آشکارا به نمایش درآید:
"ثبت رشد اقتصادی بالای ۵ درصد، پس از چند سال عقبگرد. احیای صادرات نفتی در حد ۱٫۵ میلیون بشکه در روز. احیای خودکفایی گندم، در حالی که در دولت قبل از آن، ناچار از واردات ۷ میلیون تُن گندم شده بودیم. احیای هشت هزار واحد تولیدی تعطیل یا نیمه تعطیل. واردات انبوه واکسن و واکسیناسیون کامل کرونا. ساماندهی هوشمند یارانه آرد و نان و صرفه جویی یک و نیم میلیون تنی در مصرف (عمدتا قاچاق) گندم. صادرات فنی و مهندسی، ساخت نیروگاه در سریلانکا و کشت فرا سرزمینی در آفریقا و آمریکای لاتین. بهره برداری از ۱۱۰۰ پروژه عمرانی به ارزش بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان در کشور فقط در سال گذشته و برنامه ریزی برای افتتاح ۱۰۰۰ پروژه دیگر در سال جاری. افزایش ظرفیت های نیروگاهی، ساخت پالایشگاه ها، و توسعه شبکه های آب و گاز و حمل ونقل و ترانزیت و تجارت خارجی.
💢ادامه دارد
@IMANI_mohammad
.
محرمانه نیست؛
گزارشی به آقای پزشکیان-۳
۱۰) این مسیر، تداوم تجربیات مثبتی مانند پالایشگاه سازی و نیروگاه سازی و تولید بنزین و سوخت ۲۰ درصد رآکتور تهران (تولید رادیو داروی مورد نیاز ۸۵۰ هزار بیمار) در ادوار گذشته است.
وقتی موفقیت ها رقم خورد و عزت و اقتدار ملی احیا شد، معلوم بود که تاثیرات آن در منطقه و جهان جاری شود و اقتدار ایران به برکت هدایت رهبر حکیم انقلاب و همراهی دولت خدمت، به جایی برسد که بر خلاف ادبیات موهن رادیو فرانسه در مهر ۱۳۹۲، این بار روزنامه گاردین در ژانویه ۲۰۲۴ (اواخر دی ماه ۱۴۰۲) در تحلیلی به قلم «سایمون تیسدال» سردبیر خارجی بخش خارجی خود، تحلیلی با این عنوان را منتشرکند:
«The US isn’t the biggest power in the Middle East any more. Iran is».
گاردین نوشته بود: «آمریکا دیگر، بزرگ ترین قدرت در خاورمیانه نیست، ایران است. جایگاه قدرت برتر در منطقه، اکنون در اختیار ایران است. نظم جهانی مبتنی بر قوانین آمریکا نیز، برای فروپاشی و جایگزینی آماده است. اهرم سیاسی واشنگتن رو به کاهش، و دیپلماسی آن ناکارآمد است... پس از ۴۵ سال تلاش، تحریم و تهدید تهران، جواب نداده است؛ آمریکا، انگلیس و اسرائیل با یک رقیب سرسخت رو بهرو هستند که یک ضلع از مثلث اتحاد جهانی است که توسط شبه نظامیان قدرتمند و همچنین، قدرت اقتصادی نیز، حمایت میشود».
۱۱) هر قدر که پیش بینی تهدید ها و شناسایی فرصت ها و آمادگی دائمی در برابر با تهدیدات، اقدام ستوده ای است، انفعال و خودباختگی، مذموم است؛ و این دومی، تنها نسخه ای است که جریان غربگرا بلد است بپیچد.
آقای پزشکیان دو تجربه را پیش رو دارد. باید از مشورت مشاورانی که ترس را تزریق می کنند، پرهیز کرد. چنان که امیر مومنان (ع) به مالک اشتر فرمود: "وَلاَ تُدْخِلَنَّ فِی مَشُورَتِک...جَبَاناً یضْعِفُک عَنِ الْاُمُورِ. با ترسو مشورت نکن که تو را در انجام امور ضعیف می کند". نقطه مقابل، مشورت گرفتن از افراد کاردان و شجاع است.
در این میان، موضوعی که می تواند در موفقیت دولت به آقای رئیس جمهور کمک کند، استفاده از تجارب دولت قبل و مشورت با افرادی نظیر معاون اول دولت شهید رئیسی است که به عنوان دستیار رهبر معظم انقلاب منصوب شده است. در حکم رهبر انقلاب خطاب به آقای مخبر تصریح شده بود که شناسائی نیروهای جوان و همکاری با آنان با پیگیری برنامه ریزی منطقی پی گرفته، و در کمک به دستگاههای دولتی و غیر از آن بهرهبرداری شود.
💢 یادداشت روز کیهان
@IMANI_mohammad
.
🔻هم میهن پزشکیان یا پادوی ترامپ؟!
https://eitaa.com/IMANI_mohammad/5512
@IMANI_mohammad
محمد ایمانی l مصاف عقل و جهل
. 🔻هم میهن پزشکیان یا پادوی ترامپ؟! https://eitaa.com/IMANI_mohammad/5512 @IMANI_mohammad
.
هم میهن پزشکیان یا پادوی ترامپ؟!
🔹گویا غربگرایی در میان برخی نشریات، حد و مرزی ندارد. تظاهر به حمایت از دولت پزشکیان کردند و چماق "وفاق" را در برابر هر منتقد داخلی بالا آوردند. اما هنگام اختلاف میان طرف ایرانی و آمریکایی، جانب طرف آمریکایی را گرفتند!
🔹روزنامه هم میهن دیروز، تکذیبیه رسمی وزارت خارجه درباره دیدار با نماینده ترامپ را در صفحه اول خود سانسور کرد و حال آن که پریروز، ادعای فرناز فصیحی خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز را با عنوان "کانال ایلان"، تبدیل به تیتر یک کرده بود!
🔹اما به همین حد از عدم رعایت بیطرفی هم بسنده نشده و این روزنامه امروز در سرمقاله ای بدون امضا، میان دولت و وزارت خارجه پزشکیان و ادعای خبرنگار آمریکایی (با سابقه دروغ پردازی و قصه بافی های متعدد) جانب دومی را گرفت! این روزنامه نوشت:
🔻"تکذیب دیدار نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک اتفاق عجیبی بود که ابتدا از سوی سخنگو و سپس شخص وزیر امورخارجه انجام شد. خبر نیویورک تایمز بهنقل از مقامهای ایرانی که خواستهاند نامشان فاش نشود منتشر شده است.
🔻دو روز بعد، سخنگوی وزارت خارجه ادعای مطرحشده را قاطعانه تکذیب و از فضاسازی گسترده رسانههای آمریکایی در این خصوص ابراز تعجب کرد. در این میان، تکذیب وزیر خارجه در تلویزیونی بسیار عجیبتر بود. دلیل او هم این است که «قطعاً هیچیک از نمایندگیهای ما بدون هماهنگی چنین دیدارهایی را انجام نخواهد داد»؛ پس ملاقات انجام نشده است".
🔹در حالی که روزنامه آمریکایی، بارها مطالب دروغ علیه ایران منتشر کرده، هم میهن با وقاحت تمام و ضمن توهین به نشریات ایرانی می نویسد:
🔻آیا ایشان و همکارانشان گمان میکنید که نیویورکتایمز، همچون برخی روزنامههای داخلی و رسمی خودمان است که بیهیچ سندی و شاهدی چنین خبری را برای فضاسازی منتشر کند؟
🔻اگر رسانههای معتبر تا این اندازه نابخردانه خبرساز باشند که از «هیچ»، خبر بسازند و نگران بیاعتباری خود نشوند؛ باید نتیجه گرفت که چنین برداشتی از رسانههای آزاد نادرست است. حالا خوب بود (مدیران وزارت خارجه) محتاطانه تکذیب میکردید، چون حتماً اعتبار یکی از دو طرف لطمه خواهد دید".
🔹هم میهن، هیچ سندی در اختیار ندارد و هیچ سندی هم مطالبه نمی کند تا بر اساس آن بتواند ادعای روزنامه آمریکایی را به موضع وزارت امور خارجه کشورمان ترجیح دهد، اما باز هم از سر غرض و مرض، به مثابه "دنباله" نشریه آمریکایی رفتار می کند.
🔹تفاوت رسانه های طرفدار منافع ملی (ولو منتقد) با نشریات غربگرا همین جاها معلوم می شود. در حالی که هدف آمریکایی، تضعیف موقعیت ایران است و در حالی که دو مقام ارشد وزارت خارجه با قاطعیت (ولو کوتاهی و ۲۴ ساعت تاخیر) ادعای نشریه کذاب آمریکایی را تکذیب می کنند، چرا باید یک نشریه شبه ایرانی به طرف متخاصم ضریب بدهد و برای او سینه چاکی کند؟!
🔹پاسخ، در سرمقاله ای است که نشریه صدا (با سردبیری مشترک روزنامه هم میهن) چند سال قبل، در دفاع از تحقیر شدگی رئیس جمهور صربستان از سوی ترامپ نوشت و رفتار مقام صرب را عقلانیت نامید!
🔻"صدا" در حقارتی باور نکردنی نوشته بود که باید با ترامپ مذاکره کرد؛ ولو "همچون برّه ای در مذبح و برده ای در مسلخ... یا همچون متهمي در اتاق بازجويي و حتي يك برده در مقابل همتاي آمريكايي"!
💢روزنامه کیهان
@IMANI_mohammad
.
💢 فاتح به قلب تل آویو رسید
https://eitaa.com/IMANI_mohammad/5514
@IMANI_mohammad
.
فاتح به قلب تل آویو رسید
🔻پارلمان اسرائیل، دیشب شاهد درگیری شدید مخالفان با نتانیاهو بود. او در این نشست، زیادی لاف زد، اما به دو ساعت نکشید که همه یقین کردند گزافه گفته است.
🔹در حالی که او ادعا می کرد ۸۰ درصد توان موشکی حزب الله را نابود کرده، حزب الله با موشک فاتح ۱۱۰، عمق تل آویو را در هم کوبید و با این نقطه زنی، چند نشان اساسی را یکجا زد.
🔻این، دومین بار ظرف ده روز گذشته بود که حزب الله با موشک فاتح۱۱۰، عمق سرزمین های اشغالی را هدف می گرفت، اما با این تفاوت که به تلافی عبور صهیونیست ها از خطوط قرمز، عمق تل آویو را هدف قرار می داد. نوبت قبل، پایگاه «تسرفین» در نزدیکی فرودگاه بنگوریون (جنوب تلآویو) مورد اصابت موشک قرار گرفته بود..
🔹نتانیاهو هنوز هیچ توضیحی نداده که آن پدافند چند لایه، به علاوه سامانه پدافندی آمریکایی کجا هستند که از عهده دفاع برنیامده اند؟ چرا کسی هشدار نداد؟ و اگر بنا باشد حزب الله این حملات مرگبار را شدت بخشد، چه بر سر تل آویو نشینان، یا مراکز مهم صنعتی، اقتصادی و امنیتی خواهد آمد؟
🔻رسانه صهیونیستی «کالکالیست» در این باره می نویسد: «موشکهای دقیق حزب الله، توان رسیدن به هر گوشه در اسرائیل را دارند. آنها موشکهای دقیق با سرجنگی بزرگ و قدرت ویرانگری بالا دارند. موشک بالستیک فاتح ۱۱۰ می تواند از بیروت به پرواز درآید و به بندر ایلات اصابت کند.»
🔹فاتح ۱۱۰ که قادر است اهداف زمینی و دریایی را با خطای کمتر از ۱۰ متر هدف بگیرد، ۳۰۰ کیلومتر برد دارد. این موشک ساخت ایران است. اما گفته می شود برخی از اعضای جبهه هم از توانمندی تولید آن برخوردار شده اند.
🔻وزن موشک، ۳۴۵۰ کیلوگرم است که ۵۰۰ کیلوگرم آن را کلاهک جنگی تشکیل میدهد. طول موشک، ۸ متر و ۸۶ سانتیمتر است. نسل چهارم این موشک که در سال ۱۳۹۱ رونمایی شد، دارای برد ۴۰۰ کیلومتری است.
🔹این موشک در عملیات انتقامی ایران در تازیخ ۱۷ شهریور ۱۳۹۷ استفاده شد و پایگاه گروهک حزب دموکرات را کردستان عراق شخم زد. در این حمله، ۱۶ عضو گروهک از جمله ۶ عضو مرکزیت کشته شدند. ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ نیز، پایگاه موساد در اربیل عراق با موشکهای فاتح ۱۱۰ در هم کوبیده شد.
🔻سه سال بعد، موشک های فاتح به قلب تل آویو رسیده اند و این در حالی است که نتایاهو ادعا می کرد وحدت میدان ها را در جبهه مقاومت هدف گرفته است.
🔹حزب الله با عملیات دیشب نشان داد فرماندهی، سازمان رزمی و یگان اطلاعاتی قدرتمندی دارد و ترور فرماندهان نتوانسته در این مدار نظامی پویا و توانمند، اختلال اساسی ایجاد کند.
🔻شناسایی درست، آماده سازی لانچرها با وجود رصد اطلاعاتی دشمن، و شلیک و اصابت دقیق به عمق تل آویو، به معنای پنبه شدن همه رشته های یک سال گذشته به ویژه ۵۵ روز اخیر نتانیاهو (به علاوه پنتاگون)، برای القای احیای بازدارندگی و ثبات حداقلی در تل آویو (چه رسد به مناطق شمالی) است.
@IMANI_mohammad
.
خصومت و خویشتنداری چپکی!
🔹تصورش را بکنید که در طول این سال ها یا ایام، خبری با این مضامین منتشر می شد/ بشود:
🔻روسیه و چین، قطعنامه ای ضد ایرانی را برای تصویب در آژانس ارائه کردند.
🔻چین و روسیه، این هفته کشتیرانی ایران و دو هفته قبل هواپیمایی ایران را تحریم کردند.
🔻روسیه یا چین توافق برجام را به شکل یکطرفه باطل اعلام کرده و ضمن نقض حقوق ایران، از آن خارج شدند.
🔻چین و روسیه، به گروه های تروریستی معارض ایران پناه دادند.
🔻روسیه و چین، از نسل کشی رژیم صهیونیستی در غزه پشتیبانی کردند.
🔻چین و روسیه حاضر نشدند شرارت اسرائیل علیه ایران را محکوم کنند.
🔻روسیه و چین، به طرف ایرانی پیغام دادند که برجام دیگر کارآیی کافی ندارد و اگر حقوق خود در برجام را می خواهید، باید توافق جدیدی امضا کنید و امتیازات جدیدی را واگذار کنید؛ خسارات برجام هم باید کان لم یکن قلمداد شود.
🔹تصور کنید که اگر فقط یکی از این اتفاقات رخ می داد، غربگرایان مدعی اصلاحات و اعتدال چه گریبانی پاره می کردند! فی الفور خواستار قطع روابط با طرف متخاصم و اخراج سفیر آن می شدند.
🔹همین ها، در ماجرای فرار آمریکا و صِرف روی کار آمدن طالبان، خواستار جنگ فوری و حمله به افغانستان شدند! اما در ماجرای ترور جنایتکارانه شهیدان سلیمانی و فخری زاده و زاهدی و نیلفروشان، یا خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم ها، و یا ترور شهید هنیه در تهران و حمله به کنسولگری ایران در دمشق، صلح کل شده و بر ضرورت خویشتنداری تاکید کردند!
🔹طی ده روز گذشته، تروئیکای اروپایی بی چشم و رو، اهواپیمایی و سپس کشتیرانی ایران را تحریم کردند و این در حالی بود که مروّجان خوش بینی به غرب (مدعی حمایت از دولت)، سه ماه گذشته را با آرزوی موهوم از سرگیری مذاکرات با اروپا و تن دادن به تضییع حقوق برجامی ایران گذرانده بودند.
🔹حتما باید میان خیانت و کج فهمی تفاوت گذاشت. در عین حال مشخص است که حاصل جمعِ عدم توازن میان "رویه خصمانه غرب" و "دعوت به مماشات و آرزو اندیشی و انفعال" در این سو، چیزی جز خسارت برای ملت ایران نخواهد بود.
🔹این مهم را باید به ویژه مدیران دولت و وزارت خارجه متوجه باشند که تحلیل غلط و انفعال ناشی از آن، موضع خود دولت و طبعا کشور را در مقابل وقاحت های غرب، تضعیف می کند.
@IMANI_mohammad
.
سوءاستفاده از نجابت رئیسی
فرافکنی خسارات دولت برجام
🔹رئیس شورای اطلاعرسانی دولت ادعا کرد که دولت، قیمت خودرو را برای جلوگیری از سودجویی دلالان گران کرد. الیاس حضرتی همچین گفته است: تمام برنامههای اقتصادی پزشکیان پیوست حمایت از محرومین دارد.
🔻وی گفت: موضوع اقتصادی، مهمترین موضوع است.الزام این موضوع، سیاست خارجی است. برای حل مسائل اقتصادی، باید امید داخلی ایجاد شود. وقتی امید اجتماعی نداریم و سرمایه اجتماعی به حداقل رسیده باقی قسمتها درست نمیشود.
🔹حضرتی در ادامه مدعی شد: آقای پزشکیان گفته که «نگوییم خرابه تحویل گرفتیم». احتمالاً پدر و مادر مرحوم رئیسی برایش دعا کردند که پس از او آدم نجیبی رئیسجمهوری شده است. امروز با ۲۰ هزار مگاوات ناترازی برق مواجهیم، باید فکری کرد، قرار نیست مشکلات را زیر فرش مخفی کنیم.
🔻وی درباره افزایش قیمت خودرو گفت: شاید قیمت خودرو در بازار تا حدی بالا برود، اما اختلاف زیادی نیست. در دنبال این هستیم که فاصله قیمت بازار و کارخانه کاهش یابد. دولت، قیمت خودرو را برای جلوگیری از سودجویی دلالان گران کرد.
🔹وی درباره توقف مازوتسوز گفت: برای جبران کمبود برق، مازوتسوزی عادی شده بود؛ اما آقای پزشکیان گفتند باید مازوتسوزی متوقف شود
💢درباره اظهارات آقای حضرتی گفتنی است؛
🔹با کارهای نمایشی یا حاشیهبازی نمیتوان در مردم امید واقعی درست کرد. امید مردم همچنین با حواله دادن مشکلات داخلی به برجام و FATF و مذاکره با عهدشکنان غربی نه تنها تقویت نمیشود بلکه آسیب هم میبیند؛ چرا که معنایش بیعملی و پشت هم اندازی است.
🔹نمیشود هر هفته، از گرانسازی بیضابطه خودرو و نان و لبنیات و آب و گاز و یا ارز نیمایی و... رونمایی کرد و این تلقی را داشت که بازی کلمات یا حواشی موجب آرامش گرفتن مردم میشود!
🔹نمیشود برای ذخیرهسازی سوخت زمستانی تدبیر نکرد و پس از کاهش تولید برق، ماجرا را به اسم «کاهش آلودگی هوا» برای مردم فاکتور کرد و در روزنامه آقای حضرتی (اعتماد) تیتر بزند: «آسمان آبیتر میشود/ مازوت از سبد توليد برق نيروگاهها خارج خواهد شد».
🔹آقای حضرتی به جای این که فلسفه ببافند و برای دولت نظریه نداشته بتراشند، همین یک مورد دروغگویی روزنامه متبوع خود به مردم را شفافسازی کنند، جای امیدواری است.
🔹در ادعای خرابه تحویل گرفتن، آقای حضرتی ضمن توهین به شعور مردم، هم ادعایی دروغ را مطرح میکند و هم منت سر مردم میگذارد که ما چون آدمهای نجیبی هستیم، آن ادعا را مطرح نکردیم!
🔹اگر شرافت رسانهای در کار بود حتماً روزنامه اعتماد، بیطرفانه:
🔻وضعیت معدل رشد اقتصادی دو دولت روحانی و رئیسی،
🔻میزان افزایش نرخ ارز در دو دولت،
🔻میزان کسری در روز اول دولتها و میزان موجودی داشتن یا نداشتن خزانه در هریک از دو دولت،
🔻میزان صادرات نفت در سه سال آخر دولت روحانی و سه سال دولت رئیسی،
🔻وضعیت قتلعام یا مهارشدگی بیماری کرونا و موضوع واکسیناسیون و ادبیات مقامات دو دولت درباره امکان یا عدم امکان تامین واکسن،
🔻میزان افزایش مصرف برق و میزان افزایش یا کاهش ناترازی تولید در هر یک از دو دولت،
🔻وضعیت ناترازیهای مالی و بودجهای و ماجرای گزارش پایانی اعضای دولت آقای روحانی به آقای رئیسی (مبنی بر عدم امکان پرداخت حقوق سر ماه کارکنان دولت)،
🔻حجم تعهدات مالی ایجاد شده در دولت روحانی و تسویه بخش مهمی از آن در دولت شهید رئیسی،
🔻خودکفایی در واردات گندم در سال جاری با وجود واردات هفت میلیون تنی در دولت روحانی، و... را؛
🔹با هم مقایسه میکرد و در این صورت، نسبت به عملکرد دولت ورشکسته «برجام و دیگر هیچ» و بزکهایی که این روزنامه انجام داده و خسارتهایی که به مردم تحمیل کردهاند، از مردم عذرخواهی و از نجابت و بزرگواری شهید رئیسی تشکر میکرد که این گرفتاریهای انباشته را به روی بانیان آن نیاورد تا امروز برخی عناصر دونپایه آنها، به تحریف واقعیات نپردازند و طلبکاری نکنند!
🔹در حالی که آقایحضرتی در تلویزیون ادعا کرد «دولت، قیمت خودرو را برای جلوگیری از سودجویی دلالان گران کرد»، روزنامه اعتماد در خبری با عنوان «شوک شبانه به بازار خودرو» نوشت:
🔻"فقط دو روز پس از رسانهای شدن نامه دبیر انجمن خودروسازان به معاون دولت برای درخواست افزایش 70 تا 80 درصدی قیمت، دو خودروساز اصلی «شبانه» قیمت پایه محصولات خود را تا 30 درصد افزایش دادند و گفتند قیمت را «اصلاح کردهاند.»
🔻قیمت دنا تا 200 میلیون تومان و قیمت شاهین 129 میلیون تومان افزایش داشته است. بسیاری از خریداران نگران تاثیر این افزایش قیمت 30 درصدی بر حوالههای قبلی خود هستند؛
🔻ضمن اینکه این افزایش قیمت برای قیمت کارخانهای خودرو است و مواردی چون بیمه و مالیات بر ارزش افزوده و چند مورد دیگر به آن اضافه نشده و با این حساب قیمتها باز هم بالاتر از جداول کنونی خودروسازان خواهد بود".
💢روزنامه کیهان
@IMANI_mohammad
راهبرد راهگشا
در مواجهه با دشمن-۱
🔻اواسط مرداد ۱۳۹۶ و مراسم تحلیف آقای روحانی را به یاد بیاورید: عکس سِلفی برخی نمایندگان مجلس دهم، با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا!
اروپایی ها با وجود همه شرارت ها، دوست تلقی شدند که آن تصویر تحقیر آمیز رقم خورد. و گرنه انسان هوشیار که با دشمن، تا آن حد احساس صمیمیت نمی کند.
🔹اما در کمتر از ۹ ماه معلوم شد خانم موگرینی به عنوان ابزار فشار و گروگان گیری دولت آمریکا عمل می کند. نشریه "پولیتیکو" ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷، از قول فدریکا موگرینی نوشت: "من از روحانی تضمین گرفتم که حتی در صورت خروج آمریکا از توافق و برگرداندن تحریمها، ایران به برجام پایبند بماند"!
🔻گام تعیین کننده در سیاست خارجی، شناختن دوست از دشمن، و شریک از رقیب و حریف است. دشمنِ در حال خصومت را نمی شود دوست پنداشت و این، همان خیانتی است که محافل غربگرا بارها مرتکب شده اند.
🔹در همین هفته ها و ماه هایی که شبکه سیاسی آلوده، آدرس مذاکره و آشتی را می داد، طرف بی صفت اروپایی، ابتدا هواپیمایی و سپس کشتیرانی ایران را تحریم کرد.
🔻بعد از آن هم، تروئیکای اروپایی به نیابت از اسرائیل و آمریکا، قطعنامه ای ضد ایرانی را به "آژانس" بردند و به تصویب رساندند.چین و روسیه، دو مخالف اصلی قطعنامه بودند که دائما از سوی غربگرایان تخطئه می شوند. اما طرف معاند اروپایی، یک صدم همان اعتراض را از این جماعت نمی بیند. چرا؟!
🔹در این میان، ادبیات رئیس جمهور محترم در استفاده نا به جا از مصرع جناب حافظ، پیام نادرستی را ارسال کرد: "با دوستان مروت/ با دشمنان مدارا". اولا این نصیحت، در مقیاس فردی و اجتماعی گفته شده و نه برای سیاست خارجی. ثانیا دشمنی که فتیله دشمنی را پایین نگاه می دارد، با دشمنی که اصرار بر تصاعد شیطنت دارد، دو موجودیت متفاوت هستند و عدم تشخیص این دو، می تواند خسارت آفرین باشد.
🔻برخی دولت های اروپایی در نسبت با ایران، نخواسته و نتوانسته اند منافع خود را مستقل از آمریکا و رژیم صهیونیستی تعریف کنند، تا جایی که در جنگ اوکراین و جنگ غزه، منافع خود را پای مطامع زیاده خواهانه آمریکا و رژیم صهیونیستی قربانی کردند.
🔹آنها همان گونه که در برجام، خود را در حد پادوی سیاسی تنزل دادند، حالا هم سپر بلای رژیم جنایتکار صهیونیستی شده اند. که اگر غیر از این بود، به جای بهانه تراشی علیه برنامه هسته ای صلح آمیز و نظارت شده ایران، علیه تسلیحات اتمی و نسل کشی بی حد و مرز رژیم صهیونیستی اقدام فوری می کردند.
🔻اکنون با این مقدمات باید به دولت و رئیس جمهور محترم یادآور شد که تناسب و توازن واکنش ها در قبال اقدامات خصمانه، بسیار تعیین کننده است و همین واکنش قاطع و یا کنشگری فعال است که دشمن را از گستاخی بیشتر باز می دارد و در صورت کوتاهی، زرادخانه تُهی جرئت او را پُر می سازد.
🔹مدارا با دشمن در حال تخاصم، در همین چند هفته گذشته موجب تصاعد شیطنت ها شده است. خروجی توقف در وعده دروغین آتش بس در منطقه، در حالی که جنایات دشمن در اوج است، و سپس، پذیرش توقف غنی سازی ۶۰ درصد در سفر گروسی به تهران، نهایتا به صدور قطعنامه آژانس انجامید.
🔻ادامه دارد
@IMANI_mohammad
.
راهبرد راهگشا
در مواجهه با دشمن-۲
🔹به دو روش می توان با تخاصم مواجه شد: اظهار ضعف یا اظهار قدرت. آنچه در سیاست خارجی حرف اول را می زند، اظهار و اِعمال اقتدار است و نه ارسال علامت ضعف و عجز. حتی اگر بنا بر مذاکره هم باشد، نباید پیام ضعف فرستاد.
🔻متاسفانهُ ادبیات برخی مدیران دولتی و حامیان آنها، موضع دولت (کشورر/ نظام) را در مواجهه با فشار دشمن تضعیف می کند و این پالس را می دهد که اگر فشار روانی بیاورند و دست بالا را بگیرند و ناز کنند، می توانند نه تنها خسارت های برجام را جبران نکنند، بلکه امتیازات جدیدی هم بخواهند!
🔹امیر مومنان (ع) فرمود: "الظَّفَرُ بِالْحَزْمِ، وَ الْحَزْمُ بِإِجَالَةِ الرَّأْيِ، وَ الرَّأْيُ بِتَحْصِينِ الْأَسْرَارِ". پیروزی با دوراندیشی است؛ و دوراندیشی، با مشورت و تدبیر است؛ و تدبیر، با حفاظت از اسرار». . یعنی شرط پیروزی، راز داری است.
🔻برخی اظهار نظرها -فارغ از نادرستی و خلاف واقع بودن برخی گزارش ها، با هدف زدن دولت قبل- خلاف منطق رازداری در جنگ است و این در حالی است که دشمنان ملت ایران به مراتب ضعیف تر و گرفتار تر از گذشته هستند.
🔹یک نمونه از صدها سند، گزارش روزنامه گاردین است که ژانویه ۲۰۲۴ (اواخر دی ماه ۱۴۰۲) نوشت: «The US isn’t the biggest power in the Middle East any more. Iran is». آمریکا دیگر، بزرگ ترین قدرت در خاورمیانه نیست، ایران است".
🔻باید از انفعال که موجب جلب و تصاعد تهدید هاست، بیرون آمد. انفعال بود که برجام را چه در هنگام تنظیم و چه اجرا، از آورده برای ایران تهی کرد و از خسارت انباشت. وقتیطرف ایرانی حقوق پایمال شده خود را مطالبه نمی کند، مجال می سازد تا طرف وقیح اروپایی، به اجرای مکانیسم ماشه برجام (برگشت خودکار تحریم ها) تهدید می نماید!
🔹هدف غرب از طراحی برجام، سوق دادن ایران قدرتمند به زندگی بدون اراده و رای مستقل، ذیل اراده غرب بود که یک قلم خسارت آن، به تعطیلی ساخت نیروگاه هسته ای و فسیلی و ناترازی در تامین برق انجامید.
🔻بنابراین، نباید به آن چرخه باطل و باتلاق گونه برگشت. هنر در بسیجگری ملی برای فعال سازی توامندی هاست و نه به تعبیر شهید سلیمانی، دو صدایی درست کردن و دشمن را دوست جا زدن.
🔹فقط واکنش متناسب و متوازن به تهدیدات و حتی پیشدستی است که می تواند دشمن را سر عقل بیاورد. یقینا اگر مقاومت پیروز در منطقه نبود، برای نخست وزیر جلاد رژیم صهیونیستی (همانند هیتلر و موسولینی) حکم جلب جهانی صادر نمی شد. این، نشانه شکست راهبردی اسرائیل و غرب با وجود حداکثر سازی جنایت است.
🔻مهم است که متوجه باشیم بخش عمده ای از فشار غرب به ایران، ناشی از هراس نسبت به اقتدار فزاینده ایران، و برای نجات رژیم مستاصل صهیونیست است.
🔹تلاش غرب، همان گونه که نتانیاهو اخیرا عنوان کرد، برای از هم گسیختن راهبرد جبهه مقاومت درباره" وحدت میدان ها" است. متقابلا باید دائما برای تداوم ضربات راهبردی به رژیم صهیونیستی تدارک و اقدام کرد و مشخصا، مجازات اسرائیل به خاطر شرارت ماه گذشته را با قاطعیت به انجام رساند.
💢روزنامه کیهان
@IMANI_mohammad
تفاوت کسری بودجه
در دولت روحانی و رئیسی
🔻وزیر اقتصاد، دلیل اصلی تورم را کسری بودجه بر جا مانده از دولت قبل عنوان کرد.
🔹عبدالناصر همتی در کانال خود در فضای مجازی نوشت: «گزارش اخیر دیوان محاسبات از تفریغ بودجه سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نشان میدهد که کسری بودجه درآن سالها به ترتیب ۵۹۷ و ۴۳۷ هزار میلیارد تومان و در مجموع دو سال، جمعاً ۱۰۳۴ هزار میلیارد تومان بوده است.
اگر کسری سنگین بجا مانده در بودجه سال جاری را هم به آن اضافه کنیم، دلیل اصلی چرایی تداوم تورم که در کنار تنشهای منطقه از دلایل اصلی افزایش نرخ ارز هستند، روشن میشود.».
🔻درباره این ارزیابی آقای همتی و نکات نادرست و یا درج نشده در آن گفتنی است که آقای روحانی، دولت را با ۴۸۰ هزار میلیارد تومان کسری تحویل شهید رئیسی دادند و اگر این میراث خسارتبار به شکل عادی و با لحاظ نرخ تورم ۵۹ تا ۳۵ درصدی در طول سه سال افزایش مییافت، باید به بیش از هزار هزار میلیارد تومان میرسید و حال آن که به ۴۳۷ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ و ۵۹۷ هزار میلیارد تومان در سال بعد محدود شده است.
🔹این در حالی است که رقم کسری در سال ۱۳۹۲ مقارن با آغاز دولت روحانی، حدود ۵۲ هزار میلیارد تومان بود و در واقع طی هشت سال، هشت و نیم برابر شد. اگر قرار بود با همان سرعت کسری بودجه افزایش یابد، رقم کسری باید در طول سه سال اخیر دست کم ۳۰۰ درصد افزایش مییافت اما مهار شد.
🔻به علاوه باید به برخی تعهدات سنگین به ارث رسیده از سوی دولت روحانی به دولت رئیسی اشاره کرد که در وضعیت مضیقه مالی، ذاتاً موجب کسری بیشتر میشود؛ مانند ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته، ۵۰۰ هزار میلیارد تومان سود و اصل اوراق فروخته شده، و تعهدات دیگری درباره اصلاح حقوق بازنشستگان و فرهنگیان و پرداخت طلب گندمکاران.
🔹به عنوان یک نمونه ۶۰ هزار میلیارد تومان به اجرای برخی تعهدات مانند متناسبسازی حقوق فرهنگیان و برخی اقشار دیگر اختصاص یافت.
نکته عجیب این که آقای همتی، کسری دو سال را با هم جمع زده و رقم ۱۰۳۴ هزار میلیارد تومان را به دست داده و حال آن که کسری ۴۳۷ هزار میلیاردی سال ۱۴۰۱ به رقم ۵۹۷ هزار میلیارد در سال بعد افزایش یافته است.
🔻از سوی دیگر، باید به کارنامه مالی و پولی و اقتصادی دولت روحانی در چند سال پایانی هم که آقای همتی در آن رئیس کل بانک مرکزی و نقشآفرین بود اشاره کرد که تعمداً مسکوت گذاشته میشود. در مقایسه میان دو وضعیت میتوان به این واقعیت اشاره کرد که وزیران دولت روحانی در اولین جلسه با آقای رئیسی گزارش دادند: دولت پولی برای پرداخت حقوق کارمندان در مرداد ۱۴۰۰ ندارد.
🔹گفتنی است برخی رکوردهای منفی ثبت شده در دولت روحانی به ویژه سه سال پایانی آن، منحصر به فرد است از جمله تورم ۵۹ درصدی، ۹ برابر شدن حجم نقدینگی، ۹ برابر شدن نرخ ارز، معدل رشد اقتصادی ۶ دهم درصدی و سقوط صادرات نفت و تاثیرات آن بر کسری بودجه و تورم.
💢روزنامه کیهان
@IMANI_mohammad