🔴 قطع صله رحم و قرار گرفتن اموال در دست اشرار
💠 رسول الله صلى الله عليه و آله فرمودند:
اذا قَطَعُوا الاْرْحامَ جُعِلَتِ الاْمْوالُ فى ايْدِى الاْشْرارِ.
چون گناه قطع رحم به ميان آيد اموال در دست اشرار قرار خواهد گرفت.
بحار الأنوار: 70/ 372
🌺 صله رحم، افزایش دهنده ثروت
💠 قَالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ سلام الله علیه: صِلَةُ اَلرَّحِمِ مَثْرَاةٌ فِي اَلْمَالِ
صله رحم زیاد کننده مال است.
🌺 خرید بیشتر و افزایش رزق و روزی
💠 قال اَلصَّادِقُ سلام الله علیه: «اِشْتَرُوا وَ إِنْ كَانَ غَالِياً فَإِنَّ اَلرِّزْقَ يَنْزِلُ مَعَ اَلشِّرَاءِ»
🔹 بخرید گرچه گران باشد زیرا رزق و روزی با خرید کردن فرود می آید
🔴 ترک تجارت کار شیطان است و عقل را از بین میبرد
💠 وسائل الشيعة عن الإمام الصّادق عليه السلام ـ و قد سألَ عن مُعاذٍ بَيّاعِ الكَرابِيسِ ، فقيلَ: تَرَكَ التِّجارةَ ـ : عَمَلُ الشَّيطانِ ، مَن تَرَكَ التِّجارةَ ذَهبَ ثُلُثا عقلِهِ، أ مَا عَلِمَ أنَّ رسولَ اللّه ِ صلى الله عليه و آله قَدِمتْ عِيْرٌ مِن الشّامِ فاشْتَرى مِنها و اتَّجَرَ فرَبِحَ فيها ما قضى دَينَهُ ؟!
🔹 حضرت امام جعفر سلام الله علیه: از كار و بار معاذ كرباس فروش جويا شد، عرض شد: ترك تجارت كرده است ـ فرمود: كار شيطان است. كسى كه تجارت را رها كند دو سوم عقلش از دست رفته است . مگر نمى داند كه كاروانى از شام آمد و پيامبر از آن كالا خريد و با آنها تجارت كرد و سودى برد كه با آن وام خود را پرداخت؟!
🌺 مهاجرت یا مسافرت برای طلب رزق
💠 عن الصادق سلام الله علیه أنه قال إن الله تبارك وتعالى ليحب الاغتراب في طلب الرزق.
🔹 خداوند متعال مهاجرت (مسافرت) برای طلب رزق را دوست دارد
🌺 پاداش بیشتر از مجاهد در راه خدا
قال الرضا سلام الله علیه: إنّ الذي يَطلُبُ مِن فَضلٍ يَكُفُّ بهِ عِيالَهُ أعظَمُ أجرا مِنَ المُجاهِدِ في سبيلِ اللّه ِ
🔹 كسى كه براى تأمين مخارج خانواده اش در طلب روزى خدا بر آيد، پاداشش بيشتر از كسى است كه در راه خدا جهاد مى كند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 بلند شو و برای بدست آوردن پول تلاش کن
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 دومینوی از بین رفتن مال حرام
🔴 یکی از موانع بزرگ در مسیر کسب درآمد، گناهان گذشته ما هست...
🌺 عنه صلى الله عليه و آله: خِدمَةُ العِيالِ كَفّارَةٌ لِلكَبائرِ و تُطفئُ غَضَبَ الرَّبِّ
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: خدمت كردن به خانواده، كفّاره گناهان بزرگ است و خشم پروردگار را فرو مى نشاند.
🌺 پس اگر تلاش میکنیم برای کسب درآمد و برای خانواده هزینه میکنیم، یا داخل منزل برای خانواده کاری انجام میدیم، باید متوجه این باشیم که این کار چه اثر بزرگی روی زندگی معنوی ما میگذاره.
🔹 در واقع طبق آیه صریح قرآن، تمامی اعمال ما دارای آثار معنوی هستند و ما همواره در حال ديدن آثار اعمال خودمون هستیم.
🔹 پس اگر کوچکترین خدمتی به خانواده داشته باشیم، خداوند متعال در عوض این خدمت، بزرگترین گناهان ما رو می بخشه و ندید میگیره و همین امر باعث میشه خود به خود خیلی از مشکلات زندگی مون حل بشه.
🔹 اینو بدونیم که خدمت به خانواده بدون هیچ نیت و انگیزه ای، ارزش چندانی نداره و پیامبر اکرم به وسیله این روایت بالاترین انگیزه برای خدمت به خانواده رو به ما داده اند.
🔹 حالا وقتی میخواید کاری برای خانواده انجام بدید این مسئله بیاد تو ذهنتون که در همون لحظه ای که دارید به خانواده خدمت میکنید، بزرگترین گناهان شما در حال بخشیده شدن هست.
🔵 نکته دیگه اینکه ببنید خداوند متعال چقدر به خانواده اهمیت میده، چقدر به استحکام خانواده اهمیت میده، چقدر به مهر و محبت در خانواده اهمیت میده و چقدر این مسائل برای خداوند متعال مهم هست که حاضره به خاطر اینکه شخصی به خانواده خودش خدمتی انجام داده، به خاطر اون خدمت، بزرگترین گناهان اون شخص رو ببخشه و غضب خودش رو از اون شخص برگردونه
✅ بله، خانواده اینقدر نزد خداوند متعال اهمیت داره
🔵 کسب درآمد و زندگی آبرومندانه از منظر أهل بیت سلام الله علیهم
🔹 بخش اول روایت
💠 دَخَلَ سُفْيَانُ اَلثَّوْرِيُّ عَلَى أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ، فَرَأَى عَلَيْهِ ثِيَابَ بِيضٍ كَأَنَّهَا غِرْقِئُ اَلْبَيْضِ
◀️ فَقَالَ لَهُ إِنَّ هَذَا اَللِّبَاسَ لَيْسَ مِنْ لِبَاسِكَ، فَقَالَ لَهُ اِسْمَعْ مِنِّي وَ عِ مَا أَقُولُ لَكَ فَإِنَّهُ خَيْرٌ لَكَ عَاجِلاً وَ آجِلاً إِنْ أَنْتَ مِتَّ عَلَى اَلسُّنَّةِ وَ اَلْحَقِّ وَ لَمْ تَمُتْ عَلَى بِدْعَةٍ
◀️ أُخْبِرُكَ أَنَّ رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ كَانَ فِي زَمَانٍ مُقْفِرٍ جَدْبٍ فَأَمَّا إِذَا أَقْبَلَتِ اَلدُّنْيَا فَأَحَقُّ أَهْلِهَا بِهَا أَبْرَارُهَا لاَ فُجَّارُهَا وَ مُؤْمِنُوهَا لاَ مُنَافِقُوهَا وَ مُسْلِمُوهَا لاَ كُفَّارُهَا
🔹 مسعدة بن صدقه گويد: سفيان ثورى نزد حضرت امام جعفر صادق سلام الله علیه آمد و مشاهده كرد لباس سفيدى به سفيدى پوست تخممرغ بر تن آن حضرت است.
◀️ در اين حال به حضرت عرض کرد: اين لباس، شايسته شما نيست.
◀️ آن حضرت فرمودند: از من بشنو و آنچه را برايت مىگويم به خاطر بسپار، كه برايت در اين دنيا و آخرت بهتر است؛ به شرطى كه بر سنّت پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و آيين حق بميرى و بدعتگذار از دنيا نروى
◀️ رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله در زمانى زندگى مىفرمود كه خشكسالى و قحطى بود، ولى هنگامى كه دنيا روى آورد، سزاوارترين مردم براى استفاده از آن نيكان هستند نه فاجران، مؤمنان هستند نه منافقان، مسلمانان هستند نه كافران.
🔹 این روایت در باب معیشت کتاب شریف الکافي اومده که در جلد پنجم هست و اگر در توانتون هست این باب رو به صورت کامل مطالعه بفرمایید.
🔹 همونطور که میدونید متاسفانه در زمانه ای زندگی میکنیم که تلقی مردم از دین یک زندگی فقیرانه ای هست که شخص به زور از عهده مخارج خودش برمیاد و در زمان اهل بیت سلام الله علیهم هم بودند کسانی که این نگاه اشتباه رو نسبت به دین داشتند و حتی وقتی میدیدند حضرت امام صادق سلام الله علیه یک زندگی آبرومندانه ای دارند، تحمل نمیکردند و اینطور نسبت به حضرت جسارت میکردند.
🔹 طبق آنچه که در صلوات شعبانیه آمده ما حق نداریم از أهل بیت سلام الله علیهم جلو بزنیم یا عقب بیفتیم بلکه وظیفه داریم دقیقا طبق آنچه که امر فرموند عمل کنیم و تمام دین همین هست.
🔹 نکته بعدی اینکه أهل بیت سلام الله علیهم یک آزادی بیان منحصر به فردی داشتند، با اینکه حجت خدا بودند و معصوم، اجازه میدادند دشمنانشان به راحتی حرف خود را بدون هیچ ترسی بزنند و جوابشان را میگرفتند.
🔹 نکته بعد اینکه حضرت امام صادق سلام الله علیه، این تفکر و عمل سفیان ثوری و امثالهم را بدعت میداند و همانطور که میدانیم خداوند متعال توبه بدعت گذار را نمیپذیرد.
🔴 پس اگر من و شما هم چنین طرز تفکری داریم که انسان دیندار کسی است که در فقر زندگی کند یا انسان دیندار کسی است که برای کسب درآمد تلاش نمیکند یا... این را بدانیم که یک بدعت گذار هستیم و مورد بخشش خداوند متعال قرار نخواهیم گرفت.
🔹 بلکه سنت اهل بیت سلام الله علیهم و حق این است که نهایت تلاش خود را در ساخت یک دنیای آبرومندانه برای خودمان و دیگران به کار ببندیم و در ادامه روایت حضرت منظور خود را از دنیای صحیح به روشنی بیان میدارند.
🔹 اینکه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در زمان خودشان در فقر زندگی میکردند دلیلش این بود که چاره دیگری نداشتند و اصلا امکان زندگی مرفه را نداشتند و البته که ایشان رهبری امت اسلامی را بر عهده داشتند و طبق روایات، رهبر امت اسلامی باید مثل فقیرترین مردم زندگی کند.(البته این موضوع شامل تمامی مسئولین یا کسانی که سمتی دارند میشود)
🔹 پس وظیفه ما به عنوان پیرو اهل بیت سلام الله علیهم این نیست که مثل اهل بیت سلام الله علیهم زندگی کنیم یا عمل کنیم بلکه وظیفه ما این است که طبق دستورشان عمل کنیم.
🔹 اما اوج کلام حضرت امام صادق سلام الله علیه اينجاست که میفرمایند: اگر دنیا روی خوش خود را به مردم نشان داد، اول باید به انسان های نیکوکار برسد نه به گناه کاران. (یعنی نیکوکاران چند برابر فاجران باید برای بدست آوردن این دنیا تلاش کنند)
🔹 اين خیلی مشخص است که فجار و گناه کاران به وسیله مال دنيا، گناه میکنند و این موضوع به وضوح در جامعه فعلی ما قابل رؤیت است. انسان فاجر و گناه کار وقتی به مال و منالی دست میابد، به وسیله آن کار درستی انجام نمیدهد زیرا از کوزه همان برون طراود که در اوست و او همان کاری را انجام میدهد که مناسب طبع اوست.
🔹 خب، وقتی کار به اینجا میرسد عده ای که ادعای مذهبی بودن میکنند آه و فغانشان بلند میشود و میگویند بگیرید دنیا را از این فساق تا گناه نکنند و به خیال خودشان دارند امر به معروف و نهی از منکر میکنند و برای خودشان کرور کرور بهشت میخرند و مست و خرامان با پیشانی های پینه بسته میتازند و خدا نکند که دنیا به این خناسان روی آورد که چنان کنند که هزاران فاسق و فاجر در کارشان در بمانند.
🔹 نکته مهم اینجاست که حضرت میفرمایند اذا اقبلت الدنیا
ظاهرا منظور حضرت این است که وقتی دنیا روی می آورد و روی خوش خود را به همه مردم نشان می دهد و این فرصت برای همه (ابرار و فجار) مهیا میشود که از دنیا کام برگیرند، در اين جا ابرار، مؤمنان و مسلمانان بیشتر از فجار، منافقان و کفار باید تلاش کنند تا دنیا را بدست آورند و نهایتا در محل صحیح هزینه کنند.
🔹 انسان مؤمن وقتی دنیا را بدست می آورد، به وسیله آن برای خود و دیگران بهشت میخرد و البته نه بهشت اجباری.
🔴 و البته منظور این نیست که عده ای در لباس دین و به اسم دین مانند زالو خون مردم را بمکند و بگویند ما میخوریم و میخوابیم و هیچ کاری نمی کنیم و ایها الناس اگر میخواهید به بهشت بروید باید پولتان را به ما بدهید.
🔹 مؤمن واقعی کسی است که تلاش میکند و نان بازوی خودش را میخورد، نان تلاش خودش را میخورد و تلاش میکند تا روزی رسان دیگران هم باشد.
بخش دوم
💠 فَمَا أَنْكَرْتَ يَا ثَوْرِيُّ فَوَ اَللَّهِ إِنَّنِي لَمَعَ مَا تَرَى مَا أَتَى عَلَيَّ مُذْ عَقَلْتُ صَبَاحٌ وَ لاَ مَسَاءٌ وَ لِلَّهِ فِي مَالِي حَقٌّ أَمَرَنِي أَنْ أَضَعَهُ مَوْضِعاً إِلاَّ وَضَعْتُهُ
🔹 اى سفیان ثورى! اين چيزى كه بر من خرده گرفتى، به خدا سوگند واقعيت اين است كه با اين وضعى كه دارم، از زمانى كه به ياد دارم، هيچ صبح و شبى بر من نيامده است كه در مال و ثروت من حقى از خدا باقى مانده باشد كه بايد آن را به مصرفى مىرساندم، مگر آنكه آن را به جا مصرف كردم.
🔹 شرط اول زندگی شرافتمندانه و آبرومندانه یا مرفه به معنای صحیح در این دنیا این است که حقی از حقوق خداوند متعال بر گردنت نباشد.
🔹 میخواهی کار کنی، تلاش کنی و ثروتمند شوی؟ بسیار بسیار خوب است.
🔹 حتما تلاش کن و از تمام ظرفیت خود برای ثروتمند شدن استفاده کن و از هیچ تلاشی فروگذاری نکن.
🔹 اما همیشه حواست باشد که اول از همه باید حق خداوند متعال را ادا کنی.
🔹 حق خداوند متعال چیست؟
و مما رزقناهم ینفقون...
لن تنال البر...
من ذا الذی یقرض الله...
و....
🔹 حضرت امام صادق سلام الله علیه میفرمایند: تا به حال نشده است صبح را به شب برسانم و در مال من حقی از حقوق خداوند متعال باشد و من آن را ادا نکرده باشم.
🔹 مؤمن واقعی کسی است که خداوند متعال را مالک همه چیز می داند و اگر هم با تلاش خودش مالی بدست می آورد، میگوید آفرینش من به دست خداوند متعال بوده است، نیروی من هم از جانب خداوند متعال بوده است و شکر این نعمت این است که اول از همه حق خداوند متعال را ادا کنم.
🔹 پس اهل بیت سلام الله علیهم به هیچ عنوان با کسب ثروت مخالفت نفرموده اند و هیچ سقفی هم برای ثروت مؤمنین معین نفرموده اند، بلکه در روایات زیادی مؤمنین را به کسب ثروت تشویق کرده اند.
🔹 اما همه ما میدانیم که هرچیزی اگر بی حساب و کتاب و بی قانون و بی قاعده شد خرابی به بار می آورد و دین اسلام برای ثروت قوانین محکمی بیان فرموده است تا از به بار آمدن خرابی های بی شمار جلوگیری کند و عنوان کلی این قوانین را حق الله نام نهاده است.
🔹 اين عنوان به ما کمک میکند تا در هنگام کار و تلاش برای کسب ثروت نیت درستی در سر داشته باشیم و همین امر باعث میشود ایمان شکل بگیرد و انگیزه مضاعفی برای کار و تلاش بدست آوردیم.