⭕️ کاهش ۵۳ درصدی حجم واقعی نقدینگی در ۳ سال اخیر / بخش اول
♨️ رشد نقدینگی همواره به عنوان یکی از دلایل تورم در اقتصاد ایران مطرح است، اما آنچه که در این حوزه حائز اهمیت است، نسبت نرخ رشد نقدینگی با نسبت نرخ تورم و یا نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادی و محاسبه آن است زیرا اتکای صرف به میزان رشد نقدینگی نمی تواند مبنا و معیار مناسبی برای اندازه گیری حجم واقعی نقدینگی باشد. در همین راستا یکی از متغیرهایی که در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرد، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری است.
🔻نقدینگی یک متغیر اسمی است و برای اندازه گیری آن باید آن را با متغیر اسمی مورد سنجش قرار داد تا تحولات و تغییرات آن بهتر مشخص شود. بنابراین برای اینکه بدانیم رشد نقدینگی چه روندی را در چند دهه اخیر طی کرده است، باید نرخ رشد نقدینگی با متغیرهای دیگری مانند نرخ تورم و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری ارزیابی شود.
🔴 برای دقیق تر شدن این گزاره این مساله را باید مثال توضیح می دهیم. به عنوان مثال، اگر تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری را به یک ظرف و نقدینگی را به آب تشبیه کنیم، آنچه که باعث سنجش مازاد یا کم بودن آب می شود، حجم آن ظرف است نه میزان آب در درون ظرف؛ اگر حجم ظرف در هر سال افزایش یابد، در صورت عدم افزایش حجم آب، نسبت آب در درون ظرف کمتر از خواهد شد.
💢 در اقتصاد آنچه که تقاضای پول را شکل میدهد و سیاستگذار باید برای تامین آن اقدام کند، تغییرات در سطح تولید و نرخ تورم است. اگر سطح تولید افزایش یابد، تقاضای پول بیشتر میشود و اگر تورم وجود داشته باشد، نیاز به نقدینگی برای خرید کالا و خدمات رشد خواهد کرد؛ تامین این نوع تقاضای پول، فاقد آثار تورمی قابل توجه است و اگر بانک مرکزی این تقاضا را تامین نکند، قطعا رکود در اقتصاد شکل خواهد گرفت و تولید ناخالص داخلی (افزایش واقعی و به قیمت ثابت) کاهش خواهد یافت.
♦️نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری، همزمان هم نرخ تورم و هم رشد اقتصادی را در درون خود دارد و میتواند معیار سنجش مناسبی برای روند نرخ رشد واقعی نقدینگی در سال های اخیر باشد.
🔹 نزول حجم واقعی نقدینگی در سال های 68 تا 76
‼️در جدول تهیه شده، اطلاعات و آمار رشد نقدینگی، نرخ تورم و رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری از سال 1368 تا 9 ماهه 1401 درج شده است. در سال 1368 نرخ رشد نقدینگی معادل 19.5 درصد بوده است اما رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری به 24.3 درصد رسیده است. بنابراین رشد واقعی نقدینگی در این سال منفی 4.8 درصد بوده است. همین نسبت در سال های 69 تا 37 به ترتیب منفی 17.1 درصد، منفی 17 درصد، منفی 8.4 درصد، منفی 13.5 درصد، منفی 3.2 درصد، منفی 3.7 درصد، صفر درصد و منفی 1.8 درصد بوده است.
❌ آمار و ارقام نشان میدهد نرخ رشد واقعی نقدینگی در طول سالهای 1368 تا 1376 روند نزولی را طی کرده است به طوری که در این مدت نرخ رشد واقعی نقدینگی منفی 52.5 درصد بوده است. به عبارت دیگر حجم واقعی نقدینگی در مقایسه با رشد تولید ناخالص داخلی حدود نصف شده است.
🔸 روند نرخ رشد نقدینگی 4 سال پایانی دهه 70
🔴 در سال 1377 حجم نقدینگی پس از 9 سال مثبت می شود به طوری که در این سال نقدینگی به طور واقعی 7.8 درصد رشد میکند. اما در سال 78 مجددا نرخ رشد نقدینگی به منفی 14.2 درصد می رسد و در سال 79 رشد 11.9 درصدی را ثبت میکند. به طور مشخص از سال 82 تا 85 در 4 سال پی در پی، نقدینگی رشد میکند و در مجموع این 4 سال 17.7 درصد افزایش می یابد؛ در مجموع سال های 68 تا 1380، نرخ رشد واقعی نقدینگی معادل منفی 52.6 درصد است و در دهه 80 رشد این متغیر 13.6 درصد رشد می کند.
🔹 جهش 42.4 درصدی حجم واقعی نقدینگی در سال های 92 تا 96
♨️ دهه 90 تا سال 1401 را باید به دو بخش تقسیم کرد. از سال 1391 تا 1396 و از سال 1397 تا 1401؛ در سال های 91 تا 96 حجم نقدینگی به غیر از سال 92 همواره صعودی است. رکوردار رشد مثبت حجم واقعی نقدینگی مربوط سال 1394 است زیرا در این سال نرخ رشد واقعی نقدینگی به مثبت 31.2 درصد می رسد و این رشد شدید در بین سال های 1368 تا 1401 نظیر ندارد. بعد از سال 1394، دومین سالی که چنین رشد مثبتی به ثبت رسیده، سال 1385 است که در این سال رشد واقعی نقدینگی معادل 19.1 درصد است. در مجموع از سال 91 تا 96 نقدینگی به طور واقعی 42.4 درصد افزایش می یابد.
@iran_onlin_ir
⭕️ کاهش ۵۳ درصدی حجم واقعی نقدینگی در ۳ سال اخیر / بخش دوم
♨️ اما از سال 1397، روند معکوس می شود به طوری که نرخ رشد واقعی نقدینگی به غیر از سال 98 همواره روند نزولی داشته است. در سال 97 نرخ واقعی نقدینگی منفی 6.1 درصد بوده و در سال 98 به مثبت 4.8 درصد می رسد اما در سال های 99 تا 1401 به ترتیب منفی 8.4 درصد، منفی 27.4 درصد و منفی 28.4 درصد می شود. سال 1401 رکوردار رشد منفی حجم واقعی نقدینگی است زیرا از سال 1368 تا 1400 هیچگاه نرخ رشد واقعی نقدینگی این میزان منفی نشده است.
🔻بررسی سال های 96 تا 1401 نشان می دهد نرخ رشد واقعی نقدینگی در اقتصاد ایران در طول این 6 سال در مجموع معادل منفی 55.4 درصد بوده است. به عبارت دقیق تر حجم واقعی نقدینگی 55.4 درصد کمتر شده است. ضمنا اگر این متر و معیار را از سال 98 تا 1401 قرار دهیم، در سال 1401 نرخ رشد واقعی نقدینگی نسبت به سال 1398، منفی 53.5 درصد بوده است.
🔹نرخ ارز و انتظارات تورمی پیشران تورم در سال 1401
🔴 افت شدید حجم واقعی نقدینگی در سال 1400 و 1401 نشان میدهد پیشران اصلی تورم در سال 1401 افزایش حجم نقدینگی در اقتصاد ایران نبوده است. درواقع آنچه که موجب استمرار نرخ تورم در دامنه 40 درصد شده است، تورم ناشی از فشار هزینه و انتظارات تورمی است. در سال 1401 چند اتفاق موجب شکل گیری تورم از محل عرضه و فشار هزینه شد؛ از جمله این عوامل حذف ارز 4200 تومانی برای کالاهای اساسی بود.
💢 هر چند که اکثریت اقتصاددانان و کارشناسان بر معایب استمرار سیاست پرداخت ارز 4200 تومانی تاکید می کردند و پیش بینی های تورمی برای ادامه این سیاست وجود داشت، اما در کوتاه مدت یک شوک به طرف عرضه اقتصاد وارد کرد. اتفاق دیگری که براساس تحلیلها و محاسبات کارشناسی موجب تورم بخش عرضه شد، افزایش قابل توجه حداقل حقوق و دستمزد کارگران بود زیرا بالاخره دستمزد سهمی در هزینه های تولید دارد و افزایش 58 درصدی نرخ دستمزد، افزایش هزینه را در پی داشت.
♦️اما آنچه که بیش از همه موجب رشد شدیدا منفیِ نقدینگی و فاصله گرفتن تورم از نقدینگی شد، رشد نرخ ارز در 6 ماه دوم سال 1401 از حدود 30 هزار تومان به 42 هزار تومان در بازار رسمی و حدود 50 هزار تومان در بازار غیررسمی بود؛ بررسی ها نشان می دهد مهم ترین عامل افزایش نرخ ارز در 6 ماه دوم سال 1401، انتشارات تورمی بوده است.
🔸 مالیات بر عایدی سرمایه مهم ترین ابزار برای مهار انتظارت تورمی
♨️ آمار و ارقام نرخ تورم تولیدکننده در 12 ماه منتهی به شهریور ماه 1400 معادل 82 درصد بود اما نرخ تورم تولیدکننده در 12 ماه منتهی به بهمن ماه 1401 به 36.1 درصد و تورم نقطه به نقطه تولیدکننده به 37.1 درصد رسید و این بیانگر کاهش قابل توجه تورم تولیدکننده در یک سال و نیم منتهی به بهمن ماه 1401 است؛ اما چرا تورم در سطوح بالاتری قرار گرفته است؟ پاسخ این است: «افزایش انتظارات تورمی»
💢 اما چگونه می توان انتظارات تورمی را کنترل کرد؟ قطعا یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل انتظارات تورمی در هر اقتصادی، مدیریت جریان نقدینگی با ایجاد پایه مالیات بر عایدی سرمایه است. مالیات بر عایدی سرمایه درواقع پایه مالیاتی است که با هدفگذاری مالیات بر فعالیت های سوداگرانه و سفتهبازانه در بازار داراییها (خودرو، املاک، طلا، ارز و رمزارز)، موجب کاهش انگیزه ورود دلالان و سفته بازارن به این بازارها میشود. خوشبختانه باوجود همه کارشکنیها، فرایند تصویب طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی در مجلس شورای اسلامی 12 اردیبهشت ماه 1402 به اتمام رسید و در آینده نزدیک بعد از اتمام فرایند بررسی و تایید در شورای نگهبان به قانون دائمی و ابزار بسیار مهمی برای کنترل انتظارات تورمی در اقتصاد ایران تبدیل خواهد شد.
♦️امید است سال 1402 همانطور که رهبر انقلاب به عنوان سال مهار تورم و رشد اقتصادی نام گذاری کردهاند، نرخ تورم، سیر نزولی خود را آغاز کند و رشد اقتصادی همانطور که در سال 1401 سیر صعودی پیدا کرد و در فصل پاییز رشد 5.3 درصدی را به ثبت رساند، به روند صعودی خود بیش از گذشته ادامه دهد.
@iran_onlin_ir
⭕️ عکسی که خیلی حرف دارد
♨️ مردمی را که تا این حد به بمباران های رژیم کودک کش نزدیکند اما نمی ترسند، نمی توان شکست داد... اینجا غزه است؛ باریکه ۳۶۰ کیلومتر مربعی که بارها هدف حمله قرار گرفت، اما شکست ناپذیر تر شد... / پ.ن: هاآرتص: ما نمیدانیم چگونه جنگهای خود را پایان ببریم و دستاورد تعبیر کنیم تا به شکست تفسیر نشود!
@iran_onlin_ir
41.96M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔗 ژنرال افغانستانی فرمانده ی مرموز لشکر فاطمیون بالاخره در انظار حاضر شد/ سخنرانی کوتاه سید الیاس
🎥 در روزهای گذشته نشست لشکر فاطمیون برای سال دوم برگزار شد. در حاشیه ی برگزاری این نشست که با حضور رهبران مقاومت برگزار شد، سید الیاس فرمانده مقاومت فاطمیون پس از سالها به طور رسمی در انظار حاضر گردیده و سخنرانی کرد. در این گزارش این مهم را مرور خواهیم کرد.
✅ لینک تمام صفحات ما در شبکه های اجتماعی
http://zil.ink/mr.tahlilgar
@mrtahlilgar1
⭕️ اونجا هم فقیر داره؟
♨️ به گزارش روزنامه Big Issue:«بسیاری از افراد در انگلیس در حال مبارزه برای تامین نیازهای اولیه زندگی خود و تکیه بر «بانک غذایی» برای زنده ماندن هستند. این بانکهای غذایی توسط مردم و به صورت داوطلبانه اداره میشود.» «نرخ فقر در بریتانیا در سه دهه، تقریبا پایدار بوده است، که نشان میدهد فقر در این کشور، ریشه عمیقی دارد.»
@iran_onlin_ir
⭕️ تلاش ناکام منافقین برای حمله به مدارس با خمپاره
🔹بنا بر پیگیریهای خبرنگار تسنیم از یک منبع موثق، طی روزهای اخیر در راستای تلاش برای تداوم بحران در مدارس کشور از سوی جریان برانداز، عناصر گروهک تروریستی منافقین اقدام به پرتاب خمپارههای دستساز خود به سوی یک مدرسه در اهواز کردهاند که به دلیل آنکه این خمپارهها از دقت لازم برخوردار نیستند، به مدرسه اصابت نکرده و به یک منزل مسکونی در مجاورت مدرسه فوق اصابت کرده است.
🔹بررسی این موضوع حاکی از آن است که گروهک تروریستی منافقین به دنبال این موضوع است تا در روزهای پایانی سال تحصیلی و فعالیت مدارس، بتواند با زنده نگه داشتن موضوع ناامنی مدارس، اهداف شوم و پلید خود را دنبال کند.
@iran_onlin_ir
🔹 بالن های سفیدِ تهدید آمریکا ، حالا در آسمان ایران
اخیرا تصاویری از بالن هایی سفید رنگ منتشر شده که یادآورِ چالش جدیدی است که ایالات متحده را سوژه کرده بود.
کانالها درباره این بالن ها نوشته اند: تصاویری از بالن مراقبتی اوج که هدایت پذیری بالایی دارد و نقش سکوی مراقبت هوایی را دارد و روی یک موقعیت خاص قرار میگیرد و تصاویر با کیفیت از موقعیت زمینی با جزییات بالا در خدمت اپراتور زمینی قرار میدهد.
اوج حلقه گمشده ما در مناطق پر مناقشه بلوچستان و کردستان است تا با استقرار تعداد بالای این بالن ها تمامی مسیر ها و عوارض زمین رصد شوند و در اختیار یگان های مرزبانی قرار بگیرند.
این بالن به منظور جلوگیری از سقوط به واسطه شلیک مستقیم محافظت شده است و در آزمایشات بعد از شلیک ده گلوله مستقیم به آن هم همچنان مستقر بود و در عملیات آن تغییر خاصی دیده نشد.
ایشون قرار بود با تعداد ده عدد در مناطق زاهدان و مرز پاکستان مستقر شود(تا قبل ۹۳) که به دلیل مسائل مالی کلا بیخیال چنین پروژه ای شدند.
🚨 حتما در کانال ایران آنلاین عضو شوید👇👇👇
@iran_onlin_ir
⭕️ 68 هزار کشته از سرما
♨️ ۶ ماه تبلیغات علیه نظام جمهوری اسلامی شد کل دنیا خبردار شد که تو ایران چه اتفاقی افتاده ولی هیچ کسی نفهمید ۶۸۰۰۰ نفر در اروپا فقط به خاطر خودخواهی سردمداران در زمستان سخت جونشونو از دست دادن!
@iran_onlin_ir
⭕️ پاسخ طحان نظیف به ادعای «خالص سازی» لاریجانی
♨️ هادی طحاننظیف سخنگوی شورای نگهبان درباره طرح مسئله «خالص سازی» توسط علی لاریجانی گفت: تاریخ جمهوری اسلامی گواه است که شورای نگهبان جناحی عمل نمیکند و همواره قانون شاخصه تصمیم گیریهای شورا بوده است.
🔻 سخنگوی شورای نگهبان در واکنش به بیانیه اخیر علی لاریجانی که ضمن رد حضورش در انتخابات مجلس دوازدهم، تعابیری کنایه آمیز درباره رد صلاحیت خود در انتخابات ریاست جمهوری مطرح کرده بود، گفت: مفهوم چنین تعابیری برای ما روشن نیست. ضمن اینکه تاریخ جمهوری اسلامی گواه بر این است که شورای نگهبان هیچگاه جناحی برخورد نکرده و نتیجه انتخابات مردم همواره به گونهای بوده که جریانها و گروههای مختلف در برهههای زمانی متفاوت در مسند امور حضور داشتهاند. البته این را هم تاکید کنم که نتیجه انتخاب مردم خروجی و نتیجه عملکرد همین گروههای سیاسی بوده است.
🔴 لازم به ذکر است که پیش از این خبرگزاری تسنیم مدعی شده بود که لاریجانی به همراه حسن روحانی با ارائه لیستی مشترک در انتخابات مجلس حاضر خواهند شد.
💢 این خبر بلافاصله از سمت علی لاریجانی با انتشار بیانهای تکذیب شد. در تکذیبیه کوتاه لاریجانی آمده است: «خبر اختصاصی تسنیم درباره ارایه لیست در انتخابات مصداق این گزاره است: "خسن و خسین هر سه خواهران مغاویهاند". نه بحثی درباره حرکت انتخاباتی در میان است و نه ارایه لیست سراسری و نه رایزنی با دیگران صورت پذیرفته؛ لذا بدین وسیله از جریان خالصسازی رفع نگرانی میشود و بعید است به این روش برادران بتوان رقابت تصنعی ایجاد کرد. مُلک را چارهای دیگر نیاز است».
@iran_onlin_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 حمله به مرکز بیماری های خاص در فلسطین ...
♦️این تصویر مرکزی کوچک است که قرار بوده برای کودکان و بیماران خاص کاری کند. وضعیت را ببینید. رژیم در پاسخ به فلسطینی ها این مرکز را زده است. کسی را در غرب میشناسید به این مهم معترض بوده باشد؟
@iran_onlin_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 زائران برای قطار تهران-کربلا چقدر می پردازند؟
♦️مدیرعامل راه آهن درباره هزینه قطار ترکیبی تهران-کربلا در یک برنامه تلویزیونی توضیح داد که در ویدئو میبینید.
@iran_onlin_ir
⭕️ خودتان مقایسه کنید
♨️ تصویری از سبک زندگی یک چهره ی نزدیک به رئیس جمهور سابق آمریکاست. آنجا به شدت بر روی تبلیغ افزایش جمعیت متمرکز شده اند. از سلبریتی تا ورزشکار را هم به صف کرده اند. اینجا هم سلبریتی ها هزینه های سنگینی برای نگهداری حیوانات و همچنین ترویج سبک زندگی آنها انجام میدهند...
@iran_onlin_ir