🔰جریانات تکفیری؛ از مبارزه با اشغالگران تا حمله به دیگر مذاهب اسلامی!
♨️ #کافه_کتاب
🔅 #اندکی_تامل
@iraqevents 🇮🇶 تحولات عراق
🔴 آینده حملات نیروهای مقاومت علیه آمریکاییها در عراق
✍️ شهاب نورانی فر
✳️ در ادامه خواهید خواند ...
@iraqevents 🇮🇶 تحولات عراق
🔽 ادامه (1 از 4):
🔶 موضوع حملات نيروهاى مقاومت در عراق در ابتدا با حملات برخى از تيپ هاى حشد كه ريشه تشكيلاتى آنان به گروه هاى مسلح تحت تأثير و نزديك به ايران مانند كتائب حزب الله بود، شروع شد. براى نمونه مى توان به حمله به پادگان K1 در كركوك اشاره كرد؛ پادگانى كه زمانى در اشغال آمريكايى ها بود و مدتى قبل طبق اعلام ستاد عمليات مشترك عراق، به طور كامل به نيروهاى عراقى تحويل داده شد. البته اين حمله نه به دلیل موضوع اشغال اين پادگان توسط آمريكايى ها بلكه در انتقام به حمله آمريكايى ها به برخى از نيروهاى حشد الشعبى كه اعضاى سابق كتائب حزب الله بودند، صورت گرفت. اما اين حمله و اتفاقات پس از آن، باعث خسارت هاى سنگينى براى حشد الشعبى در عراق و محور مقاومت شد كه اوج اين خسارت در حادثه تروريستى فرودگاه بغداد و شهادت فرماندهان پيروزى منتهى شد.
🔶ريشه يابى تشكيل گروه هاى مقاومت خارج از حشد در عراق
🔸 پس از اين اتفاقات و در پى تصميم مجلس عراق مبنى بر اخراج نيروهاى بيگانه از اين كشور و براى حفظ فشار بر روى آمريكايى ها در اين زمينه، بدون آسيب رسيدن به نيروهاى حشد، تصميم به تشكيل نيروهاى مقاومت خارج از حشد الشعبى گرفته شد. اين نيروها شامل گروه هاى مسلح مختلفى با نام هاى "عصبة الثائرين"، "سرايا ثورة العشرين الثانية"، "اصحاب الكهف" و ... مى شدند.
🔸 اين گروه ها به نوبه خود نيز حملاتى را كه برخى از آن ها مهم و قابل توجه هم بودند و اخيرا نه با موشك هاى ساده كاتيوشا بلكه با هواپيماهاى بدون سرنشين به روش يمنى ها صورت مى گرفتند، انجام دادند.
🔶 آينده اين حملات به اشغالگران آمريكايى
🔸 اما اخيرا با انتشار اخبارى مبنى بر نزديك بودن توافق ميان ايران و آمريكا، گمانه زنى ها درباره آينده اين حملات و موضوع چگونگى تعامل با آن بيشتر شده است. در حقيقت بايد اذعان داشت كه شكى نيست كه از سال 2014 تا بخشى از 2018 تقريبا حملاتى آنچنان وجود نداشت. دليل آن را برخى به معاهده برجام ميان ايران و قدرت هاى جهانى و برخى ديگر نيز به دليل وجود داعش و منافع مشترك در از ميان برداشتن آن مى دانستند.
🔸 اما پس از پايان كار داعش و نيز اصرار اين نيروها بر بقا در عراق به بهانه عدم اتمام مأموريت مبارزه با داعش و در حقيقت براى فشار بر ايران (همزمان با رسيدن ترامپ به رياست جمهورى)، كم كم اختلافات ميان برخى از سياسيون عراقى و نيروهاى حشد الشعبى از يك طرف و در جانب ديگر آمريكايى ها اوج گرفت. به همين دلیل است كه برخى ها حال از روى سؤال و يا از روى غرض ورزى درباره آينده و مكانيزم اين حملات به اشغالگران پرسش هايى دارند.
@iraqevents 🇮🇶 تحولات عراق
🔽 ادامه (2 از 4):
🔶 سخنان دبيركل عصائب اهل حق درباره آينده اين حملات
🔹 شيخ قيس الخزعلى دبيركل عصائب اهل حق از مهم ترين نيروهاى سياسى حال حاضر عراقى نزديك به ايران، در سخنرانى اخير خود تصريح كرده بود: "مذاكرات آمريكا با جمهورى اسلامى ايران فايده اى براى دولتمردان عراقى نخواهد داشت". وی در گفتگويى ديگر با شبكه عراقى آى نيوز كه مدتى قبل از اين سخنرانى انجام شده بود نیز اظهار داشت: "اگر ايرانى ها با آمريكايى ها به مذاكره بپردازند، اين مذاكرات به ما ارتباطى نخواهد داشت و ما سخن هيچ كسى را [درخصوص مقاومت و اخراج اشغالگران] نخواهيم شنيد، اگرچه اين سخن از طرف متحدى كه به آن افتخار مى كنيم، باشد و اين متحد جمهورى اسلامى ايران است".
🔸 در حقيقت ريشه اين سخنان را بايد در گفتگوى تلويزيونى ديگر خزعلی در ماه نوامبر 2020 يافت، جايى كه براى اولين بار شيخ قيس الخزعلى كه مى توان گفت، حزب سياسى وى مهم ترين حزب سياسى حامى مقاومت در برابر اشغالگران آمريكايى در عراق است و تا به امروز نيز يكى از رهبران نظامى آن "حسام الازيرجاوي" در بازداشت سازمان اطلاعات عراق به دليل فعاليت عليه اشغالگران به سر مى برد، جست و جو كرد؛ جايى كه براى اولين بار شيخ قيس الخزعلى طى سخنانى درخصوص ادامه حملات به آمريكا خاطرنشان كرد: " هيچ سخنى از طرف ايران را درصورت رو به رو شدن اين كشور با فشارهايى، نخواهيم شنيد و من پيامى روشن و صريح را به سردار قاآنى در هنگامى كه حملات ما به آمريكايى ها در حال نتيجه دادن بود، ارسال كردم. اين پيغام در هنگامى ارسال شد كه طرف آمريكايى به آتش بس خود با نيروهاى مقاومت پايبند نبود. در اين پيغام به سردار قاآنى گفتم: آمريكايى ها كشور ما را اشغال كرده اند و نه كشور شما و كسانى كه در القائم (در سال 2019) شهيد شدند، برادران ما از حشد الشعبى بودند و انبارهاى تسليحاتى كه بمباران شدند نيز متعلق به حشد بودند و كسى كه از روى نيرنگ در فرودگاه بغداد شهيد شد نيز فرمانده كل حشد الشعبى ابومهدى المهندس بود و حتى شهيد سليمانى نيز مهمان ما بود. به همين دلیل صرف نظر از اهداف ديگر، ما موضوع [حملات به اشغالگران] به طور كامل به ما ارتباط دارد".
🔹 در ادامه اين گفتگو دبيركل جنبش عصائب اهل حق اظهار داشت "در اين پيام خطاب به جمهورى اسلامى ايران گفتم كه اگر [كسانى از عراق] به سوى شما آمدند و شما را در وضعيت سخت و رودربايستى قرار دادند، كسى از شما در اين باره با ما سخن نگويد و ما سخن هيچ كسى را نخواهيم شنيد. چرا كه ما در اين خصوص داراى انگيزه هاى 100% ملى هستیم".
🔶 برداشت هاى احتمالى از سخنان خزعلی درباره چگونگى فعاليت گروه هاى مقاومت عراق در آينده
🔹 از مجموع اين سخنان اين طور برداشت مى شود كه اگرچه ايران هميشه ارتباط خود با گروه هاى مقاومت عراقى را در محافل رسمى تكذيب كرده اما عراق هميشه براى كنترل و رسيدن به توافق با اين گروه ها به سوى ايران روى آورده است. دليل آن را نيز مى توان نگاه دولت عراق به اين كه اين گروه ها از ايران حرف شنوى دارند يا حداقل ايران توان اقناع آنان را دارد، دانست.
🔸 همچنين از اين سخنان مى توان اين را متوجه شد كه ايران در اقناع گروه هاى مقاومت و گروه هاى نظامى و سياسى حامى آنان به مانند عصائب اهل حق يا حتى كتائب سيد الشهداء نقش داشته است. هرچند كه به گفته شيخ قيس الخزعلى نقش اساسى در ايجاد آتش بس را كه سال پيش ميان اين گروه ها و آمريكا بر قرار شد، هادى العامرى رهبر ائتلاف فتح، دومين ائتلاف بزرگ شيعى در مجلس فعلى عراق ايفا كرده است.
🔹 اين سخنان نشان دهنده موضوع ديگرى نيز هست و آن نوعى اختلاف نظر تاكتيكى در شدت يا عدم شدت و نوع تداوم حملات ميان ايران و برخى از اين گروه هاى مقاومت است كه البته نشانه هاى اين اختلاف نظر تاكتيكى بر دنبال کنندگان مسائل عراق پوشيده نيست.)
@iraqevents 🇮🇶 تحولات عراق
🔽 ادامه (3 از 4):
🔶 جست وجوى دلايل بيان اين اظهارات در نوع روابط گروه هاى سياسى و مسلح عراق با ايران
🔹 در اين جا اين سؤال مطرح مى شود كه آيا اين اختلاف نظر به معناى ايجاد شكاف ميان ايران و گروه هاى مقاومت و حاميان سياسى عراقى آن ها، آنطور كه رسانه هاى غربى مى خواهند جلوه دهند، مى باشد؟ جواب از نظر نگارنده منفى است.
🔸 در ابتدا بايد اشاره داشت كه اختلاف نظرها ميان متحدان، اساسا امرى طبيعى است و حتى مى بينيم ميان كشورهايى به مانند امارات و عربستان سعودى نيز در موضوع يمن اختلافات بسيارى وجود دارد. حتى مى بينيم كه در برهه هاى مختلف، دو كشور متحدى همچون بريتانيا و آمريكا باهم اختلافاتى داشته اند.
🔹 جدای از این مسئله، دلايل این اختلاف نظر را بايد در نوع رابطه ايران با گروه هاى نظامى و سياسى شيعى نزديك به خود در عراق جست و جو كرد. در واقع نوع اين رابطه را مى توان به سه دسته تقسيم كرد:
🔻 گروه هايى كه با ايران رابطه بسيار خوبى را دارند اما اين رابطه به حساب بد شدن روابط آنان با طرف هايى كه با ايران تخاصم دارند به مانند آمريكا نيست. در اين چارچوب مى توان گروه هاى سياسى يا نظامى به مانند بدر، دولت قانون و شخصيت هايى مانند فالح الفياض را قرار داد.
▪️در همين رابطه نيز مى توان نورى المالكى رهبر ائتلاف دولت قانون را به عنوان مثال ياد كرد كه پس از پيروزى جو بايدن در انتخابات آمريكا، از اولين رهبران سياسى عراقى بود كه پيام تبريك براى بايدن فرستاد.
🔻 اما گروه دوم، گروه هايى هستند كه با ايران نه تنها روابط بسيار قوى دارند بلكه به شدت نيز در مواضع و تصميم گيرى هاى خود تحت تأثير ايران - از نظر فكرى و عقيدتى - مى باشند. در اين گروه مى توان از كتائب حزب الله به عنوان مثال نام برد.
🔻 گروه سوم نيز با ايران روابطى بسيار قوى دارند و حتى مى توان گفت كه از روابط گروه اول نيز قوى تر است اما اين گروه خود را متحد قوى ايران مى دانند و نيز با ايران اشتراكات بسيارى دارد و براى اين اتحاد هم بالاترين اولويت را قائل هستند اما خود را در همه چيز تحت تأثير ايران نمى دانند و به خود اجازه مى دهند كه در برخى از موارد به مخالفت با ايران بپردازد.
▪️ در اين كانسپت، عصائب اهل حق را مى توان براى مثال قرار داد. همچنین گروه هايى به مانند عصائب كه سابقا برآمده از جريان صدر بوده اند، چنين نگاهى را به رابطه خود با ايران دارند.
🔸با اين تقسيم بندى مى توان دريافت كه چرا شيخ قيس الخزعلى به صراحت به نوعى اختلاف نظر تاكتيكى ميان نيروهاى مقاومت و ايران اشاره كرده است. چرا كه در حقيقت نيروهايى مانند عصائب اهل حق، خود را متحد استراتژيك ايران مى بينند اما اين بدان معنا نيست كه در تمام قضايا تابع ايران و مقتضيات سياست هاى خارجى آن باشند بلكه به نوعى استقلال براى خود در برخى از موارد اعتقاد دارند و به همين دليل اين را حق خود مى دانند كه در برخى از موارد برخلاف ايران نظر دهند يا به مغايرت ها در برخى از اولويت هاى ملى ميان ايران و عراق اعتقاد داشته باشند.
🔹 البته اين بدين معنا نيست كه ميان اين گروه ها و ايران جدايى يا اختلافاتى عميق به وجود آمده است، هرچند كه برخى از رسانه هاى غربى مى خواهند اين مورد را اين چنين جلوه دهند.
@iraqevents 🇮🇶 تحولات عراق
🔽 ادامه (4 از 4):
🔶 آينده حملات گروه هاى مقاومت در عراق
🔹 سؤال دیگری كه در اين جا مطرح مى شود اين است كه آينده اين حملات و موضوع اخراج اشغالگران آمريكايى با اوضاع فعلى منطقه و خصوصا نزديكى احتمالى بازگشت آمريكا به توافق هسته اى و نيز احتمال كاهش تنش چگونه خواهد بود؟
🔸 در جواب اين سؤال بايد گفت عامل مهم ترى كه مى تواند موضوع اخراج اشغالگران از عراق را به دور از موضوع مذاكرات هسته اى ايران پيش ببرد، ديپلماسى در عراق است. اين عامل که از زمان عادل عبدالمهدى شروع به فعال شدن كرده و تا به امروز سارى و جارى است و گفتگوهايى در زمينه چگونگى روابط عراق با آمريكا ميان مقامات دو كشور انجام شده و به نتايج محدودى نيز رسيده است.
🔹 اما مشكلى كه وجود دارد اين است كه على رغم تصريح طرفين مبنى بر خروج نيروهاى نظامى بيگانه از عراق و بقاى مستشاران نظامى بر حسب نيازهاى طرف عراقى، تا به حال نه مكانيزم، نه مدت زمان اين خروج و نه تعداد باقيمانده اين نيروهاى نظامى مشخص نشده و معلوم نيست كه آينده نيروهاى ناتو در عراق چگونه خواهد بود. خصوصا كه اخيرا، هم برخى از مسئولين عراقى و هم برخى از مسئولين ناتو، به افزايش چشمگير نيروهاى اين پيمان نظامى تحت عنوان افزايش خطرات داعش در عراق اشاره داشته اند.
🔸 به همين دلیل و با وجود اين گزاره ها بايد گفت كه اگر دولت الكاظمى گام هاى روشن تر و محكم ترى در زمينه ديپلماسى براى خروج اشغالگران برداشته و مدت زمان خروج اين نيروها نيز براى نيروهاى سياسى طرفدار مقاومت مشخص شود، اساسا گزينه مقاومت مسلحانه نيز مى تواند در جهت اعطاى فرصت به ديپلماسى مدتى كنار گذاشته شود. اما با وضعيت فعلى و ابهام روند گفتگوها، برخى به گزينه نظامى تأكيد خواهند داشت.
🔶 اقدامات پيشنهادى براى ايران و گروه هاى مقاومت
🔹 ايران بايد گفتگوهايى روشن و صریح درباره آينده این نیروها و چگونگى اين حملات داشته باشد. چرا که به دور از مواضع رسمى جمهورى اسلامى ايران، هم جامعه جهانى و هم آمريكا و حتى دولت عراق نيز اين گروه ها را تحت تأثير ايران مى دانند و هرگونه اشتباه يا حركتى از طرف يكى از اين گروه ها به حساب ايران نوشته خواهد شد. لذا ضروری است طرفين با در نظر گرفتن منافع ملى و اولويت هاى عراقى محور مقاومت، به چارچوب ها و نقاط مشتركى دست یافته و همزمان نيز فشار سياسى چه از طرف ايران و چه از طرف سياسيون نزديك به محور مقاومت در عراق جهت حصول توافقى محكم با آمريكا براى خروج نيروهايش به مانند سال 2011 -كه در نتيجه توافق و مذاكرات زمان دولت المالكى انجام شد- انجام پذيرد.
🔸 نيروهاى مقاومت نيز بهتر است كه يك كميته هماهنگى با حضور اين گروه ها براى رسيدن به موضعى واحد و هماهنگى آن با طرف هاى سياسى حامى اين گروه ها تشكيل دهند و براى هماهنگى بيشتر نيز شخصيتى را از ميان فرماندهان خود به عنوان رئيس اين كميته قرار دهند تا موضعى واحد از طرف آنان در رسانه ها اظهار شود.
از دیگر ثمرات افزايش هماهنگى ها، جلوگيرى از ظهور گروه هایی نفوذى است كه با هدف ضربه زدن به نيروهاى مقاومت تشکیل شده اند. چرا كه در برخى از حملات، نشانه هايى از وجود گروه هاى نفوذى وجود داشته است.
🔹البته شايان ذكر است كه مدتى پيش چنين كميته اى تشكيل شده بود اما اعضاى اين كميته عمدتا گروه هاى مسلح طرفدار مقاومت و عضو در حشد الشعبى بودند كه تشكيل چنين كميته اى با گذر زمان مشخص شده است كه چندان نتيجه اى نداشته است. زيرا اساسا يكى از اهداف تشكيل گروه هاى مقاومت، حفاظت از حشد و فرماندهان و نيروهاى آنان بوده است و اين بدان معنى نيست كه كميته اى با همين نام تشكيل شود و متشكل از اعضاى حشد باشد و به نام نيروهاى مقاومت در عراق موضع بگيردند!!
@iraqevents 🇮🇶 تحولات عراق
⭕️ ناكامى مجدد مجلس در تشکیل جلسه
🔹مجلس عراق مجددا به دليل عدم تكميل حد نصاب نمايندگان، موفق به تشكيل جلسه نشد. اين بار از 329 نماينده، فقط 106 نفر در جلسه حاضر شدند. گفته مى شود بهانه براى عدم تشكيل این جلسه، سفر الحلبوسى در رأس هيئتى از پارلمان به فرانسه، عدم حضور نمايندگان اقليم در پى اختلاف با مركز بر سر ارسال سهم اقليم از بودجه و نيز موضوع نفت مى باشد.
🔹البته به گفته جمال كوجر عضو كميسيون دارايى مجلس، علت حقيقى عدم تشكيل جلسات مجلس، مشغولیت نمايندگان به تبليغات انتخاباتى است. زيرا 200 نماينده از مجلس فعلى در انتخابات 2021 ثبت نام كرده اند و به سفر براى كمپين هاى انتخاباتى خود به خارج از بغداد مشغول هستند.
▪️گفتنى است كه انتقادات زيادى از مجلس فعلى به دليل شانه خالى كردن از كار از طرف نمايندگان، ميزان بالاى عدم تشكيل جلسات و نيز تشكيل جلساتى با موضوعات كم اهميت وجود دارد. اين درحالى است كه طبق قوانين داخلى مجلس، نماينده اى كه بيش از 3 بار از جلسات پارلمان غيبت كند، از مجلس و نمايندگى اخراج خواهد شد.
@iraqevents 🇮🇶 تحولات عراق
#روزنامه_صبح
🗞 تيتر روزنامه المراقب العراقى (نزديك به گرايشات مقاومت در عراق):
🛑 واشنگتن عرض اندام خود را عليه نيروهاى مقاومت در فضاى مجازى انجام داده است و اين در جهت انتقام گيرى به دليل خرده ريزه هاى بوجود آمده ناشى از پاتريوت مى باشد.
🔹پى نوشت: اين تيتر به بسته شدن بيش از 30 وبسايت شيعى كه عمدتا وابسته به محور مقاومت هستند، اشاره دارد و آن را حركتى انتقامى از آمريكا در نتيجه نابودى يكى از سامانه هاى موشكى اخير اين كشور در عراق در پى موشك باران مقاومت عراق مى داند.
▪️دوره اخير مجلس عراق، كوتاه ترين دوره پارلمان است كه ويژگى هايى به مانند "ناكامى" و "تعطيلى جلسات" و "نمايندگانى كه هويت آنان اصلا مشخص نيست" بر اين دوره حاكم شد.
@iraqevents تحولات عراق 🇮🇶
#روززنامه_صبح
🗞 تيتر روزنامه المدى (نزديك به برهم صالح):
🛑 نيروهاى ارتش تركيه متشكل از 30 هزار نيرو برخى از ديگر مناطق عراقى را محاصره كرده و براى يك حمله گسترده آماده مى شوند.
▪️پارلمان مسئوليت برگزارى كنفرانس صلح عشايرى را در مناطق ملتهب و نا امن در شمال و غرب عراق براى مهيا ساختن بازگشت آوارگان جنگ با داعش به اين مناطق برعهده مى گيرد.
🔹پى نوشت: نسبت به اين آوارگان جنگ، اتهاماتى مبنى بر عضويت در داعش وجود دارد و به همين خاطر نيز كينه هاى عشايرى نيز نسبت به آنان وجود دارد و بازگشت آنان ممكن است مشكلاتى را در اين زمينه بوجود آورد و به همين خاطر ابتداءً بايد صلح عشايرى در اين زمينه رخ دهد.
▪️عراق حدود 2 ميليارد دينار در 18 ماه ضرر كرده است و اين به دليل آسيب ديدن بيش از 70 دكل برق بر اثر حملات تخريب گرايانه مى باشد.
@iraqevents تحولات عراق 🇮🇶
#روزنامه_صبح
🗞 تيتر روزنامه الصباح (نزديك به دولت):
🛑 يك ميليارد دلار در سال هزينه انتقال كارگران خارجى در بخش نفت به عراق.
▪️تداخل ميان حوزه هاى انتخاباتى، اشكال حقوقى جديد در قانون فعلى انتخابات.
▪️الكاظمى دستور به حفاظت از دكل هاى برق و دنبال كردن گروه هاى مجرم در اين زمينه را صادر كرد.
▪️بغداد و آنكارا...توافقى قريب الوقوع درخصوص سهم دو كشور از منابع مشترك آبى.
▪️الحلبوسى در پاريس خواستار افتتاح مقرى براى آژانس توسعه فرانسه در بغداد شد.
@iraqevents تحولات عراق 🇮🇶