دیروز دوشنبه عصر
در خدمت جناب مهندس شادفر
بودیم؛
کارگاه آموزشی ترویجی کشت درخت سنجد!
این معجزه مانوس طبیعت!
کارگاه فوق العاده موثر و ارزشمندی بود و جناب مهندس در نهایت تواضع و فروتنی، ماحصل 3 دهه مطالعه و پژوهش و کندوکاو محلی، منطقه ای و بین المللی خویش را در اختیار کشاورزان جوان قرار دادند🥀
استاد در کاشت و داشت و برداشت این محصولی که 17 نوع بهره وری ملی و جهانی دارد، تخصص علمی/عملیاتی دارند و از حیث یاد دهی، کارگاههای ایشان از جامعیت بسیار اثر بخشی بر خوردار است.
معمولا و همیشه البته، کانون در این کانال گزارش فعالیت های میدانی را
بازتاب نمی دهد، چه کارهایی که کانون منحصرا برگذار می کند و چه فعاليت هایی که اعضای محترم پیشنهاد می دهند.
اما این اتفاق مهم و ارزشمند که می تواند با گسترش و توسعه کاشت درختان سنجد در طبیعت، اتفاقات خوبی را رقم بزند، لازم بود جهت همراهی بیشتر عزیزان، اعلام شود.
📗📜✏️🌳🌳🌳🌳🌳
https://eitaa.com/irbkj_ir
دو صوت کوتاه از جناب مهندس شادفر؛
متاسفانه ضبط تصویری برنامه
کیفیت لازم را جهت ارائه در گروه نداشت.
اما شبکه مسائل ایجاد باغ سنجد را می توانیم در فرصت مقتضی برای دوستان کامل و جامع ترسیم کرده و همین جا ارائه دهیم.
👇👇👇👇
هدایت شده از همیار گلخانه ایران
🌱🌱🌱تهویه در گلخانه به منظور کنترل رطوبت و تأمین دی اکسید کربن موردنیازهست🌱🌱🌱 و باعث افزایش کارآیی فتوسنتز در گیاه و سپس تنظیم درجه حرارت گلخانه می باشد.🌱🌱 اما تهویه ناگهانی در ابتدای موجب بروز تنش در گیاه میگردد.🌱🌱🌱
برای جلوگیری از تهویه ناگهانی می بایست دو دریچه جانبی در گلخانه تعبیه کنید و دریچه بالایی را در فصل زمستان به جای دریچه پایینی باز کنید.🌱🌱🌱 تأمین دی اکسید کربن جهت انجام عمل تولید در گیاه یک عامل مهم است و کاهش دی اکسید کربن با بسته بودن دریچه ها در فصل زمستان و مصرف آن توسط گیاه رخ می دهد.🌱🌱🌱
❇️⭕️ رئیس سازمان هواشناسی کشور: افزایش خشکسالیها در کشور سبب شده تا منابع آب زیر زمینی بهشدت برداشت شود و بسیاری از مناطق کشور با چالش فرونشست و پیامدهای آن مواجه شوند.
✅ به گزارش ایسنا، #دکتر_سحر_تاج_بخش_مسلمان در نشست تخصصی حکمرانی آب در حاشیه #سومین_نمایشگاه_بین_المللی_ایران_ژئو به میزبانی سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح اظهار داشت:
✅ باید #برنامهریزی انجام شود تا کشور به سمت #تعادل_پایدار از نظر #منابع_آبی هدایت شود؛ بهخصوص در بخش #منابع_آبهای_زیرزمینی که اکنون یکی از سختترین و پر چالشترین مسائل کشور است.
✅ دکتر تاج بخش مسلمان افزود: آنچه بدیهی است #لزوم_استفاده از #ظرفیتهای_موجود_کشور برای برنامهریزی #مدیریت_منابع_آب است؛ چراکه سناریوهای بلندمدت نشان از پیامدهای منفی تغییر اقلیم در این حوزه دارد. #افزایش_خشکسالی و #توفانهای_گرد_و_خاک و #تغییر_نوع_بارشها و... نمونههای ملموس از پیامدهای تغییر اقلیم است که در کشور ما نیز مشاهده شده است.
✅ وی افزود: #تجربه ما در #ایران نشان می دهد که تقریبا #بیشتر_بارشهای_کشور به سمت #سیلابی شدن حرکت کرده است. اگر چه #در_کشور ما #مقدار_بارش نیز #کاهش_پیدا_کرده_است.
📗✏️📜🌨️🌨️🌨️🌨️🍁🍂🍁🍂🍂🍂🍂🌦️🍂
🏔️🇮🇷🏔️
https://eitaa.com/irbkj_ir
🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊
نارنگی وارقام آن
نارنگی ها بر اساس خصوصیات پوست ، کیفیت گوشت و آب میوه ، رشد عمومی درخت به دو گروه اصلی ماندرین و تانجرین تقسیم می شوند .
گروه ماندرین به نارنگی های متداول در ژاپن ، چین ، اسپانیا ، ایتالیا و آفریقای جنوبی و آن دسته از دورگه هایی که بین گونه ای یا بین جنسی که نارنگی یکی از والدین آن ها است و برخی مشخصات نارنگی در آن ها قابل مشاهده است به کار می رود .
گروه تانجرین به نارنگی های آمریکا ، استرالیا و چین که دارای مواد رنگی بالایی می باشند گفته می شود .
میوه ارقام نارنگی با توجه به شرایط محیطی از اواخر پاییز تا اوایل بهار می رسد . درختان ، مقاوم به سرما بوده اما میوه به دلیل کوچکی و نازکی پوست به سرعت از سرما آسیب می بیند . درختانی که در مناطق با گرمای کافی و رطوبت مناسب رشد کرده اند تولید معطرترین میوه در زمان رسیدن میوه می نمایند . به همین دلیل کشت نارنگی ها در مناطق سردتر کمتر توصیه می شود .
و اما ارقام مختلف نارنگی:
گروه ماندرین
1- نارنگی ساتسوما ( Satsuma )
2- نارنگی کلمانتین ( Clementin )
دو رگ های تانجلو ( Tangelo )
3- نارنگی های تانجلو ( Tangelo)
4 - نارنگی های تانگور ( Tangor )
الف : تمپل ( Temple )
ب : مورکات ( Murcat )
پ : کینگ ( King )
5- نارنگی های کمپلکس
الف : لی ( Lee )
ب : اوسئولا ( Osceola )
پ : روبینسون ( Robinson )
ت : نوا ( Nova )
ث : پیج ( Page )
سایر دورگ های نارنگی
6- نارنگی ویلینگ ( Wilking )
7- نارنگی فیرچاید ( Fairchid )
8- نارنگی کینو ( Kinnow )
9- نارنگی کارا ( Kara )
10- نارنگی فرمنت ( Ferement )
11- نارنگی بکرایی ( Bakraei )
گروه تانجرین
1- نارنگی پونکن ( Puncan )
2- نارنگی دنسی ( Dancy )
3- نارنگی کلئوپاترا ( Cleopatra )
علاوه بر ارقام بالا نارنگی اتابکی و محلی ایران هم موجود است ولی به دلیل وسعت کم این ارقام ، زیاد مورد توجه قرار نگرفته است .
در ادامه به معرفی یکی از ارقام فوق پرداخته می شود و در پست های آینده تمامی ارقام ذکر شده معرفی می شوند .
نارنگی ساتسوما ( Satsuma )
نارنگی ساتسوما به پیشنهاد مارکوویچ ، Citrus unshiu Marc نامگذاری شد . اما سوینگل ( یکی از طبقه بندان مرکبات که درباره طبقه بندی مرکبات مطلب مفصلی قرار خواهد گرفت ) آن را جزو رقم Citrus reticulate ذکر نموده است .
با این که رقم ساتسوما از بذر های کشت شده در جزیره ی تاگاشیمای ژاپن بدست آمده و امروزه به عنوان مهمترین میوه مرکبات ژاپن محسوب می شود ولی منشا این رقم کشور چین است و قرن ها قبل به ژاپن انتقال یافته است . نزدیک به 100 رقم نارنگی ساتسوما وجود دارد که از نظر زمان رسیدن ، شکل میوه و کیفیت داخلی میوه با یکدیگر تفاوت دارند . این گونه نارنگی با آب و هوای نیمه گرمسیری سرد مطابقت یافته است و نیاز به گرمای کمی جهت رسیدن میوه دارد . ( که در ایران به خصوص شمال به نارنگی ژاپنی معروف است .
در سال 1309 تا 1313 بذر نارنگی ساتسوما به ایران وارد شد و در کاخ دربار پهلوی در شمال ایران کشت شد و سپس به ایستگاه وزارت فلاحت سابق راه یافت . در ایران رقم انشو تا سال 1342 ناشناخته بود ولی با نشان دادن مقاومت به سرما تا 13 درجه زیر صفر از سال 1347 به عنوان اولین نارنگی برای کشت در شمال انتخاب شد .
بهترین مکان برای کاشت آن در ایران شرق مازندران و شهر ساری یکی از بهترین مکان ها برای کاشت آن می باشد . درختان این گونه از عرض رشد کرده و شکل چتری پیدا می کنند . درختان پر محصول و بی تیغ بوده و میوه دارای پوست صاف و نازک ، پرآب ، نسبتا درشت و پخ با دم کشیده است .
گروه نارنگی ساتسوما به دو گروه اصلی وازه ( Wase ) و اواری ( Owari ) تقسیم می شوند .
در گروه اوازه ارقام مهمی چون مثل ایشی کاوا ، هایاشی و میاگاوا قرار می گیرد . زمان رسیدن میوه در این دسته در اواسط یا اواخر مهر ماه است و نسبت به گروه اواری خیلی زودرس تر ، کم رشد تر و پا کوتاه تر هستند .
گروه اواری دارای میوه هایی با اندازه متوسط ، پوست نسبتا صاف با اتصال کم به گوشت ، دارای غدد برجسته و بی بذر است . میوه این گروه کیفیت نسبتا کمتری به گروه اوازه دارند . از ارقام معروف گروه اواری می توان به سوجی یاما ، سیلور هیل و ناگاشی اشاره کرد .
در سال 1348 ارقام ایشی کاوا ، سوجی یاما و میاگاوا وارد شمال ایران شد . بعد از پیوند این ارقام روی پایه ی پونسیروس ، در باغ بزرگ مهدشت واقع در ساری کشت شد . با بررسی کیفیت میوه نارنگی انشو کشت شده در شمال کشور روشن شد که در غرب مازندران به لحاظ کمی نور و حرارت ، پوست پره ها چرمی و زیر دندان احساس می شود . میزان عملکرد درخت انشو هشت ساله در شرق مازندران حدود 15 تن در هکتار است . کلفتی پوست میوه مربوط به سنگینی خاک ، استفاده از پایه نارنج ، مصرف ازت زیاد و کمبود فسفر است . میوه آن ها بعضا دارای 1-2 بذر بوده و درصد چند جنینی آن بالاست .
به دلیل رعایت نکردن قوانین قرنطینه ای وقت ، آلودگی ناشی ازبیماری تریستزای درختان اولیه هنوز در ایران باقی مانده است . برداشت محصول مرغوب با میزان قابل قبول از باغ مورد اشاره به دلیل مقاوم بودن پایه و پیوندک به بیماری تریستزا بوده است . تلاش جهت تهیه ی ارقام تجاری عاری از ویروس با استفاده از روش های رایج موفقیت آمیز نبوده است .
به لحاظ اهمیت دستیابی به ارقام سالم از سال 1376 در دانشکده علوم کشاورزی گیلان با کشت تخمک های تلقیح نشده این ارقام و جنین زایی از بافت نوسلوس ، اقدام به تولید گیاهچه های عاری از ویروس در سال 1377 گردید و این ارقام در اختیار موسسه تحقیقات مرکبات قرار داده شد .
نارنگی دیررس لی(Lee Mandarin)
نارنگی لی حاصل دورگ گیری کلمنتاین(Clementine ) و اورلاندو تانجلو(Orlando Tangelo) می باشد . این رقم به نور و حرارت کافی نیاز دارد و در اکثر شهرهای شمالی به عنوان یک رقم دیر رس به صورت پراکنده کشت می شود. البته نارنگی لی دربرخی مناطق دنیا همانند منطقه ریورساید از ایالت کالیفرنیا ی آمریکا، یک نارنگی میان رس قلمداد می شود که این اختلاف به علت تفاوت در نوع آب و هوای دو منطقه می باشد. لازم به ذکر است این میوه در نهالستان میرنیا آماده ارائه می باشد.در ادامه به بررسی ترکیبات شیمیائی و خواص داروئی نارنگی ها پرداخته می شود.
ترکیبات شیمیائی :
از نظر ترکیبات شیمیائی پوست نارنگی درحدود۰/۵ درصد اسانس دارد وازبرگ ها وسرشاخه های آن نیزاسانس گرفته میشود. اسانس پوست نارنگی دارای دی-لیمونن،دی-ال-لیمونن ،ترپن ولینالول است که درحدود۷۸درصد آن را دی-لیمونن ودی-ال-لیمونن تشکیل میدهد ولی در اسانس برگ وسر شاخه ، فقط درحدود۴۲درصد دی و دی-ال-لیمونن یافت می شود. در آب نارنگی قند و آمینواسید یافت می شود.
مهندس فاطمه علیزاده ☘️
📗✏️📜🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊
https://eitaa.com/irbkj_ir
📌چرا برف نمیآید؟/ دخالت کشورهای دیگر در بارشها با سلاح «هارپ»؟
▫️کارشناس مستقل هواشناسی با اشاره به انتشار نقشههای جنجالی هواشناسی که نشان می دهد سامانه های بارشی در داخل مرزهای ایران ضعیف و کم بارش می شوند، احتمال تاثیر هارپ براین شرایط را مطرح کرد و درخصوص عوامل کم بارشی سامانه ها در کشور توضیحات مهمی داد.
📗✏️📜🌨️🌨️🌨️🌨️🌨️🌨️🌦️🍁🍂🍁🍂🍁🍂🍁🍂
🏔️🇮🇷🏔️
https://eitaa.com/irbkj_ir
♦خواص سبزی خوردن
🔹ترخون :جانشین نمک است
🔹گشنیز: کاهش قند خون
🔹تره :کاهش فشار وکلسترول
🔹تربچه :ضد سرطان
🔹ریحان: آرامبخش و خواب آور
🔹شاهی :محرک فعالیت کلیه ها
🔹جعفری :خون ساز وقاعده آور
#گلدان_مثمر
#سبزیحات_تو_گلدون
#گلدان_سبزیجات
#سبزیکاری
#کاشت
#تبریزیم
https://eitaa.com/irbkj_ir
📗✏️📜☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️