9.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖روایت نگارش نامهٔ مهم ویلیام سالیوان دربارهٔ احتمال سقوط شاه
📌تصور غیرممکنها
📝در ماههای پایانی عمر رژیم پهلوی، در بین اشراف و شاهزادگان خاندان پهلوی هیچ نشانی از فهم اعتراضات مردم وجود نداشت. نظامیان عالیرتبه و دولتمردان تلاش میکردند با سرپوش گذاشتن بر وجود این اعتراضات، آن را نادیده بگیرند. در چنین فضایی جان ناس که دستیار ویلیام سالیوان سفیر وقت آمریکا در تهران بود با مشاهده این سطح اعتراضات مردم و بیتفاوتی حاکمان متعجب شده بود. به همین دلیل به سراغ سفیر رفت تا با او از خطر رو به افزایش اعتراضات اظهار نگرانی کند. در چنین فضایی نامه مهم سالیوان تحت عنوان «تصور غیرممکنها (Thinking the Unthinkable)» تدوین شد.
📝سالیوان در این نامه بر لزوم بازنگری در سیاستهای حمایتگرانه دولت آمریکا از رژیم پهلوی صحبت کرده و تلاش کرده بود چشم دولتمردان کاخ سفید را نسبت به حقایق موجود از فساد دربار گرفته تا عمق نارضایتیهای مردم باز کند.
🔸این فیلم روایتی بدون واسطه از این ماجراست که برای نخستین بار به زبان فارسی منتشر میشود.
#بخش_اول
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖نوروز در جبهه؛ نگاهی به عملیاتهایی که در شب عید انجام شد
📌آتش در اچ-۳؛ عیدی نیروهای هوایی
▪️حمله هوایی به پایگاه هوایی در مرز عراق و اردن چندین هفته برنامهریزی شد و نهایتا پانزدهم فروردین ماه ۱۳۶۰عملیاتی شد.
▫️پایگاه الولید که به اچ۳ مشهور است، در واقع از سه پایگاه با فواصلی کوتاه با یکدیگر تشکیل شده است: اچ ۳ اصلی با نام «الولید اچ ۳ شمال غرب با نام «المسیره» و اچ-۳ جنوب غرب با نام «الطبعات». به دلیل اهمیت و بزرگ بودن اچ3 اصلی مجموعه این سه پایگاه الولید نیز گفته میشود.
▪️یکی از این پایگاهها به نوعی تعمیرگاه و مرکز ارایه خدمات به جنگندههای عراق بود؛ به عبارت بهتر، هدفی که نیروی هوایی ارتش ایران انتخاب کرده بود هم توان عملیاتی و هم توان لجستیکی و پشتیبانی نیروی هوایی عراق را مورد تهاجم قرار میداد.
▪️طبق نقشه طراحی شده شمالی ترین پایگاه مورد هدف دسته سه فروندی قرار گرفت؛ جنوبی ترین پایگاه که گویا از میان سه پایگاه دیگر اهمیت کمتری داشته به دسته دو فروندی محول شد و پایگاه اصلی که همان اچ ۳ اصلی بود مورد هجوم تیم سه فروندی بعدی قرار گرفت.
#بخش_اول
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖نگاهی به اهمیت عکس در تاریخنگاری
📌رد پای تاریخ معاصر در عکس و عکاسی
▪️عکس و عکاسی، جهان اجتماعی، جهان تاریخی و جهان انسانی را بهشدت تحت تاثیر قرار داد. «سوزان سونتاگ» میگوید، عکس باعث انقلاب روانی و روحی در بشر شده است. سوال این است که پیدایش و گسترش عکس و عکاسی در فرایند پژوهش علمی تاریخ چه تاثیراتی برجای گذاشت؟
▫️در دوره ناصری نیز، شاه یکی از افرادی بود که با عکسهایی که از وی منتشر شد، مساله تقدسزدایی از سلطنت را کمکم برای مردم، عادی کرد.
▪️اختراع دوربین در قرن نوزدهم، دستگاهی را در اختیار انسانشناسان قرار داد که به نوعی دفترچهای بصری از مطالعات گوناگونی فراهم ساخت که به انسان سنجی قرن نوزدهمی کمک بسیاری کرد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖برنامه سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در ماه مبارک رمضان
📌سخنرانی حدادعادل درباره ملیگرایی + سند
▪️«سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی» در ۷ فروردین ۱۳۵۸ با به هم پیوستن ۷ گروه اسلامگرای مخالف نظام پیشین شکل گرفت که همگی سابقه مبارزه نظامی را نیز داشتند.
▫️تنها تفاوت نام این دو سازمان جایگزینی کلمه «خلق» با کلمه «انقلاب اسلامی» بود. یکی از مهمترین مشخصات سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، تکثر آرا و تنوع افکار بود که در سخنرانیهای مناسبتی آن نیز بازتاب یافته است.
▪️در ماه رمضان سال ۱۳۵۹، سلسله سخنرانیهایی در جامعةالصادق توسط سازمان برگزار میشد که طیف سخنرانهای آن بسیار متنوع بودند، کسانی همچون اکبر هاشمی رفسنجانی تا غلامعلی حدادعادل.
▫️این تکثر در موضوعات سخنرانیها نیز بازتاب یافته، موضوعاتی همچون روحانیت تا ملیگرایی.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
23.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖به روایت محمد عطریانفر
📌 نقش عبدالله نوری در رد و بدل نامه بین امام خمینی و آیت الله منتظری
▪️ششم فروردین ۱۳۶۸ نامه معروف امام در عزل آیت الله منتظری از قائم مقامی رهبری صادر شد. آیتالله منتظری در هشت فروردین نامه استعفای خود را به امام نوشت و امام هم در نامه دیگری استعفای وی را پذیرفت.
▫️اما تبادل نامه ها بین امام و آیت الله منتظری روایت جالبی دارد که محمد عطریانفر آن را در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسانده است.
▪️یکی از مسئولیت های مهم محمد عطریانفر از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ است زمانی که عبدالله نوری وزیر کشور و عطریان فر معاون سیاسی و اجتماعی وی بود.
▫️همزمانی مسئولیت وی در وزارت کشور و جریان آقای منتظری باعث می شود که روایت محمد عطریانفر شنیدنی و جذاب تر شود.
▪️چرا که وی به عنوان معاون سیاسی و همچنین از افراد نزدیک به عبدالله نوری که در آن مقطع درگیر پرونده آیت الله منتظری بوده، روایت قابل تاملی بیان میکند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
#روزنامهگردی | ۷ فروردین
📌دختر رضاخان در نامهاش به امام خمینی چه گفت؟
▪️صدیقه دختر رضاخان (زهرا سوادکوهی) به آیتالله خمینی نامه نوشت و بهخاطر احضارش توسط کمیته انقلاب، درخواست کمک میکند. این نامه را روزنامه اطلاعات در تاریخ هفتم فروردین ۱۳۵۸ چاپ کرد.
▫️او در نامه خود تأکید میکند که شناسنامه ندارد؛ زیرا وزارت دربار گفته بود شوهرش مصدقی است و اشرف پهلوی هم گفته بود خواهر بیسواد نمیخواهیم و نمیتوانیم به او شناسنامه بدهیم.
🔻در ابتدای نامه مذکور آمده است:
«پیشگاه زعیم و سید عالیقدر و مرجع شیعیان جهان آقای آیتاللهالعظمی روحالله الموسوی الخمینی
اینجانب صدیقه دختر رضاخان (رضاشاه سابق) و زهرا سوادکوهی میباشم که به انگیزه تلفن مورخه 57/12/1 خانمی که خود را از کمیته آن امام به من معرفی نمود و گویا من بینامونشان را که از مردم طبقه سوم اجتماع نیز محرومترم، با شاهزاده خانمهای معروف پهلوی اشتباه گرفتند و به کمیته احضارم کردند...»
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖به بهانه سالروز درگذشت پزشک عصر مشروطه
📌خلیلخان ثقفی ناجی مشروطیت
▪️خلیل ثقفی مشهور به اعلم الدوله، فرزند حاج میرزا عبدالباقی اعتضادالاطباء از پزشکان و دانشمندان نامی دوره قاجار، در شعبان ۱۲۷۹ در تهران به دنیا آمد. وی نویسنده، مترجم و یکی از نخستین دانشآموختگان رشته پزشکی جدید در ایران و از پزشکان مشهور دوره ناصری و مظفری به شمار میآمد.
▫️ بسیاری از افراد، سهم مهمی برای ثقفی در جریان صدور فرمان مشروطه قائل شده اند اما برخی از نویسندگان معاصر، تاثیر نقش وی را ناشی از اغراق و گزافهگویی دانسته اند اما خود اعلم الدوله ثقفی در مورد چگونگی اعطای فرمان، به نکاتی پرداخته که از فحوای کلامش معلوم است که خود را از ارکان اصلی تاثیرگذاری در تنظیم فرمان مشروطیت دانسته است.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir