#روزنامهگردی | ۷ فروردین
📌دختر رضاخان در نامهاش به امام خمینی چه گفت؟
▪️صدیقه دختر رضاخان (زهرا سوادکوهی) به آیتالله خمینی نامه نوشت و بهخاطر احضارش توسط کمیته انقلاب، درخواست کمک میکند. این نامه را روزنامه اطلاعات در تاریخ هفتم فروردین ۱۳۵۸ چاپ کرد.
▫️او در نامه خود تأکید میکند که شناسنامه ندارد؛ زیرا وزارت دربار گفته بود شوهرش مصدقی است و اشرف پهلوی هم گفته بود خواهر بیسواد نمیخواهیم و نمیتوانیم به او شناسنامه بدهیم.
🔻در ابتدای نامه مذکور آمده است:
«پیشگاه زعیم و سید عالیقدر و مرجع شیعیان جهان آقای آیتاللهالعظمی روحالله الموسوی الخمینی
اینجانب صدیقه دختر رضاخان (رضاشاه سابق) و زهرا سوادکوهی میباشم که به انگیزه تلفن مورخه 57/12/1 خانمی که خود را از کمیته آن امام به من معرفی نمود و گویا من بینامونشان را که از مردم طبقه سوم اجتماع نیز محرومترم، با شاهزاده خانمهای معروف پهلوی اشتباه گرفتند و به کمیته احضارم کردند...»
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۷ فروردین ۱۴۰۳
🔖به بهانه سالروز درگذشت پزشک عصر مشروطه
📌خلیلخان ثقفی ناجی مشروطیت
▪️خلیل ثقفی مشهور به اعلم الدوله، فرزند حاج میرزا عبدالباقی اعتضادالاطباء از پزشکان و دانشمندان نامی دوره قاجار، در شعبان ۱۲۷۹ در تهران به دنیا آمد. وی نویسنده، مترجم و یکی از نخستین دانشآموختگان رشته پزشکی جدید در ایران و از پزشکان مشهور دوره ناصری و مظفری به شمار میآمد.
▫️ بسیاری از افراد، سهم مهمی برای ثقفی در جریان صدور فرمان مشروطه قائل شده اند اما برخی از نویسندگان معاصر، تاثیر نقش وی را ناشی از اغراق و گزافهگویی دانسته اند اما خود اعلم الدوله ثقفی در مورد چگونگی اعطای فرمان، به نکاتی پرداخته که از فحوای کلامش معلوم است که خود را از ارکان اصلی تاثیرگذاری در تنظیم فرمان مشروطیت دانسته است.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۷ فروردین ۱۴۰۳
7.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥روایت مأموریت ژنرال رابرت هایزر در ایران
📌محمدرضا پهلوی سردرگم میان اختلاف نظر امریکاییها
▪️فرستادن ژنرال هایزر به ایران در واقع آخرین حمایت آمریکا از شاه بود. تا سال ۱۳۵۷ محمدرضا پهلوی تمامی راههای خشونتآمیز و مسالمتآمیز را به اجرا درآورده بود. نه اقدامات سرکوبگرایانه و نه سیاستهای دولت «آشتی ملی» شریف امامی و نه دولت نظامی ارتشبد ازهاری هیچ کدام نتواستند مانع سقوط رژیم پهلوی گردند.
▫️اعتصابات و تظاهرات گسترده مردمی وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور را با بحران مواجه کرده بود. بدین ترتیب دستگاه سیاست خارجی آمریکا به فکر راهحلی برای حفظ قدرت حکومت پهلوی، متحد خود در منطقه افتاد. ایده مسئولان سیاست خارجی آمریکا در این زمینه متفاوت بود. شاید حتی بتوان گفت در این دوره بین سیاستمداران ایالات متحده (رئیس جمهور، وزارت خارجه، شورای امنیت ملی و وزارت دفاع) در ارتباط با چگونگی حمایت از رژیم پهلوی اختلافاتی وجود داشت.
#بخش_دوم
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۷ فروردین ۱۴۰۳
۹ فروردین ۱۴۰۳
🔖نوروز در جبهه؛ نگاهی به عملیاتهایی که در شب عید انجام شد
📌بخش دوم | فتح المبین؛ سومین فتح در کمتر از ۶ ماه
▪️نوروز سال ۱۳۶۱ و ماههای قبل از آن در سال ۱۳۶۰ روزهایی بود که جبهههای نبرد برای ایران در شرایطی عالی به سر میبردند؛ نیروهای ایرانی روی دور پیروزی بودند؛ مهر ماه ۱۳۶۰ با عملیات ثامنالائمه حصر آبادان را شکستند؛ آذر ماه ۱۳۶۰ هم با عملیات طریقالقدس توانستند بیش از ۶۵۰ کیلومتر مربع از سرزمینهای اشغالی از جمله شهر بستان را آزاد کنند.
▫️فرماندهان نظامی و سیاسی جنگ برای هتتریک پیروزیها نوروز ۱۳۶۱ را مناسب دیدند؛ عملیاتی به نام «فتح المبین» هدف از انجام این عملیات آزادسازی اراضی اشغال شده ایران توسط عراق بود که نیروهای ایرانی در این عملیات آزادی سرزمینهای شمال خوزستان و غرب کرخه را در نظر داشتند.
▪️این سومین عملیات گسترده ایرانیان بود تا خاک خود را از لوث وجود دشمن عراقی پاک کنند. این عملیات ایمنسازی شوش، دزفول و اندیمشک برابر حملات آتی دشمنان را هم در نظر گرفته بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۹ فروردین ۱۴۰۳
به بهانه ۸ فروردین ۱۳۵۸
📌غائله گنبد و ماجراجویی سازمان چریکهای فدائی خلق + اسناد
▪️در روزهای منتهی به انقلاب افراد باقیمانده از سازمان در بعضی از شهرهای مرزی دست به جذب نیرو زدند و سعی کردند در این شهرها از بحران حاکمیت روزهای انتهایی عمر رژیم پهلوی تا تثبیت پایههای قدرت در جمهوری اسلامی استفاده کنند و به بهانۀ کمک به خلقهای ستمدیده ترکمن و جذب آنان بتوانند کفۀ قدرت سیاسی را به سمت خود سنگین کنند.
▫️یکی از این مناطق ترکمنصحرا و گنبد بود. بنابراین سازمان در ترکمنصحرا و گنبد بسیار فعالانه ظاهر شد.
▪️ یکی از موانع جدی که در زمان فعالیت سازمان و هواداران سازمان در ترکمنصحرا وجود داشت، موضوع پاسگاهها و خلع سلاح پاسگاهها بود.
▫️بدین ترتیب عملاً سازمان با تخلیه پاسگاهها روی در روی حکومت قرارگرفت. اسناد موجود در مرکز اسناد و کتابخانۀ ملی ایران نیز از شرایط حاد پاسگاهها در روزهای ابتدایی بعد از انقلاب اسلامی حکایت دارد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۹ فروردین ۱۴۰۳
🔖اختلاف نظر درباره سوال رفراندوم در فروردین ۵۸
📌محمد مفتح: رای دادن به هر نوع جمهوری، آزاد است/ امیر انتظام: فقط آری یا نه!
▪️همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ امام خمینی بنیانگذار این انقلاب، اعلام کرد که درباره ماهیت نظام سیاسی انقلاب مستقیما به رای مردم مراجعه خواهد شد. به همین علت یکی از مباحث مهم آن دوره، مربوط به برگزاری یک رفراندوم در ایران بود که توسط شورای انقلاب و در دولت موقت پیگیری می شد.
▫️امام خمینی اگرچه در دو سخنرانی خود در اسفندماه تاکید کردند «من فقط به جمهوری اسلامی رای میدهم، نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر»؛ اما این به معنای پایان اختلاف دیدگاه ها نبود.
▪️آیت الله مفتح در گفتگو با روزنامه آیندگان گفت: «در همهپرسی انتخاب هر یک از روشهای حکومتی زیر آزاد است: جمهوری اسلامی؛ جمهوری؛ جمهوری دموکراتیک؛ جمهوری دموکراتیک خلق».
▫️اما امیرانتظام سخنگوی دولت موقت تاکید داشت که در تمام دنیا، رفراندوم به شکل آری یا نه برگزار می شود و اگر رای منفی بیشتر بود، سوال رفراندوم عوض میشود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۹ فروردین ۱۴۰۳