🔖مراسم "سیزده به در" ارتش
📌عصرانه: کاهو با سکنجبین یا سرکه! + سند
▪️یکی از سنتهای جامعه ایرانی رفتن به طبیعت در روز ۱۳ فروردین ماه است. در یکی از سندهای موجود در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، برنامه نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی است که در نوع خود قابل توجه و خواندنی است.
▫️این سند حکایت از آن دارد که ارتش برنامه مفصلی برای آن روز در نظر گرفته واز برنامه ناهار تا عصرانه و همچنین برنامه رفت و آمد پرسنل و خانواده های آنان را برنامه ریزی کرده است. این برنامه در پادگان لویزان که امروزه به پارک جنگلی لویزان معروف است برگزار شده است.
▪️پادگان لویزان آن زمان و پارک جنگلی لویزان امروز، قبل از انقلاب اسلامی در اختیار اختصاصی ارتش و ساواک بوده و عموم مردم امکان استفاده از آن را نداشتهاند بعد از انقلاب اسلامی این منطقه آزاد و در اختیار عموم مردم قرار گرفت.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
🔖گزارش شهربانی از همزمانی "سیزده به در" با شهادت امام عسگری+ سند
📌آیت الله میلانی و خوانساری: تلویزیون برنامه مذهبی پخش کند
▪️تقارن ایام نوروز با مناسبتهای مذهبی همواره چالشهای مورد نظر برای گروههای مختلف جامعه داشته است. در یکی از اسنادی که در گنجینه مرکز اسناد انقلاب اسلامی وجود دارد گزارشی از تقارن روز سیزده فروردین ۱۳۵۳ با شهادت امام حسن عسگری(ع) است که به همین مناسبت دو تن از مراجع تقلید آیات خوانساری و میلانی در دیدار با معاون رادیو تلویزیون درخواست اجرای برنامههای مذهبی داشتهاند.
🔻متن این سند با موضوع «برنامه مخصوص روز ۱۳ نوروز» بدین شرح است:
«روز ۱۳۵۳/۱/۱۲ آیت الله میلانی و خوانساری با آقای جعفریان معاون رادیو تلویزیون ملاقات و در مورد برنامه مخصوص روز ۱۳ نوروز مذاکراتی انجام دادند و تقاضا نمودند روز سیزده فروردین ماه که مصادف با شهادت حضرت امام حسن عسگری(ع) میباشد رادیو تلویزیون برنامه مخصوص نداشته باشد و به جای آن برنامه مذهبی پخش گردد، آقای جعفریان در پاسخ اظهار داشته، رادیو تلویزیون سالهای گذشته نیز در چنین روزی برنامه مذهبی نداشته است. ارزیابی: خبر صحت دارد».
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
🔖به بهانه افتتاح مسجد قبا در ماه رمضان
📌شاخصه انقلابی بودن؛ رشد فکری و پذیرش تکثر
▪️مساجد نقش برجستهای در تبلیغ، روشنگری و تداوم مبارزه علیه رژیم پهلوی داشتند. یکی از مهمترین این مساجد در تهران مسجد قبا بود که به واسطه میدانداری آیتالله مفتح فعالیتها و اقدامات متفاوتی داشت.
▫️با ورود آیتالله مفتح به مسجد قبا، عملاً گرایش و نگاه سیاسی ضدرژیم، تبدیل به بخشی اساسی از فعالیتهای این مسجد شد و بهتدریج فعالیتهای علمی، فرهنگی و مبارزاتی در این مسجد ادامه یافت.
▪️نیروهای مبارز در این مکان گرد هم میآمدند تا هم از نظر معنوی و علمی، مقدمات رشد خود را فراهم آورند و هم برنامههای مبارزاتیشان را قوت بخشند. به این ترتیب، مسجد قبا تبدیل به یکی از مراکز اصلی انقلاب اسلامی در تهران شد.
▫️شهید مفتح به عنوان یکی از یاران اصیل و اصلی حضرت امام خمینی در پی گشودن راهی بود برای آنکه پذیرش تکثر نظر و اندیشه در ابتدای راه انقلاب جوانه زند و درآینده به درختی تنومند تبدیل گردد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۴ فروردین ۱۴۰۳
🔖به بهانه تلاقی شبهای عفو و بخشش با آغاز سال جدید
📌عفو بزرگ امام به مناسبت سال نو
▪️۲۸ اسفند ۱۳۵۸ امام خمینی در پیامی به رئیسجمهور و دادستان کل انقلاب، دستور عفو عمومی به مناسبت سال نو را صادر کردند. این عفو شامل «کلیه قشرهایی که دستشان به خون بیگناهی آغشته نشده و امر به قتل نفوس نکرده و شکنجهگر نبوده و امر به شکنجه منتهی به قتل نکرده و از بیتالمال و اموال مردم سوءاستفاده ننموده، چه نظامی و چه سایر قوای انتظامی و چه ساواکی و چه روحانینمای وابسته و پیوسته به رژیم سابق» بود.
▫️آیتاللهالعظمی سیدعبدالله شیرازی، از مراجع تقلید، در تلگرافی به امام خمینی با استقبال از این فرمان عفو، آن را «موجب خوشوقتی عموم طبقات» دانست.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۴ فروردین ۱۴۰۳
🔖گزارش ساواک از برنامه سخنرانی آیتالله طالقانی در مسجد هدایت
📌یاد زنان و کودکان فلسطین در شب قدر سال ۱۳۴۹ + سند
▪️در دوران مبارزات اسلامی علیه رژیم پهلوی همواره مناسبتهای مذهبی موقعیتی برای روشنگری و بسط فضای مبارزاتی بود.
▫️یکی از مهمترین ویژگی یاران اصیل و اصلی امام در دوران مبارزه آن بود که همگی با قرآن، انس بسیار زیادی داشتند و همیشه جلسات وعظ و سخنرانی آنان با محوریت قرآن بوده است.
▪️قرآن محوری یاران امام برای مبارزه باعث آن شده بود که منبر و سخنرانی از پایین بودن محتوا رنج نبرد و سخنران و واعظ به مسئولیت سیاسی و اجتماعی زمان خود عمل نماید. این احساس مسئولیت نسبت به جامعه و نه فقط جامعه ایران بلکه نسبت به سایر ملت های مظلوم همانند ملت فلسطین، ناشی ازآموزه های ناب قرآن می باشد.
▫️در همین رابطه سندی از اسناد ساواک در گنجینه اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چشم میخورد که محتوای سخنان آیتالله طالقانی را در شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان نشان میدهد.
🔗ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۴ فروردین ۱۴۰۳
7.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖 روایت تسخیر سفارت امریکا از زبان کاردار
📌 شاه را به امریکا راه ندهید
▪️علت اصلی تصرف سفارت بیتوجهی دولت کارتر به هشدارهایی بود که انقلابیون درباره پذیرش شاه به آمریکا داده بودند.
▫️از ماهها قبل کاردار سفارت بروس لینگن و وزیر امور خارجه وقت ابراهیم یزدی ملاقاتهایی برای حل و فصل مطالب متعدد فی مابین دو دولت داشتند و در همه این دیدارها، مقامات دولت موقت بر خواست ملی بازگرداندن محمدرضا پهلوی به ایران و محاکمه او تاکید کرده بودند.
▪️در این فیلم که بروس لینگن کاردار وقت سفارت از مشروح وقایع آن ایام صحبت میکند، به روشنی مشخص است که چطور دولت کارتر نسبت به این هشدارها بیتفاوت بود و خشم انقلابیون را نسبت به ماهیت و وجود اتباع آمریکایی در ایران دست کم گرفته بود.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۵ فروردین ۱۴۰۳
8.3M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 بریزید خونها را؛ زندگی ما دوام پیدا
میکند. بکُشید ما را؛ ملت ما بیدارتر میشود...
🔸به مناسبت شهادت فرماندهان سپاه پاسداران در حمله اسرائیل به سفارت ایران
@irdc_ir
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
🔖سقوط کابینه کودتا
📌فضل الله زاهدی؛ از ژنو تا شهرری
▪️فضل الله زاهدی در جریان کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سقوط دولت مصدق، به عنوان نخست وزیر برگزیده شد و پس از بازگشت شاه در ۳۱ مرداد ۱۳۳۲، وزيران انتخابی خود را در كاخ سعدآباد به شاه معرفى كرد و در چهارم شهريور، به فرمان شاه، از درجه سرلشكرى به سپهبدى ارتقا يافت و تا ۱۶ فروردین ۱۳۳۴ همچنان به کار خود به عنوان نخست وزیر ادامه داد.
▫️زاهدی به دستور شاه از قدرت کنار رفت و در ۱۶ فروردین ۱۳۳۴، یعنی یک روز پس از استعفا، ایران را ترک و با سمت تشريفاتى «رياست نمايندگى دائم ايران در دفتر اروپايى سازمان ملل» رهسپار اروپا گردید و جز برای شرکت در مراسم ازدواج پسرش اردشیر و شهناز دختر محمدرضا پهلوی به ایران بازنگشت.
▪️وی ۱۱ شهریور ۱۳۴۲ در ژنو درگذشت و طبق وصیت وی، جنازهاش به تهران بازگشت و در امامزاده عبدالله شهرری به خاک سپرده شد.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
🔖هاشمی رفسنجانی پیشنهاد داد، سران نظام موافقت کردند
📌رفراندوم مردمی در راهپیمایی روز قدس
▪️در میانه جنگ تحمیلی، آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی، سخنگوی شورای عالی دفاع و رئیس مجلس پیشنهادی را در خطبههای نماز جمعه ۱۰ خرداد ۱۳۶۴ مطرح کرد که مورد مشورت و موافقت سران نظام قرار گرفته بود:
«من با جناب ریاستجمهوری و نخستوزیر هم در این قضیه مشورت کردم، آنها هم موافقند که ما برای اینکه هم خودمان را بشناسیم، هم مردممان را بشناسیم، هم دیگران ما را بشناسند، اعلام میکنیم آنهایی که در سراسر این کشور، زیر این آسمان موافقند که جنگ تا پیروزی و رفع فتنه ادامه پیدا کند، در مراسم ۱۵ خرداد یا روز قدس، یا هر روزی اعلام گردید شرکت کنند و نظرات خودشان را با پلاکاردهایی که با خودشان میآورند به دنیا اعلام بکنند.»
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
🔖به مناسبت روز قدس
📌دعوت آیت الله مهدوی کنی و محمدرضا خاتمی از ملت ایران
▪️یکی از ابتکارات انقلاب اسلامی، تعیین آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به عنوان روز قدس توسط امام خمینی است. اما در داخل ایران روز قدس از ابعاد دیگری هم قابل توجه است.
▫️از سوی دیگر روز قدس باعث می شود که همه جریان های سیاسی برای فلسطین در کنار یک دیگر قرار بگیرند. جریان ها و گروه های سیاسی داخل ایران هرچند در مسائل سیاسی با یکدیگر تفاوت دیدگاه دارند اما برای آرمان فسلطین همگی یک صدا و همراه یک دیگر هستند.
▪️این همصدایی از گروه های سیاسی مختلف داخل ایران یکی دیگر از ابتکارات امام خمینی است که می توانست با ایده های خود همیشه عامل وحدت در کشور باشد.
▫️در بیانیهها و اطلاعیههای موجود در مرکز اسناد انقلاب اسلامی، این نکته به وضوح مشاهد میشود. جامعه روحانیت مبارز با امضای آیتالله مهدوی کنی و یا جبهه مشارکت که دبیر کل وقت آن محمدرضا خاتمی بود هر یک به صورت جداگانه از مردم جهت شرکت در روز قدس دعوت می کنند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
🔖در حاشیه روز قدس
📌پاره کردن عکس آیت الله منتظری
▪️در اسناد موجود در مرکز اسناد انقلاب اسلامی، خبر ویژهای از خبرگزاری جمهوری اسلامی وجود دارد که گزارش یکی از حواشی راهپیمایی روز قدس است.
▫️در این گزارش آمده است در روز ۱۳۷۲/۱۲/۲۶ عده ای از بانوان نجف آبادی با اجتماع در دفتر امام جمعه شهرستان نجف آباد نسبت به پاره کردن عکس آیت الله منتظری در راهپیمایی روز قدس اعتراض کردهاند.
▪️در این گزارش آمده است که بانوان خواستار محکوم کردن علنی این اقدام توسط امام جمعه شهرستان شدهاند.
▫️همچنین گزارش دیگری به تاریخ ۱۳۷۳/۱/۶ است، حکایت از آن دارد که بانوان معترض به خواسته خود نرسیدهاند و در اولین روز کاری در سال جدید بصورت نشسته در محل فرمانداری نجف آباد دست به اعتراض زدهاند.
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۷ فروردین ۱۴۰۳
🔖روایتی دیگر از کودتای قطبزاده
📌چرا حزب توده با دستگیری قطب زاده خوشحال شد؟
▪️در ۱۷ فروردین ۱۳۶۱ صادق قطبزاده، عضو شورای انقلاب، سرپرست رادیو و تلویزیون (بهمن ۱۳۵۷-آذر ۱۳۵۸) و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی (آذر ۱۳۵۸-شهریور ۱۳۵۹) به اتهام طرح کودتا بازداشت شد.
▫️پس از دستگیری قطبزاده، حجتالاسلام سید حسین موسوی تبریزی، دادستان کل انقلاب در مصاحبه با روزنامۀ اطلاعات، هویت نظامیان همکار قطب زاده را «یکی دو نفر از ارتشیان اخراجی، یک نفر از ارتشیان اخراجی، یک نفر نیز ارتشی شاغل» ذکر کرد.
▪️حجتالاسلام ناطق نوری، وزیر کشور، نیز در تبریز از نقش «بعضی عوامل نفوذی و باقیماندههای رژیم گذشته در ارتش» در این کودتا سخن گفت.
▫️این قطب زاده بود که در جریان دفاعیاتش از این دو افسر به نامهای کامبیزی و حبیبزاده یاد کرد. اما هویت واقعی این نظامیها چه بود؟
🔗 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
۱۸ فروردین ۱۴۰۳