با سلام و احترام
این کانال به منظور گسترش ادبیات و تمهید زمینههای همگرایی معرفتی بیشتر با اساتید، پژوهشگران، دانشجویان، طلاب و علاقمندان محترمی که عمدتا در حوزههای علمیه و یا در دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی به تدریس، تحقیق و تحصیل در اقتصاد اسلامی و یا مالیه و بانکداری اسلامی اشتغال دارند، از طریق منعکس نمودن تاملاتی که در پنجاه سال گذشته در باره اقتصاد اسلامی داشتهام ایجاد شده است.
امیدوارم این مهم به سهم خویش، در نائل شدن به اهداف مد نظر، که همانا تعمیق و ترویج تاملات در اقتصادیات اسلام و ارتقاء کیفیت پژوهشها و آموزههای مرتبط مطرح در دانشگاهها و حوزههای علمیه و مجلات علمی و… میباشد به عنایات ویژه حضرت حق متبرک گردد.
حسن سبحانی
https://eitaa.com/islamic_economy_thoughts
با سلام و احترام
به استحضار عزیزان گرانقدر میرساند که این بنده خدا فقط اسامی تعدادی از بزرگوارانی را که نسبت به علائق و مشغله آنان به اقتصاد و بانکداری اسلامی مطلع بوده و در عین حال شماره تماس آنها را در اختیار داشتم در این کانال ثبت نمودهام اما امکان ثبت اسامی اساتید و محققان و دانشجویان و علاقمندان جدی دیگر برایم مقدور نبوده است.
بر این اساس و برای جبران این کاستی از دوستان ارجمند درخواست میکنم در صورت امکان اسم و شماره تماس بزرگواران مرتبط مورد نظرشان را، از طریق این شبکه اجتماعی برای اینجانب ارسال فرمایند تا اقدام بعدی را انجام دهم. واضح است چنانچه طریق غیر مستقیمی هم در این ارتباط باشد اقدام دوستان منتی بر حقیر خواهد بود.
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
به نظر میرسد برای شروع، ضرورت داشته باشد از مطلبی که در بخش اول کتاب « اقتصاد اسلامی به مثابه یک سیستم » آوردهام شروع کنم که تحت عنوان « چیستی اقتصاد اسلامی» در دو فصل و ۵۰ صفحه نگاشته شده است.
در فصل اول که عنوان آن طبقهبندی رویکردها در تحقیقات اقتصاد اسلامی است به رویکرد های چهارگانه فقهی، نئوکلاسیکی، تلفیقی و بالاخره سیستمی پرداخته شده و آنگاه در فصل دوم تحت عنوان در جستجوی اقتصاد اسلامی نسبت این رویکردهای چهارگانه با اقتصاد اسلامی مورد بررسی واقع شده است.
این بخش از کتاب کمک میکند تا اساتید و محققان ارجمند اقتصاد اسلامی جایگاه خود را در مجموعه فهم از اقتصاد اسلامی بیابند و ارزیابی آن را مورد مداقه قرار دهند.
https://eitaa.com/islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
کتاب «اقتصاد اسلامی به مثابه یک سیستم» که توسط انتشارات دانشگاه تهران در ۲۸۹ صفحه و ۱۲ فصل منتشر شده است را به عنوان کتاب درسی «نظام اقتصادی اسلام» سالهاست در دوره های کارشناسی ارشد« اقتصاد اسلامی» و « بانکداری اسلامی» در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران تدریس کردهام.
تبیین چیستی نظام اقتصادی اسلام به صورت ایجابی و پرهیز از اختلاط بحث از حیث مقایسه با نظام های دیگر از جمله دغدغههای حقیر در تدوین این کتاب بوده است.
این کتاب متعهد بوده است الگویی تئوریک و در عین حال انعطافپذیر برای عملیاتی شدن توسعه جامعه دینی را مورد مداقه قرار داده و نشان دهد تا جامعه به تجربه رشد و تغییرات ناشی از آن با نرم افزار دین( توسعه)، نپردازد عدالت ( و نه توزیع درآمد) رخ نمینماید. همچنین در غیاب عدالت آمیخته با توسعه، عاملیت کافی به احکام دین در قالب یک هنجار، توسط اکثریت اعضای جامعه، ممکن نخواهد بود.
@islamic_economy_thoughts
با دکتر امیر حسین ترکشدوز مصاحبه مفصلی در باره اقتصاد اسلامی داشتیم که در شماره های۱۳۴ تیر و مرداد ۱۴۰۱ و همچنین ۱۳۵ شهریور و مهر ۱۴۰۱ دو ماهنامه چشمانداز ایران منتشر گردیده است.
در اینجا مطالب مطروحه در بخش اول تقدیم اساتید بزرگوار میشود.
@islamic_economy_thoughts
مصاحبه با چشم انداز ایران ( بخش دوم).pdf
1.15M
باسمه تعالی
بخش دوم مصاحبه در باره اقتصاد اسلامی که در شماره 135 شهریور و مهر 1401 دو ماهنامه چشم انداز ایران منتشر گردیده است تقدیم می شود.
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
با عنایت خداوند علیم کتاب«بانکداری بدون بهره و فرآیند استحاله آن» در آذرماه منتشر شد.
این کتاب را برای آموزش درس «پول و بانکداری اسلامی» در رشته بانکداری اسلامی مقطع کارشناسی ارشد نوشتهام و محصول سالها تامل در چگونگیهای ادبیات موجود در بانکداری اسلامی و تدریس موضوع در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، به نحوی که به آن رسیدهام میباشد.
کتاب پوشش دهنده بخشی از موضوعات پول و بانکداری اسلامی ۱ و تمامی موضوعات پول و بانکداری اسلامی ۲ میباشد و انشاءالله در آینده در باره آن توضیحاتی را تقدیم میکنم.
چاپ اول «بانکداری بدون بهره و فرآیند استحاله آن» در ۹ فصل و ۴۵۸ صفحه در سال ۱۴۰۱ توسط انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
کتاب «بانکداری بدون بهره و فرآیند استحاله آن» آغاز و فرجام بانکداری اسلامی در کشورهای گوناگون را با تاکید بر ایران طی ۹ فصل به شرح ذیل مورد تبیین و تحلیل قرار داده است:
فصل اول- پسانداز و ماهیت آن
فصل دوم- عملیات بانکی
فصل سوم- چرایی و پیشینه بانکداری اسلامی
فصل چهارم- ارزیابی قانون عملیات بانکی بدون ربا( بهره)
فصل پنجم- ارزیابی تصمیمات معطوف به اجرای «قانون جدید»
فصل ششم- تحولات کارکردی و قانونی پس از تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا ( بهره)
فصل هفتم- ارزیابی میزان تحقق بانکداری بدون ربا
فصل هشتم- تبیین و ارزیابی چالشهای مطروحه بر سر راه بانکداری اسلامی
فصل نهم- بررسی عوامل استحاله بانکداری اسلامی
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
کتاب « ابهام زدایی از اقتصاد اسلامی» مجموعه جامعی مرکب از چهل و پنج پرسش اساسی در خصوص وجوه گوناگون اقتصاد اسلامی است که طی هشت فصل طبقهبندی و ضمن پاسخگویی تبیینی به آنها، مباحث مطروحه با افزودن پینوشتهای لازم مورد پشتیبانی قرار داده شده است.
این سئوالات معطوف به ابهامات، پرسشها، کنجکاویها،انکارها، تمجیدها و قابلیتسنجیهایی است که پیرامون اقتصاد اسلامی شکل گرفته و ابهاماتی را در کنار مشکلات اجتنابنا پذیر دوران رشد و نضج اقتصاد مقید به اسلام فراهم آورده است.
این کتاب بر آن است تا از این مسیر بر سرعت رشد و گسترش ادبیات اقتصاد اسلامی افزوده شود و در عین حال با عجین شدن مجدد اخلاق و اقتصاد و به طور خاص اسلام و اقتصاد، ضمن کاستن از گستره فقر، بر وسعت و سیطره رشد و فراوانی امکانات لازم برای زمینه سازی نائل شدن انسان به هدف اصلی از خلقت وی که همانا عبادت پروردگار است افزوده گردد.
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
فایل حاوی شناسنامه، فهرست مطالب و مقدمه کتاب « ابهام زدایی از اقتصاد اسلامی» که توسط پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها ( سمت) در زمستان ۱۴۰۰ و در ۲۹۲ صفحه منتشر گردید جهت استحضار عزیزان تقدیم می شود.
باسمه تعالی
در طراحی برنامه درسی برای رشته «اقتصاد اسلامی» در مقطع کارشناسی ارشد در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، دو درس اصلی تحت عناوین اقتصاد اسلامی(۱) و اقتصاد اسلامی(۲) پیشبینی شد تا امکان تدریس فلسفه اقتصاد اسلامی در اقتصاد اسلامی(۱) و تدریس موضوعات منتخب در اقتصاد اسلامی(۲) فراهم آید و با سومین عنوان از دروس اصلی که به « بانکداری اسلامی» نامیده شد مفاهیم و مبانی و چشماندازی از اقتصاد اسلامی را در اختیار دانشجو قرار دهد.
متعاقب این مهم و از آنجا که به ادله گوناگون برای عمده دروس مرتبط با رشتههای اقتصاد و همچنین بانکداری اسلامی با کمبود کتاب درسی مواجه بودیم تصمیم گرفته شد که برای درس «اقتصاد اسلامی(۱) در موضوع فلسفه اقتصاد اسلامی یعنی بنیانهای معرفتی، روشی و اخلاقی این اقتصاد کتاب درسی تالیف شود .
با عنایات الهی تالیف کتاب با توجه به حساسیت موضوع و تلاش برای قلمزده شدن در قلمرو بایسته آن، پس از گذشت چندین سال به پایان رسید و چاپ اول آن تحت عنوان «اسلام و اقتصاد»، در سال ۱۳۹۴، توسط انتشارات دانشگاه تهران منتشر گردید.
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
در فایل ذیل شناسنامه، فهرست مطالب و پیشگفتار کتاب « اسلام و اقتصاد» جهت استحضار همکاران بزرگوار تقدیم شده است
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
موضوعات انتخابی در اقتصاد اسلامی یکی از معدود دروسی است که برای دانشجویان عمده رشته های مقطع کارشناسی ارشد اقتصادارائه می شود و تدریس آن عمری طولانی دارد.
از آنجا که اساتید بزرگوار با مطالب گوناگون و کتاب های متفاوت از هم این درس را تدریس می کردند، و در این ارتباط عملا نوعی تشتت در مطالب و موضوعات واقع گردیده بود لذا با هدف تدوین کتاب درسی برای این درس، کتاب گستره اقتصاد اسلامی شامل مقالات منتخبی از موضوعات و با اخذ اجازه از صاحبان مقالات در سال های پایانی دهه هشتاد شمسی تنظیم و منتشر گردید تا به صورت یک کتاب درسی، نوعی هماهنگی در ارائه این درس را زمینه سازی نماید.
ما در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران این کتاب را علاوه بر آنکه برای درس « موضوعات انتخابی در اقتصاد اسلامی» به کار می گیریم، برای تدریس درس «اقتصاد اسلامی ۲» رشته اقتصاد اسلامی نیز مورد استفاده قرار می دهیم.
چاپ سوم کتاب « گستره اقتصاد اسلامی» در سال ۱۳۹۷ توسط سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی و اسلامی در ۶۶۲ صفحه منتشر گردیده است.
باسمه تعالی
در سال احتمالا ۱۳۹۱ حجتالاسلام جناب آقای دکتر محمد مطهری معاون محترم پژوهشی بنیاد علمی و فرهنگی استاد شهید مرتضی مطهری، کار تدوین و شکلدادن به مجموعهای از مقالات علمی پژوهشی، با استفاده از کتب و مقالات و آثار استاد شهید آیتالله مرتضی مطهری را به من سپرد تا با بهرهمند شدن از همکاری اساتید محترم دیگر، مکتوبات و دیدگاههای استاد در قالب مقالات مرسوم در نظام دانشگاهی، آماده و منتشر شود.
این بنده خدا این مهم را پذیرفتم و با دستهبندی مطالب مرتبط و ادغام و تفکیک آنها، سرانجام به عناوین چهار بخش و ده مقاله رسیدم.
برای تدوین مقالات از دوستان بزرگواری دعوت به همکاری کردم که همه آنها پذیرفتند در این مسیر حقیر را یاری کنند و چنین شد.
کتاب «مطهری و اقتصاد» حاصل آن همکاری صمیمانه است که در سال ۱۳۹۴ توسط بنیاد علمی و فرهنگی استاد شهید مرتضی مطهری در ۲۴۰ صفحه منتشر گردیده است.
فهرست عناوین بخشها به این شرح میباشد:
بخش اول: درآمد و ثروت حاوی دو مقاله
بخش دوم: نظام اقتصادی حاوی سه مقاله
بخش سوم: عدالت حاوی سه مقاله
بخش چهارم: ربا و فعالیتهای بانکی حاوی دو مقاله
باسمه تعالی
در فصل نهم کتاب «زیست و اندیشهی شهید آیتالله دکتر بهشتی» که به اهتمام بنیاد نشر آثار و اندیشههای آن بزرگوار، در سال ۱۳۹۸ توسط نشر روزنه منتشر شد، این بنده خدا اندیشیدههای پولی ایشان را تحت عنوان« پول، بانک و ربا» تنظیم نمودهام.
انصافا ادراک ایشان از «کالا» نبودن «پول» بسیار قابل اعتناست.
@islamic_economy_thoughts