باسمه تعالی
در سال احتمالا ۱۳۹۱ حجتالاسلام جناب آقای دکتر محمد مطهری معاون محترم پژوهشی بنیاد علمی و فرهنگی استاد شهید مرتضی مطهری، کار تدوین و شکلدادن به مجموعهای از مقالات علمی پژوهشی، با استفاده از کتب و مقالات و آثار استاد شهید آیتالله مرتضی مطهری را به من سپرد تا با بهرهمند شدن از همکاری اساتید محترم دیگر، مکتوبات و دیدگاههای استاد در قالب مقالات مرسوم در نظام دانشگاهی، آماده و منتشر شود.
این بنده خدا این مهم را پذیرفتم و با دستهبندی مطالب مرتبط و ادغام و تفکیک آنها، سرانجام به عناوین چهار بخش و ده مقاله رسیدم.
برای تدوین مقالات از دوستان بزرگواری دعوت به همکاری کردم که همه آنها پذیرفتند در این مسیر حقیر را یاری کنند و چنین شد.
کتاب «مطهری و اقتصاد» حاصل آن همکاری صمیمانه است که در سال ۱۳۹۴ توسط بنیاد علمی و فرهنگی استاد شهید مرتضی مطهری در ۲۴۰ صفحه منتشر گردیده است.
فهرست عناوین بخشها به این شرح میباشد:
بخش اول: درآمد و ثروت حاوی دو مقاله
بخش دوم: نظام اقتصادی حاوی سه مقاله
بخش سوم: عدالت حاوی سه مقاله
بخش چهارم: ربا و فعالیتهای بانکی حاوی دو مقاله
باسمه تعالی
در فصل نهم کتاب «زیست و اندیشهی شهید آیتالله دکتر بهشتی» که به اهتمام بنیاد نشر آثار و اندیشههای آن بزرگوار، در سال ۱۳۹۸ توسط نشر روزنه منتشر شد، این بنده خدا اندیشیدههای پولی ایشان را تحت عنوان« پول، بانک و ربا» تنظیم نمودهام.
انصافا ادراک ایشان از «کالا» نبودن «پول» بسیار قابل اعتناست.
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
کتاب «اقتصاد عدالت محور» را در سال ۱۳۸۸ در خصوص نظام اقتصادی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نوشتم و طی آن تلاش گردید ضمن تاکید بر مبانی وحیانی و فلسفی نظام اقتصادی موعود در اسلام، با استخراج و یا استنباط الگوی نظام اقتصادی قانون اساسی، شبهات مطروحه بر این نظام اقتصادی مطرح و مورد واکاوی و پاسخ قرار گیرد.
متاسفانه در محیط آمیخته از مشکلات اقتصادی و در حضور نظام آموزشی مروج نظام اقتصادی سرمایهداری و حاکمیت تفکرات منفعل در قبال اقتصاد با قرائت نئوکلاسیک و ذهنیتهای مهاجم به نظام اقتصادی اسلام، نظام اقتصادی قانون اساسی مورد غفلت عمدتا آگاهانه واقع شد و دهه ها تلاش این حقیر در نظر و عمل، برای برگرداندن امور به اقتصاد قانون اساسی، قرین توفیق نشد و شد آنچه شده است.
کتاب در ۵ فصل به این شرح نگارش یافته است:
۱.نظام اقتصادی مهدوی
۲.نظام اقتصادی قانون اساسی
۳. بررسی ادله انحراف از اقتصاد عدالت محور
۴. سیاستهای اقتصادی دوران گذار
۵. ملاحظات اساسی
چاپ دوم کتاب «اقتصاد عدالت محور» به سال ۱۳۹۱ ، در ۱۹۵ صفحه توسط انتشارات سروش منتشر گردیده است.
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
کتاب «دغدغهها و چشماندازها» یکی از نتایج یک طرح تحقیقاتی تحت عنوان «بررسی نظر اسلامشناسان و اقتصاددانان مسلمان در باره اقتصاد اسلامی» است که در دهه ۷۰ قرن ماضی در دانشگاه تهران اجرا و نتیجه کار در قالب دو کتاب منتشر شد.
در این کتاب دغدغهها و آمال و تلقیهای کسانی که به اقتصاد اسلامی تعلق خاطر داشتند مورد تحقیق و جمعبندی قرار گرفته و نتایج کار در سیزده فصل به شرح ذیل تبویب شده است:
۱. روششناسی اقتصاد اسلامی
۲.اخلاق و اقتصاد
۳.نظام اقتصادی
۴.فقر
۵. دولت و اقتصاد
۶. عوامل تولید
۷ . مالکیت بر عوامل تولید
۸. تجارت و مبادله
۹.مناهی اقتصادی
۱۰.مالیات
۱۱. پول و بانک
۱۲.مصرف و مصرفکننده
۱۳.عدالت
چاپ اول کتاب«دغدغهها و چشماندازهای اقتصاد اسلامی » در سال ۱۳۸۰ در ۲۳۷ صفحه توسط سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها( سمت) منتشر شده است.
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
از نتایج اجرای طرح تحقیقاتی «بررسی نظر اسلامشناسان و اقتصاددانان مسلمان در باره اقتصاد اسلامی» که در پست پیشین مورد اشاره واقع شد علاوه بر کتاب « دغدغهها و چشمانداز های اقتصاد اسلامی» کتاب « طبقهبندی توصیفی ادبیات اقتصاد اسلامی» بود که در سال ۱۳۷۹ در دو جلد و ۸۱۱ صفحه توسط نشر بهاریه منتشر شد.
فهرست مطالب کتابها به شرح ذیل میباشد:
جلد اول
قسمت اول. روش تحقیق
قسمت دوم. مصرف
قسمت سوم. فقر
قسمت چهارم. اخلاق و اقتصاد
قسمت پنجم. پول و بانک
قسمت ششم. کلیات
قسمت هفتم. تولید و نیروی کار
قسمت هشتم. مبادله و تجارت
جلد دوم
قسمت نهم. عدالت
قسمت دهم. محدودیتها و نواهی
قسمت یازدهم. مقایسه نظامهای اقتصادی
قسمت دوازدهم. نظام اقتصادی اسلام
قسمت سیزدهم. مالکیت عوامل تولید
قسمت چهاردهم. مالیاتهای اسلامی
برای کتاب نمایه مولفین و نمایه عناوین هم تهیه شده و در انتهای جلد دوم آورده شده است.
@islamic_economy_thoughts
باسمه تعالی
در سالهای میانی دهه شصت، برای مدتی مسئولیت گروه اقتصاد دفتر برنامه ریزی درسی وزارت آموزش و پرورش را بعهده داشتم که تالیف کتب درسی در اقتصاد و امور بازرگانی را عهدهدار بود. در آن سالها برای اولین بار در مجموعه حدود نزدیک به ده درس مرتبط، که به همین تعداد هم کتاب تالیف شد کتابی در اقتصاد اسلامی نوشته شد که سالهای متمادی در کلاس چهارم دبیرستانها در رشتههای گوناگون تدریس میشد.
کتاب « آشنایی با اقتصاد اسلامی» با مشارکت مرحوم حجتالاسلام سید مهدی روحانی تالیف شدهبود. فصولی از آن را ایشان و فصولی را این بنده خدا نوشته بودیم.
با سلام و احترام
«علی» را اسمی و رسمی است. «اسم» او در مروتش و «رسم» او در ولایتش نهفته است.
زنده داشتن اسم علی برکت و احیاء رسم او در عدالتی است که دینورزی اجتماعی را ممکن مینماید. عدالت پیشنیاز احیاء احکام است.
ضمن تبریک عید سعید غدیر، مشتاق ادراک «غدیر» هایی باشیم که در آنها ، دغدغه تحقق «رسم» او بر شیوههای ماندگاری «اسم»ش مرجح شده باشد.
کتاب « فریادهای بدون پژواک» در ۱۳۱۲ صفحه و در تابستان ۱۴۰۲ شمسی توسط انتشارات اطلاعات منتشر شد.
ضمن تقدیم بخشی از مقدمه کتاب به استحضار میرساند که مطالب نسبتا زیادی به صورت مستقل و مطالب بیشتری به صورت تلویحی در باره « اقتصاد اسلامی» و همچنین «بانکداری بدون ربا یا بهره» در این کتاب موضوع گفتگو است که میتواند به سهم خود در تبیین، شفافیت و آسیبشناسی موضوعات مطروحه و همچنین اقتصاد ایران قابل اعتنا باشد.
از ویژگی های" توسعه نیافتگی" ایران که ما جدال با ابعاد و وجوه متنوع آن را تعقیب می کنیم عدم عنایت بایسته عمده دست اندرکاران و مدیران اجرائی و تقنینی کشور به مباحث نظری و تهی بودن سیاستگذاری هایشان از ترکیب منویات و ارزش های اجتماعی با ملحوظات علمی است . آنان عمدتا – ولو به طور ناخواسته-بسیاری از تحلیل ها ، آسیب شناسی ها و راهکارها را ، حتی بعد از آن که قوام ، قابلیت و صحت آن ها ، در پی وقوع خسارات ناشی از تصمیم گیری های نا درست در اقتصاد سیاسی به اثبات هم رسیدند و یا می رسند، مورد عنایت و توجه قرار نمی دهند. به عبارت دیگر عمده کارگزاران در قبال مباحث نظری و راهکار های علمی متناسب با واقعیات کشور و منطبق با ارزش ها و هنجار های مردم ، به گونه ای رفتار می کنند که گوئی اصولا آن ها را نمی شنوند و یا نمی بینند و در نتیجه پژواک متناسب و مناسبی از مطروحه های عمدتا راهگشا در جامعه و امورات اجرایی کشور دیده نمی شود .
بر مبنای این واقعیت است که باید تعهدات فرزندان این آئین و آب و خاک در کاوش و گسترانیدن روش های متنوع مختوم به " توسعه یافتگی"، دهه های متمادی توام با آگاهی و شناخت و ممارست استمرار یابد تا بتدریج انوار خورشید " توسعه" سیاهی شب دیجور " عقب ماندگی" را بزداید و شرایط لازم برای بنیاد جامعه ای به لحاظ مادی پیشرفته و به لحاظ معنوی آماده دین ورزی در بستر عدالت را تدارک ببیند..
" فریاد های بدون پژواک" محصول بخشی از سعی و کوششی است که در این راستا صورت گرفته و در فاصله سال های 1392-1398 در قالب مصاحبه های بلند در مجلات و نشریات کشور انتشار یافته است.
🎙 قسمت هشتادوسوم پادکست سکه
«اقتصاد اسلامی»
پژوهشگران حوزه اقتصاد اسلامی معتقدند که جوامع اسلامی میتوانستند وضعیت بهتری را تجربه کنند اگر به جای استفاده از علمی که در غرب پرورش یافته و بالیده به رعایت اصول اسلام و استفاده از آنها روی میآوردند. اما نکتهای که حائز اهمیت است این است که تعریف و تصور دقیقی از اقتصاد اسلامی وجود ندارد و بخشی از این امر به خاطر این این است که تفاسیر مختلفی از آموزههای اسلام وجود دارد. چه تعاریفی از اقتصاد اسلامی وجود دارد و آیا میشود به شاخصها و تعاریف منسجمی از آن دست پیدا کرد؟ چگونه میشود دستاوردهای اقتصاد اسلامی را موردبررسی قرار داد؟
مهمان: حسن سبحانی
میزبان: مهدی ناجی
تدوین و تنظیم: ایمان اسلامپناه
گوینده: علیرضا تقوی
کارگردان: بهداد گیلزادکهن
حامی مالی:
رمزینکس | وبسایت
کابل ابهر | وبسایت
قسمت هشتادوسوم پادکست سکه را میتوانید از طریق وبسایت یا برنامه کستباکس بشنوید.
#قسمت_هشتادوسوم
#اقتصاد_اسلامی
#سکه
@Sekke_Podcast
با سلام و احترام
مدتی این مثنوی تعطیل شد
مهلتی بایست تا خون شیر شد.
جلال الدین محمد مولوی
Moey.pdf
631.8K
شناسنامه و فهرست مطالب کتاب « تاملاتی در باره پول و چیستی آن » تقدیم میشود. به جد باور دارم تا زمانی که فهم درستی از «پول» نباشد نظام مالی بدون بهره که به غلط به «بانکداری اسلامی» شهرت یافته است از سیطره ربا رهایی ندارد.