نسبت بین دین و انسانیت (بخش اوّل): 《دین من انسانیت من است!》
در مبحث 《نسبت دین و انسانیت》مطالب را با بررسی تعبیر 《دین من انسانیت من است》شروع میکنم.
لابد شما هم با تعبیر 《دین من انسانیت من است》برخورد کردهاید.
نخستین پرسش (قبل از اینکه بگوییم منظور از دین و انسانیت چیست) این است:
👈 آیا این تعبیر، برای خدمت به دین ابداع شده یا در جهتی مخالف با دین؟
من سه فرض محتمل را مورد بررسی اجمالی قرار میدهم.
یک فرض این است که تعبیر 《دینِ انسانیت》که ظاهرا توسط اگوست کنت در قرن نوزدهم مطرح شد، پاسخی به تقابل بین عقل و دل بود که برای کنت که معتقد به مذهب کاتولیک بود پیش آمد و او تلاش کرد تعارض خود را با ابداع مکتب دین انسانیت (که در واقع عدم پذیرش منشأ الهی دین بود) مرتفع سازد. اگوسنت کنت سه دوره ربّانی و ماوراء الطبیعی، فلسفی و تعقلی، و علمی و تحققی و مثبت را به تعبیر خود شناسایی کرده بود و معتقد بود در دوره علمی، بشر گرچه به محتوای دین نیازمند است، امّا به ریشۀ غیبی آن بی نیاز است! (توضیحات بیشتر). خب، این به ریشههای تاریخی موضوع در فضای فکری غرب بازمیگردد. امّا به نظر میرسد که تعابیر اندیشمندان شرقی حساب متفاوتی داشته باشد. برای نمونه سعدی در همان غزل معروف خود که میگوید 《تن آدمی شریف است به جان آدمیت***نه همین لباس زیباست نشان آدمیت》، در ادامه به زیبایی میگوید 《رسد آدمی به جایی که به جز خدا نبیند***بنگر که تا چه حد است مکان آدمیت》... . در نگاه شرقی، 《آدمی را آدمیت لازم است》 در ارتباط کامل با خداوند معنا میشود و جز این راهی ندارد:
گفتم این شرط آدمیت نیست
مرغ تسبیحگوی و من خاموش
فرض دوم که شاید بتوان ریشههای تاریخی دیگری را برایش متصور شد، این است که تعبیر 《دین من انسانیت من است》، یک کُنش انتقادی در برابر کسانی بود که منتسب به دین بودند، اما باورها یا رفتارهایی بر خلاف جهت آنچه دین گفته بود، ابراز میداشتند. برای نمونه، علی رغم اینکه دین به صراحت اعلام کرده بود که حق الناس را رعایت کنید، از ظلم بپرهیزید، با دیگران به نیکی رفتار کنید و ...، عدهای منتسب به دین بر طبق آن عمل نمیکردند، هر چند ظواهر دین مانند لباس و برخی اعمال خاص منتسب به دین (مانند دعا و نماز و ...) در ایشان برقرار بود؛ در واقع تعبیر 《دین انسانیت》 گونهای انتقاد به ایشان بود تا در رفتارهایشان تجدیدنظر کنند و اگر ادعای دینداری دارند، تمام آن را در عمل اجرا کنند. درواقع، این، گونهای توجه دادن به تمامیت دین (اعتقادات، اخلاقیات، اعمال و احکام) در افراد منتسب به دین بود.
فرض سوم اما، قدری متفاوت است. این فرض اینگونه است که تعبیر 《دین من انسانیت من است》، مربوط به تعارضی بین عقل و دل (که البته چنین تعارضی در دین حقیقی متصور نیست و به دین تحریف شده تخصیص دارد)، و همچنین نگاهی انتقادی در برابر افراد منتسب به دین که اعمالی خلاف آن انجام میدادند، نبود، بلکه 《اعلام یک دین جدید》با تغییراتی اساسی بود. این فرض این را میگوید که 《دین من انسانیت من است》یعنی هر آنچه که من و عقل من از آموزههای دینی میفهمیم (که احیانا به صلاح فرد و اجتماع است) را میپذیریم، و مابقی را خرافه میپنداریم و کنار میگذاریم. مثلا عقل من میفهمد که صداقت خوب است، پس آن را میپذیرد، اما چون نمیفهمد که قصاص برای چه اجرا میشود و آن را گونهای خشونت میپندارد، آن را کنار میگذارد. میتوان البته برای فرض سوم شعبی هم قائل شد. ممکن است برخی حال و حوصله انجام برخی تکالیف دینی (مثل نماز و روزه و جهاد و خمس و زکات و حج و امر به معروف و نهی از منکر و تولّی و تبرّی ... که با سختیهایی همراه هستند) را نداشته باشند و با تعبیر 《دین انسانیت》، خود را تبرئه یا رها کرده باشند. شاید برخی از برچسب دیندار بودن (در فضایی که ممکن است مورد تمسخر واقع شوند) میگریزند و به «دین انسانیت» می چسبند. اما، به نظر میرسد که فرض سوم، مسائل بسیار مهمتری را در خود نهفته دارد. این فرض، در یک احتمال قوی، میخواهد اینطور بیان کند که مبدأ و محور تشخیص مسئولیتهای انسان، خداوند نیست، بلکه خود انسان است. یعنی چه؟ یعنی تغییری در نوع نگاه از 《جهان بینی توحیدی و خدامحوری》به 《اومانیسم و انسان محوریِ منهای خدا》.
به بیان دیگر، یعنی، اینکه مثلا خداوند به ما بگوید کدام درست و کدام نادرست است معنا ندارد. ما خودمان میتوانیم در این باره اظهار نظر کنیم و (نعوذ بالله) نیازی به خدا برای تعیین خط مشی زندگی نداریم. این خود ما هستیم که تعیین میکنیم چه چیزی درست و چه چیزی نادرست است. در واقع، این خود یک 《دین جدید》با مبانی و غایاتی متفاوت است.
توجه شود که فرض سوم متفاوت از فرض اول است که تمام دین را منهای منشأ غیبی آن پذیرفته بود.
ان شاءالله ادامه خواهد داشت...
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
بدانید با ((یاد خدا)) دل ها آرام می گیرد
🔔 مرکز مشاوره و پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا (س) برگزار می کند:
💢 کارگاه درمانگری اضطراب با رویکرد قرآنی
💢 سرفصل ها :
-مقدمات و مبانی اضطراب مبتنی بر قرآن کریم
-معرفی ۸ الگوی اضطرابی
-درمانگری الگوهای اضطراب
♦️ به مدت ۶ هفته از ۲۷ شهریور ماه
♦️ شرایط ثبت نام: دانشجویان و فارغ التحصیلان روانشناسی و مشاوره
♦️ مدرسین: خانم دکتر زهرا جنتی، خانم دکتر زهراسادات میرزاحسین، خانم مریم سعید محمدی
♦️ زمان: دوشنبه ها از ساعت ۸ الی ۱۲
♦️ مکان: دانشگاه الزهرا (س)
لازم به ذکر است در پایان جلسات گواهی شرکت در دوره به متقاضیان ارائه می گردد.
♦️ نحوه ثبت نام (شماره تصحیح شد):
پیامک و تماس با:
۰۹۳۳۶۶۰۷۲۰۷
۰۹۳۹۴۶۴۳۸۸۷
BZgA_Standards_English_230813_134538.pdf
1.12M
سند منطقه ای اروپا و مرکز فدرال آموزش بهداشت آلمان (وابسته به وزارت فدرال سلامت این کشور) درباره آموزش جامع جنسی
صفحه ۳۸ سند، آموزش خودارضایی اولیه به بچههای ۰ تا ۴ ساله را توصیه میکند و در صفحه ۳۹ از حق کشف هویت جنسیتی بچه ۰ تا ۴ ساله سخن میراند.
🔴 جنون جنسی و جنسیتی در دست اندرکاران سازمانهای به اصطلاح جهانی و بسیاری کشورهای غربی پایان ندارد.
#جنون_جنسی
#جنون_جنسیتی
#چشم_و_دل_سیرها
#who
#سازمان_بهداشت_جهانی
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
آیا حاج قاسمی برای جمع کردن بساط تروریسم رسانه ای هست؟!
زمان زیادی نگذشته...
اسم داعش که می آمد تن همه می لرزید...
به خواست و ارادۀ الهی، شهید حاج قاسم سلیمانی، این ابرمرد و همرزمان شهیدش (که رحمت و رضوان الهی بر آنان باد) کاری کردند که پس از چند وقت، هنگامی که اسم داعش می آید، برخی پوزخند می زنند و می پرسند «مگر داعش هنوز هم هست؟!»
نه عزیز؛ آن داعش سازمان یافته و تشکیلاتی دیگر نیست، گرچه تفکر داعشی در معدود افرادی هست و هر چند یک بار یک ترقه بازی می کنند که بگویند هنوز هستیم!
امّا درد امروز ما، داعش میدانی نیست؛ درد امروز ما داعشی های ذهن هستند؛ درد امروز ما داعشی های رسانه ای هستند؛ درد امروز ما درونی شدن تفکر داعشی به خاطرِ سپردن فکر و روان و هیجان و رفتار به تروریست های داعشی فراری از وطن است که کیلومترها دورتر از ایران، برای مردم ما تولید نفرت و خشم و کینه می کنند...
آیا حاج قاسمی برای جمع کردن بساط تروریسم رسانه ای زمان هست؟!
#شاهچراغ
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
برای مرد، شجاعت، ایثار
برای تمایز مرد از نامرد، برای تمایز شجاع از ترسو، برای تمایز خودخواه از ایثارگر، برای تمایز حرف از عمل، برای تمایز ایرانی از ایرانی نما، برای پسرانی که از پدران نشانه دارند... .
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
آشنایی با تعدادی از شیوه های رسانه ای جهت سیاه نمایی و ناامیدسازی مخاطبان هدف
حدود هشت سال پیش، مطلبی در رابطه با «تکنیکهای جنگ روانی دشمن در سیاهنمایی اقتصاد انقلاب اسلامی» تنظیم کرده بودم. برای آشنایی با حربه های رسانه ای دشمن جهت القای ناامیدی به مردم کشورهای هدف (مانند جمهوری اسلامی ایران) می توانید این مطلب را مطالعه کنید. البته این موارد به اختصار آورده شده اند و عزیزانی که اهل فعالیت حرفه ای در حیطه رسانه هستند، می توانند برای روش های مختلف بیان شده، مستندات تصویری و ... را از شبکه های معلوم الحال بیابند و انتشار دهند.
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
چرا واقعا؟
در یک پیام رسان داخلی، یک فردی اومده تبلیغ گذاشته 《فرزندت انگلیسی بلد نیست》!!!(یه جورایی یعنی باید حتما بلد باشه)، و زیرش نوشته 《آموزش رایگان انگلیسی کودکان》. وارد کانال که میشی، اولین پیامی که میبینی، درج قیمت دوره هست!
چیزی بیش از پنجاه هزار عضو هم گرفته!
یعنی همه چیزش درسته!!
۱. با داشتن سرمایه میشه به شهرت رسید
۲. با دروغ میشه در یک پلتفرم بومی تبلیغ کرد
۳. با ترسوندن یا ترغیب مخاطب میشه او رو به سمتی که احیانا هیچ نیازی بهش نیست سوق داد
۴. محتوا هم که بعیده نظارتی روش باشه
۵. احیانا به همین راحتی قابلیت سلبریتی شدن هم داره
برای جمهوری اسلامی ناپسند نیست واقعا؟!
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
استانداری+جلسه+۳_out.mp3
36.37M
تربیت فرزند؛ با محوریت بحث فضای مجازی (جلسه سوم: مدیریت استفاده از فضای مجازی برای فرزندان سنین پائینتر)
مدت زمان تقریبی بحث: ۶۰ دقیقه
۲۴ مردادماه ۱۴۰۲، در جمع کارکنان محترم استانداری یزد و فرمانداریهای شهرستان های یزد
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
هدایت شده از محسن عزیزی
33.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#اربعین
#مشاور_جهادی
#اطلاعیه_شماره_۱
✅ توضیحات حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضا مهکام، مدیر مؤسسه یاوران سلامت روان در رابطه با :
🔶 چهارمین دوره « طرح هم قدم تا آسمان»🔶
🔹 ارائه خدمات روانشناسی و مشاوره با رویکرد اسلامی؛ در مسیرهای پیاده روی اربعین حسینی
⏰ صفر المظفر۱۴۴۵ شهریور ۱۴۰۲
🔹شرایط شرکت در دوره:
_برادران و خواهران/ مشاور و روانشناس
_ ارسال رزومه
_ قبولی در مصاحبه گزینشی (جدیدالورود)
_ قبول تعهدات لازم دوره
🌿🌿🌿
🆔 @rohanian_psychologist93
جناب آقای دکتر رضا مهکام نیز از نامزدهای محترم پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران هستند.
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
ترکیب هدایت و آزاد گذاشتن فرزند در امر تربیت
یکی دیگر از مسائلی که بشر باید در آن آزاد باشد، نه از نظر این که اصلا قابل اجبار نیست بلکه از جنبههای دیگری، رشد بشر است. بشر اگر بخواهد رشد پیدا کند باید در کار خودش آزاد باشد، در انتخاب خودش آزاد باشد. شما بچهتان را تربیت میکنید، خیلی هم علاقهمند هستید که او آن طوری که دلتان میخواهد از آب دربیاید. ولی اگر همیشه از روی کمال علاقهای که به او دارید در تمام کارها از او سرپرستی کنید، یعنی مرتب به او یاد بدهید، فرمان بدهید که این کار را بکن، از اینجا برو؛ اگر میخواهد چیزی بخرد همراهش بروید، همواره به او دستور بدهید که این را بخر، آن را نخر؛ محال است که این بچه شما یک آدم با شخصیت از آب دربیاید. در حدودی برای شما لازم است بچهتان را هدایت کنید و در حدودی هم لازم است او را آزاد بگذارید، یعنی هم هدایت و هم آزاد گذاشتن. وقتی این دو با یکدیگر توأم شد، آن وقت بچه شما اگر یک استعدادی هم داشته باشد، ممکن است که یک بچه با تربیت کاملی از آب درآید.
استاد شهید مطهری (ره)، آینده انقلاب اسلامی ایران، ص ۳۱۵
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
مظلومِ مقتدر!
مظلوم مقتدر یعنی کشوری که تا پیش از انقلاب اسلامی، تیم ملی بسکتبال بانوانش، در مسابقات آسیایی تهران (۱۹۷۴)، چهار بازی انجام بدهد و با چهار باخت، در کشور خودش، در بین پنج تیم به مقام پنجم برسد!
پس از انقلاب، فقط به خاطر تصمیم به داشتن حجاب، تا سال ۱۳۹۳ (یعنی به مدت ۳۶ سال) از سوی مجامع بین المللی، از شرکت در مسابقات خارجی منع شود (یعنی بی حجابی تحمیلی)!
حال، دختران نوجوانِ بسکتبالیستش، در مسابقات آسیایی زیر ۱۶ سال، با حجاب و با افتخار شرکت کنند، و با عزّت و غرور برایمان مقام دومی و مدال نقره را کسب کنند و برای چندمین بار اثبات کنند حجاب مانع موفقیت در این سطح نیز نیست!
سپس، در اینستاگرام، شبکه ها و اشخاص معاند، دخترانمان را برای بستن دستبند مشکی به خاطر شهید شدن هموطنانشان در یک حمله تروریستی، تحت فشار بگذارند که علی رغم سرود خواندن در بازی های قبلی، بازیچه طرح سرود نخواندن بشوند که اگر این کار را نکنند، باید برای این موفقیت بزرگ، به جای حمایت و تشویق، منتظر نظرات پر از خشم و نفرت چند نفر شوند!
آنگاه، در آن سوی مرزها، در کشوری که همیشه مردم ایران و جهان را مورد تحریم و ظلم یک جانبه قرار داده است، زنان فوتبالیست ملی پوش امریکا، به خاطر ادراک تبعیض علیه خود، سرود ملی امریکا را نخوانند و سپس مجریان و کارشناسانشان اینگونه به استقبالشان بروند (در فیلم ببینید)! و بی بی سی و اینترنشنال و ... هم استنباط خاصی از آن حرکت، علیه حاکمیت شیطان بزرگ!، نکنند.
جمهوری اسلامی، مظلومِ مقتدر است... .
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
شخصيت باختن و خودباختگی فرهنگی ممنوع است!
✍️ امثال من گاهی با سئوالاتی مواجه میشویم که با لحن تحقیر و مسخره آمیزی میپرسند: آقا سواره (ایستاده) غذا خوردن شرعا چه صورتی دارد؟! با قاشق و چنگال خوردن چطور؟! آیا کلاه لگنی به سر گذاشتن حرام است؟! آیا استعمال لغت بیگانه حرام است؟! . . . در جواب اینها میگوئیم: اسلام دستور خاصی در این موارد نیاورده است، اسلام نه گفته با دست غذا بخور و نه گفته با قاشق بخور، گفته به هر حال نظافت را رعایت کن. از نظر کفش و کلاه و لباس نیز اسلام مد مخصوصی نیاورده است. از نظر اسلام زبان انگلیسی و ژاپنی و فارسی یکی است.
✅ اما اسلام یک چیز دیگر گفته است؛ گفته شخصیت باختن حرام است، مرعوب دیگران شدن حرام است، تقلید کورکورانه کردن حرام است، هضم شدن و محو شدن در دیگران حرام است، طفیلیگری حرام است، افسون شدن در مقابل بیگانه (مانند خرگوشی که در مقابل مار افسون میشود) حرام است، الاغ مرده بیگانه را قاطر پنداشتن حرام است، انحرافات و بدبختی های آنها را به نام «پدیده قرن» جذب کردن حرام است، اعتقاد به اینکه ایرانی باید جسماً و روحاً و ظاهراً و باطناً فرنگی بشود حرام است، چهار صباح به پاریس رفتن و مخرج «را» را به مخرج «غین» تبدیل کردن و به جای «رفتم»، «غفتم» گفتن حرام است.
📙 استاد شهيد مطهری، نظام حقوق زن در اسلام
#خودتحقیری_ممنوع
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
خودتحقیری یعنی چه؟
خودتحقیری یعنی به خاطر یک بار عملکرد دور از انتظار در لیگ جهانی، چند دهه تلاش برای آقایی والیبال در آسیا و مطرح شدن در سطح اوّل دنیا توسط کشور خود را نبینیم و در تحلیل ها بگوییم این هم از والیبال که تمام شد!!
خودتحقیری یعنی نبینیم که چطور والیبال ایران که روزی آرزوی گرفتن یک دست از شرق آسیا در یک بازی را داشت، توانست حداقل یک دهه کل والیبال آسیا را به خاک بنشاند و تا چهارمی لیگ ملتهای والیبال و ششمی قهرمانی جهان پیش برود!
خودتحقیری یعنی زمانی که ما سرور والیبال آسیا و کشوری مطرح در دنیا بودیم (و الان هم هستیم، فقط یک رقیب جدی داریم)، عدهای مدام بنویسند که نه این فایده ندارد! ژاپن دارد روی جوانان سرمایهگذاری میکند و آینده تعیین کننده است؛ اما هنگامی که ژاپن بعد از حدود یک دهه خودی نشان داد، ما چشمانمان را بر قهرمانی و نایب قهرمانی والیبالیست های جوان و نوجوانمان در جهان ببندیم و نگوییم ایران روی ردههای پایه کار کرده و پشتوانه دارد!
عجب ویروس خطرناکی است این خودتحقیری!
#خودتحقیری_ممنوع
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
هم اکنون، مسجد کوفه...
اگر شما هم خواستید دلتان را راهی اینجا کنید، مناجات امیرالمؤمنین علیه السلام در مسجد کوفه را بشنوید...
مولای یا مولای...
التماس دعا
یا علی...
#اربعین
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231
اینجا طریق العلما
الان ساعت به وقت محلی ۸:۱۲ هست که دارم این مطلب را برایتان مینویسم
به این فکر افتادم که لازم است از این سفر و پیادهروی اعجازگونه و اتفاقات آن روایتهایی را، در حد بضاعت ناچیزم، بنویسم
اصلا شاید خوب باشد همه ما چنین کنیم و از این وقایع عجیب و غیرعادی ساده نگذریم
دنیا (همه دنیا) به دیدن و شنیدن روایتهایی که بوی معنویت و انسانیت و دین الهی حق را میدهد به شدت محتاج است و اگر زائرین اباعبدالله الحسین علیه السلام روایت نکنند، چه کسی روایت کند؟
روایت اوّل: خانواده و فرزندان خود را از این سیر معنوی محروم نکنید!
تصویر زنده بچههای خودم را برایتان ارسال میکنم تا باور کنید این سفر ترس ندارد!
بچههای ما اگر این سفر را تجربه نکنند آسیب میبینند، نه اینکه اگر این سفر را تجربه کنند!
معنویت و اخلاق و انسانیت و عشق به اهل بیت علیهم السلام و خدا و هر آنچه نیاز ما و نسل ماست، اینجاست!
با رعایت تمهیدات لازم از قبیل داشتن وسایلی چون کالسکه، چرخ حمل بار، آب کافی، قدری خوراکی مفید برای مواقع لزوم و چند وسیله ساده و رعایت مواردی چون زمان مناسب حرکت و ... بی واهمه میتوانید به اینجا بیایید.
این حرکت جهانی است و ان شاءالله روز به روز و سال به سال گسترده تر خواهد شد و کسی هم یارای مقابله با آن را ندارد.
بیاییم به قدر وسع و توان، با این سیر به ظاهر افقی همراه شویم و ان شاءالله در صیرورت عمودی نیز گام برداريم!
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
#اربعین
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231