eitaa logo
بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی
245 دنبال‌کننده
2.3هزار عکس
282 ویدیو
15 فایل
پایگاه رسمی اطلاع رسانی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی
مشاهده در ایتا
دانلود
4 هزار و 700 کتاب علمی دستاورد 40 ساله بنیاد پژوهش‌های اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به دستور آیت‌الله طبسی(ره)، تولیت فقید این آستان مقدس و باهدف ترویج و نشر آثار ارزشمند در زمینه علوم و فرهنگ اسلامی، در آبان‌ماه سال 1363 فعالیت خود را آغاز کرد.
اهمیت کتاب از منظر امام رضا- انفرادی_3.mp3
915.8K
🎬 پادکست سیره رضوی 🔹موضوع: اهمیت کتاب از منظر امام رضا (علیه السلام) 🎤 دکتر مرتضی انفرادی مدیر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی .
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️ چهارمین نشست علمی از سلسله نشست‌های فلسفه زمانه اندیش در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
✅ مدیر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی مطرح کرد: 🔹 اهمیت کتاب و کتابخوانی در آموزه‌های حضرت رضا(ع) مدیر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی همزمان با هفته کتاب و کتاب‌خوانی به بررسی اهمیت کتاب و کتابخوانی در آموزه‌های اسلامی و تعالیم حضرت رضا(ع) پرداخت. 👤 دکتر مرتضی انفرادی در گفت‌وگو با آستان‌نیوز، کتاب، کتابت و کتابخوانی را از مفاهیم بسیار متعالی در فرهنگ و آموزه‌های اسلامی دانست و گفت: اهمیت کتاب در تعالیم قرآنی تاجایی است که سوره‌ای به نام ابزار کتابت یعنی «قلم» وجود دارد و خداوند به قلم و نوشت‌افزار سوگند یاد کرده است. 🔰 وی ادامه داد: خداوند متعال در این آیه 1سوره قلم می‌فرمایند: «ن والقلم و ما یسطرون»، سوگند به قلم و آنچه [نويسندگان] مى‌نويسند، همچنین در آیه 4 سوره علق وسیله تعلیم، قلم دانسته شده و آمده است: « الذی علم بالقلم» آن خدايى كه بشر را علم نوشتن به قلم آموخت. 🔰 این پژوهشگر تصریح کرد: در سیره عالم آل محمد(ع) نیز کتاب و کتابت از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، تا جاییکه آن حضرت حتی برای فرزندشان امام جواد(ع) مباحثی را در قالب نامه و به صورت مکتوب بیان می‌فرمودند. 🔰 وی افزود: «مکاتیب الرضا» عنوان اثر ارزشمندی است که شامل 200 نامه، دست‌نوشته و املا از حضرت امام رضا(ع) و نامه‌ها، نوشته‌ها و دیکته‌های آن حضرت است که موضوعات مختلف اعتقادی، سیاسی، اجتماعی، اخلاقی، فقهی، ادعیه، طب و ... در این مجموعه نفیس مطرح شده است. 🔸 انفرادی ادامه داد: همچنین در منابع و روایات آمده است، در سفر امام رضا(ع) به مرو نیز تعداد زیادی از راویان و محدثان قلم به دست معارف حضرت را کتابت کردند. 🔰 وی خاطر نشان کرد: آثار دیگری از جمله رساله «محض‌الاسلام»، (رساله‌اى كوتاه و بر پايه گزارش شيخ صدوق که به درخواست مأمون نگاشته شده است)، «رساله ذهبیه»، (به معنی دانش‌نویسه طلایی نام رساله‌ای با موضوع سلامت و درمان)،«صحیفه الرضا» و «فقه‌الرضا» و... منتسب به حضرت رضا(ع) است که اهمیت کتاب و کتابخوانی را در آموزه‌های حضرت متجلی می‌کند.
✅ به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی 📘 کتاب «خِططِ مَقریزی» تجدید چاپ شد 🔸 به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی چهارمین جلد از کتاب «خِططِ مَقریزی» برای دومین بار تجدید چاپ شد. 📗كتاب المواعِظ و الاعتبار فی ذكرِ الخِططِ و الآثار معروف به خِططِ مَقریزی یكی از مراجع مهم جغرافیا و تاریخ باستان‌شناسی، مردم‌شناسی، گیاه‌شناسی، نیل‌شناسی، كشاورزی و گاه‌شماری مصر و كشور‌های همسایه آن سرزمین تا سودان و حبشه است و دربردارنده اطلاعاتی مفید درباره جهان اسلام، از آغاز تا روزگار مؤلّف در زمینه‌های یاد شده است اما با وجود اهمیت و كثرت مراجعه و ارجاع به این كتاب در بیشتر تألیفات و آثار محققان و مورّخان جهان و ایران، تاكنون به زبان فارسی ترجمه نشده بود. 🔺 مقریزی در تألیف خود از آثار بیشتر مورخان و جغرافی‌دانان و ستاره‌شناسان و فلك‌شناسان و دانشمندان و محدثان و راویان مقدم بهره جسته و از طبری، مسعودی، مقدسی، ابن خردادبه، ابوریحان بیرونی، ابن سعید و بسیاری دیگر نقل كرده است، تا آنجا كه می‌‌توان گفت خِططِ مَقریزی در واقع گردآوری از اقوال غالب پیشینیان او در زمینه‌هایی است كه وی از آن‌ها سخن گفته است. 💬 در واقع کتاب پندها و عبرت‌ها از بناها و آثار تاریخی مصر، یا به طور خلاصه خطط مقریزی با ترجمۀ مرحوم پرویز اتابکی اثری است که مدت‌ها جای آن در میان کتاب‌های فارسی خالی بود. 💬 خطط علاوه بر آنکه اطلاعاتی جغرافیایی و تاریخی دربارۀ سرزمین کهن مصر به دست می‌دهد، زوایایی تاریک از گذشتۀ اسلام و تمدن اسلامی را نیز روشن می‌سازد. محقق فرانسوی، گاستون ویت قریب به نیمی یا بیشتر از خطط را با مراجعه به بیست و اندی نسخه بدل تصحیح نموده است. حاصل کار این محقق را می‌توان در بخش تعلیقات سه مجلد نخست (هر مجلد شامل دو دفتر) یعنی تعلیقات دفترهای یک تا پایان دفتر شش و بخشی از دفتر هفت، یعنی نیمی از فصل دوازدهم این دفتر، مشاهده کرد. گاستون ویت تا همین جای این اثر را تصحیح کرده و از ادامۀ کار باز مانده است. 📍مرحوم اتابکی نیز این هفت دفتر را از نسخۀ خطط تصحیح گاستون ویت موجود در کتابخانۀ آستان قدس رضوی ترجمه کرده است. مترجم، همان‌گونه که در یادداشت‌هایش ذکر نموده، ترجمۀ دفترهای بعد یعنی دفترهای هشتم و نهم را با استفاده از نسخۀ خطط چاپ بولاق از سر گرفته (که بدون تعلیقات است)، اما با تأسف فراوان نتوانسته کار ترجمه را تا پایان کتاب به انجام برساند. 🏷 این کتاب در 4 جلد، توسط جواد طهوریان ویراستاری شده و به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی در قطع وزیری و با شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است
📣 🔰 نشست علمی با عنوان «بازخوانی حکمت اسلامی، ضرورت فلسفه زمانه‌اندیش» از سوی بنیاد پژوهش‌های اسلامی برگزار می‌شود 📆 زمان: پنج‌شنبه 1 آذرماه ⏰ ساعت: ۸ الی 12 🕌 مکان: بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، تالار شیخ طوسی ☝️جزئیات بیشتر در پوستر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی @IslamicResarchFundation
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آستانِ کتاب 🔹 گزارشی از ویژه‌برنامه هفته کتاب و کتابخوانی آستان قدس رضوی با محوریت حمایت از جبهه مقاومت
✅ به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، 📘 کتاب «مویدهای قرآنی؛ متکلمان معتزله، اشاعره و امامیه» منتشر شد 💬 به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، کتاب «مویدهای قرآنی؛ متکلمان معتزله، اشاعره و امامیه» منتشر و روانه بازار نشر شد. 🔸 این کتاب در 3 فصل به موضوعاتی همچون مویدهای قرآنی معتزله در عقاید، در 8 گفتار، مویدهای قرآنی اشاعره در عقاید در 5 گفتار و مویدهای قرآنی امامیه در عقاید در 9 گفتار می‌پردازد و قاسم علی کوچنانی مولف این اثر در هر فصلی گزارشی کوتاه از مویدهای قرآنی را همراه با تقریر ساده ازدیدگاه کلامی ارائه داده است.سپس چگونگی استناد به قرآن را در ذیل همان گزارش تحلیل می‌نماید و به ساختار منطقی و ادله مرتبط و آیات دیگر نیز در این تحلیل اشاره می‌کند. ✍️ نگارنده در پی سالها تدریس کلام اسلامی برای دانشجویان رشته فلسفه و کلام اسلامی در دانشکده الهیات دانشگاه تهران بر اساس منابعی مانند کشف‎المراد فی شرح تجریدالاعتقاد، شرح‌الباب الحادی عشر و الوامع الاهیه فی المباحث الکلامیه فاضل مقداد سیوری، همچنین مراجعه به آثار کلامی متکلمان شیعی، مانند شیخ مفید، سید مرتضی، شیخ طوسی، خواجه نصیرالدین طوسی و.... و از سوی دیگر، رو به رو شدن با عقاید کلامی معتزله و اشاعره مانند آثار قاضی عبدالجبار معتزلی و ابوالحسن اشعری و... به این مهم اشاره دارد که قرآن کریم در شکل‌گیری عقاید کلامی متکلمان معتزلی، اشعری و شیعه امامی چه نقشی داشته است؟ و به بیانی دیگر عقاید کلامی آنها چه میزان مستند یا موید به آیات قرآنی است؟ 💬 از این رو بررسی پاسخ این پرسش در راهنمایی و هدایت چند پایان‌نامه در موضوع‌های کلامی، نگارش کتابی در احوال، آثار و عقاید کلامی شیخ مفید، ترجمه و تحقیق شرح الباب الحادی عشر و نگارش مقالاتی در نقد برخی آثار کلامی به طور پیوسته پی گرفته شده است 💬 و در نتیجه مسئله کیفیت تطابق دیدگاه‌های کلامی با قرآن در تحلیل بسیاری از آراء کلامی در این کتاب مورد توجه قرار گرفت. 🔹 معرفت خدا و ابزار آن، خداشناسی، صفات سلبیه، افعال حق تعالی، نبوت، ثواب و عقاب و مباحث مربوط به معاد، اسما و احکام یا ایمان و کفر، منابع عقیدتی اشعری، افعال باری‌تعالی؛ قضا، قدر، جبر و اختیار، اثبات وجود خدا و صفات او .... از جمله موضوعاتی است که در قالب گفتارهایی مجزا در این کتاب شرح داده شده است. 🔺 شایان ذکر است، ویراستاری این کتاب توسط دکتر مهدی علیزاده انجام شده است و در قطع رقعی و شمارگان 500 نسخه تهیه و تدوین شده و در اختیار علاقمندان و کتاب‌دوستان قرار گرفته است.
رونمایی از پايگاه تخصصی «مقاومت» در كتابخانه ديجيتال آستان قدس رضوی 🔺ویژه‌برنامه «آستان کتاب» با حضور عبدالحمید طالبی، رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی و جمعی از رؤسا، مدیران، کارشناسان و فعالان حوزه نشر و کتاب این آستان مقدس باهدف گرامیداشت هفته کتاب و کتاب‌خوانی و تقدیر از فعالان این حوزه در بخش‌های مختلف، بعدازظهر یکشنبه ۲۷ آبان‌ماه ۱۴۰۳، در سالن همایش‌های شیخ طبرسی این سازمان در مشهد مقدس، برگزار شد. حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید جلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این رویداد: 🔹راه اندازی پایگاه مقاومت در کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی، یک پل ارتباطی قوی است که می‌تواند منابع ارزشمند حوزه فرهنگ مقاومت را در اختیار نسل‌های آینده بگذارد و زمینه درک بهتر این حوزه را برای آنان و ترویج این فرهنگ، فراهم کند. 🔹پایگاه مقاومت کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی، ابزار پژوهشی و آموزشی مناسبی برای اهل پژوهش و افرادی همچون نویسندگان، فیلم‌سازان و مستندسازان، است.
هدایت شده از فلسفه زمانه اندیش
💠 پخش چهارمین نشست فلسفه زمانه اندیش از شبکه استانی صدا و سیمای خراسان رضوی امروز ساعت ۱۷:۱۵
✅ گسترش روابط و همکاریهای بنیاد پژوهش‌های اسلامی و به نشر در راستای فروش و چاپ آثار 🔹 در راستای گسترش روابط و همکارهای مشترک در زمینه فروش و چاپ آثار و محصولات فرهنگی، نشستی مشترک بین بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و موسسه چاپ و انتشارات به نشر برگزار شد. 💬 این نشست صبح امروز 29 آبان در محل دفتر ریاست بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و با حضور مهندس مسعود فرزانه، مدیر عامل موسسه به نشر و دکتر احد فرامرز قراملکی، رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، در راستای هم‌افزایی و همکاریهای مشترک در دو حوزه نرم افزاری و سخت‌افزاری و فروش و چاپ آثار و محصولات فرهنگی برگزار شد. 👤 مهندس مسعود فرزانه، مدیر عامل موسسه به نشر در این جلسه بر رسالت مشترک موسسات فرهنگی آستان قدس رضوی در تولید آثاری برای ترویج علوم دینی و معارف اسلامی تاکید کرد و مقرر شد بنیاد پژوهش‌های اسلامی کلیه آثار کودک و نوجوان خود را برای چاپ به موسسه به نشر ارائه دهد. 🔺 همچنین مقرر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی از سامانه فروش آثار که توسط موسسه به نشر در آینده نزدیک راه‌اندازی خواهد شد برای فروش آثار خود بهره ببرد و فروشگاه‌های به نشر مکلف شدند تا نسبت به خرید امانی آثار بنیاد و جانمایی آن در ویترین‌های خود اقدام کند.
✅ بررسی حکمت از منظر عالم آل محمد امام رضا(ع) 💬 همزمان با روز جهانی حکمت و فلسفه، مدیر گروه مطالعات اعتاب مقدس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به بررسی حکمت از منظر عالم آل محمد امام رضا(ع) پرداخت. 👤 دکتر مرتضی انفرادی در گفت‌وگو با خبرنگار آستان‌نیوز، با اشاره به اینکه حکمت در آموزه‌های اسلامی جایگاه ویژه‌ای دارد، گفت: در آیه 269 سوره بقره آمده است:«خدا فیض حکمت را به هر که خواهد عطا کند و هر که را به حکمت و دانش رسانند در باره او مرحمت و عنایت بسیار کرده‌اند و این حقیقت را جز خردمندان متذکر نشوند». 🔹وی ابراز کرد: در قرآن کریم، صفت حکیم حدود 100 بار و واژه حکمت نیز بیش از 20 بار تکرار شده است. به تعبیر بزرگان و اندیشندان اسلامی حکمت و حکیم کسی است که کارش از روی اتقان و سنجش باشد. 🔸 انفرادی ادامه داد: در همین مورد امام باقر(ع) در پاسخ به سوال در مورد حکمت فرمودند: مراد از حکمت طاعت خداوند و شناخت امام است. 🔹 این پژوهشگر خاطر نشان کرد: امام رضا به عنوان عالم آل محمد(ع) همه معارفشان حکمت است و در روایت متعددی حکمت برخی از عبادات و احکام الهی همچون روزه، نماز، جهاد و سایر ابواب فقهی را به صورت ویژه شرح و بسط دادند. 🔸 وی افزود: امام رضا(ع) راه‌های دستیابی به حکمت را بیان فرمودند و یکی از این راه‌ها را سکوت و خاموشی ذکر کردند آن حضرت فرمودند سکوت و خاموشی یکی از درهای حکمت است.سکوت محبت می‌آورد و راهنمای هر خیری است.