💢 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی با موضوع بررسی موانع شکوفایی و فعلیت رساندن ظرفیتهای کامل فقه شیعه
🔹 فقه به عنوان دانشی است که ناظر بر رفتار آدمهاست. به عبارت دیگر هر جامعهای برای پیشبرد خود نیاز به یک نظام رفتاری دارد و این نظامهای رفتاری در هر جامعهای مبتنی بر هنجارهای همان جامعه شکل میگیرد. یعنی جوامع مادی نظام قانونیشان را بر مبنای مادیگری و نظامهای دیگر بر مبنای دینی ترسیم میکنند.
🔹 در نگاهی که شیعه حکومتی تشکیل بدهد، فقه سیاسی متصدی اداره آن جامعه و قوانین آن است، این فقه سیاسی رویکرد حکومتی پیدا میکند. ساختار، شکل و پایهگذاری حکومت و نوع منطق حکمرانی، در فقه سیاسی شکل میگیرد که مباحث آن هم متعدد است. از بارزترین مباحثی که میتوان به آن اشاره کرد بحث ولایت فقیه است.
🔹 آنچه فقه را در مرز دانش قرار میدهد این است که فقه همواره فرزند زمان خودش بوده است و اگر فقه فرزند زمان خودش نباشد ناظر بر نیازهای زمان خودش نباشد و نگاه به آینده نداشته باشد در فرآیند روزمرگی میماند و به روزآمدی تبدیل نمیشود. در جمهوری اسلامی چون نیازها نو به نو عرضه میشود و پرسشها هم سریع ارائه میشود. انتظار پاسخ وجود دارد.
📚 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=28781
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#گفتگو
#قم
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
✅ بررسی نظریه ولایت مطلقه فقیه در گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین ایزدهی
📝 مشهور فقهای شیعه نظرشان در باب ولایت فقیه، «ولایت عامه فقها» است. ولایت عامه فقها یعنی آن مقدار اختیاری را که امام معصوم برای اداره جامعه بر عهده دارد، همان اختیارات را فقیه جامعالشرایط در زمان غیبت بر عهده خواهد داشت. یعنی اگر امام معصوم، اختیاری در موضوع خاصی را داشت، عین همان اختیار به فقیه نیز تفویض خواهد شد.
📝 حکومت مطلقی که معمولاً در اذهان متبادر میشود، حاکمیتی دیکتاتوری و مستبد است که دست و بال حاکم و سلطان همهجوره باز است، ولی ولایت مطلقه فقیه برای صدور حکم خاص، «سه قید» دارد: ۱ـ باید حکم فقیه، مستند به فقاهت باشد ۲ـ براساس عدالت باشد ۳ـ باید بر اساس مصلحت باشد؛ مصلحت جامعه، مصلحت نظام و مصلحت شهروندان؛ نه مصلحت خود حاکم و نزدیکان و دوستانش.
📝 گاهی در نظام حکمرانی نمیتوان با صرف قواعد فقه جلو رفت، گویی اداره و سیاست جامعه چنین رویکردی را برنمیتابد و باید فراتر از ظواهر فقهی پیش رفت. باید گفت ولایت مطلقه ابداعی حضرت امام نیست.
📝 ولایت مطلقه فقیه یک عبارت فقهی است و نباید آن را با مطلقه سیاسی که دیکتاتوری را به وجود میآورد، یکی دانست. حتی پیغمبر خدا هم ولایت مطلقه به معنای سیاسی را ندارد. اگر پیغمبر دستوری دهد یا حرفی زند خلاف اراده خداوند دیگر پیامبر نیست.
📚 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=27928
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#گفتگو
#قم
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#معرفی_کتاب_مناسبتی
🔹کتاب تو شهید می شوی
(خاطرات رزمنده سجاد ایزدهی)
🔰 معرفی کتاب
تو شهید میشوی، عنوان کتابی است که خاطرات استاد حوزه علمیه قم «سید سجاد ایزدهی» را در بر می گیرد.
این کتاب از دوره کودکی ایشان تا پایان دفاع مقدس را در بر می گیرد و به سرگذشت نوجوانی در جبهه های نبرد حق علیه باطل می پردازد. نوجوانی که هر کس او را در جبهه می بیند به او می گوید: «تو شهید می شوی».
▫️ناشر موسسه روایت سیره شهدا
▫️نویسنده سید حمید مشتاقی نیا
▫️تحقیق و تنظیم کتاب موسسه مطاف عشق
▫️سال نشر : 1395
▫️تعداد صفحات : 143
#دفاع_مقدس
#شهدا
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#معرفی_آثار_استاد
🔹حوزه علمیه تراز
▫️ نویسنده: سید سجاد ایزدهی
🔰 معرفی کتاب
▪️حوزه علمیه تراز در فضای تحقق حاکمیت اسلامی، میبایست با درک شرایط موجود، همراهی خویش با انقلاب را مدنظر قرار داده و با حفظ روحیه انقلابی، ضمن بدور بودن از تفکر سکولار، تبیین مبانی حداکثری نظام سیاسی در قالب تبیین رویکرد حکومتی به فقه و نظامسازی در عرصههای مختلف زندگی را مورد عنایت قرار دهد. بلکه ضمن بازنگری در علوم رایج حوزوی با نگاه به نیازهای حکومتی و در راستای تحکیم حاکمیت حداکثری دین در جامعه، گفتمانی متناسب با این نظام معرفتی در جامعه علمی، ایجاد و ترویج نماید.
▪️«حوزه انقلابی» بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار جمهوری اسلامی ایران و در چند سال اخیر از سوی آیت الله العظمی خامنهای رهبر انقلاب اسلامی مورد استفاده و تأکید قرار گرفته و ادبیات این عرصه نیز به ایشان مستند است؛ لذا در این کتاب ضمن بازخوانی دیدگاه ایشان در خصوص رویکرد انقلابی حوزه علمیه، مواردی را که نمایانگر چیستی حوزه علمیه تراز انقلاب اسلامی است مورد عنایت و تحقیق قرار گرفته و تأکید دارد که اسلامیّت و انقلابیبودن نظام اسلامی در گرو انقلابیبودن و انقلابیماندن حوزه علمیه است.
▫️ناشر کانون اندیشه جوان وابسته به موسسه کانون اندیشه جوان تهران
▫️سال نشر : 1399
▫️تعداد صفحات : 112
#حوزه_انقلابی
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#معرفی_آثار_استاد
🔹نقد نگرش های حداقلی در فقه سیاسی
▫️نویسنده: سید سجاد ایزدهی
🔰معرفی کتاب
▪️تحقیق نقد نگرش های حداقلی در فقه سیاسی در صدد است با عنایت به مبانی فقه شیعه و آموزه های آن، ضمن اثبات گسترده فراگیر فقه شیعه در سه بعد «جاودانگی»، «قرامکانی» و «تعمیم به همه شئون زندگی بشری»، دیدگاه ها و نگرش های متفاوت در فقه سیاسی را بررسی کند.
▪️آنچه در این تحقیق محور و ملاک محسوب می شود، استفاده حداکثری از فقه برای استنباط احکام شرعی ناظر به زندگی سیاسی و پاسخگویی به نیازهای فرد و جامعه به منظور هدایت جامعه به سوی غایات اسلامی با محوریت کتب فقهی امام خمینی است. تحقیق نقد نگرش های حداقلی در فقه سیاسی در صدد است با عنایت به مبانی فقه شیعه و آموزه های آن، ضمن اثبات گستره فراگیر فقه شیعه در سه بعد جاودانگی، فرامکانی، و تعمیم به همه شئون زندگی بشری دیدگاه ها و نگرش های متفاوت در فقه سیاسی را بررسی کند
▪️بخش های اصلی این کتاب عبارتند از:
1. بخش اول: مبانی و شاخص های فقه سیاسی حداکثری
2. بخش دوم: عوامل رویکرد حداقلی به فقه
3. بخش سوم: دیدگاه های فقه سیاسی حداقلی
▫️ناشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
▫️ویراستار محمدباقر انصاری
▫️زیر نظر پژوهشگاه علوم و اندیشه سیاسی
▫️سال نشر : 1392
▫️تعداد صفحات : 376
#فقه_سیاسی
#منابع_فقه_سیاسی
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
حوزه انقلابی و آسیب شناسی علوم حوزوی.mp3
52.22M
#بشنوید
🔊 حوزه انقلابی و آسیب شناسی علوم حوزوی
🔹استاد: حجت الاسلام و المسلمین سیدسجاد ایزدهی
▪️مرجع ارائه دهنده: پژوهشگاه دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
#حوزه_انقلابی
#صوت
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
حکمرانی-در-مرزهای-ملی-از-منظر-فقه-سیاسی.mp3
38.27M
#بشنوید
🔊حکمرانی در مرزهای ملی از منظر فقه سیاسی
👤ارائه دهنده : حجت الاسلام و المسلمین سید سجاد ایزدهی
👤ناقد: حجت الاسلام و المسلمین دکتر منصور میر احمدی
⏰زمان : آذر ماه 1400
✅مجری: مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی – اسلامی با همکاری معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
#صوت
#کرسی_ترویجی
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
✅ ارتباط تنگاتنگ حکومت و سیاست با دین
🔻 حجتالاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی در نشست «درآمدی بر فقه سیاسی شیعه با نگاهی به جنبش تنباکو» عنوان کرد؛
📝 ولایت سیاسی فقیه در جایی قابل ابراز است که حاکمان موجود او را تحمل کنند. عقل حکم میکرد هر زمان حاکمان متمایل بودند و به مقابله با دین نمیپرداختند فقها میتوانستند ابراز وجود کرده و مبانی خود را عرضه کنند و هر زمان که فشار و اذیت و آزار حاکمان اوج میگرفت روش تقیه را در پیش میگرفتند.
📝 بعد از صفویه در فطرتی که بین صفویه و قاجاریه رخ داد فضای بسیار جدی در حاکمیت وجود داشت که جامعه را به سمت اهل سنت ببرد از این رو عالمان به میدان آمدند و سیاست تعامل و همراهی با حاکمان را در پیش گرفتند تا نگذارند فضای عمومی جامعه به سمت غیر شیعی شدن برود. نیتجه فعالیتهایی که صورت گرفت در عصر حاضر مشخص میشود.
📝 علما آمدند و مردم را باورمند و به فتوای فقها معتقد کردند این اتفاقات افتاد که بعدها مرحوم میرزای شیرازی در فتوای تنباکو در کشور عراق برای خروج انگلیس، مرحوم نائینی در بحث مشروطه و دیگران توانستند موفقیتهایی را کسب کنند و در نهایت امام خمینی(ره) آمد و پرچم را به دست گرفت و حکومت اسلامی را پایه گذاری کرد. در حقیقت تعامل علما با حاکمان در دورانهای گذشته یک راهبرد و استراتژی بود نه یک باور اصیل.
📚 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=28417
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#نشست_علمی
#قم
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#معرفی_آثار_استاد
🔹روایات سیاسی - حکومتی غررالحکم
▫️نویسنده: سید سجاد ایزدهی
🔰معرفی کتاب
▪️کتب روایی شیعه، مشتمل بر روایاتی مرتبط با عرصه سیاست و حکومت است که در عرصه مدیریت امور جامعه کاربرد دارند؛ بخش مهمی از این میراث روایی، احادیثی است که حضرت علی (ع) به عنوان حاکم اسلامی در اموری چون «هدایت و تدبیر جامعه»، «دیدگاه های شریعت در خصوص ارکان و مولفه های حکومت»، «تبیین اخلاق سیاسی حاکم و کارگزاران» و «عوامل موثر در زوال و بقای حکومت دینی»، بیان کرده است.
▪️این تحقیق درصدد است با گزینش روایات عرصه سیاست و حکومت از کتاب غررالحکم و با دسته بندی و ایجاد نظام منطقی برای این روایات، نظامی از روایات تخصصی گسترده سیاست را به محققان، سیاستمداران، کارگزاران و حاکمان اسلامی بنماید.
▫️ناشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
▫️ویراستار محمدباقر انصاری
▫️سال نشر : 1396
▫️تعداد صفحات : 468
#روایات_سیاسی
#غررالحکم
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
نقش-فلسفه-فقه-سیاسی-در-تولید-و-توسعه-علوم-سیاسی-اسلامی.mp3
18.92M
#بشنوید
⬅️نقش فلسفه فقه سیاسی در تولید و توسعه علوم سیاسی اسلامی
👤ارائه دهنده:
حجت الاسلام دکتر سید سجاد ایزدهی
ناقد: حجت الاسلام دکتر قاسم شبان نیا
⬅️دبیر علمی: حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید کاظم سید باقری
⏰زمان : آذر ماه 1400
#صوت
#کرسی_ترویجی
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
💢 نقد روششناسی یک جریان فقهی در گفتوگوی با سیدسجاد ایزدهی
📚 نباید در حوزه فقه بهگونهای رفتار کرد که بسترسازی برای تقویت دشمن شود و آنچیزی که او به زور میخواهد به ما تحمیل کند، با سادهانگاری برای آن منطق و توجیه دستوپا کنیم. این مطابق دستورات دینی نیست.
📚 در روش، در حوزه فقه حکومتی با چنین اصول فقهی مواجه هستیم که باید بر آن اساس رفتار کنیم. مثلا برخی میگویند در تجمعات و اغتشاشات، کسانی که علم نداشتند و نمیدانستند را باید از کسانی که عامدانه اقدام کردهاند تفکیک کنیم و دسته اول را مجازات نکنیم. در رویکرد حکومتی هرکس جاهلانه یا آگاهانه از چراغقرمز رد شود، مشمول جریمه است.
📚 فقط هم مستندسازی میکند، نه اینکه استدلال کند. اصل مطلب این است که با پیشفرض سیاسی در راستای همراهی با دشمن بیرونی نقاطی را بیان کنند، مستندسازی کنند و پیشفرض خود را موجه کنند. این تعیین در حوزه فقه استنباط نیست و حتی استدلال هم نیست. درنهایت مستندسازی است که شاید اسم آن را ژورنالیسم علمی بگذارند، آنهم ژورنالیسم علمی که از آغاز تصمیم خود را گرفته و مبنای خود را تعیین کرده است.
📚 پس از انقلاب ما هیچگاه در شرایط عادی نبودیم. همیشه دشمن پر از اسلحه با همه تدابیر همراه ما بود و همیشه میخواست انقلاب را از بین ببرد. مساله عمده در پاسخ به این نکتهای که بیان میکنید این است که در حوزه فقه نصوص و ادلهای داریم که باید براساس آن عمل کرد.
📝 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=27197
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#گفتگو
#قم
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
مقاله مبنای حکومتی آیت الله بروجردی.pdf
484.4K
#مقاله
🔹 مبنای حکومتی آیت الله بروجردی (مقاله پژوهشی حوزه)
✍️ نویسنده: سید سجاد ایزدهی
📎 منبع: فقه سال بیست و دوم تابستان 1394 شماره 2 (پیاپی 84)
▪️چکیده مقاله:
با وجود اشتهار دیدگاه آیت الله بروجردی در گستره اختیارات حکومتیِ فقیه در عصر غیبت، اختیاراتی مضیّق تر و محدودتر از آنچه به شیخ انصاری منسوب است و محدود به ضروریات اجتماعی می شود، به آیت الله بروجردی نسبت داده شده است. این تحقیق، ضمن نقد این دیدگاه، معتقد است که با روش شناسی صحیح فهم دیدگاه آیت الله بروجردی، درمی یابیم ایشان قائل به اختیاراتی گسترده برای فقیه در عصر غیبت بوده است. بر این اساس، این تحقیق از روش فهم متن به مثابه روش نقد استفاده کرده و فهم متن را با توجه به عناوینی چون روش بحث، مبانی ماتن، زمینه و زمانه، فهم و تقریر شاگردان، عبارات همسو و غیر همسو و نگرش جامع به متن، مورد توجه قرار داده و نظریه مشهور را برای آیت الله بروجردی ثابت دانسته است.
▫️واژگان کلیدی: آیت الله بروجردی، ولایت فقیه، اختیارات حکومت، روش شناسی
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#مقاله
🔹 مبنای حکومتی آیت الله بروجردی (مقاله پژوهشی حوزه)
✍️ نویسنده سید سجاد ایزدهی
📎 منبع: فقه سال بیست و دوم تابستان 1394 شماره 2 (پیاپی 84)
🌐 لینک دانلود مقاله: https://eitaa.com/izdehi/45
▪️چکیده مقاله:
با وجود اشتهار دیدگاه آیت الله بروجردی در گستره اختیارات حکومتیِ فقیه در عصر غیبت، اختیاراتی مضیّق تر و محدودتر از آنچه به شیخ انصاری منسوب است و محدود به ضروریات اجتماعی می شود، به آیت الله بروجردی نسبت داده شده است. این تحقیق، ضمن نقد این دیدگاه، معتقد است که با روش شناسی صحیح فهم دیدگاه آیت الله بروجردی، درمی یابیم ایشان قائل به اختیاراتی گسترده برای فقیه در عصر غیبت بوده است. بر این اساس، این تحقیق از روش فهم متن به مثابه روش نقد استفاده کرده و فهم متن را با توجه به عناوینی چون روش بحث، مبانی ماتن، زمینه و زمانه، فهم و تقریر شاگردان، عبارات همسو و غیر همسو و نگرش جامع به متن، مورد توجه قرار داده و نظریه مشهور را برای آیت الله بروجردی ثابت دانسته است.
▫️واژگان کلیدی: آیت الله بروجردی، ولایت فقیه، اختیارات حکومت، روش شناسی
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
💢مساله مصلحتورزی در نظام تصمیمگیری حکومت سلامی
✔️حجتالاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی:
با وجود اینکه عنصر مصلحت در سالیان گذشته، نقش موثری در پایایی نظام اسلامی داشته، بلکه به پویایی نظام اسلامی، کمک کرده است، اما مرور مباحث عنصر مصلحت در سالهای گذشته نمایانگر بروز برخی اشکالات است. این اشکالات شامل اموری چون: «تکثر عناوین ثانویّه نسبت به عناوین اولیّه»، «خطر عرفی شدن فقه»، «شرعی شدن احکام و قوانین به واسطه ضرورتها»، «محوریّت نظر اکثریث حلّ و عقد در کارشناسی مصلحت در قبال نظر کارشناسان هر فن» و «دائمی شدن مصوبات مصلحتی که اموری زمانمند هستند» میباشد.
بازخوانی، بازشناسی، بازنگری و بازسازی مناسب کاربست مصلحت در نظام سیاسی (جمهوری اسلامی ایران) مستدعی سیاستهایی است که میتواند به توسعه، تعمیق، تأثیر و استمرار مصلحت ورزی در تصمیم سازی و تصمیم گیری در جمهوری اسلامی، بیانجامد.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/z96230
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
کتاب حکومت دینی چرا؟.pdf
5.97M
#فایل_کتاب
🔹 حکومت دینی، چرا؟
▫️نویسنده: سید سجاد ایزدهی
▫️ناشر به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی)
▫️سال نشر : 1396
▫️تعداد صفحات : 57
#حکومت_دینی
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
هدایت شده از دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🔹درس گفتار "تاریخچه فقه سیاسی"
🎙 با حضور:
حجت الاسلام دکتر #سیدسجاد_ایزدهی
(رئیس پژوهشکده نظام های اسلامی پژوهشگاه)
📆 چهارشنبه 30 شهریور تا سه شنبه 5 مهر ماه 1401، ساعت 17:20
📺 پخش زنده و مستقیم از شبکه چهارم سیما
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#معرفی_آثار_استاد
🔹 کتاب فلسفه فقه سیاسی از دیدگاه آیتالله خامنهای
✍️به قلم حجتالاسلام سیدسجاد ایزدهی
🔰 معرفی کتاب
مطابق دیدگاه آیت الله خامنه ای، فقه سیاسی گرایشی بینارشتهای است که ضمن انطباق بر میراث علمی فقیهان شیعه، بر مبانی فقهی منسجم، منظّم و روشمند مبتنی بوده و مشتمل بر مجموعه ای کامل از مباحث در سپهر سیاست و نظم سیاسی مطلوب است.
این اثر در گستره مباحث درجه دوّم فقه سیاسی قرار داشته و ضمن ارائه فهمی مناسب از فقه سیاسی و تمایز آن با فقه حکومتی، در پاسخ به پرسش هایی در خصوص رئوس ثمانیه و فهم ماهیّت و کارکرد این گرایش بینارشتهای، صورت پذیرفته و ناظر به پرسش هایی چون: ماهیّت، تاریخچه، گستره، کارویژه، منابع، روش، غایت، اهداف، چالشهای فرارو و راهکارهای تحوّل فقه سیاسی است و تدبیر مناسب جامعهای کارآمد، تأمین سعادت مادّی و معنوی مردم، و محوریّت اداره جامعه براساس نظم مردم سالاری دینی را مدّ نظر قرار میدهد.
▫️بخش اول: مفاهیم و کلیات
▫️بخش دوم: کاهیت فقه سیاسی
▫️بخش سوم: عوامل ناکارآمدی و راهکارهای تحول فقه سیاسی
▫️جمع بندی و نتیجه گیری
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#دیدگاه_علمی_آموزشی
🔰 ضرورت تدوین کتب آموزشی جدید در حوزه
✔️استاد سید سجاد ایزدهی
▫️ کتب درسی در هر نظام آموزشی برای تعلیم دانشجویان همان عصر نگارش می یابند و طبعا کتب آموزشی باید متناسب با فهم، ادبیات و اقتضائات زمانه تدوین شده باشند وگرنه حیثیت آموزشی خود را از دست خواهند داد.
▫️ باید متونی طراحی شوند که با متون قدیم برابری کند و قابلیت اقناع اساتید و طلاب را نیز داشته باشند.
▫️آثار گذشتگان دارای ویژگی های علمی بسیار خوبی است، اما این کتابها را غیر درسی بوده و با هدف تحقیق نوشته شدهاند. به عنوان مثال، کتاب لمعه مشتمل بر مجموعه ای از مباحث فقهی است که بر مبنای اقتضائات آن زمان نوشته شده است و برخی از مباحث آن، امروزه جایگاهی ندارد و موضوعیت خود را از دست داده است؛ برخی مسائل جدید نیز امروزه وجود دارد که در آن کتاب وجود ندارد. بنابر این کتاب لمعه حیثیت آموزشی ندارد و ثقیل بودن متن، با وجود این که موجب تلاش طلاب برای متن خوانی می شود، طلبه را درگیر فهم متن می کند و چه بسا از محتوا دور می سازد.
▫️جامعیت، اختصار، روزآمدی و داشتن فوائد متون قبلی و مباحث جدید از جمله ویژگی های متون جدید درسی حوزه است که باید در نگارش و انتخاب آنها به عنوان کتب جایگزین دقت کرد. حوزه باید تلاش کند که چنین متونی بازتولید شوند اما اگرچنین متنی نداریم، تا بدیلی برای آن پیدا نکردیم حذف متون قبلی توجیهی ندارد.
▫️روزآمدی در حوزه آموزش و پژوهش لازم و روزمرّگی امری قبیح است. مباحثی که دچار روزمرگی هستند، از آنچه در سالیان گذشته مورد استفاده قرار می گرفته، استفاده می شود. این درحالی است که موضوعات، جامعه و فهم ها در گذر زمان تغییر می کند.
▫️همچنانکه ما نمی توانیم ابزارهای گذشته را که جایگاه خود را از دست داده است امروزه به کار بگیریم، طبیعتا در حوزه آموزشی هم باید ابزارها را روزآمد کرده و دانشجو را بر اساس آن ابزارها و روش ها به فرآیند آموزشی بکشانیم.
▫️اگر در زمان گذشته کتاب های نسل قبل با کتاب های زمان بعد تفاوت می کند، امروزه هم در حوزه علمیه قم، فرآیندی رو به رشد از حیث روش ها و مباحث جدید و درس هایی با موضوع مسائل مستحدثه و مسائل مبتلابه جامعه و اقتضائات جامعه …. داشته است.
▫️ در دروس خارج، دوگونه آموزش داریم؛ یک نوع آموزش سنتی و قدیم است که عمدتا کتاب ها و ابواب سنتی را بحث می کنند که غرض از آنها، آشنایی با فرایند استنباط در امور عمومی فقه است و یک نوع دیگر از آموزش فقه هم هست که ناظر به مباحث نوپدید است که به غرض آشنایی طلبه با چگونگی مواجهه مسئله در حوزه مسائل نوپدید است که از آن به فقه معاصر تعبیر می شود. لذا در مجموع حتما فرآیند خوب و رو به رشدی است و علیرغم همه نقصان هایی که دارد، فرآیند امروز نسبت به قبل از انقلاب روزآمدتر و رو به جلو است.
▫️مشکل نیازها این است که علوم بشری در سال های گذشته شاید هرصدسال یا بیشتر طول می کشید تا علم بشر تغییر کند و دوبرابر شود. امروزه حجم مباحث، موضوعات فقهی و دانش ها به مراتب توسعه پیدا کرده است و شاید هرچندسال، کل دانش بشری متحول می شود به گونه ای که نسل امروز ادبیات نسل گذشته را و نسل گذشته ادبیات نسل امروز را متوجه نشود. به همین دلیل سیر رشد دانش از یکسوو تنوع بسیار زیاد مباحث فقهی در پیامد تصدی فقیهان بر حکومت بسیار زیاد شده است و دانش های اسلامی نتوانسته متوازن با این رشد، حرکت کند.
▫️ فضاسازی طلبه ها، پشتکاری آنها، ادامه دادن دروس در سالیان متعدد، قدری از این مشکلات را جبران کرده است اما کار جامع، نیازمند مقدمات و پشتیبانی های مناسب است. طبعا اگر انتظار باشد که حوزه علمیه نیازهای نو به نو و روزآمد نظام را پاسخ دهد، نظام هم باید برای این قضیه هزینه کند تا نیازهای خودش پاسخ داده شود اما از یکطرف، حوزه ها مکلف به پشتیبانی علوم انسانی هستند و از طرف دیگر از آن ظرفیت و امکانات لازم برای توسعه همه جانبه و روزآمد دانش ها برخوردار نیستند.
▫️یک نظام آموزشی باید بتواند به گونه روزآمد، ادبیات تولید کند، روش، تولید کند، ابزار، تولید کند. اگر یک نظام آموزشی بتواند اینها را انجام دهد، طبیعتا مطلوب است؛ ممکن است در یک سیستم آموزشی باید متون قدیم خوانده شود، از آن طرف باید مباحث، روش ها و شیوه های نو به کار برده شود و درحقیقت تلفیقی از اینها به کار برده شود. این غرض است که روش را توجیه می کند و روش است که چگونگی نگارش متن و نظام آموزشی را توجیه می کند. لذا در آغاز باید به دنبال غرضی برویم که نگارش متن برای آن نوشته می شود و ابزار، برای آن تولید می شود. غرض، پاسخگویی نو به نو برای نسل حاضر و نیازهای نظام است، طبیعتا ابزارهای آن هم باید نو به نو مطابق با آن هدف و غایت بازتولید شود.
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#اینفوگرافی
🔹بررسی و نقد مبانی مشروعیت حکومت ها در فلسفه سیاسی
▪️برگرفته از درس خارج فقه سیاسی استاد ایزدهی
🌐 لینک دانلود فایل: https://eitaa.com/izdehi/69
#فقه_سیاسی
#مشروعیت_حکومت
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
#اینفوگرافی
🔹بررسی و نقد مبانی مشروعیت حکومت ها در فلسفه سیاسی
▪️برگرفته از درس خارج فقه سیاسی استاد ایزدهی
#فقه_سیاسی
#مشروعیت_حکومت
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi
هدایت شده از دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🔈#اطلاعیه
بسم الله الرحمن الرحیم
دروس استاد ایزدهی در سال تحصیلی 1402_1401 به صورت حضوری در #فیضیه_مدرس211 برگزار می گردد:
🗓 شروع: شنبه 9 مهرماه 1401 مطابق 4 ربیع الاول
روزهای شنبه تا سه شنبه:
🔸خارج فقه سیاسی: فقه روابط بین الملل (مصونیت سیاسی)
⬅️ از ساعت 7تا 7:45
🔸خارج اصول: اصول فقه حکومتی
⬅️ از ساعت 7:45 تا 8:20
روزهای چهارشنبه:
🔸تفسیر نهج البلاغه
⬅️از ساعت 7 تا 8
🔊#فایل_صوتی جلسات بعد از درس در کانال قرار می گیرد.
✅ کانال دروس و دیدگاه های استاد ایزدهی
🆔 @izdehi