✅ پرتوى از سيماى امام رضا عليه السلام
حضرت على بن موسى, ملقب به رضا, در سال 148 هجرى قمرى در روز 11 ذيقعده در مدينه به دنيا آمد. پدر آن حضرت,امام موسى بن جعفر و مادرش بانويى بزرگوار به نام نجمه بود. كه او را سمانه و تكتم و طاهره نيز مى گفتند. بعد از شهادت امام كاظم(ع) آن حضرت در 35 سالگى عهده دار مسئوليت امامت و حفظ مبانى اسلامى و رهبرى شيعيان گرديد.
مدت امامت امام هشتـم در حدود بيست سال بود كه مى توان آن را به سه بخش جداگانه تقسيم كرد:
1ـ ده سال اول امامت آن حضرت كه همزمان با دوره زمامدارى هارون بـود.
2ـ پنج سال بعد از آن كه مقارن با خلافت امين , فرزند هارون بود.
3ـ پنج سال آخر امامت آن بزرگوار كه مصادف با خلافت مامون و تسلط او بر قلمرو اسلامى آن روز بود. سفارشى از امام رضا عليه السلام
على بن شعيب, يكى از شاگردان با استعداد و لايق آن حضرت, مى گـويد: روزى به ديدار امام رضا (ع) رفتم, از من پرسيد: ياعلى چه كسى از نظر زندگى بهترين مردم است؟ جواب دادم: اى سرور و آقاى من,شما به اين مطـلب از من داناتريد, بعد از آن فرمود:((يا على, من حسن معاش غيره فى معاشه)). (1); كسى كه امور زندگى ديگران را از طريق امور زندگى خويش نيكو مى گرداند. و سپـس ادامه داد: مى دانى چه كسى از نظر زندگى از همه مردم بدتر است؟ جواب دادم: شما داناتريد. فرمود: كسى كه ديگران از زندگى او بهره اى ندارند.(2)
از ميان كلمات گهر بارحضرت رضا (ع) چهل حديث رابرگزيدم, باشد كه اين سخنان سازنده براى حقيقت جويان, سرآغاز گرايشى عميق به سوى تمام دستورها و رهنمودهاى آن حضرت باشد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پى نوشت ها:
1ـ تحف العقول ,ص 448.
2ـ براى اطلاع كامل از زندگى امام هشتـم به كتاب نفيس وجامع سرگذشت و شهادت امام رضا (ع) نوشته : على غفورى رجوع كنيد كه اين مختصر اقتباسى از آن اثر ارزنده است. https://eitaa.com/jadid2
✅سیره تربیتی امام رضا (ع) در #تربیت فرزند
👈این مقاله می کوشد تا نکاتی از سیره تربیتی امام رضا (ع) در تربیت فرزند را یادآوری کند و گامی، هر چند ناچیز، در ترویج معارف اهل بیت بردارد.
سیره تربیتی امام رضا (ع) ، با توجه به سفر آن حضرت به خراسان و دوری از کانون خانواده و نیز تک فرزندی چنانکه برخی از بزرگان قایلند بسیار قابل توجه است؛ چرا که تربیت فرزند یگانه آن هم از راه دور شیوهای خاص میطلبد.
الف) انتخاب همسر صالح و شایسته
صفوان بن یحیی از امام رضا (ع) نقل کرده است که فرمود:
هیچ سودی برای مرد بهتر از همسر صالح، که هنگام دیدن وی شوهر خوشحال شود و در غیاب شوهر نگهدار خود و اموالش باشد، نیست.
همچنانکه زن باید صالح و شایسته باشد، مرد نیز باید شایسته باشد.
بر والدین است که به کمک دخترانشان، شوهران شایسته و صالحی برای آنان انتخاب کنند. حسین بن بشار واسطی میگوید:
خدمت امام رضا (ع) نامه نوشتم که یکی از بستگانم از دخترم خواستگاری کرده است، ولی مرد بد اخلاقی است. [آیا صلاح هست که دخترم را به ازدواج او در آورم؟]
حضرت فرمود:
اگر بداخلاق است، دخترت را به ازدواج او در نیاور.
ب) رعایت آداب ازدواج
بعد از انتخاب همسر شایسته، در طلیعه ازدواج باید مهم ترین هدف ازدواج، که همان تربیت فرزندان صالح است، مورد توجه باشد و یاد خداوند متعال میهمان قلبهای پاک زن و مرد بوده و آنها باید، ضمن رعایت سایر آداب نکاح، از خداوند فرزند سالم و صالح طلب کنند.
در کتاب شریف فقه الرضا، که به حضرت رضا (ع) منسوب است، در مورد اولین برخورد زن و مرد، خطاب به شوهر، چنین آمده است:
هنگامی که زن به خانه تو وارد شد، پیشانیاش را بگیر؛ او را به طرف قبله بنشان و بگو: «خداوندا، او را به امانت گرفتهام و با میثاق تو بر خود حلال کردهام؛ پروردگارا، از او فرزند با برکت و سالم روزیام کن و شیطان را در نطفهام شریک مساز و سهمی برای او قرار مده.»
ج) مراقبت های ایام بارداری
بعد از انعقاد نطفه، مراقبت های ایام بارداری بسیار مهم و ضروری است. توجه به وضعیت روانی همسر، گستراندن بستر آرامش در منزل و خارج آن و نیز تغذیه مناسب و سالم از ضرورت های این دوره است. علاوه بر غذای سالم و مقوی، استفاده از برخی میوهها و خوراکی ها میتواند در آینده کودک و شخصیت و صفاتش مؤثر باشد، بدین جهت، معصومان علیهم السلام بهرهگیری از برخی خوردنیها در ایام بارداری توصیه کردهاند.
محمد بن سنان از امام رضا (ع) نقل کرده است که آن حضرت فرمود:
«همسران باردارتان را کندر دهید؛ اگر حمل آنها پسر باشد، پاکیزه قلب و دانشمند و شجاع خواهد شد و اگر دختر باشد، خوش اخلاق و زیبا میشود و نزد شوهرش منزلت مییابد».
ناگفته پیداست که این نوع خوراکیها علت تامه پدید آمدن این صفات نیست و عوامل دیگر هم مؤثر است.
👈ادامه این بحث در کانال «فرهنگ پرورش انسان های ناب» بطور مفصل آمده، حتماً مطالعه بفرمائید.
https://eitaa.com/ahlebet2/15
https://eitaa.com/jadid2
✅فضائل امام رضا (ع) 📒حسب و نسب امام رضا (ع)
https://eitaa.com/ahlebet1/23
✳️نخستین سجده
بی بی نجمه می گوید: «علی را که در شکم داشتم ابداً احساس سنگینی نمی کردم و وقتی می خوابیدم، صدای آوایی ملکوتی از کودکی که در شکم داشتم می شنیدم که نام خدا را ترنّم می کرد».
وقتی فرزندم به دنیا آمد، دست هایش را روی زمین گذاشت و سر خود را به سمت آسمان بالا برد، لب های کوچک فرزندم تکان می خورد؛ انگار که با خدا سخن می گفت!»)
. عیون اخبار الرّضا علیه السلام ، ج 2، ص 250
.
https://eitaa.com/jadid2
🔰#شناسه و معرفی امام (رضا «ع») امام رضا عَلَیْهِالسَّلَام روز یازدهم ذیقعده سال 148 ق. در مدینه متولد شد.
نام مادرش «تُکْتَم» بود که بعد از تولد حضرت، از طرف امام کاظم عَلَیْهِالسَّلَام طاهره نام گرفت. نام مادر حضرت را «نَجْمَة» نیز گفتهاند.
نقش انگشتری آن حضرت «مَا شَاءَ اللَّه وَ لَا قُوَّةَ الاّ بالله» بوده است.
اسم حضرت: علی، کنیه: ابوالحَسَن الثانی، لقب: رضا،
شروع امامت: سال 183 در سن 35 سالگی.
مدت امامت: 19 یا 20 سال.
فرزندان: دو پسر به نام جواد عَلَیْهِالسَّلَام فرزند دیگر به نام حسین.
https://eitaa.com/jadid2
شهادت: امام تا سال 201 ق. در مدینه بود، در رمضان آن سال وارد مَرو شده و در سن 55 سالگی، آخر صفر سال 203 ق. به علت خوردن انگور مسموم - به اجبار مأمون - مسموم شده و در طوس به خاک سپرده شد.
https://eitaa.com/jadid2
✅خلفای معاصر امام عَلَیْهِالسَّلَام
ده سال از مدت امامت حضرت با هَارُون الرَّشِید (193 - 183).
پنج سال با مُحَمَّد امین پسر هَارُون (198 - 193).
ده سال با عَبْداللَّه مأمون پسر دیگر هَارُون (218 - 193) که با برادرش جنگید.
امام در حدود 20 سال از مأمون بزرگتر بود.
https://eitaa.com/jadid2