📙حرف الف
💠موضوع : آرزو
تبیین امید و آرزو
به بهانه شب لیله الرغایب(مناسبتی)
☑️مقدمه
به نخستین شب جمعهٔ ماه رجب لیلة الرغائب ، گفته میشود. در آموزههای اسلامی آمدهاست که در این شب فرشتگان بر زمین نزولمیکنند تا رحمت الهی را به جامعه بشری عرضهنمایند.
نظر به اینکه آرزوی تنها بدون حرکت و خالی از عمل، برای رشد و کمال کفایت نمی کند برخی علما تذکر میدهند که ترجمه لیلة الرغائب به معنای شب آرزوها درست نیست، بلکه لیله الرغایب،شب رغبتها و گرایشها و مجذوبشدنها است، لذا آن انجذاب و گرایش و میل و شوق را میگویند رغبت، در برابر رهبت.
🔷 جايگاه امید و آرزو در احادیث
در کلید واژه های رجا، رغبت، انتظار و امل ، معنا و مفهومی وجود دارد که در فارسی با کلماتی مثل آرزو، شوق و امید از آنها تعبیر می شود.
جايگاه امید در احادیث به گونه ای است که كه ائمه معصوم(ع) اميد را رحمت الهي دانستهاند.
➖پيامبر اكرم (ص) : «الاَملُ رحمهٌ لِاُمَّتي و لَو لا الاَمل ما رَضَعت والِدةٌ وَلَدَها وَ لا غَرَسَ غارسٌ شَجَراً؛ براي پيروان من رحمت است و اگر اميد نبود، هيچ مادري كودكش را شير نميداد و هيچ باغباني نهالي نميكاشت». (۱)
➖حضرت علي(ع): «كلُّ راجٍ طالبٌ و كُلُّ خائفٍ هارِبٌ؛ هر اميدواري، جوينده است و هر بيمناكي، گريزان (از آنچه مي ترسد».
➖«الاَمَلُ رفيقٌ مونساً؛ آرزو و اميد، همنشيني است كه موجب انس و آرامش ميشود».(۲)
🔷حدیث؛امید و حسن ظن به خداوند
امام باقر(ع)فرمود: وَجَدْنَا فِي كِتَابِ عَلِي(ع) أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ (ص)قَالَ وَ هُوَ عَلَي مِنْبَرِهِ وَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ مَا أُعْطِي مُؤْمِنٌ قَطُّ خَيرَ الدُّنْيا وَ الْآخِرَةِ إِلَّا بِحُسْنِ ظَنِّهِ بِاللَّهِ وَ رَجَائِهِ لَهُ وَ حُسْنِ خُلُقِهِ وَ الْكَفِّ عَنِ اغْتِيابِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَا يعَذِّبُ اللَّهُ مُؤْمِناً بَعْدَ التَّوْبَةِ وَ الِاسْتِغْفَارِ إِلَّا بِسُوءِ ظَنِّهِ بِاللَّهِ وَ تَقْصِيرِهِ مِنْ رَجَائِهِ وَ سُوءِ خُلُقِهِ وَ اغْتِيابِهِ لِلْمُؤْمِنِينَ وَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَا يحْسُنُ ظَنُّ عَبْدٍ مُؤْمِنٍ بِاللَّهِ إِلَّا كَانَ اللَّهُ عِنْدَ ظَنِّ عَبْدِهِ الْمُؤْمِنِ لِأَنَّ اللَّهَ كَرِيمٌ بِيدِهِ الْخَيرَاتُ يسْتَحْيي أَنْ يكُونَ عَبْدُهُ الْمُؤْمِنُ قَدْ أَحْسَنَ بِهِ الظَّنَّ ثُمَّ يخْلِفَ ظَنَّهُ وَ رَجَاءَهُ فَأَحْسِنُوا بِاللَّهِ الظَّنَّ وَ ارْغَبُوا إِلَيه.
در كتاب علي(ع) ديديم كه ايشان از رسول خدا (ص) نقل كرده است آن حضرت بر فراز منبر فرمود: سوگند به خدايي كه معبودي جز او نيست، هرگز خوبي دنيا و آخرت به هيچ مؤمني داده نميشود، جز به سبب خوشگمانياش به خدا و اميدوارياش به او و خوشخلقي و خودداري او از غيبت مؤمنان و سوگند به خدايي كه معبودي جز او نيست، خدا هيچ مؤمني را پس از توبه و استغفار عذاب نميكند، مگر به سبب بدگمانياش به خدا و كوتاهياش در اميدواري به او، و بدرفتاري و غيبت او از مؤمنان و سوگند به خدايي كه معبودي جز او نيست، گمان هيچ بندهاي به خدا نيكو نشود، جز اينكه خدا نزد گمان بنده مؤمن خود باشد (يعني هرگونه به او گمان برد، خدا همانگونه با او رفتار ميكند)؛ زيرا خداوند، كريم است و همه خيرها به دست اوست. او از اينكه بنده مؤمنش به او گمان نيك برد و او برخلاف گمانش با وي رفتار كند، حيا ميكند. پس به خدا خوشبين باشيد و به سويش رغبت كنيد.(۳)
🔹حدیث جالب ؛ امیدوار باش
حضرت علي(ع): «كُنْ لِمَا لَا تَرْجُو أَرْجَي مِنْكَ لِمَا تَرْجُو فَإِنَّ مُوسَي بْنَ عِمْرَانَ عليهالسّلام خَرَجَ يقْتَبِسُ لِأَهْلِهِ نَاراً فَكَلَّمَهُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ وَ رَجَعَ نَبِياً مُرْسَلًا وَ خَرَجَتْ مَلِكَةُ سَبَإٍ فَأَسْلَمَتْ مَعَ سُلَيمَانَ عليهالسّلام وَ خَرَجَتْ سَحَرَةُ فِرْعَوْنَ يطْلُبُونَ الْعِزَّ لِفِرْعَوْنَ فَرَجَعُوا مُؤْمِنِينَ؛ به آنچه اميدش را نداري، اميدوارترباش از آنچه بدان اميد داري؛ زيرا موسيبنعمران(ع) رفت كه براي خانوادهاش آتش برگيرد، ولي (در آنجا) خداوند عزّوجلّ با او به سخن درآمد و سپس در كسوت پيامبر بازگشت. ملكه سبأ نيز از كشور خود بيرون آمد، ولي با سليمان مسلمان شد. جادوگران فرعون براي تقويت قدرت فرعون بيرون آمدند ولي مؤمن برگشتند».(۴)
بخشندهٔ که سابقهٔ فضل و رحمتش
ما را بحسن عاقبت امیدوار کرد
پرهیزکار باش که دادار آسمان
فردوس جای مردم پرهیزکار کرد
ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📙حرف الف
💠موضوع : آشتی
🟢رفع کدورت ها ، صلح و آشتی
☑️مقدمه
یکی از فضایل اخلاقی خالی کردن دل از کینه دیگران، اِصلاح ذاتالبَین، آشتی دادن مردم و اصلاح رابطه میان آنها است.
اصلاح ذات البین از سه کلمه تشکیل شده است؛ «اصلاح» از ماده صلح و نقطه مقابل افساد و تباهی است و به معنی از بین بردن نفرت و کینه در میان مردم است.«ذات» به معنی عین هر چیز و نفس آن است و مؤنث پیشوند ذو می باشد که به معنی «دارای» می باشد مثل ذوالفقار یعنی دارای فقره . و «بین» برای حد فاصل میان دو چیز یا وسط آنها وضع شده است.
یکی ازویژگی های مردان و زنان خداجو، پرهیز از کینه توزی و سعی در کینه زدایی است. آنان آرزومندند که دل های شان همچون دل های بهشتیان، تهی از کینه و دشمنی مؤمنان شود. در کریمه قرآنی آمده: وَ لا تَجْعَلْ فی قُلُوبِنا غِلاًّ لِلَّذینَ آمَنُوا»در دل هایمان از آنان که ایمان آورده اند، کینه ای قرار مده ».(۱)
انسان ها در پی زندگی آرام و سرشار از محبت و به دور از کینه و نفرت هستند؛ زیرا می دانند که کینه، شاخ ریشه درخت معنویت را می سوزاند. کینه توزی افزون بر فرد، اجتماع را نیز به جهنمی از فتنه ها، آشوب ها و دشمنی ها تبدیل می سازد.
👌راز تاکید بر اصلاح
خداى متعال انسان را براى تكامل آفریده، و تكامل نیز در پرتو زندگى اجتماعى حاصل مىشود، و کینه و عداوت و دو دستگی زندگی اجتماعی را مختل می کند.
صفات مهلکه دیگر نیز از کینه و عداوت متولد میگردد ؛حسد و غیبت و دروغ و بهتان و شماتت و اظهار عیب و دوری و ایذاء و سخریت و استهزاء و غیر اینها از آفات و اعمال محرمه که دنیا و دین آدمی را فاسد میسازد. و اگر فرض شود که هیچ یک از اینها حاصل نشود همان خود بغض و عداوت او از امراضی است که نفس قدسی را بیمار، و همیشه روح از آن متالم و در آزار است. آدمی را از بساط قرب الهی دور، و از مرافقت ساکنان عالم قدس مهجور میگرداند. و صاحب خود را منع میکند از آنچه شیوه اهل ایمان و شیمه اخیار و نیکان است، و از بشاشت وشکفتگی و مهربانی و فروتنی و مرافقت و همنشینی نسبت به کسی که کینه او را در دل دارد. و خود را از اعانت و قضاء حوائج او باز میدارد.
☑️قرآن و کینه و عداوت
خدواند در آیاتی از قرآن کریم مؤمنان را به صلح و آشتی دستور داده و نسبت به کینه و دشمنی هشدار داده است از جمله آن آیات عبارتند از؛
➖إنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَینَ أَخَوَیکمْ«مؤمنان برادر یکدیگرند؛ پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید»
➖إنَّما یُرِیدُ الشَّیْطانُ أَنْ یُوقِعَ بَیْنَكُمُ الْعَداوَةَ وَالْبَغْضاء؛همانا شیطان مى خواهد میان شما دشمنى و كینه ایجاد كند.(۲)
البته ادامه این آیه عبارت «فِی الْخَمْرِ وَالْمَیْسِر» دارد و مىفرماید شیطان از طریق شراب و قمار بذر كینه و دشمنى را بین شما مىپراكنَد؛ كه اینها دو مورد از موارد بیّن كار شیطان در اختلافافكنى هستند، اما اینكه شیطان دوست دارد مؤمنان با هم دشمن باشند كلیت دارد، حال از راه شراب و قمار باشد یا از راه دیگر. شیطان منتظر این است كه روزنهاى پدید آید و او راه نفوذى پیدا كند تا دو مؤمن را نسبت به یكدیگر بدبین نماید و بین آنها را به هم بزند.
شیطان به دنبال فرصت است که به هر بهانه ای بین افراد دشمنی ایجاد کند چه در بین دو نفر یا بین خانواده فامیل چه در جامعه.
➖وإِنْ طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا ۖ فَإِنْ بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَىٰ فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّىٰ تَفِيءَ إِلَىٰ أَمْرِ اللَّهِ ۚ فَإِنْ فَاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا ۖ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ(۳)
و هرگاه دو گروه از مؤمنان با هم به نزاع و جنگ پردازند، آنها را آشتی دهید؛ و اگر یکی از آن دو بر دیگری تجاوز کند، با گروه متجاوز پیکار کنید تا به فرمان خدا بازگردد؛ و هرگاه بازگشت (و زمینه صلح فراهم شد)، در میان آن دو به عدالت صلح برقرار سازید؛ و عدالت پیشه کنید که خداوند عدالت پیشگان را دوست میدارد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📙حرف ج
💠موضوع : جهنم
🟢تبیین بهشت و جهنم
☑️مقدمه
اعتقاد داشتن به آخرت و بهشت و جهنم، نقش مهمّی در بازداشتن انسان از گناه و کارهای نادرست و سوق دادن به سوی کارهای شایسته و خداپسند دارد. از این رو در آیات نورانیِ قرآن کریم، از بهشت و جهنم سخن به میان آمده است و تدبر و فهم معارف قرآنی و حدیثی که در این زمینه وارد شده است، بسیار کارگشاست.
به عنوان مقدمه باید عرض کنیم؛یکی از اعتقادات مسلم مسلمانان اعتقاد به بهشت و جهنم است که مثل بقیه معتقدات و امور فرا مادی و فرا حسی ممکن است، توسط افراد مادی و حس گرا مورد تردید، انکار و حتی استهزا قرار بگیرد.
اما باید بدانیم که؛«اقرار به حقانیت بهشت، واجب و انکار آن موجب کفر است. این اقرار از امورى است که به میّت ،تلقین مىشود».(۱)
✅ استحباب یاد بهشت و جهنم
در اعمال مستحبی از جمله اعمال دعا برای طلب بهشت و دفع جهنم است یعنی از باب ذکر توصیه شده است که در حالات و موقعیت های مختلف به ویژه در حالات زیر بهشت و جهنم را یاد کنیم؛
۱) در تعقیبات نماز.
۲)هنگام تلاوت آیهای از قرآن که متضمّن وصف بهشت و نعمت هاى بهشتى یا عذاب های جهنمی است .
۳)هنگام ورود به حمام
۴) هفتاد بار هنگام وقوف در عرفات
☑️فهم معنی بهشت و جهنم
باید توجه کنیم؛ هر آنچه درباره جهان دیگر؛ عالم آخرت، بهشت و جهنم ، در قرآن و حدیث گفته می شود از باب تشبیه است، برای بیان اموری که برای ما در این دنیا قابل تصور، قابل حس نیست راه دیگری غیر از تشبیه وجود ندارد.
چنانچه اگر بخواهیم برای بچه خردسال رسیدن به اهمیت شغل و درآمد خوب را بیان کنیم باید از راه دسترسی به خوراکی و اسباب بازی دلخواه بیان کنیم.
«تصورمان از لذت های بهشت در حد نعمتها و لذتهایى است كه در دنیا شناختهایم و احساس كردهایم و بیش از آن احساس و تصورى نداریم.
توان عقل انسان در حدى است كه از چیزهایى كه دیده یا نمونههایى از آنها را مشاهده كرده، آن هم پس از مقایسه، مىتواند تصور داشته باشد و از چیزى كه ندیده تصور و تصویرى ندارد. به جهت همین محدودیت فهم و درك و فعالیت ذهن انسان، براى بیان اوصاف و ویژگىهاى جهان آخرت، چارهاى جز این نیست كه آنها را در قالبهایى بیان كنند كه با آنچه انسان در دنیا درك مىكند مشابهت داشته باشند والاّ آن ویژگىها را اصلا درك نخواهد كرد. از این جهت ممكن است آن ویژگىها تا میلیونها بار تنزل یافته باشند تا در افق درك و فهم دنیوى ما بازتاب و انعكاس یابند و اثر بخش گردند والا اگر از افق فهم و درك ما فراتر باشد، در ما اثر نخواهد بخشید؛ چون قابل درك و فهم نیست».(۲)
چنانچه در مورد بهشت گفته شده از خیر و سعادت چیزهایی هست که بر قلب هیچ بشری خطور نمیکند:
«فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا أُخْفِیَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعْیُنٍ؛ هیچ کس نمیداند چه پاداشهای مهمی که مایه روشنی چشمهاست برای آنها نهفته شده.»
🔷بهشت و جهنم تجلی صفات الهی
انا لله و انا الیه راجعون یک حقیقتی که همه مؤمنان آن را پذیرفته اند عبارت است از اینکه انسان ها از آن خدا هستند و به سوی او باز خواهند گشت.
بهشت و جهنم همان بازگشت به سوی خداست چرا که ؛حقیقت بهشت تجلّی رحمت و مغفرت خداست و جهنم تجلّی غضب و لعنت خداست.
مؤلف کتاب تفسیری می نویسند:«بر همین اساس، بهشت از اسمای جمالی و جهنم از اسمای جلالی است» .(۳)
با این توضیح که هر کس در دنیا اعمال نیک انجام می دهد در واقع با صفات جمال خداوند ارتباط گرفته است و هر کس اعمال ناروا انجام دهد در معرض اسما جلالی خداوند قرار گرفته است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📙حرف ش
💠موضوع : شکر
حمد و سپاس خداوند
🔶شعر
فضل خدای را که تواند شمار کرد
یا کیست آنکه شکر یکی از هزار کرد
آن صانع قدیم که بر فرش کائنات
چندین هزار صورت الوان نگار کرد
ترکیب آسمان و طلوع ستارگان
از بهر عبرت نظر هوشیار کرد
بحر آفرید و بر و درختان و آدمی
خورشید و ماه و انجم و لیل و نهار کرد
الوان نعمتی که نشاید سپاس گفت
اسباب راحتی که نشاید شمار کرد
اجزای خاک مرده، به تأثیر آفتاب
بستان میوه و چمن و لالهزار کرد
این آب داد بیخ درختان تشنه را
شاخ برهنه پیرهن نوبهار کرد
چندین هزار منظر زیبا بیافرید
تا کیست کو نظر ز سر اعتبار کرد
توحیدگوی او نه بنی آدمند و بس
هر بلبلی که زمزمه بر شاخسار کرد
شکر کدام فضل به جای آورد کسی؟
حیران بماند هر که درین افتکار کرد
بخشندهای که سابقه فضل و رحمتش
ما را به حسن عاقبت امیدوار کرد
پرهیزگار باش که دادار آسمان
فردوس جای مردم پرهیزگار کرد
نابرده رنح گنج میسر نمیشود
مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد
دنیا که جسر آخرتش خواند مصطفی
جای نشست نیست بباید گذار کرد
شاید که التماس کند خلعت مزید
سعدی که شکر نعمت پروردگار کرد.
☑️مقدمه
یکی از آدابی که در بین انسان ها، و به اشکال مختلف صورت میگیرد حمد و سپاس خداوند است.
مسلمانان غیر از موارد مستحب که در موقعیت های مختلف مانند رسیدن به نعمت ها حمد میگویند ؛ هر روز در نمازهای واجب دستکم ده مرتبه سوره حمد را میخوانند و معمولا تشهد نماز را با حمد شروع میکنند.
🔹معنی حمد و شکر
شکر به معنای قدردانی نعمت دهنده است ، به گونه ای كه آثاراین قدردانی در قلب ، زبان واعمال بروز كند. مثلا در قلب با خضوع و خشوع، در زبان با حمد وثنای خداوند ودر عمل با اطاعت از وی .
بعضی از علما در معنای کلمه شكر فرموده اند به معنای تصور نعمت و اظهار آن است
نیز گفته اند كه شكر به معنای حمد وستایش نعمت دهنده می باشد ، وشكر به اعضاء كه به معنای تلافی نعمت به قدر استحقاق آن نعمت است.
🔹فرق حمد و شکر و ثنا
فاطمه زهرا(س) خطبه تاریخی فدکیه را با حمد و شکر و ثنا شروع کرده اند،در باب تفاوت حمد و شکر و ثنا چند دیدگاه وجود دارد ، یکی از اساتید فرق از سه واژه را اینگونه دانسته اند؛
مدح و ثنا ، اعم از حمد و شکر است که که در مورد جاندار و اشیا به کار می رود .
حمد در جایی گفته میشود که کاری خوب از فاعلی با شعور و مختار صادر شود؛ خواه آن کار سودی به حال حمدکننده داشته باشد یا نداشته باشد؛ ولی شکر اخص از حمد است؛ یعنی ثنایی است که برای کسی که کار خوبی انجام بدهد و نتیجه آن کار خوب عاید ستایشگر شود، بکار میرود.(۱)
🔹 حقیقت شکر
حقیقت شکر تنها تشکر زبانى یا گفتن الحمد لله و مانند آن نیست ، بلکه شکر حقیقت شکر آن است که از آن نعمت در همان راهى که براى آن آفریده شده است استفاده شود. .
داراى سه مرحله است نخستین مرحله آن است که به دقت بیندیشیم که بخشنده نعمت کیست ؟ این توجه و ایمان و آگاهى پایه اول شکر است ، و از آن که بگذریم مرحله زبان فرا مى رسد ، ولى از آن بالاتر مرحله عمل است ، شکر عملى آن است که درست بیندیشیم که هر نعمتى براى چه هدفى به ما داده شده است آنرا در مورد خودش صرف کنیم که اگر نکنیم کفران نعمت کرده ایم ، همانگونه که بزرگان فرموده اند :« الشکر صرف العبد جمیع ما انعمه الله تعالى فیما خلق لاجله چرا خدا به ما چشم داد ؟ و چرا گوش داد؟چرا زبان داد؟
آیا نعمت بینایی برای دیدن عظمت عالم و عبرت گیری است یا برای چشم چرانی و هرزه بینی ؟آیا ناسپاسی نیست که نعمت چشم را تنزل دهیم در استفاده در گناه؟
آیا نعمت زبان برای حق گویی و دلجویی است ؟ یا برای بدگویی غیبت و دل شکستن و تهمت زنی؟
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📙حرف د
💠موضوع : دوست
✅انتخاب رفیق
🌷انتخاب بهترین دوست و همنشین و تاثیر آن در سعادت و کمال شخصیت انسان🌷
🌼انسان ذاتا موجودی اجتماعی است و طبیعت او به گونه ای است که معمولا مشتاق داشتن دوست و هم نشین است. از طرفی دوست و رفیق می تواند نقشی سرنوشت ساز در زندگی هر شخص ایفا کند. ازاین رو آشنایی با ویژگی های دوست و هم نشین شایسته و ملاک قرار دادن این شاخصه ها برای انتخاب دوست، حائز اهمیت است.
🌷بهترین دوست وهمنشین از نگاه امام علی علیه السلام: خَيْرُ مَنْ صَحِبْتَ مَنْ وَلَّهَكَ بِالاُْخْرى، وَ زَهَّدَكَ فِى الدُّنْيا، وَ اَعانَكَ عَلى طاعَةِ الْمَوْلى؛
[غرر الحكم، ج ۳، ص ۴۳۶]
🌹ترجمه: امام علی عليه السلام فرمود: بهترين دوست تو كسى است كه تو را شيفته آخرت كند. و نسبت به دنيا بى رغبت سازد.و تو را در فرمانبردارى از خدا كمك نماید.》
📚غرر الحکم، ج۳، ص۴۳۶
🌷🌸🌼🌸🌼🌸🌸🌷
🌼گلی خوشبوی در حمام روزی
رسید از دست محبوبی به دستم
🌸بدو گفتم که مشکی يا عبیری
كه از بوي دلآويز تو مستم
🌸بگفتا من گِلی ناچيز بودم
ولیكن مدتی با گُل نشستم
🌼کمال همنشين در من اثر کرد
وگرنه من همان خاکم که هستم
[گلستان سعدی]
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا، یوسف شیخ
@mohbansahbzaman
📙حرف د
☀️ موضوع : دوست رفاقت ها؛ فرصت و تهدید
🔹شعر
چو گل همیشه مطیع هوای گلشن باش
بسوز و دم نزن و مثل شمع روشن باش
تو نسل دامن پاکان روزگار راستی
مرو بدامن ناپاک، پاک دامان باش
زتیغ مرگ بسی تیغ نفس تیز تر است
بپوش جامه تقوا و غرق جوشن باش
قسم بدوست که شیطان و نفس دشمن تواست
باین دو دشمن ظاهر فریب دشمن باش
بمال و حشمت و زیبائی قبیله مناز
تو کز منی شده ای خلق خالی از من باش
شکستن دل مردم هنر نمی باشد
به جای دل شکنی فکر خود شکستن باش
تو را به کعبه بود روز پنج نوبت روی
نه عبد بتکده نه پیرو برهمن باش
چو در بلندی و پستی مخیرت کردند
به جای آنکه شوی خار راه سوسن باش
اسیر شانه و آئینه گشته ای تا چند
بیا به جمع شهیدان، زخون مزین باش
زآه سرد زبون زمان مشو «میثم»
بزیر پتک حوادث چو کوه آهن باش
🔘مقدمه
در اهمیت دوستی گفته اند هزار دوست، کم است و یک دشمن، بسیار.
باید توجه داشت ؛ از طرفی ،روح انسان، در سایه دوستی و مهرورزی، شکوفا و مصفا میشود و از این رهگذر، آدمی طعم شیرین حیات را بهتر میچشد و از احساس غربت و تنهایی به در میآید. حضرت علی (ع)، آن را که موفق نشود دوست به دست آورد، آدمی ناتوان معرفی میکند و میفرماید: «أَعْجَزُ النّاسِ مَنْ عَجَزَ عَنِ اکْتِسَابِ الْإِخْوانِ، وَأَعْجَزُ مِنْهُ مَنْ ضَیَّعَ مَنْ ظَفِرَ بِهِ مِنْهُمْ»؛ ناتوانترین مردم، کسی است که از به دست آوردن برادران و دوستان ناتوان باشد و ناتوان تر از او کسی است که دوستی را که به دست آورده است، از دست بدهد.»(۱)
از سوی دیگر چنانچه برای حفظ سلامت اجتناب از افراد ناقل ویروس های بیماری ها لازم است تا عامل بیماری از بیمار به شخص سالم سرایت نماید. دین مقدس اسلام همین پیشگیری را در مسائل اخلاقی شدیداً توصیه مینماید. لذا توصیه میكند كه به خاطر حفظ سلامت روح و جان از آمیزش و اختلاط با گنهكاران پرهیز كرده و از مجالست و همنشینی با آنان خودداری نمایند. از نظر اصولتربیتی این نكته نیز مورد تأیید مربیان قرار دارد. چون شنیدن و دیدن گناه خود مرحله آغازین گناه است.
خداوند متعال به ما دستور میدهد كه هر روز ده بار بگوییم خداوندا ما را به صراط مستقیم هدایت كن و ما را با غضب شدگان و منحرفان همراه نكن.
🔷آیه ای در مورد دوست
قرآن مجید در سوره فرقان میفرماید:«وَ یوْمَ یعَضُّ الظَّالِمُ عَلىَ یدَیهِ یقُولُ یلَیتَنىِ اتخَّذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلًا یاوَیلَتىَ لَیتَنىِ لَمْ أَتخَّذْ فُلَانًا خَلِیلًا» و (به خاطر آور) روزى را كه ستمكار دست خود را (از شدّت حسرت) به دندان مىگزد و مىگوید: «اى كاش با پیامبر راهى برگزیده بودم ، اى واى بر من، كاش فلان (شخص گمراه) را دوست خود انتخاب نكرده بودم. [فرقان/ ۲۷ ]
🔹نکته
مرحوم حاج میرزا جواد آقا (ره) در آداب رفاقت همین قسمت از آیه را ذکر می کند و در ادامه به این مطلب اشاره می کند که «المرء علی دين خليله».اگر انسان بخواهد سیر الی الله بکند؛ یک رفیق و یک استاد لازم دارد. «الرفيق ثم الطريق». حضرت می فرماید: «واطلب مؤاخاة الاتقياء ولو فی ظلمات الارض». طلب کن دوستی با اهل تقوی را ولو در تاریکی های زمین.
🔹نکته
این آیه شریفه درباره عقبة بن ابی معیط ملعون نازل شده است. عقبه هر وقت از سفر برمیگشت مهمانیترتیب میداد و اشراف قومش را دعوت مینمود و با پیامبر اكرم نیز همسایه بود و مایل بود كه رسول خدا نیز در مهمانی او حاضر شود.
عقبة بن ابی معیط روزی از سفر آمده بود طبق معمول مهمانیترتیب داده بود و دوستان خود را دعوت نمود و در ضمن رسول خدا(ص) را هم دعوت نمود.
حضرت فرمودند من غذای تو را نمیخورم تا شهادتین را بگویی. عقبه شهادتین را به زبان جاری نمود و خبر به ابی بن خلف ملعون كه دوست عقبه بود رسید. به عقبه گفت شنیدهام از آیین خود منحرف شدهای عقبه گفت منحرف نشدهام و لكن خواستم از غذای من بخورد ظاهراً شهادتین را گفتم. ابیبن خلف گفت من از تو راضی نمیشوم تا این كه به پیامبر توهین كنی.
عقبه پیشنهاد او را پذیرفت و به پیامبر اكرم(ص) اهانت نمود و آب دهانش را به صورت حضرتانداخت. و در بعضی از تواریخ هست كه آب برگشت و روی عقبه را سوزاند و همواره علامت سوختن در صورت عقبه معلوم بود.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔳 اهمیت دوست در روایات
در كتاب وسائلالشیعه در باب جهاد با نفس بابی به نام همنشینی با گناهكاران وجود دارد. ما برخی روایات را در اینجا نقل میكنیم.
حضرت صادق(ع) از پیامبر(ص)روایت میکنند که فرمود:«الْمَرْءُ عَلَى دِینِ خَلِیلِهِ وَ قَرِینِه».ِ هر كس بر آیین و كیش دوست خود میباشد.(۲)
امام زین العابدین(ع) میفرماید:«إِیاكُمْ وَ صُحْبَةَ الْعَاصِینَ وَ مَعُونَةَ الظَّالِمِینَ وَ مُجَاوَرَةَ الْفَاسِقِین َ احْذَرُوا فِتْنَتَهُمْ وَ تَبَاعَدُوا مِنْ سَاحَتِهِم». از مصاحبت با گنهكاران و یاری و مساعدت ستمكاران و همنشینی با فاسقان دوری گزیده از فتنه آنان بپرهیزید و خود را از آنان دور كنید(۳)
معاشرت ،رفاقت ، محیط ، استاد همه اینها در اخلاق انسان مؤثر است. امام جواد(ع)میفرمایند:« فَسَادُ الْأَخْلَاقِ بِمُعَاشَرَةِ السُّفَهَاء» فساد اخلاق به سبب هم نشینی با سفیهان است.
🔷ویژگیهای مثبت برای دوستی
شخصی از حضرت عیسی(ع) سوال کرد: «يَا رُوحَ اللَّهِ مَنْ نُجَالِسُ؟» با چه كسى بنشينيم؟ با چه كسى رفاقت كنيم؟
حضرت عیسی فرمود: با كسى كه اين سه خصوصيت را داشته باشد، با او حتماً رفت و آمد و نشست و برخاست كنيد:
«يُذَكِّرُكُمُ اللَّهَ رُؤيَتُهُ»
به محض اينكه چشمتان به قيافه اش افتاد، خدا به ياد شما بيايد!
«وَ يَزِيدُ فِي عِلْمِكُمْ مَنْطِقُهُ»
وقتى ده دقيقه، يك ربع، نيم ساعت، پنج دقيقه پيش او نشستيد و بلند شديد، به علمتان اضافه بشود، حرف زدن او، گفتن او، به علم شما اضافه كند!
«وَ يُرَغِّبُكُمْ فِي الآْخِرَةِ عَمَلُهُ»
كردار او، رفتار او و عمل او، رغبت و ميل شما را به آخرت زياد كند.
اين سه خصوصيت در خود پروردگار است. گفتار حق به علم آدم اضافه مى كند، گفتار حق آدم را به آخرت رغبت مى دهد، آثار حق انسان را در باطنش به تماشاى جلال و جمال مى نشاند!(۴)
🔶ویژگیهای منفی برای دوستی
➖خداوند در قرآن كريم ميفرمايد: « لايَتَّخِذِ الْمُؤْمِنوُنَ اْلكافِريْنَ أوْلِياءَ مِنْ دوُنِ الْمُؤْمِنينَ وَ مَنْ يَفْعَلْ ذلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللهِ شَيْءٍ إّلا أنْ تَتَّقوُا مِنْهُمْ تُقيةً وَ يُحَذِّرُكُمُ اللهُ نَفْسَهُ وَ إلَي اللهِ المَصيرُ »
نبايد اهل ايمان مؤمنان را واگذاشته از كافران دوست گيرند هر كس چنين كند رابطهاش با خدا بريده است مگر براي بر حذر بودن از شر آنها و خدا از عقاب خود ميترساند ( و بدانيد ) كه بازگشت همه بسوي خدا خواهد بود . آل عمران آية 28
➖ در جاي ديگر ميفرمايد : « ألّذيْنَ يَتَّخِذوُنَ الْكافِريْنَ أوْلِياءَ مِنْ دوُنِ المُؤْمِنينَ أيَبْتَغوُنَ عِنْدَهُمُ الْعِزَّةَ فَإنَّ الْعِزَّةَ للهِ جَميْعَاً »آن گروه كه كافران را بدوستي برگزيده و مؤمنان را ترك گفتند آيا نزد كافران عزّت ميطلبند ( خطا ميروند و اشتباه ميكنند ) كه عزّت همه نزد خدا است . سورة نساء ، آيه 139
➖امام سجاد(ع)در یک سفارش حکیمانه ویژگیهای کسی که رفاقت با او را صلاح نیست را بیان می فرماید:
یا بُنَی انْظُرْ خَمْسَةً فَلَا تُصَاحِبْهُمْ وَ لَا تُحَادِثْهُمْ وَ لَاترافِقْهُمْ فِی طَرِیقٍ پسرم مواظب باش که با پنج كس مصاحبت نکنی و همسخن نشوی و رفیق راهت نگزین
1. إِیاكَ وَ مُصَاحَبَةَ الْكَذَّابِ فَإِنَّهُ بِمَنْزِلَةِ السَّرَابِ یقَرِّبُ لَكَ الْبَعِیدَ وَ یبَعِّدُ لَكَ الْقَرِیبَ بپرهیز از مصاحبت دروغگو که مانند سراب است که دور را نزدیک و نزدیک را دور جلوه میدهد.
2. وَ إِیاكَ وَ مُصَاحَبَةَ الْفَاسِقِ فَإِنَّهُ بَائِعُكَ بِأُكْلَةٍ أَوْ أَقَلَّ مِنْ ذَلِكَ بپرهیز از صحبت فاسق كه تو را بیك خوراك یا كمتر میفروشد،
3. وَ إِیاكَ وَ مُصَاحَبَةَ الْبَخِیلِ فَإِنَّهُ یخْذُلُكَ فِی مَالِهِ أَحْوَجَ مَا تَكُونُ إِلَیه و بپرهیز از صحبت بخیل كه مالش را از تو دریغ دارد در نیازمندترین حال تو بدان
4. وَ إِیاكَ وَ مُصَاحَبَةَ الْأَحْمَقِ فَإِنَّهُ یرِیدُ أَنْ ینْفَعَكَ فَیضُرُّكَ و از صحبت احمق بپرهیز كه خواهد سودت رساند و زیانت رساند.
5. وَ إِیاكَ وَ مُصَاحَبَةَ الْقَاطِعِ لِرَحِمِهِ فَإِنِّی وَجَدْتُهُ مَلْعُوناً فِی كِتَابِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فِی ثَلَاثَةِ مَوَاضِعَ ، و بپرهیز از صحبت قاطع رحم خود كه او را در سه جاى قرآن خدا عز و جل ملعون یافتم.(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔘انواع دوست
در حدیثی جالب انواع دوست بیان شده است؛
الإمامُ عليٌّ عليه السلام : أصدِقاؤكَ ثلاثةٌ ، و أعداؤكَ ثلاثةٌ، فَأصدِقاؤكَ : صَدِيقُكَ ، و صَدِيقُ صَدِيقِكَ، و عَدُوُّ عَدُوِّكَ ، و أعداؤكَ : عَدُوُّكَ، و عَدُوُّ صَدِيقِكَ، و صَدِيقُ عَدُوِّكَ .(۶)
امام على عليه السلام : دوستان تو سه گروهند و دشمنانت نيز سه گروه . دوستانت عبارتند از : دوستِ تو و دوستِ دوست تو دشمنِ دشمنت و دشمنانت عبارتند از : دشمنِ تو دشمنِ دوست تو و دوستِ دشمنت .
♦️شرایط دوستی
آقا امام صادق عليه السلام ميفرمايند: رفاقت جز با رعايت حدودش ممكن نباشد هر كه آن حدود و شرائط را رعايت كند رفيقي راستين است و هركه رعايت نكند رفاقتش را به هيچ مشمار نخست باطن و ظاهرش با تو يكي باشد دوم زينت تو را زينت خود بداند و زشتي تو را زشتي خود ببيند سوم آنكه اگر بمقام و ثروتي رسيد وضعش دگرگون نشود ( خود را گم نكند و حالش را نسبت به تو تغيير ندهد ) چهارم اينكه از آنچه توانائي در اختيار دارد از تو دريغ ندارد پنجم: كه برتر از همة اين خصال است آنكه تو را در گرفتاريها و سختيها وانگذارد.(۷)
➖شعر
دوستآن باشد كه گيرد دست دوست
در پريشـان حـالي و درمـاندگـي
دوسـت آن نبـودكه در نعمـت زنـد
لاف مـردي و بـرادر خـوانـدگـي
👌اصل مهم در آداب دوستی
اگر چه اصول عدیده ای از قبیل محبت، دلسوزی، انصاف در رفاقت و دوستی لازم است اما نکته مهمی که در احادیث به عنوان یک اصل ویژه در آداب رفاقت مورد تأکید قرار گرفته رعایت میانه روی است .
با این توضیح که؛ افراط در دوستی و دشمنی، مایه پشیمانی است. گاهی دو دوست به حدی از ویژگیهای اخلاقی و اسرار و کارهای محرمانه زندگی شخصی یکدیگر باخبر میشوند که اگر روزی دوستی آنان به هم بخورد، زیانهای جبران ناپذیری متوجه آنان میشود. در دشمنی با افراد نیز نباید افراط کرد، که اگر روزی دشمنیها به دوستی تبدیل شد، رفتار ناپسند گذشته، مایه شرمساری و عذاب وجدان نشود. در روایتی از حضرت علی (ع)، درباره رعایت اعتدال در دوستی و دشمنی میخوانیم: «أَحْبِبْ حَبِيبَكَ هَوْناً مَا، عَسَى أَنْ يَكُونَ بَغِيضَكَ يَوْماً مَا؛ وَ أَبْغِضْ بَغِيضَكَ هَوْناً مَا، عَسَى أَنْ يَكُونَ حَبِيبَكَ يَوْماً مَا» با دوستت به اندازه معین دوستی کن؛ شاید روزی دشمنت شود. دشمنت را هم در حد اعتدال دشمن بدار؛ شاید روزی با تو دوست شود.»(۸)
♦️سه شرط دیگر
غزالي ميگويد: با هركسي نميتوان دوست شد ، دوست واقعي بايد سه خصلت داشته باشد:
1ـ دوستي انتخاب كنيم كه عاقل باشد ، دوستي با احمق و نادان هيچ فايدهاي ندارد كه هيچ بلكه ضرر هم دارد .
2ـ خوش اخلاق باشد ، چون آدم بد اخلاق خيلي زود و بخاطر همه چيز عصباني ميشود و مسائل كوچك را بزرگ ميكند و از كاه كوه ميسازد و باعث رنجش خاطر ما ميشود و بر اثر معاشرت با چنين شخصي ممكن است ما هم مثل او شده و بداخلاق شويم و كسي كه بداخلاق و عصباني است هميشه مريض است .
3ـ دوستي انتخاب كنيم كه دين داشته باشد، چون كسي كه دين ندارد گناه ميكند و كسي كه گناه ميكند از خدا نميترسد، آيا كسي كه از خدا نميترسد قابل اعتماد است؟ خير ـ چرا؟ چون كسي كه به خداوند مهربانيكه اين همه نعمت به بشر ارزاني داشته و هر چه خوبي به ما ميرسد از جانب اوست و بهترين و مهربانترين دوست انسان است خدا خيانت كند و تشكر از اين همه نعمت و خوبي نكند چگونه قابل اعتماد است و چطور توقع داريم به ما كه بندهايم خيانت نكند آيا ميشود به چنين دوستيكه دين ندارد اعتمادكرد؟ البتّه كه نميشود اعتماد كرد .
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
امام رضا(ع) خطاب به شخصی فرمودند: چرا با عبدالرحمنبن یعقوب معاشرت میکنی؟ عرض کرد: «او دایی من است». حضرت فرمود: «او درباره خدا سخنان نادرستی میگوید! پس با او معاشرت کن و ما را واگذار و یا با ما همنشین باش و او را ترک کن». عرض کرد: «او هر چه میخواهد بگوید به من چه زیانی دارد. وقتی از عقیده او تبعیت نکنم؟!»
حضرت فرمود: آیا داستان آن شخص را که خود از یاران حضرت موسی(ع) بود و پدرش از یاران فرعون نشنیدهای؟ هنگامی که لشکر فرعون در کنار دریا به موسی و یارانش رسید، آن پسر از موسی جدا شد که پدرش را نصیحت کند، در حالی که پدر به راه خود به دنبال فرعون غرق شد، آن دو نیز با هم غرق شدند! خبر به حضرت موسی(ع) رسید. فرمود: او در رحمت خداست، ولی چون عذاب نازل شد از آنکه نزدیک گناهکار است دفاعی نشود.
💠داستان
اعشی یكی از بزرگترین شعرای دوران جاهلیت بود و از سرایندگان قصائد سبعه معلقه بود. پس از قرآن مجید آنان قصائد خود را از دیوار بیتالله الحرام برداشتند. اعشی در دهكده منفوخه از روستاهای یمامه بزرگ شده بود. او اواخر دوران جاهلیت و اوائل دوران اسلام را درك نموده بود. در یكی از سفرهایش به مرد گمنامی به نام محلق رسید. وی از اعشی پذیرایی كرد و اظهار داشت كه هشت دختر دارم بزرگ شدهاند چون من شخص گمنامی هستم دختران مرا كسی به همسری نمیپذیرد.
اعشی قصیدهای درباره محلق سرود و آن را در بازار عكاظ حجاز كه محل تجمع مردم عرب بود خواند سالی نگذشت كه همه دختران محلق ازدواج كردند. اعشی تا این حد در شعر قدرت داشت. اینها چهار نفر بودند امرءالقیس و نابغه و زهیر و اعشی. دیوان بزرگی از اعشی چاپ شده است.
وقتی خبر بعثت حضرت رسول اكرم را شنید قصیدهای در مدح حضرت سرود و تصمیم گرفت كه شرفیاب خدمت رسول الله بشود.
ابوسفیان در میان قریش فریاد زد ای مردم الان اعشی میخواهد به محمد 9ایمان بیاورد و اگر جزء یاران او شود همواره اشعاری در فضایل او خواهد گفت و آتش فتنه را شعلهورتر خواهد كرد. هر چه زودتر به فكر او باشید.
ابوسفیان جلو اعشی را گرفت و گفت اعشی میخواهی پیش كسی بروی كه شادمانی در زندگی را بر تو حرام نماید، بگوید زنا نكن قماربازی نكن و شراب نخور و زندگی را بر تو تلخ نماید. اعشی گفت هیچگاه شیفته اینها نشدهام.
ابوسفیان وقتی دید نمیتواند با این سخنان اعشی را بفریبد دست به حیله دیگری زد ابوسفیان گفت صد شتر سرخ موی به تو میدهم كه ثروت بسیار بزرگی است برای تو.
ابوسفیان با این حیله اعشی را فریب داد و اعشی قبول كرد. ابوسفیان در میان قریش صدا زد شترها را زود بیاورید و جمع كنید و بدهید به اعشی شاعر. قریش شترها را جمع نمودند و به اعشی تسلیم كردند و اعشی با صد شتر سرخ مو به طرف یمامه بازگشت.
وقتی به منزل خود رسید ناگهان از شتر بر زمین افتاد و از دنیا رفت. ببین دوست و رفیق بد انسان را چطور نابود مینماید.
💠داستان(تمثیل)
اژدهایی خرسی را می بلعید. مردی جسور پا پیش گذاشت و به فریاد خرس رسید. وقتی خرس از دست اژدها نجات یافت، دنبال آن مرد راه افتاد. مرد جایی را برای استراحت پیدا کرد و نشست. شخصی از آن جا می گذشت، رو به مرد کرد و گفت: «این خرس با تو چه کار دارد؟» مرد داستان نجات دادن خرس از دست اژدها را تعریف کرد. رهگذر از سر دل سوزی مرد را نصیحت کرد و گفت: «دل به این خرس مبند و او را رها کن! دوستی با احمق از دشمنی او بدتر است. او را با هر مکر و حیله ای که می توانی از خودت دور کن!» مرد به رهگذر گفت: «تو به خاطر حسادت این حرف ها را می زنی. به خرس بودن او نگاه نکن، بلکه ببین او چگونه به من مهر و محبت می کند.» رهگذر گفت: «حسادت من، بهتر از محبت خرس است. او را رها کن و همراه من بیا.» مرد گفت: «من هرگز این کار را نمی کنم. دنبال کارت برو و دست از سر من بردار.» رهگذر به راهش ادامه داد و از آن جا دور شد.
مرد خوابید. مگس ها و خرمگس ها دور و بر مرد می گشتند و او را اذیت می کردند. خرس چند مرتبه آن ها را از اطراف مرد دور کرد، اما مگس ها دوباره برمی گشتند. خرس عصبانی شد و رفت سنگی بزرگ پیدا کرد و روی مگس ها کوبید تا آن ها را دور کند. سنگ مرد خفته را خفه کرد و این ضرب المثل ساخته شد: دوستی احمق، مانند دوستی خرس است. دشمنی او، محبت و محبت او دشمنی است.
🔹دعا
اللهمّ وَفّقْنی فیهِ لِموافَقَةِ الأبْرارِ وجَنّبْنی فیهِ مُرافَقَةِ الأشْرارِ وأوِنی فیهِ بِرَحْمَتِکَ الى دارِ القَرارِبالهِیّتَکِ یا إلَهَ العالَمین،
ـــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.نهج البلاغه، حکمت ۱۲.
۲.بحارالانوار ج۷۴ ،ص۲۰۱
۳.بحارالانوار ،ج۷۸،ص۸۲.
۴.تحف العقول،ص۴۴
۵.الکافي، جلد۲، صفحه ۳۷۶
۶.نهج البلاغه : حكمت۲۹۵
۷.تحف العقول،ص۵۸۷
۸.نهج البلاغه،حکمت۲۶۸.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
#حکایت
⬅️ فرار مادر از فرزند
كتاب هاى شيعه و اهل سنت از پيامبر(ص) روايت كرده اند كه:
مادرى با فرزندش كه هر دو بار گناه سنگين دارند وارد عرصه قيامت مى شوند. مادرى كه كانون مهر و محبت و #عشق ورزى به فرزند است؛
مادرى كه براى پرورش فرزندش حاضر است از شيره جانش به فرزند شير دهد؛
مادرى كه براى نجات فرزندش از آسيب و بلا حاضر است خود را به هر آب و آتشى بزند؛
مادرى كه ضرب المثل مهر و محبت است؛
اين مادر در قيامت به فرزندش مى گويد: به ياد دارى نه ماه تو را در شكم خود حمل كردم و دو سال در آغوشم به تو شير دادم و چگونه در هر موقعيتى از تو نگه دارى و حفاظت كردم و براى به ثمر رسيدنت چه رنج هايى را تحمل نمودم، اكنون بيا مقدارى از بار گناه من را به پرونده خود منتقل كن تا مرا به دوزخ نبرند.
ولى فرزند با شنيدن اين پيشنهاد از مادر مى گريزد و فرار را بر قرار ترجيح مى دهد تا ديگر بار اين پيشنهاد را نشنود!!
آرى، قيامت براى بدكاران روزى است كه :
«يَوْمَ يَفِرُّ الْمَرْءُ مِنْ أَخِيهِ * وَأُمِّهِ وَأَبِيهِ * وَصَاحِبَتِهِ وَبَنِيهِ»
روزى كه [ در قيامت ] انسان از برادر و پدر و مادر و همسر و فرزندش مى گريزد .
📎سوره عبس: 34-36.
💠برگرفته از کتاب عبرت آموز اثر استاد حسین انصاریان💠
🌺یک مربی مرجعی برای مربیان ومبلغان👇
http://eitaa.com/joinchat/3796762624C4e2e9e1bb2
🌺یک مربی درسروش👇
https://sapp.ir/yekmorabbi
📙حرف ص
💠موضوع : صدقه
#آیه
وَ مَنْ قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنْفِقْ مِمَّا آتاهُ اللَّهُ لا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً إِلاَّ ما آتاها سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْراً
و هر كه روزی او تنگ باشد،بايد از آنچه خدا به او داده است انفاق كند، خدا هيچكس را بيش از آنچه به او داده مكلّف نمی کند،خدا از پس سختی آسانی قرار می دهد.
📚سوره مبارکه طلاق آیه۷
#حدیث
پيامبر صلّی الله علیه و آله وسلّم
إنَّ الصَّدَقَة َلتُطفِئُ غَضَبَ الرَّبِّ
صدقه،خشم پروردگار را فرو مینشاند.
📚نهج الفصاحه ص۲۸۴،ح۶۴۶
حضرت علی علیه السّلام
۱.اسْتَنْزِلُوا الرِّزْقَ بِالصَّدَقَةِ وَ مَنْ أَيْقَنَ بِالْخَلَفِ جادَ بِالْعَطِيَّةِ
روزی را به وسيله صدقه طلب كنيد و كسی كه به گرفتن عوض باور داشته باشد، به بخشش جوانمردی كند.
📚نهج البلاغه حكمت۱۳۲
۲.اِذا أَمْلَقْتُمْ فَتاجِرُوا اَللهَ بِالصَّدَقَةِ
چون تنگدست گشتيد به وسيله صدقه دادن با خدا معامله كنيد.
📚نهج البلاغه حكمت۲۵۰
امام باقر علیه السّلام
اَلبِرُّ وَ الصَّدَقَةُ يَنفيانِ الفَقرَ وَ يَزيدانِ فِى العُمرِ وَ يَدفَعانِ عَن صاحِبِهِما سَبعينَ ميتَةَ سوءٍ
كار خير و صدقه،فقر را مى بَرند،بر عمر مى افزايندو هفتاد مرگ بد را از صاحب خود دور مى كنند.
📚من لا یحضره الفقیه ج۲،ص۶۶، ح۱۷۲۹
#داستان
روزی حضرت رسول اکرم صلّی الله علیه وآله وسلّم از شیطان پرسید:ای ملعون!چرا مانع از صدقه دادن می شوی؟عرض کرد:ای رسول خدا اگر اَره ای بر سرم گذارند و مانند درخت اَره ام کنند برایم راحتر است از تحمل صدقه دادن اشخاص،حضرت فرمود:چرا از صدقه دادن مردم ناراحتی؟شیطان گفت:در صدقه پنج خصلت است:
۱.مال را زیاد می کند.
۲.مریضان را شِفا می دهد.
۳.بلاها را دفع می کند.
۴.صدقه دهندگان به سرعت از پل صراط عبور می کنند.
۵.بدون حساب واردبهشت میشوند و عذابی برایشان نیست.
رسول اکرم صلّی الله علیه وآله وسلّم پس از استماع این سخنان از شیطان به او فرمود:خدا عذابت را زیاد گرداند.
📚کتاب داستانهای عبرت انگیز از شیطان
#صدقه
#نشر_پیام_صدقه_جاریه_است
#جهت_عضویت_به_روی_آدرس_کلیک_کنید
http://eitaa.com/joinchat/1017184257C0cc8ea4d0a
کنترل چشم تابعى از روح تقواست که اگر در آدمى پدیدار شد به تبع آن کنترل چشم نیز به دنبال آن خواهد آمد. راهى که صددرصد گناه نکردن در تمام زندگى را تضمین کند براى افراد عادى بشر چیز سهلى نیست؛ زیرا انسان موجودى مختار و داراى تمایلات گوناگون است. ولی با عزمى آهنین و مبارزهاى دائمى و تدریجى با نفس مىتوان به چنین جایگاه رفیعى دست یافت. موارد زیر در این زمینه بسیار سودمند است،
1) مطالعه پیوسته در عوالم پس از مرگ و احوال برزخ و قیامت و جدیت در ترس از عوالم پس از مرگ.
2) مطالعه پیرامون عواقب وخیم گناهان.
3) ارتباط پیوسته و قلبى با خداوند، خواندن قرآن، دعاها، نماز شب و ... ولیکن با توجه و حال.
4) داشتن حالت انابه، خضوع، و تضرع دائمى، توبه و استغفار.
5) دورى از عواملى که انسان را به گناه متمایل مىسازد؛ مانند محیط هاى آلوده به گناه.
6) از بین بردن زمینههاى گناه؛ مثلاً کسى که انحرافات جنسى دارد باید هرچه سریعتر ازدواج کند.
7) نشست و برخاست با انسانهاى مؤمن و خداترس واقعى.
8) جدیت در مبارزه با خواهشهاى نفسانى.
9) توجه به عواقب نگاه به نامحرم.
10) در برخورد با نامحرم سعی کنید به حداقل ارتباط اکتفا کنید. سخن کوتاه بگویید و از اطاله کلام با آنها خودداری کنید.
11) هنگام صحبت کردن به صورت آنها نگاه نکنید و به طور کلی نگاه خود را فرو بیندازید چنانچه قرآن می فرماید: «قل للمؤمنین یغضوا من ابصارهم؛ به مؤمنان بگو چشمان خود را فرو بندند و پایین بیندازند» همین دستورالعمل را برای زنان نیز دارد «قل للمؤمنات یغضضن من ابصارهن».
📚۰۰۰۰۰ادامه دارد