امام علی(ع) در نامه 27 خطاب به محمد بن ابی بکر وقتی که اداره مصر را به او سپرد، فرموده است: «نماز را به هنگامی که برای آن مقرر شده است، به جای آور، نه وقت آن را به علت فراغ از کار پیش انداز نه به سبب اشتغال به کار به تأخیر افکن و آگاه باش هر کار تو وابسته به نماز تُوست».
3-13- عبرت از گذشتگان
پندگیری و عبرت از کارِ گذشتگان، یکی از عوامل آموزنده در اداره امور می باشد و با استفاده از مرور رفتارها و عواقب پیشینیان می توان امروز موفق تر عمل نمود. حضرت علی(ع) در نامه به مالک اشتر می فرمایند: «سپس ای مالک بدان که ترا به دیاری فرستاده ام که پیش از تو داد و بیداد فراوان بر آن رفته است و مردم در کار تو همان گونه نظر خواهند کرد که تو در کار والیان پیش از خویش نظر می کنی و از تو همان خواهند گفت که تو درباره آنان می گویی. همانا که نیکوکاران را از سخنانی می توان شناخت که خدای درباره آنان بر زبان بندگان خود روان می سازد. پس کردار شایسته، نیکوترین اندوخته تو باد. بر هوسناکی ها چیره باش و دریغ دار که نفس خویش به چیزی که نه حلال است بیالایی» (نهج البلاغه: نامه 53). همچنین آن
(صفحه 57)
حضرت در وصیت خود به امام حسن(ع) به عبرت گرفتن از کار گذشتگان امر می فرماید: «و بر دل خود داستان گذشتگان بخوان و سرگذشت پیشینیانش یاد آور و بر دیار و آثارشان بگذر. پس بنگر که چه کردند و از کجا بر شدند و به کجا فرود آمدند و در کجا جای گزیدند. آنگاه بینی که از دوستان جدا ماندند و به دیار تنهایی فرود آمدند آنگونه که تو نیز پس از اندک زمان یکی از آنان خواهی بود» (نهج البلاغه: نامه 31).
3-14- یاور ظالمان نبودن
حضرت علی(ع) در نامه 53 خطاب به مالک اشتر فرموده اند: «بدترین وزیران تو وزیری است که پیش از تو وزیر اشرار و بدکاران و شریک آنها در گناهان بوده است. پس نباید از خواص و نزدیکان تو باشد زیرا آنان یار گناهکاران و برادر ستمگران هستند در حالی که تو به جای آنها کسانی که دارای اندیشه ها و کاربری های نیکو مانند آنها هستند، می توانی بهترین وزیر را بیابی که چنان گناهان و کارهای زشت آنان را مرتکب نشده باشد و ستمگر را بر ستم و گناهکار را بر گناهش همراهی و یاری نکرده باشد».
3-15- امتیاز ندادن به خویشان و اطرافیان
امیرالمؤمنین(ع) در نامه 53 خطاب به مالک اشتر فرموده اند: «همانا زمامدار را نزدیکان و خویشاوندانی است که به مال دگران چشم دارند و به آن دراز دستی می کنند و در معامله کم انصافند پس وسایل تجاوزشان را از میان بردار تا رشته فسادشان بریده شود و دراز دستی شان کوتاه گردد. به هیچ یک از اطرافیان و خاصّان و نزدیکان خود، زمینی به رسم تیول وا مگذار و نباید که کسی از تو پاره زمینی طمع کند تا به همسایگان در سهم آب یا در عملی که بین او با همسایگان مشترک است، آنان را به بیگاری گیرد و به آنان زیان رساند و بار خویش بر دوش دیگران گذارد پس با این کارها، سود گوارا برای آنان باشد و سرزنش و گناه آن کار در این جهان و آن جهان گریبان گیر تو گردد».
(صفحه 58)
3-16- صرفه جویی در اموال عمومی
امام علی(ع) به کارگزاران خویش مؤکداً سفارش می کرد در مصرف بیت المال نهایت دقت و صرفه جویی را مراعات کرده و از اسراف و ریخت و پاش به شدت بپرهیزند. در اینجا به یک نمونه از دستور آن حضرت در مورد صرفه جویی در کاغذ هنگام نگارش نامه اشاره می کنیم: «قلم هایتان را تیز کنید و سطرهایتان را نزدیک هم بنویسید، از زیاده نویسی بپرهیزید، منظورتان را کوتاهتر بیان کنید. مبادا زیاده نویسی و پرحرفی نمایید زیرا اموال مسلمانان زیانی را بر نمی تابد». صرفه جویی خود آن حضرت در بیت المال مسلمانان به حدی است که حاضر نشد برای پاسخگویی به کسانی که شب هنگام برای کار خصوصی به او مراجعه کرده بودند، از نور چراغ بیت المال استفاده کند و چراغ بیت المال را خاموش فرمود و از چراغ شخصی خود استفاده نمودند (خدمتی، 1381، ص 29).
3-17- عدم همکاری در اعمال خلاف
از آنجایی که هر انسانی گرفتار هوای نفس است و پیروی از نفس باعث دوری از خدا و سلب نورانیت انسان می شود، شایسته است تا مدیران و معاونین در صورتی که مافوقشان بر اساس هوای نفس خود اقدام به عملی غیرمشروع و غیرقانونی نماید ایشان را از آن کار باز دارند و یا حداقل همکاری نکنند و بدین ترتیب موجبات رضای الهی را فراهم نمایند. امیرالمؤمنین(ع) در نامه 53 به مالک اشتر فرموده اند: «سپس از میان خواص خود آن فردی را به خود نزدیکتر کن که از نظر حقیقت گویی صراحت لهجه داشته باشد و از کمک دادن به تو در کارهایی که خداوند آنها را برای اولیائش دوست ندارد خودداری نماید، خواه با هوای و هوس تو مطابق باشد یا نه» (قوچانی، 1374، ص 141)
(صفحه 59)
3-18- پرهیز از سوء استفاده از مقام
مدیران و مسئولان سازمان ها، به خاطر موقعیت خود به اموال و امکانات فراوانی دسترسی دارند و طبعاً منابع گوناگون مالی و اعتباری در اختیار آنها می باشد. این امکان می تواند زمینه ساز فساد و امتیازطلبی و استفاده غیرمجاز از منابع عمومی گردد. بنابراین مدیران باید دقت کنند که در زمان مسئولیت خود گرفتار این فساد نشوند.
امیرالمؤمنین(ع) به کارگزاران خویش همواره این نکته را یاد آوری می نمود و به شیوه های مختلف، آنان را از «استیثار» و «امتیاز خواهی» برحذر می داشت. آن حضرت در بخشی از عهدنامه خود به مالک اشتر می فرماید: «از امتیاز خواهی و اختصاص دادن چیزی که [بهره] همه مردم در آن یکسان است بپرهیز».
زمانی که یکی از کارگزاران آن حضرت دست تعدی به اموال مردم گشود، امام(ع) طی نامه ای به او نوشت: «پس، از خدا بترس و اموال این مردم را به آنان باز گردان که اگر این کار را نکنی و خدا تو را در اختیار من قرار دهد وظیفه ام را در برابر خدا نسبت به تو انجام خواهم داد و با این شمشیرم که هیچ کس را با آن نزدم مگر این که داخل جهنم شد، بر تو خواهم زد» (خدمتی، 1381، صص 27-28).
نتیجه گیری
کلام و سیره معصومین (ع)، درس زندگی سعادتمند در این دنیا و رستگاری آخرت برای انسان است. همان طور که در معیارهای استخراج شده از نهج البلاغه مشاهده شد، معارف اهل بیت فقط به یک بعد انسان نمی پردازد و انسان را در تمام ابعاد وجودی رشد می دهد. براین اساس می توان چنین نتیجه گیری نمود که در رویکرد اسلامی، نظامی جامع و همه جانبه در مقام تعریف ویژگی های مدیران مد نظر است که ابعاد درونی ساختاری، رفتاری را بصورت همزمان پوشش می دهد.
(صفحه 60)
منابع و مآخذ:
1. اجرایی، عبدالستّار (1380)، منشور علوی(ع) در فرمان به مالک اشتر نخعی، قم: دفتر نشر نوید اسلام.
2. احمد خانی، مسعود (1379)، الگوسازی رفتار مدیران با توجه به نامه های حضرت امیر(ع) در نهج البلاغه، پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته معارف اسلامی و مدیریت، تهران: دانشگاه امام صادق (ع).
3. خدمتی، ابوطالب و دیگران (1381)، مدیریت علوی، قم: پژوهشکده حوزه و دانشگاه.
4. خسروی، محمود (1378)، ملاکهای انتخاب و انتصاب نیروی انسانی در مدیریت اسلامی با تأکید بر نهج البلاغه، پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته معارف اسلامی و مدیریت، تهران: دانشگاه امام صادق(ع).
5. دلشاد تهرانی، مصطفی (1377)، دولت آفتاب، اندیشه سیاسی و سیره حکومتی علی(ع)، تهران: خانه اندیشه جوان.
6. علی ابن ابیطالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت ـ 40ق (1371)، نهج البلاغه، ترجمه اسداله مبّشری، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم.
7. علی ابن ابیطالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت ـ 40ق (1382)، نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتی، قم: مؤسسه تحقیقاتی امیرالمومنین(ع).
8. قوچانی، محمود (1374)، فرمان حکومتی پیرامون مدیریت، شرح عهدنامه امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب(ع) به مالک اشتر، تهران: مرکز آموزش مدیریت دولتی.
منبع : آقاجانی، آرش؛مجله اندیشه صادق » پاییز 1385 - شماره 24 .
سیاست
خطاب به آقای پزشکیان، رئیس جمهور منتخب، این تیم با ریاست ظریف کدامیک از این خصوصیات دارند، که برای انتخاب کابینه انتخاب کرده؟ این آقا که دم از نهج البلاغه میزند ، نمیداند فردای قیامت شرمنده شهداء و امام شهداء و ملت و اسلام و نهج البلاغه و قرآن میشود!!!!😭
مقصد خراسان است نه میدان خراسان!
۱- این خاطره را چندین سال قبل به مناسبتی در یکی از یادداشتهای کیهان آورده بودیم و امروز هم با توجه به ماجرای پُرحاشیه انتخاب اعضای کابینه دولت چهاردهم، تکرار آن را بیمناسبت نمیدانیم. بخوانید!«خدا رحمت کند مشهدی عبدالله را. در میدان خراسان گاراژدار بود و اتوبوسها و کامیونها از گاراژش بار و مسافر میگرفتند. او را در نوجوانی دیده بودم، هنگامی که پیرمردی تقریبا از کارافتاده بود. داستانی که نقل میکنم را از مرحوم پدرم شنیدهام که با مشهدی عبدالله رفیق مسجد و هیئت بود. آن روزها برخی از اتوبوسها که قصد مسافرت به مشهد مقدس را داشتند به علت خرابی جادهها و طولانی بودن راه، یکی از افرادی را که با راه و جاده آشنا بود ، به عنوان بَلد- راهنما- با خود میبردند. مشهدی عبدالله از جمله این بلدها بود که گاهی اوقات همراه رانندگان نابلد اتوبوسها به مشهد میرفت تا به قول خودش، هم به پابوس امام رضا علیهالسلام رفته باشد و هم به زوار آقا خدمتی کرده باشد. آن روز، نزدیک غروب آفتاب بود که اتوبوس با سلام و صلوات راهی مشهد شد. در حالی که مشهدی عبدالله را هم بهعنوان بلد همراه خود داشت. نیمههای شب بود که اتوبوس به میدان یک شهر رسید و راننده، مشهدی عبدالله را که روی صندلی عقب اتوبوس به خواب عمیقی فرو رفته بود، بیدار کرد. مشهدی عبدالله نگاهی به میدان انداخت و گفت اینجا گرمسار است و بعداز نشان دادن مسیر بعدی دوباره به عقب اتوبوس رفت و خوابید. چند ساعت بعد، هوا گرگ ومیش شده بود که اتوبوس به میدان بعدی رسید. این میدان، برخلاف میدان گرمسار، خالی از رفت و آمد نبود. راننده پیاده شد و از رهگذری پرسید؛ اینجا کجاست؟ و جواب شنید؛ میدان خراسان!
با تعجب پرسید کدام میدان خراسان؟ و رهگذر گفت: مگر چند تا میدان خراسان داریم؟!... میدان خراسان تهران! این دفعه مشهدی عبدالله را که هنوز خواب بود، با ملامت بیدار کردند ولی دیگر کار از کار گذشته بود و راننده زیر لب غُرغُر میکرد که بعد از آن همه دنده صدمن یکغاز، تازه رسیدهایم به جای اولمون»!۲- این روزها همه جا سخن درباره ترکیب کابینه ریاست جمهوری چهاردهم است و این که قرار است آقای دکتر پزشکیان، چه کسانی را به عنوان اعضای کابینه خود به مجلس معرفی کند؟ آنچه در این میان نگرانکننده است و به دغدغه جدی دلسوزان تبدیل شده است، تفاوت در حد و اندازه تناقض میان دیدگاهها و بینش اعلام شده رئیسجمهور محترم و رئیس و اعضای شورای موسوم به «شورای راهبری» است که ظاهراً -و نه قطعاً- از سوی جناب دکتر پزشکیان برای ارزیابی و معرفی اعضای کابینه ایشان انتخاب شدهاند. نگاهی هرچند گذرا به سابقه و کارنامه اعضای شورای راهبری و کمیتههای جداگانه انتخاب کابینه به وضوح نشان میدهد که بسیاری از آنها اولاً؛ فاقد صلاحیت لازم برای حضور در این جایگاه هستند و ثانیاً بینش و منش آنها با بینش و منش بارها اعلام شده رئیسجمهور محترم نه فقط متفاوت، بلکه در مواردی کاملاً متضاد است. بخوانید!
۳- پیش از این اشاره داشتیم که اکثر اعضای شورای راهبری و کمیتههای زیرمجموعه آن کسانی هستند که در کارنامه و سوابق خود، همراهی با سرویسهای اطلاعاتی دشمن، محکومیتهای امنیتی، آلودگی به فساد، دفاع از همجنسگرایی، بیاعتقادی به نظام و انقلاب، همسویی و همراهی برملا شده با مثلث آمریکا و انگلیس و اسرائیل در فتنهها و آشوبها، ملاقاتهای پنهان با دشمنان تابلودار ایران در آمریکا و دریافت دستورالعمل برای ایجاد فتنه در کشور، درخواست از آمریکا برای اِعمال تحریمهای فلجکننده علیه ایران اسلامی، توصیه به شورای روابط خارجی آمریکا برای مداخله در امور داخلی ایران، مخالفت و سنگاندازی در مسیر تقویت تسلیحاتی ایران، برباد دادن ۸ ساله انبوهی از امکانات و ظرفیتها و بیتالمال برای مقابله با تحریمها و دو برابر کردن آنها، بازگرداندن کشتی حامل ملزومات غذائی و داروئی برای مردم یمن با تشر جان کری وزیر خارجه وقت آمریکا، حمایت از سند استعماری ۲۰۳۰ با وجود اطلاع از مضمون و محتوای ضد اسلامی آن و...
۴- جناب آقای پزشکیان بارها بر اعتقاد راسخ خود به مبانی انقلاب، نظام اسلامی، مقابله جدی با دشمنان بیرونی، مبارزه با مفسدان اقتصادی، حمایت از مستضعفان، دفاع جانانه از مقاومت اسلامی، دشمنی با آمریکای جنایتکار و... اصرار ورزیده و رهنمودهای حکیمانه رهبر معظم انقلاب را چراغ راه دانسته و بر پیروی از آنها تاکید داشتهاند. از جمله؛ حضرت آقا، روز دوشنبه اول مردادماه درباره ویژگیهای ضروری وزیران و مسئولان فرمودند؛«آن کسی را باید میداندار کرد که امین باشد، صادق باشد، متدین باشد، از بُن دندان به جمهوری اسلامی معتقد باشد. امید به آینده و نگاه مثبت به افق. آنهایی که افق به نظرشان تاریک است، [میگویند] کاری نمیشود کرد، نمیشود به اینها مسئولیتهای اساسی و کلیدی داد.
متشرّع بودن یکی از معیارهای مهم است. اشتهار به پاکدستی، به صداقت، یک معیار است... نگرش ملی داشته باشند. یعنی غرق در مسائل جناحی و سیاسی نشوند... این معیارها باید رعایت بشود. هم رئیسجمهور محترم اینها را رعایت کنند، هم مجلس رعایت کند» و جناب پزشکیان بلافاصله خطاب به حضرت ایشان تاکید کردند:«از لطف حضرت آقا صمیمانه سپاسگزارم. اکنون اعتماد مردم و حمایت شما از دولت، بزرگترین سرمایه همه ما برای رسیدن به موفقیتهای پیشروست و از دل و جان برای موفقیت ایران تلاش خواهیم کرد».
۵- با توجه به نگاه متفاوت اکثریت اعضای شورای راهبری و کمیتههای زیر مجموعه آن با دیدگاه و بینش اسلامی و انقلابی جناب پزشکیان، باید نگران بود که گزینههای این شورا و کمیتههای یاد شده برای تصدی وزارت و پستهای حساس و کلیدی با آنچه رئیسجمهور محترم درپی آن است فاصلهای پُرناشدنی داشته باشد -که نمونههای آن از هماکنون قابل دیدن است- و بیم آن میرود که بار دیگر دولتی شبیه دولت موسوم به تدبیر و امید! و تکرار خسارتهای فراوان پیشین را شاهد باشیم!... و اتوبوس، آقای پزشکیان را به جای خراسان و مشهد مقدس که مقصد و خواسته رئیسجمهور منتخب است، به میدان خراسان بکشانند! و زحمات ایشان را برباد دهند !...
#حسین_شریعتمداری#روزنامه_کیهان
18.15M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
♨️ روایتی شنیدنی از ماجرای فولاد که مربوط به دوره آقای روحانی است؛ تنها نقطه تاریکش، نقش دلار در این قیمتگذاریها و سودهای نجومی است که امروز روشن شده است.
#جهاد_تبیین_یک_واجب_عینی_است #مقام_معظم_رهبری لطفا به کانال جهاد تبیین بپیوندید 🌹🇮🇷
https://eitaa.com/jahad_tabbin
7.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
سلام دوستان این کلیپ توسط اینستا حذف شد نشر بدید به همه ی گروههاوکانالهاتون عاقبتتون بخیر.
8.42M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
فوق العاده است
نگذرید باز کنید
گوش کنید و لذت ببرید
🌷🌷🌷
📣 رفتار مرموزانه روزنامه جمهوری اسلامی/ تخریبهایتان علیه شهید رئیسی را فراموش کردهاید؟
🔺️روزنامه جمهوری اسلامی با سردبیری مسیح مهاجری (پنجشنبه گذشته) در بخش «تحلیل سیاسی هفته» خود، با انتقاد از منتقدین پزشکیان، آنها را مخالف رهبری معرفی کرده است. در این مقاله آمده است: «متاسفانه علیرغم توصیههای رهبری در حالی که چند صباحی از انتخابات نگذشته و هنوز دولت جدید مشخص و معرفی نشده، حملات برخی جناحهای تمامیّتخواه به رئیس جمهور منتخب آغاز شده که سعی در برهم زدن آرامش جامعه و قطبی کردن مجدد شرایط دارند.»
🔺️این ولایتپذیری مصلحتی و اهمیت دادن به امنیت روانی جامعه درحالی شکل میگیرید که با جستوجویی اندک در میان آرشیو روزنامه جمهوری اسلامی در زمان حیات شهید رئیسی، حملات تند و بیشرمانه این روزنامه به ایشان و دولتشان مشاهده میشود، آن هم در زمانی که رهبر معظم انقلاب درباره دولت سیزدهم فرمودند: « بنده در این سیوچند سال از همه دولتها با گرایشها و توانهای مختلف حمایت کردم. همه دولتها مستحق این کمک همهجانبه هستند. ما به همه دولتها کمک کردیم. لکن در مورد این دولت علاوه بر کمک بنده با نگاه به این ۲ ساله تمجید هم میخواهم بکنم.»
🔺️درحالی که رهبر انقلاب در تمام این سه سال، به کرات از دولت شهید رئیسی حمایت کرد، اما روزنامه جمهوری اسلامی، در هر گزارش سعی میکرد به کنایه و توهین، به دولت شهید رئیسی بتازد. او در مرداد ۱۴۰۰ زمانی که رئیسی هنوز دولت را تحویل نگرفته بود در بهانهجویی کودکانه، حضور مهمانان خارجی در مراسم تحلیف را به شهید رئیسی نسبت داده و آن را امری زائد میخواند! در حالی که مسوول برگزاری مراسم تحلیف، مجلس شورای اسلامی است و نه دولتی که مستقر نیست! این حملات کودکانه در زمان استقرار دولت نیز پابرجا ماند و حالا رجانیوز برخی از این حملات را بازخوانی میکند:
🔺️مردادماه ۱۴۰۰: مراسم تحلیف آقای رئیسی، نمادی از آلوده شدن به تشریفات زائد بود.
🔺️اردیبهشتماه ۱۴۰۱ و تنها ۹ ماه پس از استقرار دولت: آقای رئیسی: شجاعانه کنار بروید!
🔺️دیماه ۱۴۰۱: شاید بزرگواران چشم برزخی دارند. شاید دیدن توفیقات دولت نیاز به چشم مسلح دارد که در صلاحیت ما نیست که نمیبینیم.
🔺️فروردینماه ۱۴۰۲: خُرد و خمیر شدیم زیر قطار پیشرفت دولت رئیسی، التماس می کنیم متوقفش کنید!
🔺️اردیبهشتماه ۱۴۰۲: آقای رئیسی! تا اینجای کار تجدید شدید!
🔺️اردیبهشتماه ۱۴۰۳: از مصاحبه با خبرنگاران مستقل پرهیز می کنید تا ناکامی ها را کامیابی جلوه دهید/ از رئیس جمهور کره جنوبی یاد بگیرید
🔺️اردیبهشتماه ۱۴۰۳: دولت رئیسی، دولت تکذیبیه است!
🔺️این کنایهها و حملات حتی پس از شهادت شهید رئیسی نیز ادامه پیدا کرد و از آنجا که محبوبیت بینظیر شهید رئیسی موجب نگرانی صاحبان این روزنامه شده بود؛ همنوا با رژیم صهیونیستی از بیان خدمات و خصایص این شهید خشمگین شدند و در مقالهای از زیادهروی در تقدیس شهید رئیسی انتقاد کردند.
🔺️حالا و با به قدرت رسیدن دوستان مسیح مهاجری، روزنامه جمهوری اسلامی به ناگاه یادش افتاده است که باید از رئیس جمهوری حمایت کند و دست از اختلافات برداشت!
⭕️ آیا اصول چراهای منفعت طلب و رفاه طلب به فکر منافع ملی هستند یا ...... ؟؟؟؟؟
طوفان الاقصی ۴.mp3
18.18M
تحلیل شماره ۴ درتاریخ ۲۴ مهرماه ۱۴۰۲
🔴 #سیدمختارموسوی پژوهشگر ومولف درحوزه دین وعلوم انسانی اسلامی وتحلیل گر سیاسی از استان خوزستان پاسخ می دهد :
🔹آیا رژیم صهیونیستی به غزه #حمله_زمینی می کند ؟
🔹آیا حضور #ناوهای_آمریکایی در آبهای منطقه، برای پشتبانی از رژیم صهیونیستی جهت حمله نظامی زمینی به غزه است ؟
🔹درکل تحلیل شما درباره حضور ناوهای آمریکایی به آبهای منطقه چیست ؟
✅ بنده با ضرس قاطع عرض میکنم که رژیم صهیونیستی #قادر_به_حمله_نظامی_به_غزه_نیست . یعنی #جرآت آن را ندارد ؟
چرا ؟
لطف کنید به فایل صوتی گوش کنید تا پاسخ استدلالی آنرا بشنوید .
🌹🌹🌹
#جنگ_نرم
#جهادتبیین
✅ پشتیبان#ولایت_فقیه باشید تا به مملکت شما آسیب نرسد .
🌹🌹🌹
به کانال نشرآثار #سیدمختارموسوی پژوهشگر ومولف درحوزه دین وعلوم انسانی اسلامی وتحلیلگر سیاسی و #کهنه_سربازولایت بپیوندید .👇👇
https://eitaa.com/seyedmokhtarmousav/3228