🌐 مسئولیت اطلاعات سپاه در لبنان و سوریه (1)
💠 خاطراتی از یک مقام پیشین اطلاعاتی
1⃣ پائیز ۱۳۶۲ مسئولیت #اطلاعات_سپاه در لبنان و سوریه به اینجانب واگذار شد. قبل از اعزام مفتخر به دستبوسی حضرت امام (ره) شدم که خاطرهی آنرا هیچگاه فراموش نمیکنم.
2⃣ در آن زمان استعداد نیروی انسانی اطلاعات سپاه در لبنان تنها دو نفر بود. اتاق کار و اسکانی در خانهی سپاه در دمشق در منطقهی «طریق المزه» به ما داده شد. در اولین جلسهی شورای فرماندهان سپاه بر اعزام فوری من به لبنان تأکید شد.
3⃣ به محض ورود به لبنان در بعبلک با مسئولین اطلاعات برادران لبنانی ارتباط گرفتم و دربارهی چگونگی انجام وظایف و مأموریتها تبادلنظر کردم.
4⃣ با برادر #حاج_حسین_حاج_خلیل، از چهرههای خوشسابقه لبنانی که هستهی اولیه مجموعهای را تشکیل دادند که بعداً به #حزبالله معروف شد، در ساختمان یک طبقهای در حومهی شهر بعلبک مستقر شدیم.
5⃣ این ساختمان قبلاً محل ایستگاه رادیویی «صوت المستضعفین» بود و نزد نیروهای اسرائیلی و فالانژ کاملاً سوخته و بارها به انفجار تهدید شده بود.
6⃣ یک ولوو استیشن نارنجیرنگ نیز داشتیم که آنهم قبلاً لو رفته بود و هر روز ابتدا تمام قسمتهای زیرین آنرا چک میکردیم تا از عدم نصب تلهی انفجاری مطمئن شویم.
7⃣ برای تردد در مرز لبنان و سوریه خودروهای #سپاه باید از پلاکهای مخصوص استخبارات سوریه استفاده میکردند که شماره سریال آن ۶۶ بود. ولوو ما، چون از برادران لبنانی گرفته شده بود، پلاک ۶۶ نداشت. با سماجت توانستم یک پلاک از ماشین دیگر سپاه باز کنم و در ولوو نصب کنم. پلاک مذکور برای دو خودرو استفاده میشد. برای اعلام هویت در مقابل نیروهای سوری مستقر در مرز در جلو ولوو عکسی از حضرت امام خمینی (ره) نصب کرده بودم.
8⃣ در شروع کار، در کل وضع حفاظتی مناسبی نداشتیم. هفته اول برای گرفتن اتاقی در پادگان امام علی (ع)، که قبلاً به پادگان شیخ عبدالله موسوم بود، رفتم. ولی روز بعد هواپیماهای اسرائیلی آن محل را بمباران کردند و ساختمان مدّنظر ما در پادگان بهکلی منهدم شد و قید آنجا را زدم. لذا به همان محل رادیو، که سه برادر لبنانی نیز در آن مستقر بودند، بسنده کردم.
9⃣ در گام بعد به سازماندهی و نظم دادن به وضعیت پرداختم. برادران لبنانی عموماً زودتر از ۱۰ صبح فعالیت خود را آغاز نمیکردند. برادران لبنانی را با شرح وظایف جدی پاسخگو کردم که از ساعت ۸ تا آخر شب بهصورت موظف و پاسخگو در موقعیتهای مأموریتی آماده باشند.
👇👇👇
👆👆👆
1⃣ تمام نمونه فرمهای تشکیلات اطلاعاتی را، اعم از پرسنلی و عملیاتی و بررسی و اداری و مالی، که از تهران با خود آورده بودم با کمک برادران لبنانی شبها به عربی ترجمه و مسیر اجرای امور سازمانی را فقط از طریق این فرمها، که بهترین نحوهی آموزش و سازماندهی بود، تعیین کردم. پروندههای پرسنلی افراد تشکیلات و منابع با این روش ضابطهمند شد. برای اولین بار معلوم شد چند پرسنل و چند منبع داریم.
2⃣ تا آن زمان گرایش مسلط تشکیلات اطلاعاتی، عموماً انجام عملیات بود. ضمن حفظ این توانمندی تلاش شد در آموزش و سمتگیریهای عملیات، جمعآوری پنهان نیز در دستور کار قرار گیرد تا مجموعهای از امکانات اطلاعاتی و ضداطلاعاتی در دسترس این سازمان نوپا باشد.
3⃣ مقرهای آشکار و فاقد پوشش تعطیل شدند و از امکانات عادیسازی شده برای انجام مأموریتهای اطلاعاتی استفاده شد. کارگاهها و مشاغل پوششی، بهرهگیری از عادیسازیهای متناسب با اقلیم منطقه برای حفظ نیروها و سازمان و پوشش اجرایی آنها مجموعه را به سازمانی پنهانکار تبدیل کرد و دیگر مانند سابق نبود که اسامی و اماکن و... مرتبط با اطلاعات مکشوف و علنی باشد.
4⃣ استفاده از ظرفیت سران عشیرههایی از اقوام و مذاهب مختلف، که عموماً ضداسرائیلی و عاشق امام (ره) و انقلاب اسلامی بودند، از برنامههای ما بود. آنها مأموریتهای مهمی را بهعهده میگرفتند و به نتیجه میرساندند.
5⃣ برای مثال، باید اشاره کنم به استفاده از توانمندی یک فرد بسیار ریشهدار و قوی که حتی با حضور امرای ارتش در پادگانهای مناطق خاص و دور از دسترس جلسه تشکیل میداد و با استفاده از نفوذ و اقتدار خود آنها را متعهد به انجام عملیاتی یا توقف اقداماتی میکرد.
6⃣ در لبنان سرعشیره زیاد بود و باید بهگونهای برنامهریزی میشد که جذب طرف مقابل نشوند.
7⃣ با استفاده از یکی از نیروهای تحصیلکرده و متخصص کامپیوتر، اولین اقدامات برای کامپیوتری کردن اسناد و اطلاعات طبقهبندیشده مجموعه انجام شد. ابلاغ تشکیلاتی شد که هر عملیاتی از قبل باید به تصویب برسد و نیازمندیهایش تأمین شود تا در زمرهی عملیات خودی تلقی گردد و لاغیر.
✍ نویسنده: حسین قاسمی
👉 @hosseinghasemi1357
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🌐 مسئولیت اطلاعات سپاه در لبنان و سوریه (2)
💠 خاطراتی از یک مقام پیشین اطلاعاتی
📝 خاطراتی از لبنان و سوریه
1⃣ در ملاقاتهایی که با مسئولین جریان «حرکة التوحید»، به رهبری #شیخ_سعید_شعبان، در طرابلس داشتیم، وقتی در پی راهکار مناسبی برای درخواست ایشان جهت آموزش نیروهایش بودیم و کم و کیف موارد آموزشی را تعیین میکردیم، به یکباره گفت:
🔸 «من آموزش نظامی نمیخواهم، همهی نیروهایم به حد کفایت گذراندهاند، میخواهم اینها با نیروهای #شیعه چند شبانهروز با هم در فضایی مناسب کنار هم قرار گیرند تا #روحیه_شیعی پیدا کنند».
🔸 عین این جملات را از مسئولی از نیروهای فلسطینی، که به سختی با تنی چند از همرزمانش به بعلبک آمده بود، شنیدم.
2⃣ بخشی از نیروهای عملیاتی و خونریز #فالانژ با عنوان «ارتش جنوب» مبادرت به ترور تعدادی از نیروهای #حزبالله در مناطق جنوبی میکردند.
🔸 بهمنظور جلوگیری از اقدامات #فالانژها، ترور مسئولین گردانهای ترور در دستور کار قرار گرفت.
🔸 با طرح و عملیات حفاظت شده در کوتاهترین زمان دو مسئول گردانهای ترور فالانژها از طریق بمبگذاریهای دقیق به
هلاکت رسیدند.
🔸 کار به جایی رسید که نفر بعدی فرار کرد و خود را تسلیم حزبالله نمود.
👇👇👇
👆👆👆
3⃣ یک افسر کارکشته اطلاعاتی مصر با پوشش طلبه شیعه وارد حوزه علمیه امام منتظر بعلبک شده بود. او قصد داشت با برنامهریزی قبلی منبع آب این مدرسه را در روز برپایی جشنی همگانی، که اکثر علما و مسئولین #حزبالله در آن شرکت داشتند، با سمّی کشنده آلوده کند و حتی مقدمات تهیهی شربت با این آب مسموم را هم مهیا کرده بود.
🔸 این افسر اطلاعاتی بهشکلی معجزهآسا لو رفت و دستگیر شد. او اطلاعات مهمی از سرویس اطلاعاتی مصر و عملیات مختلفی که در نقاط مختلف جهان انجام داده بود، به شکلی دقیق، در اختیار گذاشت.
🔸 در دوران خصومت مصر و اسرائیل، او مجری دو ترور موفق افسران اطلاعاتی #موساد در آلمانغربی و انگلستان بود و هر دو ترور را با ورود پنهان به محل سکونت سوژه و بمبگذاری درون باکس تلفن انجام داده بود که به محض بازگشت سوژه به منزلش با تلفنی که به او میزد بمب فعال و منفجر میشد.
🔸 این افسر اطلاعاتی مصر یکبار در انگلیس دستگیر و در جزیرهای محبوس شده و پس از فرار چند کیلومتر شنا کرده و جان سالم به در برده بود. عملیات برای مسموم کردن سران حزبالله آخرین مأموریت او بود.
🔸 افسر فوق فردی بسیار کارکشته و باتجربه بود. او با وفاداری به خدمت ما درآمد، بهنحوی که در ایام زندان حتی به نیروهای حزبالله آموزش بازجویی میداد. سوژههای سرسخت و تازه دستگیرشده را با او همبند میکردیم و آنان را در دو سه روز تخلیه اطلاعاتی میکرد.
🔸 روزی زندان محل نگهداری این افسر اطلاعاتی مصر بمباران شد، تعدادی کشته و زخمی شدند و او نیز جراحت مختصری برداشت ولی، در حالیکه امکان فرار کاملاً فراهم بود، با تلاش زیاد نیروهای حزبالله را یافت و خود را مجدداً تسلیم آنها کرد. او بسیار وحشت داشت که بهدست نیروهای اطلاعاتی سوریه دستگیر شود.
✍ نویسنده: حسین قاسمی
👉 @hosseinghasemi1357
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🌐 مسئولیت اطلاعات سپاه در لبنان و سوریه (3)
💠 خاطراتی از یک مقام پیشین اطلاعاتی
📝 ترور آقای محتشمیپور، سفیر ایران در سوریه
1⃣ در ۱۱ فوريه ۱۹۸۴ (۲۲ بهمن ۱۳۶۲) در لبنان بودم که خبر رسید بمبی در سفارت جمهوری اسلامی ایران در سوریه منفجر و موجب مصدومیت شدید سفیر شده است.
2⃣ به سرعت به دمشق رفتم. آقای #محتشمیپور، سفیر ایران در سوریه، در وضع بسیار سختی بین مرگ و زندگی در اتاق عمل بود. کسی از اصل واقعه مطلع نبود. مراقبین سوریِ سفارت میگفتند: ابتدا فکر کردیم اتاق سفیر با آر پی جی مورد حمله قرار گرفته است.
3⃣ در ساختمان سفارت مشاهده کردم همه طبقه محل استقرار سفیر و محل انفجار را شستشو کردهاند و هیچ اثری باقی نیست جز در و پنجره و شیشههای منهدمشده. به دلیل شستشوی محل هیچ چیز برای ردیابی و تحقیق باقی نمانده بود.
4⃣ تحقیقات باید از جایی شروع میشد. تمام زبالههای جمعآوریشده را درون سه چهار بشکه بزرگ بیرون از سفارت گذاشته بودند تا رفتگران شهرداری دمشق ببرند. به فوریت تمام بشکهها را به داخل برگرداندم و به بازدید و تفکیک آنها پرداختم که بر اثر شستشو به لجن تبدیل شده بود. این کار تا صبح طول کشید.
5⃣ تکههایی از یک پاکت قهوهای رنگ را جمعآوری کردم که تقریباً حدود ۸۰ درصد آن تکمیل و علامت وزارت اوقاف و دفتر مفتی عام سوریه بر روی آن مشخص شد. حدود ۷۰ درصد کاغذ نامه درون پاکت نیز به دست آمد. تکههای آن به هم چسبانیده شد و قسمتهای نایافته شاکله این نامه را، که در قطع A4 بود، تکمیل کرد.
6⃣ نامه خطاب به سفیر بود با امضای #شیخ_احمد_کفتارو، مفتی عام و ریاست اوقاف سوریه. ذیل نامه مهر و امضای شیخ کفتارو کلیشه شده و به امضای قلمی ایشان نبود. نامه طرح پیشنهادی بود برای تفکیک اماکن زیارتی دمشق شامل زینبیه و مرقد حضرت رقیه (س) از لحاظ جنسیتی، شبیه زیارتگاههای ایران برای راحتی بانوان، که بهصورت طرحی مصور در دفترچه پیوست معرفی شده بود.
7⃣ دفترچهی پیوست بهدلیل انفجار از بین رفته بود. ابعاد پاکت نشان میداد که این دفترچه در قطع بین A5 تا حداکثر A4 بوده و بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم مواد انفجاری همراه داشته که از قدرت تخریبی بسیار بالایی برخوردار است.
👇👇👇
👆👆👆
1⃣ پاکت ارسالی پس از تحویل به در سفارت توسط یک نگهبان اعزامی از ایران تحویل اتاق سفیر شده بود.
2⃣ تصاویری از این نامه تهیه کردم و صبح اول وقت با مترجم مسلّطی ابتدا به اداره پست رفتم. پس از گفتوگو با رئیس اداره پست، تمام کارکنانی را که در مسیر دریافت و ارسال این پاکت به سفارت بودند، مجبور به ارائهی توضیحات و مشخصکردن طریق متداول آن کردم.
3⃣ معلوم شد چون پاکت مهر دولتی داشته، بدون کمترین حساسیتی در مسیر تحویل قرار گرفته و توسط مأمور پست به نگهبانی سفارت تحویل شده است.
4⃣ بلافاصله به دفتر شیخ احمد کفتارو رفتم و وی و فرزندش را، که رئیس دفتر او بود، محترمانه ولی دقیق بازجویی کردم. جواب قانعکنندهای نداشتند.
5⃣ قرار شد پسر شیخ موضوع را دقیقتر بررسی و فردا اعلام کند. فردا که مراجعه کردم گفت که سازمان امنیت سوریه ما را از پاسخگویی به شما منع و اعلام کرده از طریق آن سازمان پیگیری نمائید.
6⃣ دسترسی عوامل #موساد به نمونه پاکت و مهر و ارسال بمب با پوشش محمولهی اداره اوقاف کار سختی نبود و در وضع نابسامان حفاظتی سوریها امری ممکن بود.
7⃣ پس از انجام جراحی اولیه فوری و قبل از اعزام به سوئیس برای درمان، به دیدار سفیر رفتم. قادر به صحبت نبود ولی توانست گزارشی از کشفیات را بخواند. با حرکات چشم راهنمایی کرد و صحت موارد اکتشافی را تأیید نمود. آثار رضایت از پیشرفت تحقیقات در حرکات محدود چشم و صورت ایشان مشهود بود.
✍ نویسنده: حسین قاسمی
👉 @hosseinghasemi1357
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
💠 توضیحات «مقام اطلاعاتی پیشین» درباره روایت رونن برگمن از ترور آقای محتشمیپور
1️⃣ دکتر #رونن_برگمن (۱۶ژوئن ۱۹۷۲)،خبرنگار #صهیونیست روزنامه «یدیعوت آخرونوت» و از نویسندگان ارشد سابق بخش نظامی «هاآرتص» و نویسنده کتاب «جنگ پنهان اسرائیل در ایران» میباشد.
2️⃣ برگمن در کتاب جدید خود با نام «برخیز و بیدرنگ او را بکش» که در سال ۲۰۱۸ منتشر شده، به تاریخچهی ترورهای مخفی اسرائیل پرداخته است.
3️⃣ برگمن در این کتاب به ترور حجتالاسلام #محتشمیپور سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه توسط #موساد پرداخته است:
✍️ «در اواخر سال ۱۹۸۳، رییس وقت موساد، «ناهوم آدمونی» برگهی قرمزی پیش روی «اسحاق شامیر»، نخستوزیر وقت گذاشت. شامیر پس از مدتها تردید و بحث، آن را امضا کرد. اسرائیل حالا میخواست دست به کاری نادر بزند؛ ترور دیپلمات یک دولت رسمی به نام علیاکبر محتشمیپور.
🔸 برگمن میگوید که اسرائیلیها معمولاً سعی میکنند نیروهای خودشان اسیر نشوند و آسیب نبینند و این انجام عملیات در شهرهایی همچون دمشق و تهران را دشوار میکند.
🔸 در مورد محتشمیپور، راههایی همچون تیراندازی، کارگذاشتن بمب و استفاده از زهر در نظر گرفته شدند، اما در نهایت قرار شد از شیوهای استفاده شود که مدتها بود منسوخ شده بود؛ فرستادن بمب پستی. این شیوه قبلاً دو بار جواب داده (برای ترور دو مقام مصری در غزه و اردن در سال ۱۹۵۶) اما بارها ناکام مانده بود. با این حال، در نهایت از همان استفاده شد.
🔸 روز ۱۴ فوریه سال ۱۹۸۴، سفارت ایران در دمشق بستهی بزرگی را دریافت کرد که ظاهراً از سوی یک انتشاراتی معتبر ایرانی در لندن پست شده بود. نقشه درست پیش رفت و کتاب به دست محتشمیپور رسید اما جوری منفجر شد که محتشمیپور با وجود آنکه زخمی شد، کشته نشد.»
👇👇👇
👆👆👆
1️⃣ در مطلب #رونن_برگمن، حداقل دو فریب واضح اطلاعاتی گنجانده شده است:
✍️ الف: برگمن نوشته است: «سفارت ایران در دمشق بسته بزرگی را دریافت کرد».
🔸 برخلاف آنچه او نوشته، بسته به هیچوجه بزرگ نبوده است . علت قدرت بالای انفجار، استفاده از نمونههای جدید و پیشرفته
بمبگذاریهای پستی بوده است.
✍️ ب: این نویسندهی اسرائیلی درباره مبدأ ارسال بسته انفجاری نوشته است: «سفارت ایران در دمشق بستهی بزرگی را دریافت کرد که ظاهراً از سوی یک انتشاراتی معتبر ایرانی در لندن پست شده بود.»
🔸 در حالی که بسته از دمشق و با دسترسی #موساد به نمونه پاکتها و مهر و مکاتبات اداری اوقاف سوریه تهیه و ارسال شده بود و از خارج از سوریه ارسال نشده بود. نامه خطاب به سفیر با امضای #شیخ_احمد_کفتارو، مفتی عام و ریاست اوقاف سوریه بود. چون پاکت مهر دولتی داشته، بدون کمترین حساسیتی در مسیر تحویل قرار گرفته و توسط مأمور پست به نگهبانی سفارت تحویل شده است.
2️⃣ برگمن با دادن آدرس لندن بهعنوان مبدا بسته، قصد دارد منابع و دسترسیهای موساد در سوریه در حاشیهی امن بماند و ردهای قابل پیگیری بیان نشود.
3️⃣ البته این شیوهی فریب در سایر روایتهای موساد از ترورهایش هم وجود دارد. این روایتهای انحرافی ضمن آدرسدهیهای غلط، از رد منابع برای حفظ منابع و عوامل، القاء قدرتمندی موساد را نیز میکند.
✍️ نویسنده: حسین قاسمی
👉 @hosseinghasemi1357
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter