✡ پروژه اشلون
1⃣ یکی از مهمترین و بزرگترین پروژههای حاصله این تفاهمنامه، #پروژه_اشلون (ECHLON) بود. میتوان گفت که این پروژه بزرگترین پروژه #جاسوسی و #شنود تاریخ بوده است.
2⃣ بر طبق اسناد پارلمان اروپا، اشلون برای نظارت بر ارتباطات نظامی و دیپلماتیک اتحاد جماهیر شوروی کمونیستی و همپیمانانش در بلوک شرق در زمان جنگ سرد و اوایل ۱۹۶۰ میلادی پایهگذاری شده است.
3⃣ پارلمان اروپا در گزارش خود در مورد پروژه اشلون که در سال ۲۰۰۱ میلادی منتشر شد نتیجهگیری میکند که بر پایه اطلاعات موجود، اشلون این توانایی را داشته است که تماسهای تلفنی، دورنگارها، ایمیلها و دیگر تراکنشهای جهانی دادهها را که از طریق انتقال ماهوارهای، شبکههای تلفن عمومی و مایکروویو جابهجا میشدهاند؛ رهگیری و محتوایشان را بازرسی کند.
4⃣ اما این پروژه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، به نظارت و جاسوسی از جامعه #اروپا بهویژه در حوزههای سیاسی، اقتصادی، تجارت دولتی و خصوصی آنها پرداخت.
👇👇👇
1⃣ دو سازمان امنیت ملی آمریکا #NSA و سرفرماندهی ارتباطات بریتانیا #GCHQ مسئولان اصلی انجام این عملیات بودند.
2⃣ وظیفه سازمان امنیت ملی آمریکا (NSA) تراکنش دادههایی است که از داخل آمریکا عبور میکنند. شامل سرورها، هاستها و تمام خطوط فیبر نوری که از مرزهای ایالاتمتحده عبور میکند.
3⃣ همچنین وظیفه سرفرماندهی ارتباطات بریتانیا تراکنش دادههایی است که از درون فیبرهای نوری از داخل خاک بریتانیا و مستعمرههای پیشینشان عبور میکند.
4⃣ این دو سازمان برای تراکنش دادهها، به همکاری تنگاتنگی دست زدهاند. نهتنها آنها برای دور زدن قوانین بینالمللی از کمک یکدیگر بهره میبرند؛ بلکه پس از فیلتر کردن و غربالگری دادهها، آنها را در اختیار یکدیگر قرار میدهند تا کارشناسان هر دو سازمان به تحلیل دوباره دادهها بپردازند.
5⃣ اما در کنار پروژه بزرگ اشلون، چندین برنامه مشترک نیز در اهداف و زمانهای مختلف طراحی و پیادهسازی شد. پروژههایی از جمله #بروسا، #پریسم و #تمپورا.
👇👇👇
✡ تمپورا
1⃣ #تمپورا پروژهای که در سال 2008 بهصورت آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت و سال 2011 بهصورت جدی عملیاتی شد.
2⃣ هدف #پروژه_جاسوسی تمپورا، نظارت، تراکنش، ذخیره و تحلیل دادههای حاصل از رصد بیستوچهار ساعته از مکالمات تلفنی و موبایلی مردم عادی، فعالیتهای ارتباط از طریق اینترنت و هرگونه فعالیت دیگر که در حوزه فضای سایبر صورت میگیرد بود. این رصد بدون هیچگونه هدف خاصی و فقط بهعنوان #شنود_گسترده (Mass Surveillance) صورت میگیرد.
3⃣ دولت انگلیس روزانه نزدیک به ششصدمیلیون مکالمه را از طریق این سامانه فوقسرّی #شنود میکند و دادههای آن را پس از فیلترینگ و تحلیل اولیه در اختیار آژانس امنیت ملی آمریکا قرار میدهد تا آنها با همافزایی این دادهها و دادههای خود، تحلیلی دقیقتر از دادهها صورت دهند. همینطور آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) نیز دادههای اولیه خود را که از طریق پروژه #پریسم بهدست آمده است را به GCHQ میدهد تا آنها همین روند را پیش گیرند.
4⃣ #ادوارد_اسنودن، عضو سابق آژانس امنیت ملی آمریکا و افشاگر سازمان ان.اس.ای در مقالهای از کشورهایی بهعنوان کشورهای ثالث یا (Third Party) یاد کرده است. این کشورها جزو حلقه اصلی سازمان #پنج_چشم نیستند، اما با سازمان امنیت ملی آمریکا روابطی بهشدت نزدیک دارند.
5⃣ کشورهای دوست یا ثالث در واقع وظیفه این را دارند تا با ارائه فضا و زیرساخت به سازمان امنیت ملی آمریکا برای دسترسی به دادههای تبادلی در اینترنت، خطوط رادیویی و… و در راستای آن تحلیل تمامی دادهها در این همکاری نقش داشته باشند.
👇👇👇
1⃣ طبق گفتهها، کشورهای ثالث حدود 33 کشور هستند که ردای همکاری با #NSA را بر تن دارند.
2⃣ این پروژه با اسم رمز RAMPART-A برای #جاسوسی از حجم عظیم دادههایی که از نزدیکی و یا داخل آن 33 کشور میگذرد، وجود دارد.
3⃣ اگر به نقشه اینترنت نگاه کنید، بهطور عجیبی خواهید دید که تنههای اصلی تبادل داده (کابلهای با سرعت بالا) بسیار محدود و در نقاط خاصی هستند و همینطور نقاط کدر (Choke Points) هم بسیار محدودند.
4⃣ اگر کسی به اینها دسترسی داشته باشد، به همهی دادهها دسترسی دارد و بدینترتیب بسیار راحت میشود با همکاری کشورهایی که این نقاط محدود درون مرزهایشان قرار دارد به ابرداده اینترنت دسترسی تقریباً کامل داشت.
👇👇👇
1⃣ اسامی این 33 کشور، بهطور رسمی وجود ندارد، اما #دانمارک و #آلمان از شاخصترین آنهاست. این، بدان معنا است که چون اکثر میزان ترافیک داده اینترنت از خاک آمریکا چه بهصورت فیزیکی و چه بهصورت سروری عبور نمیکند، لذا #آمریکا و #انگلستان برای دسترسی به تمام دادهها نیاز به اینگونه همکاریها دارند. نحوه کار این کشورها بدینصورت است که کشور x بر روی کابلها در نزدیکترین نقطه دسترسی، #شنود میگذارد، سپس اطلاعات را به سرورهای ان.اس.ای میفرستد.
2⃣ اولینبار روزنامه #گاردین بود که دست به افشاگری علیه این پروژه زد. این روزنامه در طی مقالهای عنوان کرد که این پروژه هجدهماه است که کلید خورده و دو دولت انگلستان و آمریکا هسته اصلی آن را تشکیل میدهند.
3⃣ این اتفاق، ضربه شدیدی بر چهرهی این دو سازمان وارد آورد و نگاه مردم را نسبت به نیّت خیری که تا آن زمان میپنداشتند، تغییر داد. در پی این اتفاق، مقامات #NSA دسترسی کارمندانشان به گاردین را از ترس افشای بیشتر اطلاعات، محدود کردند.
4⃣ بسیار پیش آمده است که در اخبار و رسانهها، خبرهای شوکهکنندهای در مورد جاسوسیهای سایبری، شنود مکالمات و هک اطلاعات شخصی افراد و مقامات بلندپایه سیاسی، اقتصادی و… میشنویم.
5⃣ خبرهایی که گاه از اطلاعات فاششده از یک مقام سیاسی، بهعنوان تهدیدی از طرف دولتهای استعماری آمریکا و انگلیس، یا خبرهایی از جاسوسی NSA از سران سیاسی کشور در مدت نشستهای مشترک و یا از طریق سفارتخانههایشان که – بهحق لانه جاسوسیاند – بهگوش میرسد.
👇👇👇
1⃣ این جاسوسیهای خاص، از رجال سیاسی و مقامات بلندپایه، نه فقط در مکان و زمان خاص، بلکه 24 ساعته و در تمام ایام سال صورت میگیرد. #جاسوسی بر روی موبایلها، مکالمات و تمام اوقاتی که فرد در حین استفاده از کامپیوتر، لپتاپ و یا دیگر دستگاههای متصل به فضای مجازی هست، صورت میگیرد.
2⃣ نه فقط این دو سازمان اطلاعاتی و دیگر همپیمانانش در توافقنامه #پنج_چشم از عوامل جاسوسیهای گسترده هستند، بلکه دیگر شرکتهای نرمافزاری، از جمله #مایکروسافت، #گوگل، #اپل، #یاهو، #فیسبوک و… نیز عاملان غیرمستقیم و نقابدار شرکتها و مؤسسات خصوصی این پروژه محسوب میشوند. این شرکتها، علاوه بر اهداف تجاری و اقتصادی خودشان و تلاش برای گسترش و نفوذ محصولاتشان، به جاسوسی برای این آژانسهای اطلاعاتی و امنیتی نیز مشغولند.
3⃣ بهعنوان مثال، شرکت گوگل که از همپیمانان وفادار آژانس امنیت ملی آمریکاست، بارها بهدلیل نقض حریم شخصی و همکاری با سازمانهای اطلاعاتی در دادگاه حضور پیدا کرده است. همینطور مایکروسافت که محبوبترین و مشهورترین محصول خود، #ویندوز را یکی از مهمترین ابزارها برای کسب اطلاعات از فعالیتهای افراد عادی و همینطور افراد خاص، در دست اعضای ائتلاف پنج چشم قرار داده است؛ و قسعلیهذا.
4⃣ این دست شرکتها بسیار زیادند که چه خودخواسته و چه ناخواسته تحت سلطه امپراتوری جاسوسی ان.اس.ای و جی.سی.اچ.کیو قرارگرفته و اطلاعات کاربرانشان را بی کم و کاست در اختیار آنها قرار میدهند.
👇👇👇