✡ روش هشانا ؛ سال نو عبری (1)
1⃣ سال نو عبری، روز اول ماه تیشری از تقویم عبری است که مراسم آن طی 2 روز برگزار میگردد.
2⃣ عید #روش_هشانا بهنام «روز داوری» نیز معروف است زیرا در این روز تقدیر افراد در سال جدید معین میشود و خداوند در این روز، زندگی سال جدید افراد را براساس اعمال سال گذشته آنها تعیین میکند.
3⃣ دو روز روش هشانا از تعطیلات رسمی یهودیان است و آنان با حضور در کنیساها و اجرای مراسم ویژه، سرنوشت نیک و سعادتمندانه را از خداوند تقاضا میکنند. طی نماز صبح #شوفار (کرنا) نواخته میشود که یادآور روزی است که [طبق عقیدهی یهود] حضرت ابراهیم پسرش اسحاق را برای قربانی به درگاه خداوند آماده کرد.
4⃣ در شب این عید مرسوم است خوراکهای مخصوصی بهعنوان خوشیُمن بودن میخورند.
5⃣ ماه تیشری، نخستین ماه در تقویم عبری است؛ اما در متن #تورات از آن با نام «ماه هفتم» یاد شده است، زیرا نسبت به ماه نیسان که سالگرد خروج #بنیاسرائیل از مصر و مبنای زمانیِ اعیاد و مناسبتهای یهود است، هفتمین ماه بهشمار میآید.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ روش هشانا ؛ سال نو عبری (2)
1⃣ اول ماه تیشری در موارد زیر با عنوان مبنای زمانی و اول سال یا «روش هشانا» شناخته میشود:
🔹 تقویم عبری و شمارش سالها در تاریخ یهود:
👈 آغاز سال نو در تقویم عبری، اول ماه تیشری است که پایه آن خلقت انسان است. عقیده یهود بر این است که حضرت آدم در چنین روزی آفریده شد.
🔹 روز حسابرسی اعمال:
👈 مهمترین مناسبت اول ماه «تیشری»، روز رسیدگی به اعمال است. طبق عقیده یهود، خداوند در این روز، اعمال یک سال گذشته افراد جهان را مورد بررسی قرار میدهد و سرنوشت سال آینده را براساس آن تعیین میفرماید. به همین دلیل، دو روز اول و دوم ماه تیشری برای یهودیان تعطیل شمرده شده و مراسم عبادی خاصی در این ایام در کنیساها برگزار میشود. موضوع اصلی این مراسم که شامل تفیلاها [تفیلا = نماز و نیایش روزانه یهودیان] و دعاهای مخصوص است، طلب توبه و بخشایش بوده و برای سال جدید از خداوند، زندگی نیک و با سعادت درخواست شود.
2⃣ در تلمود چنین آمده است:
✍ «سه دفتر در روش هشانا گشوده میشود: یک دفتر برای شریران، یکی برای صادقان و دیگری برای افراد میانه. سرنوشت افراد کاملاً شریر در دفتر ممات یا مرگ نوشته و مهر میشود. به افراد میانه تا روز کیپور (دهم تیشری) مهلت داده میشود که چنانچه توبه کنند، نام ایشان مانند صادقان در دفتر حیات نوشته شود و در غیر این صورت از شریران به شمار میآیند.»
3⃣ دو شب #روش_هشانا پس از خواندن دعای مخصوص روش هشانا، سفرهای ویژه شامل خوراکیهایی مانند خرما، سیب، عسل و... در منازل ترتیب داده شده که هریک از آنها با خواندن دعایی خاص خورده میشود.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ روش هشانا ؛ سال نو عبری (3)
🌐 اسامی زیر برای این روز به کار میرود:
1⃣ روش هشانا:
در مفهوم اول سال عبری که «روش» به معنای سرآغاز و «شانا» به معنای سال است.
2⃣ یوم هَزیکارون:
به معنی روز یادآوری است. زیرا در آن، اعمال گذشته انسان مورد یادآوری و بررسی قرار گرفته، فداکاری حضرت ابراهیم یاد میشود که در آنروز حضرت اسحاق را برای قربانی به درگاه خداوند آماده کرد.
3⃣ یوم تِروعا
«تروعا» به معنای نواختن کرنا و شوفار با ندای لرزان است که یکی از مراسم اصلی این روز را تشکیل میدهد و تورات نیز برای روش هشانا این لقب را به کار برده است.
4⃣ یوم هَدین:
«دین» به زبان عبری به معنای محاکمه و رسیدگی به اعمال است و روش هشانا روزی است که به این امر اختصاص یافته است.
5⃣ یوم هَکسِه:
روش هشانا در آغاز ماه قمری واقع شده که «ماه» در این روز از دیدهها پنهان است. به همین سبب نام کسه به معنای «پوشیده» بر این روز خوانده میشود. از دیگر دلایل این نام، «رحم و شفقت الهی» است که در صورت توبه انسان، از گناهان او در این روز چشمپوشی میکند.
👈 در دو روزِ #روش_هشانا تفیلاهای ویژهای خوانده میشود که بیشتر آنها حاوی مفاهیمی درباره روز حسابرسی اعمال، پذیرش مشیّت خداوند و درخواست رحم و شفقت به هنگام داوری است. در بخشهای ویژهای از تفیلای «موساف» این روز، چندین بار شوفار نواخته میشود. در روش هشانا عزاداری یا گرفتن تعنیت (روزه) ممنوع است.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ روش هشانا ؛ سال نو عبری (4)
🌐 نواختن شوفار:
👈 #شوفار (شیپور) از قدیمیترین ابزارهای موسیقی است که بشر آن را شناخته و از شاخ حیوانات حلال گوشت ساخته میشود. دستور نواختن شوفار (دمیدن در شاخ قوچ) بهطور مستقیم در #تورات آمده است:
✍ «روز اول ماه هفتم برای شما روز مقدس اعلام شده است. هیچ کار و پیشهای انجام ندهید، برای شما روز نواختن شوفار باشد.»
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
روش هشانا.pdf
155.4K
✡ متن pdf «روش هشانا ؛ سال نو عبری»
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه 🌹 امروز دوشنبه
🌞 8 مهر 1398 هجری شمسی
☪ 1 صفر 1441 هجری قمری
✝ 30 سپتامبر 2019 میلادی
🕎 1 تیشری 5780 عبری
🌍 مناسبتهای شمسی
1⃣ روز بزرگداشت مولوی
🌍 مناسبتهای قمری
1⃣ سالروز جنگ صفین
🌍 مناسبتهای میلادی
1⃣ روز جهانی ناشنوایان
2⃣ روز جهانی دریانوردی
3⃣ روز جهانی ترجمه و مترجم
🌍 مناسبتهای عبری
1⃣ آغاز سال 5780 عبری / اول روش هشانا
2⃣ آغاز دهه توبه و نیایش یهودیان
3⃣ آفرینش حضرت آدم علیهالسلام
4⃣ روز قربانی اسحاق به عقیده یهود
5⃣ رحلت سارا همسر حضرت ابراهیم
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ حبیب لوی و کتاب تاریخ یهود ایران (1)
✍ #حبیب_لوی در ۱۲۷۵ ش در تهران به دنیا آمد و در سال ۱۹۸۴م در آمریکا فوت نموده و بنا به وصیتش در فلسطین اشغالی دفن گردید. پدرش استاد زرگر دربار مظفرالدین شاه و جد مادریاش #حکیم_یحزقل طبیب دربار ناصرالدین شاه بود. پدربزرگ مادری او که #عزرا_یعقوب نام داشت ثروتمندترین فرد #یهودی ایران به شمار میرفت.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ حبیب لوی و کتاب تاریخ یهود ایران (2)
✍ #حبیب_لوی مدرک پزشکی خود را از پاریس گرفته و سپس به عنوان #اولین_افسر_یهودی وارد ارتش شده و دندانپزشک مخصوص #رضاخان گردید.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter