⁉نسبت میان عقلانیت و ولایت در کنش سیاسی
آیا دوگانه امام و امت به معنای انقیاد تام و تمام مردم در برابر امام است؟ یا میتوان توضیح متفاوتی از عقلانیت در نسبت با ولایت داد؟
شهید مطهری در کتاب ده گفتار می گوید:« تقلیدی که در اسلام دستور رسیده «سرسپردن» نیست، چشم باز کردن و چشم بازداشتن است. تقلید اگر شکل «سرسپردن» پیدا کرد هزارها مفسده پیدا میکند... پس تقلید ممدوح و مشروع، «سرسپردن» و چشم بستن نیست، چشم باز کردن و مراقب بودن است و اگر نه مسؤولیت و شرکت در جرم است. »
ایشان در کتاب جاذبه و دافعه علی(ع) روح مذهب شیعه را عقلانیت و تلاش برای فهمیدن معرفی میکنند و می گوید: « بنای تشیع بر انتقاد و بررسی و اعتراض و مو را از ماست کشیدن است. در این عصر و زمان که ما هستیم کافی است هرکس بگوید علی خلیفه بلافصل پیغمبر است، ما او را شیعه بدانیم و چیز دیگری از او توقع نداشته باشیم، او دارای هر روح و هر نوع طرز تفکری که هست باشد! ولی اگر به صدر اسلام بازگردیم به یک روحیه خاصی برمیخوریم که آن روحیه، روحیه تشیع است و تنها آن روحیهها بودند که میتوانستند وصیت پیغمبر را درباره علی صددرصد بپذیرند و دچار تردید و تزلزل نشوند.
نزد شیعه شخصیتها تا آن وقت پیش ما احترام دارند که به حقیقت احترام بگذارند اما آنجا که میبینیم اصول اسلامی به دست همین سابقهدارها پایمال میشود، دیگر احترامی ندارند. ما طرفدار اصولیم نه طرفدار شخصیتها. تشیع با این روح به وجود آمده است. ما وقتی در تاریخ اسلام سراغ سلمان فارسی و ابوذر غفاری و مقداد کنْدی و عمار یاسر و امثال آنان میرویم و میخواهیم ببینیم چه چیز آنها را وادار کرد دور علی را بگیرند و اکثریت را رها کنند، میبینیم آنها مردمی بودند اصولی و اصولشناس، هم دیندار و هم دینشناس و در حقیقت روح آنان روحی بود که اصول و حقایق بر آن حکومت میکرد نه اشخاص و شخصیتها.»
شهید مطهری در بخش دیگری از کتاب در نقل ماجراهایی از جنگ جمل و ذکر مردی که نام و عنوان اشخاص او را در این جنگ متحیر کرده بود، مینویسد:«این مرد محضر امیرالمؤمنین شرفیاب شد و گفت: «أَ یُمْکنُ انْ یَجْتَمعَ زُبَیْرٌ وَ طَلْحَهُ وَ عائشَهُ عَلی باطلٍ؟» آیا ممکن است طلحه و زبیر و عایشه بر باطل اجتماع کنند؟ شخصیتهایی مانند آنان از بزرگان صحابه رسولالله چگونه اشتباه میکنند و راه باطل را میپیمایند؟ مولا در جواب سخنی دارد که دکتر طه حسین، دانشمند و نویسنده مصری، میگوید؛ بعد از آنکه وحی خاموش و ندای آسمانی منقطع شد، سخنی به این بزرگی شنیده نشده است.
مولا فرمود: انَّکَ لَمَلْبُوسٌ عَلَیْکَ، انَّ الْحَقَّ وَ الْباطلَ لا یُعْرَفان باقْدار الرّجال، اعْرف الْحَقَّ تَعْرفْ اهْلَهُ وَ اعْرف الْباطلَ تَعْرفْ اهْلَهُ. سرت کلاه رفته و حقیقت بر تو اشتباه شده. حق و باطل را با میزان قدر و شخصیت افراد نمیشود شناخت. این صحیح نیست که تو اول شخصیتهایی را مقیاس قرار دهی و بعد حق و باطل را با این مقیاسها بسنجی؛ فلان چیز حق است چون فلان و فلان با آن موافقند و فلان چیز باطل است چون فلان و فلان با آن مخالف. بلکه این حق و باطل است که باید مقیاس اشخاص و شخصیت آنان باشند. در اینجا علی علیهالسلام معیار حقیقت را خود حقیقت قرار داده است و روح تشیع نیز جز این چیزی نیست و شیعه مولود یک بینش مخصوص و اهمیت دادن به اصول اسلامی است نه به افراد و اشخاص».
بر این اساس قرار گرفتن در نظام امام و امت به معنای تقلید کورکورانه از امام نیست، بلکه کاربست عقلانیت در تعاملات با ولایت توسط جامعه نه تنها امری پسندیده که از اساس ضروری و قوام اندیشه شیعه بوده و رهبر معظم انقلاب نیز درباره لزوم کاربست عقلانیت معتقدند: «نخستین کار پیامبر مکرم اثاره عقل است، برشوراندن قدرت تفکر است؛ قدرت تفکر را در یک جامعه تقویت کردن. این، حلال مشکلات است...لذا اولْکار این است که تقویت نیروی عقل و خرد در جامعه انجام بگیرد؛ تکلیف ما هم این است.» چرا که طبق فرمایش امیرالمومنین علیه السلام از اهداف بعثت رسولالله این است که «وَ یُثیروا لَهُم دَفائنَ العُقول؛ و خِرَدهاى دفنشده را برانگیزاند.»
در دوگانه امام و امت، مکتب شیعه و اسلام سیاسی هیچگاه علاقهای به ساخت انسان صرفا مطیع و حرف گوش کن ندارد، بلکه پویایی انتقاد و عقلانیت را بر جمود ترجیح داده و رمز پویایی سیاسی و اجتماعی جامعه شیعه نیز به لحاظ تاریخی به نقد مبتنی بر اصول است و این نحوه مواجهه با امر سیاسی آزادراهی است در میانه دوگانه جمود و انحراف که به جامعهای فعال، عقلانی، پرسشگر، تحلیلگر و بیدار منجر می شود.
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
📸 واکنش حامد کاشانی به ماجرای آیت الله صدیقی... 🔺
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
🧨 معرکه غزه «فستیوال جنایتِ» غرب است...
👈ما تنها با «قدرت» است که میتوانیم برابر غرب بایستیم و باشیم.
🔻معرکه غزه «فستیوال جنایتِ» غرب است که برآمده از تفکر غربی و نگاهی است که اندیشه مدرنِ غربی به «دیگری» دارد. مسأله «دیگری» در غرب و تفکر غربی، چونان «پرسش» طرح نشد تا پاسخ یابد؛ بلکه به مثابه «بحران» دیده شد تا رفع شود.رفعِ بحران هم، حذف آن به هر قیمتی است: اعدامِ «دیگری» یا ادغام در «خود». غرب راهِ دیگری برای رویارویی با «دیگری» نمیشناسد.
🔺غرب برای ما یا همان دیگران؛ نه پیامآور دوستی و نه مبشر آزادی است. معرکه غزه نشان داد که «گفتوگوی ما و غرب» و امکانها و گشایشهایش کارساز نیست.
👌ما تنها با «قدرت» است که میتوانیم برابر غرب بایستیم و باشیم. حتی اقامه گفتوگو با غرب از مسیر قدرت ما میگذرد و این امر باید دستور کار اقتصاد و سیاست ما و حتی جهتگیری علم و فلسفه و علومانسانی ما در آینده باشد. بنابراین نیاز داریم که به طور جدی و عمیق غرب را بفهمیم و درک کنیم تا بدانیم تاریخ تجدد باختری در کدام بنیاد ریشه دوانده است.
✍دکتر سیدحسن شهرستانی
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
🔰 حکایت آرزوی ملی گرایان برای استقلال در فروش نفت و اما تحقق آن در همه عرصهها نه فقط نفت،با ظهور انقلاب مقتدر اسلامی...
👈 فرمانده نیروی دریایی سپاه و اینکه چی بودیم و الان در چه موقعیتی هستیم!؟
🔻سردار دریادار پاسدار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه:«زمانی که نفت ملی شد انگلیسیها ایران را ترک کردند و خودشان به عراق رفتند و کارگرهای هندی را به هندوستان فرستادند.
🔹دولت ایران برای اینکه نفت را بفروشد مجبور میشود ۳ نفتکش ایتالیایی را بارگیری کند. نفتکشها زمانیکه وارد اقیانوس هند شدند انگلیسیها هر ۳ را توقیف کردند.
🔹خبر به شاه ایران میرسد. شاه میگوید بگویید انگلیس یک نفتکش را بر دارد و دوتای دیگر را آزاد کند. انگلیس قبول نمیکند و شاه میگوید پس بگویید دو نفتکش را به انگلیسیها بدهند.
🔹اما امروز گر نفت ما را بدزدند یا نفتکش ما را در هر جای این دنیا توقیف کنند مقابلهبهمثل میکنیم. دیگر گذشت زمانی که برای غارت اموال مردم ایران بیگانهای گردنکشی کند.»
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
🌼هُوَ اللَّهُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ🌼
🌷سلام و عرض ادب و ارادت حضور سبزتان🌷
♻️ آغاز سال نوی شمسی و طلوع فصل رویش و شکوفاییِ غنچههای زندگی بر بستر بهار سبز طبیعت؛ همزمان با بهار بندگی و معنویت با رویش نورانی گلبوتههای دعا و نیایش با ثمره امید و اخلاص، پاکی و تقوا و معرفت و بصیرت در مسیر غایتی با سرانجامِ خیر و صلاح و سعادت و سلامت؛ بر شما مبارک و تهنیت باد.♻️
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
5.64M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🤲 ای آخرین امیدمون برگرد... 🌼
🤲 العجل یا صاحب الزمان... 🌼
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 ذکر دائم و نیکویی اعمال...
🔻 رهبر معظم انقلاب: « در کلامی منسوب به امیرالمؤمنین هست: مَن عَمَرَ قَلبَهُ بِدَوامِ الذِّکرِ حَسُنَت اَفعالُهُ فِی السِّرِّ وَ الجَهرِ»
🔺«دوام ذکر و به طور مستمر ذاکر بودن، موجب میشود عمل ما ــ هم عملِ پنهانی ما و کاری که خودمان در دلمان، در داخل خانوادهمان، در اتاق خلوتمان انجام میدهیم، هم عملی که در محیط اجتماعی انجام میدهیم ــ نیکو بشود، خوب بشود.»
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
🔰حضور در جمع غافلین علت یأس از رحمت خدا...
🔻در سورۀ حمد پس از بسم الله و بعد از «الحمد لله»، دوباره «الرحمن الرحیم» تکرار شده است. چرا؟ به این خاطر که رحمت، اساسیترین مسأله در حضور قلب و توجه انسان است و تا رحمت الهی شناخته نشود، دریچۀ قلب انسان باز نمیشود.
👈 از دلایلی که انسان از رحمت خدا مأیوس میشود، نشست و برخاست با غافلین است.
🤲 در دعای ابوحمزه میخوانیم که «اَوْ لَعَلَّكَ رَاَيتَني فِي الْغافِلينَ فَمِنْ رَحْمَتِكَ آيسْتَني»: «شاید در گروه غافلین من را دیدهای که از رحمتت مأیوسم کردهای»!
🔻اگر انسان با غافلین باشد از رحمت خدا مأیوس میشود و اگر متوجه رحمت خدا شود، ذاکر میگردد.
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
🌸 جشن نوجشن نوروز از نگاه رهبرانقلاب... 🌸
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran
🔰 این مردمند که کار را تمام خواهند کرد...
🔹تعیین و اعلام شعار سال در حقیقت ارایه راهبرد در مسیر حل مسائل کشور و ایجاد الزامات و رفع موانع در مسیر پیشرفت کشور است، که از سوی رهبر جامعه با همه جزئیات آن در طول هر سال بصورت سرمشقی مورد تایید نخبگان جامعه از هر طیف و جناحی، به مسئولین و مردم در مسیر گفتمانسازی برای همه سالها نه فقط همان سال ارائه میشود.
🔻 توجه حکیم مظلوم انقلاب به امر اقتصاد در طول چندین سال اخیر؛
👈 اولا گوشزد کردن گله بجای مردم از وضعیت نامطلوب اقتصادی و عدم سرپوش گذاشتن بر این تنگنای معیشتی است نه نمک بر زخم مردم پاشیدن؛
👈 ثانیا، فلسفه و حکمت اصلی تاکید موکد رهبر معظم انقلاب بر شعارهای اقتصادی در چند سال اخیر اینست که؛ مسائل اقتصادی کشور راهحلی از جنس درونزایی و بهرهگیری و فعالسازی ظرفیتهای متنوع و متکثر داخلی دارد، چرا که این راهبرد در دیگر عرصهها توان و کارایی خود را به اثبات رسانده و لذا تاکید بر ضرورت اجرایی کردن این شیوهها و راهکارها، در قالب شعار سال به درستی به جامعه عرضه شده که نیاز به تبیین عمومی و مطالبه جدی دارد.
🔹و اما شعار امسال یاد آور تیتر زیبای برخی رسانههاست که بعد از حضور دشمنشکن، موثر و تمامکننده مردم در برهههای حساس، اینگونه بر صفحه اول رسانهها صفحهآرایی میکند که؛ "مردم کار را تمام کردند".
🔸 بواقع باید گفت؛ آنچه امروز اقتصاد کشور را به ساحل رونق تولید و مهار گرانی و تورم میرساند، همانا؛ مردمیسازی اقتصاد و جهش تولید با مشارکت مردمی است، که ضرورت بهبود کسب و کار در کشور را به مسئولین قوای سه گانه گوشزد میکند:
1️⃣ تداوم فرایند تنقیح قوانین در مجلس در مسیر کم کردن هزینه سرمایهگذاریهای تولیدی و افزایش هزینه سرمایهگذاریهای غیر مولد و تسهیل صدور مجوزها، اصلاح قوانین مالیاتی و اصلاح ساختار بودجه و..
2️⃣ حمایت تمامقد دولت از بخش خصوصی با اجرای درست و دقیق اصل ۴۴ قانون اساسی و رونق کارگاههای کوچک مردمی و فراگیرسازی آن و رونقبخشی به کسب و کارهای خانگی و جهتدهی وامها به تعاونیها و شرکتهای مردممحور به جای اشخاص خاص و پرهزینه و کمبهره و در نهایت کوچک سازی دولت در اقتصاد اما چابکسازی آن در حمایت و نظارت و راهبری کلان و...
3️⃣ و اما در قوه قضاییه مبارزه با فساد و برخورد قاطع و بازدارنده با فساد و تبعیض؛ البته با نگاهِ همزمانِ برخورد ریشهای و از بین بردن زمینهها از یک سو و برخورد مصداقی با فساد و مفسدان در مسیر ترزیق امید و اعتماد به بدنه مردمی جامعه از سویی دیگر و ...
🔻 نکته پایانی اینکه شعار امسال در حقیقت محققکننده همه شعارهای اقتصادی در سالهای گذشته است که به دلایل و چرایی این ادعا به توفیق الهی در یادداشت بعدی خواهیم پرداخت. ان شاءالله
✍️ جواد خسروی -14/02/01/01
👈کانالِ تحلیلیِ"کربلا همچنان جاریست..."
👉 @karbalayeiran