#مهارت_های_ترک_گناه
مهارت پنجم: #معاتبه ۱
🔹 یکی دیگر از رفتارهای ضروری در ترک گناه، که بعد از محاسبه پیش میآید «معاتبه» است. یعنی بعد از محاسبه، وقتی دید دستش به گناه آلوده شده، باید علاوه بر استغفار و توبه، نفس خود را مورد سرزنش و عتاب و ملامت قرار دهد. به عبارت دیگر انسان نباید از کنار گناهان خود بیتفاوت بگذرد، زیرا بیتفاوتی و سهلانگاری در این مورد باعث میشود که:
اولا گناه و معصیت برای انسان آسان شده و زشتی آن از بین برود. دوما اگر بعد از محاسبه و پیبردن به گناهان، درصدد عتاب و سرزنش نفس خود برنیاید؛ باعث انس گرفتن نفس به گناه و معصیت خواهد شد که در این صورت، جدا کردن آن از گناه بسیار دشوار خواهد بود.
🔹 امیرمؤمنان علی (علیهالسلام) فرمودهاند: «أَهِنْ نَفْسَكَ مَا جَمَحَتْ بِكَ إِلَى مَعْصِيَةِ اللَّهِ» نفس خود را مورد اهانت قرار ده هر زمانی كه به وسیله تو به سوی نافرمانی خدا سرکشی کند.
📚 عيون الحكم و المواعظ، ص۷۸
🔹 «پنجمین گام که بعد از «محاسبه» انجام میگیرد، مسأله معاتبه و معاقبه یعنى سرزنش و مجازات نفس است در برابر خطاها و خلافهایى که از او سرزده است؛ زیرا اگر انسان خلاف کند، و در مقابل کارهای خلاف، هیچ واکنشی نشان ندهد، نتیجه معکوس خواهد شد؛ و به تعبیر دیگر، باعث جرأت و جسارت نفس است. همان گونه که وقتی انسان کارمندان و کارگران و شرکای خود را پای حساب حاضر میکند و از آنها تخلفها و نادرستی هایی در حساب میبیند، در برابر آن واکنش نشان میدهد و به نوعی آنها را کیفر میدهد... کسانی که به سیر و سلوک مشغولند، نیز در برابر نفس سرکش باید چنین باشند؛ در غیر این صورت، محاسبه نتیجه معکوس میدهد، یعنی موجب جرأت و جسارت بیشتر میشود»
📚 اخلاق در قرآن، آیتالله مکارم شیرازی، ج۱، گام پنجم
🍀🌺🍀🌺🍀
👇👇👇
https://eitaa.com/ketabkhani1
🌹 #تدبر در قرآن
شماره ۴۶۲
سوال از صفحه چهارصد و شصت و دو
گزینه نادرست کدام است....
خداوند وعده پاداش چه چیزی به نیکوکاران داده است ؟
الف)آنها را طبق بهترین اعمالی که انجام میدادند پاداش دهد
ب)خدا، بدترین عملی را که انجام دادهاند از ایشان بپوشاند
ج) برای آنها هرچه بخواهند نزد پروردگارشان خواهد بود
د) پاداش ایشان دو چندان از عملشان داده میشود
👇👇
🌱تدبر کنندگان عزیز ،
لطفا پاسخ خودتان را به همراه نام و نام خانوادگی، حداکثر تا ساعت🕰 ۱۲ به پی وی بنده ارسال
👇👇
@yaelahivarabi
🍃🌺🍃🌺🍃
#آزمون
#تدبرکنندگان
#جزء_بیست_و_چهارم
👇👇
https://eitaa.com/ketabkhani1
هدایت شده از ارتباط روزانه با مولا
🌳🌷🌴🌺🌿
🌷🌴🌺🌿
🌴🌺🌿
🌺🌿
🌿
🌳 اطاعت از خدا - 19
🌷 اعْلَمُوا أَنَّهُ مَا مِنْ طَاعَةِ اللَّهِ شَيْءٌ إِلَّا يَأْتِي فِي كُرْهٍ وَ مَا مِنْ مَعْصِيَةِ اللَّهِ شَيْءٌ إِلَّا يَأْتِي فِي شَهْوَةٍ (خطبه 176)
🌹 بدانيد كه هیچ اطاعتی از خداوند نیست مگر اینکه با سختى و درشتى همراه است و هیچ نافرمانی از خداوند نیست مگر اینکه با لذت و خوشى همراه است
🌿
🌺🌿
🌴🌺🌿
🌷🌴🌺🌿
🌳🌷🌴🌺🌿
🌹🌳🌷🌴🌺🌿
#مهارت_های_ترک_گناه
مهارت پنجم: #معاتبه ۳
🔹 نکته دیگر که توجه به آن ضروری است، خود این حالت روحی که انسان نسبت به خلافکاری نفس خویش، واکنش نشان داده و آن را مورد عتاب و ملامت قرار دهد، از کمالات و درجات معنوی است که از آن تعبیر به #نفس_لوامه یا نفس سرزنشگر شده است.
🔹 خدای متعال در قرآن به آن قسم یاد فرموده: «لا أُقْسِمُ بِيَوْمِ الْقِيَمَةِ وَ لا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ» سوگند به روز قيامت، و سوگند به (نفس لوّامه و) وجدان بيدار و سرزنش گر (كه رستاخيز حقّ است).
(سوره قیامت/ آیات ۱و۲)
🔹 بنابراین سرزنش و معاتبه نفس، انسان را به مقام نفس لوامه رسانده که علاوه بر آنکه خود از کمالات و مقامات معنوی است، بلکه مدخل و دالانی برای ورود در عبادالرحمن و نفس مطمئنه است.
🍀🌺🍀🌺
👇👇👇
https://eitaa.com/ketabkhani1
#مهارت_های_ترک_گناه
مهارت پنجم : #معاتبه 4
🔷روایات زیادی دلالت بر لزوم معاتبه و سرزنش نفس دارند.
حسن بن جهم میگوید : از امام کاظم صلوات الله علیه شنیدم که فرمود:
«مردى در بنى اسرائيل چهل سال خدا را عبادت كرد و سپس يك قربانى انجام دادکه از او پذيرفته نشد. (پس نفس خود را مورد ملامت و سرزنش قرار داد)و به نفس گفت: این بی لیاقتی جز از ناحیه تو نیست و گناهی صادر نمیشود مگر از تو.
خداوند به او وحی کرد که: این#سرزنش و توبیخی که از نفست کردی از عبادت چهل ساله ات بهتر و بافضیلت تر بود.( الکافی، طبع اسلامیه، ج2، ص73)
🔹همچنین امیرمؤمنان علیه السلام فرمودهاند: «مَنْ سَخِطَ عَلَى نَفْسِهِ أَرْضَى رَبَّهُ» : کسی که نسبت به نفس خویش
(خلافها،و کاری های آن) #خشمگین شود، پروردگارش را از خود #راضی نموده است. (عيون الحكم و المواعظ، ص444
🔷 گفتیم یکی از اموری که در اصلاح نفس و ترک گناه کمک کار مهمی است، معاتبه و سرزنش نفس بعد از ارتکاب گناهان است. امیرمومنان علیه السلام فرموده اند: «مَنْ ذَمّ نَفْسَهُ أَصْلَحَهَا»: :هر كه نفْس خود را سرزنش كند آن را اصلاح کرده است.
(تصنيف غرر الحكم و درر الكلم ؛ ص239).
🔹از آن طرف اگر کسی از خودراضی و از خود متشکر باشد به خودش خیانت کرده است. امیرمومنان فرمودهاند: «مَنْ مَدَحَ نَفْسَهُ فَقَدْ ذَبَحَهَا»: کسی که از نفس خود تعریف کند، نفس خود را سربریده است
(کنایه از بدی کردن به خود است)
(عيون الحكم و المواعظ (لليثي) / ص 425)
🔹بنابراین کسی که بفهمد کار بدی کرده و خود را ملامت و سرزنش کند، زود اصلاح میشود. برخلاف کسی که از انجام فعل بد راضی است، چنین شخصی اصلاحش بسیار مشکل است.
🍀🌺🍀🌺🍀
👇👇👇
https://eitaa.com/ketabkhani1
#مهارت_های_ترک_گناه
مهارت پنجم: #معاتبه ۵
🔷کلام حاج ملا مهدی نراقی درباره معاتبه نفس: «پس وقتى محاسبه کرد و دید #مرتكب_گناه_شده_نباید_کوتاه_بیاید ... پس بايد نفس را مورد #عتاب(سرزنش) قرار دهد و بگويد: اى نفس! اف بر تو؛ مرا هلاك ساختى و به زودى در جهنّم با شياطين و اشرار گرفتار عذاب خواهى بود.
🔹 اى نفس امّاره #خبيث، آيا شرم نمیکنی و از گناه خود برنمی گردی؟ چقدر جاهل و احمقى! آيا نمیدانی كه پيش روى تو #بهشت و #جهنم آماده است و به زودى در يكى از اين دو، منزل خواهی کرد؟ چگونه با #خنده و #شادى و #نافرمانی سرگرم هستی؟ نمیدانی كه مرگ ناگهان بیخبر مىرسد ، و از هر چيز به تو نزديكتر است؟ چه شده که آماده #مرگ نمیشوی؟ آيا از خدای آسمانها و زمين نمیترسی، و از او حیا نمیکنی؟
🔹واى بر تو اى نفس! جرأتى كه بر گناه کردن دارى اگر براى اين است كه فکر میکنی تو را نمیبیند پس #كافرى، و اگر مىدانی كه او خبر دارد و گناه میکنی ، خیلی #بیحیا و #منافق هستی....
و امثال اين موعظه ها و توبيخها و سرزنشها را با نفس خود تكرار كند.»
(علم اخلاق اسلامی، ج4، ص133، با اندکی تلخیص و تغییر)
🍀🌺🍀🌺🍀
👇👇👇
https://eitaa.com/ketabkhani1
#مهارت_های_ترک_گناه
مهارت ششم: #معاقبه ۱
🔹 بعد از محاسبه و معاتبه نفس، نوبت به معاقبه نفس میرسد. معاقبه یعنی عقاب و تنبیه کردن. یعنی بعد از آنکه انسان در محاسبه دید نفسش خطا و گناه کرده، در گام اول لازم است که نفس خود را مورد تشر و عتاب و سرزنش قرار دهد که درباره آن بحث کردیم.
اما فقط تشر زدن و سرزنش کردن کافی نیست و برای پاک شدن آثار منفی گناه و آلودگیهای آن از صفحه روح، تنبیه و معاقبه نیز لازم و واجب است.
🔹 بله درست است که معاتبه مشکل جرأت پیدا کردن نفس بر گناه و مشکل انس گرفتن آن با گناه را حل میکند و از بین میبرد، اما معاتبه قادر نیست کدورت و تاریکی و آلودگی گناهان را از بین ببرد و نیاز به آن است که فرد با تنبیه و عقاب خود، این مشکل را نیز حل کند و روح خود را صفا و جلا دهد. امیرمؤمنان (علیهالسلام) فرمودهاند: «دَواءُ النَّفسِ الصَّومُ عنِ الهَوى، و الحِميَةُ عن لَذّاتِ الدُّنيا» داروى نفْس، خويشتن دارى از هوس است و پرهيز كردن از لذّتهاى دنياست. [واضح است که خودداری کردن از لذات دنیا یک نوع تنبیه نفس است.]
📚 عیون الحکم و المواعظ للیثی، ص۲۵۰
🍀🌺🍀🌺🍀
👇👇👇
https://eitaa.com/ketabkhani1
❇️چهار صلوات مفید برای پاک شدن از گناهان
1⃣ابن بابویه از ابوحمزه روایت کرده است که از امام جعفر صادق (ع) پرسیدم که چگونه صلوات فرستم بر (محمد و آل محمد) ؟فرمود: که میگویید
صَلَواتُ اللهِ وَ صَلَواتُ مَلائِکَتِهِ وَ أنْبِیائِهِ وَ رُسُلِهِ وَ جَمیعِ خَلْقِهِ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ السَّلامِ عَلَیْهِ وَ رَحَمهُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ
عرض کردم چه خواهد بود ثواب آن؟ فرمودند : به خدا قسم از گناهان بیرون میآیی، مانند روزی که از مادر متولد شده ای.
2⃣صلوات جهت یک سال گناه
از حضرت صادق (ع) منقول است هر که در روز جمعه بعد از نماز صبح بگوید
اَللّهُمَّ اجْعَلْ صَلَواتِکَ وَ صَلَواتِ مَلائِکَتِکَ وَ حَمَلَهِعَرْشِکَ وَ جَمیعِ خَلْقِکَ وَ سَمائِکَ وَ اَرْضِکَ وَ اَنْبِیائِکَ وَ رُسُلِکَ عَلی مُحَمَدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
تا یک سال هیچ گناهی بر او نوشته نشود.
(بحار الانوار ج 89 ، ص 354)
3⃣صلواتی که تایک هفته ملائکه صلوات می فرستند
در کتاب جمال الاسبوع از امام جعفر صادق(ع) منقول است : هر کس بعد از نماز عصر روز جمعه ده مرتبه بگوید:
اَللهمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ الْأوْصِیاءِ الْمَرْضییّنَ بِأَفْضَلِ صَلَواتِکَ وَ بارِکْ عَلَیْهِمْ بِأَفْضَلِ بَرَکاتِکَ وَ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ وَ عَلی اَرْواحِهِمْ وَ أَجْسادِهِمْ وَ رَحْمَهُ الله وَ بَرَکاتُهُ
ملائکه برای آن شخص از این جمعه تا جمعه دیگر در همین ساعت صلوات میفرستد.
4⃣صلواتی که انسان را یک هفته در امان دارد
از حضرت صادق (ع) در بحار جلد 90 صفحه 56 نقل شد که هر کس بعد از نماز ظهر روز جمعه سه مرتبه بگوید
اَللهمَّ اجْعَلْ صَلَواتِ وَ صَلَواتِ مَلائِکَتِکَ وَ رُسُلِکَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلَ مُحَمَّدٍ
در امان است تا جمعه دیگر.