ملاحظات و موفقیتها
در کارنامه اقتصادی دولت -۲
5) ریشه چالش دوگانه "کسری بودجه/ افزایش نقدینگی" که تاثیر تصاعدی منفی بر یکدیگ دارند، در آرزو اندیشی برخی دولتمردان گذشته بود. در حالی که زنجیره ای از تحریم های پسا برجامی مانند ویزا، آیسا و سیسادا در همان دوره اوباما، خبر از تشدید تدریجی مضیقه ها می داد، برخی دولتمردان، دست و دلبازانه با درآمدهای محدود ارزی رفتار کردند و ضمن ارزپاشی دولتی، دروازه واردات را به قیمت تحمیل رکود به تولید کنندگان داخلی گشودند.
آنها ناسال 98 بود که چشم گشودند و خود را گرفتار کمبود شدید منابع مالی یافتند و آن شوک بنزینی را وارد کردند. اما با این همه، و در حالی که صادرات نفت به زیر چند صد هزار بشکه رسیده بود، هزینه ها را در بودجه سال 1400 بر مبنای رقم موهوم فروش 3/2 میلیون بشکه در روز افزایش دادند! نوزاد این روند، کسری بودجه 480 هزار میلیاردی بود!
6) دولت رئیسی، با وجود کسری کمر شکن، بالغ بر ۱۱۰ هزار میلیارد تومان از بدهی های دولت قبل را تسویه کرد؛ و ضمنا برخی تکالیف قانونی دشوار مانند متناسب سازی حقوق معلمان (و بازنشستگان و کارمندان) را به اجرا گذاشت. بار مالی این تکالیف، بیش از 60 هزار میلیارد تومان بود و برخی کارشناسان، آن را یکی از عوامل کسری بودجه امسال و دارای آثار تورمی می دانند. دولت در عین حال تلاش کرده، رویه تورم ساز استقراض از بانک مرکزی را به حداقل برساند و منابع درآمدی دیگری (مانند گسترش تجارت خارجی و..) را جایگزین کند.
با این اوصاف، روشن است که روند کاهش نرخ تورم از 60 به 40 درصد در یک سال اخیر، به آسانی و در مسیری هموار اتفاق نیفتاده است. بلکه اگر بنا بود روند دو سه سال قبل ادامه پیدا کند، "تورم سه رقمی" قریب الوقوع می نمود. شگفت و تاسف بار این که شش ماه قبل، برخی نشریات زنجیره ای و کارشناس نماهای وابسته به ستاد های انتخاباتی دولت قبل، هشدار درباره تورم سه رقمی را به جای نسبت دادن به محصول عملکرد دولت مورد حمایت خویش، به دولت رئیسی نسبت دادند، اما به مدد الهی و تدابیر دولتمردان، این مین اقتصادی هم تا حدود زیادی خنثی شد.
7) یک گرفتاری راهبردی دیگر، که دولت جدید سعی کرده پیامد ها و آثار آن را تدریجا مهار کند، رویکرد وارونه "نکاشت و نساخت" بود که به عقبگرد در زمینه پالایشگاه سازی و نیروگاه سازی انجامید و چالش هایی مانند مشکل تامین برق و گاز را در چند سال گذشته به دنبال داشت. سطح چالش به این حد مبتذل رسیده بود که مردم و فعالان اقتصادی از دولت می خواستند جدول خاموشی ها را اعلام کند تا بتوانند برنامه ریزی کنند، اما همین هم دریغ می شد.
این، خروجی مدیریتی بود که در حوزه نفت می گفت «پالایشگاه سازی، کثافت کاری است»، در حوزه نیرو ادعا می کرد «ساخت نیروگاه برای ۲۰۰ ساعت، توجیه اقتصادی ندارد و زیر بار فشار مافیای نیروگاه سازی نمی روم»؛ در حوزه ساخت و ساز مسکن افتخار می کرد حتی یک واحد مسکونی نساخته؛ و در حوزه کشاورزی مدعی بود «تاکید بر خودکفایی در تولید گندم اشتباه است»!
8) یک موضوع قابل مطالعه، مسیر زیگزاگ در حوزه مهار مصرف (و قاچاق) بنزین پس از تحریم هاست که اهتمام برای تولید و صادرات و ارز آوری انجامید، اما متاسفانه سوء تدبیر فاحش دولت قبل، موجب عقبگرد شد. اکنون به خاطر افزایش چشمگیر مصرف، بنزین تولیدی عمدتا تکافوی مصرف داخلی را می کند و امکان تداوم صادرات آن فراهم نیست.
مدیریت مصرف در کنار صادرات، می توانست میلیارد ها دلار منابع جدید برای سرمایه گذاری تامین کند و مقدمه ایجاد اشتغال برای مردم باشد. قیمت بنزین تا قبل از تصمیم سال 94 دولت روحانی برای حذف سهمیه بندی و ثابت نگه داشتن نرخ، غالبا سالانه طبق قوانین بودجه افزایش تدریجی پیدا می کرد. اما با این تصمیم غلط که برای گل و بلبل نمایی شرایط اقتصادی پسا برجام اتخاذ شد، مصرف بنزین به رکورد بالای 100 میلیون لیتر در روز رسید.
💢ادامه دارد
محمد ایمانی
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
ملاحظات و موفقیتها
در کارنامه اقتصادی دولت -۳
دولت روحانی چهار سال بعد (1298)، خزانه را خالی یافت و در اقدامی غافلگیرانه، قیمت را 300 درصد افزایش داد که بهانه ای برای شبیخون دشمن در آبان 98 شد. در چهار ساله پس از آن ماجرای تلخ، قیمت بنزین در حالی ثابت مانده، که میراث دولت روحانی، تورم 60 درصدی بوده است. (قیمت هر لیتر بنزین، را با قیمت سه تا پنج هزار تومانی هر بطری نیم لیتری آب معدنی مقایسه کنید).
بدین ترتیب، دولت در چهار سال گذشته، ناچار شده بالغ بر چند صد هزار میلیارد تومان را از بودجه های عمرانی و سرمایه گذاری و اشتغال کسر کند و به یارانه پنهان بنزین اختصاص دهد. برآورد روزنامه ایران در دولت سابق این بود که هزینه قاچاق سوخت در فاصله سال های 94 تا 98، بالغ بر 144 هزار میلیارد تومان بوده است. هزینه افزایش روزانه 14 میلیون لیتری مصرف بنزین ظرف چهار سال اخیر را اهل فن باید محاسبه کنند. آیا اگر فقط در همین زمینه، تدبیر درست و عادلانه برای مدیریت مصرف در کنار حمایت از طبقات پایین انجام می شد، بحران کسری بودجه یا کمبود منابع سرمایه گذاری، به شدت چند سال اخیر بود؟!
9) تامین امنیت غذایی کشور، افزایش تقریبا دو برابری خرید تضمینی گندم با قیمتی امیدوار کننده و تسویه به موقع با کشاورزان، یکی از موفقیت های مهم در وضعیت بحران جهانی مواد غذایی و افزایش سرسام آور قیمت ها -به ویژه پس از جنگ اوکراین- است. شرح ماجرای "واگذاری ده ها میلیارد دلار به نرخ رانتی 4200 تومان"، خارج از مجال این نوشتار است. دولت سابق، پس از سه سال واگذاری و جارو شدن خزانه، بی سر و صدا، ارز بیست قلم کالا را حذف کرد. ادامه این روند ممکن نبود و عقلانیتی پشت سر تصمیم رانت ساز وجود نداشت.
دولت جدید ناچار شد یکی از سخت ترین تصمیمات را بگیرد؛ به ویژه این که پیامد های جنگ اوکراین، در حال تشدید بحران جهانی امنیت غذایی بود. کشور ما در حالی توانست این بحران را با کمترین چالش ممکن سپری کند، که کشورهای بسیاری از جمله در غرب اروپا، با بحران گرسنگی دست و پنجه نرم می کنند. بر اساس گزارش "گلوبال هانگر ایندکس"، ایران رتبه سی و پنجمین کشور دارای کمترین گرسنه را در بین دویست کشور دارد و شاخص گرسنگی در محدود Low قرار گرفته است. دولت در عین حال باید، برای کاهش شکاف طبقاتی، باز توزیع هدفمند یارانه ها (پرداخت عادلانه و نا مساوی، در خدمت دهک های پایین درآمدی) را در اولویت قرار دهد.
10) رونق دیپلماسی اقتصادی، رشد 31 درصدی تجارت خارجی و مثبت شدن تراز تجاری، رشد 40 درصدی صادرات غیر نفتی، افزایش یازده برابری صادرات نفت که در مقطعی، به حدود صد هزار بشکه افول کرده بود، و کمک برای احیای برخی واحدهای تولیدی در معرض تعطیلی، از دیگر اقدامات مثبتی است که در یک سال گذشته اتفاق افتاده و بخشی از آثار جنگ اقتصادی دشمن (به علاوه سوء مدیریت داخلی) را مهار کرده است. طبیعی است فهرست این اقدامات که بعضا اشاره شد، برای رونق اقتصاد و رفع مشکلات معیشتی کفایت نمی کند؛ اما نشان می دهد که روند فعالیت ها، امیدوار کننده است.
یکی از چند علت دستپاچه شدن دشمن برای دامن زدن به بیثباتی و ناآرامی نیز، رصد مجموعه این موفقیتهاست. رادیو فردا ارگان سازمان سیا دو هفته قبل، گزارش هایی با عنوان "جهش ۱۶ درصدی نرخ دلار از آغاز اعتراضات" و "رکود ۸۰ تا ۹۰ درصدی بازار لوازم خانگی؛ اعتراضات اخیر بر رکود بازار دامن زد" را منتشر کرد و از این که برخی کسب و کارها و واحدهای تولیدی دچار رکود شدند، ابراز خوشحالی کرده بود. دشمن در کنار راهبرد تحریف و نا امیدسازی مردم، از تمرکز مسئولان بر روی اولویتها نگران است و میخواهد این تمرکز را به هم بزند.
💢یادداشت روز کیهان
محمد ایمانی
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
انتشار برای اولین بار
خط دهی معصی علینژاد به مادران جانباختگان آبان ۹۸
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
چند نکته درباره مواضع مادر کودک ۹ ساله ایذه
🔰 حمید رسایی: رسانههای معاند در حال بازنشر سخنان مادر این کودک معصوم هستند که به دست تروریستها به شهادت رسیده است. این مادر که ظاهرا در حالت عادی نیست با روایت واقعه آن شب در ایذه، میگوید که وقتی رسیدیم به میدان هلالاحمر یک طرف گاردیها بودند و یک طرف مردم (همان اغتشاشگران) وقتی میرفتیم پلس صدا زد برگردید، وقتی برگشتیم ما را به رکبار بستند!
۱. این شخص میگوید به شوهرم گفتم که بیا بریم چون ساعت ۶ تیراندازی شروع میشه! از کجا اطلاع داشته که چه ساعتی تیراندازی شروع میشود؟!
۲. ظاهرا وقتی این خانواده با خودرو به سمت اغتشاشگران میرفتند، پلیس با تذکر "برگردید" آنها را انذار داده تا به آن سمت اشوبگران مسلح نروند. اگر پلیس قصد تیراندازی به آنها را داشت چرا باید فریاد بزند: برگردید. وقتی آنها به سمت پلیس برمیگردند، تروریستهای اغتشاشگر آنها را به رکبار میبندند.
۳. سئوال اینجاست که وقتی میدانستند در ان منطقه اشوب و اغتشاش هست و افراد مسلح در آن منطقه حضور دارند، چرا با فرزندشان به منطقه درگیری رفتند؟! آیا این پدر و مادر در کشته شدن فرزند معصومشان تقصیری ندارند؟
۴. پدربزرگ و دایی این کودک معصوم با اعلام موضع صریح نسبت به ترور صورت گرفته، اعلام کردند که این تیراندازی از طرف آشوبگران بوده اما چرا مادر وی اینگونه سخن میگوید؟ پاسخ در صفحه اینستاگرام اوست. وی تمام شبکهها و افرادی که مردم را به تجمع مسلحانه تحریک میکنند را دنبال میکند و به شدت تحت تأثیر آنهاست! پس از این حادثه نیز با توجه به وضعیت روحی وی، برخی اطرافیانش در حال تحریک و شیطنت هستند.
۵. در ماجرای آرتین و ارشام و خانوادههای شهید شاهچراغ، موضوع از این جهت متفاوت بود که تروریستها به محل امن امامزاده حمله کردند و آن جنایت رخ داد در حالی که اینجا پدر و مادر بیملاحظه، خودشان به محلی رفتهاند که میدانستند درگیری است! در حقیقت با دست خودشان این طفل معصوم را در برابر تیر قرار دادند.
۶. در ماجرای مهسا امینی، پدر وی حدود ۴۰ روز دروغ گفت که فرزندم هیچ بیماری خاصی نداشته در حالی که فرزندش در کودکی عمل جراحی مهمی در سر داشته. وقتی با دروغهای او برخوردی نشد، ایا دروغبافی این زن اتفاق عجیبی است؟!
🔹 این دو پست را حتما ببینید:
http://eitaa.com/rasaee/6157
http://eitaa.com/rasaee/6163
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
۶۰روز گلوی خودمونو پاره کردیم بگیم این وحوش از داعش بدترن باور نکردید،حالا خودشان اعتراف کردند،
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
افشای جنگ اینترنتی ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا علیه ایران توسط خبرنگار انگلیسی
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
میزان مانور رسانهای و روایت پردازی که کانالهای اصلی بیگانه روی شهادت کیان داشتند قدری برام عجیب بود. به نظرم اومد حجم پیامهایی هایی که از این کانالها درمورد ظلمی که به کیان پیر فلک (ماجرای ایذه) و آرتین سرایداران (ماجرای شاهچراغ) شد را مقایسه کنم (محدوده شمارش پیام برای آرتین از ۴ آبان تا ۲۷ آبان، برای کیان از نیمه شب ۲۶ آبان تا نیمه شب ۲۷ آبان):
کانال شبکه بی بی سی فارسی:
کیان: ۶
آرتین: ۰
کانال شبکه ایران اینترنشنال:
کیان: ۱۱
آرتین: ۱
کانال شبکه من و تو:
کیان: ۴
آرتین: ۰
کانال وحیدآنلاین:
کیان: ۱۰
آرتین: ۰
کانال شبکه صدای آمریکا:
کیان: ۴
آرتین: ۰
کانال باشگاه توانا:
کیان: ۱۱
آرتین:۰
🔹مقایسه جالبی بود، نه؟
آرتین هنوز خیلی کوچیکه وگرنه پیداش میکردم و بهش میگفتم آرتین جان شرمنده، ظلمی که با کشتن پدر، مادر و برادرت به تو شد، نون و آبی برای لندن نشینها نداشت، برای همین صدای مظلومیتت را سانسور کردند. /مکشوفات
پینوشت: تنها پیامی هم که شبکه سعودی اینترنشنال کار کرده، بازنشر توییت توهین آمیز علی کریمی درباره آرتین است.
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تله مارپیچ سکوت
برخی رسانهها با نحوه پرداخت به یه موضوع میتونن اغلب مردم رو که نظرشون متفاوته رو توی مارپیچ سکوت بندازن، مارپیچی که اونا رو منزوی میکنه.
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
اینهمه نیروی امنیتی رو شهید کردن ولی سلاح ازشون غنیمت نگرفتن
فهمیدید چرا؟
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
۸۵ شهید طی دو ماه! تا الان فقط ۵ حکم اعدام برای آشوبگران جانی صادر شده!!!
سرعت رسیدگی قوه قضاییه متناسب با تحرکات آشوبگران نیست.
-------------------------
مشاور فرمانده سپاه:
با روشهای سنتی نمیتوان دشمن را شکست داد، غفلت کردیم، بچههایمان اسیر دشمن شدند، این فتنه از جنس فرهنگی – اجتماعی است.
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
26.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نطق حضرت آیت الله وفسی درباره عملکرد تاسف بار برخی مسئولین بلند پایه
👊🏻 به میدان آمدن حزب الله، تنها راه نابودی #جنبش_فاحشه_ها در سطح کشور
سکوت حیرتانگیز برخی بزرگان، موجب ذلیل شدن اسلام و ملّتِ مسلمان
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
جان نیروی امنیتی ارزان شود؛
بدست آوردن امنیت گران میشود...
محمدجوادمحمودی
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
جمهوری اسلامی به حق و بر پایه منطق برای متوقف کردن چرخه خشونت از فشنگ جنگی استفاده نمیکند!
درست!
محمود صادقی و یحیی گل محمدی و پروانه سلحشوری را هم نمیتوانید دستگیر کنید؟
محمود صادقی که عمری از بیت المال همین حکومت نشخوار کرده دیگر چکار کند که مستحق اقدام علیه امنیت ملی باشد؟
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
زن زندگی آزادی، چطوری ایرانی؟
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
قاتل اصلی کیان پیرفلک، علی کریمی است. استوری چند روز گذشته وی را ببینید.
🔹️ دستور حمله به ماشینهای پلاک شخصی با شیشه دودی را میدهد، چرا که ماشین خودشان است.
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
ابله!
ابله!
ابله!
یه لحظه بذار کنار گوشی رو و ماهواره رو خاموش کن و یک سوال از خودت بپرس!
جمهوری اسلامی تا الان بیش از صد نیروی بسیجی و پلیسش شهید شدن که دست به اسلحه نبره که خونریزی نشه و آرامش برگرده به جامعه چرا باید یه بچه ۹ساله رو بکشه؟!
چه نفعی میبره که بهش بگن بچهکش؟!
علی بیطرفان
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مادر کیان پیرفلک : اصلا برای فرزندم قرآن پخش نکنید بچهام از قرآن متنفر بود!😐
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
تمام دیشب که خیلی از مادرای این سرزمین
برای کیان اشک میریختن
مادر خودش فالوور اکسپت میکرد
بیو اینستا تغییر میداد
که ۲۶ کا فالوورش بشه ۲۰۴ کا
درد دقیقا همینه ...
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
مسئولین این وضعیتیه ؟
🔸به چه حقی پلیس رو دست خالی میفرستید ؟
طبق کدام قانون ؟ کدام معیار ؟
🔹مگه اینایی که مدافع امنیت اند یا نیروی انتظامی اند ، از آهن هستند ؟
🔸مگه اینا انسان نیستند؟ خانواده ندارن؟ بچه ندارن؟ نون آور خانواده هاشون نیستند ؟
🔹تو کدوم کشور ، پلیس و حافظ امنیت رو با دست خالی میفرستند جلوی قمه کش و هفت تیر کش ؟
🔸چرا تصور میکنید این مدارا ، به جمع شدن قضیه کمک میکنه ؟
🔹دقیقا نشانهی ضعفه، از چی میترسید ؟ اونا همینجوریاش هم در رسانههاشون ، کشتههای تمام خاورمیانه رو به شماها نسبت میدن !
🔸از کدام شانتاژ رسانه ای دیگه واهمه دارید که جوانهای پاک ملت رو میفرستید جلوی اینا که دیوار گوشتی شوند ؟
🔺به ولله اونی که داره قمه میکشه ، معترض نیست فقط بابت دلار و رمز ارز و مجوز پناهندگی اومده ! چرا فکر میکنید با مماشات های شما منصرف میشه ؟ مگه منتقد و معترضه ؟ نه دنبال پرکردن کیسه اشه!
مسیحاسپهر
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
آقای جمهوری اسلامی مماشات با این جماعت را پایان بده
مثل آب خوردن ، مامورین حفظ امنیت رو متهم میکنند به قتل یک کودک و در دانشگاه های جمهوری اسلامی تدریس میکنند و از دولت جمهوری اسلامی حقوق میگیرند....
وقتی میگوییم به مماشات پایان دهید منظورمان برخورد فیزیکی با چند اوباش فریب خورده کف خیابان نیست ،بلکه منظورمان برخورد جدی و عبرت آموز با همین سیاسیون کت و شلواری اتو کشیده است که سالهاست در خانه های لوکس خود نشسته اند و با دروغپردازی و تحریک جوانان ساده لوح بر آتش فتنهها میدمند.
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
چرا فضای رسانه را مدیریت نمیکنید؟
دشمن با انتشار ویدیو های گزینشی و هراسافکن در فضای مجازی میخواهد این آشوب هارا هر روز بزرگتر از دیروز نشان دهد و دسترسی عموم مردم به اینستاگرام و تلگرام ممکن است!
چرا اینترنت را داخلی نمیکنید؟
چرا انقدر آشوب را به زندگی مردم تزریق میکنید؟
چرا دهان ده تا سلبریتی و لیدر مجازی را به هم نمیدوزید؟
داوود ورمزیار
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi
ایران به شمال عراق حمله میکند
ایران تصمیم گرفته در صورتی که دولت مرکزی عراق از کنترل سه استان شمالی این کشور که پاتوق موساد و دیگر سازمانهای جاسوسی برای خرابکاری علیه تبدیل شده، عاجز است به صورت زمینی کل شمال این کشور را پاکسازی کند. این تصمیم بسیار جدی است و مفاد کامل طرح عملیاتی به اطلاع دولت عراق هم رسیده است. چند هفتهای است که یگانهای جدید و تازه نفس، به ویژه یکانهای جنگ کوهستان به همراه ادوات و تجهیزات پیشرفته بدون جلب توجه به مناطق مرزی گسیل شده است.
✍️ خبر و تحلیل سیاسی:
@khabarvatahlilesiasi