🔸 حکم اجرت خارج از عرف
⁉️ اگر تعمیرکار مبلغی را به عنوان اجرت، معین کرده باشد ولی بعد از اتمام کار، مشتری متوجه شود که تعمیرکار قیمت را بیشتر از عرف بازار اعلام کرده؛ مثلاً اجرت این کار ۱۰۰ هزار تومان بوده ولی استاد تعمیرکار ۱۳۰ هزار تومان معین کرده است؛ آیا باید همان مبلغی را که توافق کرده اند، بپردازد یا میتواند اجرت المثل را بپردازد؟
✅ اگر تفاوت اجرت تعیین شده با اجرتی که معمولاً تعمیرکارها برای چنین کاری میگیرند به اندازهای است که مردم نسبت به این مقدار تفاوت، تسامح نمیکنند، مشتری میتواند قرارداد را فسخ کند و اجرت المثل کاری را که تعمیر کار انجام داده است به او بدهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم تعمیر وسیله بدون گفتن قیمت به مشتری
⁉️ گاهی مشتری قبل از سپردن وسیله به تعمیرکار، صحبتی از دستمزد نمیکند ولی وقتی بعد از تعمیر، متوجه قیمت میشود میگوید خیلی زیاد است و راضی نیستم و باید اول به من میگفتید. در این جا حق با مشتری است یا تعمیرکار؟
✅ در فرض مزبور اگر دستمزدی تعیین نشده است، تعمیرکار میتواند اجرت المثل کاری را که انجام داده است مطالبه کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم آسیب رساندن تعمیرکار به وسیله مشتری
⁉️ اگر وسیله یا قطعهای از وسایل مشتری به علت کهنگی یا هر علت دیگری، در هنگام تعمیر، خراب شود و از روی سهلانگاری نباشد، خسارت قطعه خراب شده بر عهده مشتری است یا تعمیرکار؟
✅ اگر مسئولیت تعمیر آن ابزار را داشته است، ضامن است، هرچند بدون افراط و تفریط بوده باشد، مگر آن که طبیعت کار اقتضای این خسارت را داشته است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم فروش چک مدتدار
⁉️ آیا فروش چک به مبلغ کمتر به شخص ثالث مطلقاً صحیح نیست یا اینکه اگر مقصود از فروش چک، خرید و فروش دین باشد آن گونه که امروزه در بانکها رایج است، اشکال ندارد؟
✅ فروش چک مدتدار به دیگری به کمتر یا بیشتر از مبلغ مندرج در چک جایز است و اشکال ندارد. آنچه اشکال دارد و جایز نیست این است که مبلغی از کسی قرض بگیرد و در برابر آن چک مدتدار به مبلغ بیشتر از مبلغ قرض به او بدهد. این عمل قرض ربوی است و حرام است؛ اگرچه بعید نیست اصل قرض صحیح باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم نقد کردن چک مدتدار به کمتر از مبلغ چک
⁉️ نقد کردن چک مدتدار به مبلغ کمتر از مبلغ اسمی چک، چه حکمی دارد؟
✅ در نزد شخص طلبکار اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم خرید کالا با چک ضمانت
⁉️ در صورتی که فروشنده، کالا را تحویل دهد و خریدار چک تضمینی که برای دو ماه آینده یا بیشتر است را بدهد، معامله نقدی محسوب میشود یا نسیه؟
✅ اگر از همان ابتدا قرار بوده، خریدار ثمن (پول) را بعد از دو ماه به فروشنده بدهد، معامله نسیه است؛ هر چند چک تضمینی که به عنوان سند طلب می باشد را به او تحویل دهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم شک در یک جزء نماز
✅ کسی که فقط در یک جزء نماز زیاد شک میکند، در همان مورد حکم کثیر الشک را دارد و چنانچه در جزءهای دیگر نماز شک کند، باید مطابق وظیفه افراد معمولی عمل کند؛ مانند کسی که در انجام سجده زیاد شک میکند، اگر در به جا آوردن رکوع شک کند، باید به دستور آن شک عمل کند، یعنی اگر ایستاده است، رکوع را به جا آورد و اگر به سجده رفته است، اعتنا نکند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۸۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم عمل به دستور کثیر الشک در نماز
✅ اگر انسان نداند کثیرالشک شده یا نه، حکم کثیر الشک را ندارد و باید به دستور شک عمل کند و کثیرالشک تا وقتی یقین نکند که به حال معمولی مردم برگشته، نباید به شک خود اعتنا کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۸۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم شک در رکعتهای نمازهای مستحبی
✅ اگر در شماره رکعتهای نماز مستحبی شک کند، مخیر است که بنا را بر طرف کمتر بگذارد یا بیشتر؛ مگر آنکه طرف بیشتر موجب بطلان نماز شود که در این صورت بنا را بر طرف کمتر میگذارد؛ مانند اینکه در نافله صبح شک کند که دو رکعت خوانده یا سه رکعت، باید بنا بگذارد که دو رکعت خوانده است و اگر شک کند یک رکعت خوانده یا دو رکعت، به هر طرف شک عمل کند، نمازش صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۸۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم خون موجود در تخم مرغ
⁉️ لکه خونی که گاهی در تخم مرغ یافت میشود، چه حکمی دارد؟
✅ محکوم به طهارت است، ولی خوردن آن حرام است.
🆔 @khamenei_ahkam