🔸 روزه بیماران دیابتی
⁉️ از آن جا که مبتلایان به مرض قند مجبورند هر روز یک یا دو بار آمپول انسولین تزریق کنند و نباید در وعدههای غذایی آنها تأخیر و فاصله بیفتد، زیرا باعث پایین آمدن میزان قند خون و در نتیجه نوعی تشنج و بیهوشی میشود، لذا گاهی پزشکان به آنها توصیه میکنند که در روز چهار نوبت غذا بخورند، خواهشمندیم نظر شریف خود را درباره روزه این افراد بیان فرمایید.
✅ اگر بدانند که خودداری از خوردن و آشامیدن از طلوع فجر تا غروب، به آنان ضرر میرساند یا خوف ضرر داشته باشند، روزه گرفتن بر آنها واجب نبوده و بلکه جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خونریزی دهان روزهدار
⁉️ آیا اگر از دهان شخص روزهدار خون بیاید، روزهاش باطل میشود؟
✅ روزه به سبب آن باطل نمیشود، ولی واجب است که از رسیدن خون به حلق جلوگیری کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نماز و روزه مسافر
✅ کسی که در ماه رمضان مسافر است، چنانچه نمازش قصر باشد، نباید در سفر روزه بگیرد و اگر نماز را در سفر چهار رکعتی میخواند (مانند مسافری که در مکانی قصد ماندن ده روز را دارد یا مسافرت شغل اوست) واجب است روزه بگیرد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۳۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزهای که قضا دارد ولی کفاره لازم ندارد
✅ کسی که در روز ماه رمضان نیت روزه نمیکند، یا از روی ریا روزه میگیرد یا قصد میکند که روزه نباشد، ولی هیچ یک از کارهایی را که موجب باطل شدن روزه است انجام نمیدهد، قضای آن روز بر او واجب است ولی کفاره واجب نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۰۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم روزه درصورت عدم تحقیق از صبح شدن
✅ اگر در سحر ماه رمضان بدون اینکه تحقیق کند صبح شده یا نه، کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد و سپس معلوم شود که آن هنگام صبح بوده است، باید قضای آن روز را بگیرد ولی اگر با تحقیق و علم به اینکه صبح نشده، انجام داده باشد و بعد معلوم شود که صبح بوده است، قضای آن روز بر او واجب نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۰۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تشخیص ضرر داشتن روزه
⁉️ مادرم به بیماری شدیدی مبتلاست و پدرم نیز از ضعف جسمانی رنج میبرد و در عین حال هر دو روزه میگیرند که گاهی مشخص است که روزه باعث تشدید بیماری آنها میشود، تا کنون نتوانستهام آنها را قانع کنم که لااقل هنگام شدت بیماری روزه نگیرند. خواهشمندیم ما را در مورد حکم روزه آنها راهنمایی فرمایید.
✅ ملاک تأثیر روزه در ایجاد بیماری یا تشدید آن و عدم قدرت بر روزه گرفتن تشخیص خود روزه دار نسبت به خودش است و اگر بداند روزه برای او ضرر دارد یا خوف ضرر داشته باشد و در عین حال بخواهد روزه بگیرد، روزه گرفتن برای وی حرام است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 دست زدن در مجالس میلاد اهل بیت علیهم السلام
⁉️ دست زدن همراه با شادی و مولودی خوانی در جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت ائمه معصومین (علیهم السلام) و اعیاد وحدت و مبعث برگزار میشود، چه حکمی دارد؟ اگر این جشنها در مکانهای عبادت مانند مسجد و نمازخانههای ادارات و مؤسسات دولتی و یا حسینیهها برگزار شوند، حکم آنها چیست؟
✅ به طور کلی کف زدن فی نفسه به نحو متعارف در جشنهای اعیاد یا برای تشویق و تأیید و مانند آن اشکال ندارد ولی بهتر است فضای مجالس دینی به خصوص مراسمی که در مساجد و حسینیهها و نمازخانهها برگزار میشود، به ذکر صلوات و تکبیر معطّر گردد تا انسان به ثواب آنها برسد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 افطار روزه به تصور ضرر
⁉️ در ابتدای تکلیف به توصیه پدر و مادرم و با تصور این که بنیه ضعیفی دارم و روزه برایم ضرر دارد، روزهها را افطار کردم و تا ماه رمضان سال بعد هم قضا نکردم، آیا علاوه بر قضا کفاره هم بر عهده من میباشد؟
✅ اگر مطمئن بودید یا حداقل میترسیدید که روزه برای شما ضرر داشته باشد، کفارهی عمد واجب نیست ولی باید قضای روزهها را بگیرید و برای هر روز، کفارهی تأخیر بپردازید (به ازای هر روز 750 گرم گندم، آرد، نان، برنج یا سایر موادّ غذایی به فقیر بدهید).
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه شخص بیهوش
✅ کسی که یک یا چند روز بیهوش و در حال اغما بوده و روزه واجب از او فوت شده است، لازم نیست قضای روزه آن روزها را بگیرد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۱۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نداستن تعداد روزههای فوت شده
✅ کسی که چند روز از ماه رمضان را به خاطر عذری روزه نگرفته و تعداد آنها را نمیداند، چنانچه شروع عذر را نمیداند؛ مثلاً نمیداند بیست و پنجم ماه رمضان به سفر رفته تا روزههای فوت شده شش روز باشد یا بیست و ششم رفته تا پنج روز باشد، میتواند مقدار کمتر را قضا کند، اما در صورتی که زمان شروع عذر را میداند، مثلاً میداند روز پنجم ماه به سفر رفته ولی نمیداند شب دهم برگشته تا پنج روزه فوت شده باشد یا شب یازدهم برگشته تا شش روزه فوت شده باشد، در این صورت احتیاط واجب آن است که مقدار بیشتر را قضا کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۱۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ترتیب روزههای قضا
✅ اگر کسی از چند ماه رمضان روزه قضا داشته باشد، قضای هر کدام را اول بگیرد، صحیح است، ولی اگر وقت قضای آخرین ماه رمضان تنگ باشد، مانند اینکه پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به ماه رمضان مانده باشد، در این صورت احتیاط واجب آن است که قضای رمضان آخر را بگیرد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۱۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فراموشی تعداد نماز و روزه قضا
⁉️ کسی که تعداد روزهایی که روزه نگرفته و مقدار نمازهایی را که نخوانده نمیداند، وظیفهاش چیست؟ کسی هم که نمیداند روزهاش را بر اثر عذر شرعی افطار کرده و یا عمداً آن را خورده است، چه حکمی دارد؟
✅ جایز است که به قضای آن مقدار از نماز و روزههایش که یقین به فوت آنها دارد، اکتفا نماید، و در صورت شک در افطار عمدی، کفّاره واجب نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم قضای روزهی کسی که اوایل سن تکلیف روزه نگرفته
⁉️ کسی که در اوائل سن تکلیف بر اثر ضعف و عدم توانایی، نتوانسته روزه بگیرد، آیا فقط قضا بر او واجب است یا قضا و کفّاره با هم بر او واجب است؟
✅ اگر گرفتن روزه برای او حرجی نبوده و عمداً افطار کرده، علاوه بر قضا، کفّاره نیز بر او واجب است و اگر خوف داشته باشد که اگر روزه بگیرد مریض شود، فقط قضای روزهها بر عهده او میباشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 سهل انگاری در ادای قضای روزه
⁉️ کسانی که در ماه رمضان برای انجام وظیفه دینی در مسافرت هستند و به همین دلیل نمیتوانند روزه بگیرند، اگر در حال حاضر بعد از چند سال تأخیر، بخواهند روزه بگیرند، آیا پرداخت کفّاره بر آنها واجب است؟
✅ اگر قضای روزه ماه رمضان را به علت استمرار عذری که مانع روزه گرفتن است، تا ماه رمضان سال آینده به تأخیر انداخته باشند، قضای روزههایی که از آنان فوت شده کافی است، و واجب نیست برای هر روزی یک مدّ طعام فدیه بدهند، هرچند احتیاط در جمع بین قضا و فدیه است. ولی اگر تأخیر در قضای روزه به خاطر سهل انگاری و بدون عذر باشد، جمع بین قضا و فدیه بر آنها واجب است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 به جا نیاوردن قضای روزه بخاطر سفر
✅ کسی که به خاطر سفر روزه ماه رمضان را نگرفته، اگر تا ماه رمضان سال بعد در وضعیت سفر باشد قضای رمضان گذشته از او ساقط نمیشود و باید بعداً آن را به جا آورد و احتیاط مستحب آن است که کفارهی تاخیر نیز بدهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۲۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ضعف جسمانی در قضای روزه
✅ اگر به دلیل ضعف جسمانی قادر به گرفتن روزه در ماه رمضان و نیز قضای آن تا رمضان سال آینده نباشد، قضا ساقط نمیشود و هر زمان که بتواند باید قضا کند، همچنین کسی که چند سال روزه نگرفته و توبه کرده و تصمیم بر جبران آنها دارد، واجب است تمام روزههای فوت شده را قضا کند و چنانچه نتواند، قضای روزهها از او ساقط نمیشود و بر عهدهاش باقی میماند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۲۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 استمرار بیماری برای مکلف
✅ کسی که به خاطر بیماری روزه ماه رمضان را نگرفته، اگر بیماریاش تا ماه رمضان آینده ادامه یابد، قضای روزهها از او ساقط میشود و باید برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۲۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خون ریزی لثه روزهدار
⁉️ من در بیشتر روزها آب دهانم با خونی که از لثههایم میآید مخلوط میشود و گاهی نمیدانم آب دهانی که فرو میبرم همراه با خون است یا خیر؟ روزهام با این حال چه حکمی دارد؟ امیدوارم مرا راهنمایی فرمایید.
✅ اگر خون لثه در آب دهان مستهلک شود، محکوم به طهارت است و بلعیدن آن اشکال ندارد و مبطل روزه نیست، و همچنین در صورت شک در همراه بودن آب دهان با خون، فرو بردن آن اشکال ندارد و به صحّت روزه ضرر نمی زند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم تزریق آمپول برای روزهدار
⁉️ نظر شریف جناب عالی درباره تزریق آمپول و سایر تزریقات نسبت به روزهداران در ماه مبارک رمضان، چیست؟
✅ احتیاط واجب آن است که روزهدار از آمپولهای مقوّی یا مغذّی و هر آمپولی که در رگ تزریق میشود و نیز انواع سُرمها خودداری کند، لکن آمپولهای غیر تقویتی که در عضله تزریق میشود؛ مانند آنتی بیوتیک یا مسکن و نیز آمپولهایی که برای بی حس کردن به کار میرود، مانعی ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم خوردن روزه به اجبار دیگران
⁉️ اگر روزهدار باشم و مادرم مرا وادار به خوردن غذا یا نوشیدن کند، آیا روزهام باطل میشود؟
✅ خوردن و آشامیدن روزه را باطل میکند، هرچند بر اثر درخواست و اصرار شخص دیگری باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 باطل کردن عمدی روزه
✅ کسی که عمداً روزه خود را باطل کرده، اگر در آن روز به سفر رود، کفاره ساقط نمیشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۸۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تأخیر در پرداخت کفاره
✅ کسی که کفاره بر او واجب شده، لازم نیست آن را فوراً انجام دهد ولی نباید آن را به قدری تأخیر بیندازد که کوتاهی در ادای واجب شمرده شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۹۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم افطار در غیر از زمان واقعی مغرب
✅ اگر در روز ماه رمضان به خاطر تاریکی هوا یقین کند مغرب شده یا کسانی که خبر آنها شرعاً حجت است بگویند مغرب شده و افطار کند، سپس معلوم شود آن هنگام مغرب نبوده است، باید قضای آن روز را به جا آورد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۰۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خوردن قرص هنگام روزه
⁉️ اگر من و بعضی از مردم بر این عقیده باشیم که بر استفاده از قرصها جهت مداوا عنوان خوردن و آشامیدن صدق نمیکند، آیا عمل به آن جایز است و به روزهام ضرر نمیزند؟
✅ خوردن قرص روزه را باطل میکند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ترک روزه به دلیل بیماری
⁉️ هنگام روزه گرفتن به دلیل افت قند خون در طول روز دچار سردرد میگرنی میشوم و ادامه روزه برایم مقدور نیست؛ آیا لازم است که روزه بگیرم تا زمانی که سردردها رخ دهد و بعد ادامه ندهم و یا از ابتدای روز میتوانم روزه نگیرم؟
✅ اگر بدانید یا احتمال عقلایی بدهید که روزه موجب بیماری یا تشدید یا افزایش طول آن میشود، روزه واجب نیست و از ابتدای روز میتوانید روزه نگیرید ولی در صورتی که تا ماه رمضان بعد بتوانید باید قضای آن را بگیرید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شستشوی دهان برای روزهدار
⁉️ آیا گرداندن آب در دهان با اطمینان به اینکه آب فرو نمیرود، روزه را باطل میکند؟ اگر بیاختیار آب وارد حلق شود، روزه چه حکمی دارد؟
✅ روزه را باطل نمیکند ولی اگر بیاختیار فرو رود، بنا بر احتیاط باید قضای آن روز را بگیرد؛ مگر این که در حال وضو برای نماز واجب، مضمضه کند که در این صورت روزه، صحیح است و قضا ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 راه های اثبات اول ماه
✅ اول ماه از پنج راه ثابت میشود:
۱. دیدن ماه توسط شخص مکلف؛
۲. شهادت دو فرد عادل، در صورتی که جمع زیادی رؤیت هلال را انکار نکنند و گمان اشتباه در آن دو عادل تقویت نشود؛
۳. شهرتی که موجب علم یا اطمینان باشد؛
۴. گذشت سی روز از اوّل ماه قبل؛
۵. حکم حاکم شرع .
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۶۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 رؤیت هلال ماه با چشم مسلح
✅ برای رؤیت هلال، فرقی بین چشم مسلح و غیر مسلح نیست. پس همان طور که اگر ماه با چشم عادی دیده شود، حکم به اول ماه میشود، اگر به وسیله عینک یا دوربین و تلسکوپ هم دیده شود، اول ماه ثابت میشود، ولی اثبات اول ماه با رؤیت تصویر هلال از طریق انعکاس به رایانه که صدق عنوان رؤیت در آن معلوم نیست، محل اشکال است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۶۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اثبات اول ماه با تقویمها
✅ اول ماه به وسیله تقویمها و محاسبات علمی منجمین ثابت نمیشود؛ مگر اینکه از گفته آنان یقین حاصل شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۹۶۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اعلام رؤیت هلال از رادیو و تلویزیون
⁉️ اگر هلال ماه شوّال در یک شهر دیده نشود، ولی تلویزیون و رادیو از حلول آن خبر دهند، آیا کافی است یا تحقیق بیشتری واجب است؟
✅ اگر مفید یقین یا اطمینان به ثبوت هلال گردد یا صدور حکم به هلال از طرف ولی فقیه باشد، کافی است و نیازی به تحقیق نیست.
🆔 @khamenei_ahkam