🔸 تجدید چاپ کتب خارجی
⁉️ تجدید چاپ کتابها و مقالههایی که از خارج وارد شده و یا در داخل جمهوری اسلامی چاپ میشوند، بدون اجازه ناشران آنها چه حکمی دارد؟
✅ مسأله تجدید چاپ کتابهایی که در خارج از جمهوری اسلامی منتشر شدهاند و یا تصویربرداری به طریق افست از آنها، تابع قراردادهایی است که راجع به آنها بین جمهوری اسلامی ایران و آن دولتها منعقد گشته است و امّا کتابهایی که در داخل چاپ میشوند، احوط این است که حق ناشر با کسب اجازه از او نسبت به تکرار و تجدید چاپ کتاب رعایت شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 به زبان آوردن نیت نماز
⁉️ نیت نمازهای روزانه و نماز مستحبی آیا باید به زبان آورده شود یا اگر در قلب بگوید (مثلاً چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربة إلی الله)، کافی است؟
✅ به زبان آوردن نیت (مانند اینکه بگوید: چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربة إلی الله) و نیز گذراندن آن از ذهن و دل، لازم نیست، همین اندازه که برای اطاعت از فرمان الهی، انجام عملی را قصد کند، کفایت میکند؛ (بلکه احتیاط مستحب است که نیت نماز را به زبان نگوید).
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نیت نماز غفیله و نافله مغرب در یک نماز
⁉️ آیا تداخل نماز غفیله در نافله مغرب (نیت هر دو در یک نماز)، صحیح است؟
✅ بله، صحیح است .
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 جا گرفتن در مسجد
⁉️ کسی که در صف نماز جماعت، سجاده میگذارد و مثلاً برای وضو گرفتن میرود، آیا حق او نسبت به آن مکان، تا شروع نماز است یا تا وقتی که امام جماعت به رکوع میرود؟
✅ حق او تا زمان شروع نماز جماعت، باقی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ضمان خسارت به اموال مسجد
⁉️ گاهی اوقات در مسجد، مُهر از دستمان میافتد و میشکند یا هنگام شستشوی وسائلی مانند ظروف، خسارتی به آن وارد میشود؛ آیا در این صورت ضامن هستیم؟
✅ اگر در حفظ آن کوتاهی نکرده باشید، ضامن نیستید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 دیه آسیب زدن در ورزش
⁉️ در بازیهایی مثل فوتبال، برخورد بازیکنان به یکدیگر تقریباً اجتنابناپذیر است و در بسیاری از این برخوردهای ناخواسته، به بدن دیگری آسیبهایی مانند قرمز یا کبود شدن و حتی بدتر از اینها وارد میشود؛ وقتی بازیکنان خود با دانستن این مسئله، به بازی تن میدهند، آیا باز هم در صورت آسیب دیدن، دیه بر عهدهی دیگری است؟
✅ در موارد طبیعی و در حد متعارف، دیه ندارد ولی در موارد خطای عمدی، دیه دارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شک در خواندن حمد و سوره قبل از رکوع
✅ اگر پیش از رفتن به رکوع بفهمد که حمد و سوره یا فقط سوره را نخوانده، باید آن را بخواند و به رکوع رود و اگر بفهمد فقط حمد را نخوانده، باید حمد را و پس از آن دوباره سوره را بخواند و نیز اگر خم شده و پیش از رسیدن به حد رکوع بفهمد که حمد یا سوره یا هر دو را نخوانده، باید بایستد و به همین دستور عمل کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خواندن سوره سجدهدار در نماز
✅ در نماز واجب، خواندن سورههایی که آیه سجده واجب دارند، جایز نیست و اگر عمداً یا سهواً یکی از آن سورهها را بخواند و به آیه سجده برسد، بنابر احتیاط واجب باید سجده تلاوت را به جا آورد و برخیزد و اگر سوره تمام نشده، آن را تمام کند و نماز را به آخر برساند و سپس نماز را اعاده کند و اگر قبل از رسیدن به آیه سجده متوجه شود، احتیاط واجب آن است که سوره را رها کند و سوره دیگری بخواند و پس از نماز آن را اعاده نماید.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شنیدن آیه سجده واجب در هنگام نماز
✅ اگر در حال نماز، آیه سجده را گوش کند، نمازش صحیح است و باید پس از شنیدن آیه سجده، به جای سجده کردن، با اشاره سجده کند و سپس نماز را ادامه دهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۱۷۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خرج کردن یارانه فرزندان
⁉️ آیا پدر و مادر میتوانند یارانه فرزندان را در امور جاری زندگی مصرف کنند؟
✅ یارانه، مساعدهی دولت به سرپرست خانواده است و ملک اوست و نحوهی مصرف آن در اختیار اوست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خمس خانه ای که در آن ساکن نیستیم
⁉️ شخصی مسکن مورد نیاز تهیه نموده و به عللی نمیتواند در آن سکونت کند، و یا مدتی آن را اجاره داده است، سپس از سکونت در آن منصرف میشود و آن را میفروشد، بر فرض که در این مدت، سال خمسی بر آن گذشته باشد، حکم خمس آن چگونه است؟
✅ سکونت شرط نیست و همین که مورد نیاز و در شأن او باشد، با گذشت سال خمسی بر آن مؤونه محسوب شده و خمس ندارد حتی پس از فروش .
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مسئول خرید
⁉️ اگر مأمور خرید جنسی را برای شرکتی که درآنجا کار میکند بخرد و از فروشنده تخفیف بگیرد، آیا میتواند مقدار تخفیف را برای خود لحاظ کند و قیمت بدون تخفیف را به شرکت اعلام کند؟
✅ مقدار تخفیف متعلق به شرکت است و مأمور خرید نمیتواند بیش از مبلغی که خریده است با شرکت محاسبه کند .
🆔 @khamenei_ahkam