☄️۲- بعد از برگزاری نماز جماعت، همگی برای برگزاری کارگاه بارش شهابی، با سخنرانی آقای دکتر نایه و آقای نجارزاده در سالن اجتماعات جمع شدند.
@khanehnojum
💫شرکتکنندگان محترم که با دقت و حوصله توضیحات رو گوش میدادند و سالن به قدری پر بود که اعضای اجرایی کلی صندلی داخل سالن آوردند.
@khanehnojum
☄️۳- جذابترین قسمت ماجرا رفتن زیر گنبد آسمان و تماشای خلقت زیبا و بیکران الهی بود.
@khanehnojum
☄️تا تماشای بارش شهابی برساووشی که هرکدوم زیبایی خودشونو داشتند.
@khanehnojum
✨از تماشای سیارات خودمون از پشت تلسکوپ غافل نشدیم و مشتری و اقمارش رو گرفتیم.
@khanehnojum
🤩نمایی از رصدخانهٔ امام علی(ع) در شبهای بارش شهابی برساوشی.
عکس از محمدعلی جواهری
@khanehnojum
🏴امام حسن عسکری علیه السلام :
عبادت در زیاد انجام دادن نماز و روزه نیست، بلکه عبادت با تفکّر و اندیشه در قدرت بی منتهای خداوند در امور مختلف می باشد.
مستدرک الوسائل، ج ۱۱، ص ۱۸۳
شهادت امام حسن عسکری تسلیت باد🖤
@khanehnojum
✨یک منظومۀ ستارهای خاص
🔹این تصویر منظومۀ ستارهای منحصربهفرد HIP 81208 را نشان میدهد که توسط تلسکوپ ویاِلتی در شیلی گرفته شده است. پیش از این، ستارهشناسان فکر میکردند HIP 81208 منظومهای متشکل از این اجرام است: یک ستارۀ مرکزی پرجرم (A) که نقطۀ روشن مرکزی است، یک کوتولۀ قهوهای (B) که به دور آن میچرخد، و یک ستارۀ کمجرم (C) که دورتر میچرخد. با این حال، یک مطالعۀ جدید جرمی جدید را آشکار کرده است که قبلاً هرگز دیده نشده بود؛ یک جرم (Cb) که تقریباً 15 برابر بیشتر از مشتری جرم دارد و به دور ستارۀ کوچکتر (C) میچرخد.
🔸کشف Cb به این معنی است که HIP 81208 یک سیستم منحصربهفرد جذاب با دو ستاره و دو جرم کوچکتر است که هریک از این اجرام به دور هریک از این دو ستاره میگردند. به عبارت دیگر، این کشف یک سیستم چهارگانۀ سلسلهمراتبی را نشان میدهد. جرم جسم تازهکشفشده، Cb، آن را درست در مرز بین سیارات و کوتولههای قهوهای _ ستارههای ناکامی که بهاندازۀ کافی پرجرم و داغ نیستند تا هیدروژن را به هلیوم تبدیل کنند _ قرار میدهد.
🔹غول پنهان Cb زمانی مشاهده شد که تیمی از اخترشناسان با استفاده از تکنیک SPHERE دادههای آرشیوی را دوباره تجزیه و تحلیل کردند. در حالی که بسیاری از ابزارهای دیگر از روشهای غیرمستقیم برای شکار جهانهای دور استفاده میکنند، SPHERE از تکنیکی به نام تصویربرداری مستقیم استفاده میکند. بنابراین آنچه در اینجا میبینیم تصویری واقعی از سیستم است. در واقع، این اولین سیستم چهارگانۀ سلسلهمراتبی است که با استفاده از تصویربرداری مستقیم یافت میشود و برای درک چگونگی شکلگیری و تکامل سیستمهای پیچیدۀ مشابه بسیار ارزشمند است.
📝مترجم: مرضیهسادات آلایوب
🖌️ویراستار: محمدمهدی موسوی
📃منبع خبر: eso.org
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
🌔 ⭐️ جرم پرنوری که فرداشب (۴ مهر) بالا-سمتچپ ماه میبینید، ستاره نیست!
🪐 شامگاه سهشنبه ۴ مهر، میتوانید شاهد مقارنۀ ماه و سیارۀ زحل باشید.
🌝ماه در هربار گردشش به دور زمین (حدوداً هر ٢٧ روز)، یک شب از نزدیکی سیارۀ زحل در آسمان عبور میکند. البته فاصلۀ زحل با ماه حدود ۳۹۰۰ برابر فاصلۀ زمین تا ماه است و این نزدیکیِ ظاهری از زاویۀ دید ما اتفاق میافتد.
🕖 پدیدۀ مقارنۀ ماه و زحل از حدود ساعت ۱۹ سهشنبه تا ۲:۳۰ بامداد چهارشنبه قابلمشاهده است و هرچه به غروب ماه نزدیکتر شویم، بهدلیل جابهجایی ماه در مدارش بهدور زمین، فاصلۀ ظاهریشان کمتر میشود.
📝نویسنده: مهدیار پاکروان
🖌️ویراستار: محمدمهدی موسوی
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
👀نزدیکترین سیاهچالهها به زمین ممکن است در خوشۀ قلائص کمین کرده باشند.
🔸اگر این شبها به خوشۀ قلائص نگاه کنید، ممکن است شاهد نزدیکترین سیاهچاله به کرۀ زمین باشید. قلائص نام یک خوشۀ ستارهای باز است که در فاصلۀ 153 سال نوری از ما قرار دارد و سر گاو نر در صورتفلکی ثور را شکل میدهد. از آنجایی که این خوشه یکی از نزدیکترین خوشههای ستارهای به ما بهشمار میرود، هر سیاهچالهای که در آنجا پیدا شود، نزدیکترین سیاهچالۀ شناختهشده نسبت به ما است.
🔹خوشههای ستارهایِ باز گروههای جوان متشکل از دهها تا صدها ستاره هستند که در قید گرانشی همدیگر قرار دارند. ستارگان قدیمیترِ تکاملیافته و پرجرم که درون خوشههای باز هستند احتمالاً کاندیدای تولید سیاهچالهها در پایان عمر خود هستند.
🔸از آنجایی که تشخیص سیاهچالهها دشوار است، یک گروه ستارهشناسی برای احتمال وجود سیاهچاله در خوشۀ قلائص از شبیهسازیهای کامپیوتری استفاده کرد. این گروه اطلاعات مربوط به جرم ستارگان را با دادههای جمعآوریشده از ماهوارۀ «گایا» ترکیب کردند تا حرکت و تکامل ستارگان را در خوشۀ قلائص دنبال کند. سپس دانشمندان موقعیت و حرکت واقعی ستارگان در خوشۀ قلائص را با نتایج شبیهسازی مقایسه کردند. نتیجه جالب بود؛
وقتی دو یا سه سیاهچالۀ کوچک را در شبیهسازیها، در خوشۀ قلائص قرار میدهند، دادههای شبیهسازیشده با مشاهدات اصلی تطابق پیدا میکند. یافتهها حاکی از آن است که سیاهچالهها یا هنوز در داخل خوشه قرار دارند، یا اخیراً بیرون رانده شدهاند.
🔹اگرچه این مطالعه احتمال وجود سیاهچالهها را در خوشۀ قلائص نشان داده است، اما هنوز هیچ سیاهچالهای بهطور مستقیم مشاهده نشده است و برای دانستن دقیق آن باید مشاهدات بیشتری انجام شود.
📝مترجم: مرضیهسادات آلایوب
🖌️ویراستار: محمدمهدی موسوی
📃منبع خبر: astronomy.com
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
🌝امشب میتوانید آخرین اَبَرماه کامل سال ١۴٠٢ را مشاهده کنید.
🔹شامگاه پنجشنبه ۶ مهر، ماه در نزدیکترین نقطه به زمین در مدارش (حضیض زمینی) قرار دارد و به همین دلیل، کمی بزرگتر و درخشانتر دیده میشود.
🔸 ماه در مدار بیضیشکل خود، حدوداً هر ٢٧ روز، یک بار بهدور زمین میگردد و در هربار گردش، یک بار فاصلهاش بهتدریج از زمین کم، و طی دو هفتۀ بعد، دوباره فاصلهاش زیاد میشود. وقتی ماه کامل در نزدیکترین موقعیتش به زمین برسد، «اَبَرماه کامل» رخ میدهد.
🔹جمعهشب، ماه کاملتر میشود، اما فاصلهاش کمی بیشتر از امشب است. این آخرین بار در سال جاری است که پدیدۀ اَبَرماه تقریباً با ماه کامل همزمان شده. اَبَرماه کامل بعدی، حدوداً ١۴ ماه دیگر اتفاق میافتد.
📝نویسنده: مهدیار پاکروان
🖌️ویراستار: محمدمهدی موسوی
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
سفرنامۀ رصدی 🛄🖋 📃🔭
(قسمت اول)
شهر محرمالحرام، مطابق با مردادماه سنۀ ۱۴۰۲ هجری شمسی
سفرنامۀ سیاحت به قریۀ ویریج است که به خواست خداوند متعال و به میمنت و مبارکی مینویسیم.
از طهران به مقصد قم برخاستیم. یک ماه و اندی در مجمع، برای این سفرِ یکروزه برنامهریزی شده بود که میبایست مطابق با بارش شهاب در صورت فلکی برساوش میبود. میرزا رحمانالدولۀ منجمباشی امورات سفر را رتقوفتق میکرد و سایر درباریان به کارها مشغول بودند. برای امور علمیه باروبنۀ بسیاری برداشتیم. ترسیدیم نکند مجبور شویم مسیری را پیاده رویم که خاطرمان جمع شد تا نوک کوه با کالسکۀ همایونی خواهیم رفت.
به درب مرکز که رسیدیم، افواج جمعیت آمده بودند برای بدرقۀ ما، که جملگی سوار کالسکه شدند بهسمت قریۀ ویریج که مشاورالملک میگفت در آنجا رصدخانهای ساختند.
به نزدیکی تپهای رسیدیم که گنبد رصدخانه از پایین، زیر نور خورشید میدرخشید. به خازنالملک گفتیم: «ما که دستخطی برای تأسیس رصدخانه امضا نکردیم؛ این از کجا درآمد؟» که پاسخ داد: «خدا میرساند.» به طهران که برگشتیم، باید بدهم فلکش کنند تا اینگونه ما را نپیچاند!
کالسکۀ همایونی نزدیک رصدخانه توقف کرد و جملگیِ جمعیت پیاده شدند از برای تماشای رصدخانه و غیره. داخل رصدخانه بنای استوانهای شکلی بود که دورتادور، با تابلوهای برجهای فلکی و اسکناسهای ازمنۀ قدیم پر شده بود. به عمرانالملک گفتیم طهران برگشتیم، یک چنین بنایی برایمان بسازد.
برعکسِ قم که هوا بسیار گرم بود، در اینجا باد خنکی میوزید که حالوهوایمان را عوض کرد. منجمباشیها تلسکوپها را برپا کردند و استاد میرزا اخترالملوک نایه توضیحاتی در باب خورشید و فعالیتهایش داد. نقل است فارغالتحصیل فاکولتۀ قم است، که ما تعجب کردیم که مگر جز فرانسه و انگلیس، در ایران هم فاکولته داریم؟!
قبل از تاریکی هوا، پیشخدمتان برایمان تصدق کردند و گفتند بایستی پاچههای شلوارمان را در جوراب همایونی کنیم تا از گزند مار و عقرب در امان بمانیم. البته که از اینها گزندی به وجود همایونی ما نمیرسید، ولی برای آرامشخاطر دل رعیت، که سایهمان از سرشان کم نشود، همانگونه کردیم و گفتیم دورتادورمان را آتش روشن کنند تا موجودی نزدیک نشود، که البته اندکی، بهتوصیۀ میرزا آصفخان موسویالدوله، در آتشها لیتیمکلراید ریختند تا به رنگ قرمز درآید و مزاحم چشمان همایونی هنگام رصد آسمان نشود.
بهجهت اشتیاقمان برای آسمان، اشتهایمان کم شده بود و به اندک شامی قناعت کردیم، که البته بعداً، وقتی کارتن غذای منجمباشیها را دیدیم، به آشپزباشی دستور دادیم برایمان از همان غذای زودآمادهشوی گرد، با قاچهای مثلثی بپزد که گفت امکانات ندارد و اسنپفود هم تا این قریه نمیآید.
کارگاه نجارباشی میرزا را دیدیم و به معلوماتمان اضافه گشت. پس از آن هم استاد میرزا اخترالملوک نایه توضیحاتی در باب صور فلکی دادند که آن هم برایمان جالب بود. بین دو سخنرانی، کلیۀ منجمباشیها را هم معرفی کردند که باعث مسرّت خاطرمان شد؛ چون داده بود دیتاساینتیستالدوله، دیتای هرکدام را آنالیز کنند تا بفهمیم هرکسی چهکاره است در این مرکز، بسکه هیچکس خودش را معرفی نکرده بود. الحق که این رصدخانه و ملحقاتش و اسباب ممتاز را خوب ساختهاند.
بعد از این سخنرانیها، رفتیم تا آسمان را تماشا کنیم. تلسکوپ را که برایمان سرپا کردند، فهمیدیم که چشمیاش را یادشان رفته بیاورند. به میرغضب گفتیم سر تکتکشان را بزند، که شیخالبهاءالدوله شفاعتشان را کرد و گفت چشمیِ زاپاس داریم.
دادیم اول کیوان را برایمان پیدا کنند که دولتمان همانند نامش بلند شود، انشالله. پس از آن، هرمز را نشانمان دادند و گفتند: «گالیله _ علیهالرحمه _ آن چهار نقطۀ نورانی را یافته است.» که بسی جالب بود برایمان که قمرهای این سیاره هستند. منجمباشی گفت: «اسمشان گانیمد، کالیستو، آیو و اروپا است.» نام اروپا را که شنیدیم، طاقتمان از کف برفت. به خازنالملک گفتیم یک سفری ترتیب بدهد به این اروپا هم برویم، که گفت: «خودِ ایلون ماسکش هنوز تا قمر خودمان نرفته است.» باز گفتیم بسپرد هروقت مردم ینگهدنیا به میمنت و مبارکی رفتند، سفری هم برای ما جور کنند، که باز خازنالملک گفت: «خزانه خالی است.» گفتیم: «النهایه، بخشی از خاک را میدهیم تا رعیت دلشان خوش شود پادشاهشان اروپای زمین و فضا را دیده است.»
ادامه دارد...
🖋این مطلب برداشتی طنزآمیز به ادبیات زمان قاجار از «کارگاه رصد بارش شهابی برساوشی» به قلم سرکار خانم مرضیهسادات آلایوب است که در مردادماه امسال در رصدخانۀ امام علی(ع) برگزار شد.
🖌️ویراستار: محمدمهدی موسوی
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
سفرنامۀ رصدی 🛄🖋 📃🔭
(قسمت دوم)
برایمان داستان صورت فلکی امراةالمسلسله را که تعریف کردند، خیلی خوشمان آمد. کهکشانش را هم شیخالبهاءالدوله برایمان گرفت که میگفتند خوب امراةالمسلسله را میگیرد. گفتیم در دربار همایونی استخدامش کنند، بهجای منجمباشی قبلی که طالعمان را نحس تشخیص داد و اعدامش کردیم؛ ولی نمیدانیم چرا، خودش به دستور همایونی وقعی نگذاشت.
صد رحمت و شکر کردیم که در این سفر، میرزا صادقالملک هم همراهمان بود که البته چندی رفت و به جوانکها آموزش نجوم و صور فلکی داد و دوباره بازگشت. جناب عضدالملک مهدیزاده هم والدۀ مکرمشان را بهعنوان نماینده، از آلمان فرستاده بودند تا بر آموزش جوانکها نظارت جامع و کامل داشته باشند. بانو جلیلالدوله و بانو عالیهالسلطنه هم به ثبت و ضبط گزارشات و رتقوفتق امور آموزشی مشغول بودند.
دادیم نصرتالدوله دستلانالسلطنه دوتایی آلبیرو را برای رعیت پیدا کند که در این شب مبارک مشعوف شوند. البته تأملاتی در باب نظریۀ داروین _ خدایش بیامرزد، اللهاعلم، پشتسر میت حرف نزنیم بهتر است _ داشت که به علممان افزوده شد.
کلیۀ منجمباشیها تا صبح، برای رعیت از آسمان گفتند و اجرام سماوی یافتند و ما هم بهره بردیم. البته نام بعضی از اجرام را هم دادیم همشیره از دیکسیونر اجرام درآورد که تلفظمان بهتر شود. میرزا پاکروانالسلطنه هم برایمان داستانهایی از ابوریحان و خواجهنصیر و مصریان باستان گفت که فهمیدیم جوان خوشآتیهای است، انشاءاللهتعالی. جناب رئوفالدولۀ عکاسباشی هم عکسهای خوبی از آسمان و کیوان و هرمز گرفت که باید بدهیم کمالالملک نقاشیاش را برایمان تصویر کند.
اما طالع سعدمان با دیدن جبار زیبا و سحابیاش سعدتر شد که الحق، عجب چیز قشنگی در آسمان است و همیشه خاطرمان را مشعوف میکند!
نزدیک طلوع، باد و خاک شدیدی شد که چشممان بسی دچار کسالت شد، که البته ناچیز بود. از طلوع هلال ماه و خورشید هم دیدن کردیم که بسیار جالب بود؛ ولی بهعلت خستگی، بنیهمان کم شده بود و نتوانستیم حظ کافی ببریم.
پس از طلوع خورشید، با بدرقۀ رعیت، با کالسکۀ همایونی بهطرف شهر قم حرکت کردیم. به میمنت و مبارکی، سفر بسیار خوشی بود. به خازنالملک گفتیم دستخطی برای ساخت رصدخانهای در کن بدهد تا انیسالدوله را هم به آنجا ببریم.
پایان
🖋این مطلب برداشتی طنزآمیز به ادبیات زمان قاجار از «کارگاه رصد بارش شهابی برساوشی» به قلم سرکار خانم مرضیهسادات آلایوب است که در مردادماه امسال در رصدخانۀ امام علی(ع) برگزار شد.
🖌ویراستار: محمدمهدی موسوی
🌌خانه نجوم قم
@khanehnojum
💫ویژه برنامه گرامیداشت هفته جهانی فضا 💫
💠با موضوع: فرصت های مغفول کارآفرینی از دریچه فناوری فضایی
🔹مسابقه و اهداء جوایز
🔭 همراه با رصد آسمان
🕖 پنج شنبه 13 مهر ساعت 16
📍بلوار امین، 20متری گلستان، کوچه 11، پلاک4 طبقه 4
❕شرکت در این برنامه برای عموم آزاد و رایگاناست❕
خانه نجوم قم
📞02532936311-5
📞09335032393
🌐https://eitaa.com/khanehnojum