🎇🎇🎇🌿🌹﷽🌹🌿🎇🎇🎇
📣( این خطبه را پس از شکست شورشیان خوارج، در سال ۳۸ هجری برای بسیج کردن مردم جهت مبارزه با شامیان در نخیله کوفه ایراد فرمود.)
( قسمت- اول)
1⃣نكوهش از سستی و نافرمانی كوفيان
♦️نفرين بر شما کوفيان! که از فراوانی سرزنش شما خسته شدم. آيا به جای زندگی جاويدان قيامت به زندگی زودگذر دنيا رضايت داديد؟ و به جای عزّت و سربلندی، بدبختی و ذلّت را انتخاب کرديد؟ هرگاه شما را به جهاد با دشمنتان دعوت می کنم، چشمانتان از ترس در کاسه می گردد، گويا ترس از مرگ، عقل شما را ربوده و چون انسان های مَست از خود بيگانه شده، حيران و سرگردانيد. گويا عقل های خود را از دست داده و درک نمی کنيد. من ديگر هيچ گاه به شما اطمينان ندارم، و شما را پشتوانه خود نمی پندارم. شما ياران شرافت مندی نيستيد که کسی به سوی شما دست دراز کند. به شتران بی ساربان می مانيد، که هرگاه از يک طرف جمع آوری گرديد، از سوی ديگر پراکنده می شويد.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه34
🎇🌹🕊
🎇🌿🌹
🎇🎇🎇🎇
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣( این خطبه را پس از شکست شورشیان خوارج، در سال ۳۸ هجری برای بسیج کردن مردم جهت مبارزه با شامیان در نخیله کوفه ایراد فرمود.)
( قسمت- دوم)
2⃣ علل عقب ماندگی مردم كوفه
♦️ به خدا سوگند! شما بد وسيله ای برای افروختن آتش جنگ هستيد؛ شما را فريب می دهند امّا فريب دادن نمی دانيد، سرزمين شما را پياپی می گيرند و شما پروا نداريد. چشم دشمن، برای حمله شما خواب ندارد، ولی شما در غفلت به سر می بريد. به خدا سوگند! شکست برای کسانی است که دست از ياری يکديگر می کشند. سوگند به خدا! گمان می کنم اگر جنگ سخت درگير شود و حرارت و سوزش مرگ شما را در برگيرد، از اطراف فرزند ابوطالب، همانند جدا شدن سر از تن، جدا و پراکنده می شويد. به خدا سوگند! آن که دشمن را بر جان خويش مسلط گرداند تا گوشتش را بخورد، و استخوانش را بشکند، وپوستش را جدا سازد، عجز و ناتوانی اش بسيار بزرگ و قلب او بسيار کوچک و ضعيف است. تو اگر می خواهی اينگونه باش، امّا من، به خدا سوگند! از پای ننشينم و قبل از آن که دشمن فرصت يابد با شمشير آبديده چنان ضربه ای بر پيکر او وارد سازم که ريزه های استخوان سرش پراکنده شود و بازوها و قدم هايش جدا گردد و از آن پس خدا هر چه خواهد انجام دهد.
3⃣حقوق متقابل مردم و رهبری
♦️ ای مردم، مرا بر شما و شما را بر من حقّی واجب شده است. حقّ شما بر من، آن که از خيرخواهی شما دريغ نورزم و بيت المال را ميان شما عادلانه تقسيم کنم، و شما را آموزش دهم تا بی سواد و نادان نباشيد، و شما را تربيت کنم تا راه و رسم زندگی را بدانيد. و امّا حقِّ من بر شما اين است که به بيعت با من وفادار باشيد، و در آشکار و نهان برايم خيرخواهی کنيد، هرگاه شما را فرا خواندم اجابت نماييد و هرگاه فرمان دادم، اطاعت کنيد.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه34
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣( در سال ۳۶ هجری به هنگام عزيمت به شهر بصره، جهت جنگ با ناكثين فرمود)
(ابن عباس می گويد در (سرزمين ذی قار) خدمت امام رفتم كه داشت كفش خود را پينه می زد، تا مرا ديد، فرمود: قيمت اين كفش چقدر است؟ گفتم بهايی ندارد. فرمود: به خدا سوگند، همين كفش بی ارزش نزد من از حكومت بر شما محبوب تر است مگر اينكه حقی را با آن به پا دارم، يا باطلی را دفع نمايم. آنگاه از خيمه بيرون آمد و برای مردم خطبه خواند)
1⃣ آثار بعثت پيامبر اسلام
♦️همانا خداوند هنگامی محمد(صلی الله علیه و آله)را مبعوث فرمود که هيچ کس از عرب، کتاب آسمانی نداشت، و ادّعای پيامبری نمی کرد. پيامبر(صلی الله علیه و آله)مردم جاهلی را تا به جايگاه کرامت انسانی پيش برد و به رستگاری رساند، که سرنيزه هايشان کندی نپذيرفت و پيروز شدند و جامعه آنان استحکام گرفت.
2⃣ويژگيهای نظامی و اخلاقی امام علی (علیه السلام)
♦️به خدا سوگند! من از پيشتازان لشکر اسلام بودم تا آنجا که صفوف کفر و شرک تار و مار شد. هرگز ناتوان نشدم و نترسيدم، هم اکنون نيز همان راه را می روم، پرده باطل را می شکافم تا حق را از پهلوی آن بيرون آورم.
3⃣شكوه از فتنه گری قريش
♦️مرا با قريش چه کار. به خدا سوگند! آن روز که کافر بودند با آنها جنگيدم، و هم اکنون که فريب خورده اند، با آنها مبارزه می کنم. ديروز با آنها زندگی می کردم و امروز نيز گرفتار آنها می باشم. به خدا سوگند! قريش از ما انتقام نمی گيرد جز به آن علّت که خداوند ما را از ميان آنان برگزيد و گرامی داشت. ما هم آنان را در زندگی خود پذيرفتيم، پس چنان بودند که شاعر گفته است: «به جان خودم سوگند، هر صبح از شير صاف نوشيدی و سرشير و خرمای بی هسته خوردی. ما اين مقام و عظمت را به تو بخشيديم در حالی که بلند مرتبت نبودی. و در اطراف تو با سواران خود تا صبح نگهبانی داديم و تو را حفظ کرديم.»
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه33
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣(در سال ۳۷ هجری، در مسجد کوفه در شناخت مردم و روزگاران پس از پیامبر صل الله علیه وآله وسلم ایراد فرمود)
(قسمت-اول)
1⃣ سير ارتجاعی امت اسلامی
♦️ای مردم! در روزگاری کينه توز، و پر از ناسپاسی و کفران نعمت ها، صبح کرده ايم، که نيکوکار، بدکار به شمار می آيد، و ستمگر بر تجاوز و سرکشی خود می افزايد. نه از آن چه می دانيم بهره می گيريم و نه از آن چه نمی دانيم، می پرسيم، و نه از حادثه مهمّی تا بر ما فرود نيايد، می ترسيم!.
2⃣ اقسام مردم (روانشناسی اجتماعي مسلمين، پس از پيامبر(صل الله علیه وآله وسلم))
♦️در اين روزگاران، مردم چهار گروه اند: گروهی اگر دست به فساد نمی زنند، برای اين است که، روحشان ناتوان، و شمشيرشان کند، و امکانات مالی، در اختيار ندارند. و گروه ديگر، آنان که شمشير کشيده، و شرّ و فسادشان را آشکار کرده اند، لشکرهای پياده و سواره خود را گرد آورده، و خود آماده کشتار ديگرانند. دين را برای به دست آوردن مال دنيا تباه کردند که يا رئيس و فرمانده گروهی شوند، يا به منبری فرا رفته، خطبه بخوانند. چه بد تجارتی، که دنيا را بهای جان خود بدانی، و با آنچه که در نزد خداست معاوضه نمايی. و گروهی ديگر، با اعمال آخرت، دنيا را می طلبند، و با اعمال دنيا در پی کسب مقام های معنوی آخرت نيستند، خود را کوچک و متواضع جلوه می دهند. گام ها را رياکارانه و کوتاه بر می دارند، دامن خود را جمع کرده، خود را همانند مؤمنان واقعی می آرايند، و پوشش الهی را وسيله نفاق و دورويی و دنياطلبی خود قرار می دهند. و برخی ديگر، با پستی و ذلّت و فقدان امکانات، از به دست آوردن قدرت محروم مانده اند، که خود را به زيور قناعت آراسته، و لباس زاهدان را پوشيده اند. اينان هرگز، در هيچ زمانی از شب و روز، از زاهدان راستين نبوده اند.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه32
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📣📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣📣
📣(در سال ۳۷ هجری، در مسجد کوفه در شناخت مردم و روزگاران پس از پیامبر صل الله علیه وآله وسلم ایراد فرمود)
(قسمت-دوم)
3⃣ وصف پاكان در جامعه مسخ شده
♦️در اين ميان، گروه اندکی باقی مانده اند که ياد قيامت، چشم هايشان را بر همه چيز فرو بسته، و ترس رستاخيز، اشک هايشان را جاری ساخته است؛ برخی از آنها از جامعه رانده شده، و تنها زندگی می کنند؛ و برخی ديگر ترسان و سرکوب شده يا لب فرو بسته و سکوت اختيار کرده اند؛ بعضی مخلصانه همچنان مردم را به سوی خدا دعوت می کنند، و بعضی ديگر گريان و دردناکند که تقيّه و خويشتن داری، آنان را از چشم مردم انداخته است، و ناتوانی وجودشان را فرا گرفته گويا در دريای نمک فرو رفته اند. دهن هايشان بسته، و قلب هايشان مجروح است؛ آن قدر نصيحت کردند که خسته شدند، از بس سرکوب شدند، ناتوانند و چندان کشته دادند که انگشت شمار شدند.
4⃣ روش برخورد با دنيا
♦️ "پس بايد دنيای حرام در چشمانتان از پَرِ کاهِ خشکيده، و تُفاله های قيچی شده دام داران، بی ارزش تر باشد. از پيشينيان خود پند گيريد، پيش از آن که آيندگان از شما پند گيرند، اين دنيایِ فاسدِ نکوهش شده را رها کنيد، زيرا مشتاقان شيفته تر از شما را رها کرد.
می گويم: بعضی از نادانان اين خطبه را به معاويه نسبت داده اند، ولی بدون ترديد اين خطبه از سخنان اميرمؤمنان(علیه السلام) است. «طلا کجا و خاک کجا؟! آب گوارا و شيرين کجا و آب نمک کجا؟!». دليل بر اين مطلب سخن «عمرو بن بحر، جاحظ» است که ماهِر در ادب و نقّاد بصير سخن می باشد، او اين خطبه را در کتاب «البيان و التبيين» آورده و گفته است: آن را به معاويه نسبت داده اند. سپس اضافه کرده که اين خطبه به سخن امام(علیه السلام) و به روش او در تقسيم مردم شبيه تر است. و اوست که به بيانِ حال مردم، از غلبه، ذلّت، تقيّه، و ترس واردتر است، سپس می گويد: «تا کنون چه موقع ديده ايم که معاويه در يکی از سخنانش مسير زهد پيش گيرد و راه و رسم بندگان خدا را انتخاب کند؟!.»"
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه32
📣🌹🕊
📣🌿🌹
📣📣📣📣
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📣 ( در آغاز جنگ جمل در سال ۳۶ هجری، ابن عباس را برای پند دادن به سوی زبیر فرستاد و فرمود:)
🔹روانشناسی طلحه و زبير
♦️با طلحه، ديدار مکن، زيرا در برخورد با طلحه، او را چون گاو وحشی می يابی که شاخش را تابيده و آماده نبرد است، سوار بر مرکب سرکش می شود و می گويد، رام است. بلکه با زبير ديدار کن که نرم تر است. به او بگو، پسر دايی تو می گويد: در حجاز مرا شناختی، و در عراق مرا نمی شناسی؟! چه شد که از پيمان خود بازگشتی؟!. (جمله کوتاه «فَما عَدا مِمّا بَدا» برای نخستين بار از امام علی(علیه السلام) شنيده شده و پيش از امام(علیه السلام) از کسی نقل نشده است.)
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📣( پس از پخش شایعات دخالت امام علیه السلام در قتل عثمان در سال ۳۵ هجری این خطبه افشاگرانه را ایراد فرمود.)
🔹پاسخ به شايعات دشمن
♦️اگر به کشتن او (عثمان) فرمان داده بودم، قاتل بودم، و اگر از آن باز می داشتم از ياوران او به شمار می آمدم، با اين همه، کسی که او را ياری کرد، نمی تواند بگويد که از کسانی که دست از ياری اش برداشتند بهترم، و کسانی که دست از ياری اش برداشتند نمی توانند بگويند، ياورانش از ما بهترند. من جريان عثمان را برايتان خلاصه می کنم: عثمان استبداد و خودکامگی پيشه کرد، و شما بی تابی کرديد و از حد گذرانديد، و خدا در خودکامگی و ستمکاری، و در بی تابی و تندروی، حکمی دارد که تحقّق خواهد يافت.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه30
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📣(پس از آنکه ضحاک بن قیس از طرف معاویه در سال۳۸ هجری به کاروان حجاج بیت الله، حمله کرد و اموال آنان را به غارت برد، فرمود.)
🔹علل شكست كوفيان
♦️ای مردم کوفه! بدن های شما در کنار هم، امّا افکار و خواسته های شما پراکنده است؛ سخنان ادّعايی شما، سنگ های سخت را می شکند، ولی رفتار سُست شما دشمنان را اميدوار می سازد؛ در خانه هايتان که نشسته ايد، ادّعاها و شعارهای تند سر می دهيد، امّا در روز نبرد، می گوييد: ای جنگ! از ما دور شو، و فرار می کنيد. آن کس که از شما ياری خواهد، ذليل و خوار است، و قلبِ رها کننده ی ما آسايش ندارد. بهانه های نابخردانه می آوريد، چون بدهکارانِ خواهانِ مهلت، از من مهلت می طلبيد و برای مبارزه سسُتی می کنيد. بدانيد که افراد ضعيف و ناتوان هرگز نمی توانند ظلم و ستم را دور کنند، و حق، جز با تلاش و کوشش به دست نمی آيد. شما که از خانه خود دفاع نمی کنيد چگونه از خانه ديگران دفاع می نماييد؟ و با کدام امام پس از من به مبارزه خواهيد رفت؟. به خدا سوگند! فريب خورده، آن کس که به گفتار شما مغرور شود. کسی که به اميد شما به سوی پيروزی رود، با کندترين پيکان به ميدان آمده است، و کسی که بخواهد دشمن را به وسيله شما هدف قرار دهد، با تيری شکسته، تيراندازی کرده است!. به خدا سوگند! صبح کردم در حالی که گفتار شما را باور ندارم، و به ياری شما اميدوار نيستم، و دشمنان را به وسيله شما تهديد نمی کنم. راستی شما را چه می شود؟ دارويتان چيست؟ و روش درمان شما کدام است؟ مردم شام نيز همانند شمايند؟ آيا سزاوارست شعار دهيد و عمل نکنيد؟ و فراموش کاری بدون پرهيزکاری داشته، به غير خدا اميدوار باشيد؟.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه29
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜