♦️⚜💠#حفظ_موضوعی💠⚜♦️
✅ #جلسه_اول_حفظ_سوره_عبس
آشنایی با سوره عبس
👇👇👇
هدایت شده از عطر گل یاس
🔶سوره عَبَس
🔸سوره عبس هشتادمین سوره قرآن و از سورههای مَکّی است، که در جزء سیام قرآن جای گرفته است.
🔹این سوره را «عَبَسَ» مینامند چون با کلمۀ عَبَسَ به معنای «چهره در هم كشيد» آغاز شده است.
🔸 سوره عبس درباره ارزش و اهمیت قرآن، ناسپاسی انسان در برابر نعمتهای پروردگارش و حوادث تکاندهنده قیامت و سرنوشت انسانها در آن روز سخن میگوید.
🔸 در آیات ابتدایی این سوره خداوند،کسی را که با فرد نابینا با ترشرویی برخودر کرده توبیخ میکند.
🔹 در روایات آمده است هر کس سوره عبس را تلاوت کند، در روز قیامت شادمان و خندان است.
هدایت شده از عطر گل یاس
شأن نزول
در شأن نزول این سوره دو دیدگاه متفاوت میان مفسران وجود دارد:
۱. مفسرین اهل سنت نقل کردهاند که عدهای از سران قریش نزد پیامبر(ص) بودند و پیامبر مشغول دعوت آنان به اسلام بود و امید داشت که در دل آنان مؤثر باشد. در این هنگام عبدالله ابن ام مکتوم که نابینا و ظاهرا فقیر بود وارد مجلس شد و از پیامبر خواست آیاتی از قرآن را برای او بخواند و به او تعلیم دهد و پیوسته سخن خود را تکرار میکرد. او آنقدر سخن پیامبر(ص) را قطع کرد که حضرت ناراحت شد و آثار ناخشنودی در چهرهاش نمایان شد و در دل گفت این سران عرب پیش خود میگویند پیروان محمد(ص) نابینایان و بردگاناند؛ بنابراین روی از عبدالله برگرداند و به سخنان با آن گروه ادامه داد پس این آیات نازل شد و پیامبر را توبیخ کرد. پیامبر(ص) پس از آن، عبدالله را همواره گرامی میداشت و میگفت «مرحبا به کسی که پروردگارم به سبب او مرا عتاب کرد».[۶]
۲. مفسرین شیعه نقل کردهاند که این آیات درباره مردی از بنیامیه نازل شده است که نزد پیامبر(ص) نشسته بود. در همان حال عبدالله بن ام مکتوم وارد شد و هنگامی که آن مرد چشمش به عبدالله افتاد خود را جمع کرد. مثل اینکه میترسید آلوده شود و قیافه در هم کشید و صورت خود را برگرداند. پس خداوند در این آیات او را سرزنش کرد. این شأن نزول در حدیثی از امام صادق(ع) نقل شده است.[۷]
بسیاری از عالمان شیعه از جمله سید مرتضی و علامه طباطبایی شأن نزول اول را نادرست دانستهاند. علامه طباطبایی معتقد است آیات این سوره دلالت روشنی ندارند که مراد از آن شخصِ عتاب شده، پیامبر(ص) باشد، بلکه شواهدی وجود دارد که میرساند منظور، فرد دیگری است؛ مانند اینکه پیامبر(ص) حتی با کفار نیز عبوس نبود چه برسد با مؤمنان. ضمن آنکه خداوند در سوره قلم که پیش از سوره عبس نازل شده، اخلاق پیامبر(ص) را عظیم شمرده است.[یادداشت ۱] همچنین پیش از این در آیات بسیاری به پیامبر دستور داده بود در برابر مؤمنان متواضع باشد و اعتنایی به زرق و برق دنیا نکند.[یادداشت ۲] علاوه بر این ترشرویی به فقرا از نظر عقلی قبیح است و ممکن نیست از پیامبر سر بزند.[۸]
هدایت شده از عطر گل یاس
🌸خواص سوره عبس🌸
✅خواص و ویژگی های سوره عبس
ویژگی های سوره عبس
یکی از ویژگی های اصلی سوره عبس، آغاز خاص آن است. خداوند متعال این سوره را با یک تذکر اخلاقی مهم شروع کرده و در آن به این نکته اشاره کرده که چهره در هم کشیدن و با دیده حقارت به دیگران نگریستن صحیح نیست.
همانطور که گفته شد، نقص انسان ها نشانه ضعف آن ها نیست و آن چیزی که مهم است و ارزش دارد، ایمان و هدایت آن ها به سمت خداوند متعال است.
یکی دیگر از ویژگی های سوره عبس این است که در این سوره عظمت قرآن کریم برای انسان ها روشن شده و به مردم گوشزد می کند که شما نیازمند هستید و قرآن برای هدایت شما نازل شده است.
در بخش دیگر، به انسان ناسپاس اشاره می شود و با مطرح نمودن چگونگی خلقتش که از نطفه ای ناچیز است و بعد از رشد به سوی کمال هدایت می شود و برای او که حاضر به تفکر در مورد مرگ و قیامت نیست شاهد مثال عینی می آورد که ای انسان چرا اینقدر مغروری ؟
پس نگاه به غذایت بنما که چگونه خداوند برایت آماده می نماید طعام هایی همچون انگور، زیتون، خرما.