🔆 آیت الله کمیلی خراسانی مدظله العالی:
✍️ویژگی خوب افراد پرهیزگار آن است که کارهای خیر خود را کم میشمارد. استقلال از قِلّت و به معنای کم و ناچیز دانستن است. وقتی عبادات، خیرات و نذورات و ... را انجام میدهیم، باید اعمال خود را کم و بیاهمیت تلقی کنیم؛ مثلاً اگر توفیق انجام دائمینماز شب را داریم نباید در نظر ما ¬چنان جلوه کند که دچار غرور و تکبر شویم و خود را از دیگران برتر بدانیم. در چنین مواردی باید عبادت و اطاعت خود را با اعمال بزرگان دین مقایسه کنیم تا یقین کنیم که اعمال ما در مقابل اعمال آنها بسیار اندک و ناچیز است. بهراستی اعمال ما کجا و اعمال آنها کجا؟!
📚توشه سالکان
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
✍️اگر کسی عبادت و طاعتی را انجام میدهد باید آن طاعت، طاعت همیشگی باشد. افراد زیادی بودهاند که چند مدتی بسیار با شور و شوق، کارهای خیر و یا طاعات و عبادات را انجام میدادهاند، اما وقتی با کوچکترین مانع و مشکلی برخورد کردهاند، تغییر مسیر داده و کارهای قبلی را رها نمودهاند. طبیعی است که چنین افرادی از اعمال و کارهای خیری که انجام دادهاند بهرهای نمیبرند.
📚اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
«وَ لُزُومِ الْجَمَاعَة؛ همراهی با جماعت.» دومین ویژگی از شرطهای مکمل، همراهی با جماعت است. منظور از لزوم جماعت، جماعت مسلمین، اهل تقوا و اهل ایمان است. هیچ فردی نباید در جامعه دینی و تقوایی، خودش را از آن جامعه جدا کند؛ چون در تنهایی هزار و یک اتفاق پیش میآید. خیلی از گناهان و انحرافات اعتقادی، اخلاقی و ... ناشی از آن است که انسان تکروی میکند و ملتزم به جماعت مسلمین و مؤمنین نیست. خداوند در قرآن کریم، مؤمنان را از تفرقه و تشتت نهی کرده است: وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا؛ و همگی به ریسمان خدا [= قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله وحدت]، چنگ زنید، و پراکنده نشوید.
📚اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
«وَ مُسْتَعْمِلِ الرَّأْی الْمُخْتَرَعِ؛ دوری از عاملان و پیروان اندیشه ساختگی.» آخرین شرط از شروط مکمل زینت و زیورهای متقین، دوری جستن از عاملان و پیروان اندیشههای ساختگی است. مراد از رأی مخترع، ایدههایی است که با شرع و دین سازگاری ندارد. همیشه افرادی بوده و در آینده هم خواهند بود که در مقابل گفتارهای الهی، موازین قرآنی و عرفانی، از پیش خود آرا و نظریاتی را اختراع کرده و به دین نسبت میدهند. باید مراقب باشیم که فریب چنین افرادی را نخوریم. البته گاهی ممکن است برای خود افراد هم شبهه و یا نظری پیش آید که به نظرشان بسیار مهم جلوه نماید. در چنین مواردی باید حواسمان جمع باشد و مراقبه را از دست ندهیم تا مثل برخی از افراد گرفتار ادعاهای واهی نشویم.
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
❗️دوری از رفیق غیر سالک
💡و مجانبة كل صاحب يفسد الوقت»؛ می:فرماید هفتمین چیزی که سالک باید در منازل ابتدایی راه سلوک تصحیح نماید، آن است که باید هر رفیقی را قبلاً داشت و وقت او را می گرفت و با حرفها و کارهای بیخود وقت او را فاسد می کرد، عوض کند. این مطلب از قدمهای اول و خیلی روشن سلوک است. به این مطلب توجه کنید!
👌سالک باید از هر رفیقی که وقتش را فاسد می کند، اجتناب نماید! چون وقتِ خدایی اش را که می خواهد با خدا خلوت کند به هم می ریزد.
🚫سالک نباید سراغ این جور افراد برود؛ لذا اگر شما رفیق هایی داری که وقت خدایی تو را می گیرند و تو را از یاد خدا و انجام وظایف شرعی باز می دارند، باید رهایشان کنی و با آنها رفیق نشوی!((مجانبة )) به معنی اجتناب کردن است؛ یعنی باید از هر رفیقی که وقت و حال شما را به هم می ریزد دوری کنی.
📚صدمنزل دل،جلداوّل،ویراست دوم،ص۴۳
🆔 @komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
🔶 آثار سکوت زبانی
✍️ سکوت زبانی از منازل و مراتبی است که به افراد عام و سالکان مبتدی اختصاص دارد ؛ زیرا خاموشی و سکوت هر کدام از عامه و خاصه ( سالکان مبتدی ) یک بازدهی و بازتاب و مفهوم و معنایی دارد که با دیگری فرق میکند .
👌خاموشی که مردم و عوام دارند به این است که به زبان خاموشند ، چون بویی از عرفان عملی نبردهاند ، سکوتشان ؛ سکوت معمولی است .
_"" در واقع خاموشی نیست ، بلکه میخواهند خودشان را راحت کنند تا اذیت نشوند . در حقیقت راحت طلب هستند ، میخواهند در خانه بنشینند ، نه سراغ این و آن میروند و نه امر به معروف و نه نهی از منکری دارند""_
➖ البته بعضی مادرزادی سکوت دارند ، کم حرفند .
آیا میشود گفت چنین سکوتی عارفانه است ❓
➖ البته اگر چنین فردی در راه سیر و سلوک بیاید ، در رشد روحی و معنوی موفقتر است .
➖درست است ذاتاً و مادرزادی کم حرف است ، ولی اگر در راه خدا وارد بشود چه بسا توفیقات بیشتری را با حسن اختیار به دست آورد .
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
📄 صفحه ۳۰
🆔 @komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
🔶 عزلت قلبی
✍️ عزلت بر دو قسم است.
➖یکی عزلت مریدین که با آن با عدم اختلاط بدن مادی با اغیار محقق میشود ➖
➖ دیگری عزلت محققان است که آن با عدم توجه قلب به آن چه در عوالم ظاهر است تحقق مییابد ➖
👌 بنابراین قلب آنان محلی برای چیزی غیر از شناخت خدا نیست، شناختی که صاحب آن در قلبش خدا را میبینید که این ثمره رسیدن به مقام شهود قلبی والهی است .
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
📄 صفحه۴۰
🆔 @komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
✍️ برخی آدمها هم زبان سر را رها کردند تا هرچه بخواهد بگوید و هم زبان دلشان رهاست .
➖ یعنی قلبشان همواره مشغول غیر خداست و درباره دیگران عیوبشان و مسایل دنیایی میاندیشند ، خطورات نفسانی و شیطانی در دل آنان در حال رفت و آمد است لذا همیشه غرق در خیال و توهمات هستند و حال صفایی ندارند ➖
میفرماید : چنین کسانی مِلکِ شیطان شدهاند؛
یعنی ؛ شیطان مالکش شده و مسخّر او گشته و رفیق و دوست شیطان شده است .
👌 شیطان به او یاد میدهد که چه جور حرف بزند ،چه جور در دلش فکرها و آموزههای بد را بپروراند .
➖منحرفان ، شیطان را معیار کار خود گرفتند ، و شیطان نیز آنها را دام خود قرار داد در دلهای آنان تخم گذارد ، و جوجههای خود را در دامانشان پرورش داد .
با چشمهای آنان مینگریست و با زبانهای آنان سخن میگفت . پس با یاری آنها بر مرکب گمراهی سوار شد و کردارهای زشت را در نظرشان زیبا جلوه داد ؛
مانند رفتار کسی که نشان میداد در حکومت شیطان شریک است و با زبان شیطان ، سخن باطل میگویند➖
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
🆔 @komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
✍️ زبان سبک بار
👌 باید از افعال و سخنان لغو هم پرهیز نمود ، همان گونه که خدای تعالی در قرآن در مورد صفات مومنین میفرماید :
(( والذین هم عن الغو معرضون ))
_ مومنان کسانیاند که از امر بیهوده رویگردانند_
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
📄 صفحه ۲۶
🆔 @komeily
«وَ لاَ الْعَمَى عَنْ سَبِیلِكَ؛ خدایا! در پیمودن صراط مستقیمت مرا گرفتار نابینایی منما.» صفت دومی که باید داشته باشیم، انتخاب آگاهانه راه و مسیر است. زمانی این ویژگی و صفت به دست میآید که چشم باطن ما باز باشد. بصیرت و بینایی چشم باطن، ارتباط عمیقی با تقوا و پرهیزگاری دارد. خداوند متعال در آیات متعددی، تقوا را عامل نجات و رهایی از انحراف و کجروی معرفی نموده است. یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ یجْعَلْ لَكُمْ فُرْقَانًا؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید! اگر از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، برای شما وسیلهای جهت جدا ساختن حق از باطل قرارمیدهد. وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ وَیعَلِّمُكُمُ اللَّهُ؛ از خدا بپرهیزید! و خداوند به شما تعلیم میدهد. وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِینَّهُمْ سُبُلَنَا؛ و آنها که در راه ما (با خلوص نیّت) جهاد کنند، قطعاً به راههای خود، هدایتشان خواهیم کرد.
🆔 @komeily
آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
🔅دوستی نکردن با دشمنان خداوند
«وَ لاَ مُجَامَعَةِ مَنْ تَفَرَّقَ عَنْكَ؛ خدایا! مرا با آمیزش و همیاری كسانی كه از تو بریده اند مبتلا مكن.» ویژگی مورد نظر، جمع نشدن و دوستی نکردن با دشمنان خداوند است. تَفَرَّقَ به معنای جدایی و قطع رابطه است. به عبارت دیگر، اگر فردی دست از دین و دیانت برداشته و ارتباط خود را با خداوند قطع نموده است ما هم باید رفاقت خود را با او قطع کنیم.
📗اخلاق اهل بیتی
@komeily
. در قرآن کریم هم تأکید شده است که در تنگناههای شدید فقط خداوند فریادرس است: أَمَّنْ یجیبُ الْمُضْطَرَّ إِذا دَعاهُ وَ یكْشِفُ السُّوء؛ (آیا آن شریكان بهترند) یا كسى كه (دعاى) شخص گرفتار را هنگامى كه او را مىخواند، پاسخ مىدهد و آسیب و گرفتاریش را برطرف مىسازد. خداوند در آیۀ دیگر، شرایط اضطرار و ویژگی افراد را بیان نموده است: وَإِذَا غَشِیهُمْ مَوْجٌ كَالظُّلَلِ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ فَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ ۚ وَمَا یجْحَدُ بِآیاتِنَا إِلَّا كُلُّ خَتَّارٍ كَفُورٍ؛ و هنگامیکه (در سفر دریا) موجی همچون ابرها آنان را بپوشاند (و بالا رود و بالای سرشان قرار گیرد)، خدا را با اخلاص میخوانند، اما وقتی آنها را به خشکی رساند و نجات داد، بعضی راه اعتدال را پیش میگیرند (و به ایمان خود وفادار میمانند، در حالی که بعضی دیگر فراموش کرده راه کفر پیش میگیرند)، ولی آیات ما را هیچ کس جز پیمانشکنان ناسپاس انکار نمیکنند! مشکل بیشتر افراد، همان چیزی است که قسمت دوم آیه بیان مینماید. بیشتر افراد بعد از آنکه گرفتاریشان بر طرف شد، دوباره خداوند را فراموش مینمایند.
@komeily