🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
✍️«إِنَّا مَعَاشِرَ الْأَنْبِیاءِ أُمِرْنَا أَنْ نُكَلِّمَ النَّاسَ عَلَى قَدْرِ عُقُولِهِم» ؛ ما پیامبران الهی مأمور هستیم به اندازه فهم و درک مردم با آنان سخن بگوییم؛ بنابراین باید بهاندازه ظرفیّت افراد صحبت کرد؛ زیرا بهره انسانها از عقل متفاوت است. درعینحال بعضی از سالکان شتابزدگی میکنند و میخواهند خود را بهسرعت، به آن مراقبه بالا برسانند درحالیکه باید صبر کنند و پلهپله بالا بروند.
📙چلچراغ سلوک
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
✍️این نکته که تأثیر رفتار خوب با دیگران، آنان را متحول میسازد، در قرآن نیز یادآوری شده است:وَلَا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَلَا السَّیئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِی هِی أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِی بَینَكَ وَبَینَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِی حَمِیمٌ؛ هرگز نیکی و بدی یکسان نیست؛ بدی را با نیکی دفع کن، ناگاه (خواهی دید) همان کس که میان تو و او دشمنی است، گویی دوستی گرم و صمیمیاست!»
باید این نکته اخلاقی، الگوی رفتار زن و شوهر، دوست و رفیق و ... باشد که اگر خواسته و ناخواسته از یک طرف رفتار ناپسند صورت گرفت، دیگری مقابله به مثل نکند و با رفتار حسنه، عناد و دشمنی را تبدیل به صفا و صمیمیت نماید.
📙اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
«وَ أَنْ أَشْکُرَالْحَسَنَة؛ خدایا! موفقم بدار تا خوبی را سپاس بگذارم.» مراد از حسنه، احسان و نیکویی است. اگر یکی به شما خوبی کرد، شما باید از او تشکر و سپاسگزاری نمایید.
📙اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
✍️ویژگی تسبیحات عشر ماه مبارک رمضان
تسبیحات دهگانه، بسیار پر معنا و پر مغز است. تمامش از خداوند صحبت میکند. از ابتدا تا آخر در صدد بیان علم، قدرت و سائر اسما و صفات الهی است.
اهل معرفت وقتی این تسبیحات را میخوانند؛ چون که همّ و غمشان چنین معارفی هست با خواندن این دعاها تشنهتر شده و گیرایی و دریافت باطنیشان از این معانی بیشتر میشود. از اینگونه دعاهایی که پر از معارف الهی هست نتیجه میگیریم که باید بیش از پیش به خداوند توجه کرده و در مورد حکمت افعال پروردگار عالم فکر کنیم و او را در نظر بیاوریم تا به آن ذات مقدس قرب پیدا کنیم.
عالم معنا یک عالم بسیار ظریف و دقیقی هست. آنقدر باید در این باطن فرو برویم تا بتوانیم باطن را جلا دهیم. وقتی دعا یا مناجاتی میخوانیم باطن، باید با زبان ما تکان بخورد و با هم هماهنگ شوند؛(یعنی زبان باطن هم دعا و مناجات را بخواند.)
در صورت فراهم بودن مقدمات، درک قلب به مراتب بیشتر از درک حواس ظاهر است؛ مثلا در جایی که خیلی سر و صدا و شلوغ است اگر قلب را متوجه خدا کنی و خلوت قلبی داشته باشی میتوانی از باطن، همه چیز را متوجه شوی گرچه بقیۀ مردم اصلاً متوجه نشوند؛ چون شما درک باطنی نسبت به این مسائل دارید که دیگران ندارند.
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
✍️راجع به عیبهای دیگران، باید یادآور شویم که ما به هیچ وجه حق جستوجوی عیوب دیگران را نداریم. پیامبر اسلام؟صل؟ در روایتی با لحن بسیار کوبنده، ما را از این کار نهی میکند: «یا مَعْشَرَ مَنْ أَسْلَمَ بِلِسَانِهِ وَ لَمْ یسْلِمْ بِقَلْبِهِ لَا تَتَبَّعُوا عَثَرَاتِ الْمُسْلِمِینَ فَإِنَّهُ مَنْ تَتَبَّعَ عَثَرَاتِ الْمُسْلِمِینَ تَتَبَّعَ اللَّهُ عَثْرَتَهُ وَ مَنْ تَتَبَّعَ اللَّهُ عَثْرَتَهُ یفْضَحْه؛ ای كسانى كه به زبان اسلام آوردهاید و قلبتان تسلیم نشده است! از پى لغزشهاى مسلمانان نروید؛ زیرا آن كس كه در این راه قدم بردارد، خداوند لغزشهاى او را پى مىگیرد و كسى كه خداوند از پى لغزشهاى وى باشد، او را مفتضح و رسوا مىكند.»
اگر ناگهانی عیبی در دیگری دیدیم، وظیفه داریم که عیب را بپوشانیم.
📙اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
✍️«خَفْضُ الْجَنَاح» کنایه از تواضع و فروتنى انسان است. مراد آن است که ما صفت تکبر را از وجودمان ریشهکن نموده و به جای آن تواضع و فروتنی را بارور سازیم. به تعبیر دیگر، بال بزرگی مرجعیت، ریاست، منصب و ... را پایین آورده و متواضع و خاکی باشیم. طبق بیان صریح قرآن کریم، چنین رفتاری در مقابل پدر و مادر واجب است، اما این ویژگی زمانی کامل میشود که ما علاوه بر پدر و مادر، با همۀ مردم اینطور باشیم.
📙اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
✍️انسان باید در این راه با جماعت پیش برود چون در تنهایی ممکن است در معرض خطورات، نفسانیات و وسوسههایی قرار گیرد. آنهایی که استاد و رفیق ندارند گمراه و منحرف میشوند. افرادی که ادعای امام زمانی و عرفانهای کاذب میکنند زمانی که حالات آنها را مشاهده میکنیم میبینیم از همان اول مستبد به رأی خویش بودهاند و هرچیزی که بهنظر خودشان میآمده با دیکتاتوری عمل میکردند و در تنهایی و انفراد به انحراف مبتلا شدهاند.
📙توشه سالکان
🆔 @komeily
🔆
کسی که باطن ناآرامیدارد، این ناآرامیدر چهرهاش هم کاملاً آشکار است. در زبان فارسی ضرب المثلی داریم: «رنگ رخساره خبر میدهد از سرّ درون»؛ شاید این ضربالمثل از شعر سعدی گرفته شده باشد که میگوید:
سخن عشق تو بی آن که برآید به زبانم
رنگ رخساره خبر میدهد از حال نهانم
📙اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆 آیت الله کمیلی خراسانی مدظله العالی:
✍️ویژگی خوب افراد پرهیزگار آن است که کارهای خیر خود را کم میشمارد. استقلال از قِلّت و به معنای کم و ناچیز دانستن است. وقتی عبادات، خیرات و نذورات و ... را انجام میدهیم، باید اعمال خود را کم و بیاهمیت تلقی کنیم؛ مثلاً اگر توفیق انجام دائمینماز شب را داریم نباید در نظر ما ¬چنان جلوه کند که دچار غرور و تکبر شویم و خود را از دیگران برتر بدانیم. در چنین مواردی باید عبادت و اطاعت خود را با اعمال بزرگان دین مقایسه کنیم تا یقین کنیم که اعمال ما در مقابل اعمال آنها بسیار اندک و ناچیز است. بهراستی اعمال ما کجا و اعمال آنها کجا؟!
📚توشه سالکان
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
✍️اگر کسی عبادت و طاعتی را انجام میدهد باید آن طاعت، طاعت همیشگی باشد. افراد زیادی بودهاند که چند مدتی بسیار با شور و شوق، کارهای خیر و یا طاعات و عبادات را انجام میدادهاند، اما وقتی با کوچکترین مانع و مشکلی برخورد کردهاند، تغییر مسیر داده و کارهای قبلی را رها نمودهاند. طبیعی است که چنین افرادی از اعمال و کارهای خیری که انجام دادهاند بهرهای نمیبرند.
📚اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
«وَ لُزُومِ الْجَمَاعَة؛ همراهی با جماعت.» دومین ویژگی از شرطهای مکمل، همراهی با جماعت است. منظور از لزوم جماعت، جماعت مسلمین، اهل تقوا و اهل ایمان است. هیچ فردی نباید در جامعه دینی و تقوایی، خودش را از آن جامعه جدا کند؛ چون در تنهایی هزار و یک اتفاق پیش میآید. خیلی از گناهان و انحرافات اعتقادی، اخلاقی و ... ناشی از آن است که انسان تکروی میکند و ملتزم به جماعت مسلمین و مؤمنین نیست. خداوند در قرآن کریم، مؤمنان را از تفرقه و تشتت نهی کرده است: وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا؛ و همگی به ریسمان خدا [= قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله وحدت]، چنگ زنید، و پراکنده نشوید.
📚اخلاق اهل بیتی
🆔 @komeily
🔆آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
«وَ مُسْتَعْمِلِ الرَّأْی الْمُخْتَرَعِ؛ دوری از عاملان و پیروان اندیشه ساختگی.» آخرین شرط از شروط مکمل زینت و زیورهای متقین، دوری جستن از عاملان و پیروان اندیشههای ساختگی است. مراد از رأی مخترع، ایدههایی است که با شرع و دین سازگاری ندارد. همیشه افرادی بوده و در آینده هم خواهند بود که در مقابل گفتارهای الهی، موازین قرآنی و عرفانی، از پیش خود آرا و نظریاتی را اختراع کرده و به دین نسبت میدهند. باید مراقب باشیم که فریب چنین افرادی را نخوریم. البته گاهی ممکن است برای خود افراد هم شبهه و یا نظری پیش آید که به نظرشان بسیار مهم جلوه نماید. در چنین مواردی باید حواسمان جمع باشد و مراقبه را از دست ندهیم تا مثل برخی از افراد گرفتار ادعاهای واهی نشویم.
🆔 @komeily