🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
🔶 آثار سکوت زبانی
✍️ سکوت زبانی از منازل و مراتبی است که به افراد عام و سالکان مبتدی اختصاص دارد ؛ زیرا خاموشی و سکوت هر کدام از عامه و خاصه ( سالکان مبتدی ) یک بازدهی و بازتاب و مفهوم و معنایی دارد که با دیگری فرق میکند .
👌خاموشی که مردم و عوام دارند به این است که به زبان خاموشند ، چون بویی از عرفان عملی نبردهاند ، سکوتشان ؛ سکوت معمولی است .
_"" در واقع خاموشی نیست ، بلکه میخواهند خودشان را راحت کنند تا اذیت نشوند . در حقیقت راحت طلب هستند ، میخواهند در خانه بنشینند ، نه سراغ این و آن میروند و نه امر به معروف و نه نهی از منکری دارند""_
➖ البته بعضی مادرزادی سکوت دارند ، کم حرفند .
آیا میشود گفت چنین سکوتی عارفانه است ❓
➖ البته اگر چنین فردی در راه سیر و سلوک بیاید ، در رشد روحی و معنوی موفقتر است .
➖درست است ذاتاً و مادرزادی کم حرف است ، ولی اگر در راه خدا وارد بشود چه بسا توفیقات بیشتری را با حسن اختیار به دست آورد .
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
📄 صفحه ۳۰
🆔 @komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
🔶 عزلت قلبی
✍️ عزلت بر دو قسم است.
➖یکی عزلت مریدین که با آن با عدم اختلاط بدن مادی با اغیار محقق میشود ➖
➖ دیگری عزلت محققان است که آن با عدم توجه قلب به آن چه در عوالم ظاهر است تحقق مییابد ➖
👌 بنابراین قلب آنان محلی برای چیزی غیر از شناخت خدا نیست، شناختی که صاحب آن در قلبش خدا را میبینید که این ثمره رسیدن به مقام شهود قلبی والهی است .
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
📄 صفحه۴۰
🆔 @komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
✍️ برخی آدمها هم زبان سر را رها کردند تا هرچه بخواهد بگوید و هم زبان دلشان رهاست .
➖ یعنی قلبشان همواره مشغول غیر خداست و درباره دیگران عیوبشان و مسایل دنیایی میاندیشند ، خطورات نفسانی و شیطانی در دل آنان در حال رفت و آمد است لذا همیشه غرق در خیال و توهمات هستند و حال صفایی ندارند ➖
میفرماید : چنین کسانی مِلکِ شیطان شدهاند؛
یعنی ؛ شیطان مالکش شده و مسخّر او گشته و رفیق و دوست شیطان شده است .
👌 شیطان به او یاد میدهد که چه جور حرف بزند ،چه جور در دلش فکرها و آموزههای بد را بپروراند .
➖منحرفان ، شیطان را معیار کار خود گرفتند ، و شیطان نیز آنها را دام خود قرار داد در دلهای آنان تخم گذارد ، و جوجههای خود را در دامانشان پرورش داد .
با چشمهای آنان مینگریست و با زبانهای آنان سخن میگفت . پس با یاری آنها بر مرکب گمراهی سوار شد و کردارهای زشت را در نظرشان زیبا جلوه داد ؛
مانند رفتار کسی که نشان میداد در حکومت شیطان شریک است و با زبان شیطان ، سخن باطل میگویند➖
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
🆔 @komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
✍️ زبان سبک بار
👌 باید از افعال و سخنان لغو هم پرهیز نمود ، همان گونه که خدای تعالی در قرآن در مورد صفات مومنین میفرماید :
(( والذین هم عن الغو معرضون ))
_ مومنان کسانیاند که از امر بیهوده رویگردانند_
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
📄 صفحه ۲۶
🆔 @komeily
«وَ لاَ الْعَمَى عَنْ سَبِیلِكَ؛ خدایا! در پیمودن صراط مستقیمت مرا گرفتار نابینایی منما.» صفت دومی که باید داشته باشیم، انتخاب آگاهانه راه و مسیر است. زمانی این ویژگی و صفت به دست میآید که چشم باطن ما باز باشد. بصیرت و بینایی چشم باطن، ارتباط عمیقی با تقوا و پرهیزگاری دارد. خداوند متعال در آیات متعددی، تقوا را عامل نجات و رهایی از انحراف و کجروی معرفی نموده است. یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ یجْعَلْ لَكُمْ فُرْقَانًا؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید! اگر از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، برای شما وسیلهای جهت جدا ساختن حق از باطل قرارمیدهد. وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ وَیعَلِّمُكُمُ اللَّهُ؛ از خدا بپرهیزید! و خداوند به شما تعلیم میدهد. وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِینَّهُمْ سُبُلَنَا؛ و آنها که در راه ما (با خلوص نیّت) جهاد کنند، قطعاً به راههای خود، هدایتشان خواهیم کرد.
🆔 @komeily
آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
🔅دوستی نکردن با دشمنان خداوند
«وَ لاَ مُجَامَعَةِ مَنْ تَفَرَّقَ عَنْكَ؛ خدایا! مرا با آمیزش و همیاری كسانی كه از تو بریده اند مبتلا مكن.» ویژگی مورد نظر، جمع نشدن و دوستی نکردن با دشمنان خداوند است. تَفَرَّقَ به معنای جدایی و قطع رابطه است. به عبارت دیگر، اگر فردی دست از دین و دیانت برداشته و ارتباط خود را با خداوند قطع نموده است ما هم باید رفاقت خود را با او قطع کنیم.
📗اخلاق اهل بیتی
@komeily
. در قرآن کریم هم تأکید شده است که در تنگناههای شدید فقط خداوند فریادرس است: أَمَّنْ یجیبُ الْمُضْطَرَّ إِذا دَعاهُ وَ یكْشِفُ السُّوء؛ (آیا آن شریكان بهترند) یا كسى كه (دعاى) شخص گرفتار را هنگامى كه او را مىخواند، پاسخ مىدهد و آسیب و گرفتاریش را برطرف مىسازد. خداوند در آیۀ دیگر، شرایط اضطرار و ویژگی افراد را بیان نموده است: وَإِذَا غَشِیهُمْ مَوْجٌ كَالظُّلَلِ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ فَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ ۚ وَمَا یجْحَدُ بِآیاتِنَا إِلَّا كُلُّ خَتَّارٍ كَفُورٍ؛ و هنگامیکه (در سفر دریا) موجی همچون ابرها آنان را بپوشاند (و بالا رود و بالای سرشان قرار گیرد)، خدا را با اخلاص میخوانند، اما وقتی آنها را به خشکی رساند و نجات داد، بعضی راه اعتدال را پیش میگیرند (و به ایمان خود وفادار میمانند، در حالی که بعضی دیگر فراموش کرده راه کفر پیش میگیرند)، ولی آیات ما را هیچ کس جز پیمانشکنان ناسپاس انکار نمیکنند! مشکل بیشتر افراد، همان چیزی است که قسمت دوم آیه بیان مینماید. بیشتر افراد بعد از آنکه گرفتاریشان بر طرف شد، دوباره خداوند را فراموش مینمایند.
@komeily
🔹آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
«وَ أَتَضَرَّعُ إِلَیكَ عِنْدَ الْمَسْكَنَةِ؛ خدایا! چنان باشم كه در موقع درماندگی و فقر به پیشگاه تو زارى كنم و حل مشكلم را از تو بخواهم.» مراد از این فقره آن است که وقتی ما بیچاره میشویم، به خانه چه کسی برویم و کجا تضرع کنیم تا این بیچارگی ما بر طرف شود؟ اینجا هم دستور آن است که باید فقط به خدا مراجعه کنیم.در بخش اول این فراز، سه مطلب مطرح شد:
1. توجه کردن و پناه بردن به خدا به هنگام ضرورتها؛
2. حاجتها را پیش خدا بردن و از او سؤال کردن؛
3. به هنگام بیچارگی و مسکنت دست تضرع و ناله به درگاه او بلند کردن.
@komeily
🔹آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
مراد از تظنی ظن و گمان است. ظن به دو قسم حسن ظن و سوء ظن تقسیم میشود، اما تظنی در اینجا، سوءظن است و شامل حسن ظن نمیشود. بدگمانی، بدبینی، بدشنیدن و بددیدن کارهایست که از طرف شیطان القا میشود. افرادی که به مرض بد گمانی دچار میشوند، درباره برخی از رفتارها و گفتارهای دیگران، ساعتها فکر میکند که چرا چنین گفت؟ حتما مرادش آن بود که من باید برای مقابله با او چنین و چنان کنم و اینها همه، القائات شیطانی است.
📚اخلاق اهل بیتی
@komeily
🔹آیت الله کمیلی خراسانی حفظه الله:
اولین مانع حسد آن است که انسان رزاقیت خداوند را باور کند. وقتی تقسیم رزق با اوست، ممکن است به یکی بیشتر و به دیگری کمتر بدهد. اگر به من کمتر داد، نباید حسودی کنم. این مطلب در دادهها و نعمتهای معنوی هم صدق میکند. ممکن است یکی خیلی پیشرفت داشته باشد و ولیّ خدا بشود. اگر چنین شد و خداوند به کسی توفیق داد، شما حسادت نکنید. ممکن است او سعی، تلاش و مجاهدت بیشتری کرده باشد.
@komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
🔶 عزلت زمینه ساز سکوت لسانی
✍ ابن عربی میگوید : اگر چنین عزلتی از مردم برای شما محقق شد ،
(( دیگر کسی را پیدا نمیکنی که با او حرف بزنی ، شما که از مردم کنار کشیدی دیگر مجالی نمیماند برای صحبت کردن ))
👌اگر صمت و سکوت را ملکه خود نکنی آن عزلت واقعی پیش نمیآید .
➖عزلت این نیست که شما بنشینید در خانه و کاری به کار مردم نداشته باشید بگویی من نه صله ارحام میکنم ، نه سراغ مردم میروم و نه در پی کسب و کاری . بلکه میخواهم مثل بعضی از صوفیان خلوت و عزلت کنم ➖
👌 این را شرع مقدس اسلام اجازه نمیدهد .
عثمان بن مظعون از صحابی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم ؛
(( فرزندش از دنیا رفت ، بسیار غمگین شد ، مسجد را خانهاش قرار داد و مشغول عبادت شد .
این خبر به رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم رسید، حضرت او را احضار کرده ، فرمود :
(( خداوند تبارک و تعالی رهبانیّت را بر ما مقرّر نفرموده است . رهبانیّت امت من جهاد کردن در راه خداست))
📙 کتاب چهار اصل سلوکی
@komeily
🔷 فقیه عارف حضرت آیت الله شیخ محمد صالح کمیلی خراسانی حفظه الله
🔶 مصون ماندن از شر دیگران
✍ یک وقت است سالک ، عزلت را برای این انتخاب میکند تا خودش را از شر مردم حفظ کند.
👌 چون میبیند مردم با سخنان لغو ، تهمت ، غیبت و
۰۰۰۰ او را هم آلوده خواهند کرد؛ لذا عزلت را بر میگزیند و در حد ضروری با مردم حشر و نشر دارد .
➖ برخی که در سیر و سلوک هستند چنین نیتی را در عزلت و کنارهگیری از مردم دارند .
📙 چهار اصل سلوکی
@komeily